Het pand met 3800 PS4-consoles dat een week geleden werd opgedoekt door de Oekraïense veiligheidsdiensten, betrof geen cryptominingfarm. Dat meldt zakenkrant Delo op basis van eigen bronnen. In plaats daarvan zou het een FIFA Ultimate Team-botfarm betreffen.
Een week geleden kwam het nieuws naar buiten dat de Oekraïense veiligheidsdienst SBU een pakhuis had opgedoekt met 3800 PS4-consoles, 500 videokaarten en 50 processors. De veiligheidsdienst meldde toen dat de apparatuur gebruikt werd om illegaal cryptovaluta te minen. Daarvoor werd illegaal energie afgetapt van het lokale net.
Oekraïense zakenkrant Delo meldt echter op basis van een eigen onderzoek dat dit niet het geval is. Anonieme bronnen melden aan de krant dat de verlaten loods werd gebruikt als FIFA Ultimate Team-botfarm. Er bestond al scepticisme over de claims van de SBU, onder andere omdat PS4-consoles niet eerder grootschalig zijn ingezet voor cryptomining. Ook werd gebruikgemaakt van PS4 Slim-consoles, in plaats van de meer krachtige PS4 Pro-varianten.
De 3800 PS4-consoles zouden dan ook niet zijn ingezet om cryptovaluta te minen. In plaats daarvan werden de consoles gebruikt om via bots continu FIFA-potjes te spelen. Daarmee worden FIFA Ultimate Teams-coins op accounts vergaard, die vervolgens werden doorverkocht aan andere spelers.
FIFA-spelers kunnen onder andere echt geld betalen voor lootboxes, die een zeer kleine kans bieden op 's werelds beste voetbalspelers. Gamers kunnen ook het spel spelen om in-game valuta te vergaren om dergelijke spelers te verzamelen voor hun teams. De beste spelers kosten echter veel van dergelijke munten, waardoor het maanden kan duren om daarvoor voldoende FUT-coins te verzamelen.
Daarom worden accounts met dergelijke FUT-coins ook illegaal verkocht, bijvoorbeeld door mensen achter botfarms als deze. Uitgever Electronic Arts waarschuwt tegen het kopen en verkopen van FUT-coins, waarbij het bedrijf meldt dat dit kan resulteren in een ban.
De botfarm in het Oekraïense Vinnytsia. Bron: SBU