Zotac brengt passief gekoelde mini-pc met Tiger Lake-processor uit

Zotac heeft een nieuwe serie Zbox mini-pc's uitgebracht die voorzien zijn van passief gekoelde, elfde generatie Intel-socs: de Core i3-1115G4, i5-1135G7 of i7-1165G7. Ze komen als barebonesysteem met ruimte voor 64GB DDR4-geheugen, een M.2-ssd en een 2,5"-SATA-schijf.

De barebonesystemen hebben de naam CI625 nano, CI646 nano en CI665 nano, afhankelijk van de processor die in het systeem zit. De Zbox is 204 bij 129 bij 68mm groot, met een volume van 1,8 liter, en koelt de processor passief, dus zonder ventilator. Het zijn de eerste drie modellen die voorzien zijn van Intels elfde generatie socs. Website FanlessTech spotte de kleine pc's op Zotacs Hongkong-website.

Het ontwerp van de nieuwe Zbox-pc's verschilt niet veel van dat van de vorige generatie van het merk, die voorzien was van Intels tiende generatie processors. Net als de voorgaande versies zal elk model behalve als barebonesysteem ook beschikbaar zijn als voorgebouwd systeem, stelt Liliputing. Er is ruimte voor maximaal 64GB DDR4-3200-geheugen via twee Sodimm-slots en er is ruimte voor zowel een 2,5-inch-harde schijf of ssd en een M.2-ssd.

Het systeem ondersteunt WiFi 5 en Bluetooth 5.0 en heeft meerdere poorten, deels aan de voorkant en deels aan de achterkant. Zo heeft het twee Gigabit Ethernetpoorten, een HDMI 2.0-poort en een DisplayPort 1.4-poort waarmee het tot 4k60fps-displays ondersteunt, een Thunderbolt 4-poort, vier USB-A 3.1-poorten, een USB-A 2.0-poort en een mic-in en audio-out. Ook komt het systeem met een externe antenne voor betere draadloze verbinding en een VESA-mount om de mini-pc aan de achterkant van een scherm te bevestigen.

Op dit moment heeft Zotac nog geen prijzen op de website gezet voor de nieuwe generatie Zboxes. De vorige generatie is te koop voor tussen de 350 en 700 euro, afhankelijk van de configuratie.

Zotac Zbox CI625 nanoZotac Zbox CI625 nanoZotac Zbox CI625 nanoZotac Zbox CI625 nanoZotac Zbox CI625 nanoZotac Zbox CI625 nano

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-08-2021 • 07:52

74

Reacties (74)

74
74
32
0
0
37
Wijzig sortering
Leuk voor in de meterkast om de homeautomation enzo op te draaien! ;)
Beetje overkill voor home automation naar mijn mening (een RPi is genoeg en ook passief gekoeld). Maar leuke doosjes hoor…
Anoniem: 30722 @kh6524 augustus 2021 08:04
Puur Home Assistant past wel op een Pi ja, maar heb de database losgetrokken naar postgresql, veel sensoren leveren data over MQTT aan, dan pak je er een container met telegraf en influxDB bij, grafana voor de grafieken, een container voor de zonnepanelen hun data, de auto heeft een container, dan nog 1 voor esphome.
Al met al begint het dan toch wel wat zwaar te worden en is een NUC echt geen overbodige luxe meer ;)
Zijn niet alle genoemde containers overbodige luxe :+
Is niet heel HA "overbodige" luxe? :+
Hij heeft wel een punt, je hebt wel erg veel aparte containers. Dat is erg veel overhead. Gebruik je dat ook echt? HA heeft al best veel out of the box beschikbaar.
Beetje off topic maar containers en overhead? Wat?
Dat is juist het punt van containers, om overhead te voorkomen en om elke functie die je nodig hebt een eigen omgeving te geven waar alleen de minimaal benodigde runtime in aanwezig is.
Docker heeft minder overhead dan virtualisatie, maar het is natuurlijk gratis. Volgens mij is docker niet om overhead te voorkomen maar om functionaliteiten te kunnen scheiden.

Zie ook:

https://www.channelfuture...limitations-of-containers
Anoniem: 30722 @ro4sho24 augustus 2021 10:06
Ja, gebruik het allemaal.
HA kan veel out of the box, nadeel is dat ze alles in postgres stoppen met een onbruikbare structuur.
Veel data gaat dus direct via MQTT naar zowel telegraf > influx als naar HA.

HA is vooral een dashboard en automations, om alles op 1 plek te krijgen.
De data bekijk ik liever in grafana. (Hou ook niet van alles data bij, sommige dingen blijven er jaren in staan)
Je kunt via influxdb ook aangeven hoelang data beschikbaar moet zijn. Retentionpolicy zorgt dan voor auto delete
Je hebt "home automation" en je hebt "home automation!".
Als ik mijn home automation server hier bekijk is ongeveer 18GB aan geheugen in gebruik van de ongeveer 28GB gereserveerd voor home automation.
Daarvan is niets overbodig en heeft alles een bewuste functie in de aansturing van het huis dan wel auto.

Dat gaat op Raspberry Pi's echt niet lukken.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 06:44]

18 **miljard** bytes? 18000000000?! Voor een paar sensortjes?

Ik durf zonder enig twijfel te stellen dat het op een Rapsberry Pi met 4 vingers in je neus nog lukt - zonder enige twijfel is meer dan 99.9% van dat geheugen overbodig.
Ik denk dat je het hevig onderschat.
Alleen mijn InfluxDB en PostgreSQL zijn al genoeg om een Pi over zijn giechel te trekken.
Nog niet te spreken over:
  • Sensors
  • Zigbee+Hue
  • Zwave
  • Bluetooth
  • Modbus
  • Somfy
  • Evohome vloerverwarming
  • IP Camera's
  • Storage systeem
  • HomeAssistant
  • Dashboard interfaces
  • Telegraf agents
  • Node-Red
  • MQTT
  • Tesla logging
  • Laadpaal
  • Lichtschakelaars
  • Dimmers
  • Witgoed
  • Grafana
En dan ben ik vast nog onderdelen vergeten.
Als jij alleen een paar sensortjes hebt lukt dat ongetwijfeld wel op een Pi ja.
Dus nogmaals, je hebt "home automation" en "home automation!"
Postgres die een Pi laat omvallen? 't Komt uit 1996 en draaide in een megabyte.

Kijk, als je elke scheet logt in een postgres transactie, dan heeft de Pi het moeilijk, maar dat is natuurlijk niet hoe je een DB hoort te gebruiken.
Ja, bij de eerste computers kon ik sneller met mijn vinger tikken dan dat de CPU aan Hertz had, dat betekent niet dat het nu nog steeds zo is natuurlijk. Software groeit en ontwikkelt, daarnaast neemt de vraag vanuit de praktijk natuurlijk ook hele andere vormen aan qua dataverwerking.

Ik log alle data die ik mogelijk nodig zou hebben om wijzer te worden en echte smart home mee uit te voeren. Dat betekent near real-time data opslag én verwerking.
Een DB is gemaakt om data op te slaan, ik zou niet weten hoe ik hem anders moet gebruiken? Er gaat alleen maar belangrijke data in, de rest wordt niet opgeslagen.

Om je een idee te geven, uit mijn woning + auto komen rond de 25.000 datapoints per minuut binnen op de databases (Influx en Postgres), alleen de running memory heapsize ligt al boven het maximale geheugen van de gemiddelde Raspberry Pi.

Dat het voor consumenten een gigantische hoeveelheid is in vergelijking met iemand die "home automation" zegt te doen begrijp ik best. Maar vergelijk het eens met het CERN? https://www.influxdata.com/customer/cern/ die doen 36 miljoen datapoints per minuut.
Ik ben met mijn 25.000 per minuut nog steeds een hele kleine jongen en een Pi werkt gewoon niet meer op dit niveau.

Een Pi heeft gewoon niet genoeg performance, om het maar niet te hebben over stabiliteit. Het is niet een geval dat ik dingen fout doe of dingen die zogenaamd niet horen, het is dat de Pi als knutselapparaatje gewoon niet voldoet voor deze toepassing. Volgens mij gaat het er om dat je apparatuur koopt die voldoet voor het draaien van de toepassing, niet andersom.
Ik roep maar iets geks maar wat dacht je van een 2e Raspberry Pi? Kost je wat 60 of 80 euro en je kan daadwerkelijk 2x zoveel!
Grote nadeel van de Pi: de sd kaarten. ;)
Je kan USB booten met bijvoorbeeld een ssd.
Al meer dan 2 jaar een sd in m’n pi4 met domoticz en pi-hole erop die het nog steeds goed uithoudt. Ik weet het, het is een n=1, maar toch zijn die kaartjes tegenwoordig een stuk beter dan vroeger.
Er draait wel al die tijd dagelijks een script die de gehele sd kopieert naar een nas, gewoon vanwege de risico’s.
Je moet gewoon een fatsoenlijk kaartje + de originele voeding gebruiken en dan is er niks aan de hand! :)

Meest gemaakte fouten :
- Telefoonlader als voeding gebruiken, terwijl die daar niet voor geschikt is, want vaak Quick Charge of juist vreselijk zwak!
- De goedkoopste kaartjes die nog maar net geschikt zijn voor in een simpele camera of GoPro of zo gebruiken... :F

Tja, dan gaat het mis! ;)
Haha, heb toendertijd een goedkoop kaartje bij het Kruidvat gekocht en gebruik een PoE splitter voor de voeding.
De stroomvoorziening gaat wel via een switch die aan een UPS hangt, dus pi zal niet snel stroomloos zijn, maar er wordt wel continue logging weggeschreven. Wellicht een groot genoeg kaartje gekocht zodat ik niet te vaak dezelfde cells overschrijf :)
Dat is wel een goeie inderdaad :
- PoE Splitters werken ook prima!
- Koop altijd een groter kaartje dan dat je daadwerkelijk nodig hebt!

d:)b
Geen ervaring mee hier zelf nog een Pi 1 met originele SD kaart maar met een firmware update booten nieuwe Pi's toch prima vanaf USB (schijf, SSD) en volgens mij ook PXE (Network Boot)
Draait hier al 2 jaar prima op een SD kaart
Al met al begint het dan toch wel wat zwaar te worden en is een NUC echt geen overbodige luxe meer ;)
Inderdaad. Hier draait al een jaar een tweedehands celeron-nucje met Home Assistant. Heel stabiel en nog steeds vrij energiezuinig.
Dan nog zijn deze nieuwe aardig overpowered voor wat je omschrijft. Neem er lekker eentje uit een eerdere generatie, dan spaar je toch weer wat centjes uit.
Mijn pi4b heeft ook alle functies die jij noemt. Ik zit momenteel op zo'n 700 entiteiten waarvan 125 Zigbee devices/ sensoren. Dit alles draait op mijn pi op 6% CPU load. Je moet wel echt gek doen wil je een zwaarder systeem nodig hebben. Enige wat wel echt zwaar is, is als je motion eye gaat draaien voor camera feeds. Daar heeft de pi een hekel aan

[Reactie gewijzigd door sygys op 24 juli 2024 06:44]

Vaak als je eenmaal begint met docker, ben je snel een selfhosted liefhebber. Haha
can confirm xD Het is leuk om wat mee te spelen en knutselen.
Zotac heeft ook passief gekoelde varianten met Celerons e.d. Die zijn ook veel goedkoper.


Voor wat geklooi heb ik enkele jaren geleden een tweedehands 327 Nano overgenomen van een mede-tweaker. Deze heeft een N3450 met 8gb ram en een 250gb SSD. €75,00 meen ik mij te herinneren. Inmiddels staat er ZorinOS op en werkt mijn vader al een paar maanden vlekkeloos op dit kastje.


Het zijn heerlijk kleine kastjes die muisstil (duhhhh! Geen fans!) zijn en vlot genoeg voor alle dagelijkse dingen.
Licht eraan wat je er nog meer mee doet, draai zelf b.v. Nextcloud, DSMR, pi-hole, BitWarden en wat klein grut op een J5005 cpu'tje. Dan ben je echt wel blij dat je wat meer rekenkracht hebt dan een r-pi.
Als je wat applicaties met Docker wilt draaien is iets meer rekenkracht dan een Pi wel wenselijk. Zoiets als dit is dan ideaal.
Dat moet wel goedkoper kunnen toch? 😉🤷🏻‍♂️
Anoniem: 30722 @Jorgen24 augustus 2021 08:05
Aangezien hier nog geen prijzen beschikbaar zijn, de richtprijs van 350-700 is wat je voor een intel nuc ook kwijt bent ;)
Je hebt al een Raspberry PI 4B voor een paar tientjes, kan je ook prima je home automation op draaien.
Een tientje meer en je hebt ook nog leuk uitziend kastje ervoor.
Deze Zotac is way overkill voor een dergelijke simpele task in my opinion.
Een Pi en home automation is echt geen aanrader want de SD-kaart wordt in no-time door z'n read/write capaciteit heen getrokken met het gevolg dat je hele instalatie (en dus je hele huis) naar de knoppen is. Met vrij prijzige SD-kaartjes gaat het te snel met Home Assistant in ieder geval, zelfs na uitzetten van haast alle logs.

P.s. Ik las wel dat tegenwoordig, of altijd al?, je ook kan booten van USB misschien maakt dat het leed wat zachter, maar alsnog is read/write echt wel een dingetje bij Pi's in de reguliere setup
Met boot van usb is het leed weg. Je kunt gewoon draaien vanaf een Hdd of een SSD.
Je kunt ook gewoon de database van je home automation weg laten schrijven naar bijvoorbeeld een NAS. Dit i.c.m. met een western digital purple micro SD kaartje die speciaal gebouwd zijn voor een gigantische hoeveelheid schrijfbewerkingen gaat je systeem echt wel lang mee. Daarnaast heeft home assistant een prima backup mogelijkheid waarmee je in een kwartier weer up and running bent als de SD het begeeft. Je kunt zelfs alvast een image maken van je sd kaart en bij problemen de SD kaart swappen en weer booten. Tegenwoordig is dit allemaal zo eenvoudig dat dit nog maar weinig uit maakt. Ik draai ons hele huis op een pi4b met purple kaart en met een CPU belasting van slechts 6% is dit in mijn ogen nog altijd de beste oplossing als je kijkt naar stroomverbruik

[Reactie gewijzigd door sygys op 24 juli 2024 06:44]

Yup. Of een docker container op een NAS, etc, etc. En dat brengt dit bakje weer naar een plek: "homeserver als je meer wil dan een reeks pi's". Belang is dat er keuze is. Dit is als een NAS zonder storage maar met meer oomph, en kan ook een aantrekkelijke werkplaats-PC zijn (als je een schuur hebt vol CnC frezen en 3D printers die genoeg stof veroorzaken dan is een passief machientje aantrekkelijker om je slicers op te draaien).

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 24 juli 2024 06:44]

Intel NUC's beginnen/begonnen ergens vanaf € 120 a 150 ongeveer als je ze niet gelijk na de release koopt, want dan zijn ze ergens richting de € 200 voor bijvoorbeeld zoiets : pricewatch: Intel NUC Kit NUC7CJYH (met EU-stekker) :)
een gemiddelde raspberry pi 4 is hier toch ook krachtig genoeg voor?
Voor dat soort zaken alleen heb je aan een raspberry pi ruim voldoende :)

Gezien de dubbele lan kun je er wel een thuis server van maken. In een VM kun je naast je homeautomation ook PFsense draaien om je router te vervangen :)
Anoniem: 30722 @Miki24 augustus 2021 08:07
Zie reactie hier boven over de pi ;)

En PFSense... kan, maar nee, ik heb een prima Mikrotik router hangen.
Zou ik het al in een VM willen draaien, dan eerder Mikrotik in een VM dan PFSense (persoonlijke keuze he)
Leuk voor in de meterkast om de homeautomation enzo op te draaien! ;)
Ik zou er zelf een maken, ik heb dat zelf ook gedaan met mijn Mini Media/Console PC (in een CEMO 9001 behuizing) die kleiner is dan een PS5, 330x220x96mm (LWH), en een PS5 is 390x260x92mm (LWH), en je kan het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt, heb zelf de MSI GeForce GTX 1650 4GT LP OC, en de prijs van die zijn nog steeds €80 duurder dan wat de prijs was voordat de grafische kaarten ontzettend duur werden, maar €244 is wel belastbaarder dan €400+, wat ze een lange tijd geweest zijn.

Maar als je wil gamen zo als ik ook wil af en toe op de bank, zou ik absoluut niet gaan voor een Raspberry PI 4B, die heeft al moeite met 1080P YouTube video's, je hebt veel dropped frames, en met statistieken voor nerds kan je dat duidelijk zien, ik wil ook trouwens 4k Films/TV Series kijken, en ook 4k YouTube video's.
Voor de tweakers is dit toch een droombakje ! Is alleszins alles wat ik zoek in een mini pc-tje om wat servers te virtualiseren :

64gb geheugen mogelijk
passief gekoeld
dubbel gigabit lan
m.2 x4 slot en 2.5 inch ssd poort
hdmi en displayport
thunderbolt 4
externe wifi antenne
vesa mount
USB 3.1
bluetooth 5.0
sd kaartlezer

Als de prijs ook nog eens goed is ? What's not to like .

[Reactie gewijzigd door CrimInalA op 24 juli 2024 06:44]

What's not to like .
4 cores, 8 threads.

Kijk of je een ASUS PN50 met een 4800U kan vinden en dan samen met een:
https://www.akasa.com.tw/search.php?seed=A-NUC62-M1B

8 cores, 16 threads, ook gewoon 64GB RAM
Enkel maar 1 ethernet poort en geen thunderbolt.
Enkel maar 1 ethernet poort
Daar haken de meesten dus af, want geen DIY Router/Firewall optie meer! ;)

Dat de "AMD NUC" modellen een leuke optie zijn is verder absoluut waar! d:)b
Als t energieverbruik ook nog een beetje leuk is, is dit een ideale thuis-server die je ook meteen als router/firewall in kan zetten.
Zou je hier ESXi op kunnen draaien?
Realtek NICs, dus nee. Tenzij je zelf ISO's gaat maken met drivers. Je mist dan wel een aantal security features, en updates zijn niet altijd probleemloos.
Niet dieper in de drivers gekeken, specifiek voor de ethernet aansluitingen, maar met de aanname dat het standaard devices zijn en niet van die exoten: Ja, je kunt er ESXi op draaien.

Maar zou wel even onderzoek doen voordat je de sprong waagt.

Als je zekerheid wil zou ik eerder naar een Intel NUC kijken, daar zijn een heleboel mensen in de VMware wereld mee bezig in thuislabs. Die zijn dubbel en dwars bewezen.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 06:44]

In de compatibiliteit lijst kijken of netwerkkaarten ondersteund worden lijkt me de eerste stap.
Verder lijken me de onderdelen in zo’n apparaat wel redelijk standaard zodat je kwa ondersteuning niet zoveel problemen zult ondervinden.
Proxmox draait op alles! :Y)
i3-115G4? Dat moet de i3-1115G4. Waarom hebben ze niet de i3-1125G4 genomen? Of zou die de i5 in de weg zitten?

[Reactie gewijzigd door Tadango op 24 juli 2024 06:44]

De i3-1115G4 heeft hogere turbo frequentie en wordt minder snel terug geklokt als de thermal throttling ingrijpt. Dus voor de doelgroep die toch niet veel cores wil is dit denk ik juist de betere keuze.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat 24 augustus 2021 08:31
Ideaal voor een 4K HTPC? Passief en ik zie HDMI 2.0 :)
Is misschien wat overkil, videokaart doet wonderen. Zijn genoeg die via netwerk 4K kijken en transformerend door een videokaart laten doen.

Voor video kijken heb je niet zo’n zwaar systeem nodig. Heb hier een Mac mini staan uit 2009 met een core2duo. Die makkelijk 4K kan streamen naar meerdere tv’s.

Weliswaar gaat het wel via een Apple TV4K.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 24 juli 2024 06:44]

Mijn plex server transcodeert met de cpu. Daar zit een 8gen i5 in. Deze heeft wel serieus moeite met bijvoorbeeld 4k transcoderen naar 1080p. Native een video afspelen in 4k, geen probleem, maar transcoderen met 4k is echt een ander verhaal.
Dat is de reden voor de Apple TV. Deze kan direct streams zelf transcoderen.
Decoderen neem ik aan :?
Ik zou ondertussen toch wel graag een HDMI 2.1 poort willen hebben i.p.v. HDMI 2.0a of 2.0b en wat ik vooral altijd geweldig vind of ondertussen misschien beter gezegd vond : De CIR poort/ontvanger op Intel NUC's :*)

Als je dan een MCE Remote erbij pakt of een Logitech Harmony Remote in MCE Remote mode dan heb je gewoon het ideale HTPC kastje! :Y) 8) _O_
Ben ik de enige of zijn er meer die in de product foto's de aansluiting voor wifi er wat karig uit vinden zien. Als ik het zo zie is dat een accident waiting to happen met betrekking tot een gebroken aansluiting bij wat lomp aansluiten.
Ik denk dat het niet veel verschilt in stevigheid met een antenne-aansluiting op een gewoon moederbord. Ik vermoed dat je inderdaad wel echt op een lompe manier moet aansluiten wil je zo'n aansluiting breken.
Het ziet er uit al een 3D render, dus kan in de praktijk er nog wel anders uit zien.
De grote vraag is meer waar de #ThroughBackThursday poort aan de voorkant voor dient :P
Dat lijkt me de:
1 x Thunderbolt 4
Zou deze gevoed kunnen worden via de USB-C poort?

Een monitor zoals de Lenovo Q24-h (80W via USB-C) en je bent met 2 kabels klaar: 1 voedingskabel monitor en 1 USB-C kabel van monitor naar deze miniPC.
Bluetooth keyboard en muis en je hebt een prachtig minimalistisch/clean desk oplossing!

Ik ken alleen de Minisforum U820 die dit kan, mits monitor 65W kan geven. Maar de U820 is wat hoger (ruimte voor 2x 2.5" SATA) en kost €480 op Amazon.de of .nl.

Een goedkoper alternatief dat makkelijker achter je monitor te plaatsen is zou leuk zijn.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 06:44]

Vlgs de handleiding heeft ie 19V voeding, er staat "To prevent damage to the PC, always
use the supplied power adapter", en "Connect the ZOTAC ZBOX nano to your LCD monitor with an HDMI/DP cable", en over USB voeding staat niks. Dus nee het ziet er niet naar uit.
Ziet er mooi uit, lijkt mij een goeie (de i3) om mijn USG te vervangen door Opnsense.
Voor wie t ook wil weten, er passen 9,5mm schijven in (vlgs deze handleiding).
jammer dat hij enkel een extern voedingsblok ondersteund, want het zijn waarschijnlijk allemaal laptop-grade componenten, dus stroom via Thunderbolt of USB4 USB-C zou het helemaal mooi afmaken als die voeding van je monitor kon krijgen

lekker de omgedraaide wereld van vroeger toen je monitor stroom aftakte van je pc-voeding :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.