Apple zet functie voor kalibratie accustatus in iOS 14.5

Apple heeft bekendgemaakt dat iOS 14.5 een functie krijgt voor het kalibreren van de status van de accu. Nu geven iPhone 11-telefoons volgens het bedrijf soms onterecht de melding dat een accu bijna versleten is en moet worden vervangen.

Kalibratie accustatus in iOS 14.5

Die kalibratie gebeurt automatisch en duurt een paar weken, zegt Apple. Gebruikers die te maken hebben met het probleem, kunnen volgens Apple ervaren dat de accu sneller leeg gaat dan verwacht of dat de piekprestaties minder zijn dan voorheen.

Apple zegt dat de kalibratie een paar weken duurt tijdens normaal gebruik en dat de melding in de instellingen daarna verdwenen zal zijn. Als er dan nog een probleem met de accu lijkt te zijn, kunnen klanten een afspraak maken om zonder kosten de accu te laten vervangen, en zo de accuduur en prestaties weer op een normaal niveau te krijgen. De iPhone 11-modellen kwamen in 2019 uit. Andere telefoons hebben het probleem niet, zegt Apple.

De problemen hebben vermoedelijk te maken met de functie in iOS om systeemprestaties automatisch te verminderen als de accu minder is. Die stap moest destijds voorkomen dat oudere iPhones zouden uitvallen als de processor te veel stroom vroeg voor piekprestaties en de accu dat niet langer kon leveren door slijtage.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-04-2021 • 12:01

149

Reacties (149)

149
146
32
5
1
98
Wijzig sortering
Ik heb mijn iPhone 11 nu bijna een jaar en mijn batterijconditie is 90%. Is dit normaal of veel? Hij hangt alleen ‘s nachts aan de officiële 5 watt lader.
Een familielid gebruikt de 20/80 regel op mijn aanraden met haar iPhone 11 en zit nu nog op 100% na meer dan een jaar. Persoonlijk heb ik een xs max en die is 96% en heb ik sinds release (ook 20/80). Hoeveel je hem gebruikt en weer moet opladen is natuurlijk van invloed maar 90% na een jaar klinkt weinig naar mijn ervaring.
Is de 20/80 regel niet van oudere tijden en houdt het besturingssysteem hier al niet automatisch rekening mee?
iOS 14 heeft iets als dat, met 'Geoptimaliseerd opladen'. In tijden wanneer die vaak aan de oplader ligt zal de batterij voor het overgrote deel van die tijd op de 80% worden gehouden. Maar ze houden in de gaten wanneer je meestal het apparaat van de oplader haalt, en laden van tevoren door naar 100%.

Als je dus van dit systeem gebruik wilt maken om onder de 80% te blijven zal je dus iedere keer steeds vroeger het apparaat van de oplader moeten halen :+

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 22 juli 2024 17:57]

Ah jammer. Ik heb zelf een opdracht gemaakt dat ik een melding krijg bij 80%,opladen en bij 20% restwaarde. Maar zoals ik het nu begrijp is dit niet genoeg
Hmm? Dat heeft toch niets met 'Geoptimaliseerd opladen' te maken ?

Anderen gebruiken de Opdrachten app om hun op afstand bedienbare stopcontact aan/uit te schakelen rondom (?70-?)80%.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 22 juli 2024 17:57]

Er zit wel een ingebouwde marge in zover ik weet inderdaad maar die zal geen 20% zijn. Het gaat erom dat je batterij zoveel mogelijk in de buurt van 50% zit. Gezien alle reacties op mijn eerdere post doet mijn batterij het beter met de regels dan de telefoons in de reacties zonder. Quote uit link: "To be extremely precise, they’re happiest around 50% capacity". https://lauren-c-stephen....200%25%20before%20storage.
Volgens mij is dat nog steeds zo. Mijn Tesla 3 (1 jaar oud) geeft ook de melding dat het verstandiger is om de accu maar tot 80% te laden omdat dat beter voor de accu is. Voor lange ritten kun je de lading dan alsnog op 100% zetten (duurt het laden wel meteen een stuk langer, maar heb je ongeveer 40 tot 50 KM extra range).
Hier een 12 die na een half jaar met 20/80 nog op 100% staat, bij vrienden is er al een paar % af. Dankzij shortcuts en een Hue compatible insteekstekker.
Shortcut en hue compatible stekker?
Zorg je daarmee dat je telefoon bij 80% de stekker uit laat schakelen of is dat nog net niet mogelijk?
In Shortcuts (Opdrachten) kun je een automatisering maken waarbij een opdracht wordt uitgevoerd als je batterij lading boven of onder een waarde komt. Ik laat dan de insteekmodule via Home Assistant schakelen maar het kan ook zonder Home Assistant door de module via Woning te schakelen. Bij mij is die module aan m;n Hue bridge gekoppeld, maar iedere Woning compatible schakelmodule kan op deze manier.

Hij schakelt hier <21% (vaak niet van toepassing) en om 06.00 uur aan en bij >80% uit.
Wat een goed idee!
Hoe kun je de Hue stekker automatisch die opdracht geven dan? Ik vind in Opdrachten wel een actie vanaf een in te stellen batterijpercentage, maar niet hoe ik de stekker uit laat schakelen.
Je gemaakte automatisering openen:
Voer opdracht uit / Zoek naar apps en taken / Woning / Bedien mijn huis / Accessoire selecteren
Ik doe het zelfde met een IKEA stopcontact, ook voor mijn laptop hanteer ik d.m.v. een scriptje een 10/90 regel.
Dat is mogelijk, indien je zelf een systeem hebt draaien waarmee je de batterijwaarde van de telefoon kan uitlezen en de stekker kan besturen. In dit geval zou je dit mogelijk kunnen maken met HomeAssistant.
Zelfde met mijn 12 mini nog op 100%. Onbewust doe ik ook de 20/80 regel. Ik gebruik wel altijd een snellader dus blijkbaar maakt dat niet zo'n verschil, of heb geluk gehad.

[Reactie gewijzigd door n3z op 22 juli 2024 17:57]

Wordt de stroom toevoer bij een bepaald percentage middels een shortcut afgesloten?
Ja, je schakelt via Shotcuts/Woning een insteekstekker waardoor je oplader geen stroom meer krijgt.
Hier een iPhone 12 pro sinds release die hem elke nacht aan de lader hangt en ook nog 100%.
Als de batterij 20% vol zit, tot 80% opladen? Zo niet, kan je dit even toelichten? Dankjewel!
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @joostiphone1 april 2021 13:18
Eerste hit in Google:
The 20-80% rule implies if you keep your phone's battery always between 20-80%, it will drastically increase your phone battery's life span.
Voor m'n iPhone 11 (aankoop 06/2020), had ik steeds de Samsung S-line. Vanaf de S2, tot en met de S9.
Helaas steeds hetzelfde probleem. Batterij na +/- half jaar zo goed als dood.
Hierdoor heb ik een zéér slechte gewoonte, van elke lader die ik zie ook effectief te gaan gebruiken.

M'n iPhone zit nu op 99% conditie. Met dus zelfde misbruik als de Samsungs.

De "slimme" oplaadfunctie waar hij zelf beslist wanneer tot 100% te laden staat uit, ik gooi'm op de lader wanneer ik er 1 zie, ik combineer officiele Apple laders met oude Samsung laders & cheap-ass lader uit de Action. In de wagen hangt hij steeds aan de kabel, ...

Denk dat je, zoals met CPU's, gewoon wat geluk moet hebben.
Ik ben in ieder geval verrast dat mn Appeltje na een jaar nog steeds lijkt alsof hij vers van de boom gevallen is :-)
iPhone XS hier, dag 1 van de release gekocht (september 2018). Zit nu op 87%. Ik doe hem gewoon elke avond als ik ga slapen op de lader. En haal hem er in de ochtend vanaf.
Precies de zelfde iPhone, aanschafdatum en laad manier. 86%. Ik gebruik mijn telefoon zeer intensief met dagelijks 1 a 2 uur carplay bedraad!
Ik heb ongeveer hetzelfde gebruik als jij. (Ok, CarPlay is minder geworden sinds ruim een jaar). Ik heb een iPhone X, de mijne zit nu op 83% en begint wat accu euvels te tonen. (Een zwaar spelletje spelen trekt de accu in een oogwenk leeg, maar normaal gebruik van e-mail, calendar en telefonie niet.

Ik zit nog even op de schutting om te kijken of ik de accu laat vervangen of dat ik een nieuwe koop. (Al dan niet als de 13 in September uitkomt. Als dat ding 13 gaat heten tenminste, je hebt kans dat ze dat nummer skippen 😂)
En hoe zorg jij ervoor dat je maar tot 80% oplaad? Met jouw 20/80 regel.
Geen snelle laders gebruiken en ik laad alleen overdag op. Verder zit ik de hele dag achter mijn bureau dus is het makkelijk om regelmatig te checken of hij van de lader af moet. Als je dit een tijdje doet word het een gewoonte.
Bedankt. Ik gebruik ook alleen de 5W lader. De batterij is meestal al op 90%+ als ik kijk, en ervoor nog iets van 60%. Kennelijk vaker kijken / beter tijds gevoel hebben. Jammer dat je dit niet kan instellen.
Grappig. Ik gebruik altijd de 0-100 regel. Of <10-100 tegenwoordig omdat mijn iphone 7 m'n werktelefoon betreft. Heb hem sinds kort na release en na al die jaren 81% en gaat met mijn gebruik nog altijd gemiddeld 2 dagen mee op de accu. Mijn gemiddelde screentime is redelijk laag 30-45min per dag.

Ook mijn inmiddels 11 jaar oude laptop (niet meer dagelijks gebruik) altijd 0-100 gebruikt en die deed het tot 2 jaar terug nog altijd 1-2 uur op de accu. Sinds ik van de 0-100 ben afgestapt bij die is de accu snel achteruit gegaan tot bijna-overleden).
Zelf heb ik een 11 pro sinds oktober 2019, zit nu op 95%. Gebruik hem dan ook praktisch alleen voor bellen, wat whatsapp en voor de rest nieuws lezen.

Het ligt dus ook een beetje hoeveel je het toestel gebruikt.
Een volledig niet gerelateerde vraag, maar waarom zou je een Pro-model kopen van een hele dure telefoon als je het alleen maar gebruikt voor bellen, WhatsApp en nieuws lezen?

EDIT: Voor de mensen die dit downvoten; het was een oprechte vraag.
De antwoorden die ik heb gekregen zijn allemaal redelijk goede redeneringen.

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 22 juli 2024 17:57]

Omdat de meeste die gebruiken als fototoestel daarom, alle foto's / video's worden hier met smartphone genomen ... vandaar dat Apple er ook zo zwaar in investeert, iedere jaar is de verbetering in kwaliteit de moeite om de upgrade te doen ... De reacties laten weer net zien dat mensen nogal snel het slechte naar boven halen, beetje eigen aan deze tijd zeker :)
Dat is een redenering die ik enigszins kan snappen. Alleen vind ik dat niet echt een reden om elk jaar weer zo'n smak geld ervoor uit te geven, vooral niet als er goedkopere telefoons zijn die een betere camerakwaliteit hebben.
Rest waarde is dermate hoog dat het goedkoper is dan op Android zitten, voorwaarde is dat je dan wel zorg draagt voor toestel en niet te lang wacht met up to date blijven.
Smak geld valt mee als je weer doorverkoopt.
Dat is een redenering die ik enigszins kan snappen. Alleen vind ik dat niet echt een reden om elk jaar weer zo'n smak geld ervoor uit te geven, vooral niet als er goedkopere telefoons zijn die een betere camerakwaliteit hebben.
Ik koop zeker niet ieder jaar een nieuwe telefoon. Ik zit nu nog op een iPhone X, die inmiddels qua accu z’n leeftijd laat merken. Ik zit nog te dubben of ik de accu laat vervangen of dat ik in september de nieuwste koop. (Of misschien sneller nog een 12 Pro). Van Apple krijg ik nog 230 euro terug voor deze, momenteel. Dat is prima na al die tijd. (Dik 3 jaar inmiddels).

Een iPhone moet minimaal 2 jaar meegaan, een pro model minimaal 3. Ik denk dat als de accu langer meegaat (blijft met de stand van techniek een zwakke plek momenteel ) dat 4 of 5 jaar goed te doen is.

M’n vriendin doet er nog langer mee, maar die gebruikt het ding minder intensief dan ik, en dat merk je ook in het accu aspect. Ik denk dat ze zo 6 jaar met een iPhone doet.
Omdat het kan... Status symbool :)
Zonder mensen aan te vallen hiermee, maar wanneer je een telefoon koopt voor de status gaat er iets mis. Het feit al dat je denk dat een telefoon status heeft....
Omdat het kan... Status symbool :)
Status is echt wel het laatste waar ik aan denk :) Ik snap geen bal van dingen als status of mode, of “in”. Nooit gedaan ook :)
Ik doe ook bar weinig op m'n iPhone 11 Pro Max. Whatsapp en af en toe wat foto's maken. Zelfs bellen doe ik echt nauwelijks. Ik heb voor de Pro Max gekozen (daarvoor had ik een SE) vanwege de groothoek lens (wat fantastisch is) en het grote scherm omdat ik zo nu en dan video's van mijn werk (Ik maak computer animaties) aan andere laat zien. Dan is een groot scherm wel zo lekker (En ben er nu ook wel aan gewend). Verder vind ik de kosten van dit dure toestel het wel waard gezien ik er zo lang mee kan doen (lange software support).
Ja ik doe op zich ook te weinig voor de 11 pro max eigenlijk, beetje whatsapp/nieuws en eens een belletje.
Maar het grote scherm is gewoon fijn met een filmpje ofzo eens.
En inderdaad de kosten zijn het wel waard, zeker als je hem niet inruilt na 2 jaar al.
"Verder vind ik de kosten van dit dure toestel het wel waard gezien ik er zo lang mee kan doen (lange software support)."

Samsung geeft toestellen die een vijfde van de prijs kosten ook 4 jaar support inmiddels, dus wat dat betreft hoef je geen dure toestellen meer te kopen ;)
Kosten maken als zelfstandige :-)
Corporate-phone, ...
Omdat die langer mee gaan dan de 'lagere' modellen? De 11 Pro heeft vanaf release een jaar of 6-7 ondersteuning met iOS. Als je hem daadwerkelijk zo lang gaat gebruiken is het een goede keuze bij weinig gebruik.
Ik kan het fout hebben maar heeft elke iPhone die uitkomt niet hetzelfde aantal jaren support, ongeacht de prijs?
Je heb het goed de 11 pro/max zal geen langere ondersteuning krijgen dan de gewone 11.
het maakt niet uit of je de 11 pro of de gewone 11 heb, de support zal even lang zijn.
Omdat ik de 11 te groot vond, en het scherm ondermaats vond tov de 11 pro.
Ik heb mijn iPhone 11 Pro sinds de releasedatum en ben aan 89%. Wat ik heel raar vind is dat hij op een bepaald moment gezakt was naar 90% en letterlijk enkele dagen later naar 89% en dat niveau houdt die al 5 maanden vol. Ik heb net gekeken en ben aan 473 cycli terwijl hij 567 dagen oud is. Ik laad hem dus gemiddeld van 0 tot 100% 1 keer om de 1,1-1,2 dag ongeveer.

Mijn iPhone X had 87% bereikt na 22 maanden gebruik dus ik denk dat mijn iPhone 11 Pro het minder goed zal doen...
Ik gebruik zelf mijn 11 Pro sinds oktober 2019, en mijn batterij conditie zit op 97%. Ik gebruik mijn telefoon echt veel iedere dag (ongeveer 3-4 uur), maar door de 20/80 regel aan te houden blijft het aardig stabiel en meestal laad ik mijn telefoon even op als hij onder de 40% dreigt te komen.

Ik denk dat het dus eerder door het oplaadpatroon komt dan door de batterij zelf.
Hier ook een 11 Pro, sinds eind september 2019. 94% hier.
ik ook een 11 pro max en ook nog 95% sinds oktober, en doe er ook alleen bellen/whatsappen en beetje nieuws lezen mee.
Volgens mij wel aardig. Ik zat na een jaar op 95% denk ik..

M’n Xr zit nu na 2 jaar op 91%

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 17:57]

Ik zit nu ook op 95% inderdaad met mijn 11, deze heb ik sinds oktober ofzo.
Mijn iPhone 8 zit na 2.5 jaar momenteel op 93%.
Mijn iPhone X uit begin 2018 is 83%. Volgens mij ging die eerste 10% er vrij rap van af (ook ongeveer in een jaar), de 7% degradatie daarna een stuk langzamer.
Lijkt me normaal, ongeveer hetzelfde als wat ik had. Ik had de iPhone X op launch day 3/11/17 en verkocht ergens in de week van 17/9/19 en had 87%. Dus het komt ongeveer overeen.

Ik zou je wel aanraden de batterij te vervangen als je dit jaar geen nieuwe koopt. Het pijnlijke is wel dat het 75 euro kost maar als je dit jaar geen nieuwe koopt ga je de mindere batterijduur beginnen voelen...
Mijn iPhone X uit begin 2018 is 83%. Volgens mij ging die eerste 10% er vrij rap van af (ook ongeveer in een jaar), de 7% degradatie daarna een stuk langzamer.
Mijn X is iets ouder en heeft dezelfde 83%. Daar staat ie al zeker een jaar op nu. Ik merk wel dat piek belasting het ding heel rap leegtrekt. Maar normaal gebruik merk je niets van de zwakkere accu.
Nee hoor. Wanneer je accu vol is stopt het laden en werkt je telefoon op de netvoeding. Door snel laden slijt je accu juist sneller.
Heb je daar een bron voor?

Ik heb nog nooit gehoord dat een telefoon op netvoeding gaat werken.
Voor zover ik heb gelezen, wat er gebeurt is dat je telefoon bij 100% stopt met opladen, wacht totdat de batterij weer lager is en dan weer begint met opladen.
Tegenwoordig hebben de meeste smartphones zeer goede software voor accubeheer. Ruwweg word je batterij snel geladen tot 80 en daarna gaat die langzaam laden. Sommige toestellen (zoals de iPhone) kijken zelfs of er een wekker is ingesteld en ronden dan het laatste 20% deel dan precies voor die tijd af.

In ieder geval geeft snel laden meer warmte in de batterij en dat is slecht voor eigenschappen. Mijn voorkeur is een 5 Watt nachtlader, bij voorkeur via een hoge kwaliteit lader (bijvoorbeeld die van Apple of IKEA).

En je kunt beter een paar keer tussendoor kort bijladen dan je batterij op 0% te laten komen.
Maar wat is dan beter voor een batterij:

Voor een korte duur de batterij bloot stellen aan iets meer warmte

of

De batterij langdurig warm laten worden?
Op langere termijn is het korter opladen effectiever voor de batterij levensduur. Het aantal oplaadciclus blijft hiermee vrij laag..

10 jaar geleden was het juist het tegen over gestelde. Alleen zoals boven eerder is aangegeven is de software zodanig ontwikkeld dat de batterij levensduur gewoonweg velen malen langer mee gaat.
Tja. Wat vind jij fijner?
Kort even in een oven van 200 graden of een hele dag in de zon bij 25 graden? :+
Dat is extreem overdreven. Als je niet daadwerkelijk ergens over wilt praten en niets zinnigs toe te voegen hebt hierover, houd je dan stil.
Dat is extreem overdreven. Als je niet daadwerkelijk ergens over wilt praten en niets zinnigs toe te voegen hebt hierover, houd je dan stil.
Hij heeft daadwerkelijk een punt. Een accu snel laden wordt het ding veel heter van, dan langzaam opladen gedurende een lange periode. Dat kan wel degelijk invloed hebben op de algemene gezondheid en levensduur van het ding.
Het verschil in temperatuur is echt niet tienvoudig.
Het verschil in temperatuur is echt niet tienvoudig.
Nee natuurlijk niet. Maar je moet zo’n uitspraak nooit letterlijk nemen. Temperatuur maakt wel degelijk uit, en daarom wordt een overdreven analogie gebruikt om dat duidelijk te maken.
Dat ligt dan in de implementatie van de fabrikant. Afhankelijk van de specifieke accu kan dit beter zijn inderdaad.
Weet je hoe het zit bij Apple, aangezien het in dit geval daar over gaat?
Nee, ik vraag me af of je die details kan vinden online. Apple kan dat wellicht met firmware ook aanpassen. Meten is weten :)
Niet exact maar als je Geoptimaliseerd Laden aanzet in je instellingen zie je in de grafiek dat, als je normaal gesproken 's nachts laadt, die tot pakweg 80% oplaadt en de laatste 20% doet voordat je wakker wordt. Ja dat is op basis van een vast patroon, dus als je veel nachtdiensten hebt is het minder handig..
Ik dacht dat het (ook) op basis van je wekker was..
Geen idee, die gebruik ik nooit (de wekker), ik heb een Wakeuplight die me een stuk subtieler wakker maakt dan het gejank van zo'n ringtone ;)
Dat geeft uiteindelijk toch hetzelfde resultaat?

Je telefoon laadt op tot 80%, stopt, wacht totdat de batterij lager is en laadt dan nogmaals op tot 80%?
Nee, hij laadt op tot 80%, stopt, en laadt daarna door tot 100% tot vlak voordat ik normaal gesproken wakker wordt.
Zodra de 80% is bereikt stopt de telefoon niet opeens met stroom verbruiken.
Joh, zou het.

Nee daar stopt ie niet mee. Hij zal wel druppelladen totdat het tijd is om verder op te laden naar 100%
Ja, dat is ook wat ik bedoel.

Ik kan het fout hebben en het is een oprechte vraag (dus ik zou het waarderen om geen bijdehante opmerking te krijgen), maar het constant laden en ontladen van een accu kan toch niet goed zijn voor een batterij?
Mwah. M'n iPhone XR is nu 2 jaar oud en zit nog op 91% van z'n designcapaciteit. In dit tempo kan ie, strikt genomen, nog 20 jaar mee.

In de praktijk natuurlijk niet, maar voor 8 tientjes of zo een nieuwe batterij laten plaatsen is nou ook weer niet onoverkomelijk.

Het verschil is dus ook dat ie niet *constant* laadt. Hij stopt gewoon bij 80% met laden. De laatste 20% komen erbij wanneer 'het algoritme' meent dat het nodig is. In de praktijk heb ik nog nooit op 80% 's ochtends gezeten., die laatste 20% is er altijd op tijd bijgekomen.
Het verschil is dus ook dat ie niet *constant* laadt. Hij stopt gewoon bij 80% met laden. De laatste 20% komen erbij wanneer 'het algoritme' meent dat het nodig is. In de praktijk heb ik nog nooit op 80% 's ochtends gezeten., die laatste 20% is er altijd op tijd bijgekomen.
Maar dat gebeurt dus niet zo simpel als je het zegt, toch?

Die telefoon blijft 's nachts gewoon stroom gebruiken dus hij kan wel op 80% komen, maar hij moet alsnog geregeld worden bijgeladen om op die 80% te blijven totdat er besloten wordt "Oké en nu gaan we naar de 100"
Ik weet eerlijk gezegd of ie dat doet of gewoon helemaal stopt, en op een gegeven moment weer verder gaat..
Dat is iets anders dan wat ik bedoel.
Apple heeft geoptimaliseerd laden. Het laden stopt bij 80% en laad pas verder als je je telefoon nodig hebt. De functie vind je bij de batterij conditie.
Door snel laden slijt je accu idd sneller. Maar door de accu helemaal vol te laden ook. De accu slijt het minst als je deze tot zo'n 80% oplaad.

iOS heeft sinds een aantal versies een feature waarbij de telefoon 's nachts tot 80% oplaad, en vlak voordat je opstaat de laatste 20% doet, waardoor de batterij minder hard slijt.

Een vergelijkbare functie zit in macOS, voor mensen die hun laptop altijd aan de lader hebben hangen, deze houdt de accu dan op 80% (er zit een optie in het menu om 'm vol te gooien, dit kan je gebruiken als je weet dat je later op pad moet en een volle accu wil).
Ik ken iemand met de iPhone 5s die elke nacht wordt opgeladen. De batterij is nog prima na ~ 2500 keer laden. Ik denk dat dat komt omdat de iPhone 5s geen fast charging kent. Ik kwam hier pas onlangs achter, ga nu idd die kleine pricewatch: Apple USB lichtnetadapter van 5W (A1400) weer gebruiken voor opladen van de latere iPhone modellen. En wellicht zelfs voor de iPad :)
valt mee met snel laden vind. Gebruik nu de 12 mini ongeveer een half jaar en altijd aan de snellader gehad nog steeds 100%. Ik moet wel zeggen dat Ik nooit meer dan 80% laadt.
Bij een iPhone, en daar gaat dit artikel om wordt de telefoon tot 80% opgeladen en er zit een systeempje in die leert waneer hij naar 100% toe moet gaan. DUs hij gaat nooit gelijk naar 'vol', want ook dat is niet goed voor een accu.

En... uiteraard is vol en leeg niet 0% en 100% maar ergens daartussenin.
Ik verkoop eigenlijk altijd na 1 of 2 jaar een nieuwe telefoon. Ben best een heavy user.

Na 1 jaar heb ik zo'n 92-93% batterijconditie over.
Na 2 jaar is dat 82-85%
Mijn iPhone 8 van werk heeft na 2.5 jaar nog 93% over.
Wordt doordeweeks heel intensief gebruikt en hangt de hele nacht aan de lader zonder speciale behandeling.
Mwah opzich is dat netjes. De mijne staat al tijden op 89% (11pro max). Ligt er ook aan hoevaak je em intensief gebruikt. Die van mij heeft gemiddeld zo’n 8 uur screen on time
Na de 3e accu in m’n iPhone 6S en telkens te hebben gelet op mijn oplaad-gedrag merk ik dat ‘s nachts aan de lader laten hangen aardig desastreus is voor de ‘batterij health’. Sinds de laatste keer wisselen (enkele maanden terug) heb ik alleen nog maar overdag opgeladen tussen de 20 en 80% en staat ‘batterij health’ nog altijd op 100%. Iets minder bruikbare capaciteit tussen laad-cycli maar over de langere termijn meer bruikbare capaciteit.
Gebruik je de functie van Apple wel voor het slim opladen? Want dat lijkt wel een forse verbetering te zijn. Dan leert ie eerst wat je laadpatroon is. Is dat altijd 's nachts van 22:00 tot 06:30, dan laadt hij de accu eerst op naar 80% en daarna laat ie hem gewoon constant. Om 05:00 bijvoorbeeld gaat ie dan beginnen met de resterende 20% zodat je als je wakker wordt netjes een 100% geladen accu hebt. Daarnaast houdt ie hem dan niet constant op 100% als ie aan de lader ligt. Hij kan dan aan de lader rustig een paar procent verliezen om later weer bij te laden. Dat vermindert ook de strain op de accu.

Ik heb een iPhone 12 Mini waar ik dit heb aangezet sinds ik weer een wat vaster slaappatroon heb, die heeft nu na 153 cycles nog steeds 103% van z'n maximale capaciteit over en is dus nauwelijks versleten. Dat is bijzonder goed te noemen. :) En dat terwijl ik hem soms best hevig belast en echt niet altijd heilig oplet dat ik tussen de 20 en 80% blijf; al probeer ook ik daar vaak aan te voldoen (behalve 's nachts.). :)
82%, iphone 11 - sinds release.

Ik laad snachts op (QI lader) en in de auto zit hij met regelmaat aan de radio voor Apple Carplay

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 17:57]

Ik weet niet of ik iets perse goeds heb gedaan. Maar ik heb een 11 Pro max sinds februari 2020 en ik zit op 100% nog steeds. Ik laad hem nooit s'nachts aan de lader maar ik vind het wel heel bijzonder dat dat zo een verschil kan uitmaken.
Het zal ook je gebruik zijn, hoe vaak je op laat etc.
Het is ongeveer hetzelfde als bij mij met de 11 Pro (zie reacties hieronder in deze thread). Ik laadde hem ongeveer 10 maanden lang 70% van de keren via snellader, 20% van de keren via auto (5w) en de rest via laptop. Voor de rest van de tijd doe ik 80% via draadloos opladen via de Native Union Drop en 20% van de keren via auto (5w).
Ik heb mijn iPhone 11 since December 2019 laad ook enkel op 's nachts aan de officiële 5 watt lader. Met 'optimize battery charging' aan.

Zit nu op 98%.
ik heb 'm nu bijna 1,5 jaar en bij mij staat ie ook op 90%, vind ik eigenlijk best veel, de iPhone 6 die ik hiervoor had stond na 4 jaar pas op 90%. Maar wie weet is het na de update en kalibratie anders.
Ik heb mijn Iphone 11 sinds januari 2020 en mijn batterij is nog 100% ondanks dat ik hem vaak onder de 20% laat zakken en toch 4x per week oplaad naar 100%. Ik laad mijn telefoons altijd op met een wireless QI charger op 5W (als ik me niet vergis). Ik denk dat snelladen juist de batterijduur vermindert, ik denk dan ook dat de 20/80 regel bij snelladen meer impact heeft. Maar dat is naar aanleiding van mijn eigen bevindingen door je jaren heen, ik ben geen expert.
Hier net 1 jaar oude iphone 11 met 86%. Maar goed ik gebruik ook iedere dag Facetime, een aanslag op je batterij.
Ik heb sinds september 2018 een iPhone 8 van mijn werkgever.
Toestel wordt doordeweeks intensief gebruikt en hangt ‘s nachts aan de lader.
Momenteel een batterij capaciteit van 93%. Niet slecht na 2.5 jaar en intensief gebruik.
Ik heb mijn 11 pro Max nu meer dan anderhalf jaar en zit op 85% dus ik denk dat dat wel redelijk normaal is.
Ik zit op 98% na 9 maanden...
Laad hem alleen op als hij bijna leeg is, als in rood batterij icoontje, onder de 20% (1x per 2 dagen vaak). Niet tussentijds eraf halen, opladen tot 100%.
Ik heb mijn iPhone 11 nu 1,5 jaar en de battery health is 98%. Ipv elke nacht aan de lader, doe ik het nu om de 2 dagen of alleen wanneer de accu rond de 20% is. Bij het opladen trek ik de stekker eruit bij 85 - 95%. Kennelijk werpt dat z’n vruchten af.
Wat heb je hier als gebruiker met aflopende garantietermijn aan? Gaat Apple dan niet je telefoon repareren omdat de software aangeeft dat het aan het kalibreren is?
Als je een 11 bij release hebt gekocht heb je nog een half jaar. Kwestie van voor die tijd updaten en calibreren.
Als u apparaat nog wordt gedekt door garantie, AppleCare+ of consumentenwetgeving, wordt de servicedekking voor een batterij met dit probleem tijdelijk verlengd om de kalibratieperiode te dekken.

bron: Apple
Helaas doet Apple helaas heel moeilijk over de consumenten wetgeving.
Die ervaring heb ik niet. Het scherm van mijn 3,5 jaar oude MacBook Pro ging defect. Netjes gratis gemaakt én ik kreeg een gratis nieuwe batterij, omdat die opgezwollen zou zijn. Ik had geen Apple Care én de garantie was dus veldlopen.
Hoe heb je dat gedaan? Via de klantenservice of via de apple store?
Dat valt reuze mee. Als jij je toestel bij Apple hebt aangeschaft kan je daarvoor gewoon bij hun terecht voor deze reparatie.
Heb je je toestel ergens anders gekocht en valt hij buiten de fabrieksgarantie dan moet je inderdaad aankloppen bij het punt van aankoop en niet bij apple zoals ook beschreven staat in het consumentenrecht.
Ja? Voor de problemen waar ze openlijk over uit komen (batterijproblemen, inbrand-issues met OLED-schermen, de trieste kwaliteit van toetsenborden) verlengen ze de garantietermijn tot 4 jaar na aankoopdatum. Zo heb ik een tijd geleden op mijn 2016 Macbook Pro nog een nieuw toetsenbord laten zetten nadat twee knopjes heel stroef gingen. Ook voor andere issues al langs de Apple Service geweest, nooit problemen gehad over garantieregeling...

In het verleden ook MagSafe adapters omgeruild gekregen, gratis en voor niets. Ik kan me niet echt een case bedenken waarbij Apple moeilijk deed over wetgeving...
Voor die problemen wel ja, andere designfouten negeren ze helaas.
"Als er dan nog een probleem met de accu lijkt te zijn, kunnen klanten een afspraak maken om zonder kosten de accu te laten vervangen,"
Zou de functie ook gaan werken wanneer de batterij door een onafhankelijke partij vervangen wordt met een originele batterij? / insert hopeful face \
Als ze Apple-certified zijn wel, daar was laatst ook een artikel over.
Apple Certified + Apple als directe en enige leverancier + heel veel voorwaarden en eisen vanuit Apple kan je wat mij betreft niet onafhankelijk noemen.
Het sluit zich natuurlijk uit dat een reparateur onafhankelijk van Apple is als hij een originele (=van Apple) nieuwe batterij plaatst.
Battery dead? Computer says nooooooo... :+
Wat een rare titel voor dit bericht. 'Zet functie uit' suggereert dat er functionaliteit is weggenomen.

'Introduceert functie' zou mijn inziens logischer zijn.
Calibratie van de accu kan meerdere dingen betekenen, maar de capaciteit van de accu krijg je niet echt snel terug.

Bij mijn oude Sony Xperia Z2 kwam het opladen nooit boven de 72% en bij ongeveer 20% viel ze uit. Daar kon de accu gecalibreerd worden met (volgens mij, uit mijn hoofd) de volgende stappen:
- Een nacht lang opladen tot ze niet voller wil
- Een tijdje (max 1 uur) van de stekker af
- Weer een paar uur opladen
- Daarna van de stekker af tot ze vanzelf uit gaat wegens end-of-accu
- opstarten en nog een keer de accu leeg laten lopen.
- Deze hele cyclus 1 keer herhalen.
En nu laad ze weer netjes op tot 100% en loopt ze leeg tot minder dan 5 %, soms zie ik zelfs de 1% nog in beeld staan voor ze uit floept. Maar eerlijk is eerlijk, de tijd dat ze op een accu blijft werken is niet veel veranderd. Al wordt ze nu alleen nog maar gebruikt als muziek-speler en zo.

Ik wil maar zeggen dat de percentages die je van de accu-capaciteit ziet, kan die van de huidige accu in de huidige stand zijn of van de originele accu. Het is maar net wat ze willen laten zien.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 17:57]

Die van mij is aangekocht in december 2019 en heb 95%
de eerste maanden heb ik hem zeer entensief gebruikt (dagelijks laden) maar sinds maart 2020 is het gebruik drastisch gezakt (I wonder...)
Ik hou hem wel altijd tussen de 20 & 90% acculading en s'nachts staat hij gewoon uit.

Zijn voorganger (Iphone 7 Plus) van april 2017 heeft nu nog 90%.
Key voor mij is dat deze toestellen 's nachts altijd uitstaan, en voor de 7 plus dat find my phone afstaat op het moment.
Ja als je hem niet als wekker gebruikt kun je hem gewoon uitzetten, of doe je gewoon vliegtuig modus met wifi/bluetooth uit ?.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 17:57]

Ben nogal een fan van mijn Smartwatch als wekker, mijn smartphone staat echt uit, en ik heb gemerkt dat dit echt een goed effect had op de levensduur van de accu.
Ik heb al een paar keer vastgesteld dat na een major iOS update (11->12-13; bij 14 precies niet meer) er telkens na de installatie een paar % afging van m'n battery health.
Volgens een chat met een Apple medewerker kon dat niet, maar ik had het toch al een aantal keer voorgehad op m'n iphone X.
Die staat nu op 91% health.
Die accustatus is niet real-time en is nogal conservatief. Je moet hem voor de lol eens aan een tooltje als iMazing hangen. (Windows/MacOS) Dan zul je zien dat de capaciteit ietwat fluctueert. Je iPhone geeft echter vaak de hoogste waarde aan en besluit pas een lagere waarde te tonen als het dit wat langer heeft vastgesteld en de cache leeggewerkt wordt. (Bij o.a. update zul je het dan sneller merken ja.)

Als voorbeeld mijn eigen iPhone X. Die fluctueerde tussen de 88 en 92%. Meestal hoe leger ie raakte hoe slechter de accu leek te zijn. Maar laadde je hem dan op dan kon je uiteindelijk zien dat ie toch vaker bij de 92% zat dan de 88%. De iPhone gaf 92% aan. Later gaf ie steeds vaker niet meer dan 91% aan, ik denk dat het een paar dagen aanhield voordat de iPhone besloot ook 91% te gaan tonen.

Ik vind dat wel goed overigens, want vooral bij batterijen op het randje kan dat het verschil zijn tussen te vroeg vervangen of nog doorgaan. Een oude iPhone gaf namelijk in iMazing dalen (bij zware belasting) tot soms wel 74% aan, dus de accu was duidelijk op z'n einde aan het komen (na 700+ cycles.). Maar het merendeel van de tijd stond ie toch nog op 81%. Pas enkele weken later toen ie consistent op de 78% bleef hangen na laden, verscheen na een iOS update de melding dat de accu einde verhaal was en het beste vervangen moest worden om piekprestaties te ondersteunen. En dat die piekprestaties mogelijk niet meer kon ondersteunen was duidelijk, want als ik dan volle bak Geekbench op het ding ramde dan dipte hij tot onder de 60%. Ik vrees dat ie zonder throttle dan was uitgevallen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:57]

Z'n major update doe ik eigenlijk altijd een fabrieksherstel, aan Itunes fabriekstel niks backup helemaal leeg op welkoms scherm weer beginnen.
Ik gooi ook eigenlijk een minimale backup terug mijne is maar 100mb ofzo, echt alle schuifjes staan uit bij Icloud backup zowat.

Whatsapp backup ik niks ook geen foto's van de gallerij helemaal fris en leeg, en moet zeggen dat ik er dan geen last van lijk te hebben.
Weet iemand wat eraan de hand is wanneer je batterij gekalibreerd is, maar dan binnen een week weer kuren heeft? denk hierbij aan lang op 1% stroom blijven hangen. of op 100%.

Ik heb ook een korte standby tijd. +/-30 uur. En 1 tot 1.5 uur gebruikerstijd (webbrowsen). Maar de capaciteit is 78%. Ik zie ook geen stroom slurpende apps onder batterij. Ik vraag me af of deze update hierbij zal helpen? Ik denk dat die capaciteit niet klopt en dat mijn batterij al helemaal op is.

Het gaat om een iPhone SE die 3 jaar gebruikt is.
Precies hetzelfde met een SE! Accuduur was perfect en vanaf de ene op de andere dag kreeg ik het gedrag wat jij beschrijft. Heb zelf het idee dat het veroorzaakt is door gebruik van een AR applicatie die dag waardoor de telefoon erg heet is geworden. Conditie zegt 94%... betekend dus ook helemaal niks. :/ :/

[Reactie gewijzigd door Rollo op 22 juli 2024 17:57]

Ik heb mijn iphone 11 pro nu 13 maanden en nog 86% batterijconditie. Dus over 13 maanden 72%? :'(
Nee, zo werkt het niet. ;) Ik heb dat ook een tijdje gedacht en dat soort statistieken berekend, maar die kwamen nooit uit. De accu's lijken altijd op een gegeven moment even een daling in te zetten en vervolgens blijven ze heel lang stabiel op een bepaald percentage. Daarnaast kan het ook veel sneller of langzamer slijten afhankelijk van hoe je hem gebruikt... Ga je hem opeens dagelijks 5x opladen omdat je de godganse dag games gaat spelen terwijl je dat normaal niet deed, dan kan het over 6 maanden al 72% zijn. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:57]

Dat is dan een opluchting :) werd al bang dat ik weer nieuwe iphone moest gaan aanschaffen volgend jaar :P was toch echt van plan deze totdat ie niet meer doet te gebruiken.
Een nieuwe accu is ook altijd een optie ipv een compleet nieuwe telefoon te kopen he? :P Paar tientjes vs een paar honderd euro haha.
Ja dat is ook weer zo :*) volgende pas aanschaffen als er 6G en wifi 7 is :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.