Video toont prototype nooit gemaakte game Duke Nukem Begins

Een grafische artiest heeft een video online gezet van een concept voor Duke Nukem Begins. Hij maakte de zogenaamde vertical slice in 2008 in opdracht van Gearbox. De video toont Duke in typerende acties en een co-opmodus voor vier spelers.

De video is een geanimeerde weergave van hoe de game eruit had moeten zien. Het gaat om een 3d-animatie die is gemaakt onder leiding van Gregor Punchatz, toen hij in 2008 werkte bij Janimation. Punchatz schrijft dat het bedrijf de opdracht kreeg van Gearbox om zo'n vertical slice te maken voor Duke Nukem Begins.

Punchatz was destijds regisseur bij Janimation en volgens hem had het bedrijf er alles aan gedaan om er hun beste video ooit van te maken. Dat werk bleek echter voor niets, want de ontwikkeling van Duke Nukem Begins werd gestaakt wegens een juridisch conflict.

Omdat hij trots is op het werk, zet hij de animatie nu dertien jaar later alsnog online, zegt Punchatz. Hij hoopt dat het verschijnen van de video ervoor kan zorgen dat de ontwikkeling van de game alsnog wordt opgepakt.

Duke Nukem Begins is nooit officieel aangekondigd, maar het was al bekend dat de game in ontwikkeling is geweest. Dat bleek in 2009 uit rechtbankdocumenten. Er was jarenlang een juridisch conflict over de rechten op Duke Nukem tussen 3D Realms en Gearbox. Dat tergde ook de ontwikkeling van Duke Nukem Forever, de game die na veel uitstel in 2011 uitkwam. Er werd sinds 1997 aan dat spel gewerkt.

3D Realms is de oorspronkelijke maker van Duke Nukem en Gearbox kocht in 2010 de rechten. Beide bedrijven zijn sinds kort onderdeel van de Embracer Group. 3D Realms werd begin augustus door dat gamebedrijf overgenomen en de overname van Gearbox werd begin dit jaar aangekondigd.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-08-2021 • 16:10

75 Linkedin

Reacties (75)

75
74
57
0
0
11
Wijzig sortering
It's time to kick ass and chew bubblegum.... and im all out of gum :P
Man wat vet, jammer dat Duke na 3D en forever meer of minder in de koelkast is gekomen.
Ik denk wel dat als Duke weer terugkomt zoals het hoort er een hoop gezeik zal zijn rondom het rollenmodel.... ik bedoel een echte vent die overal schijt aan heeft en achter vrouwen aan zit.. ahahah ik heb echt een leuke tijd met Duke3D gehad.

[Reactie gewijzigd door huubhuub op 9 augustus 2021 16:18]

Never meet your childhood heroes. Het werd in 2011 al niks en het zal nooit meer iets worden. De in je jeugd in beton gegoten verwachtingen en plezier kun je toch nooit meer evenaren met eenzelfde game/setting/karakter.
Ik denk dat id Software prima heeft geDEMONstreerd ( :9 ) dat een oude formule nog prima kan werken als je maar durft! Tuurlijk, er is bij DOOM en DOOM Eternal flink wat getweaked en toegevoegd waardoor het niet 1 op 1 de oude formule is. Ik denk dat hetzelfde kan gebeuren met Duke Nukem.
Daar zijn dan toch de meningen verdeeld over. De nieuwe doom reeks heeft voor mij verre van nog iets te maken met de charme van de eerste 2... Daar zal nooit een game nog aan kunnen, dat is een tijdsgebonden concept, een gaming cultuur die in volle ontplooing was. Dat kun je nu nog moeilijk zeggen van alle eenheidsworst waar we vandaag de dag mee te maken krijgen.
Heb hetzelfde hoor. Oude Dooms hadden een bepaalde vibe en een soort horror. Bij nieuwe Doom spellen vind ik het juist beetje nep en over de top aanvoelen waardoor juist dat bepaalde sfeertje verdwijnt.
En juist dat is waar al deze titels van toen mee te maken hebben. Duke Nukem zal nooit nog dezelfde impact hebben als toen, net zoals Blood, Shadow Warrior, Redneck Rampage, Wolfenstein, Blake Stone, Heretic, Rise of the Triad, Turok, Quake, Quake2, Unreal, Half-Life... Geen enkele FPS zal dezelfde impact meer hebben als die van in de beginjaren waar ontwikkelaars zoekende waren.
Wat een lekkere lijst met games! #nostalgie
Volgens mij is die vibe niet meer dan een gebrek aan mogelijkheden en detail waardoor er meer aan je verbeelding wordt overgelaten. Je hebt niet meer nodig dan een donkere kamer met een flikkerende lamp en een rode bloederige stip die op je af komt: je brein doet de rest.
Wat ook meespeelt is de first experience. Er waren toen geen andere games die dit evenaarden. Terwijl we tegenwoordig een overaanbod van dergelijke games hebben en je van niets nog opkijkt.

Hierbij wil ik het werk van John R. zeker niet minimaliseren (integendeel) men had het ook anders kunnen maken en dan had het zeker niet het gewenste effect gehad.

Eitherway, dit zijn de redenen waarom we er nooit meer naar terug kunnen, helaas.

[Reactie gewijzigd door miitjohn op 10 augustus 2021 15:29]

Gelukkig zijn er genoeg andere game genres tegenwoordig om ons mee te vermaken anders dan de eeuwige shooters, racers, platformers en adventures zoals we die 10-20 jaar geleden alleen maar hadden..
Tja, deze genres zijn uitgemolken tot op het bod. De creativiteit van het begin zal men nooit kunnen evenaren...
Ik denk dat id Software prima heeft geDEMONstreerd ( :9 ) dat een oude formule nog prima kan werken als je maar durft! Tuurlijk, er is bij DOOM en DOOM Eternal flink wat getweaked en toegevoegd waardoor het niet 1 op 1 de oude formule is. Ik denk dat hetzelfde kan gebeuren met Duke Nukem.
Denk het niet eigelijk.
Allereerst omdat Doom een soort gecombineerd stokje heeft overgenomen van Doom/Quake.
Ze hebben eigenlijk de Doom naam en het thema genomen en daar de 'high octane, high skill adhd' mechanics aan toegevoegd. Ja Doom 1 en 2 waren heel anders dan Doom 3, maar zeker geen Quake 3 Arena.

En Doom heeft in dat opzicht een veel herbruikbaarder them. Het is gewoon een kick ass space marine + hell. Daar kun je best veel kanten mee op..

Duke is echt een heel uitgesproken product van zn tijd. Beetje die 90s actiefilms met al die one-liners die toen heel goed werkte, maar nu gewoon ietwat passe zijn. Ik denk dat het ook een beetje deze reden is dat Die Hard nu niet meer zo goed werkt, maar Expendables wel. Die tweede film is een knipoog naar de oude tijd en de nieuwe Die Hard's proberen hun plek in deze tijd te vinden met een oud recept.

Shadow Warrior heeft dat vind ik ook een stuk slimmer gedaan. Nummer 3 zit er nu aan te komen en die lijkt ook veel meer op Doom Eternal. De basis mechanics goed op orde, game ziet er ook gewoon goed uit. Nog steeds over the top en corny, maar meer zoals Doom.

Bij Duke zou ik veel meer gaan voor exploratie in een compleet verwezenlijkte wereld, waar level design en die Metroidvania aspecten er mee uit springen. Gebruik van de keypasses, gear die ervoor zorgt dat je op nieuwe plekken kunt komen, allerlei secrets kunt ontdekken, etc.

Maar ga dan all-in, big budget. Niet zo low effort beetje cashen op die oude IP, want daar ga je gewoon geen 8's en 9's mee scoren. En dan blijft de game een slechte grap.
Ben ik het mee eens.

De oude doom was snel en veel chaos.
Doom 3 was meer een Resident Evil-achtige horror game dan een Doom game.

Met de nieuwe Doom en Eternal hebben ze weer de snelheid en actie het er in kunnen krijgen!

Echter, oorspronkelijk was Doom (de remake) een ander verhaal, waarbij je het begin van Hell op aarde zag gebeuren. Dit was door Bethesda tegen gehouden en moest men weer overnieuw beginnen aan een formule. Uiteindelijk de beste keuze.

Dus hoe goed Doom nu is geworden, het is buiten de studio om afgedwongen om een andere richting in te gaan. Dat laat zien dan ook studio's het mis kunnen blijven hebben.

Terug naar Duke Nukem, daar is dit ook wel een goed voorbeeld van dat een studio het idee niet meer kan moderniseren. Maar wie weet, komt dat ooit nog.
It's time to kick ass and chew bubblegum....
Denk dat de meesten het misschien wel wisten, maar deze uitspraak is geïnspireerd door de film They live en is een aanrader om te hebben gezien.
Interessante rabbit hole. Van een interview zegt de acteur dat het ad-libbed is:

Onda: Did you really ad-lib that line?

Piper: Yeah. I couldn’t tell you what it really means either. It was one of those – “Roddy, you’ve got bullets on you, you’ve got a shotgun, you’ve got sunglasses, you go into a bank, you’re not gonna rob it, say something … action!” I’m all out of bubblegum. Lunch! That was it. No more than that. I know, it’s crazy.

Maar het “out of bubblegum” zijn is vaker gebruikt:

https://m.youtube.com/wat...KnKg7dk&feature=emb_title

[Reactie gewijzigd door So!eX op 9 augustus 2021 19:09]

Carpenter baseerde het verhaal losjes op het korte verhaal Eight O'Clock in the Morning van schrijver Ray Nelson.

https://pvto.weebly.com/u...in_the_morning-nelson.pdf

Nou, wijs maar aan, waar hebben ze het over kauwgom?

[Reactie gewijzigd door steveman op 9 augustus 2021 18:25]

Nou, wijs maar aan, waar hebben ze het over kauwgom?
Ik snap niet hoe dat relevant is?
Jaja, en dan gauw je post editen :')

Je vraag of ze het boek hadden gelezen, daar ging het om, en dat weet je donders goed :P
Ik heb niks geedit, ik lees gewoon een reply op een blijkbaar geedite comment wat niet lijkt te kloppen. Maar nu denk ik het te snappen, waarvoor dank. Maar niet naar mij wijzen dus, ik ben onschuldig!
Volgens mij stond het tijdens forever al in de koelkast :)
je vergeet nu denk ik dat er nog 5 duke nukem titels zaten tussen Duke Nukem 3D en Duke Nukem Forever
Land of the Babes, Zero Hour, Time to Kill, Manhattan Project en Critical Mass
Het ziet er zeker gelikt uit zeg (y) Zeker voor iets wat al 13 jaar in de koelkast staat.
Gelikt?? Vergelijk die graphics eens met Crysis dat toen al uit was :P
Vergeet niet dat dit een prototype was, dus verre van de uiteindelijke stijl/graphics die het einproduct zou kunnen krijgen. Echter, qua sfeer en soort actie spreekt het mij in ieder geval niet echt aan terwijl ik wel vele uren in Duke Nukem 3D heb zitten.
Dit is niet eens een prototype dat iets kan, maar enkel een impressie gecreeerd door 3D artiesten - vermoedelijk om het te slijten als een nieuw project of om financiering voor verdere ontwikkeling veilig te stellen. Het gaat dan dus ook niet om de visuele geliktheid maar meer om het karakter en de sfeer te introduceren zodat men kan beslissen of de markt een dergelijk product zou zien zitten.

De variatie in getoonde speelervaringen ondersteunt dit ook: Duke in een stripclub, het losrukken van ledematen om als wapen in te zetten, een multiplayer modus, typische over-de-top macho momenten, een gevecht terwijl er wordt gereden over de weg, nadruk op monsters uit de hel en het Die-Hard-achtige verhaal waar Washington wordt overspoeld met rotzooi, gevechten met gigantische monsters, etc.
Geeft me wel het idee dat dit een shooter is zoals vroeger waar je niet kunt kiezen waar je naartoe gaat alleen maar shieten.
Dit is gewoon een filmpje. Geen daadwerkelijke gameplay.
Als ze nou slim zijn maken ze gewoon een remake van Duke Nukem 3D op de UE4 / UE5 engine of iets. Dit lijkt niet eens meer op Duke Nukem. Echt zonde hoe die IP kapot is gegaan :(
Of een film met Arnold Schwarzenegger als Duke (zoals veel spellen tegenwoordig)
Heb niets tegen Arnold. Fan van veel van z'n spul. Maar een 80-jaar oude Duke...no thanks. :+
Ik denk dat Arnie wel de ideale acteur zou zijn mits ze hem ietsje jonger kunnen krijgen (makeup, gym-training, whatever) en z'n stem overdubben met iets 'Amerikaanser' (John St John zelf best). Persoonlijk zou ik het niet erg vinden om een film te zien van een Duke op pensioen, die de aarde moet redden op de meest bombastische en Duke getrouwe manier ooit. Kan je hem ook "Damn, I'm too old for this shit" laten zeggen.
Een oude Duke die nog een keer in actie moet komen of eventueel een mooie kans om eens een volledige film met deepfake verjonging te maken. Als je ziet wat sommige Youtubers weten te bereiken met Deepfake technologie. Youtuber Shamook is een mooi voorbeeld, hij is onlangs aangenomen door Lucasfilm omdat zijn deepfake van Luke Skywalker beter was dan wat een miljoenen studio gemaakt had.
Ja waarom niet, zijn genoeg mogelijkheden om die universe uit te breiden. Fanbase is groot zat ook als je al die mod projecten ziet en wat fans bouwen in UE4. Snap eigenlijk niet dat ze dat niet doen...
Dolph Lundgren in zijn prime was de ideale acteur om de Duke (bijnaam van John Wayne trouwens) te spelen. Hail to the king, baby!.
Mja ... die High resolution models op iets zoals eduke32 zien er goed uit maar ze verzieken wel het spel wat. En mouselook forceren op een engine zonder deftige perspectief correctie (build, doom) werkt ook niet goed.
Het ziet er niet uit alsof we iets missen...
De echte Duke-fan kijkt niet op een pixel meer of minder. Het gaat om de gameplay en die ziet er goed uit!
Het lijkt echter meer op een arcade style on-rails shooter voor een lightgun systeem. Zoals TimeCrisis of The house of the dead.
Lijkt meer op een 3rd person shooter zoals Gears of War
Toch niet een soort Duke Nukem "Space Ace" spel. Dat zou er echt over gaan. Balls Of Steel was al kantje boordje. En van de console titels moet ik mij gelukkig niks van aantrekken.
Dit is een pre-rendered video, er is geen sprake van gameplay.
ambitieus [..] was men wel
Ja ik denk niet dat dit leuk zou zijn om te spelen zelfs met de "Rage Against The Machine" muziek.
Ziet er toch vooral uit als een ietwat houterig aandoend fan project, ook voor 2008. Snap dat dit niet eerder is uitgebracht.
Het zijn geen in-game beelden. Het is 3D animatie om te laten zien hoe bepaalde spelprincipes eruit zouden zien.
Dit oogde voor die tijd al gedateerd. Wat nu zou werken is denk ik meer een remake volgens het concept zoals je in de shadow warrior remakes terug zag komen.
Het is een prototype/idee wat uitgewerkt is. Die hoeven niet gedetailleerd of mooi te zijn. Het gaat erom dat het spelconcept wordt overgebracht.
Mmm, Duke-Nukem begins... waar de halve wereld vernietigd word terwijl hij er in 3d nog was? Mmmmm..... Dit oogt meer als wat forever had moeten zijn (ipv het onsamenhangend zooitje dat ik gespeeld heb)

Nu ken ik niet de hele backstory van de Duke, maar ergens hoopte ik op iets heel duisters, waardoor hij nu geen fucks over heeft to give. Dat je multiplayer doet met zn maten.......die in de singleplayer tegen het eind ALLEMAAL dood zijn. En dat dat is waarom hij nu zn leven vult met strippers sigaren en not giving fucks.
Absoluut met een titel als Duke Nukem begins willen we een jonge Duke zien; een marinier tussen de mariniers. Niet iemand die terug Octobrains en Pig(cops?) afknalt. Dit zou zelfs een prequel voor Dr Proton en de 1e druk van zijn bestseller "Why I Am So Great" moeten zijn dan.
En Duke noir a la Max Payne spreekt mij wel aan eigenlijk. Maar de titel klopt dan niet echt meer.
Hmm sommige delen van die video heb ik toch ergens eerder gezien volgens mij..
Doe maar hoor. Een Duke Nukem co-op game anno nu zou ik best wel willen zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee