Uitgebreid programma voor beveiligingsupdates Windows 7 stopt op 10 januari 2023

Microsoft stopt per 10 januari 2023 met het uitgebreide beveiligingsprogramma voor Windows 7 SP1 en Windows 7 Professional Edition for Embedded Systems. Verschillende edities van Windows Server 2008 worden ondersteund tot 9 januari 2024.

Op een supportpagina schrijft Microsoft dat het betalende Extended Security Update-programma voor de bovenvermelde Windows 7-systemen vanaf 8 februari 2022 zijn laatste jaar ingaat en op 10 januari 2023 definitief afloopt. Met dit programma kunnen klanten die volume licensing agreements hebben afgesloten bij Microsoft, tegen betaling langer beveiligingsupdates krijgen voor Windows 7.

Klanten die Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2008 SP2 of een van deze versies voor embedded systems gebruiken in combinatie met Azure, kunnen een jaar extra betalende ondersteuning krijgen tot 9 januari 2024, in plaats van 14 februari 2023.

Met het Extended Security Update-programma kunnen gebruikers van bovenvermelde besturingssystemen langer uitgebreide beveiligingsupdates ontvangen, maar dit wel tegen betaling en in periodes van telkens een jaar. Er worden geen nieuwe functies toegevoegd aan de besturingssystemen. Ondersteuning voor het grote publiek voor Windows 7 eindigde begin 2020. Sinds 2015 werden er geen nieuwe features meer aan het OS toegevoegd.

Windows 7 Start menu
Windows 7

Door Jay Stout

Redacteur

08-11-2021 • 10:33

49

Reacties (49)

49
48
30
2
0
14
Wijzig sortering
Ik wil het even hebben over de support valkuil.
Software zoals Windows krijgt tegenwoordig wel 10 jaar ondersteuning van de leverancier. Helaas leggen veel IT'ers dat uit als dat de software 10 jaar meekan voordat er groot onderhoud nodig is. Dat gaat op talloze manieren verkeerd.
In willekeurige volgorde:
- bewaartermijnen: veel informatie moet een aantal jaren bewaard worden. Dat betekent dat je ook de applicatie om die data te lezen in stand zal moeten houden.
Als je software blijft gebruiken zolang de leverancier ondersteuning biedt zal je tijdens de bewaartermijn dus met onveilig software zitten.
- geen exit strategie: software uitzetten is erg lastig omdat je data er nog in zit en er koppelingen zijn met andere onderdelen. Hoe dat precies werkt is vaak niet gedocumenteerd of zelfs bedrijfsgeheim van de leverancier. Typisch wordt daar pas over nagedacht als het een probleem wordt: namelijk op het moment dat je er eigenlijk vanaf wil. Als je in die situatie komt heb je eigenlijk de hulp van de leverancier nodig. Dat gaat niet voor oude software waar een support meer op zit. Zorg dus dat je deze uitfaseert lang voordat de ondersteuning eindigt.
- kennis en expertise verouderd en vertrekt. Hoe langer je wacht tussen groot onderhoud hoe minder kennis en expertise er nog over is van de vorige keer dat je er aan werkte. Mensen krijgen een andere functie, gaan met pensioen of zijn domweg vergeetachtig zoals mensen dat nu eenmaal zijn.
- big bang migraties mislukken meestal. Hoe groter de stap die er in één keer genomen moet worden, hoe groter de kans dat er iets mis gaat wat je vervolgens niet meer opgelost krijgt omdat er te veel tegelijk is veranderd dat je eigenlijk niet begrijpt.
Pleeg dus vaak onderhoud zodat de stapjes klein en overzichtelijk blijven.
- oude zooi is een rem op vernieuwing. Als IT organisatie wil je voortdurend je eigen werk verbeteren en automatiseren. Het gereedschap daarvoor is nog volop in ontwikkeling. Oudere systemen kunnen daar niet altijd in mee en vetragen zo de rest.

Zorg dus dat je zoveel mogelijk de nieuwste versies van alles gebruikt en werk het regelmatig bij. Dan weet je dat als er nu een vervelend probleem optreedt dat je nog een paar jaar de tijd hebt om het op te lossen of een alternatief te zoeken of desnoods het hele systeem te bevriezen. Als je wacht tot het einde van de ondersteunde periode in zicht komt dan is de kans groot dat je ook nog een tijd zonder ondersteuning verder moet.
Het gaat hier om thin clients. Die sowieso al langer ondersteuning krijgen.

Windows 7 embbeded gebruik je ook niet om word en excel te gebruiken of om lekker op te browsen. (Kiosken uitgesloten :+). Maar bv als tool om je lift software op te draaien. Of om je rds systeem te starten.

Lift wil niet meer naar verdieping2. Beveiliging herstart de cliënt eens. En systeem wordt weer gereset naar de instellingen die je met de installatie hebt mee gegeven.

Embedded systemen heeft niets te maken hoe lang je data moet bewaren dat wordt door andere systemen gedaan.
Het gaat hier zowel om embedded clients als om het reguliere besturingssysteem. Het gaat hier om (duur) betaalde support om oude software te willen/mogen blijven gebruiken.

Daarbij lees ik het andersom: Het programma voor beveiligingsupdates gaat nog door tot 10 januari 2023. Voorlopig is het vooruitzicht dat het daarna wel ophoudt.
Om een lang verhaal kort te maken windows 7 was al eol.Maar nu is dus alles gestopt.De beveilegingsupdates ook.
Bewaartermijn? Dus voor de overheid? Exporteren en klaar toch? Is geen data die constant muteert en mag je in een semi-willekeurig formaat bewaren (offline storage).

Natuurlijk moet je eerder dan 10 jaar gaan denken over de vervanging maar is dat niet met alle bedrijfs resources? Vervanging regelen op de dag dat deze niet meer functioneert is niet just-in-time maar wel little-too-late.

Dus altijd de nieuwste versie gebruiken geeft geen risico's? Sowieso zitten hier ook kosten aan verbonden. Niet all hardware ondersteund de nieuwste software dus het zou zomaar kunnen dat je hardware eerder moet vervangen dan de afschrijvingsperiode.
Bewaartermijn? Dus voor de overheid?
Er zijn wel meer plekken waar ze data langer moeten bewaren, maar voor de overheid moet iedereen het.
Exporteren en klaar toch?
Dan moet je software dat wel kunnen. Daar moet je niet pas achter komen als je geen support meer hebt.
Is geen data die constant muteert en mag je in een semi-willekeurig formaat bewaren (offline storage).
Dat mag, maar je zal wel voor een manier moeten zorgen om die data weer terug in te lezen als het nodig is. In veel gevallen kan dat alleen met de oorspronkelijke applicatie.
Ok, in theorie kun je data altijd converteren naar een ander formaat maar vaak is dat niet realistisch.
Natuurlijk moet je eerder dan 10 jaar gaan denken over de vervanging maar is dat niet met alle bedrijfs resources?
Klopt, ik heb hier echt niks nieuws geschreven. De meeste punten zijn inderdaad eigenlijk niet meer dan standaard goede gewoontjes, maar helaas is het nodig om daar op te wijzen.
Dus altijd de nieuwste versie gebruiken geeft geen risico's?
Nee, niks is zonder risico, maar minder risico's dan structureel achter te lopen.
Sowieso zitten hier ook kosten aan verbonden.
Maar die kosten zijn voorspelbaar en relatief klein.
In tegenstelling tot onderhoud big-bang onderhoud van verouderde software.
Dat geeft zeer onvoorspelbare en grillige kosten.
Niet all hardware ondersteund de nieuwste software dus het zou zomaar kunnen dat je hardware eerder moet vervangen dan de afschrijvingsperiode.
In theorie, maar ik ken geen realistiche praktijkvoorbeelden. En in de gevirtualiseerde servermarkt van nu is dat ook haast niet meer voor te stellen. Ik denk dat het in de consumentenmarkt meer voorkomt (omdat consumenten meestaal geen idee hebben wat ze kopen) maar ook daar is het echt zeldzaam dat software te nieuw is voor je hardware. Het omgekeerde heb ik meer gezien (dat het installeren van antieke sotware op een moderne CPU voor problemen zorgt).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 16:11]

Ok, in theorie kun je data altijd converteren naar een ander formaat maar vaak is dat niet realistisch.
Tuurlijk wel. Dat is het idee van een export vaak (anders noemen we het een backup). En dan heb je niet de oorspronkelijke applicatie meer nodig. Het is ook niet bedoeld als naslag maar puur vanwege onze overheid die de boel standaard niet vertrouwd. En wellicht wat andere partijen die ik zo niet ken.
in de gevirtualiseerde servermarkt van nu
Jij denkt nu aan servers. Maar veel bedrijven hebben juist meer werkstations. En die zijn lang niet altijd thin-clients. Die worden wel up-to-date gehouden maar toch niet echt niet alle applicaties.
Tuurlijk wel. Dat is het idee van een export vaak (anders noemen we het een backup). En dan heb je niet de oorspronkelijke applicatie meer nodig. Het is ook niet bedoeld als naslag maar puur vanwege onze overheid die de boel standaard niet vertrouwd. En wellicht wat andere partijen die ik zo niet ken.
He? Natuurlijk moet je die data wel weer in kunnen lezen. Het is geen bewaren om te bewaren. Je moet het bewaren zodat jij de juiste gegevens kan leveren als daar om gevraagd wordt. De overheid/accountant/... gaat jouw data niet reverse engineeren hoor. Niet leesbaar = niet voldaan.
Jij denkt nu aan servers. Maar veel bedrijven hebben juist meer werkstations. En die zijn lang niet altijd thin-clients. Die worden wel up-to-date gehouden maar toch niet echt niet alle applicaties.
Ik snap je punt niet want 1 zin verder heb ik het over consumenten en die kopen wel laptops en pc's. Dat was eerlijk gezegd een handreiking want in die markt heb je nog last van games met DRM die soms lastig doet bij nieuwe systemen. Maar in de zakelijke markt komt dat eigenlijk niet voor.
Of ken jij wel een voorbeeld van een zakelijke applicatie die te nieuw is voor een moderne PC/laptop? (Met modern bedoel ik "nog niet economisch afgeschreven").

En zelfs als het bij zeer hoge uitzondering een keer voorkomt dan is het precies dat: een uitzondering. Dat merk je tijdens het testen en dan zorg je voor een oplossing of alternatief. Bij nieuwe spullen kan dat. Zelfs als je dan zou moeten besluiten om een iets ouder systeem te gebruiken.
Alemaal niet ideaal maar je hebt alternatieven om uit te kiezen en als het allemaal te lastig of te duur wordt kun je er mee stoppen voor het uberhaupt in gebruik wordt genomen. Als je vast komt te zitten kun je nog een tijd doordraaien op de "oude" versie want die wordt nog ondersteunt.

Bij oudere software of hardware zul je ook problemen tegen komen. Dan is het nog maar de vraag of er nog geld/aandacht/tijd is voor ondersteuning. Als je dan toch moet investeren kun je beter investeren in iets nieuws goed krijgen zodat je er dan een tijd van kan profiteren, dan in proberen oude meuk werkend te houden terwijl je maar kort van die investering kan profiteren. En veel te kiezen heb je typisch niet meer want de support deadline nadert en de leverancier steekt liever tijd in het nieuwe product dan in een oude versie.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 16:11]

Die export is dan een text-bestand - prima te lezen zelfs na jaren als de header(s) er maar boven staan. oa. Excel importeert het makkelijk.

Zakelijke applicaties waarvoor nieuwe hardware noodzakelijk is: zeker wel. Bijv. CAD-werkstations die dan te weinig geheugen hebben voor de nieuwere versie. Natuurlijk niet bij elke versie opgang het geval.
kun je nog een tijd doordraaien op de "oude" versie want die wordt nog ondersteunt.
dat gebeurt dus...

Overigens ben ik voorstander van upgraden maar toch ook stiekem van 'alleen indien nodig'. Dus een applicatie die geen gebreken heeft en geen behoefte aan nieuwe features en een nieuwere versie betekent betalen => dan blijf ik toch de oude gebruiken. Bij interconnectie met andere systemen wordt dat vaak moeilijk.
Helaas gaat dat natuurlijk een keer mis. Maar we hebben dit vooral gezien bij scanners (en ook wel printers). Niets mis met de hardware. De software (=drivers) werken niet meer op nieuwe OS versie en daarmee kan de hardware de bak in en dien je deze te vervangen.
Terwijl niet meteen nieuwe noodzakelijke features worden geboden toch kosten maken is toch niet verstandig? Daarom was nog 'even' doordraaien op ouder OS toch best wel kosten effectief.
Die export is dan een text-bestand - prima te lezen zelfs na jaren als de header(s) er maar boven staan. oa. Excel importeert het makkelijk.
Dat werkt alleen voor triviale applicaties. Lang niet alles heeft een simpele database die je als CSV kan exporteren en verwerken. Probeer je Photoshop project maar eens te exporteren naar CSV en dan met Excel te doorzoeken. Of je Witcher 3 savegames.

Overigens vind ik eigenlijk wel dat alle software een export functie moet hebben die je data exporteert in een of ander standaardformaat. Maar zo ver is de wereld nog niet.
Zakelijke applicaties waarvoor nieuwe hardware noodzakelijk is: zeker wel. Bijv. CAD-werkstations die dan te weinig geheugen hebben voor de nieuwere versie. Natuurlijk niet bij elke versie opgang het geval.
Bestaan die nog? Lang geleden dat ik zo'n applicatie heb gezien. Normaal gesproken werkt zo'n applicatie wel maar alleen wat langzamer. Maar als je het over CAD-werkstations hebt dan heb je het eigenlijk altijd over super dikke hardware en zelden over oude afdankertjes. Dit is ook een beetje waarom ik het had over "economisch afgeschreven" want waarschijnlijk wordt dat soort hardware toch al snel vervangen omdat nieuwe hardware meer productief is.
dat gebeurt dus...
Als backup-strategie is dat prima, maar het moet niet je primaire of enige strategie zijn.
Overigens ben ik voorstander van upgraden maar toch ook stiekem van 'alleen indien nodig'. Dus een applicatie die geen gebreken heeft en geen behoefte aan nieuwe features en een nieuwere versie betekent betalen => dan blijf ik toch de oude gebruiken.
Je bent niet de enige die er zo over denkt maar ik vind dat dit een vergissing is. Natuurlijk zijn er altijd grijstinten en twijfelgevallen, maar in het algemeen vind ik dat je zo snel mogelijk moet upgraden. (En met "zo snel mogelijk" laat ik ruimte voor testen enzo, je gaat natuurlijk niet upgraden als het niet werkt).
Helaas gaat dat natuurlijk een keer mis. Maar we hebben dit vooral gezien bij scanners (en ook wel printers). Niets mis met de hardware. De software (=drivers) werken niet meer op nieuwe OS versie en daarmee kan de hardware de bak in en dien je deze te vervangen.
Ben je dat recent nog tegen gekomen? Ik al 20 jaar niet meer. Misschien heb ik geluk gehad (en ik gebruik geen Windows) maar ik herken dat niet. En zelfs als er een keer een uitzondering is dan is dat geen reden om je hele beleid daar op te richten. Die ene keer maak je dan een uitzondering voor die ene gebruiker of koop je dan een nieuwe printer/scanner.
Terwijl niet meteen nieuwe noodzakelijke features worden geboden toch kosten maken is toch niet verstandig? Daarom was nog 'even' doordraaien op ouder OS toch best wel kosten effectief.
Ik heb met opzet geen woord gezegd over features :) Daar gaat het me niet om. Mij gaat het om beheren en in stand houden van wat je hebt. Daarbij geloof ik in "stilstand is achteruitgang".
Niettemin is het goed om het over de kosten te hebben. Want ik stel dat je goedkoper uit bent door vroeg in de levenscyclus wat extra kosten te maken dan wanneer je laat in het traject met extra kosten wordt geconfronteerd.
Daarom was nog 'even' doordraaien op ouder OS toch best wel kosten effectief.
Ik neem aan dat je aanhalingstekens gebruikt omdat je ook weet dat deadlines zelden gehaald worden en dingen vaak veel langer doordraaien dan vooraf de bedoeling was. Als je dat van te voren weet kun je er maar beter rekening mee houden en dus niet te lang wachten.

Software als Windows gaat een jaar of 10 mee. Daar kun je nog eens een jaar of wat mee schuiven. De meeste andere software krijgt echter maar een jaar of 5 support en vaak zelfs dat niet. Als er iedere 2 jaar een nieuwe major release is heb je dan dus nog 3 jaar support op de oude. Als je plan dan is om eerst twee jaar te wachten en dan een major versie over te slaan (dat hoor ik vaak) dan heb je dus eigenlijk maar 1 jaar om die migratie uit te voeren. Als er iets mis gaat, en dat gebeurt nog wel eens binnen de IT, dan is dat jaar al snel voorbij. En hoe groter de upgrade die je doet hoe groter de kans dat er iets fout gaat. En als je dan helemaal vast zit met je megamigratie en de leverancier belt dan zegt die dat je pech hebt want die oude versie wordt niet meer ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 16:11]

Dat werkt alleen voor triviale applicaties.
Eh, dat zijn dus boekhoud systemen bij kleinere bedrijven? Want zo ingewikkeld is dat niet. Dat het niet meteen een interlinked database oplevert is wat anders maar dat hoeft ook niet. Lijstjes worden gevraagd, lijstjes worden geleverd.

CAD-systemen - tja dat zijn wel 'dikke dozen' maar ook die lopen op een gegeven moment ook wat achter (eerst geen SSD dan geen .M2 (PCI), 16GB naar 32GB enz.). Wel voldoende voor de huidige versie maar niet zo voor de nieuwe (met nieuwe features).

Windows 7 naar Windows 8/10 (en Vista ook vermoed ik) => ander driver model dus de klos. Dat is korter dan 20 jaar geleden. :Y)

Maar ik ben het niet oneens met jouw stelling (eerder upgraden is beter dan uitstellen voorbij full-support periode). Alleen dat het niet zo zwart-wit is. In de industriele automatisering speelt dit probleem namelijk heel anders. Grote machines / productie-lijnen hebben bijv. een levensduur van 10 jaar (of meer). Echter het OS wat gebruikt wordt kan al 5 jaar oud zijn als de machine wordt opgebouwd. Toch volgt er pas heel laat een upgrade naar een nieuw OS. Want: niet nodig en erg kostbaar. Daarna komt natuurlijk de klap want onderdelen slijten maar toch zijn die kosten niet eens veel hoger dan eerder upgraden. Want de meeste kosten komen vanuit man-uren en stilstaan van de machine/productie-lijn. En die kosten zijn ongeveer gelijk als je dit al na 3 jaar had gedaan i.p.v. pas na 6 jaar.
Gek genoeg is het werk om van versie 1 naar 2 te gaan net zoveel werk (en dus net zo duur) om van versie 1 naar 6 te gaan ondanks dat je zou verwachten dat het dan meer werk zou zijn.
En dan moeten eigenlijk ook nog features worden geboden om het aantrekkelijk te maken. Beetje raar want op een gegeven moment zijn onderdelen echt EOL - maar ja - dat ligt soms erg ver weg (Daar betaal je natuurlijk wel voor - langere support / onderdelen beschikbaarheid).
Anoniem: 30722 8 november 2021 10:44
Lijkt me logisch. 8, 10 en 11 zijn uit.
De tijd van pappen en nathouden is wel geweest hoor. Upgraden die ouwe meuk! 👌
Tegenwoordig is dat ook makkelijker dan vroeger.

Er zijn nog tijden geweest dat hele specifieke machine besturingssystemen op bijvoorbeeld Windows NT of Windows 95 draaiden die de overstap naar XP destijds niet konden maken vanwege bijvoorbeeld het veranderen van rechtstreekse toegang tot seriële poorten waar die machines op draaiden.

Met de huidige infrastructuur binnen Windows is het verschil in de basis tussen een Windows 7 en een Windows 11 applicatie een stuk kleiner geworden.

Er zijn helaas nog wel veel mensen met een instelling van "If it aint broken", helaas ook bij veel beheerders het geval. Er zijn er nog genoeg die nu nog Windows 7 installeren omdat het goed werkt in plaats van Windows 10 of 11.
Als Windows nu iedere versie beter zou worden zou dat een logisch verhaal worden, maar iedere release voegt random nieuwe dingen op, laat oude problemen en slechte UI bestaan vanwege compatibiliteit en is gewoon niet effectiever om mee te werken voor eindgebruikers dan de vorige versies zoals 7.

Als een bedrijf 10.000 man moet omscholen omdat ze anders niet handig meer kunnen werken snap je ook wel dat ze het liefst zoveel mogelijk versie-overgangen overslaan.
Anoniem: 316512 @bzzzt8 november 2021 12:22
Tja dat is iets wat je dan qua projectplanning gewoon moet meenemen. Dat een helpdesk een tijdje mensen moet ondersteunen met wat vernieuwingsvragen. Die vragen zijn waarschijnlijk vooraf al verzameld door een pilot te doen. Wat je (hopelijk) doet als je in een enterprise omgeving werkt.

@CAPSLOCK2000 gaf het al een heel stuk beter aan waarom je gewoon niet te lang wil wachten met upgrades.
Nieuwe installaties zou je nooit moeten doen met software van meerdere generaties terug. Maar alleen altijd het nieuwste gebruiken is ook geen goed idee.
Geweest ? Er zijn nog zat pcs te vinden in bedrijven die xp draaien hoor. Dit dikwijls voor hardware sturing. Die machines gaan zolang mee en daar hoort een pc bij die ook nooit geupdate zal worden. En die software blijft draaien krijgt ook geen updates. Dat is spijtig genoeg nog altijd zo.

Nuja zolang alles werkt denken de meeste nog is er geen probleem en de kost om te upgraden is te hoog etc, we zullen wel zien wat we doen als er echt een probleem is is het antwoord van vele managers …

Microsoft geeft 2 jaar op voorhand aan dat de support stopt voor windows 7, dus je hebt nog 2 jaar de tijd. Nu,a als je genoeg cash op tafel legtan je nog wel een paar dingen nadien gekrijgen hoor

[Reactie gewijzigd door cricque op 23 juli 2024 16:11]

Tja - feitelijk zeg je dat of Windows is eindelijk volwassen of eigenlijk waren Windows 7 + Vista + 8 + 10 niets meer dan een relatief kleine upgrade terwijl de overgang van 95 naar XP een hele grote overgang was (en dat klopt).

Maar je hebt dus wel gelijk; het is tegenwoordig (gelukkig) veel eenvoudiger om een Windows (OS) upgrade te doen.

m.b.t WIndows 7 => 10
Wat wel jammer is dat veel zaken een nieuwe plek krijgen in het systeem. Een nieuwe look is nog niet zo erg. Nieuwe terminologie of locatie is dat wel. Terwijl veel zaken wel degelijk om hetzelfde draaien ben je toch druk om het op te zoeken.
Dat is ook 1 van de redenen dat upgrading niet pijnloos (=kostenloos) is. Je raakt feitelijk expertise kwijt of wel je dient weer opnieuw expertise op te bouwen.
Want als je nu expert bent in Windows 7 dan is dat niet heel relevant meer en zo zal dat blijven veranderen. Gelukkig blijven basisbeginselen wel gelijk.
Windows Embedded is inmiddels vervangen met Windows IoT Enterprise. Dat is echt heel anders en zal ook niet persé op dezelfde hardware draaien.
Ben benieuwd of microsoft vanaf dan ook de windows 7 keys gaat blokkeren voor activatie op systemen hoger dan windows 7

Nu is het namelijk mogelijk om met een windows 7 key windows 8,10,11 te activeren :)
Lijkt me niet, MS heeft liever dat die mensen hun win7 key gebruiken om win 10 of win 11 te activeren, dan dat ze blijven hangen op win 7.

Het lijkt me overigens al helemaal uitgesloten dat ze bestaande geactiveerde win10 en win11 systemen (door win7 key, of zelfs loader) ongeactiveerd maken.

Wat heel misschien wel kan, daar doel jij op denk ik, dat ze vanaf 2023 het onmogelijk maken om met een 7 key voor de éérste keer een systeem te activeren naar win10/11.
Wat heel misschien wel kan, daar doel jij op denk ik, dat ze vanaf 2023 het onmogelijk maken om met een 7 key voor de éérste keer een systeem te activeren naar win10/11.
Dit inderdaad
Thanks voor de opheldering. We zullen zien. En we moeten niet vergeten veel mensen kopen in de MM een laptop of pc, en die hebben doorgaans sinds 2015 al Windows 10 “gratis” (via oem) Dat wij tweakers zelf wat rommelen met diy builds en een Win7 key van een oude desktop, dat is niet maatgevend voor de userbase van MS.
Waarom zouden ze dat doen? Het activeren van oudere versies zoals XP werkt ook nog steeds.
Bedenk dat als/zodra microsoft die licentie-activatie route gaat blokkeren, dat gebruikers een duwtje krijgen om weer terug te vallen op de oude software. Volgens mij wil zelfs de marketing machine van microsoft dat niet.
En toch blijf ik de interface van windows 7 beter vinden dan alles wat erna kwam. Goede oude tijd
Tijden veranderen. Maar in de techniek gaat dat als een speer. w10 was na een lange tijd erg fijn (ondanks de mixed styling in bepaalde omgevingen). Helaas gaat dat met w11 verder. Er is wel wat opgepakt, maar lang niet alles.
Ik moet zeggen dat de meeste dingen uit Control Panel inmiddels toch wel zijn verhuist naar Settings, en de nieuwe interface van deze app is ook enorm overzichtelijk.
Met Windows 11 kom je die verouderde schermen dus steeds minder tegen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 16:11]

@Wolfos Heb sinds kort windows 10 en het kost me moeite om de weg te vinden in de instellingen. Wist niet wat ik zag dat er een 'nieuwe' settings en het aloude control panel naast elkaar bestaan. Dat vind ik niet sterk.
Ik heb het dan ook over Windows 11.
Mooi dat het verbeterd is onder 11 maar wat jij schrijft viel mij op in 10. En het oorspronkelijk verhaal was windows 7, dat een fijn systeem gevonden werd. Dat vond ik ook.

[Reactie gewijzigd door wimdebok op 23 juli 2024 16:11]

Wat ik het meest ergerlijke vind, is dat je in de settings app niet tegelijkertijd meerdere items open kunt hebben. Iets wat binnen het control panel je leven als beheerder wel een stukje makkelijker maakte.
Vind ik ook. Als 7 nog updates kreeg (voor particulieren) dan zou ik het nog steeds draaien!
@moonlander Dat is wat ik ook denk, ik vond windows 7 eenvoudiger en consistenter. Net zoals ik Windows Mobile, ja toch met tegeltjes, een heel elegant systeem voor mobiele telefoons vond. Jammer dat het zo een onbegrijpelijk vervolg heeft gekregen.
Opzich niet heel verrassend natuurlijk, maar wel korter dan XP. Volgens mij liep de support daarvan zo'n 18 jaar (tot 2019 was er een soort extension van de extended support die tot 2014 duurde, was met een kleine registry tweak ook privé gebruik van te maken).

7 zou er dan dus "al" na zo'n 14 jaar mee stoppen. Of is er een kans op zo'n zelfde periode waarbij nog langer beveiligingsupdates beschikbaar komen? Zou ik opzich niet onlogisch vinden, gezien 10 en 11 veel dichter bij 7 liggen dan XP bij zijn opvolgers lag. Daarnaast was het bij XP volgens mij op grotere schaal een probleem dat organisaties bleven hangen, al is in mijn optiek qua status 7 tot nu toe het enige systeem dat veel mensen geaccepteerd hebben als XP vervanger.
XP ondersteuning liep tot 2017 voor betalende bedrijven. En die register hack zorgde ervoor dat XP zich voordeed als een totaal andere versie van Windows en updates binnenhaalde die helemaal niet voor XP bedoeld waren. Valse veiligheid.
Aha, dat is een interessant weetje. Dat had ik zelf nooit zo begrepen maar ik volgde het dan ook vanaf een afstandje omdat ik zelf allang geen gebruiker meer van XP was tegen die tijd. Ja, af en toe in een offline VM voor sterk verouderde software. Maar in die gevallen zijn de laatste updates niet van groot belang.
En die register hack zorgde ervoor dat XP zich voordeed als een totaal andere versie van Windows en updates binnenhaalde die helemaal niet voor XP bedoeld waren. Valse veiligheid.
Je bedoelt een andere editie van XP. De code van alle edities is voor 98% hetzelfde. Je hebt dus een grote kans dat de updates daadwerkelijk beveiligingsproblemen oplossen.
Ondersteuning voor het grote publiek voor Windows 7 eindigde begin 2015.
Dit lijkt me niet juist, misschien dat er toen geen nieuwe features meer kwamen ("mainstream support"), maar de echte ondersteuning liep in januari 2020 af.
Toch jammer, want ik heb nog een laptop hier (die inmiddels wel 10 gebruikt) en daar werkt de dual-graphics niet meer :(

De chipset wordt niet meer ondersteund, dus is het nu alleen de geïntegreerde Intel chip...
Nu weet ik niet hoe oud deze laptop is... maar misschien toch is tijd voor vervanging dan?
zelfs mn oude 8600GT (desktop) werkt tenslotte onder win10..
Is gewoon over, maar toch zonde.
CPU is prima, i5-2430M, 16GB en SSD. Helaas werkt de Radeon 7400M dus niet meer.

Het enige waar ik deze laptop nu nog voor gebruik is oudere progjes draaien.
https://community.amd.com...0m-windows-10/td-p/444593
https://www.amd.com/en/support

er bestaan dus gewoon win 10 drivers voor..

[Reactie gewijzigd door JWL92 op 23 juli 2024 16:11]

Die heb ik geprobeerd, maar no bueno...

Het gaat ook om het actieve switchen tussen de IGP en Radeon.
De Radeon wordt prima herkend.

Maar goed, het is niet anders. Nu wordt 'ie dus gebruikt voor wat ouder spul.
Of wellicht een overstap naar een Linux omgeving, uiteraard afhankelijk waarom je de laptop nog nodig hebt, maar in de Linux wereld is ook heel veel mogelijk.
Mooi, had al sneller gemogen. weg met oude en nu onveilige meuk (xp, 7).
offtopic:
de ondersteuning van een OS wordt altijd berekend vanaf de releasdatum
in het geval van win 7 22 oktober 2009
windows 8 is in oktober 2012 gereleased
dus wanneer ik een systeem in juni 2012 gekocht heb, heb ik maar van 9 jaar support.
er wordt dan altijd gerekend tot 12. maar ik denk dat we dan uit moeten gaan van de laatste dag voor de nieuwe release.

on topic, deze datums worden normaal toch veel langer vooruit gepland?
Deze datums zijn al bekend sinds 2009, dit is gewoon een herinnering van Microsoft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.