Ziggo schakelt halverwege augustus analoge radio uit in Den Haag en Flevoland

Ziggo gaat op 17 augustus analoge radio afsluiten in de regio Den Haag en in Flevoland. Gebruikers moeten voor die tijd overgestapt zijn naar digitale radio via de kabel. Eind 2021 moet heel Nederland overgestapt zijn op digitale radio.

Ziggo-klanten in de regio Den Haag en in Flevoland, met uitzondering van Urk en de Noordoostpolder, moeten vanaf 17 augustus overstappen van analoge radio naar digitale radio via de kabel. Daarover hebben ze deze week een brief gekregen met instructies hoe ze moeten overstappen. Op 24 februari begon Ziggo met de landelijke overstap in de regio Capelle aan den IJssel. Eind 2021 moet heel Nederland overgestapt zijn.

Door het verwijderen van analoge radio komt er frequentieruimte op de kabel vrij. Het gaat om de ruimte tussen 87,5 en 107,9MHz, legde Ziggo eerder uit. Gebruikers die naar analoge radio via de kabel luisteren, kunnen op radiofrequentie 98,8MHz afstemmen, waar een boodschap van Ziggo te horen is. Ziggo zou de frequentieruimte die vrijkomt, kunnen gebruiken om de uploadsnelheid van kabelinternet te verhogen, maar of en wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Ziggo gaat klanten die moeite hebben om over te stappen, helpen bij de overstap. Daarvoor heeft het onder andere een campagne opgezet met uitleg. Klanten kunnen voortaan naar radio luisteren via de tv of mediabox of met een digitale radio-ontvanger. Willen ze via de ether luisteren, dan hebben ze een FM-antenne nodig. Als klanten die niet hebben, kunnen ze die gratis bestellen bij Ziggo of in winkels van Vodafone of Ziggo ophalen. Klanten gaan niet meer betalen voor de overstap naar digitale radio.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

13-07-2021 • 15:07

283

Submitter: Hemera

Reacties (283)

283
278
123
20
0
95
Wijzig sortering
De FM-kabel/antenne is hier te bestellen, Ziggo rekent geen verzendkosten en er geldt een maximum van 2: https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35265
Op zich een aardig alternatief, echter heb ik ook een dergelijke draadantenne besteld en de ontvangst in de woonkamer is van mijn favoriete radiostations niet vrij van storing. Daarmee is het voor mij persoonlijk geen volwaardig alternatief. Sindsdien luister ik maar radio via de horizonbox die via spdif op mijn versterker is aangesloten. Prima kwaliteit maar irritant aan de horizonbox is dat je ‘m handmatig op radio moet zetten via spraakcommando’s als je de tv niet aan wil zetten.

Eigenlijk zou het pas een volwaardig alternatief zijn als ze voor klanten kostenloos een digitale radio-ontvanger beschikbaar zouden stellen die met 1 druk op de knop werkt en aan te sluiten is op je versterker. Ziggo vraagt voor zo’n apparaat nog € 50,—

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 27 juli 2024 13:07]

Eigenlijk zou het pas een volwaardig alternatief zijn als ze voor klanten kostenloos een digitale radio-ontvanger beschikbaar zouden stellen die met 1 druk op de knop werkt en aan te sluiten is op je versterker. Ziggo vraagt voor zo’n apparaat nog € 50,—
Toen Ziggo het analoge TV signaal liet vallen, kon je dat apparaat gratis in bruikleen krijgen, als je een TV had die niet met digitale signalen overweg kon. Waarom nu niet?
Klopt Dat is een Myhumax Quantis QE 317. De adviesprijs is 70 euro. Op de pricewatch zie je hem op het moment voor meer. Dus op zich doet Ziggo het dan nog wel netjes.
https://shop.myhumax.info...ale-dvb-c-radiotuner.html

In mijn optiek het enige echte alternatief voor de kabel-radio. Aanzetten en spelen. Er zijn ongetwijfeld ook IP-radio's die ook redelijk simpel in gebruik zijn, maar volgens mij moet je daar of een app bij hebben, of op je tv aansluiten om te zien wat je doet. (ik word graag gecorrigeerd als ik er naast zit).

Persoonlijk ben ik helemaal gestopt met luisteren van radio thuis. Ik heb eigen altijd Spotify aan staan met 't Koffiehuis' als playlist. Maar goed. Dat is natuurlijk persoonlijk :)
Klopt Dat is een Myhumax Quantis QE 317. De adviesprijs is 70 euro. Op de pricewatch zie je hem op het moment voor meer. Dus op zich doet Ziggo het dan nog wel netjes.
https://shop.myhumax.info...ale-dvb-c-radiotuner.html

In mijn optiek het enige echte alternatief voor de kabel-radio. Aanzetten en spelen. Er zijn ongetwijfeld ook IP-radio's die ook redelijk simpel in gebruik zijn, maar volgens mij moet je daar of een app bij hebben, of op je tv aansluiten om te zien wat je doet. (ik word graag gecorrigeerd als ik er naast zit).

Persoonlijk ben ik helemaal gestopt met luisteren van radio thuis. Ik heb eigen altijd Spotify aan staan met 't Koffiehuis' als playlist. Maar goed. Dat is natuurlijk persoonlijk :)
Dit zijn de alternatieven die Ziggo je biedt: radio luisteren via je mediabox (meestal op je TV), een gratis FM antenne kabeltje of een digitale radio ontvanger voor op de kabel. https://www.ziggo.nl/klan...ie-radio/alles-over-radio

Tip: Ziggo tuner/box voor digitale radio heeft het over aansluiten met tulp stekkertjes (analoog). Deze ontvanger heeft ook een prima werkende optische digitale uitgang, waarmee je hem aan je versterker of receiver kan koppelen. Echt haarzuiver geluid heb je dan. In mijn regio is nu nog analoge radio aanwezig, maar vooruitlopend op de overgang heb ik de box alvast besteld en sindsdien luister ik altijd mijn radio digitaal.

De prijs via Ziggo is nu netjes te noemen en het Ziggo profiel wat je nodig hebt kan je direct kiezen bij installatie en dan heb je digitale radio. Wel opletten dat je de TV uitgang moet gebruiken vanuit de muur en niet meer de radio uitgang! Eventueel een splitter mee bestellen. https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35264

Wie inzet op de gratis antenne: FM gaat er ook uit en wordt opgevolgd door DAB+ wat zeker binnenshuis en in nieuwbouw niet overal goed te ontvangen is. Het is een mooi goedkoop zoethoudertje van Ziggo om zo'n draadje uit te delen, maar wetend dat FM straks ook down gaat betekent dat ook zij nu al weten dat het slechts zeer tijdelijk iets kan oplossen. En goed stereo geluid kan je met zo'n draadje ook vergeten. Als je de originele antenne kwijt bent, dan kan je voor 2,99 euro (zonder verzendkosten meegerekend) beter proefdraaien met deze antenne: https://www.allekabels.nl...edraad-passief-radio.html

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 27 juli 2024 13:07]

Precies dat. En in mijn optiek is de enige 'echte' oplossing die Quantis radio.

Via je mediabox is natuurlijk gewoon vervelend want je moet effectief je tv aan hebben staan om hem fatsoenlijk te kunnen bedienen. (je kan blind nummertjes intoetsen of eventueel met spraak, maar dat is niet optimaal natuurlijk (althans. Ik vind spraakbediening in z'n algemeen maar niks)).

FM... Ja, dat kan. Kwaliteit is wat minder, minder zenders, enz. Niet optimaal dus. Over de beschikbaarheid maak ik me overigens op dit moment niet zo druk. NPO heeft aangegeven dat zij verwachten tot 2030 uit te blijven zenden. Andere zenders zullen ongetwijfeld dat voorbeeld volgen. Komt tijd, komt raad denk ik dan maar.

Idealiter krijgen alle nieuwe AV-receivers een DVB-C (radio) tuner ipv/naast een FM tuner. En voor mensen die liever gewoon radio luisteren zoals ze het nu gewend zijn, die kunnen dan voor zo'n Quantis-achtig ding gaan.
Idealiter krijgen alle nieuwe AV-receivers een DVB-C (radio) tuner ipv/naast een FM tuner.
Ik zou er meteen voor tekenen, maar op de een of andere wijze lijkt geen één fabrikant hier iets mee te willen. Noch goedkoop, noch duur...
ik heb deze gekocht:
https://www.radiowinkel.c...met-bluetooth-en-spotify/

Deze is iets duurder maar die hangt gewoon aan mijn receiver (waarvan de ingebouwde internetradio erg slecht was). Voordeel is dat deze ook nog DAB+ kan ontvangen mocht internet er eens uit liggen. En inderdaad zoals je zegt, receiver aan en spelen (dit apparaat laat ik gewoon aanstaan, gebruikt toch nauwelijks stroom). Internet zenders zijn ook gewoon onder voorkeuzezenders vast te leggen.
Dat ziet er in elk geval handig uit. Heeft de fabrikant nog iets van updates of een belofte ? (Onder aan de streep is het toch weer een apparaat dat in je netwerk hangt en een onderdeel van een botnet kan worden of als springplank gebruikt worden naar de rest van je netwerk)
Ik heb tot nu toe geen updates gehad en voor zover ik weet zijn er ook geen beloften over gedaan. Dus wanneer je dat belangrijk vindt dan kun je misschien beter verder zoeken. Maar voor mij werkt het momenteel prima!
Om het afschakelen van FM radio van Ziggo te voorkomen moest ik toch al aan een andere radio/versterker en gekozen voor Yamaha N303D waarop ook DAB radio te ontvangen is, alleen houd ik niet van een external antenne. De oplossing is internetradio via de Yamaha Musicast app werkt geweldig en ook de synchronisatie naar andere ruimten via de Yamaha netboxen werkt goed
Heb je echt een daadwerkelijke versterker? Waarom geen receiver? 999 van de 1000 hebben gewoon internetradio erin geintegreerd. Stuk meer keuze, stuk handiger
Handiger? Ik heb een vrij deftige receiver staan van bijna 2k. Maar voor internetradio moet ik zowel meer handelingen op mijn versterker doen alsmede een app erbij trekken.

Belabberd alternatief.
Ja, dat kan ik wel beamen. Internetradio geeft natuurlijk wat meer mogelijkheden dan traditionele radio en dus zijn er ook wat meer knopjes en handelingen nodig. Maar fabrikanten maken het bepaald niet makkelijk.

Mijn Yamaha receiver heeft bijvoorbeeld een website nodig (vTuner) om de stations te definieren. Dat werkt wel heel goed verder en is een stuk makkelijker dan met een afstandbediening een url proberen in te toetsen, maar het is wel veel complexer dan gewoon aan de knop draaien tot je de zender hoort die je wilt.

Daarnaast was iets simpels als, gewoon bij het aanzetten dezelfde zender horen als toen je 'm uitzette, natuurlijk weer te moeilijk. Ik moet elke keer als ik de radio aanzet extra handelingen verrichten. Naar het menu, wachten tot de lijst zenders geladen is, zender kiezen.

Maar afgezien daarvan ging alles eigenlijk best prima, de geluidskwaliteit van een internetstream is ook beter dan FM. Dus ik was blij. Totdat Yamaha de stekker uit de vTuner site trok. Toen moest ik ineens moeilijk gaan doen met een eigen servertje (wat wel gelukt is) of een abonnement nemen op vTuner. Erg irritant, dat je voor de simpelste dingen als naar de radio luisteren zoveel moeite moet doen.

Maar ik snap Ziggo wel. Die FM band is naar de huidige maatstaven niet efficient gebruik van de ruimte, die ruimte kan beter worden besteed om de internetsnelheden te verhogen.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 27 juli 2024 13:07]

Tja, dat ligt toch echt aan jouw versterker. Die van mij kan het met 2 drukken op de knop...
Zelfs al was dat zo; de radio gaat aan met 1. En nu?
Pijltje omhoog voor 2?

Ik snap dat verandering niet fijn is voor sommigen, maar Analoge Radio over de kabel kost enorm veel ruimte aan frequentie.

Dus als je het over analoog vs. digitale radio hebt, dat is Analoog juist het 'belabberde alternatief'. Het is eigenlijk vrij bizar dat het zolang nog uitgezonden is, net als analoge TV.

Volgens mij kan je op de (frequentie)ruimte op de kabel van één analoge zender wel 10 digitale zenders kwijt in hogere kwaliteit.
Analoge radio verwijderen is niet iets dat Ziggo wil maar iets dat Ziggo moet. Ziggo wil/moet van de analoge tv af (die wel veel frequentie ruimte inneemt) en de overheid verbied het Ziggo om alleen analoge radio te leveren. Het is of beide, of geen van beide.
Analoge radio zit ook in een frequentiegebied waardoor je geen goede uploadsnelheid kan aanbieden.
Voor betere upload moet analoge radio dus wijken.
Ik dacht dat ze ook een digitaal radioboxje aanboden voor relatief weinig geld.
Dat kan toch niet kloppen. Ze leveren een abo met 1000 mbit down en 40 up. Ze kunnen toch prima 900 mbit down en 140 up leveren? Dan bieden ze een prima uploadsnelheid. Of zelfs 800 mbit down en 240mbit up.
Het uitschakelen van analoge diensten als harde noodzaak voor een betere uploadsnelheid is echt een stropop-redenering. Zolang de klanten het sprookje ook nog geloven is het helemaal winst voor Ziggo.

[Reactie gewijzigd door fonsoy op 27 juli 2024 13:07]

Kabelnetwerken zijn niet full-duplex. Er zijn frequenties voor up en voor down. En er zijn scheidingsfilters nodig om die uit elkaar te houden.
Aangezien de radio downstream is moeten alle frequenties boven de 88 MHz dus voor downstream gebruikt worden.

Uitleg bijvoorbeeld hier: https://broadbandlibrary....lits-in-two-way-networks/
Enorm veel ruimte? 87mhz tot 107mhz? 20mhz is niet denderend veel gezien het download spectrum van ~250mhz tot ~1500mhz gaat. Er komt blijkbaar een stukje upload ruimte vrij, zullen de uploadsnelheden bij Ziggo dan omhoog gaan?

Volgens mij gaat het Ziggo alleen om de kosten en een iets hogere marge.
De hele rede om analoge FM uit te schakelen is juist omdat deze zich in het upload spectrum bevind. Door het uit te zetten kan docsis 3.1 verder richting zijn maximale snelheden van 10gbit down en 1gbit up.

Goede zaak, ik luister al tijden via internet radio. Van mij mag het zo snel mogelijk uit.
Dat is hier al lang het geval bij Telenet in België. Nu is het Nederlandse ziggo aan de beurt. Zelfde decoders. Analoog is ouderwets en niks dan een hoop gekraak en ruis. Eigenlijk zou dab plus al lang de standaard moeten zijn. Dat is ook radio over the air maar dan digitaal. Geen internet nodig en ook geen data plan op je mobiel. Het is gratis. :9
Probleem is ook dat Ziggo aaneengesloten frequenties nodig heeft voor download/upload snelheid. Blijkbaar onderbreekt de FM band dit waardoor er een veel kleiner spectrum gebruikt kan worden. Het gaat niet per se om die 20MHz, wel om de honderden MHz'en eromheen die nu niet samen gebruikt kunnen worden.
Dat hoeft helemaal niet van het DOCSIS protocol, je kan prima losse frequentiebanden koppelen.

Ziggo gebruikt <250mhz voor upload. Die zullen vanaf ~110mhz de frequentie gebruiken voor upload. Alles boven de 250mhz ergens is download. Daar komt theoretisch dus maximaal ~80% aan ruimte bij voor de upload.

Ben benieuwd of de upload snelheden eind dit jaar dus omhoog gaan :)
Precies die 88 mhz moet er doorkomen downstream.
En als je er een filter met een bandbreedte. Onder de 20 of 30 mhz is er veel storing dus is er maar 30 MHz voor uploads.
Zonder de FM radio is de bandbreedte voor uploads eigenlijk onbeperkt al gaat ie van de downloads af natuurlijk.
De upload bandbreedte moet aaneengesloten zijn in DOCSIS. De FM-band was altijd het stukje dat in de weg zat.
Bij Docsis kan je prima verschillende kanalen bonden voor zowel down- als upload. Daar hoeven de frequenties niet aaneensluitend voor te zijn.

Maar Ziggo heeft volgens mij docsis vrij gaar(lees:zo goedkoop mogelijk) geïmplementeerd, dus tja, zal bij Ziggo vast niet mogelijk zijn.
Het gaat mij niet om de verandering op zich. Het gaat mij erom dat er een in mijn ogen slechter alternatief wordt geboden. Die hoe dan ook meer moeite kost.

Meer zenders maakt het m.i. niet beter. Sterker nog; als ik meer keus wil, zwengel ik Spotify wel aan.
Voordeel van de integrale radio is juist dat het aantal zenders beperkt is.

Zeker gezien Arrow mijn go-to zender is voor wat achtergrondmuziek.

Een nieuwe receiver zal dit allicht allemaal een stuk makkelijker maken. Maar in feite mag ik dan weer een pak geld schuiven omdat me iets wordt afgenomen.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 27 juli 2024 13:07]

Anoniem: 58485 @MikeyMan13 juli 2021 16:59
Whut. Een FM zender dat goede ontvangst heeft is in kwaliteit beter als jouw spotify hoor. Ik weet niet of je het weet maar een "100%" signaal op FM komt uit op ongeveer 600 ~ 800kbps. De bovengeleverde antenne is echt iets basis maar al heb je een redelijk goede FM antenne de kwaliteit meer dan uitstekend is. De high preset in Spotify klinkt nog steeds belabberder dan een 320kbps MP3'tje hoor. Ik vergeijk soms eens oude MP3's met die van Spotify en ik kan het verschil direct vertellen.
We gaan offtopic, maar je laatste statement kun je alleen doen als je weet dat beide nummers van dezelfde bron afkomstig zijn en dat is naar alle waarschijnlijkheid niet het geval. Je vergelijkt dan appels en peren. Hoor je verschil, dan zul je eerst naar andere oorzaken moeten zoeken.

Met Spotify op de hoogste kwaliteit is niets mis (320kbs Ogg/Vorbis), Ogg/Vorbis is voor de meeste mensen zelfs al vanaf 160kpbs transparant t.o.v. het lossless origineel. Het kan goed zijn dat je een nummer op Spotify in de hoogste kwaliteit slecht vindt klinken, dat zal eerder komen door slecht 'bronmateriaal' (matige mix, mastering, loudness wars) of bijv. normalisatie of eq die al dan niet per ongeluk op je apparaten actief is.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 27 juli 2024 13:07]

Ehh... Ik begrijp niet helemaal waar je door getriggerd werd :?

Maar ik had het over 'meer keus'.
Het is tegenwoordig eigenlijk een kwestie van 'hey google play radio arrow'. Je kunt vooraf inregelen dat op basis van je locatie welke speakers daar aan mee doen. Zeg ik het in de woonkamer/keuken dan gaat alles mee doen muv de slaapkamer. Zeg ik het in de slaapkamer dan gaat alleen die aan, enz.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 27 juli 2024 13:07]

Met Sonos wel ja. Maar das leuk voor in de slaapkamer of badkamer. Komt er in de woonkamer echt niet in :P
Dat hoeft geen Sonos te zijn hoor. Zo lang je speaker/soundbar/surround set maar te gebruiken is met google home :).
Niet iedereen wil of heeft Siri, Alexa of Hey Google in huis, laat staan een manier om digitale radio af te spelen.
Jij hebt ook geen smartphone met 4g ? Even een simpel Bluetooth speakertje op de.kast wat zo’n ganse hifi keten vervangt. Tegenwoordig heeft men zo veel. Blijven we in het verleden leven met mastodonten versterkers met een losse radio en cd speler en 2 joekels van boxen ? De jaren 90 zijn wel echt passé. Tegenwoordig is alles computer en mobiel. Ik wil echt niet meer terug. :? Jij draait ook nog cassetjes en lp s op 44 toeren.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 27 juli 2024 13:07]

Het ironische is dat FM al tientallen jaren probleemloos werkt, zelfs op hele oude apparaten, terwijl digitaal continu de spelregels verandert. Kijk maar eens naar alle early adopters die een DAB radio kochten voor veel geld, en nu, dankzij DAB+, met een waardeloos blokje zitten opgescheept.

En grote boxen heeft weinig te maken met ouderwets; there is no substitute for cubic inches. Voor goed geluid heb je luchtverplaatsing nodig. Geen enkel bluetooth bierblikje gaat dat kunnen.

Losse componenten hebben het voordeel dat je delen kunt vervangen die kapot/verouderd zijn. Dat is een stuk duurzamer dan wat jij propageert. Ik heb nog een eindversterker uit 1989 in de kast staan, en die kan prima de audio van mijn streaming devices weergeven. Ik heb de digitale devices al meerdere keren moeten vervangen omdat ze niet meer toereikend waren.

Oh, LP's speel je af op 33 tpm /pedantisch... :-)
Overdrijven is ook een kunst. Je doet net alsof er tussen nu en de jaren 80 geen nuance zit.

Voor mij is spraakbesturing een oplossing voor 'n niet bestaand probleem. De helft van de tijd werkt 't niet of niet gied. Ik heb m'n huis wel vol Sonos staan, die bedien ik lekker met de hand via de app. Maar mijn vader is audiofiel en vind dat allemaal niet goed genoeg klinken. Dus die heeft een receiver, versterker en actieve bedrade speakers. Daar kan ook echt geen Sonos tegenop als ik eerlijk ben.
Ik zal de boodschap aan mijn tante van 85 doorgeven.
Mijn moeder van 87 heeft gewoon een Sonos en een iPad. Is ook een kwestie van op tijd met de techniek meegaan.
Zeker waar. Nou is een ipad gebruiken toch iets anders dan een op spraak reagerende huisinstallatie. En niet alle ouderen zijn hetzelfde. In mijn omgeving willen ouderen het toch vooral simpel: ipad en mobiel, prima. Maar toch liever geen smarttv, en al helemaal geen huisinstallatie. Aldus kan een overgang van analoge- naar digitale radio nog lastig zijn.
Er is best een argument te bedenken waarom mensen de bewuste keuze maken hun (stereo) audio los te trekken op apparaatniveau van vluchtigere standaarden. Iedere 5 jaar je receiver vervangen omdat je graag gebruikt wil maken van de nieuwe HDMI standaard voor hogere resoluties etc., een wat klassiekere versterker die alleen maar met audio werkt raakt een stuk minder snel verouderd.

Ja je kunt opzich een receiver gebruiken zoals een versterker, maar dan betaal je dus wel voor functies die je niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door !mark op 27 juli 2024 13:07]

Inderdaad, ik heb een AR8360 uit de jaren '80 en moderne apparatuur is niet beter, eerder het omgekeerde.
Onzin. Waar haal je vandaan dat nieuwe versterkers minder goed zijn?
Dat is een breed onderwerp, je kunt er denk ik een lang verhaal over schrijven. Moderne apparatuur is zeker niet noodzakelijk slechter, maar elektronica wordt tegenwoordig vaak gemaakt om goedkoop te zijn en zelfs bij high-end spul is er een groot verschil omdat moderne elektronicabouw tegenwoordig heel anders is. Moderne versterkers zijn vaak van het type klasse D en logisch, want dat bespaart elektriciteit. Er valt het één en ander te zeggen over de geluidskwaliteit van klasse D:

https://www.extron.com/article/ts122001

Heb je spul uit de jaren '80 dan is het klasse AB, wat zich uit in flinke vermogenstransistoren met bijbehorende koelblokken, wat meer elektriciteit gebruikt, maar als voordeel heeft dat je aan klasse AB niet zoveel verkeerd kunt doen, een klasse AB-versterker haalt een hoge geluidskwaliteit punt. Klasse D klinkt niet noodzakelijk slecht, maar er zijn veel valkuilen en de prioriteit van veel fabrikanten ligt niet bij het ontwijken van die valkuilen, moderne fabrikanten willen gewoon setjes slijten voor de prijs die de consument verwacht.

Het onderwerp is breder, men doet dingen tegenwoordig gewoon anders. Als je tegenwoordig iets openchroeft die je een sterk geïntegreerde printplaat met een paar SMD-chips erop waar niets aan kunt gebeuren. Repareerbaarheid van apparaten is ook onderdeel van kwaliteit en op dat punt wint de klassieke hardware met vlag en wimpel.

Als je de AR6360 openschroeft, dan valt je oog op dat van het binnenwerk een kunstwerk is gemaakt, de Japanners die heb gebouwd hebben, hebben er duidelijk vele uren aan besteed. Componenten zitten niet zomaar lukraak in de printplaten, maar zijn kunstzinnig geordend, draadjes, niet door elkaar, maar geordend en kunstzinnig met wire-wrap bevestigd e.d. Ook dat draagt bij aan kwaliteit.
Klassieke AB met transistoren is achterhaald, produceert veel even harmonischen die als storend worden ervaren.
Klassieke AB met buizen is veel beter omdat oneven harmonischen minder iritant worden ervaren.
Kort samengevat, koop gewoon en klasse D met een hele hoge sampling rate. De speakers filteren de irritante harmonischen.
Zo, allemaal kort door de bocht maar wel mijn ervaring met erg gevoelige oren 👂

Oh ja, DAB is ruk ivm de veel te lage sampling rate.

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 27 juli 2024 13:07]

Citaat uit de link die ik gaf:
Class D amplifiers have been criticized as lower quality than Class AB systems
Klasse D goed krijgen is in ieder geval zeker niet zo simpel als de samplerate opvoeren. Wat ik ervan lees is dat bij klasse D tijdens de schakelmomenten er altijd een kort moment ingelast wordt dat beide uitgangsmosfets uitgeschakeld zijn, om te voorkomen dat stroom rechtstreeks van spanning naar massa loopt (feitelijk kortsluiting) en neemt dat dode moment het grootste aandeel in de harmonische vervorming voor zijn rekening.
Terechte opmerking. Maar mijn ervaring met halfgeleiders is dat we dat in pico seconden kunnen regelen.
Wat ik bedoelde is dat de luidsprekers een gigantische zelfinductie hebben die alle transients filteren.
Tja, ik hoor je denken dat dat ook voor AB versterkers geldt, inderdaad.
Speakers zijn vele malen belangrijkers als het gaat om klankbeeld, transparantie en definitie dan A AB of D eindtrappen zolang we beneden de 0.1% vervorming zitten, de vervorming geen even harmonischen bevat en het spectrum geen fase draaing heeft.
Dat is ook gewoon zo en daarom pas ik er ook voor om te zeggen "klasse D is ruk", want dat is veel te kort door de bocht. Bij beide technieken zijn er door ingenieurs ontelbare uren gespendeerd om de nadelen te ondervangen en kan je dus ook met klasse D highend apparatuur bouwen. Gaan we even terug naar het begin van de discussie, waarom een 30 jaar oude versterker een moderne kan doen laten zweten, dan heeft de lezer met de discussie die gevoerd hopelijk een begrip gekregen waarom toch vaak het geval kan zijn.

Wellicht voor de technisch geïnteresseerde nog even nuttig om de zwakke punten van beide te noemen: De achilleshiel van klasse AB is de nulpunttransitie, de momenten dat de positieve en negatieve transistor het van elkaar moeten overnemen. Hoge frequentie geluid geeft veel transities, dus ook meer vervorming bij AB. Klassie D heeft dan weer een hekel aan geluid dat laag in het dynamisch bereik zit, de dode momenten hebben dan verhoudingsgewijs de grootste invloed op het signaal.
Hij vindt ze minder goed klinken. Hoe je geluid persoonlijk ervaart kan je niet aan tornen, zolang je het maar niet evangeliseert.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 13:07]

Dat is altijd een leuke paradox. Engineers hebben als holy grail om 0% vervorming te halen, terwijl uit ervaring blijkt dat apparatuur met een bepaalde vervorming door heel veel mensen als prettiger wordt ervaren. Aangezien er de laatste jaren forse stappen zijn gemaakt om de vervorming terug te dringen (ook in betaalbare apparatuur) kan ik me wel voorstellen dat sommigen liever vintage apparatuur hebben.
Dat is geen paradox, maar simpelweg andere idealen nastreven door verschillende groepen. Er is een reden waarom monitor speakers bestaan naast andere speakers, bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 13:07]

Voor naast je beeldscherm natuurlijk.
@Frame164 Het verhaal over vervorming gaat vooral over buizenversterkers, dat is meer de categorie jaren '60 en begin '70. Voor aangename vervormingen valt ook het nodige te zeggen, maar in dit geval vergelijk ik met jaren '80 apparatuur en dat is in de regel wel hifi-apparatuur die 0% vervorming nastreeft en soms zo goed dat het moderne apparatuur aan het zweten brengt.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 27 juli 2024 13:07]

Probeer eens qobuz op je mobiel. Een heel andere wereld gaat voor je open. Nu is lossless / hi RES audio de norm. Streamingsdiensten genoeg. Heel je muziek verzameling in dat kleine apparaat. Hoe lang is het geleden dat ik nog lp’s en cd s kocht. Het scheelt ook een pak plaats in huis. Een hoop onderleggers die toch maar in de kast stof liggen te happen. Ik heb analoge radio en optische media al lang gedag gezegd. Probeer het eens je zal gewoon verschieten hoe goed muziek tegenwoordig digitaal klinkt. Dat geldt nu ook voor versterkers.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 27 juli 2024 13:07]

Lees het punt dat @!mark maakte nog eens. Omdat de versterker een versterker is die alleen maar versterkt, is het apparaat min of meer tijdloos. De versterker is niet verouderd, voor apparatuur eromheen ligt dat natuurlijk anders. Ik heb nog wel een analoge radio, namelijk de bijpassende AR6108, maar ik gebruik hem niet vaak. Mijn Vu+ Ultimo 4k is meestal de geluidsbron en die levert digitale radio via satelliet of internet. Zelfde voor optische media, ik heb ze nog wel, maar gebruik ze niet vaak.
Ik heb die FM antenne ook aangesloten, ik kan echt op geen enkele zender fatsoenlijk geluid krijgen. Op mijn receiver kan ik inderdaad wel internetradio luisteren (van meedere apps), dus qua keuze klopt het dat het veel meer is. Ik kan echter niet met alleen de afstandsbediening internetradio instellen, daar heb ik echt nog een app voor nodig of ik moet de TV aanzetten voor OSD. Dus het is zeker niet handiger. Daarnaast is het voor mijzelf nog niet zo'n groot probleem, maar voor de rest van de familie (vrouw en kinderen) zeker wel.

[Reactie gewijzigd door jswinkels op 27 juli 2024 13:07]

Moeten ze internet radio wel blijven supporten...

Ik heb hier een Pioneer X-HM36D van 2017 en daarbij is de laatste update van 2018 wat dus als gevolg geeft dat 90% van de internet stations een "unsupported stream" melding geeft!

Ik wilde helemaal van Ziggo af en dacht dat dit nog wel zou kunnen werken

De streams lopen dan via TuneIn.com, alleen daar kan je het device niet mee connecten, waarschijnlijk is de deal met Pioneer verlopen...

Als iemand nog een andere internetradio met losse boxjes & ethernet/wifi weet voor een normale prijs?
Anoniem: 52706 @Naafkap13 juli 2021 17:29
Eigenlijk zou het pas een volwaardig alternatief zijn als ze voor klanten kostenloos een digitale radio-ontvanger beschikbaar zouden stellen die met 1 druk op de knop werkt en aan te sluiten is op je versterker. Ziggo vraagt voor zo’n apparaat nog € 50,—
In principe hoeven ze überhaupt geen (volwaardige) alternatief te leveren. Als de draadantenne niet volstaat ben je vrij om bijvoorbeeld bij Conrad of Allekabels een betere antenne (raamantenne bijv.) te kopen.
Deze geeft bij mij hele goede geluidskwaliteit: https://www.allekabels.nl...rformance-15-passief.html

Is namelijk een stuk dikker dan zo'n draadje, en het helpt dat hij rechtop kan staan. Hij had eerst bij mij de neiging om te vallen, maar door 'm even aan de onderkant met een stukje tape aan de coax vast te maken, staat hij keurig gericht.

[Reactie gewijzigd door arjan1995 op 27 juli 2024 13:07]

Maar je gaat toch niks meer bestellen bij alle"datalek"kabels?
Lekken is 1, maar ontkennen dat het gebeurd is...
Wij hebben een Google Home Mini (35 euro ofzo? of ik denk 29 in de aanbieding toen)
Daar zeg ik tegen "Hey Google, speel 3FM" en dan roept ie "OK, NPO 3FM op TuneIn" en begint te spelen.

Dat gaat echt heel fijn.
Zat andere mogelijkheden, een Pi met volumio of rune kan met TuneIn 'alle' radiostation afspelen en prima te bedienen vanaf je telefoon. Analoge transmissie is verleden tijd, Ziggo is de laatste die dit nu eindelijk uitzet. We willen immers ook allemaal meer upstream en ze zullen zelf daarvoor wel meer ruimte in deze upstream band nodig hebben.
Het is een kabeltje van hooguit 80 cm. Het mag duidelijk weer nix kosten.
Laat dat nou net de "ideale" lengte zijn voor de ontvangst van FM radio signalen. Iets met een kwart van de golflengte en zo. ;)
Waarom is een kwart van de golflengte de ideale lengte voor een antenne?
aha, fysica, altijd leuk :+

zo kort mogelijk:
- Je wil voor de beste ontvangst een zo groot mogelijke stroom laten vloeien aan de ontvanger zijde.
- Omdat de lengte van de antennedraad in de buurt van de golflengte van het veld zit gedraagt de opgewekte elektrische stroom in de antenne zich als een staande golf (die een sinusvorm heeft).
- Stroom in de antenne die naar het losse uiteinde vloeit kan er enkel terug reflecteren dus dit uiteinde is altijd een nulpunt van de staande golf sinus.
- Het hoogste punt van de sinus ligt een kwart van zijn golflengte verder.

ruw gerekend:
- snelheid van elektromagnetische golf in vacuüm benaderd de lichtsnelheid 3*10^8m/s
- de golflengte is snelheid/frequentie dus 3*10^8m/s / 100MHz is dan 3m
- kwartje golflengte is dan 75cm
- echter de stroom in een koperdraad zal de lichtsnelheid niet halen, de golflengte wordt dus iets langer, vandaar de pakweg 80cm

[Reactie gewijzigd door _Hans op 27 juli 2024 13:07]

Klopt wat je zegt, maar ik denk niet dat hij dat bedoelde met zijn vraag.

De ideale antennelengte voor de 3-meter band is natuurlijk ook een antenne van 3 meter, maar wel verticaal en ik vrees dat de meeste woonkamers die hoogte net niet halen. Een halve golf antenne zou ook al iets beter zijn. FM signalen planten zich bovendien rechtlijnig voort (propagatie via de ionosfeer even buiten beschouwing gelaten), waardoor je eigenlijk vrij zicht op de zender moet hebben voor een optimale ontvangst. Maar dat is allemaal theorie.
In de praktijk zijn er zoveel factoren die het signaal kunnen beïnvloeden (computers, adapters, routers, etc), dat de plek waar je je radio in huis plaatst veel meer invloed heeft op de kwaliteit van het signaal dan de lengte van je antenne.
Precies, mijn vraag was inderdaad: waarom een kwart van de golflengte en waarom niet de helft, of 3 kwart.

Waarom zou een statische antenne (dus niet een die beweegt zoals op een auto) verticaal moeten zijn en niet richting de dichtstbijzijnde zendmast moeten wijzen? Ik neem aan dat het signaal ook niet van recht boven het huis binnen komt, maar ook onder een hoek.

[Reactie gewijzigd door Proliges op 27 juli 2024 13:07]

Hij wordt korter door de verkortingsfactor van koper.
Niet helemaal... 80 centimeter is alleen ideaal voor de frequentie van 89 Mhz (golflengte 324 cm), maar aan het eind van de band, dus 108 Mhz zit je al op een ideale kwart-antennelengte van 66 centimeter (golflengte 264 cm).

Vandaar ook dat transistorradio's vroegen een kleine telescoopantenne hadden die je in of uit kon schuiven. Dat wordt met zo'n draadje nogal lastig.

(Je kunt er natuurlijk één keer een stuk afknippen, maar aanplakken wordt een lastig verhaal. ;)
De zenders zijn verticaal gepolariseerd. Je kan hem dus inkorten door het eerste stukje wat in de radio zit horizontaal te houden en dan pas verticaal omhoog te houden?
Is dát de reden? Ik dacht: compactheid. Super interessant, thanks.
Dat kan wel zo zijn, maar de receiver staat in een kast. Met die 80 cm kom ik niet ver in het huis van mijn ouders (80+).
Het draadje hoeft alleen maar rechtop omhoog te wijzen. Waar moet volgens jou de antenne helemaal naar toe dan?
De kast uit :) Want in de kast heb ik geen radio ontvangst.
Ja, ze gaan vast een 3 meter snoer leveren, alsof dat handig is :)
Je hebt overduidelijk een unieke situatie, dat heeft niet met besparing te maken die 80cm.
bij wie staat de radio welke nu op coax is aangesloten dan niet in een kast? Die staat toch vrijwel altijd in de tv meubel. de eerste 20cm ben je kwijt en is de antenne dus wel te kort
Je wilt.dus zo'n ouderwetse vork op het dak van Ziggo.

Wellicht zelf even in oplossingen denken in plaats van te zeuren over de antenne.
Dit is allang aangekondigd en ondertussen had je een oplossing kunnen zoeken.
Voor tussen de 5 en 10 euro ben je al.klaar.
Gezien de doelgroep. misschien een tussen oplossen met een kabel die eerst het kastje uitgaat en daarna de antenne?
Wat ik gezien hen
B een draad van dik 2 meter en een antenne.

Een kabel kost al snel net zoveel.

Maar klopt. Een kabeltje eraan en je komt al een heel eind.
Ze zouden prima digitaal signaal naar een modem kunnen sturen en vanuit daar een analoog radiosignaal over coax.
Er zit nu toch ook een coax kabel aan die radio dan? Lijkt me dat je die prima kan verknippen om de kast uit te komen en dan daar ergens die 80cm antenne omhoog te steken.
Die 80 cm is niet zo zeer dat het bijna niets mag kosten, maar dat het overeen komt met een kwart van de gemiddelde golflengte, en daarmee precies wat ermee wordt bedoeld. Net als bij radiotoestellen dat dunne FM-draadje aan de achterkant. Heb je die nog die toestellen?

Een halve of een hele golflengte kan ook, maar hoeft helemaal niet, tussenliggende lengtes geven vaak een minder optimale ontvangst. Denk daarbij aan de vroegere dakantennes voor radio en tv, die hadden ook verschillende afmetingen voor de verschillende frequentiebanden.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 27 juli 2024 13:07]

dat alternatief dat ziggo bied is een heel slecht alternatief aangezien de ether ook binnen afzienbare tijd uit de lucht wil hebben.
Op de lange duur wel ja, maar dat duurt naar verluidt nog wel jaren. Ik vind het een beetje te vroeg om daar nu al op te anticiperen als ik nog lang niet toe ben aan nieuwe apparatuur.
Die antenne is wel erg kort waardoor de ontvangst slecht is. Ik heb maar de antenne gebruikt die is bijgeleverd bij het surround systeem.
De ideale lengte voor een FM-antenne is 75-80 cm. Precies goed dus.
Komt Ziggo ook een antenne gratis op het dak plaatsen, wanneer je huis van gewapend beton is en haast een kooi van Faraday? Zal vast niet zo zijn.

Digitale radio met de TV bedank ik voor, en extra kastjes ook.
Dus bij mij gaat de radio de deur uit, en de TV van Ziggo gaat er gauw achteraan als ik mijn kop op volg (maar heb met meer in het huishouden te maken).
Terug naar een internet only abbo word in elk geval met elke Ziggo beslissing aantrekkelijker, en als Starlink beter word dan word dat misschien een leuk alternatief.
Dat glasvezel kan je toch op wachten tot je een ons weegt, want het is vaak alleen voor nieuwbouw wijken.
want met starlink krijg je geen extra kastjes die enorm veel stroom gebruiken.
Je krijgt een power over ethernet kastje, en een wifi router.

Dat is minder als voor elke tv en radio in huis een kastje heen zetten, denk woonkamer plus slaapkamers.
Anoniem: 52706 @LogiForce13 juli 2021 17:47
Je krijgt een power over ethernet kastje, en een wifi router.
Dat heb je bij DSL, kabel en glasvezel ook. Met als voordeel dat die zuiniger zijn omdat ze geen vermogen nodig hebben om te communiceren met een satelliet. Of dacht je dat die 90 tot 100Watt zendvermogen niks aan vermogen kostte?
Dat is minder als voor elke tv en radio in huis een kastje heen zetten, denk woonkamer plus slaapkamers.
Appels met peren...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 52706 op 27 juli 2024 13:07]

Mijn satelliet internet gebruik nog geen 10 watt, ik monitor alles netjes omdat het voor ons van belang is (off-grid), die van StarLink gebruikt dus veel meer. Niets voor ons dus, dat trekt in de winter de batterijen te snel leeg.
en starlink zend gewoon fm radio uit..
Dit is hetzelfde argument toen ziggo analge tv uitschakelde en tot zelfs in de kamer werd geroepen dan maar naar gasvezel over te stappen. Waar ook geen analoge tv te vinden is..
Heb je de prijzen van StarLink gezien? Die zijn nogal fors.
Wat heet fors? Wat denk je dat ik in het begin van Castel@Home moest betalen als een van de eerste in Nederland met kabelinternet. Ook die aanschaf en aansluit kosten waren fors.

Daarnaast moet voor dat maandbedrag van Starlink de snelheid wel omhoog inderdaad, want op dit moment is het niet aantrekkelijk. Zeker niet met de uitvallende verbinding in deze bèta periode.
99 euro per maand en 400 euro voor de hardware vind ik nogal fors.

Ik heb nu BigBlu satelliet internet voor 29,99 per maand, alleen de latency is dan wel een stuk hoger dan StarLink belooft.

Ik ben benieuwd of StarLink hetzelfde heeft als andere alle aanbieders, namelijk het wegvallen van de verbinding tijdens onweer/harde regen.

[Reactie gewijzigd door Jron667 op 27 juli 2024 13:07]

Het is ook fors, maar niet vreemd bij een nieuwe dienst met nieuwe technologie.
Om als eerste iets te krijgen moet je vaak de hoofdprijs betalen, en dat was bij Castel@Home net zo.
Destijds moest je een monteur nemen, en de hardwarekosten lagen op 299 gulden geloof ik.
Dus het was na inflatiecorrectie destijds niet veel anders.

Wegvallen van de verbinding schijnt mee te vallen, echter komen mensen er wel achter dat ze een stevig montage punt moeten hebben voor de schotel. De originele bevestiging schijnt nogal wat speling te hebben op de aansluiting met de voet die erbij zit.
Haal je die speling weg door het op te vullen met tapen en een goede klem erom (uitlaat klem?), dan heb je weinig last van een slechte verbinding.
Tenminste van wat ik gehoord heb van Amerikaanse youtubers. Ben zelf ook nog maar net aan het kijken, dus kan er ook nog geen zekerheid over geven.
Ik was een van de eerste in ons dorp, een bijeenkomst van toendertijd Chello trok toch wel 30 bezoekers in een dorp van 18.000 inwoners. Kan me niet herinneren dat ik aansluitkosten heb betaald.
Castel en Chello waren ook twee geheel andere firma's met andere verdienmodellen, en hoe ze de kosten doorberekenden aan de klant.

Castel@Home zat in de gemeente Groningen, later werd dit Essent@Home, toen gewoon @Home tot in 2008 het omgezet werd in Ziggo.

Ik weet zeker dat wij alle kosten zelf moesten betalen in Groningen.
1 van de belangrijke redenen dat ik toentertijd in Groningen voor ADSL ben gegaan was idd dat kabel hoge aansluitkosten rekende. Hoewel ik nog wel een jaar moest wachten op ADSL, en dus zelfs nog ISDN heb genomen.
Wij hadden destijds een telefoonrekening van 500+ gulden, en dat was de druppel.
Toen zijn we gewoon een poos niet online geweest, en het geld van de telefoonrekening opzij gezet om kabelinternet te nemen. Nooit spijt van gehad overigens.

Misschien herinner je ook nog dat Castel@Home destijds bij de Vobis aan de Verlengde Hereweg in Groningen een demonstratie opstelling had staan, waar ze mensen lieten zien wat het kon en wat er allemaal bij kwam kijken.

Een demonstratie destijds was Dowloaden van Tucows Nederland met 12 Mbit/s. Geen andere site in de wereld waar je vanuit Nederland die snelheden kon halen destijds, want destijds was kabelinternet gewoon zoveel sneller.
Aan de andere kant kon je jaren later vanaf de Rijksuniversiteit Groningen spullen uploaden naar huis, en dan hadden je buren gelijk geen internet meer omdat je de router overbelaste. Dus het systeem had z'n limieten.
Anoniem: 52706 @LogiForce13 juli 2021 22:00
Wegvallen van de verbinding schijnt mee te vallen, echter komen mensen er wel achter dat ze een stevig montage punt moeten hebben voor de schotel. De originele bevestiging schijnt nogal wat speling te hebben op de aansluiting met de voet die erbij zit.
Zo komen mensen er op het moment ook achter dat ze minstens 2 weken zonder werkende meuk zitten als één van de onderdelen naar de knoppen is. Waar Chris van Crosstalk Solutions dus achter gekomen is. Gelukkig is hij er niet van afhankelijk maar als het op die manier door blijft gaan met RMA's en omruilen van apparatuur dan is dat voor menigeen geen oplossing.

En dan is het natuurlijk ook maar net de vraag hoe streaming providers hier mee om gaan. Zo is de set niet overal mee naartoe te nemen en is het IP-Adres niet geografisch gebonden voor zover ik begrepen heb. Dat houdt dus in, geen Netflix, geen Spotify, geen Disney+, geen NLziet etc.
Dat is inderdaad wel een goed punt. Eigenlijk zouden ze per land waar ze actief zijn gewoon een service en distributie punt moeten hebben.

Is het trouwens het IP wat niet gebonden is, of is het MAC adres niet gebonden aan een router die alleen voor jouw geografische locatie IP adressen uit geeft?
Indien dat laatste is de kans groot dat je op vakantie in het buitenland de desbetreffende lokale content te zien krijgt. Net als dat je dat nu hebt via VPN.
Anoniem: 52706 @LogiForce14 juli 2021 00:06
Indien dat laatste is de kans groot dat je op vakantie in het buitenland de desbetreffende lokale content te zien krijgt. Net als dat je dat nu hebt via VPN.
Vergeet het maar, als je naar het buitenland op vakantie gaat werkt ie al niet.

Laat ik het je zelfs zo zeggen, het kan heel goed zijn dat als jij in Rotterdam woont en vervolgens lekker naar de camping wilt in de buurt van Tilburg, dan kun je het al niet meer gebruiken. Het is echt geografisch gebonden aan je Lon/Lat en een (klein) gebied daar omheen en daar houdt het mee op.

Voor de vakantie zal een set als deze dus zeer zeker geen interessant iets zijn.

Ook dit heeft Chris van Crosstalk Solutions dus al geprobeerd op afstanden van 90 en 55 miles van zijn woning. Pas op ca. 20 miles van zijn woning kreeg hij verbinding.

Hoe ze het precies qua IP-Adressen hebben geregeld heb ik nog niet ontdekt, maar volgens mij gebruiken ze gewoon een batch die niet Geo gebonden is waardoor je dus eigenlijk verplicht wordt om een VPN te gebruiken om überhaupt gebruik te kunnen maken van streaming (niet Youtube) diensten.
Dan is het dus alleen leuk als je het geld over hebt en je wil gewoon ermee spelen, en kijken waar het schip strand.
Voor de gewone consument die zeker met thuiswerken een stabiele verbinding moet hebben is het dus nog een service van niks.

DSL kan men net zo goed ook aan de wilgen hangen tegenwoordig, want die oude techniek is ook niks meer.
M.a.w. je kan gewoon geen kant op, en hooguit je telefoon met 5G Unlimited abbo als een backup voor wanneer Ziggo er weer eens uit ligt.

Mijn grote hoop is dat wanneer ze hier gaan graven voor of warmtestad of dat ze ons in Groningen overzetten op waterstof op het gas netwerk (die plannen zijn akkoord), dat ze hier ook gelijk glasvezel aan gaan leggen.
Het liefst van T-Mobile, aangezien ik het dan kan combineren met mijn mobiele abbo.
Heb je gezien wat er in die starlink antenne zit? Logisch dat het duur is.
Overigens gaat starlink ook heel slecht werken als LogiForce de antenne in een betonnen gebouw zet.
Alleen jammer dat NPO Radio 5, Arrow Classic Rock en ClassicNL daarmee niet te ontvangen zijn.
is het niet de bedoeling om FM helemaal eruit te gooien ivm DAB+? Dus in hoeverre dit een lang termijn oplossing is?
Dat gaat nog wel even duren. Denk dat we de rest van dit decennium nog wel analoge FM uit de ether kunnen blijven plukken.
Dat is hetzelfde pleistertje als wat telenet opstuurde.
Rommel...
Ik heb geen ontvangst op FM in mijn woonkamer en dit draadje helpt niet.
Bedankt voor de tip! :)
Klanten gaan niet meer betalen voor de overstap naar digitale radio......???????
Wacht even:
-Digitale radio had ik al dus daar betaal ik al voor
-Er gaat een dienst weg..
-Ik zou dus minder moeten gaan betalen
-Het zou nog schofterig zijn als ik nog meer moet gaan betalen

Dus zo'n zin 'Klanten gaan niet meer betalen voor de overstap naar digitale radio' lijkt mij op napapegaaien van een Ziggo advertentie

Ziggo gaat het nog moeilijker krijgen als ze dadelijk F1 en hbo kwijt gaan raken en lineaire tv nog minder wordt... Gewoon glasvezel 1000/1000 plus wat betaaldiensten zoals Netflix en prime... Ben je goedkoper uit
Moet er wel glas als optie zijn he. Hier is het 25Mbps DSL, of Ziggo... dus je hebt geen keus. Zonder F1 moet het abbo echt gaan zakken in prijs anders kunnen ze een leuke actie verwachten van klanten. Maar wellicht komen ze met een oplossing, even afwachten nog.
Even goed kijken naar het aanbod van Ziggo:
Al jaren terug heeft Ziggo het aanbof gewijzigd waarbij je digitale TV(en radio afnam) en analoge TV/Radio gratis kreeg. Ik ben al vele jaren weg bij Ziggo maar in die tijd was analoge TV al een gratis product en nam je digitale TV af in je pakket.

Dus ja er gaat een dienst weg, maar nee je zou niet minder moeten betalen omdat je er officieel ook niet voor betaald hebt.

Voor jou hoort het misschien wel bij het totale pakket wat je afneemt, maar dus niet volgens je contract.
Dat klopt, dit soort marketing kom je heel veel tegen.

Een ander voorbeeld is bv NS, die zegt dat het "goedkoper" is wanneer je een kaartje digitaal koopt (via de NS app bv)
De grap is alleen dat destijds de kaartjes in de automaten duurder zijn geworden en de digitale kaartjes gelijk waren aan de oude prijs van de kaartjes uit de automaat.

Je betaalt dus niet minder, maar juist meer.
De digitale kaartjes zijn dezelfde prijs, dus er is ook niks goedkoper geworden.

Maarja, met zo'n wazige logica kun je alles recht praten wat krom is natuurlijk.
De eerlijke bewoording zou zijn dat een kaartje uit de automaat duurder is als voorheen.
Ja ze maken het mooi, kan me nog de prijzen in onze kantine herinneren. Die waren maar met 2% verhoogd. Dat was dus net voordat ze 70% van het assortiment eruit gooiden. Dus die 2% was een stukje hoger, in sommige gevallen 50%.
De kaartjes uit de automaat zijn duurder geworden. Dus digitaal via de App is nu goedkoper dan de automaat.
Niets moeilijks aan.
Gewoon glasvezel 1000/1000 plus wat betaaldiensten zoals Netflix en prime... Ben je goedkoper uit
Laat de overheid dan eerst maar eens regelen dat glasvezel daadwerkelijk over een optie is.
CI+ en F1 hebben Ziggo hier in huis gehouden. Inmiddels heb ik voor F1 al een F1TV Pro abonnement en we kijken steeds minder lineaire TV (lees: reclameblokken), dus CI+ wordt ook steeds minder belangrijk. Elk jaar de prijzen maar blijven verhogen gaat ze een keer opbreken, want ze hebben steeds minder extra te bieden t.o.v. concurrenten. Het glasvezelmodem hing hier al toen we het huis kochten. Zodra Ziggo stopt met F1 gaan we over.
Hier in Eindhoven zit FM nog op de kabel bij ziggo. Zal er binnenkort ook wel af gaan. Ben maar vast met Raspberry PI mijn eigen internet radio tuner aan het maken. Heb wel internet radio in onze Yamaha receiver, maar dat is te ingewikkeld te bedienen voor de vrouw des huises.
Er zijn zelfs GNU Linux distributies puur voor audio op de PI. Volumio is een voorbeeld. Welke distributie gebruik je?
Wat een gezeur heeft dit al opgeleverd bij mijn vader van 76 zeg.
Ze weten niet wat ze de mensen aan doen. Alleen om te kunnen concurreren met KPN en te kunnen pochen met hogere snelheden.
Heb bij mijn gepensioneerde schoonvader hierom een DAB+ radio neergezet. Wat doet vervolgens die beste (compleet niet technische) man; hij koopt een Google Nest Mini :? Vervolgens gebruiken hij en zijn vrouw enkel nog de Nest Mini omdat deze 'beter bereik heeft'..

Ik weet nog hoe mijn mond openviel toen mijn schoonmoeder met haar stem Radio 1 aanzetten. Heel bijzonder dat zij dit zelf hebben ontdekt (geloof met een beetje hulp van een 65+ magazine). Ik denk dat veel mensen (net als mij) de oudjes van tegenwoordig onderschatten ;)
Jouw voorbeeld is niet maatgevend. Mijn moeder van 76 belt me bij de minste geringste notificatie op haar telefoon. Zoiets als een extra kastje aan haar stereo hangen gaat ze niet snappen: jaar in jaar uit struikelt ze al over veel simpelere vormen van techniek.
Klopt, een anekdote is nooit een representatief voor het grotere geheel ;-)

Wat enkel wilde aangeven is dat niet alle ouderen hopeloze oude wezentjes zijn zoals heel vaak in de media wordt gesuggereerd. Zelf diegene die niet helemaal bij de tijd zijn hebben soms een enorm aanpassingsvermogen. Hiernaast wordt techniek natuurlijk ook steeds intuïtiever.
Bijna hetzelfde bij mijn moeder, ze heeft een Google speaker gekocht en nu roept ze gewoon welk radiostation ze wil luisteren. Niets meer gedoe met antenne's of afstandsbedieningen met teveel knopjes, gewoon simpel roepen wat je wil. En inmiddels vraagt ze net zo makkelijk of een bepaalde winkel nog open is, of het morgen gaat regenen, om een timer te zetten tijdens het koken, etc.
Anoniem: 562971 @hraone13 juli 2021 15:40
Niet persoonlijk richting jouw vader, maar bij 70 plus gaat de maatschappij er automatisch al vanuit dat je niets meer kan en niets meer weet. Mijn moeder is inmiddels 74 en zij ziet al die veranderingen alleen maar als een vooruitgang, Betaald met haar mobiel, doet internetbankieren via de iMac en voor haar hobby(s) besteld ze alles gewoon on-line.
Mijn vader kon het dus niet, die begreep er echt helemaal niets van. Al maakte ik een complete pdf met een stappenplan om iets te doen dan kreeg ie het vaak nog niet voor elkaar. Jammer want hij vond het leuk om muziek cd's te maken. Was wel blij met Spotify, daar maakte ie dan wel gebruik van maar dat wilde hij dan op cd branden :) .

De vader van mijn vriendin kon het wel (90+) maar die kreeg het weer voor elkaar om taakbalken te laten verdwijnen waardoor ie niet meer wist wat ie moest doen.
Uiteraard zijn er genoeg senioren die wel meekunnen... Net zoals er velen zijn die dat niet kunnen.
Mijn ma en tante (83 resp 90) behoren tot de laatste groep.
Geen smartphone, TV met ci+ zodat het net lijkt op een tv van vroeger, gewoon overschrijvings boekje en maandelijks papieren overzicht van de bank en ga zo maar door.
Zelfs geen internet (kan geregeld worden) maar dan kan ik nog geen Chromecast neerzetten... Begrijpen ze geen hol van.
Een eenvoudige radio met afstandsbediening en 9 voorkeur knopjes... Radio1 op 1, radio op 2.... Radio5 op 5, classic fm op 6 etc.
Tja..... Dan maar een antennetje bestellen
Inderdaad.... De oude van dagen (volgens mij vergrijst Nederland) zijn de klos en worden beperkt tot een handje vol zenders.... Geen radio 5, classic fm..
Ondertussen wel adverteren om voor 10 euro meer naar 600 mb download te 'mogen' upgraden... Over de rug van....
Overigens met dank aan commissariaat van de media (geen idee wat voor figuren daar de wijsheid in pacht denken te hebben) en een mediawet uit 2008
Want oudere mensen kunnen geen radio luisteren via de digitale tv of een DAB+ radio neerzetten? Komt wel heel erg betuttelend over. De ouderen die ik ken zijn over het algemeen toch best capabel met dit soort zaken.

Radio 5 en Classic FM zitten ook gewoon op het digitale gedeelte van Ziggo (kanaal 805 en 814, kunnen ze gewoon via de TV bekijken, ook met CI+) en zijn, voor zover ik kan zien, ook gewoon via DAB+ te beluisteren.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 27 juli 2024 13:07]

Heeft niets met betutteling te maken... Gewoon keiharde realiteit en de oude mensen die ik ken maken de stap naar 'gewoon' dab+, internetradio of radio luisteren op de tv niet meer... Over dat laatste : vraag je eens af of je dat voor jezelf een goede oplossing gaat vinden. Zou je zelf de tv aanzetten voor wat digitale radio zenders?
Zo ja.. Dan zeg ik niets meer.
Maar zo nee.... Waarom zou je het anderen dan wel aandoen?
(Persoonlijk zou ik nooit mijn tv aanzetten om naar de radio te luisteren...)
Ouderen zijn niet incapabel. Probleem is juist vaak dat ouderen ontzien worden als het om moderne techniek gaat en dat ze vervolgens op 89 jarige leeftijd iets nieuws moeten aanleren. Als je oude technieken veel sneller los laat voorkom je dat ouderen 25 jaar achter lopen doordat ze de oude techniek zijn kunnen blijven gebruiken. Het pamperen is juist vaak het probleem waardoor ouderen niet meekomen.
Voor mijn ouders maar een losse DAB+/internet radio kastje van Argon Audio op de kop getikt, die via TOSLINK naar de versterker gaat.

Radio luisteren via je TV kom op zeg. Ziggo heeft een losse digitale ontvanger

https://www.ziggo.nl/klan.../ontvangers/quantis-qe317

50 euro, mensen hier ervaring mee ?
werkt super totaal geen problemen met het ding.
Moet er een Ziggo kaartje in?
Het probleem dat ik er mee heb is dat het weer een extra apparaat is wat stroom zuigt. Ik heb net alles om gezet naar zo min mogelijk apparatuur om stroom te besparen en dat is oer jaar al snel 200kwh. Nu moet je weer meer gaan verspillen ondanks dat ik 2 apparaten heb staan met een fm tuner er in :( |:( 8)7
Argon Stream 2M of 3M soms ?
Die overweeg ik zelf ook.

Hoe bevalt het je ouders ?
Stream 3M. Alleen nog zelf getest. morgen staat ie bij pa en ma.

Prima ding. DAB ontvangst met externe antenne is binnen goed.

Moest er alleen achter komen dat het volume voor optisch uit nogal zacht staat. Die moet dus op max, anders ziet een versterker/receiver niets.

Internet radio is ook ok. Ze gebruiken Frontier voor streaming. Alle stations zijn te vinden, ook lokale zenders.
Het stomme is dat ze (Ziggo) dit zouden moeten doen vanwege de beperkte bandbreedte: analoge radio zou te veel innemen...

Waarom verglazen ze het deel wat in de huizen ligt niet gewoon ook even ipv op dat koper/coax kabeltje te blijven zitten?

Ziggo schijnt dat al te doen bij bepaalde nieuwbouwprojecten (ipv daar coax aan te leggen), zouden ze toch inzien dat glasvezel de toekomst is en dan niet meer de marges van de Docsis standaard op te hoeven zoeken?!
Jammer, dus eerste wat ik moet doen als ik weer in Nederland ben is een nieuwe versterker kopen terwijl mijn Denon uit ~2000 (volgens mij een AVR-1803) nog prima werkt.

Volgens mij verkoopt Denon helaas geen champagne kleurig versterkers meer :'(

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 27 juli 2024 13:07]

Andere optie is de digitale receiver aanschaffen via Ziggo [1] ipv een geheel nieuwe versterker. Dan kun je deze via SPDIF of tulp aansluiting aan je Denon hangen.

[1] https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35264
Kun je niet een losse FM ontvanger kopen en ergens uit het zicht neerzetten? Of heb je geen ingangen meer vrij op je versterker?
Een tuner heeft NIETS te maken met een versterker!
Ik luister radio via mijn Denon...
Een tuner heeft NIETS te maken met een versterker!
Nou ja, niets... Ze zitten nogal vaak in versterkers ingebouwd. Dan noemt men het receiver :)

[Reactie gewijzigd door Ryen op 27 juli 2024 13:07]

Anoniem: 37334 @Newbey13 juli 2021 17:26
Rustaaagh! ;)
Marantz had ook champagne kleur ;) of die nog uitkomen of als ze bestaan, nog werken?
Ik ga eens kijken. Ja, mijn Denon werkt nog prima. Niks mis mee. Is een beetje aan het verstoffen door de Corona :)
Zelf ook spijt dat ik mijn Yamaha versterker, TEAC eq., pick-up, radio, cassette en Translators speakers heb weg gedaan.
Zodra ik weer eens in t Haagje ben, bij Stuut&Bruin kijken voor een mooie set speakers en versterker.
Meeste pc gerelateerde hifi apparatuur is niet zo goed.
Stuut & Bruin bestaat niet meer dus je zal op zoek moeten naar een andere winkel...
Ben al 17 jaar niet terug geweest in me geboortestad, dus thnx, dan ind op zoek naar een goede hifi zaak

edit; typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 27 juli 2024 13:07]

We hebben "peak hifi" wel gehad vrees ik.
Tussen soundbars en Sonos en Krell en Naim zit een soort leegte...
In mijn omgeving doet Ziggo dit al op 3 augustus, aldus de brief die ik van ze ontving.

Hopelijk schakelen ze daarna heel snel de upload omhoog.
Hier ook.
3 augustus gaat het er af. (Noord holland, Hoorn)
De dipool staat al bijna op het dak. (na 30 jaar weer terug)
Meteen ook maar een DAB+ antenne er bij en zelf het signaal injecteren in de bestaande coax in huis. (na de ziggo-splitter ;)) zodat ik intern geen nieuwe coax er bij hoef te trekken. (overal loopt 1 coax met splitters bij de aansluitpunten)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 27 juli 2024 13:07]

Grappig hoe dat voor een ieder anders is. Geef mij maar onze Sonos / TuneIn multi room radio met zenders die Ziggo nooit op de kabel zou zetten. Toen ik tien jaar geleden een nieuw huis kocht, liet ik in elke kamer coax en dubbel ethernet trekken. De Coax is zo goed als ongebruikt. Enkel het Ziggo modem (want geen glasvezel) en de Next tuner in de huiskamer (want 4k EK). De rest doen we met de Ziggo App op Apple TV en de smart TV. Op deze twee apparaten na is alles dus ethernet of WIFI. Ik doe een dansje als Coax helemaal ongebruikt is.

Maar goed, kom maar op met die upload. 100+mbit up zou het (thuis)werken een heel stuk dragelijker maken.
Ik ben nog van de oude stempel. Een losse radio in iedere kamer (met goede speakers, niet dat moderne plastic geluid). En toen ik dit huis kocht (2005) zijn ook alle kamers voorzien van ethernet (bijna 300 meter) en coax. (en dus bijna overal een radio, al dan niet van de Noppes ;))
Maar om nou een keurige 7.1 tuner-versterker bij het grofvuil te zetten alleen omdat de FM-via-de-kabel er mee stopt.
Dan maar FM zonder kabel.
Maar goed, kom maar op met die upload. 100+mbit up zou het (thuis)werken een heel stuk dragelijker maken.
Inderdaad en nu wordt het 'internet-only' abonnement steeds interessanter.
Tijd om glasvezel te nemen nu. Alle voordelen van Ziggo zijn bij deze weg voor mij.
Waarom vraag je dan niet gewoon gratis die antenne aan?
Ik vermoed dat het gros van de mensen die antenne juist weg gedaan hebben omdat ze kabel kregen. Het is bizar dat dit nu weer aangeraden wordt als vervanger.
Hoezo bizar? Er wordt ruimte vrijgemaakt op de kabel, dus voor mensen die FM willen blijven ontvangen met huidige apparatuur kunnen dat op die manier doen.
Maar mensen zijn juist radio via de kabel gaan beluisteren omdat ze niet de nadelen van FM (in de zin van storingsgevoeligheid en gebrek aan zenders) wilden hebben. FM is dan anno 2021 geen alternatief meer.
Lijt me toch niet dat je nu nog FM gaat kiezen voor de lage storingsgevoeligheid en hoeveelheid zenders, dan neem je toch DAB+?
FM is dan anno 2021 geen alternatief meer.
Eens, en gezien de alternatieven lijkt me dat geen slecht ding.
Lijt me toch niet dat je nu nog FM gaat kiezen voor de lage storingsgevoeligheid en hoeveelheid zenders, dan neem je toch DAB+?
Niet iedereen heeft DAB+ op de stereo zitten. Juist omdat er goede kwaliteit radio via de kabel te ontvangen was hebben bepaalde leeftijdsgroepen nooit de behoefte gehad om apparatuur te vervangen door spul dat het wel heeft. Ik maak deze situatie nu letterlijk mee met mijn moeder: die gaat haar stereo vervangen omdat deze geen DAB+ heeft en ze geen zin heeft in extra kastjes.
Heb je wel eens DAB+ in huis geprobeerd en dan helemaal in een modern huis met veel beton? Meer stilte dan ontvangst. Kun je beter FM met ruis horen... Nee DAB is leuk voor in de auto, verder niet.

Als Ziggo nu DAB+ via de kabel zou aanbieden zou het nog nuttig kunnen zijn.
Persoon luister ik nauwelijks radio, en als ik dat al doe, doe ik het gewoon via internet.
Maar waarom adviseer je dan DAB+ als je er blijkbaar geen ervaring mee hebt?
Dat werkt toch ook via een antenne?
Bij FM hoor je een beetje ruis als er mindere ontvangst is. Bij DAB + hoor je niets. Verder wordt FM op een lagere frequentie uitgezonden (87,5 -108 MHz) dan DAB + (174–230 MHz) en vaak met hogere vermogens. De FM signalen komen veel beter binnen in de nieuwere huizen.
De vervanger is gewoon digitale radio, maar mensen die dat niet willen kunnen terug naar analoge radio via de ether.
Mijn receiver ontvangt geen digitale radio. Ik moet er dus iets anders voor aanschaffen. Prima, dan schaf ik ook meteen een abbo aan bij een glasvezel leverancier.
Dat werkt al eeuwen zo dat je iets nieuws moet aanschaffen als er nieuwe technieken geïntroduceerd worden.
Of dat je dan weggaat bij je huidige aanbieder omdat die zijn meerwaarde verliest door het weghalen van bestaande mogelijkheden.
Er zijn zat mensen die hun krant hebben opgezegd toen nu.nl, nos.nl en rtlnieuws.nl opkwamen. Kpn raakte ook tienduizenden vastelijnabonnementen kwijt toen mobiele prijsvechters opkwamen. Zo gaat dat.
Er zijn zat mensen die hun krant hebben opgezegd toen nu.nl, nos.nl en rtlnieuws.nl opkwamen. Kpn raakte ook tienduizenden vastelijnabonnementen kwijt toen mobiele prijsvechters opkwamen. Zo gaat dat.
Eeeh ja dat snap ik. Wat wil je nu vertellen?

Mijn eerste reactie was:
Tijd om glasvezel te nemen nu. Alle voordelen van Ziggo zijn bij deze weg voor mij.
En je blijft dat bevestigen. Oke
Ik meende uit je eerste post een verontwaardiging op te maken over het aanschaffen van nieuwe apparatuur als gevolg van veranderende dienstverlening.
Nee, dat niet. Niet iets anders hoeven aanschaffen was tot nu voor mij de enige reden om bij Ziggo te blijven. Nu ik toch iets anders moet aanschaffen omdat Ziggo FM radio eruit gooit ga ik meteen weg bij Ziggo.
Dat stukje draad kan ikzelf wel maken. (en beter ook). Punt is, kabel-radio via FM werkt veel beter dan een stukje draad in huis. Dat stukje draad doet hetzelfde als ik glasvezel heb i.p.v. Ziggo. Ziggo biedt mij dus geen voordeel meer.
ik heb 'm wel besteld, maar gewoon puur omdat ik af en toe gewoon geen apparaten wilt bedienen , maar alleen op de FM knop op de receiver wilt drukken. TuneIn radio via Airplay is prima, maar soms is simpel ook prettig :)
En zelfs bij glazvezel krijg je een kastje zodat je intern nog gewoon FM kan luisteren (tenminste, vorig jaar bij TriNed).
De meesten bieden het niet. En TriNed geeft: "Helaas, glasvezel van TriNed is nog niet voor jou beschikbaar!"
Hier geen enkele glasboer beschikbaar. De keuze hier is crappy ADSL of Ziggo
Anders was ik al lang weg bij Ziggo.

Mijn 'glas-ervaring' beperkt zich tot 1 aansluiting inde Zeevang.

Het kastje zet trouwens het 'glas' ook om naar DVB-C voor de TV-ontvanger(s).

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 27 juli 2024 13:07]

Dan mag je nog blij zijn met meer keuze. Hier is alleen ADSL (of eigenlijk VDSL) beschikbaar.
Want bij glasvezel krijg je wel analoge FM radio?
Nee, maar het voordeel wat Ziggo had voor mij is er niet meer. Dan is een andere aanbieder die dat ook niet biedt maar wel snellere upload opeens wel de moeite voor mij..
Omgedraaide marketing, je haalt iets weg en dan zeg je "Klanten gaan niet meer betalen voor de overstap naar digitale radio."
Omgedraaide marketing, je haalt iets weg en dan zeg je "Klanten gaan niet meer betalen voor de overstap naar digitale radio."
Die marketing hebben ze jaren geleden al gedaan. Toen hebben ze van TV en Radio digitale TV en radio gemaakt en hebben ze erbij gezegd dat je analoog er gratis bij kreeg.
Ja mooi toch. Eerst elke keer de prijs verhogen vanwege investeringen in nieuwe diensten. Dan zeggen dat het "gratis" is. Terwijl de prijs eerst goed is verhoogt om het "gratis" te maken..
Inmiddels kun je noch digitaal, noch analoog Radio/TV afnemen, er MOET internet bij...
Ah, daar kon ik vanaf de hoofdpagina niet makkelijk naar navigeren. Bedankt.
Jaren geleden hebben ze ook al het nieuws platform offline gehaald, en de prijzen bleven gelijk.

Je kan je ook afvragen, wat hebben we er nou bij gekregen toen het analoge signaal verdween.
Meer betaal diensten en meer betaal pakketten.
Maak je maar geen illusies. Als het überhaupt zo ver komt zal de uploadsnelheid naar 70/80Mbit gaan. Misschien 100 bij het duurste abonnement, maar dat zie ik dit jaar niet gebeuren. Ziggo doet immers eigen "onderzoek" bij hun klanten en die geven aan dat ze weinig tot geen interesse hebben.

Voordat glasvezel echt een groot deel van het Ziggo gebied heeft bereikt zijn we jaren verder en daarnaast heeft misschien 90% (gokje) niet eens interesse in een uploadsnelheid van 100. Die weten niet eens wat het is of maken er geen gebruik van. Die willen een zo goedkoop mogelijk abonnement. Voor die 1/2% van de klanten die het echt voor de upload doet gaan ze de boel echt niet omgooien en kosten maken.

Het enige waar Ziggo voor moet vrezen is dat Ziggo Sport straks niet meer in trek is vanwege het beperkte aanbod.
Ziggo zal dat soort informatie uit hun network management tooling kunnen halen. Die zullen precies kunnen zien welke klanten gedurende langere tijd hun upload volledig gebruiken. Als die groep groot genoeg is zullen ze de upload verhogen
Dat zou ongelooflijk dom zijn, de ervaring voor iemand die volcontinue upload zal niet veranderen, hij zal enkel meer uploaden. Het gaat om de burst speed en hoe lang het delen van informatie met je collega's of het uploaden van grote filmpjes duurt.

Ziggo kijkt totaal niet naar klanten die 24/7 hun upload dicht trekken, behalve met argwaan.

Ziggo zal eerder een metric hebben op percentage users x upload-tijd x snelheid en een stel psychologen op wat als "storend" wordt ervaren, en daarop het aanbod aanpassen, eventueel met micro-strategie voor gebieden waar glasvezel teveel gaat overlappen.

Vergeet niet dat een groot deel van de uploadhonger nu ook voortkomt uit home-office. En ik weet niet hoe goed jouw werkgevers' VPN-oplossing is, maar ik heb hier 1000/1000 en haal over de VPN 80/80, dus ik heb er geen reet aan.

[Reactie gewijzigd door SmertHerm op 27 juli 2024 13:07]

Gelukkig maakt mijn werkgever gebruik van Wireguard en gaat alleen intranet verkeer over deze VPN terwijl het 'normale' verkeer gewoon maximaal van mijn thuisverbinding gebruik kan maken :P
Wij gebruiken zScaler en Cisco VPN. zScaler is een open internet scrubber die alsnog je verkeer checkt, al gaat het niet over de VPN. Die capaciteit is ook maar iets van 50mbit, over de VPN gaat het sneller.

Irritant is het wel.
Wat jullie gebruiken is wel veiliger aangezien alle pakketjes eerst naar zScaler geloof ik worden gestuurd. Helaas heeft veiligheid altijd wel een prijs; in Euro's dan wel gebruikersgemak ;(

Bij ons wordt enkel het DNS verkeer gemonitord en is er IDS/IPS ingericht. Een hele boel risico's dus alsnog..
Ik gebruik nu een Quantis QE 317 ipv de analoge tuner en werkt perfect 50 euro voor Ziggo klanten https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35264

[Reactie gewijzigd door laracroftonline op 27 juli 2024 13:07]

Prima alternatief, echter ben ik van mening dat ze deze gratis beschikbaar hadden moeten maken voor klanten, net zoals ze dat bij tv-ontvangers deden toen de analoge tv eraf ging.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.