Privacytools.io verandert naam wegens afwezigheid oprichter - update

De website privacytools.io gaat stoppen onder de huidige naam en gaat verder als PrivacyGuides. Beheerders van het project voor informatie over privacytools melden dat de originele oprichter de site niet meer ondersteunt.

Wie privacytools.io bezoekt, krijgt voortaan een redirect naar PrivacyGuides.org. Het team achter de site meldt op Reddit gemigreerd te zijn, omdat de bezitter van de originele domeinnaam van privacytools.io er al een jaar niet meer bij betrokken is en onduidelijk is of en zo ja wanneer deze weer samen zou werken. Die oprichter is een persoon met de alias 'Burung Hantu', die privacytools.io in 2015 startte. Volgens de huidige projectleden lukte het al maanden niet om contact met Hantu te krijgen en reageerde hij niet op de sporadische momenten waarop hij wel kort in communicatiekanalen van het project verscheen.

Volgens het team zou het voortbestaan in het geding komen zonder migratie; wachten tot de domeinnaam verlopen is, zou het risico opleveren dat de teamleden de domeinnaam definitief kwijtraken. Omdat de betrokkenen wel het beheer over de webserver hebben, is besloten onder een nieuwe naam verder te gaan.

De broncode van PrivacyGuides is op GitHub gezet, die van privacytools.io staat daar nu gearchiveerd. PrivacyGuides is een website waar gebruikers informatie kunnen vinden over privacywaarborgen van software, diensten en aanbieders. Doel is om gebruikers die online hun privacy willen beschermen tot een geïnformeerde keuze te laten komen. Het team achter de site controleert de tools regelmatig. Zo verdween Startpage vorig jaar van de lijst van aanbevolen zoekmachines wegens onduidelijkheid rond een overname.

Update, 20.00: Tweaker Blacklight447, betrokken bij PrivacyGuides, licht de stap tegen Tweakers toe.

Wat is er precies aan de hand met betrekking tot de originele oprichter?

"Burung heeft het project jaren geleden opgezet als hobbyproject waarbij iedereen suggesties kon doen. Het project groeide snel in populariteit en groeide snel uit naar een grotere organisatie met een eigen team vanuit vrijwilligers. Hoewel het team groter werd, de donaties groeiden en de site steeds profesionelere hulp aanbood, was Burung steeds vaker en langer weg."

"Het is vaker gebeurd dat het domein bijna verliep, tot grote frustraties onder het team. We hebben hem vaker verzocht om ons in ieder geval toegang te geven naar het domein, maar telkens weigerde hij. Burung was bang de controle over zijn project kwijt te raken, terwijl hij de laatste twee jaar eigenlijk niks meer aan development heeft gedaan. Nu hebben wij Burung al maanden niet meer kunnen contacteren waardoor wij in een grotere onzekerheid komen."

"Door de populariteit en reputatie van het project, vertrouwen op dit moment tienduizenden mensen per maand bijna blind op onze adviezen, en een situatie waar ons domein zal worden gekaapt zal mensen in gevaar kunnen brengen. Dit hier was de voornaamste reden voor ons om te besluiten om over te gaan naar een nieuwe domeinnaam om ons werk voort te kunnen zetten."

Welke veranderingen moeten gebruikers verder rekening mee houden?

"Wat veranderingen betreft zullen gebruikers er rekening mee moeten houden dat services van privacytools.io op korte termijn een voor een worden uitgeschakeld, en dat zij zullen moeten migreren naar andere services totdat wij de nieuwe PrivacyGuides-services online hebben. Wat betreft de site blijft het business as usual."

Wat zijn de verdere plannen met PrivacyGuides voor de toekomst?

"In de toekomst willen wij het donatiegeld gaan gebruiken om de site verder te professionaliseren. Wij willen voor iedere sectie een duidelijke uitgeschreven criterium plaatsen waar mensen alle technische en niet technische vereisten kunnen lezen. Verder willen wij naar opties kijken om vrijwilligers parttime te gaan betalen voor het werk wat ze doen."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-09-2021 • 17:19

21 Linkedin

Submitter: Blacklight447

Reacties (21)

Wijzig sortering
Burung Hantu is overigens geen naam. Burung betekend vogel en Hantu is spook. Maar in dit geval is het de naam van een vogel, de uil. dus als je hem enkel kent als Burung Hantu dan zul je hem inderdaad moeilijk vinden.
Haha had al zo'n vermoeden. Wel slim vanuit privacy! _/-\o_
Het onbekende spook was dus even van het nest weggevlogen. :P

Overigens jammer dat de naam is veranderd. Zal wel even wennen zijn voor trouwe bezoekers dat het nu privacyguides is geworden, al is het misschien wel beter dekkend voor hun doeleinden en wat ze aanbieden. (en natuurlijk begrijpelijk gezien de situatie)
Ik gebruik het zo af en toe, leuk om eens wat nieuwe dingen te proberen en je privacy weer wat te verbeteren.
Heel merkwaardig dit. Heb het nieuws gevolgt. Maar het komt er in feite op neer dat 'het team' de oprichter uit zijn eigen project heeft willen gooien. Waarbij ze een take over hebben gedaan.
 • Oprichter is van de sub reddit afgegooid
 • 'het team' forceert een redirect naar een nieuwe domeinnaam
 • 'het team' verstuurd berichten de wereld in dat het project is verplaatst
En nu proberen ze te doen alsof dit allemaal ok is. En de hoofdreden? De oprichter reageert te langzaam en zodoende zal 'misschien' het oorspronkelijke domeinnaam verlopen waardoor het product in gevaar komt. Terwijl vooralsnog alles prima gaat. En dat zie je nu ook weer. De oprichter reageert.

Kortom, 'het team' is echt heel fout bezig. Ze hadden better kunnen zeggen. 'Hey! Gaan een nieuw project opstarten want we willen een nieuwe richting opgaan' 'punt'. En zie nu wat er gebeurd. Kansloos moddergooien. Stel kleuters.
Ik zou toch verwachten dat er een soort van calamiteiten procedure is om bij alle inlog gegevens te komen van alle relevante ICT organisatie. Zoiets als https://en.wikipedia.org/wiki/Shamir%27s_Secret_Sharing

Iemand kan een ongeluk krijgen o.i.d. waardoor hij/zij niet meer de werkzaamheden kan doen.

Je maakt je als organisatie ook kwetsbaar als de beste man/vrouw ragequit o.i.d.
Dit was al langer een probleem, we hebben burung eerder verzocht om toegang tot het domein te verstrekken aan mij en jonah aragon(wij zijn de systeem beheerders).

Jammer genoeg heeft hij dit altijd geweigerd, wat tot verschillende tricky situaties heeft geleid. Nu we het contact helemaal hebben verloren, was dit eigenlijk onze enige optie.

Privacytools is een jaren lang passie project voor alle teamleden met vele vrijwillig uren hierin, en het zou jammer zijn als al ons werk voor niets zou zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door Blacklight447 op 14 september 2021 19:07]

Waarom hadden jullie toegang tot het domein voor nodig? Bedoel je meer het beheer van het domein/VPS of wilde jullie echt DNS aanpassingen doen?

Zelf zou ik ook niet zomaar domeingegevens delen met toch wel onbekende mensen, al weet ik niet tot hoever je dit kan regelen (ook op papier). Voor organisaties is natuurlijk anders, maar dit project leek mij altijd meer hobbymatig?

Denk dat een goede oplossing is geweest om over te stappen naar een ander domein, jammer dat de oprichter niets meer van zich laat horen.

Bedankt voor al jullie goede adviezen en ga zo door. :)
Het toegang tot het domein was met name voor zekerheid. Het is al eens voor gekomen dat wij bijna te laat waren met het verlengen van het domein omdat burung afwezig was.

De andere reden is juist omdat wij intern de "macht" het liefste meer verdeeld zien. Privacytools begon inderdaad als een hobby projectje, maar het is uitgegroeit tot een organisatie met zijn eigen servers en diensten. Ook zitten er duizenden uren aan vrijwilligers werk in voor research, onderhoud, administratie, fundraising en ga zo maar door.

Toch bedankt voor de positieve woorden!
Komt de SearX instance nog terug? Ik gebruikte die een tijdje op privacytools.io tot-ie er ineens uit lag.
Daar zijn we nog over aan het praten.

We moeten met name kijken hoeveel sponsoren en donateurs mee verhuizen. Hiermee kunnen we kijken hoeveel geld er beschikbaar komt voor het hosten van services.
Ik zou toch verwachten dat er een soort van calamiteiten procedure is om bij alle inlog gegevens te komen van alle relevante ICT organisatie. Zoiets als https://en.wikipedia.org/wiki/Shamir%27s_Secret_Sharing
Alleen als dat van te voren is ingericht, wat hier niet is gedaan. Zo kan je bijvoorbeeld afspraken maken met een notaris over overdracht credentials. Dat kost uiteraard wel geld.
de vraag is of dat in dit geval zou helpen, want er zijn nog wel sporadisch tekenen van activiteit
@Blacklight447 (is de gene voor de mensen van tweakers 1 van de mensen van dit team) dank voor deze info, door jouw website heb ik mooie alternatieve dingen gevonden en andere keuzes kunnen maken die ik in eerste instantie maakte.
Jammer en raar hoe de oprichter eigenlijk geen contact zocht. Was het zoveel werk of was de communicatie er al zo in het begin?

Overal ben ik erg blij dat jullie team dit voortzet!

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 14 september 2021 18:15]

Dankjewel, ik ben erg blij dat we je hebben kunnen helpen :).
Ben benieuwd naar de update nu de oprichter weer wel contact zoekt...
We zijn op dit moment in gesprek met hem.
Mooi initiatief. Seth for privacy .com is ook een leuke met zijn opt-out podcast.
Mooi dat deze situatie nu is opgelost. Ik vind het een super initiatief! Niet alleen voor de leek die wel privacy-bewust wil zijn, maar ook als technische gebruiker gebruik ik het om te checken voor aanbieders. Ze zijn duidelijk v.w.b. de voorwaarden waar je aan moet voldoen om in hun lijsten terecht te kome.
@Olaf de link naar PrivacyGuides.org werkt niet. Er moet nog "www."
Nevermind

[Reactie gewijzigd door Vihaio op 14 september 2021 17:44]

werkt voor mij gewoon
O apart, zal wel iets mis gaan met m'n dns
ja, had ik laatst ook. (Met ander domein)
Helemaal topic tip in geschoten bij Tweakers maar bleek gewoon PEBKAC van mij te zijn :)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 14 september 2021 17:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee