Beheerder privacytools.io draagt domeinnaam niet over en gaat zelf verder

De beheerder van privacytools.io draagt de domeinnaam niet over aan teamleden die de site willen voortzetten onder de naam PrivacyGuides. Hij heeft aangegeven zelf verder te gaan met privacytools.io en PrivacyGuides als een fork te beschouwen.

PrivacyGuidesDe beheerder van privacytools.io, met alias burung hantu, meldt de redirect naar PrivacyGuides.org verwijderd te hebben 'om verdere schade en verwarring te voorkomen'. Hij verwijst daarbij naar de gevolgen voor zoekmachineoptimalisatie van een redirect. Volgens hantu is er geen sprake van een rebrand en is het project geforked. Hij blijkt daarmee niet alleen het beheer over de domeinnaam te hebben, maar ook over het Twitter-account.

Hij reageert daarmee op het bericht van eerder deze week waarin het team achter privacytools.io bekendmaakte als PrivacyGuides verder te gaan. Als reden noemden ze dat hantu al een jaar nauwelijks bereikbaar was en feitelijk niet meer bij het project betrokken zou zijn, ondanks pogingen hem te contacteren. Hantu begon het project in 2015 en is bezitter van de domeinnaam, maar volgens overige projectleden, was hij steeds vaker afwezig terwijl het project verder groeide. Dit team heeft het beheer over onder andere de services en de subreddit.

PrivacytoolsNiek de Wilde van PrivacyGuides bevestigt de gang van zaken tegen Tweakers. "Wij zijn op dit moment in gesprek met burung hantu over de komende vervolgstappen. Burung heeft aangegeven dat hij het domein niet over zal geven, en solo verder gaat. Het team zal nu vaart zetten achter de migratie, en wij raden alle gebruikers aan om back-ups te maken van hun data, en te verhuizen naar een andere service."

Daarmee lijken er twee vooralsnog bijna identieke sites te ontstaan waar gebruikers informatie over software, diensten en aanbieders die de privacy goed beschermen kunnen vinden. PrivacyGuides heeft aangegeven de site aan te willen vullen met duidelijk uitgeschreven privacycriteria en met technische en niet-technische vereisten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2021 • 14:39

40 Linkedin

Submitter: MilanMeu

Reacties (40)

Wijzig sortering
Snap beide kanten wel. Hij was zowat AWOL, dus wat moest de rest doen als iets mis gaat? Daarnaast is hij gewoon de eigenaar van het domein, dus dat ze een eigen domein opzetten is geen probleem, maar de redirect kan daadwerkelijk de geloofwaardigheid van het originele domein aantasten.

Bovenal hoop ik dat de splitsing amicaal is en blijft, bij een aspect als privacy is het jammer als uiteindelijk mensen denigrerend naar elkaar zouden handelen.
We proberen alles zo vriendelijk mogelijk te laten verlopen. We betreuren alleen het feit dat Burung doet alsof dit alles uit het niets kwam. De naams verandering zijn al maanden op onze subreddit besproken, en er is zelfs gevote over de nieuwe domein naam.

Maar ja, we proberen de transitie van de gebruikers nu gewoon zo soepel te laten verlopen als mogelijk, en zullen PrivacyGuides opbouwen zoals we dat ooit deden met privacytools.
Vraagje: Werken jullie samen met (de ontwerpers van) Soverin dot net? Of is er sprake van inspiratiebron of toeval? Sites ogen als zusjes van elkaar.

Puik werk trouwens! Ziet er toegankelijker uit dan PTIO.
De site ziet er netjes uit. Met de dienstverlening van soverin heb ik echter geen beste ervaring.
Kun je dat toelichten. Als ik snel kijk lijkt het een prima aanbod.
Misschien waren het opstartproblemen, maar email gekoppeld aan domeinnamen die elders werden gehost wilde maar niet werken. Emails werden sporadisch en enkel savonds beantwoord. Het leek meer hobbywerk dan betrouwbare dienstverlening.
Jammer, dit is niet mijn ervaring, ik ben erg tevreden met Soverin. Mijn domeinnaam heb ik ook zelf gehost.
We werken niet samen. Ik ben zelf niet heel erg betrokken geweest bij het webdesign process zelf(ik kan het team vragen wat de inspiratie bronnen waren als dat gewenst is).

Bedankt verder voor het compliment!
Ik zeg ook niet dat jullie ongelijk hebben in jullie actie. Inderdaad, als jullie contact hebben gelegd, hebben gestemd, etc etc etc, in hoeverre is het dan nog een verrassing? Tenzij hij echt gewoon niks voorbij heeft zien komen vanwege <reden>.
Dan is het wel zo vriendelijke/correct dat je je community op de hoogte brengt van dit feit en samen tot een oplossing tracht te komen.

En dan bedoel ik niet dat ie de hele reden uit de doeken moet doen, sommige dingen zijn privé en mogen dat ook blijven. Maar niets van je laten horen, geen informatie, niks. Nou, dan ben je niet bepaald goed bezig.
Ja wel zo vriendelijk, maar de realiteit is dat niet iedereen dat is. Het enige feit is, is dat die man eigenaar van het domein is en dus daarmee kan doen wat hij wil. Netjes of niet.

Ik beschouw dit net zo goed een voordeel van community projecten. Niet eens? Dan fork je gewoon toch. Het publiek bepaald wie de "goede" keuzes maakt. We zagen hetzelfde toen oracle openoffice en mysql onder zijn hoede kreeg. Direct forks en als die om de juiste reden worden gemaakt leven ze langer en gezonder dan het oorspronkelijke project.
Opp het eerste gezicht zie ik hier een vergelijkbaar iets als bij eerdere splitsingen zoals bij openoffice/libreoffice. Maar er zit wel een groot verschil: Hier gaat het vooral om informatie vergaren en verstrekken en niet om de levering van een product.

Daarmee is het in de nieuwe situatie vooral een nieuwe/extra bron van informatie. Zolang die bronnen gelijke en/of vergelijkbare informatie verstrekken is het een bevestiging. Mochten er verschillen ontstaan dan is het aan de gebruikers om op dat moment te kiezen.

Vooral gezien de oprichter achter blijft en de afgelopen tijd niet echt actief was, heb ik zelf het idee dat het daar een sterfhuis wordt. Maar de toekomst zal het leren.
Ik krijg sterke freenode vs libera vibes bij dit bericht :+ Same shit, different venue. Hopelijk wordt alles weer normaal zodra de rust in de tent teruggekeerd is en kan men zich, desnoods los van elkaar, weer focussen op wat belangrijk is.
Er zijn inderdaad een hoop gelijkenissen aan de oppervlakte, en dat is natuurlijk niet zo heel vreemd - de centrale controle over de domeinnaam is best vaak een heikel punt binnen communities, het is toch een stukje macht dat je maar moeilijk goed kunt veiligstellen omdat het een inherent gecentraliseerd systeem is.

Het grote verschil is echter wel dat we al wat maanden bezig zijn om de naamswijziging van PTIO in goede banen te leiden, en dat Burung pas op het allerlaatste moment (na vele publieke aankondigingen en gefaalde pogingen tot contact) op kwam dagen om er een probleem van te maken. Niet echt geloofwaardig dus, zoals ook mensen in de comments hier al opgemerkt hebben.

Ik verwacht dan ook dat het een stuk minder drama op zal leveren dan het destijds bij Freenode gedaan heeft; PTIO is een vrij hechte gemeenschap, en het is wel algemeen bekend binnen de userbase wie de boel echt runnen, en dat dat niet Burung is - sterker nog, ik denk dat de meeste leden van de community dies naam niet eens kennen.

Ik denk dat het gezeik beperkt gaat blijven tot wat we tot nu toe al gezien hebben; mensen die niet zo goed snappen hoe communities werken en heel erg hard gaan op het concept "eigendom", en vol blijven houden dat Burung de 'eigenaar van PTIO' is omdat 'ie toevallig de controle heeft over het domein. Dat soort mensen heb je eigenlijk altijd bij dit soort conflicten, het zijn eigenlijk nooit de 'regulars' of uberhaupt actieve contributors, en het sterft vanzelf af.

Dus al met al denk ik dat het niet zo'n probleem is, en dat de rust vrij snel zal wederkeren. Het zal vooral irritant zijn voor de mensen die proberen PTIO te bezoeken en niet begrijpen waarom het toch zo doodstil is. Dat is helaas iets dat ik ook nog steeds zie gebeuren met Freenode.
Ik denk anders dat jullie het echt niet zo makkelijk zullen hebben hoor, communities gebouwd rond informatie en guides hebben het vaak een stuk lastiger dan andere soorten communities. Er zijn best wel wat van dit soort situaties geweest en de oude namen blijven jaren lang terugkomen. Dat de community ineens een "spookcommunity" is boeit ze niet, ze zien de info, ze hebben de naam een keer gezien en de SEO is het ook daarmee eens.

Voorbeeldje is de wikis bij Wikia/Fandom. Er zijn verschillende momenten geweest waar een grote wiki opgekocht werd door hun, alles een paar maanden goed liep, de eigenaars het ineens volpropte met hun advertenties/ongewenst spul en de originele staff een nieuwe eigen wiki heeft opgezet. De community volgt de staff altijd grotendeels mee, maar Fandom haalt het spul niet weg en staat met hun SEO jarenlang bovenaan ondanks dat ze een "ghost wiki" zijn. En dan komt er toch nog nieuw bloed bij welke geen idee hebben dat het dood is. Ik ben vooral bekend met de drama rondom de WoWwiki -> Wowpedia migratie (welke zoveel jaar later ook weer is opgekocht door Wikia 8)7 ), maar ik weet dat het echt een keer of tien heeft plaatsgevonden en er zelfs een Anti-Wiki Alliance was.

Ik zie het meer als parallel met dat dan de Freenode/Libera split. Dus hoewel ik hoop dat je gelijk hebt, denk ik echt dat jullie het nog best lastig kunnen krijgen. Jullie directe community overhalen zal het probleem niet zijn, maar dat is voor zo'n soort site niet alles.
Hij is niet alleen “toevallig de controle heeft over het domein“. Hij was de oprichter en de eigenaar, zo lees ik in de article boven - misschien dit toch anders is?
Eerst je team een jaar lang negeren, en als ze dan stappen maken, oppeens terug keren om solo verder te gaan?
Iets zegt me dat hier meer achter zit...
Geld. Als het originele project enkel een kostenpost was dan had burung hantu het project wel van de hand gedaan. Als het geen geld opbracht dan had hij er plannen mee. Het lijkt me stug dat het iets anders was. Aangezien hij afwezig was lijkt het mij geen ego-kwestie.
Privacytools.io werd volledig gedraaid op donaties, hiervoor maakte wij gebruik van opencollective, hier kun je exact zien wie geld doneert, hoeveel, en waar het aan word uitgegeven. Zie hier: https://opencollective.com/privacytools
De donaties blijven bij hem of hoe werkt dat precies?
Op dit moment hebben alleen wij toegang tot opencollective. Wij zijn op dit moment contact op aan het nemen met sponsoren en donateurs en we kijken nog wat de beste huidige aanpak is.
Mag ik vragen waarom de site niet ook in het Nederlands is?
Het zou kunnen dat hij nu de domeinnaam voor veel geld wilt verkopen ofzo.
God mag het weten. Wat hij nu aan geeft is dat hij zonder ons verder gaat en een kleiner simpler project wil draaien. We zullen het zien.
klinkt heel cliche. Ook in de game community/clan wereld.
Ruzie tussen clubjes en een van de betrokken gaat er met de website/domeinnaam/guildnaam/guild bank vandoor 8)7
Zoals je in andere reacties kan lezen begon de situatie als solo project van de persoon die het domein in handen heeft. Er zijn toen kennelijk mensen aan mee gaan doen zonder zekerheid te hebben of het echt een gezamenlijk project is als het er op aan komt. Het lijkt dus op samenwerken zolang het bevalt en als het dan niet bevalt dat gevolgen kan hebben die je maar beter vooraf kon indekken. De solo starter lijkt zich vanaf het begin ingedekt te hebben.
Er kan inderdaad van alles achterzitten. Een baan die tijd kost, privéomstandigheden, een meningsverschil over de koers, ... Een fork is dan een prima middel om beide partijen verder te kunnen laten gaan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 18 september 2021 12:42]

Jammer voor de publieke catfight, maar wat mij betreft niet slecht dat er meerdere bronnen bestaan inzake privacy. Verder is het een kwestie van goede afspraken maken en een goede les voor alle partijen.

De privacyguides.org website mag dan wel nieuwer en meer "designed" zijn, op vlak van readability & usability is de originele privacytools.io beter. Ze kunnen elkaar als partijen maar triggeren en scherp houden naar verbetering.
Ook wij betreuren de gang van zaken. Wat de site betreft, de gebruikte kleuren zijn nog licht experimenteel om vriendelijker te zijn naar mensen met kleuren blindheid, iets waar onze vorige site niet echt punten scoren.

Verder zijn ideeen en pull requests altijd welkom! :)

[Reactie gewijzigd door Blacklight447 op 17 september 2021 16:43]

Ik wordt in ieder geval vrolijk van de huidige kleurstelling omdat deze waarschijnlijk in de nacht niet verblindend is. Een standaard nachtmodus eigenlijk dus :P
Ik moet het vanavond nog even uitproberen.
Alle feedback is welkom! ( vooral op github ;))
burung hantu zegt in z'n eentje verder te willen gaan met privacytools.io, maar als hij hiervoor al een jaar niets van zich heeft laten horen hoe gaat hij het project dan bijhouden als de actieve teamleden met een fork verder gaan? Als hij nu weer zo laks is in het bijhouden van de site dan zal de site gewoon doodbloeden.
Dat moet hantu vooral zelf weten. Het is niet prettig voor gebruikers, maar verre van uniek. Een van de twee bloed dood of wellicht geeft het beiden een boost. Alleen tijd zal het leren.
Door dit soort amateuristisch gedrag zijn deze initiatieven gedoemd om te mislukken of altijd in de marge te blijven.
Welnee.
Het kan opgekocht worden door een groot bedrijf, en vervolgens bloeien als nooit tevoren.
Burung was wel heel zorgvuldig op z'n privacy... ;-)
Tovallig zag ik zijn reacties op reddit. Het kwam erg kinderachtig over, en hij ging er direct (passief) aggressief in. Daarna heeft hij zijn reacties weer verwijderd. Het lijkt me dat het team open stond dat hij terugkeerde, maar nu heeft hij zijn eigen glazen ingegooid.
Zoiets loopt bijna nooit goed af. Kijk naar cyanogen mod, bijv.
Ach 320.000 bezoekers per maand, toch best grappig om daar mee door te gaan? Ik snap het wel.

Heb ook veel van zulke projecties lopen, doe het meestal alleen of met een goede vriend om dit gezeik te voorkomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee