Nintendo en LEGO brengen begin volgend jaar drie Luigi's Mansion-sets uit

Nintendo kondigt drie nieuwe legosets aan die bedoeld zijn als uitbreiding op de Avonturen met Luigi-starterset. De uitbreidingen krijgen de titels Lab and Poltergust, Haunt-and-Seek en Entryway. De Luigi Mansion-sets zijn vanaf 1 januari 2022 verkrijgbaar.

Nintendo toont de uitbreidingen in een promotiefilmpje gerelateerd aan Halloween. De drie sets bevatten allemaal een uitbreiding voor het parcours van de dit jaar uitgebrachte Avonturen met Luigi-set. De uitbreidingen krijgen adviesprijzen van 25, 40 en 80 euro, schrijft LEGO.

Luigi zelf is niet inbegrepen bij de uitbreidingen, maar er worden wel andere figuurtjes meegeleverd. Volgens een korte omschrijving bieden de uitbreidingen puzzels, moeten spelers geesten verslaan en bevatten de uitbreidingen 'nieuwe manieren van spelen'.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-11-2021 • 09:19

44

Reacties (44)

44
44
34
0
0
9
Wijzig sortering
Ik dacht wellicht leuk voor mijn zoontje. Maar hier zijn kinderen na 2x toch op uitgekeken. Ziet er uit als een fixed parcour met een poppetje dat Mario geluid maakt. Heel leuk bedacht, maar ik zie er de meerwaarde echt niet van in. Of mis ik iets?
Hier is het ook 1x in elkaar gezet, heel leuk, daarna 2x mee gespeeld en dat was het.
Wat ik me dan afvraag is, wordt er wel meer gespeeld met andere Lego door hetzelfde kind? En hoe gaat dat met ander licensed IP Lego sets voor 6+ jaar? En wilde het kind het zelf hebben of is het gegeven door iemand die dacht dat het kind het wel leuk zou vinden?

Toen ik opgroeide met Lego kan ik me niet herinneren dat er licensed IP Lego was, ik had het in ieder geval niet. Naast Duplo had je tussen de 'normale' Lego sets nog een serie 'beesten hoofden", die gebruikte wel het normale Lego formaat (met een aantal kant en klare huisjes 'blokken'), maar was gericht op kinderen die net Duplo waren ontgroeit. Het is vrij normaal imho dat kinderen op een gegeven moment de Lego sets ontgroeien die gericht zijn op jongere kinderen, men gaat meer richting de normale sets en eventueel meer richting Technic.

Deze Nintendo sets lijken gericht op jongere kinderen (vandaar ook het 6+ label). Daarnaast is niet elk kind een 'Lego kind' en het willen hebben/krijgen van speelgoed en er vervolgens niets mee doen is niet uniek aan Lego sets. Mijn G.I. Joe, Heman, Transformers, ZOIDS, etc. hadden minder functionaliteit dan deze Lego sets, maar werd toch echt meer mee gespeeld dan 2x. Wat ik me kan herinneren van vroeger was dat ik wel eens iets kreeg van iemand wat geheel niet bij mij als kind paste en dan is het niet vreemd dat er niets mee wordt gedaan... Is dit niet meer een kind/ouders probleem?
Met Lego kon je vroeger vanalles bouwen, maar deze sets zijn daarin veel statischer, bijvoorbeeld van het Bowser kasteel kun je weinig andere dingen bouwen. Het is dus geen 'Lego Lego' als je begrijpt wat ik bedoel.
Ja, ik begrijp wat je bedoeld (Ollie B Bommel). Maar Lego heeft historisch gezien veel sets uitgegeven voor jongere kinderen met grotere en mindere complexe componenten. De meest bekende daarvan is Duplo, maar tussen de reguliere Lego sets en Duplo heeft Lego veel andere sets gemaakt, daar lijkt deze er een van. In mijn tijd was dat Fabuland, ook vrij grote componenten die je makkelijk kan combineren met reguliere sets: https://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Fabuland
(iets waar ze 11 jaar lang sets voor hebben uitgegeven)

Je heb dus Lego gericht op kleinere kinderen, die Duplo ontgroeit zijn, maar nog niet 'rijp' zijn voor regulier Lego. Wat ik zie en heb meegemaakt is dat men de minder complexe sets gaat combineren met de 'normale' Lego sets en uiteindelijk de minder complexe sets geheel uitfaseren, maar dat duurt meestal jaren. Als je echter sets gaat kopen voor kinderen die een dergelijke fase al ontgroeit zijn... Je koopt bv. ook geen Duplo voor een 12 jarige.

Daarnaast heb je verschillende type Lego gebruikers, zij die een set in elkaar zetten en er op die manier mee blijven spelen en zij die die een set in elkaar zetten, deze daarna helemaal uit elkaar halen en het combineren met al hun andere Lego. Ik ben zelf van de laatste categorie, maar ik kan me voorstellen dat een dergelijke set minder interessant is voor een kind in de eerste categorie...

Als ik kijk naar het Bowser kasteel, dan zie ik allerlei normale Lego componentjes die je prima kan gebruiken bij al je andere sets. De kant en klare torentjes zijn inderdaad wat simpel, maar niet veel simpeler dan de kasteel muur componenten uit de oudere kasteel setjes die gericht waren op 7-12 jarige. Prima overgaans materiaal voor een 8+ set imho... Het heeft 1010 componenten, als je daar niets leuks van kan bouwen...
Ik moest even kijken op de wiki link en idd - dat spul hebben mijn kids ook nog gehad. :*) Geen idee wat daar meer gebeurd is...

Op zich was dat nog een leuke poging om een overgang van Duplo naar regulier Lego op te zetten.

Nu zoeken ze natuurlijk naar overgangen van/naar Lego en naar/van computer-games.
Wat ik ze moet nageven: de Lego games zien er wel goed uit maar het 'bouwen met lego' aspect is wel minder dan met het fysieke Lego. Minecraft is in dat op zicht meer 'bouwen' maar die heeft inmiddels ook crafting en andere spel elementen.

De herbruikbaarheid/duurzaamheid van Lego blokken was altijd wel goed. Ondanks dat software best oud kan worden (en kan worden ge-update) maar de apparatuur moet toch wel vaker worden vervangen.
Dit is precies wat er mis is. Als je veel meer basis elementen hebt, kun je beter en creatiever eigen levels bouwen.
'beesten hoofden"," heette Fabuland geloof ik.
Uhm, bij mijn neefjes en nichtje zie ik dit bij het meeste speelgoed voorkomen. Kinderen van nu krijgen veel te veel.
Kinderen van nu krijgen veel te veel.
Dat klopt helemaal. Dan spelen ze met alles net niets en heb je eigenlijk alleen een hoop rommel. En wat moeten ze dan krijgen op de volgende verjaardag? Ze hebben alles al en spelen nergens mee..... Hier net zo :(
Dat sentiment hadden wij ook. Zoveel speelgoed en er werd bijna niet mee gespeeld. Maar toen kwamen de lockdowns.... Ineens werd overal mee gespeelt. Te veel vrije tijd en ineens kwam alles weer uit de kast. Met de lego werden enrome steden gebouwd, de dolls werden reuzen etc. Maar ook hier word de lego een keer in elkaar gezet, valt uit elkaar en verdwijnt de set op de grote hoop. Behalve dan mijn StarWars lego, die staat standaard boven anderhalve meter hoogte opgesteld. XD
Klopt, Lego blijf terug komen en is ook tijdloos. Mij oude Lego van 35 jaar geleden wordt ook gebruikt door de kinderen. Ik bedoelde meer de rest van het speelgoed, dat wordt hier nauwelijks aangeraakt. Het is buiten spelen, lego, tablet (minecraft) of games op tv (vooral ook de lego spellen). Het overige speelgoed komt en gaat maar blijft teveel liggen.
Maar ook hier word de lego een keer in elkaar gezet, valt uit elkaar en verdwijnt de set op de grote hoop.
En met die grote hoop wordt hopelijk van alles gebouwd... Dat is toch waarom je Lego koopt/hebt? Iets als Playmobile is veel statischer en zal je meer kijken naar de set zelf, bij Lego keken we altijd wat we er verder mee konden bouwen...
Ja, bouwen is altijd leuk maar de meerwaarde van het spelen snap ik ook niet. Er zit 0 uitdaging in gezien je geen restricties hebt. Mario "vliegt" overal overheen en na het triggeren van elk tag ben je klaar. De Nintendo NES en TV set staat erg leuk in de kamer maar het Mario spul hoef niet te kopen om mee te spelen, hooguit om neer te zetten. Daarmee kan je prima een level als static plaatsen maar dan hadden ze veel meer kunnen doen met mooie statische figuren van de karakters, MET een normale Luigi. Lego doet een hoop goed, maar dit is wat mij betreft echt een fout geweest.....
IP gecombineerd met LEGO verkoopt gewoon extreem lekker, helemaal als het "leuke elementjes" heeft zoals wat OLED paneeltjes in een lego poppetje.

Uiteindelijk maakt het LEGO natuurlijk niks uit hoe leuk dit is op de lange termijn. Zolang het maar verkoopt.
Uiteindelijk maakt het LEGO natuurlijk niks uit hoe leuk dit is op de lange termijn. Zolang het maar verkoopt.
Dat is natuurlijk wat kort door de bocht: een ontevreden klant komt niet terug. Maar als je een Titanic van Lego koopt dan zet je die ook eenmalig in elkaar, laat hem nog eens aan vrienden zien, en verder staat 'ie te staan: (lang) niet elk legoset is bedoeld om elke dag mee te spelen. Die staat wel heel leuk op je schoorsteenmantel. Dit set zit er een beetje tussenin; minder mooi en minder duur maar geschikter om mee te spelen vergeleken met de Titanic, maar minder speelbaar en minder geschikt om je eigen creativiteit los te laten dan bijvoorbeeld een brandweerkazerne.
Ik zag laatst op marktplaats iemand die de lego millennium falcon verhuurt. Echt een briljant concept. Lekker twee week lego-en en dan weer inleveren.
Ik vind m leuk. Het is niet eens zozeer het geld, het is de ruimte; je gooit Lego niet weg, maar ik heb al een paar legomodellen in mijn huiskamer staan, ik hoef er niet meer bij.
Hetzelfde gold voor het Colosseum.
Je kunt natuurlijk wel alle elementen bij elkaar flikkeren en er andere dingen van bouwen. Trouwens ook een gedrocht om uit elkaar te halen en te checken of ie nog compleet is.

Nu is dit ook wel volwassenen lego, die hele city range is natuurlijk bij uitstek om te spelen en je eigen creativiteit er op los te laten.
Uiteindelijk maakt het LEGO natuurlijk niks uit hoe leuk dit is op de lange termijn. Zolang het maar verkoopt.
Tot op zekere hoogte maakt het Lego dat wel uit. Want als hierdoor Lego een slechtere naam krijgt, betekend dat later slechtere sales. En vergeet niet dat Lego denkt in sales over generaties heen en eigenlijk doet Nintendo dat ook. Zowel Lego als Nintendo willen reputatie schade voorkomen.

Daarnaast wordt speelgoed wat niet leuk is en niet mee wordt gespeeld, verkocht op de 2e hands markt. Significante beschikbaarheid van (Lego) producten op de 2e hands markt drukt de prijs, waardoor mensen eerder 2e hands gaan kopen dan nieuw. Ook dat hakt weer in de sales van Lego.

Vergeet ook niet dat de Lego Group geen beursgenoteerd bedrijf is, ze zijn nog altijd op winst uit, maar niet zoals dat gaat bij veel beursgenoteerde bedrijven...
Je mist dat het Lego is! Met Lego kan je alles maken! Gebruik je fantasie.
Helemaal gelijk. Maar dan geef maar een standard kit.
Hier dezelfde ervaring. Het bouwen van het Bowser kasteel was een succes, maar er is er daarna weinig mee gespeeld.
Het is ook meer een collectors item voor mensen die deze sets en dit soort zaken verzamelen.
Daarnaast kun je op 2 manieren in de portemonnee van ouders komen. Kinderen enthousiast maken zodat de ouders het speelgoed kopen. Of Ouders enthousiast te maken door op hun nostalgische en hobby gevoelens in te spelen. Toen mijn kids klein waren vond ik het geweldig dat ik weer een excuus had om de speelgoed winkel in te lopen. Ik heb mijzelf ook meerdere malen betrapt dat ik speelgoed voor de kids kocht wat ik eigenblijk zelf al heel lang wilde hebben.
Dit is ook geen echt speelgoed, dit zijn nostalgische verzamelobjecten voor volwassenen. :)
Je hebt bijna elke lego set voor kinderen ooit beschreven.
Wat is de doel groep? Het is een beetje zo als de grote Lego technic sets en andere grote sets die meer zijn gericht op volwassen mensen dan op kinderen. Het idee hier is dat iemand die Lego altijd leuk vond en ook iets met deze Nintendo producten had dit koopt en op een plank zet misschien met de kleine in elkaar zetten maar daarna gewoon van papa of mama.

Ik kijk al weer tijden naar de Lego Nintendo Entertainment System set. Ik heb altijd veel met Lego gespeeld en vond/vind de NES een erg leuk platform dus ik zou de set maar wat graag hebben (en de kerst komt er aan dus wie weet...) Mijn dochter zal er waarschijnlijk wel mee willen helpen en er misschien zelfs een keer mee spelen om er daarna nooit meer naar om te kijken en dat vind ik helemaal goed.

Je moet niet vergeten dat Lego de volwassen markt heeft ontdekt en daar zeer goed geld verdiend met steeds grotere (en duurdere) sets die echt niet voor kinderen bedoeld zijn. En om steeds meer mensen aan zich te binden doe Lego steeds meer sets uitbrengen die kinderen echt niet meer aantrekken een D10 Cat bulldozer, een schaalmodel van de titanic, een maanlander en Saturn V raket, een NES, een Porsche, een Bugatti maar ook een Hogwards of Frozen kasteel, architectuur sets met beroemde gebouwen en natuurlijk de ontwerp je eigen set optie om bijvoorbeeld de ijssalon waar je vroeger kwam als kind in Lego na te maken. Allemaal sets die minimaal 12+ zijn en vaak 18+ om de complexiteit en de tijd die nodig is om het ding in elkaar te zetten.
Als je dat weet dan is het helemaal niet gek dat men met Lego sets komt om die tussen groep, jong volwassenen dan wel te oud om echt met Lego te spelen maar niet oud genoeg om de enorme (dure) sets uit de Lego technic lijk te kopen.

De meerwaarde is dus niets anders dan leuk voor de heb en niet voor het spelen, nou ja veel mensen die zo'n set in elkaar zetten komen er achter dat ze Lego nog steeds toch best wel leuk vinden natuurlijk.
Ziet er leuk uit, maar toch meer een thema om uit te brengen voor Halloween.
Luigi's Mansion is bij uitstek een reeks die daarvoor geschikt is.

[Reactie gewijzigd door eThomas op 22 juli 2024 19:49]

Dan hadden ze die per 1-7-2021 (of 2022) moeten uitbrengen: Lego hanteert een halfjaarlijkse cyclus voor het uitbrengen van nieuwe sets.
Hele zwik aankopen, in dichte doos op zolder zetten en over 20 jaar cashen....

Dat gezegd hebbende, ik weet niet of ik dat zo lang zou kunnen. In de praktijk koop je dus vermoedelijk 2 sets :-)

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 22 juli 2024 19:49]

Meestal afwachten of iets meer of minder waard wordt. Ik denk zelf dat deze boxen niet de beste investeringen zijn. Al zou de prijs over 20 jaar verdubbeld zijn met gemiddelde inflatie meegenomen vindt ik dat zelf niet echt de moeite waard. Zou ik zelf liever het geld in Star Wars UCS stoppen, kijk wat een Rebel Blockade Runner 10019 die nu 20 jaar oud is vandaag de dag kan opbrengen, moet nog maar zien of de Mario sets dit ook doen.
Als je ziet wat nog verzegelde Mario dozen opleveren, zal het me niet verbazen dat dat met dit spul ook gaat gebeuren.
Die cartridges zijn dan ook extreem zeldzaam, uiteindelijk is er maar een zeer klein deel van alle lego sets wat 10x of vaker over de kop gaat. Dan moet je op een zeldzame gelimiteerde mini-fig zoals Mr. gold na al naar de jaren 70/80 met bijvoorbeeld de space-sets.

Tegenwoordig heb je internetwinkels die specialiseren in sets die niet meer verkocht worden, en je hebt veel meer particulieren die sets kopen om er jaren later wat winst uit te halen, in de jaren '70/'80 speelde dat allemaal nog niet zo en daarom is er veel minder OVP van die tijd.

Ik zie echt niet hoe een OVP Mario set enorme winsten gaat geven in de komende decennia.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 19:49]

Je weet maar nooit als je het geld kunt missen de ruimte hebt en het je leuk lijkt moet je het vooral doen. Ik zag toevallig laatst een lijst met Lego sets die flink in prijs gestegen zijn. Twee van de sets hebben mijn broertje en ik zeer veel mee gespeeld en beide zijn ze nu +$2000 waard als ze nog in de doos hadden gezeten en we niet zo veel er mee gespeeld hadden. Ik ben blij dat we er wel zo veel mee gespeeld hebben want het was een erg leuke tijd waar ik met veel plezier op terug kijk.
Als mijn ouders toen de sets in de doos hadden gehouden had ik dat toch anders gezien, als ze twee sets hadden gekocht en er een op een plank hadden laten liggen zouden ze zeker winst gemaakt hebben maar alleen op die twee sets de rest zou gewoon ruimte in beslag genomen hebben, weinig tot niets opgeleverd hebben en ook betekend hebben dat ze minder geld over hielden voor andere leuke dingen. Ik weet niet of we als kinderen daar nu zo blij van geworden waren.

Aan de andere kant ik weet van de mensen die voor Lego werken en de beelden en robots voor in winkels en het pretpark ontwerpen en bouwen dat ze ieder jaar een Lego set krijgen (als bonus) die vaak niet meer te krijgen is dan wel exclusief voor medewerkers is. Er zijn maar zeer weinige van hen die deze dozen open maken laat staan aan hun kinderen geven omdat de wederverkoop van zo'n doos vaak minimaal 2x de originele prijs op brengt en de exclusief voor medewerkers sets nog even meer.
Dus het kan wel zelfs in een hele korte tijd maar je moet wel redelijk goed ingevoerd zijn in wat die markt wil en dat zijn vaak niet dit soort sets die naar verwachting uit enkele honderdduizenden stuks zal bestaan.
Beetje laat aangezien Luigi's Mansion al een paar jaar uit is. Zoiets moet je tegelijk of vlak na de game uitbrengen.
Mijn dochter van 5 vindt 't helemaal fantastisch. Het bouwen interesseert 'r niet - dat moet ik doen, maar als 't eenmaal staat is ze wekenlang zoet met allerlei zelfbedachte avonturen van Mario & Luigi. De ene keer moeten ze Bowser verslaan, de andere keer spelen ze tikkertje of verstoppertje. Dan komt mijn technische lego van vroeger er weer bij en moeten ze racen of een kuil graven. Dan weer een cross-over naar d'r Lego Friends en zit Mario bij de kapster :+
Als z'n snor maar goed zit O+
Ik had ook serieuze twijfels over de "speelbaarheid" van deze sets. Maar mijn kids (4 en 7) vinden het geweldig. Ze bouwen steeds nieuwe parcours en zijn constant op zoek naar manier om meer muntjes te verzamelen.

De bouwsels zelf zijn over het algemeen niet heel bijzonder (al zitten er in het luchtkasteel van Bowser wel wat leuke vondsten) en het feit dat je alleen digitaal de handleidingen krijgt vind ik onwijs bagger. Maar de kids hebben er erg veel plezier aan.
Laten ze eerst eens een Luigi maken ipv een groene Mario. Dit is echt een enorme misser en verkeerde besparing.
Verschil is goed genoeg. De kleur (uiteraard) en de snor is anders bij de twee. En dat is voor LEGO eigenlijk wel genoeg lijkt mij.
Tja, ik en mijn vrouw denken daar heel anders over. Meer mensen op internet ook trouwens. Luigi heeft een ander postuur en als je dat niet terug ziet in het poppetje vindt ik dat niet kunnen. Groen en snor is voor ons niet genoeg.
Ja, maar dat is Lego, hè. De lego poppetjes zelf zijn ook allemaal even groot. En met verschillende maten betekend dit ook dat Mario/Luigi sets op beide maten afgestemd dienen te worden. Stiekem komt er nog veel meer bij kijken dan je zou denken. Dus ik denk dat de verschillen die ze nu hebben al ok zijn. Misschien hadden ze nog de ogen iets anders kunnen doen, maar verder lijkt mij niet nodig.
Voor de kleine mini figs zijn er veel meer redenen dan voor Mario en Luigi. Ik snap dat ze de pakken niet dubbel willen maken want langere benen voor Luigi zou betekenen dat de pakken niet meer passen, maar veel andere beperkingen heb je niet. Zolang de footprint gelijk is zijn deze uitwisselbaar. Maar goed, we hoeven Luigi niet te kopen gelukkig :) Mijn vrouw heeft hier ook al meer dan genoeg aan uitgegeven dus ik ben wel blij dat er een reden is om niet meer aan te schaffen ;)
Goed gevonden! Ik hoorde al rumors, maar leuk dat ze bevestigd zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.