Oekraïense 'cryptominingfarm' met PS4-consoles was FIFA Ultimate Team-botfarm

Het pand met 3800 PS4-consoles dat een week geleden werd opgedoekt door de Oekraïense veiligheidsdiensten, betrof geen cryptominingfarm. Dat meldt zakenkrant Delo op basis van eigen bronnen. In plaats daarvan zou het een FIFA Ultimate Team-botfarm betreffen.

Een week geleden kwam het nieuws naar buiten dat de Oekraïense veiligheidsdienst SBU een pakhuis had opgedoekt met 3800 PS4-consoles, 500 videokaarten en 50 processors. De veiligheidsdienst meldde toen dat de apparatuur gebruikt werd om illegaal cryptovaluta te minen. Daarvoor werd illegaal energie afgetapt van het lokale net.

Oekraïense zakenkrant Delo meldt echter op basis van een eigen onderzoek dat dit niet het geval is. Anonieme bronnen melden aan de krant dat de verlaten loods werd gebruikt als FIFA Ultimate Team-botfarm. Er bestond al scepticisme over de claims van de SBU, onder andere omdat PS4-consoles niet eerder grootschalig zijn ingezet voor cryptomining. Ook werd gebruikgemaakt van PS4 Slim-consoles, in plaats van de meer krachtige PS4 Pro-varianten.

De 3800 PS4-consoles zouden dan ook niet zijn ingezet om cryptovaluta te minen. In plaats daarvan werden de consoles gebruikt om via bots continu FIFA-potjes te spelen. Daarmee worden FIFA Ultimate Teams-coins op accounts vergaard, die vervolgens werden doorverkocht aan andere spelers.

FIFA-spelers kunnen onder andere echt geld betalen voor lootboxes, die een zeer kleine kans bieden op 's werelds beste voetbalspelers. Gamers kunnen ook het spel spelen om in-game valuta te vergaren om dergelijke spelers te verzamelen voor hun teams. De beste spelers kosten echter veel van dergelijke munten, waardoor het maanden kan duren om daarvoor voldoende FUT-coins te verzamelen.

Daarom worden accounts met dergelijke FUT-coins ook illegaal verkocht, bijvoorbeeld door mensen achter botfarms als deze. Uitgever Electronic Arts waarschuwt tegen het kopen en verkopen van FUT-coins, waarbij het bedrijf meldt dat dit kan resulteren in een ban.

De botfarm in het Oekraïense Vinnytsia. Bron: SBU

Door Daan van Monsjou

Redacteur

18-07-2021 • 15:05

164 Linkedin

Reacties (164)

164
154
61
4
0
22
Wijzig sortering
Criminelen tapten daarvoor energie af van het lokale net.
Zo jammer.

Dan heb je zo'n unit van een pand met een kleine 2 miljoen aan consoles en games (de discs zitten er gewoon in) en dan ga je de goedkoopste resource waar je het snelst mee gepakt wordt stelen.

Ik snap dat niet zo goed. Hier zit voor miljoenen aan werk in (en dus waarschijnlijk tientallen miljoenen aan omzet) en dan ga je stroom aftappen. Met deze schaalgrootte heb je het dan over enkele centen per kWh.

3800 * 100W * 24h * 365 = 3,329 GWh in een jaar. in 2019 kon je dat zelfs hier nog tegen 9ct de kWh inkopen. vorig jaar was het zo'n 13ct en nu zal het weer relatief hoger liggen. maar in oekraïne is dat natuurlijk ook helemaal een ander verhaal. met 13 ct/kWh hebben we het dan over een kwart miljoen euro aan maximaal verbruik van de farm (exclusief networking), sure dat is veel, maar wel de moeite waard aangezien dat hetgene is waar ze je keihard op gaan pakken.

Diefstal van goederen wordt niet hard tegen opgetreden, maar bij diefstal van grote hoeveelheden stroom zijn ze er vaak als de kippen bij.
Daar is een heel simpel antwoord op wat ook van toepassing is op hennepteelt.

Als jij absurd veel stroom gebruikt valt dat meteen op en komt er meteen al iemand kijken wat er aan de hand is. En dat wil je natuurlijk niet dus ga je aftappen dan duurt het langer voor ze erachter komen.
Bij hennepteelt is dat natuurlijk omdat het strafbaar is en in dit geval zal het ook zoiets zijn omdat dit particulieren zijn en geen belasting over de inkomsten betalen en dus ook zo lang mogelijk onder de radar willen blijven.
Aftappen is Key om onder de radar te blijven. Als je geen slimme meter hebt duurt het een tijdje voor de leverancier in de gaten heeft dat een bepaald gebied plots meer stroom verbruikt en dan moeten ze dat gebied steeds gaan verkleinen tot ze bij de mogelijke bron aankomen,
Doe je niet aftappen hebben ze binnen een paar weken de bron en ben je meteen de lul want energieleveranciers hebben meldingsplicht bij justitie e.d.
Plus als je betaald heb je de kans dat ze je even aan laten klooien zodat ze je voor meer belastingontduiking e.d. kunnen pakken en de leverancier even flink kan profiteren van de opbrengst van je verbruik.

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 18 juli 2021 15:41]

Kan je beter een paar aggregaten gebruiken en gewoon betalen voor de brandstof lijkt me?
Dan zit je met lawaai en brandstofopslag en aggregaten verbruiken al gauw iets van een euro aan brandstof per uur geloof ik.
Er zijn heel goed geluids geïsoleerde agregaten en die diesel, ach, weet je wat wiet kost tegenwoordig?

En langskomen voor t stroomverbruik? Er zijn niet voor niks houtbewerkers met veel stroomvretende apparatuur en geen zaagsel in sight, zonnestudio's waar niemand komt (witwassen gelijk ook geregeld). Als je wilt is er altijd een excuus te verzinnen voor dat verbruiken dan komt niemand.

Mensen die stroom stelen zijn gewoon dom.
Ik had, enkele jaren geleden, een aardig stapeltje hardware op mijn zolder draaien.. Op een blauwe maandag stonden er ineens 2 agenten met een machtiging tot binnentreding (of wat de officiele term dan ook is) voor mijn deur. Ook na een melding van het energiebedrijf.

Er komt dus wel degelijk iemand.
Zet een jacuzzi in je achtertuin die je 24/7 op 39 graden houd en kijk hoe lang (hoe kort) het duurt voor ze langskomen.
Je denkt iets te simpel, ik zou zeggen blijf bij legale activiteiten want je zou een slechte crimineel zijn die zo tegen de lamp loopt. (Zoals de meeste) Niet respectloos bedoeld maar je denkt er echt te makkelijk over.
Zolang jij je rekening betaald, is er niets aan de hand.
Als jij gaat klagen dat jouw rekening ineens 3x hoger uitvalt, komen ze eerst langs, en doen metingen.
Als de leverancier opmerkt dat er voor 100€/u stroom afgenomen wordt, maar er geen 'klanten' zijn op die lijn die dat op hun ( slimme ) meters registreren, komen ze wel langs

Maar er is geen wet die jou beperkt in het afnemen van GigaWatts * aan stroom


* Er zal vast wel iemand getriggerd zijn om me te verbeteren in de schrijfwijze ;)
Er is wel een meldplicht met register van midden en grootverbruikers (Dus iedereen met meer dan 50.000kWh per jaar) en dan kom je ook weer in aanraking met verplichting tot milieuplannen en investeringen ter terugdringing verbruik. Allemaal aandacht die je niet wilt hebben.

En GW's is wel heel erg veel voor wiet ;)
50K kw per jaar haal je al met een hele kleine kwekerij op zolder of logeerkamer |:(
Er is meldingsplicht van de energieleverancier naar justitie zodra jij veel meer dan normaal verbruikt. Particulier of zakelijk maakt niet uit.
Die regel zou ik graag zien want mij is die onbekend en ik geloof het ook niet.
Daar zijn vorige eeuw al afspraken over gemaakt. Justitie en energiebeheerders werken nauw samen en dat is alleen maar meer geworden. Je hoeft het ook niet te geloven. Ik geloof ook niets van wat jij zegt. Zeker niet als je hier niet eens van af weet dat zegt genoeg.
De netbeheerders hebben allen een eigen fraudeteam dat uitzonderlijk en/of onverklaarbaar verbruik in de gaten houdt. En ja ook IR foto's nemen zij af van een bekende aanbieder, want aftappen is niet iets van gisteren.
Ik ken er meer die dat dachten. Die zijn allemaal opgepakt.
Nogmaals, er is meldingsplicht. Als er serieuze verdenkingen zijn na onderzoek komt er niemand langs behalve een team agenten ambtenaren en een shredder. Maar jij mag best geloven dat dat niet zo is hoor.
Ik ken er meer die dat dachten. Die zijn allemaal opgepakt.
Nogmaals, er is meldingsplicht. Als er serieuze verdenkingen zijn na onderzoek komt er niemand langs behalve een team agenten ambtenaren en een shredder. Maar jij mag best geloven dat dat niet zo is hoor.
Dan ga ik mijn collega maar waarschuwen ....
Die heeft naast zijn Jacuzzi ook nog een IR Sauna op zolder, en een viertal server-cabinets staan.
En ook nog eens 2 model3's die regelmatig tegelijk aan het laden zijn.

Ik denk dat die wel op een zwarte lijst staat bij justitie denk ik, en zijn VOG zal wel vervalst zijn dan.

altijd leuk, mensen die in zwart-wit denken
Serieuze verdenking na onderzoek staat in no way gelijk aan meldingsplicht bij hoger dan normaal gebruik.
Onderlinge afspraken…………….
Om even jouw woorden aan te halen:

"Er is meldingsplicht van de energieleverancier naar justitie zodra jij veel meer dan normaal verbruikt. "

Zeg je nu zelf ook dat dit niet klopt?
Als je denkt dat je als crimineel nooit gepakt wordt, dan ben je al niet heel slim bezig.
Beetje logisch nadenken calculeer je dat in en zorg je dat je zo snel mogelijk, zoveel mogelijk geld buiten het zicht van iedereen krijgt. als je taakstraf erop zit heb je je investeringsgeld om binnen paar weken weer operationeel te zijn.
Geen idee waar je op reageert. Taakstraf is alleen bij kleine crimineeltjes btw niet bij georganiseerde misdaad.
Staat hier op 40 graden heel het jaar door, en draaien nog 10 servers ook. Verbruik is 30.000KWh per jaar, nog nooit iemand gezien hoor. Zelfs niet als op mijn dak een stukje gesmolten is als er sneeuw ligt (waar de servers staan)....
Misschien ligt het aan de gemeente. 2 jaar geleden nog “bezoek” gehad omdat ik de enige in de straat was met een schoon dak. En mijn stroomverbruik is extreem laag vanwege zonnepanelen en zonneboiler.

Geen officieel bezoek dat dan weer wel. Gewoon 2 agenten die vroegen naar de zolder en we hebben samen met een bak koffie naar de server ruimte zitten kijken waarna ze weer weggingen.

Ingeschreven als IT bedrijf maar toch interessant genoeg om te kijken blijkbaar.

Dat jij nooit bezoek hebt gehad vanwege een sneeuw vrije zolder of hoog energie verbruik wil niet zeggen dat het een of meer van de andere 17miljoen Nederlanders niet gebeurt.
En heb je je bedrijf geregistreerd of niet? |:(
Reken maar dat er met infrarood is gekeken en een drone over je woning is gevlogen. 100%
En heb je je bedrijf geregistreerd of niet? |:(
Reken maar dat er met infrarood is gekeken en een drone over je woning is gevlogen. 100%
Sterker nog, dat doen ze ook met normale vliegtuigen. Ik heb van de laatste run hier de foto’s van mijn buurt kunnen bekijken. (Sterker nog, van de hele stad). Blijkt dat mijn huis inderdaad goed geïsoleerd is :)
Ja met normale vliegtuigen pakken ze grote gebieden tegelijk dat is voor meerdere doeleinden. Ook illegale gebouwen (schuurtje zonder vergunning E.D.) en op het agrarische land hoeveel werknemers er op het land zitten. Luchtfoto’s voor de gemeente en die door meerdere instanties te raadplegen zijn. Gaan allemaal het archief in en waar nodig komen ze tevoorschijn.
Geloof er helemaal niets van..
Waar geloof je niks van? De scans staan gewoon online hoor. Voorbeeldje: https://www.duurzaamthuis...schede-nieuws/thermoscan/

Die foto's worden blijkbaar meerdere keren verkocht: om hennepkwekerijen e.d. op te sporen en om isolatieboeren te informeren dat jouw dak niet goed geïsoleerd is en dat ze je misschien eens een mooie folder in de bus moeten doen.

Edit: ik heb het trouwens specifiek over die warmtescans, niet over (te)veel stroomverbruik :) Dat laatste lijkt me met de komst van de elektrische auto ook compleet onmogelijk om te onderzoeken.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 juli 2021 14:02]

Nou als ik jou was zou ik maar eens 2x nadenken voordat je je buurman weer eens uitnodigt /s
Dat is ook geen verplichting. Maar gebeurd is het wel dat staat vast. Jij bent echt geen uitzondering op de regel.
draai, draai .... maar je verhaal rammelt aan alle kanten ....

Ja, er is controle op verbruik, maar pas als het ONVERKLAARBAAR is, of ineens hoger/lager dan een gemiddelde periode ervoor, zal men je hierover informeren.
De leverancier heeft een zorgplicht, als jij ineens van 500KWh naar 3000KWh gaat kan dat problemen opleveren met de betaling.
Als de gebruiker niet doorheeft dat zijn 2 serverkasten buiten de aanschaf ook nog eens maandelijks verbruik genereren, is dat handig om even aan te geven.

Geef jij bij dat telefoontje/mailtje aan "ho ho, dat kan helemaal niet, ik heb niets veranderd, waarom is het ineens hoger .."
Dan komt de leverancier langs, en doet de meting.
Pas op JOUW verzoek gaan ze de kamers langs, en wijzen ze je op de verbruikers, als die er al zijn.
Is er inderdaad niets in jouw woning verklaarbaar, gaan ze verder zoeken.

Zoals ik al eerder heb aangegeven, een collega heeft wat ict-spul op zolder, een IR sauna en jacuzzi.
En ja, die heeft zo nu en dan wel eens contact met Essent hierover gehad, maar gewoon aan de telefoon 'Ja, ik weet het, er staat extra aparatuur aan, dank je'
en het was klaar
Die drone van jou .... die vliegt over, en zit een hele zolder verlicht met hitteafgifte.
Niemand die het boeit .... de rekeningen worden betaald, en klaar.
[...]

draai, draai .... maar je verhaal rammelt aan alle kanten ....
Er rammelt niets.

Ik sprak over plotseling veel meer verbruik.

Jij denkt dat omdat ze bellen er niemand langs is gekomen.

Een drone doet geen infrarood meting die doet geurmeting rondom het pand. (Kan ook warmte meting doen) Die detecteert henneplucht. Infrarood kan zowat iedere politieagent, bijvoorbeeld op iedere politiecontrole zit standaard een infraroodmeter. In Brabant en Limburg vliegen er om de haverklap grote vliegtuigen van het leger die hele gebieden ineens pakken zonder reden enkel uit preventief onderzoek.

12 jaar geleden https://www.trouw.nl/nieu...%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 19 juli 2021 14:39]

2009
https://www.trouw.nl/nieu...%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Je hebt er ook die hittebronnen opsporen maar doorgaans rijden ze er even met de motor langs daar zit standaard een infrarood warmtebron meter op.
Die gebruiken ze ook om sporen van voertuigen op te sporen of waar iemand gelopen heeft na een misdrijf om de vluchtroute te zien. Daarom is dat standaarduitrusting al een jaar of 10. Ook dingen die burgers doorgaans niet weten.

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 19 juli 2021 14:26]

Niet want valt binnen een thuisaansluiting.
Dus? Er is meldingsplicht dat heeft niks met een locatie te maken.
Ik zeg gewoon dat ze niet langs komen en een jacuzi hoef je niet te melden.
Een jacuzzi hoef je zeker niet te melden. Het gaat om het stroomverbruik. En verbruik jij ineens 4000kw per maand dan komen ze langs ja en eerst zonder dat jij het weet. Algemeen bekend dit hoor. Een jacuzzi verbruikt zoveel niet eens en die 4000kw per maand is maar een klein kwekerijtje maar zelfs dan starten ze een onderzoek.
Verbruik zit meestal rond de 1 Liter per uur per 5 KVA capaciteit die afgenomen wordt, en die aggregaten worden ondergronds geplaatst dus alleen als het grote jongens zijn en je vlakbij bent zou je wat gebrom waar kunnen nemen.
Moet je maar net de mogelijkheid hebben om ondergronds te plaatsen he.
Graag een linkje van een die maar 1 liter per uur verbruikt. En ook even op de prijs letten. Het is de investering meestal niet waard. Je kunt die dingen ook niet even met de schop ingraven.
Bij boeren e.d. worden ze meestal ingegraven als het om grootschalig gaat en ze aggregaten willen gebruiken bij woonhuizen wordt er vooral illegaal afgetapt. En sterker nog op het platteland is het helemaal geen uitzondering meer om complete zeecontainers met alles erop en eraan inclusief je plantjes in te graven.

En hier heb je een linkje naar een aggregaat die maar 1 liter per uur verbruikt,
https://www.boels.nl/hure...ten/stroomaggregaat-2-kva

Maar ik had het helemaal niet over 1 liter per uur, ik had het over "Rond de 1 Liter per uur per 5 KVA capaciteit die afgenomen wordt" Er is natuurlijk niemand die wiet gaat telen met minuscule aggregaten, en die kleintjes zijn in vergelijking tot de opbrengst de grootste slurpers die er zijn, de grotere jongens met fatsoenlijke vermogens voor een volle boerenschuur zitten bijna allemaal rond wat ik aangaf.
Hier 100KVA voor 19,3 Liter per uur: https://www.boels.nl/hure...stroomaggregaat-100-kva-1
Of 60KVA voor 14 Liter per uur: https://www.boels.nl/hure...en/stroomaggregaat-60-kva

En de prijzen, ach.. het is een veel gejat voorwerp en er is een levendige 2e hands markt.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 18 juli 2021 19:41]

Dan zit je met lawaai en brandstofopslag en aggregaten verbruiken al gauw iets van een euro aan brandstof per uur geloof ik.
Een hele euro per uur? Als je crypto mining operation / FIFA botfarm dat niet kan missen dan gaat het sowieso niet werken...
Per 10 apparaten is toch 380 euro per uur wat je weggooit. 24/7. Plus de aanschaf voor 3800 stuks zal ongeveer 200000 euro zijn. Waarom 2 ton extra investeren en bijna 10K per dag uitgeven als het gratis kan.
Op een boerderij ergens in de polder best te doen hoor. Verbruik hangt uiteraard af van type aggregaat en benodigd vermogen. Aggregaten.nu
Waarom zou je investeren in aggregaten. Het maakt alles alleen maar complexer en duurder en minder ruimte voor planten dus nog minder opbrengst. Het is simpelweg niet rendabel. Het is ook de bedoeling de eerste oogst je investering terug te hebben anders zit je geld al een half jaar vast met alle gevolgen van dien.
Met een beetje pech is je eerste oogst na aftappen ook je laatste… kan je het m.i. beter legit doen
Denk dat die criminelen het legit doen zoveel mogelijk ontwijken en alles maar je hebt zeker een punt.
Als het niet rendabel is, waarom doen ze het dan zo vaak?
Bij grootschalige hennepteelt (niet een paar plantjes voor eigen gebruik) is vaak sprake van een katvanger, of dat hier ook het geval was weet ik niet. Grootschalige hennepteelt zelf is strafbaar, het draaien van zo'n botfarm weet ik nog zo net niet (dat het tegen de EULA is, is een andere kwestie). Het stroom aftappen is hoe dan ook een kostenbesparing. Bij zo'n katvanger is het niet de vraag of deze gepakt wordt, maar wanneer.
Hennepteelt zelf is strafbaar ongeacht hoe groot. 5 planten is vaak gedoogd mits zonder lampen, buiten dus en als niemand overlast heeft. Echter, die planten buiten bevatten een dusdanige hoeveelheid hennep dat het altijd strafbaar is tegen oogsttijd.
Nee hoor, grootschalige hennepkwekerijen worden zelden opgerold. Het zijn meestal de kleinere (thuis)kwekerijen die opgerold worden. “Katvanger” is bij de kleine teelt de huurder van het huis, die draait overal voor op behalve de investeringskosten e.d. Bij grote kwekerijen is meestal geen katvanger maar gebruikt men valse ID gegevens.
dat zou misschien van toepassing kunnen zijn in Nederland, maar in de Oekraïne gelden andere 'wetten'
Daar mag je belasting ontduiken? Of wat bedoel je hebben ze daar geen medeplichtigheid waardoor de meldingsplicht vervalt?

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 18 juli 2021 15:56]

Heel simpel. Corruptie. Al dan niet met wat bedreigingen, want bij zaken zoals deze gaat het om aanzienlijke geldstromen.

En vergeet ook niet wat een voormalig oostblok heeft aan ongeinteresseerd personeel in uitzichtloze banen op saaie afdelingen van een saai overheidsbedrijf. Als er flink geld in omgaat, dan word ook niet jij omgekocht, maar de baas van je baas. Dus als je wat raars ziet en meld, dan vlieg jij er uit. Nee, beter gewoon aanwezig zijn op je werk, exact doen wat je moet doen en niks extra.
Enlighten me. *mompelt iets met Кримінальний кодекс.
Waarschijnlijke redenatie: oost-europa dus wettenloos :+
Wat ze doen is niet illegaal itt grootschalige hennepteelt. De voorwaarde van EA zijn geen wet gelukkig...

Tuurlijk valt er meer te besparen, dat geldt voor alle kosten die je weg kan werken, maar de risicos zijn zo wel veel groter, en de opbrengst marginaal, lijkt mij iig niet in verhouding.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 juli 2021 15:56]

Belastingontduiking is illegaal.
In Ukraine valt dat wel mee hoor. Daarnaast is de omzet onmogelijk in te schatten voor een leek. Ze dachten zelfs dat het om crypto ging. Je kunt altijd een deel aangeven, en de rest zwart doen.
En als je een belasting ambtenaar een enveloppe met $10k toeschuift dan ben je ook klaar. Niet in NL, maar daar wel.
Als je hem €1k toeschuift ben je al klaar. Ooit voor €5 een meegebrachte fles meegenomen in het vliegtuig.
E 10 voor een airporter vol met sloffen sigaretten. Het grappige is dat de douanaambtenaar het niet stiekem deed, een half dozijn collega's keek toe toen hij het tientje in de borstzak van zijn overhemd schoof.

Ik verdiende indertijd de kosten van mijn vlucht altijd terug met sloffen sigaretten.
Nu dat langskomen door het energiebedrijf kan héél lang duren! Ondanks dat een metaalbedrijf Enexion diverse malen gewaarschuwd dat nieuwe buren een stuk loods hadden gehuurd van hun buurman. Sindsdien konden ze niet meer met 2 plasmasnijmachines tegelijkertijd werken, wat eerder nooit geen probleem was. Enexion kwam niet, na meerdere telefoontjes dat er misschien iets vreemd gebeurde bij de buren. Nog steeds geen enkele reactie van Enexion. Ook geen enkele controle of er misschien heel veel elektriciteit werd afgenomen, helemaal geen reactie. Tot er op een avond brand uitbrak in het gehuurde pand. Het pand brandde tot aan de grond toe af... De ene helft van het pand was van mij. Ik had mijn gedeelte ook verhuurd maar dan aan een zeer goede en respectabele huurder. De eigenaar van het andere gedeelte had het verhuurd en deze mensen hadden er een hennepkwekerij in gevestigd. Ondanks een polsdikke kabel die bij mijn buurman uit de meterkast kwamen en voor de meter gemonteerd was zei de politie: helaas geen technisch bewijs en de huurders werden vrijgesproken... Helaas bleef ik met een schadepost van € 225.000 aan verloren privéspullen en de huuropbrengsten van een nog 3 jaar doorlopend contract. De mede-eigenaar verkocht zijn gedeelte aan het metaalbedrijf (buurman) die als eerste aan de bel bij Enexion had getrokken. Door deze verkoop was mijn kavel te klein om een zelfstandig pand te herbouwen. Praat mij niet over energiebedrijven en politie.
Daar is een heel simpel antwoord op wat ook van toepassing is op hennepteelt.

Als jij absurd veel stroom gebruikt valt dat meteen op en komt er meteen al iemand kijken wat er aan de hand is. En dat wil je natuurlijk niet dus ga je aftappen dan duurt het langer voor ze erachter komen.
We hebben het hier wel over een loods. Loods klinkt als bedrijfsruimte. Daar moet je wel heel erg veel stroom afnemen, voordat daar iemand iets denkt. Wat denk je dat een gewone legale productielijn of zelfs iets als een kantoor / call center, etc aan stroom afneemt. Daar komt echt niemand kijken.
Maar de vraag is hier of alleen de stroom illegaal is afgetapt of dat hier ook gebruik wordt gemaakt van hardware die niet geheel uit legale bronnen komt.
Loods klinkt als bedrijfsruimte maar hoe is die bedrijfsruimte geregistreerd. Een productielijn kun je niet in een agrarische bestemming plaatsen bijvoorbeeld daar krijg je geen vergunning voor. Kantoor en callcenter ook niet.
En 100 koeien op stal verbruiken niet zoveel stroom ;)

Bovendien.
Praat je over bijna 4000 PlayStation 4 24/7 dan is het 150 watt * 3800 per uur is 570kwh * 24 is bijna 14000 kw per dag. Meer dan 400000kw per maand.
Moet je een aardig grote ruimte hebben wil je dat verbruiken en als dat niet in verhouding staat tot de ruimte die je hebt gaan er toch wel alarmbellen rinkelen.

Mensen denken dat justitie achterlijk is daarom worden er ook zoveel gepakt. Ze zijn zoveel verder in opsporingsmogelijkheden en middelen dan de meesten denken. Dat is alleen maar goed want dat volk moet opgepakt worden maar de slimme criminelen beseffen dit wel. Daarom zijn die ook amper te pakken. Kijk maar naar alle grote jongens die inmiddels bekend zijn. Enige reden dat ze stuk voor stuk vastzitten heeft met liquidaties van gewone burgers te maken omdat dan alle remmen los gaan. Wat ze verder inhoudelijk hebben gedaan is niets van bekend en staan zij ook niet voor terecht. Daarvan hebben ze alleen aannames geen enkel bewijs.

Die Hardware uit illegale bronnen is niets over vermeld in het artikel dus zal wel niet. 3800 stuks illegaal verkrijgen is ook niet zo simpel lijkt mij. Ze zullen vast niet allemaal eerlijk zijn maar alle 3800 lijkt me sterk.
Het verschil met hennepteelt is dat het enige illegale aan dit hele gebeuren het aftappen van stroom is. Tenzij er een wet is wat het opstellen van 3800 game consoles in een bedrijfsruimte illegaal maakt, maar dat betwijfel ik.
Bestemmingsplan heet zoiets. Daar mag je niet vanaf wijken zonder vergunning en als het niet in het bestemmingsplan valt krijg je meestal geen vergunning. Zal dus van de locatie afhangen of je 3800 Playstations in een schuur of loods mag plaatsen.
want energieleveranciers hebben meldingsplicht bij justitie e.d.
Hoe is die meldingsplicht geformuleerd dan?
Het faciliteren van criminele activiteiten.
De exacte benaming ben ik vergeten maar dit is in ieder geval strafbaar en vandaar de meldingsplicht.
Ze hadden gewoon op het adres in kunnen schrijven als datacenter en niemand had vragen over stroomverbruik gesteld.
Maar dan moet je dus belasting betalen.
Waar komt jouw obsessie met belasting vandaan?
Hoezo obsessie? Ik geef hier slechts antwoorden op de reacties. Als dat antwoord belasting gerelateerd is kan ik moeilijk wat anders zeggen.
Je hebt hier te maken met mensen die makkelijk snel en veel geld willen verdienen.

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 18 juli 2021 17:52]

Prima, dat kan je ook gewoon doen met een vervalste aangifte als je toch al illegaal bezig bent? Dan rek je de betaling nog even en tegen de tijd dat je er echt niet meer onderuit komt, haal je de boel leeg en ze je de PS4's weer ergens anders op.
en moet je een vergunning hebben
Tja, maar in dit geval was er toch niets illegaal verder?
Als ze gewoon zichzelf hadden geregistreerd als "Crypto mining farm" was er mogelijk niets aan de hand geweest, de ironie haha.

Mogelijk wel wat brandveiligheids / bestemmings problemen waar ze tegen aan lopen.
Sja, of je betaalt gewoon voor je stroom en doet netjes je administratie? Dan komt inderdaad de politie langs, maar spreekt de rechter je vrij:

https://voc-nederland.org...odelkwekers-john-en-ines/
Het verschil is dat hennepteelt illegaal is, en het spelen van FIFA niet (met of zonder bot). Dus tenzij die consoles of games gestolen zijn, is dit gewoon toegestaan.

Het uiteindelijk doorverkopen op dergelijke schaal is dan wel weer complex, daar zul je belasting over moeten betalen etc.
Grote kans dat alle hardware ook gestolen is, zodra je ergens voor gaat betalen dan begin je met het registeren en nemen van verantwoordelijkheid. Grote kans dat die personen mensen hebben omgekocht om zodoende te kunnen opereren. Als je kijkt hoe georganiseerd zulke bendes zijn dan denk ik dat ze prima weten hoe snel ze zo'n operatie kunnen afschrijven met winst.
De consoles + games zijn ook gewoon gestolen.
Diefstal van goederen wordt niet hard tegen opgetreden, maar bij diefstal van grote hoeveelheden stroom zijn ze er vaak als de kippen bij.
Add on: niet alleen is aftappen van stroom illegaal, het is ook nog eens levensgevaarlijk. De meeste 'netwerkjes' van stroom die worden gelegd, zijn niet professioneel gedaan en vaak 'exposed' - en met weinig moeite opgezet (alles moet snel)

In het ergste geval veroorzaakt dit enorme brand, stroom lekkages voor omliggenden of explosies.
Omdat iemand die een kwart miljoen per maand betaalt vast ook onderzocht word in een pand waar niks ingeschreven staat..

Zulke mensen willen geld verdienen niet betalen ;)
Als er niks ingeschreven staat heeft de eigenaar van het pand ook een probleem en was gewoon Legaal afnemen ws makkelijker geweest aangezien iemand anders dan de rekening krijgt. Meeste bedrijven zullen zo betalen als het gewoon binnen de perken valt (en industrieel gezien valt het wel mee).
Ik heb hier vorig jaar een keer naar gekeken en toen kon je met 24/7 en goede bots rustig 1 Miljoen coins per week verdienen en destijds was de prijs voor die dingen 20,- USD voor 100.000 coins. Dat was 200,- per week per PS4. Prijs op dit moment ligt zo rond de 70,- USD voor 1 Miljoen coins, dat is nog steeds bijzonder goed geld binnenharken als je er 3.800 hebt draaien.
80 watt max verbruik PS4 slim, laten we voor de grap aannemen dat dit niet behaald wordt en uitgaan van 50 watt...
50 watt * 60 *24 * 7 = 504000 watt, oftewel 8.4 kWh.
In Oekraïne betalen ze (volgens Google) ongeveer 0,04 euro per kWh.
Dat komt dus neer op 0,34 eurocent per PS4 Slim, oftewel ruwweg 1300,- euro per week voor 3800 PS4 Slims.

Er van uit gaande dat ze ongeveer 50 usd per console verdienen per week komt dát neer op 190k USD, oftewel 161k EUR.

Met zulke dikke marges, waarom zou je in gods naam illegaal stroom tappen en de kans vergroten dat je opgedoekt wordt?! Domme criminelen. :+
Een energierekening van 5200 euro per maand voor een doorsnee opslagloods zal vast ook wel wat rode vlaggen omhoog doen gooien dus ik vermoed dat het niet veel uitgemaakt zou hebben.
Maak er officieel een datacenter van :)
gewoon een briefje met "studieproject" op de voordeur lijkt me al voldoende eigenlijk..
Goh eigenlijk niet. Genoeg loodsen die vol staan met lasercutters, las of koel apparatuur. Vaak hebben die een eigen trafo. Doorsnee verbruik. Bovendien is er zeker in Oekraïne niemand bij de politie die wakker ligt van zo'n farm.
Wat zou een juridische reden zijn om de farm 'op te rollen' als de stroom legaal werd ingekocht?
Ze tapten volgens het eerdere Tweakers-artikel tot 215.000 euro per maand aan stroom af. Toch een leuk bedrag. Ook lees ik nergens dat het illegaal stroom aftappen de reden is geweest dat ze gepakt zijn.
Hoe kan het dat diegene hierboven op iets meer dan 5000 euro aan stroomkosten en Tweakers zegt om en nabij 215000 euro. Wat missen we hier?? Ook al was die 215000 een bedrag op jaarbasis dan nog is er een wezenlijk verschil

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 18 juli 2021 18:50]

de 215.000 is een maandprijs wat ze aftapte. de 1300van de tweaker hierboven lijkt mij een rekenfout want er wordt "50 watt * 60 * 24 * 7 = 504000"gedaan waar de 60 eigenlijk 3800 zou moeten zijn.
Als je de volgende zin leest die volgt dan zie je dat ik zeer zeker niet een rekenfout gemaakt heb. ;)

Ik denk dat, zoals @dasiro zegt, het gros van het verbruik hem dan toch echt ergens anders in moet zitten..
Alsnog vind ik het onrealistisch hoog die 215k.
Je gaat uit van een verbruik wat niet realistisch is en je pakt alle overige apparatuur niet mee. Je zit heel erg laag hoor. Hier hangt nog een enorme berg aan aansturing en networking achter.
de 500 gpu's en 50 cpu's + ondersteunende infrastructuur
Het is het maandelijks bedrag waar de Oekraïnse autoriteiten op basis van conclusies van experts naar verwezen. @Cergorach stelt dat het tarief eerder 10 cent ipv 4 cent per Kwh moet zijn en een PS4 Slim 55-110W verbruikt, daarmee zou het maandelijks bedrag kunnen vervijfvoudigen. Dan zit je op 25k per maand.

Daarnaast heb je ook nog de 500 videokaarten en 50 processoren. Om daar 190.000 euro per maand mee te verbruiken bij 10 cent per kWh moeten ze echter per stuk 5000 watt verbruiken. Dat lijkt mij niet realistisch, dus ik vermoed dat de experts met verkeerde cijfers hebben zitten rekenen.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 19 juli 2021 03:41]

De bron spreekt over een voorlopige schatting van UAH 5m tot 7m. (dat is in Euro van 155K tot 217K)

Het is dus simpelweg te voorbarig om met de maximale waarde van een voorlopige schatting te gaan rekenen omdat dit soort getallen nog zullen worden bijgesteld. Misschien heeft men daar simpelweg de afgezekerde waarden genomen en daarmee gerekend met een bepaalde Marge. Tsja dan zit je er snel flink naast.
80 watt max verbruik PS4 slim, laten we voor de grap aannemen dat dit niet behaald wordt en uitgaan van 50 watt...
Verkeerde aanname:
The PS4 Slim has a Max Power Consumption of 165 W; a Power Rating of 55-110W
Bron: https://www.reddit.com/r/...nd_pro_power_consumption/

Daarnaast:
https://rubryka.com/en/article/elektroenergia-1-kvitny/
From April 1, 2021, new tariffs will be introduced. Their size depends on the volume of consumption. So, with the consumption of electricity up to 300 kW/h per month, the cost of 1 kW/h of electricity will be 1.68 UAH, and with more than 300 kW/h, 3.48 UAH/kW.
Zo minder dan 300kW/h is €0,05208 kW/h, daarboven is €0,10788 kW/h (waar men dus inzit), afhankelijk van wanneer het draait kan het minder kosten.

Ergens iets van €40.000+/maand. Daarnaast hebben we nog 500 GPUs en 50 CPUs...

Gezien de fouten in het bericht over cryptomining met PS4 slims, zou ik ook grote vraagtekens zetten bij het daadwerkelijke stroomverbruik. Echter als een crimineel, die dingen doet met verhandelen van virtuele valuta wat niet mag, €50k/maand kan besparen door iets te jatten, zal deze het niet laten. Daarnaast betalen ze waarschijnlijk ook geen belasting over de inkomsten en is de hardware waarschijnlijk aangeschaft met zwart geld (als dit ook niet gejat is). Dan hebben we natuurlijk nog huur betalen van een pand wat je gebruikt en niet van de crimineel is...
Fair point. :)

In ieders geval ben ik al blij dat we vandaag de dag leven in een wereld waar criminelen bots voor dit soort praktijken gebruiken, en niet loodsen vol met nauwelijks betaalde chinezen. :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 18 juli 2021 22:14]

Wat is EA toch vreselijk gamebedrijf, zeg. Als het rendabel is om botfarms te draaien, is het mensen blijkbaar gewoon geld waard om de vreselijke farming van de lootboxcultuur te omzeilen.

Wat dom om hiervoor stroom af te tappen, als ze netjes voor hun stroom hadden betaald, was hier niks illegaals aan geweest.

Ik snap niet waarom mensen nog dit soort spellen kopen, de gameplay is ieder jaar amper anders en iedere release worden er alleen maar meer manieren ingestopt om je creditcard leeg te zuigen.
Ik denk dat het niet interessant genoeg is om de bots te draaien als je ook de stroom moet betalen. Dit is gewoon pure winst, waarschijnlijk zijn de PS4s ook gewoon goedkoop ingekocht en dan is de rest praktisch gratis. Een PS4 verbruikt gemiddeld bijna 150W, dus dat x 3800 is toch een behoorlijk kostenplaatje.
Mwa... Ja, EA, en dan vooral het segment wat sport games uitbrengt (want niet alles van ze is altijd slecht) is geen fijn bedrijf... Maar dit bewijst dat niet. Er zijn ook bv in mmo's altijd mensen die goud kopen of zo, zijn die mmo's dan dus ook zo slecht? Het is een dun raakvlak tussen beloningen bieden die veel werk/tijd kosten om de game ook op lange termijn interessant te houden, en puur meer grind in de game stoppen zodat mensen liever echt geld aan jou gaan geven. In dit geval geloof ik echt wel dat het dat tweede is maar puur het feit dat er een grind farm bestaat bewijst dat nog niet.
Je hebt gamers en je hebt Fifa gamers. Verbaas je niet over het feit dat ze het blijven kopen hoor. Er gaan duizenden euro's in om alleen maar om het jaar erop bij editie 2022 weer opnieuw te beginnen.
Het is precies hetzelfde als bitcoins. Virtuele dingen kunnen ook geld zijn, op basis van vraag en aanbod...
FIFA is ook een waardeloze game. Ze zouden het 100% skill-based moeten maken en mogelijk maken om ipv topspelers te kopen, mindere goden te verbeteren via trainingsopdrachten die een progressieve moeilijkheidsgraad hebben. Er is helemaal geen ene -knip- aan om een team vol legendes te hebben als je gewoon met een bescheiden club je spelers enorm kunt verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Bor op 19 juli 2021 20:07]

Is dat rendabel? Zal er maar vanuit gaan dat ook hier de stroom weer illegaal getapt is.

Is dit ook rendabel als je de stroom niet aftapt is mijn vraag dan nu? (Na de Edit’)


Edit. Het staat in het artikel dat het afgetapt is. Overheen gelezen mijn excuses. Dus aangepast.

[Reactie gewijzigd door Rerebobo op 18 juli 2021 15:16]

Botting van ingame zalen die verhandeld kunnen worden kan zeker rendabel zijn. Nu ken ik Fifa niet goed genoeg voor dit specifieke geval, maar kijkend naar bijvoorbeeld een game als World of Warcraft waar botting gewoon een miljoenen business is dan geloof ik direct dat dit ook in andere games zeer rendabel zal zijn.
in het geval van runescape per bot ongeveer €3 tot 5 in het uur, is in mijn ogen ook gewoon crypto money want je bot doet de berekningen voor je :)
Dat is wel HEEL veel per uur. Factortje 20 hoger dan ETH minen met een high end GPU, maar dan met een pc die runescape moet draaien? Ofwel een aardappel. Als dat ook maar een klein beetje waar zou zijn zou letterlijk iedereen dat doen. Dit lijkt me een broodje aap.
Neem bijv. WoW Classic, gold kost bij goldsellers zo'n €0.02 per gold, een professionele bot kan 400-500+ gold per uur farmen, op redelijke, maar niet overdreven sterke game PC kan je tot tientallen bots gelijktijdig draaien. Daar zit echt wel wat geld in ;)

Waarom niet iedereen het doet? Geen idee, ik weet er zelf redelijk wat van, maar ik zou nooit gaan botten want ik vind dat ethisch niet in de haak. Misschien dat een boel anderen er net zo overdenken.

Daarnaast, als iedereen zou gaan botten zijn die winsten ook niet meer mogelijk, er zal dus altijd een soort economische balans zijn. Bij teveel botters is het niet neer rendabel (of zijn andere zaken meer rendabel, waardoor ze wat anders gaan doen), en dan zullen er dus ook weer botters stoppen.
Wou je een screenshot van mn runescape 'crypto' farm? :)
Nou, ben nu wel nieuwsgierig ja :p
Crypto mining is absoluut niet te vergelijken met in-game farming. Dat zit een ander mechanisme in dat voor gewone spelers met slappe hardware ook te doen moet zijn.
Daarnaast betalen kopers ervoor volgens het principe "wat de gek ervoor geeft" .
Voor runescape? Hoe dat nou weer dan…
€70 per 1B aan RSGP + accounts los ranken en verkopen. (afhankelijk welke skill ook weer 100eu voor lvl99)
Zelfs met illegaal gebruik van stroom is het waarschijnlijk niet rendabel. Ten eerst omdat ze zijn ontdekt en opgepakt. Daarbij moet er ook investering zijn gedaan is dat illegaal kunnen aftappen en het verkrijgen, installeren en onderhoud aan het systeem. Dat levert niet zomaar winst op in verhouding tot de kosten en inspanning.
Dat ligt er natuurlijk maar aan hoe lang ze dit al doen. Kijkende naar WoW kan je al winstgevend botten binnen een paar dagen (op eigen hardware), ga je specifiek hardware kopen (zoals hier) dan zal het iets langer duren uiteraard. Voordat bots gemeengoed werden was het voor een game als WoW zelfs winstgevend wanneer het werk (grinden van gold) door mensen zelf gedaan werd. Bots hebben dat alleen maar versterkt en nog winstgevender gemaakt.

Als ze hier bij wijze van spreken gister mee begonnen zijn dan zal het inderdaad nog niet winstgevend zijn (want up front kosten), is dit een operatie die al langer draait zal dat vast anders liggen.
Ik noem het pas rendabel als er winst is. Ze zijn gepakt, dan ligt het niet voor de hand dat ze er ongeacht de tijd winst op hebben. Hooguit misschien hadden, als de omstandigheden al gunstig waren.
Waarom zou dat niet voor de hand liggen, zoals ik al aangeef, bij een game als WoW kan je binnen een paar dagen winstgevend botten (i.e. je hebt je kosten er uit en alles wat er daana binnenkomt is winst, ook al wordt je ooit gepakt daarna). Met specifiek gekochte hardware zal dat iets langer duren, maar juist de tijd dat ze bezig zijn is belangrijk, op een gegeven moment zijn je upfront kosten terugverdiend en ga je geld verdienen, ook wanneer je na dat moment op enig moment gepakt wordt.

Dat ze gepakt zijn, maakt niet dat het niet winstgevend geweest kan zijn. Genoeg criminelen die zich de ballen uit de broek lachen wanneer ze na een tijd ooit gepakt worden en een fooi als boete krijgen vergeleken met wat ze in de tussentijd verdiend hebben.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 18 juli 2021 15:44]

Wat je doet is mogelijke tussentijdse winst als uitgangspunt nemen, in plaats van het uiteindelijke resultaat. Hoe is dat redelijk om als winst te beschouwen, zeker als niet eens duidelijk is waaruit die winst blijkt? Je krijgt niet spontaan winst door mogelijke kosten buiten beschouwing te laten. Daarbij is het niet kennen van de kosten ook niet zomaar redelijk om van winst uit te gaan. En dan laat je nog het belangrijkste buiten beschouwing: winst is slechts een van de uitkomsten, naast verlies en gelijk spelen. Er is niet zomaar meer kans op winst omdat je het zou willen verwachten.
Dan lees jij iets heel anders, dan dat ik schrijf Ik heb het over gerealiseerde winst, geen tussentijdse en ik laat ook geen kosten buiten beschouwing.

Het is heel simpel, je hebt je kosten en je hebt je omzet. Is de omzet hoger dan de kosten in een bepaalde periode heb je winst.

zo ook hier, je hebt je kosten (denk aan aanschaf games, de consoles, als ze niet gestolen zijn en ga zo maar door). Laat ik een praktijk voorbeeld pakken van een wow bot, iets dat een kameraad van me jaren gedaan heeft.

Die koopt een PC voor laten we zeggen €2000, daar kan ie 10 bots op draaien, die bots kosten up front €40 en daarna €11 per maand, stel dat het gemiddeld 1 maand duurt voordat zijn accounts gebanned worden i.e. je bent gepakt. Per bot kan je +- €4 - €8 omzetten in WoW per uur (afhankelijk van type server e.d.). komt nog bij een paar euro per maand aan stroom.

Hij moet dus omzetten €2000 + €400 + €110 = €2510 om winst te maken in de eerste maand.
laten we die €4 als laagste waarde nemen. Zit je op 627.5 uur botten voordat je winst maakt, deel dat door 10 is 62.75 uur per bot of te wel 2,61 dagen botten. Of te wel, na 2.61 dagen botten met 10 bots heeft hij zijn upfront investering en lopende kosten (buiten de stroomkosten om) voor die maand eruit gehaald. Tel daar nog een paar euro voor de stroom bij op.

De 2de maand zijn het alleen nog de lopende kosten (of stel dat je gepakt wordt, nieuwe accounts, waardoor die 2de maand nog sneller winstgevend is dan de eerste).

En zoiets zal hier ook het geval zijn, zijn ze sneller gepakt dan dan voorbij breakeven zal er uiteraard geen wist gemaakt zijn. Draaide deze operatie echter al een tijd, kan er zeker (zeer veel) winst gemaakt zijn. Maar er van uitgaan dat er geen winst is gerealiseerd omdat ze gepakt zijn vind ik een beetje een vreemde redenatie.
Ik veronderstel dat de eigenaar van de installatie een stroman zal zijn. Iemand die niet al te slim is en/of niets te verliezen heeft.

Mensen die dergelijke zaken opzetten weten wel hoe ze de profits kunnen bijhouden en het gezeik bij iemand anders parkeren..
Wat betreft het illegaal aftappen van stroom, dat staat onder de inleiding in de eerste alinea.
Overheen gelezen. Mijn excuses
Zal er maar vanuit gaan dat ook hier de stroom weer illegaal getapt is
Daar kan je vanuit gaan inderdaad aangezien dat ook in het artikel staat.
Hebben ze net toegevoegd denk ik :+ mijn excuses, had er overheen gelezen.
Laatste zin van de 2e alinea:
Criminelen tapten daarvoor energie af van het lokale net.
Misschien eerst het artikel lezen voor je reageert?
Over dat ene zinnetje heen gelezen mijn excuses en post is aangepast.
Het artikel spreekt over "criminelen achter botfarms als deze". Maar het lijkt mij dat de enige criminele daad die in het artikel genoemd wordt, het aftappen van stroom is. Met het vergaren en verkopen van FUT-coins schendt je vast een gebruikersovereenkomst, maar dat maakt je nog geen crimineel.
Je hebt gelijk - daarmee doelde ik inderdaad op het (illegaal) aftappen van stroom bij botfarms als deze, maar in het artikel kwam dat onbedoeld niet goed over. Ik heb het artikel aangepast :)
Masr ook het inbreken in het gebouw en deze gebruiken.

Het is natuurlijk ook nog mogelijk dat ze de gebruikte apparatuur hebben gestolen. Dan heb je nog sneller de investering eruit
Hoe werkt zo'n bot op een console precies?
Controller inputs simuleren. Moet je maar eens TASbot speedruns zien wat er dan mogelijk is.

Ik vermoed dat deze FIFA gewoon beide teams gewoon matchepjes laat spelen door 2 in-game bots. Was vroeger toch mogelijk als je geen input selecteerde wel team.
Blijft toch bizar dat fut, je kunt er maanden over doen… gelukkig komt de nieuwe fifa over een maand of twee alweer uit en begint iedereen weer bij 0 zodat alle spelers weer tientallen euro’s opnieuw kunnen uitgeven om opnieuw hun dreamteam op te bouwen.

Dat de omzet van fut meer dan de helft is van de totale omzet van ea (over de rug van veel te jonge spelers) is geniaal voor ea zelf, maar eigenlijk is dit pas echt crimineel en zou net zo hard aangepakt mogen worden als deze mining farm.
Blijft toch bizar dat fut, je kunt er maanden over doen… gelukkig komt de nieuwe fifa over een maand of twee alweer uit en begint iedereen weer bij 0 zodat alle spelers weer tientallen euro’s opnieuw kunnen uitgeven om opnieuw hun dreamteam op te bouwen.
Tientallen maar?
Gaan we nu dan ook roepen dat FIFA verbannen moet worden net zoals dat gebeurde toen men dacht dat het om een cryptocurrency ging?
Dus uiteindelijk zijn het dus wel cryptocoins die er gemined zijn. Al word een futcoin niet als crypto gezien, blijft het alsnog wel een virtuele munt net als de rest.
Virtueel en crypto is nogal wat anders natuurlijk
of je nou een bot laat berekenen waar die heen moet lopen om tegen een bal te trappen of wat 1+1 is, het blijft in beide gevallen een berekening waar virtueel geld voor betaald word door anderen.
Vrije vertaling: linksom of rechtsom betreft het omzetten van elektriciteit in economisch tijdelijk waardevolle maar gebakken lucht.
in principe is alles gebakken lucht, iets in waarde stijgen wordt door de mensheid zelf gemaakt...
Een tulp tijdens de tulpenmanie was aan het einde van de dag nog steeds een tulp, en daarom inherent meer waard dan gebakken lucht.
Je uitleg legt niet uit waarom het hetzelfde zou zijn, gaat ook niet want het is niet hetzelfde.
De "crypto" in cryptocoins staat voor cryptografisch niet voor virtueel.
En hoe noemen we de berekening die een bot maakt om je speler naar de bal toe te laten lopen? Een cryptografische berekening? :)
Nee, dat is geen cryptografische berekening.
Ik ken een zeer afdoende oplossing om het farmen van FUT coins tegen te gaan. 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee