Kijkshop.nl is failliet verklaard

Webwinkel Kijkshop.nl is failliet verklaard. De webshop staakte eerder deze maand zijn activiteiten al. De winkel sprak toen van 'onstuimige groei in 2020'. Kijkshop ging begin 2018 al een keer failliet.

De webwinkel is woensdag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag, schrijft ook RTL Nieuws. Er is een curator aangesteld, die het faillissement moet afhandelen. Daarbij worden ook de mogelijkheden voor een doorstart overwogen. DirectSale, Lumi Plaza en PlazaSale zijn tegelijkertijd met Kijkshop failliet verklaard; deze bedrijven vielen onder dezelfde eigenaar.

Kijkshop.nl zou gekampt hebben met financiële problemen en er werd door klanten geklaagd over uitgebleven leveringen. Eerder deze maand staakte de webshop zijn bedrijfsactiviteiten al, waardoor klanten niets meer konden bestellen. De webwinkel liet toen weten dat het in gesprek was met betrokken partijen om tot een oplossing te komen.

Kijkshop begon als een keten fysieke winkels, waarbij producten in afgesloten glazen stellingen te bekijken waren. De winkelketen werd in januari 2018 al een keer failliet verklaard, maar het bedrijf keerde eind 2019 terug als webwinkel. Eigenaar Konrad van den Bosch kocht de naam Kijkshop nadat de laatste winkels werden gesloten.

Voor gebruikers met problemen bij failliete of niet-leverende webwinkels is er het topic Over: (Veilig) online winkelen / faillissementen / garantie met informatie, tips en adviezen.

De mededeling die eerder deze maand op Kijkshop.nl verscheen

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-03-2021 • 20:07

308 Linkedin

Submitter: Robbierut4

Reacties (308)

Wijzig sortering
Mensen moeten niet denken dat dit de oude bekende kijkshop was.
Die was terecht al jaren geleden failliet gegaan en Konrad heeft alleen de naam overgekocht en de shop van directsale geknipt en geplakt onder dat domein. Puur alleen vanwege de bekende naam, verder zat er niets van het oude kijkshop in. Beide shops waren niets meer dan een dropshipper. Productfeeds inlezen van een groothandel, lage marge erop en online zetten. Zo denken de meeste rijk te worden met een webshopje :)
Precies dit. En dan spreken van "jaloersmakende omzetten" en jezelf presenteren als succesvolle ondernemer* :'). Er is niks moeilijks aan hoge omzet draaien, wel om winst over te houden. Daar ging het nu net fout :+

* https://www.deondernemer....ectsale-plazasale~2842601 1 maart 2021
Dank voor de link. Wel bizar dat er dus een maand geleden een artikel verschijnt met niks dan lof en bomen die tot de hemel groeien.
Daarom word ik zo flauw van mensen die het altijd druk hebben en bedrijven waar het altijd goed gaat. Zelf bij allerlei bedrijven gewerkt en degenen waar het het water het hoogst aan de lippen staat, roepen het hardst hoe druk ze het hebben en hoe goed het gaat.
Klopt, omzet kan elke halve zool draaien vanaf een zolderkamer. Een winstgevende onderneming met personeel wat elk jaar groeit is hele andere koek.
En dan spreken van "jaloersmakende omzetten"
Misschien bedoelde hij te zeggen dat hij jaloers was op anderen, die wel een goede omzet draaiden...
Ja - sinds wanneer maakt veel omzet jaloers? Veel winst is toch het doel?

Veel omzet lijkt steeds meer op: lange adem en daarna de marge bijstellen - vaak is dat geen klant-/leverancier- vriendelijke manier van zakendoen.
Marketing technisch zou je dus zeggen dat het wel goed zit. Ondanks dat het niks met kijkshop te maken had, krijgt het wel de aandacht van media alsof het nog steeds een grote naam is. V&D hetzelfde, die zijn ook weer actief online. Zouden deze bedrijven nou veel omzet draaien?

Trouwens, waarom zou je op deze manier failliet gaan? Je zou zeggen dat bij voldoende orders en feeds van betrouwbare groothandels het wel een goed concept is. Zeker als je ook degelijke spullen hebt (geen Ali express). Is het aftersales? Of betaal de groothandels voor het hebben van deze feeds?

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 1 april 2021 06:15]

Trouwens, waarom zou je op deze manier failliet gaan? Je zou zeggen dat bij voldoende orders en feeds van betrouwbare groothandels het wel een goed concept is.
Veel te lage marges en teveel concurrentie. En dan zit een keer wat tegen (piek in retouren, problemen met orderafhandeling, negatieve spiraal, etc...) en ga je nat.

Dropshipping is vrijwel nooit een duurzaam businessmodel. Dat is ook niet zo gek, want elke imbeciel kan een dropshipwebshop beginnen en exact dezelfde producten verkopen. Je concurreert dus op prijs.

Je moet je voorstellen dat een dropshipper gemiddeld nog geen 10% marge overhoudt als je zijn verkoopkosten (adverteren etc.) eraf haalt. dan moet je dus minimaal voor 100.000 euro aan spullen verkopen wil je 10.000 euro in de maand overhouden. Daar moet je dan nog bijzaken van betalen en in dit geval personeel. Met een gemiddelde orderwaarde van 66 euro moet je elke maand minimaal 1500 bestellingen verwerken voor een omzet van 100K. Dat is veel :D En dan heb je dus nog maar net genoeg om jezelf een salaris te betalen. Heb je 5 man personeel erbij moet je misschien wel 5000 bestellingen per maand draaien.

[Reactie gewijzigd door Saven op 1 april 2021 08:30]

Klopt. Helaas nog teveel ondernemers die denken dat ze het wel kunnen doen op die manier. Op prijs concurreren is nooit een lange termijn strategie want je klanten zijn niet loyaal, ze kopen bij je vanwege de prijs. Als morgen je concurrent een euro goedkoper is gaan ze daarheen. En je hebt geen vet op de botten om een tegenslag te verwerken of een slecht jaar. En geen geld om fatsoenlijk te investeren in je onderneming of personeel.

De enige die op prijs kunnen concurreren zijn de grote jongens met investeerders die 10 jaar verlies kunnen draaien om zo marktaandeel te verkrijgen. Zalando bijv heeft jaren miljoenen verlies gedraaid, op kosten van lange termijn investeerders. Na 10 jaar maken ze eindelijk winst en dat maakt die verliezen meer dan goed. Dan komt het ineens met bakken binnen.
Het lijkt hier ook te maken te kunnen hebben door de plotselinge run op artikelen bij de groothandels. De partijen met de grootste omzetten gaan dan meestal voor boven de kleinere “dropship” websites. In het begin van de Covid-19 piek werden veel artikelen vanuit China schaars. Dan kon kijkshop.nl wel brallen over successen, maar artikelen ontvingen ze niet. Als je dan toch last bestellen, krijg je een enorme load aan klantenservice verzoeken van klanten die willen weten waar hun bestelde en al betaalde artikelen blijven.

De laatste stuiptrekking van deze shop is kenmerkend: opeens ook dure macbooks gaan verkopen en deze telkens maar niet leveren. Lees: in korte tijd nog even veel extra geld binnen harken. Leveranciers leverden dus al niet op krediet. Met de macbook inkomsten kon weer even betaald worden in de hoop om toch weer goederen te krijgen. Of om alvast een potje aan te maken om straks nog de claim van de belastingdienst te betalen.
je kan kijkshop als de eerste "webwinkel" beschouwen, eind jaren 80 (geloof ik).
Eind '80 ging de glorie er al wat af in mijn beleving, maar ik kwam daar graag eind '70/begin '80. Was toen een van de betere winkels in Groningen als het op handheld games aankwam en de prijzen waren dik in orde.
Ik kwam best graag bij de Kijkshop tot het einde. Prima winkel om horloges, weegschalen, stofzuigers, koptelefoons, cadeaus e.d. te kopen. Rustig de tijd om te kijken, bij vragen vriendelijk en kundig personeel. Meestal niet druk. En direct het product mee naar huis.
vriendelijk en kundig personeel... dan vraag ik mij af waar dat was, die in Almere en Lelystad waren in ieder geval kansloos.
Kijken Kijken, niet kopen....
Dat inderdaad. En ik vond het gewoon leuk hoe de producten achter de kassa met een keukenlift naar beneden kwamen :P
Ha ja dat had echt iets magisch. Heb me zeker als kind ook vaak afgevraagd hoe het er boven dan uit zou zien. Waarschijnlijk een heel saai magazijn. Maar het had altijd iets alsof er Oempa Loempa's in noodvaart allerhande goedkope consumentenelektronica produceerden op bestelling.
Ik kwam er ook regelmatig :) kijken naar al het nieuws door de glazen vitrines ;)
Welke games waren er begin '80, dat is de tijd trs80 / apple2 / zx80?
In Groningen ging je toen naar telec en de computerwinkel (DCW)
Msx/C64 games op casette
In het begin kocht ik ook nog wel boeken met games, mocht je zelf eerst je game intypen :P
Je vingers blauw typen! binnen mijn/ onze(?) generatie valt dat ook gewoon onder spel/entertainment :+ inderdaad.
En je computer dagenlang niet uitzetten omdat je anders weer opnieuw kon gaan typen of je game uit kon spelen want savegames.. tja.... (Ik was 11 toen ik begin '84 het geld voor een 800XL had gespaard, in het begin nog geen opslagmedium erbij)
Het leuke is dat dit soort mensen al snel begon te begrijpen hoe compu's echt werken, snel assembly (enige andere keuze voor snelle programma's) leerden en uiteindelijk belanden in ict. maar ja 80's. daarna werden de meesten afgeserveerd wegens geen diploma's, en toen kwamen de managers!!!!!
En vergeet Crazy Hans natuurlijk niet.
Handheld zegt hij. Ik had toen een game&watch van bij de Kijkshop met twee schermen. Donkey Kong 2 😋
Voor handhelds ging je naar de Capi-lux, V&D, Bart Smit, Kijkshop en anderen.
Ik ging er in de 80s met m'n vader wel eens heen. Ik had toen al een hekel aan die winkel. Niet een bewust proces maar het stond me altijd tegen.
Kijkshop. Ik heb er ook ervaring mee van vroeger. Moet er bij zeggen, ongeveer 80% van wat ik kocht bracht ik terug, omdat het meuk bleek te zijn, gebruikt en beschadigd was etc.

Kijkshop had een leuke hybride kunnen zijn tussen web en stenen winkel in, maar ze zijn altijd blijven hangen in een hele ouderwetse manier van werken en retouren gingen ongecontroleerd zo weer de handel in.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 1 april 2021 09:31]

Dit heeft inderdaad niets meer met de oorspronkelijke Kijkshop te maken. Hetzelfde zag je bij de Free Record Shop wat ineens oude voorraden ging verkopen onder Boekenvoordeel, om de sinaasappel nog wat verder uit te persen. Zelfs de webshop vonden ze teveel moeite om in te investeren.
Een ‘goedkope prullaria winkel’ met lage marges maar grote aantallen hoeft geen webshop te hebben om succesvol te zijn. Kijk maar eens naar de Action.
Jarenlang wilde de populaire winkelketens alleen via fysieke winkels verkopen, simpelweg omdat de marges op de goedkope producten te laag zijn. Naar aanleiding van de intelligente lockdown besloot Action eerder dit jaar toch te gaan experimenteren met een webwinkel.
https://www.emerce.nl/nieuws/ontbreken-webwinkel-action-doet-nu-echt-pijn
Klopt, maar dat is alleen vanwege de lockdown - zonder lockdown hadden ze dat nooit gedaan. En ik ben ook benieuwd of ze daar na de lockdown mee doorgaan.
Ik weet niet of de Action onder de lage marge winkels moet worden geschaard. Veel dingen liggen voor weinig geld in de winkel, maar van een aantal producten heb ik eens op Ali opgezocht. Die staan op Ali voor nog geen 30% van de Action prijs te koop. Dus ik denk dat een groot inkoper als Action nog meer marge pakken kan.
Dat kan wel zo zijn, maar Action heeft ook nog personeel, grote winkelpanden, etc. te betalen. En ook internationale zaken, want ze zijn ook in het buitenland actief. Dus veel marge houden ze niet over.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 1 april 2021 11:38]

De action heeft het dan ook meer van de grote hoeveelheden die klanten meenemen. Even voor wat batterijen naar de action, en met een hele winkelkar bij de kassa aankomen met allerlei shit die je niet nodig hebt :D
Ze kopen ook heel veel overproductie en grote restpartijen, het zit wel goed daar met de marges, vorig jaar meer dan 600 Miljoen winst. en in 2019 iets over de 500 Miljoen winst bij een omzet van 4.2 Miljard.
Denk alleen dat de marges bij de action nog helemaal niet zo laag zijn hoor... het gaat ook om vaak hele goedkope spulletjes... maar de kabeltjes die 2-3 euro bij de action kosten hebben ze wel voor 5 cent per stuk ingekocht.. op alibaba bv..
Ja en als je zo'n naam hebt en ook nog eens als cadeau al je fysieke concurrenten gesloten worden en je gaat dan nog failliet dan doe je echt wat mis.
Misschien heeft de eigenaar wel een cursus gevolgd bij 1 van de vele guru's in Nederland 😂 dropshipping en rijden in die lambo. Maar alle gekheid op een stokje dit is zeker waar. Sinds corona zijn alle shops als paddestoelen uit de grond geschoten. En allemaal kleine marges plakkers. Ik bedoel als echt zo makkelijk was deed iedereen het wel :).
Om dan maar niet te spreken over die "Nederlandse" webshops die producten van AliExpress laten komen en zelf niet eens voorraad hebben. Zit je net zo lang te wachten en betaal je meer.
En als je niet tevreden bent, mag je het van die "Nederlandse" webwinkels terugsturen naar China voor €35 verzendkosten.
Dat is wel een verschilletje ja, als je iets niet zeker weet kun je het beter via zo'n shop bestellen
Tegenwoordig heeft Ali E ook een retour adres in Schiedam, dus denk dat het met die kosten toch nog wel mee valt, maar toch, gratis verzonden naar jou, maar retour kost geld
Het ging niet over Ali E, maar over webwinkels die zich voordoen als Nederlandse winkels maar stiekem vaak niet in Nederland zitten, maar wel producten van Ali E verkopen onder hun eigen winkelnaam, en je opzadelen met hoge retourkosten naar China als je iets wilt terugsturen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 6 april 2021 11:50]

Ik vond de Kijkshop vroeger al totaal niet interessant. Het was een grappig concept, maar ik herinner mij alleen nog dat ze vooral erg duur waren. De webvariant heb ik dan ook nooit naar gekeken.

Het valt niet mee om in de retail iets bijzonders te hebben om je te onderscheiden. Het belangrijkste is de prijs natuurlijk (Hollanders!), maar een groot (en goed) assortiment en een goede service is ook erg belangrijk. Dus als je niets bijzonders te verkopen hebt, en de prijzen goeddeels al vastliggen, kun je het gewoon vergeten. Op prijs concurreren is moeilijk. Zelfs dagaanbiedingsites zijn vaker maar enkele euro's goedkoper en soms zelfs helemaal niet. Belangrijke producten hebben gewoon vaste prijzen (prijsafspraken) en de grootste aanbieders hebben de markt al verdeeld. Hooguit kan daarbinnen nog wat verschuiving plaatsvinden. De rest mag de kruimeltjes oppikken.
Dat je de laagste prijs en typisch Hollands gedrag gelijk stelt is eigenlijk een vooroordeel wat lang niet altijd klopt (en natuurlijk niet zo erg omdat het wat zelfspot betreft). Welke mensen (in welk land) denken daar dan anders over?
Het punt is vooral dat mensen in het algemeen beseffen dat als de winkel geen toegevoegde waarde kan bieden, de prijs de bepalende factor is.
Naamsbekendheid kunnen dan nog een beetje helpen en misschien snelle logistiek. Onder die noemer probeert bijv. Bol.com het denk ik. Want veel voegt die ook niet toe. Dus komt het uit makkelijk betalen, makkelijk terugsturen, snel opsturen. Dat is dan de service. Maar vreemd genoeg is dat een service die gebaseerd is op haastige consumptie zeg maar. 'Men wil het nu hebben'

Ik heb dat nooit zo begrepen - als geen extra service wordt geboden en het gewoon dozenschuiven betreft, waarom zou dan (als particulier) voor een bepaalde winkel kiezen? Prijs toch?

De Kijkshop pretendeerde lage prijzen te hanteren vanwege het bijzondere winkel-concept maar dat was helemaal niet waar. Het was eerder een onhandige winkel met heel veel etalages...
Dat je de laagste prijs en typisch Hollands gedrag gelijk stelt is eigenlijk een vooroordeel wat lang niet altijd klopt (en natuurlijk niet zo erg omdat het wat zelfspot betreft). Welke mensen (in welk land) denken daar dan anders over?
Klopt, maar wij wonen in Nederland, en ik kan niet zo snel oordelen over Duitsers of Belgen. Uiteindelijk wil niemand teveel betalen. Maar omdat ik alleen kan oordelen over wat ik om mij heen zie, zie ik dat er best wel veel moeite wordt gedaan om de laagste prijs te vinden. Prijsvergelijkers, laagste prijs garanties etc. Sommige mensen zijn bereid service op te offeren voor een paar euro 'winst'.

Maar het was wat mij betreft ook meer een soort vlugge opsomming van wat mensen naar een specifieke retailer 'stuurt'. Bol, Coolblue en Media Markt doen het heel goed, waarbij je eentje hebt die op een of andere manier de reputatie heeft goedkoop te zijn (MM), waar ik dat nog niet gemerkt heb, en CB probeert de leukste te zijn en Bol wil gewoon alles kunnen verkopen tegen een redelijke prijs (zij proberen bewust niet de goedkoopste te zijn). Een Nederlandse Amazon zeg maar. Alleen jammer dat Amazon er nu echt is...
Elk van de genoemde winkels heeft een bepaalde aantrekkingskracht en als je daar tussen probeert te komen, moet je iets bijzonders hebben. AliExpress doet dat met krankzinnig lage prijzen. En dat werkt goed, want niemand kan dat toppen. Dat je soms een paar weken moet wachten is niet belangrijk. Onhandige retouren blijkbaar ook niet. De prijs is zodanig laag dat terugsturen vaak irrelevant is.
Ja - het zijn inderdaad kleine nuances waarmee dergelijke winkels zich onderscheiden.

En het zoeken naar de laagste prijs is heel herkenbaar. Het vreemde is echter dat veel van die prijs-vergelijkers zo matig lijken te werken. Vermoedelijk omdat deze zich laten betalen door aanbieders. Want of de links zijn allang kapot, of de link klopt gewoonweg niet (ander product) en ze tonen maar altijd een subset van de aanbieders.

Alle lof naar Pricewatch van Tweakers - want die werkt echt goed. _/-\o_
Door de naam heb ik er nooit wat gekocht online. Dus weet niet of dat zo'n slimme zet van ze was.
Vond deze kijkshop anders totaal niet concurerend qua prijs.
Der is niemand en geen ander bedrijf die anders opereert hier in Nederland.

Het gebeurd zelfs met wish en aliexpress producten. Blijkbaar kun je zo geld verdienen door mensen te bedienen die niet beter weten of niet verder kijken dan hun neus lang is!
Jammer dat er weinig geschreven staat in het topic, dat het niks met de oude kijkshop te maken heeft behalve de naam.

Kijkshop, en directsale deden alles voornamelijk via dropshipment rechtstreeks via de distributeur waarbij directsale behoorlijke scherpe prijzen had voor Apple.

Meestal stond directsale bovenin bij de pricewatch bij mac, maar denk dat je dat een jaar kan volhouden en dan met retouren in de knoop komt zonder eigen voorraad ben je daar niet op berekend natuurlijk.
Is het dan een cashflow probleem? Want retouren worden toch uiteindelijk door de groothandel weer geaccepteerd? Maar als je bedrijf kleine marges heeft, maar veel orders, en er worden in een korte periode veel producten retour aangeboden moet je die allemaal betalen. Van geld dat wellicht niet aanwezig is.
Dacht je dat de groothandel (kosteloos) een bestelling weer retour neemt? :P Die is blij dat ze van hun spullen af zijn. Als ze al retour nemen betaal je daar een soort re-stocking fee voor. In het uitzonderlijke geval dat ze wel kosteloos retouren aannemen, zit dat natuurlijk gewoon verwerkt in je inkoopprijs.
Een groothandel hoeft helemaal niks retour te nemen. Dat is een consumenten recht en niet een zakelijk recht. Zie ook: https://ondernemersplein.kvk.nl/bedenktijd-bij-verkoop/
Vond de oude Kijkshop met vitrines altijd een verademing.

Je had geen last van gehaaide verkopers op bonusjacht die je willen "helpen", geen te harde muziek en vrijwel geen druktemakers in de winkel. Die winkelformule was voor mij prima.

Jammer dat ook de doorstart het niet gered heeft.
het was het eerste 'offline' webshop concept. Je kon de uitgestalde producten een voor een bekijken, specs vergelijken en niet aanraken. Als je het wilde kopen moest je het op een briefje schrijven (je 'cart') en betalen bij de checkout balie.
Wat dat betreft hebben ze hun ervaring niet uit kunnen bouwen tot een goed lopende webshop.
Zelfde geldt ook voor otto enzo.
Kijkshop is één van die vele bedrijven die te laat de stap naar online gemaakt hebben, en daar dus de inhaalslag niet konden maken. Wehkamp was heel erg vroeg met het overgaan van postorder naar online, Neckermann bijvoorbeeld niet en Otto heeft zelfs een naamwijziging moeten doen om het van de grond te krijgen. Jammer voor de Kijkshop, maar niets is voor eeuwig.
Uh volgens mij is de strekking van het bericht dat ze wel de overstap konden maken maar dat het succes ze heeft tegengewerkt.

Volgens mij is hier in de bedrijfsvoering iets fout gegaan. Er zijn echt wel leveranciers die je willen leveren als je maar (eventueel achteraf binnen x dagen) betaald. Maar als de betaling uitblijft dan wordt het lastig.
Anoniem: 310408
@hmartino31 maart 2021 21:51
Uh volgens mij is de strekking van het bericht dat ze wel de overstap konden maken maar dat het succes ze heeft tegengewerkt.
Als je dit morgen had gepost had ik hard gelachen. Nu is het gewoon een slechte grap. Als een winkel over de kop gaat omdat er teveel klanten zijn is er iets vreselijks mis met de mensen die er werken Niet met producten, niet met de klanten.

De Kijkshop is gewoon over de kop gegaan omdat ze geen geld meer hadden om de rekeningen te betalen. En dat onstaat niet omdfat dingen zo goed gaan.
Een harde groei kan op zich wel financiele problemen veroorzaken doordat betalingstermijnen elkaar kruisen terwijl je niet de financiele reserves hebt om die tijdelijke gaten op te vangen. Aan de andere kant betalen je klanten bij Business 2 Consumer natuurlijk altijd vooraf dus dat moet qua inkomsten toch nauwelijks een probleem zijn. En uitgaven heb je zelf in de hand.

Maar als je kan aantonen dat dingen echt zo supergoed gaan dan heb je zo een investeerder te pakken inderdaad. Ik denk ook dat het meer een PR verhaaltje is van die onstuimige groei.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 maart 2021 22:02]

Niet alleen een investeerder.

Als ik je als bedrijf 100.000 producten per jaar verkoop. En ik heb vertrouwen dat ik mijn geld krijg dan ben ik best bereid om een paar maanden te wachten.

Alleen als dat voor de 3e of 4e keer gebeurd dan stopt het ergens natuurlijk.
Ja precies, helemaal mee eens. De leveranciers zijn ook behoorlijk meegaand als de zaken echt hard lopen. Met een faillissement is iedereen de verliezer. Daarom geloof ik daar ook niet zo in.
Wellicht heb je het tweede gedeelte van mijn post niet gelezen. Dus ik zal dit nogmaals herhalen:

Volgens mij is hier in de bedrijfsvoering iets fout gegaan. Er zijn echt wel leveranciers die je willen leveren als je maar (eventueel achteraf binnen x dagen) betaald. Maar als de betaling uitblijft dan wordt het lastig.
Ja - vreemd verhaal - pure dropshipper en veel omzet en dan over de kop? Dus betaalden ze ergens teveel.

Misschien toch iets onder de prijs verkocht - dan werkt het niet in je voordeel om heel veel te verkopen natuurlijk. Een tactiek die meer wordt gebruikt (mits een dikke reserve aanwezig is). Hoog risico + lange termijn ROI. Dat is geen slimme zakenman. Dat is iemand met diepe zakken die denkt dat hij het wel gaat redden (al dan niet met hulp van investeerders).

Ben bang dat hij zelf wel genoeg heeft verdiend (dus als slim wordt bestempeld) maar ondertussen zijn weer flink wat klanten en leveranciers gedupeerd.
Dat bericht is duidelijk door een of andere marketing pipo opgesteld. Heb jij wel eens van iemand gehoord die werkelijk de kijkshop webwinkel gebruikte?
Ik denk niet dat de Tweakers echt de klanten zijn die daar heen gaan. Wij weten de weg naar pricewatch en kieskeurig wel te vinden en dan kom je niet snel bij zo'n site uit. Die concurreren meestal op hun naam en niet op prijs.

Dit soort sites moeten het echt hebben van opa en oma die vroeger naar de kijkshop kenden en die vertrouwen, en er nu sinds het winkelfaillissement en Corona niet meer terecht kunnen. En dan zoeken naar wat ze kennen.

Sowieso was de webshop niet echt dezelfde zaak meer maar dat weten zij niet natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 maart 2021 22:05]

Het is irrelevant of er mensen in mijn omgeving zijn die ooit de Kijkshop website gebruikte. Ik haal alleen aan wat er gezegd wordt in verschillende nieuwsberichten.
Volgens mij is hier in de bedrijfsvoering iets fout gegaan. Er zijn echt wel leveranciers die je willen leveren als je maar (eventueel achteraf binnen x dagen) betaald. Maar als de betaling uitblijft dan wordt het lastig.
Dat kan. Eén maand, drie maanden, misschien zes maanden opvolgend. Maar er komt een einde aan. En zoals anderen zeggen, er gaan echt geen winkels over de kop omdat ze te veel klanten hebben en daarom de leveranciers niet kunnen betalen.
Ik ben blij dat je het met me eens bent. :)
Ehh, dan heb je de laatste zin niet goed gelezen, denk ik?
Dat is helaas waar. Ik had daar in 2011 of 2012 gesolliciteerd voor een management functie en tijdens het gesprek had ik gevraagd hoe ze de toekomst zagen met betrekking op online verkoop. Er leek in zijn geheel niet over nagedacht en ik ben ook niet naar een tweede gesprek gegaan. En zo zijn er nog vele anderen, zeker in de electro speciaal zaken die het niet hebben gered omdat ze de online verkoop hebben onderschat.
Neckermann Otto wehkamp zijn allemaal online gegaan. Neckermann.nl heeft het niet kunnen redden omdat er al financiële problemen waren. Ik bestelde daar graag en bij wehkamp en Otto ook.
Ook nemen zij een groot risico omdat zij kredieten en achterafbetalen verstrekken en daaar zit het hem nu net het verschil. Wehkamp heeft sinds een tijdje de Tinka app (kredietverstrekking om spullen te kopen tegen maandelijkse termijnen waarbij een lichtere acceptatieprocedure wordt gehanteerd.) en blijkbaar wordt deze door derden geïmplementeerd en benuttigd en is daar een behoorlijke markt voor! Otto doet dit ook, Neckermann ging hiermee de mist in!

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 1 april 2021 17:04]

About you = Otto
Otto.nl is toch Otto? Bestaat nog gewoon?
About you is van Otto, net als Bon Prix. Maar, Otto bestaat nog gewoon ja.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 31 maart 2021 21:26]

Ervaring? Ik zie echt vrijwel geen enkele capability vanuit de winkelformule die je mee kon nemen naar online. Vooral aan de achterkant...
Aanvankelijk had Wehkamp daar wel voordeel van. Die hadden de logistiek goed op orde. Vraag me af hoe het nu loopt.
Ze hebben als enigste van Nederland een robotlijn met een eigen consumer support en callcenter en online services en daarbij het financiële gedeelte. Ik bestel daar regelmatig en dat gaat zeer snel via PostNL de laatste keren dat ik besteld had, als ik het goed heb. Ook kwa pre-orders dik in orde!
Kijkshop was destijds populair vanwege onder de prijs zitten en iedere week een folder op de mat.
Assortiment was niet echt geweldig.
Het was ook wel heel veel plastic fantastic spul. B/C-merken als Cresta en Trust enzo.

Ik kocht er in de jaren '90 altijd mijn Casio horloges. Maar daarna ben ik er zelden meer geweest.
Ja, vond dat zelf ook altijd een verademing.. je zag namelijk goed hoe een product eruit zag.
En er dan na betalen achter komen dat het artikel niet op voorraad was en je alsnog met lege handen naar huis ging. Geld teruggeven werd niet gedaan, en je kon dus wachten totdat het artikel eindelijk eens op voorraad kwam.

Inderdaad, de eerste webshop :)
Sterker nog.... eigenlijk hadden zij exact de formule van een Coolblue-winkel nu. Je geeft aan wat je wil hebben, alleen nu niet meer op een briefje maar mondeling tegen de medewerker. En bij de balie kan je het product ophalen die met een goederenlift achter de balie terecht komt.

En om het nog ironischer te maken, bij ons in Arnhem zit Coolblue in het oude Kijkshop-pand....
En om het nog ironischer te maken, bij ons in Arnhem zit Coolblue in het oude Kijkshop-pand....
Misschien verklaart dat de goederenlift. Hier hebben ze dat AFAIK niet. Maar als ie al in het pand zit waarom niet gebruiken?
Die goederenlift had Kijkshop Arnhem omdat het magazijn boven de winkel zat waarbij orderpickers het in de lift zette. Coolblue heeft wel stevig verbouwd, dus die oude lift zal er vast niet meer zijn :)
Ik dacht dat alle Kijkshops zo'n lift hadden? Coolblue hier heeft het magazijn gewoon achter de winkel zitten.
In Emmen zat het magazijn achter de winkel , je kon er via het doorgeefluik zo deels inkijken.
Een lift had ook geen nut gehad aangezien boven het winkelpand appartementen zaten en er geen echte kelder was volgens mij.
Ik doelde wel op de tijd dat Kijkshop nog echt Kijkshop was.

Overigens is Coolblue toch echt Nederlands en bijna 10 jaar later pas in Belgie begonnen.
https://www.coolblue.nl/c/geschiedenis.html
Coolblue is helemaal niet origineel Belgisch... Hoe kom je daar bij?
Ze zijn online begonnen vanuit een Rotterdamse zolderkamer en later naar Belgie en Duitsland gaan uitbreiden met ook fysieke winkels.
coolblue een web winkel maar je kan natuurlijk er zelf gaan winkelen.
Coolblue is een netwerk van magazijnen die zo ingericht zijn dat de consument ZELF zijn pakketje kan komen uitzoeken en meenemen. Scheelt weer transportkosten.
Dat inderdaad. Vond wel het tapijt altijd zo stinken.
Klopt. Muffe oude zooi. Let maar op: de winkels die dat nog meer hadden, zijn allemaal de vernieling in gegaan.

Tapijt vond je onder andere bij de Schoenenreus, de Scapino, de Bristol, de DA drogist. Heel typerend, maar al die clubs bestaan niet meer, hebben een doorstart gehad of moesten afslanken.
Een correlatie is nog geen causaal verband. ;-)
Dat is waar maar het geeft wel een bepaalde gedeelde mentaliteit aan die er heel goed ten oorzaak kan liggen.
Ja maar de vitrines, en het niet lastig vallen door verkopers was een pluspunt. Ik zie wel degelijk iets in dit concept. Nu kijk je online naar producten. Maar even in het echt zien zonder te veel smuk is wel iets waar ik oren naar heb.
Het voordeel is nu dat je het kunt laten afleveren thuis en het 2 weken lang kunt zien.
Het is alleen wat minder romantisch.
We got 'm. Morgen op zoek naar meer winkels met tapijt en shorten (indien ze op de beurs staan).
Schoenenreus heeft - voor zover ik kan vinden - geen fysieke winkels meer, maar Bristol, Scapino en DA drogist hebben samen vele honderden fysieke winkels.

Met de ongelooflijke kaalslag in de retailsector de afgelopen jaren heb je nou niet echt de beste voorbeelden gekozen.....
Met de ongelooflijke kaalslag in de retailsector de afgelopen jaren heb je nou niet echt de beste voorbeelden gekozen.....
Is dat zo?

https://www.nu.nl/onderne...s-failliet-verklaard.html
https://www.telegraaf.nl/...kels-vanwege-coronacrisis
https://www.nu.nl/economi...o-failliet-verklaard.html
https://www.nu.nl/onderne...a-failliet-verklaard.html

Dat de winkels er vandaag de dag zijn, wil niet zeggen dat ze nog steeds goed draaien he. Het hele middensegment draait gewoon slecht en daar zijn deze winkels een belangrijk voorbeeld van.

Het hele middensegment zal m.i. nog wel verder uitgedund worden. Klanten gaan voor goed of voor goedkoop. Dat houdt in dat je ofwel gaat naar 1 van de 500 ETOS-winkels voor het betere spul of ofwel gaat voor een van de 1250 Kruidvat-winkels voor de kassakoopjes.

En dan de DA... Vroeger kon je in ruim 700 winkels terecht, totdat de toko op de fles ging. Dankzij de overname van DIO had het in 2017 weer 400 vestigingen, maar dat aantal is intussen ook alweer gedaald.

De Trekpleister zit er ook een beetje tussenin. M.i. profileert het zich net iets hoger dan de Kruidvat, maar ook die winkel zie ik wel sneuvelen ten faveure van Kruidvat (waar het onderdeel van is).
De Hema kan zeer zeker hier ook aan toegevoegd worden met 650 miljoen schuld.
Winkels die niet meegegaan zijn met de huidige tijd. Klanten willen steeds meer beleving, open ruimtes en fris en natuurlijk gevoel.
Niet iets wat je herkent bij die labels.
Oei, dat voorspelt weinig goeds hier met de coronacrisis...


:o
Die geur komt door de lijken in de kast daar toch?
Nee, daarvoor moet je naar de overkant, de gevangenispoort (als 'tie weer open is) kan ik aanraden als je eens in den haag komt, erg tastbaar/visualiseerbaar gereedschap als lief vragen niet tot resultaten leidde .. Erg motiverend is wat mij betreft de piramide met gewichten aan je enkels ...
Als kind eens geweest. Kwam helemaal wit en misselijk weer naar buiten. Als troost gingen we wel naar McDonalds :D
De DA heb je nog gewoon hoor, kan je zo twee filialen aanwijzen :p
Ik heb altijd weinig behoefte om aan het tapijt te gaan ruiken, maar ieder zo zijn voorkeuren :+
Helemaal met je eens.
Lekker vitrineloeren en als je iets handson wilde bekijken kon dat aan de balie.
En inderdaad, geen personeel om je heen hangen die in alle beleefdheid hun diensten aanboden.
Ook niemand met kennis over de producten, die een aanbeveling konden doen en buiten de drie tot vier regeltjes tekst op de kaartjes, totaal geen productinformatie.

Handig ook, dat je niets kon ruilen, geld terug kon krijgen en zich verder gedroegen als een normale winkel, terwijl je duidelijk niet de mogelijkheid had, om producten en informatie te verkrijgen zoals de wet verwacht bij een situatie die niet onder de "wet van koop op afstand" valt.

Ja, de rust was fijn, maar verder heb ik altijd schofterige klantenservice verkregen van een winkel die zo weinig kosten maakte voor verkoop.
Dezelfde service dus al vele andere winkels.
Productkennis, ach wat is productkennis.
Dat is bij menig andere winkel echt niet anders.
Daarnaast heb ik altijd als iets niet goed bleek gewoon om kunnen ruilen.
Geen geld terug policy zijn wel meer winkels die dat hanteren.
Niet dat ik dat goedkeur, maar het gebeurt wel.
Nou, dat ben ik niet met je eens, zeker in die tijd niet.
In die tijd kreeg ik nog degelijk advies over een mp3 speler bij de mediamarkt, t.o.v. geen advies bij de Kijkshop. En wat moet je als advies hebben over een mp3 speler met 128mb opslag; destijds genoeg, zeker over batterijduur, voordelen van de een t.o.v. de andere, en als 12 jarige knul, mag je wel wat informatie vragen aan een winkel die je iets verkoopt voor een euro of 50.

Muis van anderhalf jaar oud die defect ging, krijg ik doodleuk te horen dat er geen garantie op zit en dat ik bij de fabrikant moest zijn, terwijl ik jaren later leerde dat ik dit wel moest hebben.

Maar gelukkig zijn dat ieders eigen ervaringen.. De Kijkshop heeft bij ons niet voor niets 6 jaar lang op uitverkoop gestaan..
Die min1 komt overigens niet van mij.
Maar over de mediamarkt kan ik weer boekdelen schrijven.
En die zijn niet allemaal om over naar huis te schrijven.
Maar dat is het bedrijf wat mediamarkt heet.
En niet degene die er werken.
Het is voor de mannekes en de vrouwkes die daar werken haast ondoenlijk om alle ins and outs te kennen van alle producten die ze verkopen.
Dan heb ik soms nog liever de fabrieksinfo op de verpakking.
Want ik heb wel eens staan te luistervinken waarbij ik dacht van jonge hoe verzin je het.
Overal is wel wat bij.
Als ik tien tellen stil sta in de mediamarkt bij de televisies dan springen er wel drie over de balie heen om mij te helpen.
Goedbedoeld misschien maar gewenst....... niet echt.
Bijzonder, ik heb die ervaring niet bij de Mediamarkt waar ik altijd kwam en kom zal dus zeker ook per vestiging kunnen verschillen. Er zijn zeker mensen zonder kennis over de producten die ze verkopen, en dat zie je nog meer met de part-time medewerkers die daar werken. Maar ook vaak mensen die wel weten wat ze verkopen en een degelijk advies kunnen geven.

Nogmaals, dit zal heel erg kunnen verschillen per vestiging en ik geloof ook zeker dat het "beleid" is om veel te verkopen, en niet perse om degelijke verkopen te sluiten.
Ook niemand met kennis over de producten, die een aanbeveling konden doen en buiten de drie tot vier regeltjes tekst op de kaartjes, totaal geen productinformatie.
Eigenlijk precies de afhaalbalies van de webshops van tegenwoordig dus. Avant la lettre :)

Ruilen kon wel hoor, heb ik wel eens gedaan daar.
Mijn eigen ervaring; ik kon bij de vestiging op de Koperwiek in Capelle aan den IJssel nooit wat terugbrengen.
Horloge in een opwelling gekocht maar bleek het bandje toch veel te groot en niet verstelbaar -> Jammer dan
Muis gekocht en defect na anderhalf jaar -> jammer dan

Heb het zelfs een keer gehad dat ik het product, nog ongeopend had en dat het product alleen maar uit die bak gehaald was door de medewerker, en dat ik niet meer mijn geld terug kon krijgen nadat ik toch een andere keuze gemaakt had welke iets (eurootje of 5) goedkoper was.
Wat gek.. Ik heb wel dingen geruild daar, ook omdat ze tegenvielen. Voor een tegoedbon in plaats van geld terug kon er veel in Zaandam. Maar ik geloof je wel hoor!

Misschien was het een franchisezaak? Daar betaalt de eigenaar vooral voor het merk maar doet zelf de bedrijfsvoering en dan zie je vaak wel wat meer eigen inzicht omdat het uit hun eigen zak komt. Ik weet eigenlijk niet hoe kijkshop georganiseerd was.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 maart 2021 23:02]

Zou me niks verbazen, ze hebben volgens mij 6 jaar faillissementuitverkoopreclame opgehangen. =)
Blij dat de ervaring anders mocht zijn.. heb ik ook iets meer begrip waarom deze zaak nog een lange tijd vol heeft kunnen houden.
Ah, ik heb sinds 2000 niet meer langdurig in Nederland gewoond dus ik heb die constant-faillissements fase niet meegemaakt. Maar ik denk dat het verkopen aan de verkeerde partij er ook wel mee te maken heeft. Net als bij de HEMA, dat het verkocht wordt aan zo'n toko die het volstopt met schulden en alles er uit trekt dat er nog te halen valt, geen wonder dat het dan op de fles gaat. Ondanks dat het goed loopt.
Sorry maar als je naar MediaMarkt gaat en je stelt een vraag dan krijg je nog misinformatie. En worden de vragen ingewikkelder dan moeten er.meerdere personeelsleden aan te pas komen, en dan weet je het nog niet. Maar goed, ik kan nog uren zo doorgaan over MediaMarkt.

Maar tegenwoordig weet personeel niks van het product, even op de website kijken voor de info.is dan wat ze vaak doen. Of Google!

Gespecialiseerde bedrijven puur voor bijvoorbeeld fotografie, daar kun je nog wel eens personeel vinden die er ook echt verstand van hebben
Ligt ook aan de vestiging misschien? Hier wist het personeel echt wel van de hoed en de rand. En ruilen / geld terug was ook geen probleem.
Kopen op afstand heeft wel een voordeel, twee weken de tijd om alsnog te retourneren.
En als het document voor de retourenring ontbreekt ja dan komt er ineens 1 jaar bij. Dus tijd genoeg om te discussiëren en desnoods de firma voor de handelsrechter trekken.
Ja - was idd geen beste reputatie had ik ook het gevoel. Bestaansrecht was meer: nauwelijks concurrentie (voor de productgroepen die de kijkshop aanbood). Dat veranderde rap met de opkomst van webwinkels.
Ik vond het waardeloze winkels, te vaak meegemaakt dar het product dat ik wilde niet op voorraad was terwijl het nog wel in de etalage lag. "Geef me die dan maar" zei ik dan maar nee, dat kon niet maar we kunnen hem wel bestellen voor je.
Ik vond het waardeloze winkels, te vaak meegemaakt dar het product dat ik wilde niet op voorraad was terwijl het nog wel in de etalage lag. "Geef me die dan maar" zei ik dan maar nee, dat kon niet maar we kunnen hem wel bestellen voor je.
Bij mij vaak dan toch weer het tegenovergestelde, als het product niet langer op de plank in het magazijn lag stuurde het magazijn de lege doos naar beneden met de orderpickbon met de opdracht het apparaat uit de vitrine te nemen en in de doos te stoppen. Dit gebeurde trouwens niet alleen in een filiaal in Dordrecht maar gewoon overal als ik eens een keer besloot ergens de stad in te duiken dus een Breda, Tilburg, Rotterdam eigenlijk was dit ook de normale gang van zaken.

Afdingen van de prijs was dan overigens ook niet mogelijk aangezien niemand het aangeraakt had dan alleen de winkelier was er volgens het interne beleid van welke Kijkshop ook, geen mogelijkheid tot het geven van een korting o.i.d.
Dat is raar want in Emmen, Zwolle en Lelystad was het niet mogelijk om producten uit de vitrine te krijgen.
Dat is raar want in Emmen, Zwolle en Lelystad was het niet mogelijk om producten uit de vitrine te krijgen.
Emmen, 2006 of 2007 was het gewoon mogelijk. Toevallig samen met mijn vrouw nog geweest voor een Senseo die m'n schoonouders niet hadden en bij de Kijkshop in de aanbieding was en dus die uit de vitrine meegekregen.

Heb trouwens wel gehoord dat het bij die Kijkshop wel geregeld een zooi was waarbij de ene medewerk(st)er enorm stug was terwijl de ander juist heel aardig en beleefd was en vooral ook mee dacht.
Laten we maar zeggen dat het bijzondere winkels waren. Vroeger heb ik er behoorlijk vaak iets gekocht (voordat ik begon alles via internet aan te schaffen) en mijn ouders ook maar het was altijd 50/50. Of ze hadden het wel of ze hadden het niet, en als ze "het niet hadden" terwijl er wel een in de vitrine stond kreeg ik die in ieder geval nooit mee want dat waren "demomodellen". Ik gok dat ze gewoon te lui waren om het product uit de vitrine in te pakken en later weer een andere te moeten terugzetten.

Ook aanbiedingen waren altijd meteen uitverkocht omdat ze meestal maar een handjevol van die producten per vestiging toegewezen kregen waardoor ik altijd achter het net viste, die aanbiedingen waren volgens mij dan ook niets meer dan lokkertjes om je de winkel in te krijgen. De eerste MP3 speler die ik ging kopen (zo'n USB stick achtig ding met welgeteld 128MB opslagruimte) wilde ik bij de Kijkshop halen want hij was daar flink afgeprijsd maar toen bleek dat ze er maar twee hadden gekregen...
Ik vermoed dat het 'vitrine beleid' afhing van het feit om het desbetreffende product nog wel zou worden geleverd. Was de kans daarop klein dan verkochten ze ook het demo-model.
Ik heb dat ook wel een paar keer meegemaakt (regio Rotterdam).

Ik had als student een handeltje in de Motorola Razr vroeger, was veel vraag naar en Kijkshop had de Orange branded modellen voor weinig. Kocht er wel eens meerdere tegelijk en dan mocht het winkel model meestal ook wel mee. Die maakte ik dan simlockvrij en flashde er andere software in, haalde het logo’tje eraf met een suikerklontje en verkocht ze door.

Al het bier in mijn studenten tijd mee betaald. Leuke tijden waren dat :)
Dan lag het denk ik aan het humeur van de medewerker. Toch wel een aantal keer wat uit de etalage gekregen in Emmen
Anoniem: 310408
@EnigmaNL31 maart 2021 21:52
Ik vond het waardeloze winkels, te vaak meegemaakt
Uhh hoevaak kwam je er dan?
Vroeger kwam ik er regelmatig.
Als kind kwam ik er vaak, mijn moeder ging dan in de kleding shops ernaast shoppen, en ik vermaakte me uren met het kijken naar de -eigenlijk- meuk die daar lag, casio LCD tv's van anderhalve inch, Yoko wekkerradio's, commodore 64s die toen al niemand meer wilde, te duur gereedschap, Tetris LCD handheld games van tien gulden. Ideaal, niemand viel je lastig 😎
Heb er volgens mij nog een keer een casio g shock gekocht, idd met dat briefje die je dan moest invullen, en dan hopen dat ze het nog op voorraad hadden.
Ja inderdaad, Yoko! Dat was toen al van dat China spul waarvan je maar moest afwachten of het echt werkt. Wat je nu bij aliexpress koopt :') Yoko was echt een typisch C-merk toen aan het bittere eind van de kwaliteitsschaal.
Juist en dat was waarmee ze de vitrine vulden; low-quality crap. Maar soms wel leuk om te kijken. En het bleef vaak bij 'kijke, kijke, nie kope' :9
ja, maar te weinig mensen gaven te weinig geld uit, en kijkshop staat niet op de UNESCO Heritage-lijst. vaak troep, en elke winkel had ieder paar maanden een 'uitverkoop wegens verbouwing' (die dan niet gebeurde natuurlijk)... op een gegeven moment trapt niemand er meer in.
Uitverkoop vanwege verbouwing, maar dan alleen op dingen met een sticker. Wat een onzin was dat, was de laatste keer dat ik er heen ging; ik had er meteen helemaal genoeg van.
De oude Kijkshop had ook een selectie die aardig, uniek en budgetgeorienteerd was, (gadgets, computeronderdelen) die het de moeite maakte om even te kijken als vergelijking met andere elektro/bouw/witgoed winkels.
Je had vaak helemaal geen last van verkopers (cassieres)...want die waren (spreek over de winkel in Arnhem zo'n 10 jaar geleden) vaak nauweljks te zien.

Qua aanbod producten was het vaak de middle of the middle (of er onder)..als het dan ook nog eens echt op voorrraad was.

...een soort van AliExpress achter glas...
Eigenlijk is dat niet eerlijk t.o.v. Ali... want die hebben wel enorme voorraden en een enorm assortiment.

Voor de rest zie ik de overeenkomst ook wel. Nauwelijks service, veel low-quality produkten, matige informatie over het product.
Die goeie ouwe tijd in de jaren 90. _/-\o_
Ik kwam je reactie ook al tegen op nu.nl.

Precies deze.

De oude formule was al ingehaald door de tijd.
De eerste website was echt slecht.
En de doorstart was niet beter.

Als je daarnaast de "onstuimige groei" de schuld geeft van het faillissement, dan zet ik daar enorme vraagtekens bij.

Je krijgt dus een groter marktaandeel en kunt gewoon niet leveren of veel te laat.

Dan ben je gedoemd te falen met concurrenten als bol en coolblue.
De formule was prima. Het assortiment was ruk, met merken als Audiosonic of noem maar 1 of ander obscuur merk. Het was het allemaal net niet. Met een gouden ring van de Kijkshop thuiskomen werd al helemaal niet in dank afgenomen.
Bepaalde types kochten dan ook "Kijkshop-goud" . Jammer dat de volgende generatie deze uitspraak dan ook niet meer gaat snappen :'(
Ik vond het verschrikkelijk, de Blokker van de electronica winkels. Ben er een paar keer geweest, maar de rommel die ze verkochten was ook nog te duur.
Wat is er mis met de Blokker? Die verkopen toch echt A-merken! In tegenstelling tot de Kijkshop van vroeger.
Het verbaast mij enorm, dat een winkelketen, die eigenlijk voor het internet al zijn hele logistiek en bedrijfsproces zo had ingericht dat de overgang naar een web winkel eigenlijk een eitje zou moeten zijn, zo hard gefaald heeft.
Dat was het 2018 faillissement. Het enige wat over is gebleven is de naam, en schijnbaar wekte die bij veel mensen toch nog veel vertrouwen op, precies hetzelfde als de huidige V&D.

Ergste is nog dat Kijkshop een marketplace was, al was dat niet zo heel duidelijk, veel producten kocht je extern, enige wat ze moesten doen is ordertjes doorschieten, paar % inhouden en geld overboeken naar de 'echte' webshops, en zelfs dat konden ze al niet.
enige wat ze moesten doen is ordertjes doorschieten, paar % inhouden en geld overboeken naar de 'echte' webshops, en zelfs dat konden ze al niet.
Heb je enig idee hoe de huurprijzen van winkelpanden rond 2010 gingen? Die paar procent inhouden was toen al niet genoeg om de formule te kunnen handhaven. De leveranciers hadden geen zin om veel te helpen want het was toen al duidelijk dat de marges van webshops gewoon beter was.

Maar het is goed te zien dat een nieuwe lichting tweakers die de commercie ingaan dit soort inschattingsfouten nooit meer zal maken. Hindsight is 20/20...
Gaat niet om 2010. Kijkshop zoals iedereen het kende is in 2018 failliet gegaan. Wat er nu was was enkel nog de domeinnaam waar ze een generieke webshop op gezet hadden aangevuld met marketplace, een ander voorkantje voor hun Plazasale of Directsale ding. Er hing geen enkele winkel meer aan vast. Hetzelfde is het geval bij V&D (behalve het faillissement dan :p)

[Reactie gewijzigd door KeRsTmAnNeKe op 31 maart 2021 22:10]

Het valt me op dat erg veel winkels, bij de omschakeling/overgang naar webshop, te laat zijn ingestapt of de boot volledig gemist hebben. En dat webwinkels zonder of beperkte bekendheid veel meer succes hebben.
Zou het liggen aan een stugge organisatie? Weinig inzicht waar kansen liggen? Moeite hebben met uitbreiden/reorganiseren?
Ik zie een bever.nl als hét voorbeeld hoe een webshop je winkel echt kan versterken. Er zijn meer voorbeelden maar deze spreekt mij het meeste aan.
Anoniem: 310408
@Kaler31 maart 2021 22:29
Zou het liggen aan een stugge organisatie? Weinig inzicht waar kansen liggen? Moeite hebben met uitbreiden/reorganiseren?
Vaak lag (ligt) het aan de investeringen die je moet doen. Als je als je al een tijd zit met slecht lopende zaken dan ben je vaak door je reserves heen en zal je extern geld moeten aantrekken om een grote online business op te zetten. Onderschat de kosten daarvoor niet, een kwart miljoen gaat er zo doorheen als je iets wil opzetten.

Ik heb recentelijk een vriend geholpen hiermee en in dat project was er 200.000 euro nodig om het hele assortiment, met technische data en mooie foto's op de server te krijgen. Acht man waren maanden bezig. Zes met de data en twee om te checken want in de business waar de man in zat is een milimeter genoeg om veel problemen te krijgen. En dan heb je de data, nog geen database, nog geen shop, nog geen order afdeling, nog geen shipping, nog geen support, nog geen retour department en nog niet iemand die elke dag kijkt of Amazon geen betere deal heeft.

Van een winkelketen naar een bloeiende online business gaan in een bestaande markt is gewoon bijzonder moeilijk. Niet elke ondernemer is Reed Hasting die Netflix van dvd rental naar een wereld concern kan brengen. En Hasting kreeg bijna een half miljard dollar in totaal om te investeren. Bij de Kijkshop was een paar honderd euro al een hoop.

De Kijkshop had in de winkelcentra iets aparts (veel aanbod van veel verschillende aanbieders en je kon alles zien), maar online hadden ze werkelijk geen enkel niets wat ze kon onderscheiden van alle andere. Toen de Kijkshop groot werd kregen de meeste mensen nog een dik boek met plaatjes van Wehkamp thuis bezorgt. In die markt was de Kijkshop iets nieuws. Niet dat ze de 'massage' apparaten hadden maar je kom de meeste dingen die elders niet te koop waren aanraken.

Dat was hun market model. Het is vrij overbodig om aan te duiden dat de tijd ze heeft ingehaalt. Hoewel,,, meer en meer willen grote merken weer plekken hebben waar klanten de producten kunnen aanraken. Apple Stores etc... Ik persoonlijk heb nog nooit een telefgoon gekocht die ik niet aangeraakt heb en zal dat ook nooit doen. Maar om in die markt iets te doen was niet voor de Kijkshop, ze hadden gewoon niet de naam of de reputatie.
Forse vaste kosten voor je bestaande filialen en personeel wat niet geschikt is voor digitale bedrijfsvoering. Als je een goed lopende winkelketen hebt is het erg onaantrekkelijk om fors te investeren in iets wat misschien wel, misschien niet een succes gaat worden. Dan investeer je liever in datgene wat je kent. En als je te lang hebt gewacht met hervormen dan is er geen geld meer om te investeren en zit je vast.

De veranderingen gaan als je er middenin zit relatief ongemerkt, maar een paar jaar later ben je mooi de Sjaak.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 31 maart 2021 21:26]

Ja, die boot hebben ze even gemist. Ze hadden idd prima "direct afhaal" punten oid kunnen doen via hun webshop.
Het is nogal een prijsverschil tussen locaties voor winkelpanden en opslagloodsen...
Sowieso, toen ze een webwinkel startte, waren ze al minstens even duur met de producten als in de fysieke winkels. Als je dezelfde tarieven gaat hanteren als je fysieke winkel en daar bovenop ook verzendkosten rekent terwijl de concurrentie al flink wat markt verworven heeft en lagere prijzen hanteert, weet je op voorhand al dat het gaat falen.

Dus inderdaad, ondanks het prachtige concept gewoon keihard te laat en totaal niet interessant.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 31 maart 2021 21:25]

De volgende is........... ?
Een paar jaar terug heb ik een lijstje opgesteld. Winkelketens als DA, V&D, Kijkshop, Bristol, Schoenenreus, Scapino, Didi, etc, etc, stonden er allemaal in. Intussen is ruim 80% van het lijstje weggevaagd van de markt en daar waar heel veel mensen krokodillentranen janken, denk ik alleen maar 'opgeruimd staat netjes'.

De winkels die weg gaan zijn de winkels waar je toch nooit kwam. En als je er wel kwam, dan kocht je er praktisch niets.

De HEMA, Blokker, Trekpleister zie ik allemaal nog wel een keertje gaan.
Als ik naar de HEMA ga dan koop ik eigenlijk best veel. Al mijn huishoudelijk spul komt daar vandaan. Bestek, borden, en ook sokken en drop. Er staat altijd een rij voor de kassa hier (Spanje, daarom zijn ze open!) en volle draagkarretjes.

De HEMA ga ik echt wel missen. De trekpleister niet, en Blokker hmja, die weten al jaren niet meer wat ze nou willen zijn. Een beetje CD's, een beetje electronica, een beetje schoonmaakspullen, een beetje snuisterijtjes.... Die missen echt een harde visie.

De HEMA heeft ook wel een allegaartje maar die zijn daar wel goed in, op de een of andere manier. Ik denk omdat alles precies in de middenmoot van de prijs --- kwaliteit verhouding ligt. Daar koop je dingen die je vaak gebruikt maar niet heel veel om geeft. Je krijgt een redelijk geprijsd artikel dat er redelijk uitziet (mintgroen of lichtgrijs :') ) niet van ellende uit elkaar valt (zoals iets van de Action), niet uitblinkt in kwaliteit of functies maar gewoon jarenlang zijn werk doet. Echt, ik kan me de laatste keer niet heugen dat ik iets kocht bij de HEMA dat snel kapot was, of te duur. Zelfs hun broodjes en worst, het is gewoon prima voor een goede prijs. Dat is duidelijk waar hun visie ligt.

Terwijl Blokker van electronica vooral B-merken heeft, huishoud spul vooral dure A-merk en dan die rare potjes en plantjes en andere vage shit :? Als ik daar binnen kom dan heb ik altijd zoiets van "wat doe ik hier eigenlijk" terwijl ik bij de HEMA een heel rondje loop van alles wat ik nodig heb.

Ik weet dat de HEMA ook niet goed loopt maar er is wel een plaats voor vind ik. Je ziet ook veel minder mensen protesteren tegen sluitingen van Blokkers dan van HEMA's.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 maart 2021 23:25]

Hema is ook geweldig voor baby/kinderkleding en dergelijke. Al zijn ze er klein in, ik geloof dat de voedsel afdeling ook aardig is, en make-up e.d. ook. Maar het lastige van het manusje-van-alles is dat je toch snel elders zoekt, maar als je er komt koop je gelijk van alles.
Bij mij is het momenteel een kwestie dat ik er geen in de buurt heb. Blokker heb ik niks mee door de misleidende aanbiedingen en prijzen, die bestaan volgens mij alleen nog omdat ouderen daar nog komen en erin trappen.
Je zit hier op tweakers heh 😜 Ben het helemaal met je eens. Hema ga ik zeker missen. Koop daar ook vaak makeup. Dingen voor het huishouden.
Eens! De HEMA moet blijven ;)
Eerlijk gezegd zijn de concepten van de winkels die je noemt niet heel verschillend. Van alles wat - geen echte visie. De Hema biedt net zoals V&D (dacht ik...) dat op een gegeven moment deed, natuurlijk iets meer qua beleving (eten en drinken in de winkel kopen + nuttigen).

Dan valt de Trekpleister nog mee omdat die sterk lijkt te leunen in de richting van verzorgingsproducten.

Maar de Blokker, Hema, Kijkshop - veel spul maar vaak te weinig van een bepaalde productgroep. Lage prijzen vanwege matige kwaliteit of enkel de instapmodellen. Die overigens wel voldoende kan zijn natuurlijk. Alsof baby-kleertjes jaren worden gebruikt - nee toch?
Die staat nog in de pricewatch van Tweakers. Maar idd ik koop er wel weinig.
Sow, die bestaat ook nog inderdaad :P
De helft van de pagina's worden geen producten ingeladen, dan weet je ook al genoeg..
Wiki
In 1973 werd het eerste filiaal van Kijkshop geopend in 's-Hertogenbosch door Jan Beckers. Kijkshop hanteerde een nieuwe winkelformule. De formule hield in dat alle producten in de winkels in een glazen vitrine staan. Bij de producten stond een artikelomschrijving. De medewerkers van de winkel stonden in principe alleen achter de balie. Het productnummer kon op een kaart ingevuld worden en bij de kassa worden afgegeven. Vanuit een magazijn werden de producten aan de kassamedewerker doorgegeven. Op die manier was Kijkshop minder kosten kwijt aan personeel dan andere bedrijven.

- Kijkshop was tot 2002 onderdeel van Maxeda voorheen VendexKBB
- 2002 kwam terecht bij de holding Retail Network
- 2007 verkocht aan het Zweedse Klockgrossisten i Norden Netherlands BV (KIN)
- 2015 gekocht door het Zweedse investeringsbedrijf listérus & partners Capital Advisors AB
- 2017 verkocht aan de Zweedse investeringsbedrijf SparkistanStClemens AB
- Op 22 januari 2018 werd bekendgemaakt dat alle filialen gesloten zouden worden
- In december 2019 keerde Kijkshop terug als webwinkel met een online platform van A.D.A.M..
- In maart 2021 werden de activiteiten gestaakt

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 31 maart 2021 20:35]

Wow in 1973 al, dat is een stuk ouder dan ik dacht.

Gek dat zo'n bedrijf van zo innovatief opeens zo achter is gaan lopen. De vergelijkbare kijkshop in Engeland en Ierland (Argos heet die), bestaat nog wel en doet nu juist goede zaken met hun fysieke filialen. Al helemaal met het 'click & collect' verhaal rondom Corona, want dat is altijd al 'business as usual' geweest voor hen, hoeven dus niks aan te passen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 maart 2021 22:18]

Wet van de remmende voorsprong. Bedrijven blijven hangen in wat zij denken dat nog innovatief is terwijl ze links en rechts worden ingehaald.
Het was eigenlijk niet eens innovatief. Ze hadden gewoon een assortiment wat andere winkels niet hadden. Hetzelfde las ik in het verhaal van de 'nieuwe' kijkshop. Als anderen het niet verkopen dan maak je natuurlijk meer kans.
Maar om nu te zeggen dat die vitrines met zooi, innovatief waren... het was gewoon meer etalage. En dan stom genoeg het niet eens kunnen aanraken - wat juist de toegevoegde waarde is van een fysieke winkel.
Argos heeft het ook zeer kort in Nederland geprobeerd maar was in Alkmaar binnen een jaar al pleite.
Het was juist niet echt een handig idee om te stoppen met de fysieke winkels omdat je in het woud van webwinkels je moeilijker kan onderscheiden.
Een vergelijkbare winkel formule die in Nederland wel als een dolle loopt is Toolstation en Warmteservice. Vergelijkbaar als in de zin van click & collect. Natuurlijk niet qua assortiment. Toolstation en Warmteservice zijn zeer gespecialiseerd binnen hun branche en Kijkshop (en Argos) was van alles net niks.
Ja wel logisch van Argos. Kijkshop was allang helemaal genesteld in Nederland. En het is bijna hetzelfde concept, alleen Argos heeft nog minder op display, je moet alles in een catalogus uitzoeken. Dan heb ik zelf ook veel liever Kijkshop. Wat je daar ook gelijk mee hebt is dat het assortiment veel statischer was omdat het maar eens per 6 maanden verandert als er een nieuwe catalogus uitkwam.

Tegenwoordig geldt dat natuurlijk niet meer omdat de catalogi er niet meer zijn(*) en je gewoon op internet kijkt of op een scherm in de winkel zelf.

(*) De catalogi zijn er vreemd genoeg ook nog, ik pakte er nog wel eens eentje mee omdat ze enorm dik waren en handig zijn om een monitor op te zetten :P Een pak A4 kost namelijk wel geld :') Denk dat dit vooral is omdat Ierland nog veel landelijke dorpjes kent met mensen die nog veel meer offline leven dan je in Nederland ziet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 maart 2021 23:53]

De Toolstation werkt ook nog met catalogi. En dat werkt voor mij ook véél praktischer dan de website.
toolstation ben ik nochtans geen fan van. Bestel je 4 artikelen die online beschikbaar staan, wordt je bestelling na 4 dagen nog niet geleverd. Moet je er zelf achteraan waarom je niets ontvangt, blijkt 1 artikel toch niet in voorraad, levertermijn van 4 weken zeggen ze dan en hebben ze dan maar niks verzonden van je bestelling. Kijk je op de site en staat het artikel wel in voorraad in de fysieke winkel in antwerpen, stel je de vraag of het niet mogelijk is om via de retours uit de winkel dan 1 stuk uit de fysieke winkel naar de hoofdzetel te sturen, nee dat gaat niet. Nou hou dan maar mooi heel jullie bestelling bij, mooi geannuleerd.

[Reactie gewijzigd door carmania2000 op 1 april 2021 17:59]

Niemand? .... Keekshop.nl
Ik heb er nooit gekeken. En nu kan je er ook geen kijkje meer nemen.
Misschien dat de naam nog wordt doorverkocht, maar ik denk dat dat maar een kleine kans heeft.
Men bleeft daar teveel hangen op "kijken, kijken, maar niet kopen".
als je zin hebt in cake :P iemand dus.
Zij gaat niet weten waarom haar website vandaag zoveel bezoekers krijgt :p
Je gebruikersnaam is de volgende die valt. :*)
Too soon, too soon.
Zijn ze al in België, en ook de overnemer is ondertussen failliet.
Bijna 10 jaar daar gewerkt, op tijd het zinkende schip verlaten gelukkig..
Jezus wat slecht; maar wel vermakelijk :P
Kijken kijken niet betalen!
Ze waren er op uitgekeken 8)7
Mijn eerste gedachte: end of an era, maar dat moment ligt eigenlijk al ver achter ons :P
In de vroegere Kijkshop hier zit nu een Action. Dat zegt toch wel alles over wat er gebeurt is met de retail.
bij mij in de buurt staat de kijkshop nog steeds leeg, met de laatste uitverkoop briefjes nog in de ramen.
In de vroegere Kijkshop hier zit nu een Action. Dat zegt toch wel alles over wat er gebeurt is met de retail.
Wat dan?
Ik vond de Kijkshop altijd al een waardeloos concept, ook toen je alleen nog bij Wehkamp op afstand kon bestellen. Nooit begrepen dat ze het zo lang hebben volgehouden. Het was steevast duurder en minder service.
Dat, en rotzooi.

Merken als YOKO en AudioSonic voor stereoapparatuur, goedkope geproduceerd gereedschap dat al uit elkaar viel als je er verkeerd naar keek etc.

Bij de Wehkamp kon je tegenvallende spullen tenminste nog terugsturen, maar daar deed Kijkshop altijd heel moeilijk over.

Ik kan me voorstellen dat ze dat als webwinkel wel is tegengevallen; dan móet je immers wel retouren aannemen (WKOA).
Ik deel jouw verbazing; Hoe ze zo lang nog hebben ze weten te overleven terwijl het vanaf dag 1 een waardeloos concept was. Alleen maar kijken is toch niet waarvoor we fysieke winkels hebben? Tel daarbij op; duurder en minder service => waardeloos.

Dat daar mensen binnen liepen was letterlijk hezelfde als mensen die langs de reguliere etalage lopen - dat zijn nog steeds geen kopers. Dan kan het lijken dat het nog 'leeft' maar dat was natuurlijk niet zo.
Ik kon aan cadeaubonnen komen en daarom heeeeeel veel gekocht bij de fysieke kijkshop winkels. Bijvoorbeeld een dvdspeler voor 120 euro. De week erna terug gegaan, want de kijkshop had toen een laagste prijs garantie en ik wist (al voordat ik die dvdspeler had gekocht) dat een andere winkel in mijn woonplaats deze veel goedkoper verkocht, iets van 90 euro. Dus kreeg ik geld terug. Hierdoor kreeg ik dus geld van die cadeaubonnen.....
En toen gingen ze failliet. :P
Verrassend dat het zo lang heeft geduurd eerlijk gezegd...
Er moet wel iemand zijn die die 400€ lapt om een faillissement aan te vragen natuurlijk.
Ik wist nog geen eens dat ze nog bestonden als webshop nadat de winkels waren gesloten. Misschien is het daar ook wel mis gegaan. Ik heb in ieder geval geen reclame gezien of gehoord van de webshop :X
Nu je het zegt.
Coolb en bol. reclame wordt je mee doodgegooid.
Maar van hun kan ik me geen reclame heugen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee