Samsung presenteert stevige Xcover 5-smartphone met 5,3"-scherm

Samsung heeft de stevige smartphone Xcover 5 gepresenteerd. De telefoon heeft een 5,3"-scherm met 18,5:9-verhouding en daarmee is het een van de kleinste schermen op een smartphone van de afgelopen jaren.

Samsung brengt de Xcover 5 in Nederland alleen uit als Enterprise Editie, zegt de fabrikant. Daarmee krijgt de telefoon vijf jaar lang beveiligingsupdates, tegenover drie jaar van de reguliere smartphones van de Zuid-Koreaanse fabrikant.

De 5,3"-lcd heeft een resolutie van 1480x720 pixels. Het scherm is 12,1x5,9cm groot en heeft een oppervlakte van 71 vierkante centimeter. Hoewel het scherm klein is, is de behuizing door de forse bezels wel redelijk groot: 14,7x7,1cm, bij een dikte van 9,2mm. De telefoon heeft een ip68-certificering voor water- en stofbestendigheid.

De accu heeft een capaciteit van 3000mAh en kan worden opgeladen met 15W. De soc is een Exynos 850 van Samsung zelf. Dat is een soc met een 4G-modem en vier processorkernen die tot 2GHz gaan. Er zit 4GB werkgeheugen bij van onbekend type en 64GB opslag, eveneens van onbekend type. De telefoon komt per direct uit in Nederland voor de zakelijke markt voor 289 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-03-2021 • 16:58

36 Linkedin

Submitter: GekkePrutser

Reacties (36)

Wijzig sortering
Bij ons op het werk hebben we heel veel XCover 4S toestellen en dit is een mooie opvolger. Geen hardware knoppen meer dus meer in lijn met moderne android. Voor de rest is er niet zo heel veel veranderd. Iets snellere SoC, snelladen en 1GB extra RAM. En zo te zien is de XCover knop nu ook voor Push To Talk ("Walkie Talkie") met MS Teams te gebruiken: met de 4S kon dat niet (is een extra licentie voor nodig en die was tot nu toe alleen beschikbaar op de XCover Pro).

Wel vind ik het een heel groot gemis dat er nog steeds geen vingerafdrukscanner op zit. Dit is een tegenwoordig toch wel een vereiste. Pincode is irritant en face unlock met 1 gewone frontcam niet veilig genoeg.

Ik weet dat het argument van handschoenen vaak wordt aangedragen, maar dat gaat niet op in veel gevallen waar mensen een rugged toestel gebruiken. Bij ons is het bijvoorbeeld ook iets voor de beveiliging als vervanging voor een portofoon. Eigenlijk heeft geen enkele van onze gebruikers standaard handschoenen aan. We krijgen hier intern veel klachten over. Bovendien hebben de meeste concurrenten zoals CAT telefoons ook gewoon vingerafdrukscanners. Ik had erg gehoopt dat ze deze tekortkoming van de 4S goed zouden maken met de de 5 maar helaas...

De XCover Pro heeft dit wel voor iets meer dan 100 euro meer, maar heeft ook maar 4GB RAM dus het is ook geen geweldige optie tegenwoordig omdat je toch alweer rond een hoger prijspunt zit.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2021 17:08]

Face unlock met 1 camera lijkt me in bijna alle gevallen veilig genoeg?

Ik neem aan dat hij na 3 keer proberen ofzo alsnog om een pin vraagt? Hoe groot is de kans dat een kwaadwillende jou telefoon in handen krijgt, en dan ook nog binnen 3 pogingen de telefoon ontgrendeld.
Niet veilig genoeg voor privegebruik vind ik. Het is met een simpele foto te omzeilen.

Eigenlijk doet alleen Apple face unlock echt goed.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2021 19:21]

Ik dacht dat vanaf de S8 alle samsung A en S telefoons niet meer met een foto te foppen waren. Of geld dit voor sommige toestellen nog steeds?
Bij deze xcover telefoons heeft de camera geen hulp van een infrarood sensor en lichtbron dus het lijkt me sterk dat de camera een foto van echt kan onderscheiden.
Dus ik denk dat vanaf de S8 de A en S series die sensoren wel hebben.
De A en S serie tegenwoordig hebben dit niet inderdaad. Alleen een gewone webcam.

De S8 en S9 hadden een IR lichtbron maar die was speciaal voor de Irisscanner die daarop zat. Dat was wel redelijk veilig qua biometrie, alleen ik had zelf altijd mijn vragen bij de medische veiligheid van zo'n sterk IR licht in je oog (vooral omdat er ook allerlei waarschuwingen bij stonden dat je er niet te lang in moest kijken :/ ).

Ik gebruik nog steeds een S8 maar om die reden gebruik ik die functie nooit :)
Ik denk dat je dan een uitzondering bent van iemand die extreem hoge eisen stelt aan zijn privé telefoon. Gelukkig voorziet Apple daarin (en daar is de prijs dan ook naar).

Voor mij is juist een goedkope oplossing met een gewoone frontcamera prima.
Oh nee ik gebruik helemaal geen Apple hoor. Apple is weer veel te beperkt voor me. Teveel dingen die ik met een smartphone doe zouden nooit kunnen met alle beperkingen die Apple oplegt. Maar een vingerafdrukscanner vind ik ook voldoende, die zijn veel moeilijker om de tuin te leiden.

Maar dit is echt geen extreem hoge eis. Face unlock zonder diepte is niet meer dan een gimmick (zeker met een niet al te beste frontcam zoals op dit toestel zit). Het is meerdere keren door security researchers gedemonstreerd dat je zelfs met een foto op een ander toestel kan unlocken. Bijvoorbeeld de profielfoto van iemand op Whatsapp.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2021 20:20]

Die hebben we bij ons ook,verschrikkelijk toestel. Slecht scherm, bizar lage resolutie in deze tijd, en gewoon een lomp ding op alle vlakken. Ik heb nog een S8 maar alle collega's die dat gedrocht gekregen hebben, gooien dat ding in een hoek en zijn opzoek gegaan naar een dual sim privé toestel. Al komt daar nu iedereen op terug omdat ze met intune je toestel verpesten.
Ja inderdaad het scherm is ook slecht. Slappe kleuren en kijkhoeken, lage resolutie. Deze heeft een vergelijkbare DPI als de 4S trouwens. Maar het is (bij ons intern) ook meer bedoeld als een stuk gereedschap en niet allround telefoon. Wij gebruiken ze ook zo. Dus dat boeit niet zoveel in dat geval.

Bij ons op het werk is het ongeveer hetzelfde verhaal, alleen krijgen we als kantoormedewerker de A40 in plaats van de Xcover. Die heeft wel vingerafdruk (en een veel beter scherm, zelfs amoled) maar is zo traag met de hele work profile omgeving erop dat iedereen hem ook in de hoek gooit en gewoon hun eigen telefoon met BYOD gebruikt. Heel bekend verhaal. En zonde voor het milieu trouwens.

De Xcover is ook traag maar daarop installeren we geen hele work profile omgeving, maar een beperkte omgeving met alleen 3 apps die voor werk nodig zijn. Verder kan je ook niks installeren; ze zijn bij ons dan ook niet bedoeld om mee naar huis te nemen maar meer als vervanging van de oude DECT telefoons en portofoons in de fabriek.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2021 18:14]

Dit is nu exact dezelfde situatie waar ik nu mee deal (Zelfde toestel, opvolgers Xcover5 of Pro, en ter vervanging van DECT). En ook hier geldt dat we een bizarre sloot apps (Ziekenhuis) erop willen hebben wat een dergelijk device helemaal niet kan hebben.

Dan is er ook nog de Versity, de Rolls Royce onder de toestellen met hot-swappable batterij, maar daar betaal je dan ook het veelvoudige voor.
Ja op dit soort toestellen moet je gewoon niet te veel willen doen.

Op onze XCover 4S'en heb ik een locked-down launcher (microsoft launcher) en de play store zelf is ook beperkt tot de apps die we toestaan. Hierdoor heb je op het toestel alleen MS Teams en de eSOS app (voor mensen die vallen tijdens het werk) en verder helemaal niks :)

Alleen omdat mensen inloggen op Teams (en dus hun hele gesprekshistorie te zien is en alles waar ze op Sharepoint toegang toe hebben) hebben we toch een pincode nodig en ivm gebrek aan vingerafdrukscanner wordt dit niet echt gewaardeerd door de gebruikers :) Onze security afdeling vindt de Android face unlock niet voldoende en daar geef ik ze ook gelijk in.

Het is helemaal niet nodig om alle apps die bijvoorbeeld voor bureaugebruikers nodig zijn ook op dit soort "single use" toestellen te pushen. Ik heb er een helemaal apart profiel voor gemaakt. Helaas is niet elke beheerder er zo goed bekend mee.

PS de Versity kende ik nog niet, bedankt voor de tip! Alleen jammer dat de Android versie zo verouderd is :? Dit is met de Samsung wel een voordeel: Elke maand updates.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2021 21:04]

Helaas moet er op de XCover 4ssen van alles op komen te staan wat natuurlijk een weerslag op performance en vooral batterijduur gaat hebben. Maar ja, ze zijn ''lekker goedkoop'', en zoiets als de Versity is dat natuurlijk niet en zou alleen voor teamleiders bedoeld moeten zijn.

Ook hebben we geen Sharepoint of Office 365, again, kosten. We lopen dus nogal wat pleisters af te plakken. Persoonlijk zou ik op een XCover4S alleen het bare minimum op draaien, gebruikers onafhankelijk. Maar wellicht dat de Pro betere zaken doet.

De Versity is ook eigenlijk geschikt voor ziekenhuizen etc. De featureset is navenant, het prijskaartje echter ook helaas.
Misschien zijn die X-covers traag, maar hangt er ook vanaf wat je er mee doet.
Bij ons op het werk wel een heel werk profiel en verder Outlook, Onedrive en Teams en dat doen ze prima. Natuurlijk niet zo snel als een high-end maar gewoon even mailtje schrijven of appen, geen probleem.

En al zou een vingerafdruk sensor helpen, onze monteurs hebben vaak dusdanig vieze handen dat hij toch niet goed zou werken. Dus of het dan ook nog nut heeft.
Wij gebruiken de CAT S52. Specs zijn beter dan dit toestel, momenteel wat betreft prijs in de buurt van dit toestel. Fingerprint scanner en het toestel heeft een hele mooie afwerking. Ook met zakelijk profiel, geen issues wat betreft snelheid en opslag. Wij zijn erg blij met deze keuze.
Fingerprint (side-mounted).
Dus ik denk dat het er wel degelijk op zit ;-)
Dit klopt niet op GSM-Arena helaas. Zie ook dat hij daar nog op "Not Announced" staat, dus ze hebben het nog niet aangepast, wat er nu staat was gebaseerd op de geruchten van vorig week.

Als je op de site van Samsung zelf kijkt staat er bij "biometric security" alleen "face recognition" wat op zo'n toestel als dit niet veel voorstelt. Onze security afdeling accepteert dit niet.

Onze gebruikers klagen altijd over de pincode dus ik hoopte dat dit nu eindelijk opgelost zou zijn. Maar helaas...

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 maart 2021 21:13]

De Xcover Pro van vorig jaar had het weer wel.
Wel inconsequent van Samsung. Misschien komt er dit jaar ook een Pro versie naast de 5, waar het wel op zit.
Jammer!
Snap ook dat face recognition niet veilig genoeg is...
Lijkt dan op een gemiste kans voor Samsung, die zou moeten weten dat bij een Enterprise Editie de veiligheid enorm belangrijk is.
Waarom is zoiets alleen voor de zakelijke markt? Ik wil zo'n ding eigenlijk ook als privé-device. Er moeten meer, véél meer kleine Android telefoons komen.
De Xcover is ook gewoon beschikbaar in de meeste winkels en zelfs bij providers als KPN. Zie ook de voorgangers; de Xcover 4s en Xcover Pro:
pricewatch: Samsung Galaxy Xcover 4s Zwart
pricewatch: Samsung Galaxy Xcover Pro Zwart
Je kan ze ook gewoon prive kopen. Ik heb er zelf ook een (nouja de voorganger 4S) voor als ik ga hiken. Dan wil ik mijn S8 liever niet meenemen zelfs niet met rugged case.

Nadeel voor privegebruik is wel de missende vingerafdruksensor.

Ik zou wel de enterprise edition nemen, die is 2-3 tientjes duurder maar krijgt gegarandeerd lang updates. Momenteel krijgt het consumentenmodel (wat ik zelf heb) deze ook maar het is niet gegarandeerd.
Inderdaad, en vervangbare batterij is erg fijn.
Ik had het leuk gevonden dat ik zonder zoeken meteen een vergelijk met de 4S zou zien hier.
Verschil in afmetingen, gewicht en schermgrootte, nu moet ik het gaan opzoeken terwijl ik verwacht dat er wel meer mensen dit willen weten of voor nu de beste keuze te maken.
Gsmarena kan dat heel makkelijk en overzichtelijk: in 30 sec. gepiept;
https://www.gsmarena.com/...hone1=9730&idPhone2=10718
Dat is niet het punt, dat kan ik zelf ook wel.
Lees mijn tekst nogmaals zou ik zeggen...
De alarmknop / programmeerbare knop is nu wel groter en rood. Dat is prettig. Bij de 4 was deze klein en zwart.
Het is voor de gebruiker niet duidelijk welke knop scherm inschakelen is en welke alarmknop.
En al helemaal niet als je er nog een hoesje om doet want heel rugged zijn ze niet.
In geval van echte noodknop is dit niet goed genoeg. We gaan over naar de echte toestellen. Tevens noodknop aan de bovenkant. Er zijn meer opties, maar in ons geval Ascom Myco3.

De xcover pro heeft dan wel een knop aan de bovenkant, maar is erg groot.

De xcover 4, 4s en nu 5 zijn mooie toestellen als je de programmeerbare knop kunt gebruiken voor hulpoproep waarbij niet elke seconde telt of je in ieder geval nog kunt kijken welke knop je gaat indrukken. Deze zetten we op minder kritische plekken in omdat deze financieel veel aantrekkelijker zijn dan Ascom. Niet vergelijkbaar, maar als het voldoende is hoef je ook niet de hoofdprijs te betalen.
Prima toestel die ook met mdm tooling goed te beheren zijn.
Wel weer typisch: wil je zo'n stoer rugged model, dan koop je een 4 jaar oude gsm in een 'nieuwe' rubberen verpakking. Professioneel lijkt me ook wat raar: enkel grote bedrijven lijken me zo'n mobieltje te kopen, en dan wil je toch dat hij even meegaat en niet gebukt gaat onder een hele resem inefficiënte apps en...4G?
Op m'n werk, bij de spoorwegen, werken we met een Samsung J5 en J6. Best ok tot nu toe, maar dus niet 'rugged'. Keertje op de sporen of op de betonnen vloer laten vallen en weg ermee. Dit toestel zou dat dus niet echt oplossen.

Ik hou m'n XZ2 Compact met rugged case wel. Ook wat verouderd, maar doet het prima...als je hem niet op het scherm laat vallen.

Een snelle QC 860 met 6Gb ram en een goeie camera/scherm. lijkt me toch te verantwoorden als je op een werk loopt en je wilt snel wat PDF's met plannen/schema's bekijken en gedetailleerde foto's wilt doorsturen naar de verantwoordelijke. Zo ver gezocht is dit niet.
Ik had zelf tot voor kort nog een Xcover 3 in gebruik,
net twee maanden geleden vervangen voor een ander toestel, maar als ik had geweten dat deze eraan kwam en als hij een 3,5mm jack zou hebben zou ik nog wel even gewacht hebben.
Ik heb nu een moto g pro, maar ik zou geen nee zeggen tegen een (veel) kleiner scherm en ip68 voor onder de 300 euro.
Ziet er geweldig uit
Ziet eruit als een standaard telefoon met een uag hoes. Ik gebruik al jaren uag en zelfs de meest delicate toestellen zijn subliem beschermd
Mooi, op naar de Galaxy S22 5,3 inch :D
Dus dit is eigenlijk een instapmodel van Samsung, waar Samsung alvast een case vergelijkbaar met de otterbox omheen heeft gebouwd voor je?
Ja, oftewel een rugged phone. Doen ze al een jaartje of 10 ondertussen met de release van de XCover eind 2011.
Ik heb hier een 4s liggen voor o.a. indoor outdoor sport gebruik.

De 4s heeft ANT+ hardware maar door de Android 10 firmware van Samsung is dat nu onbruikbaar. Ik vraag me af of de 5 ook deze hardware heeft.

De fysieke home/back/recent knoppen zijn verdwenen, erg jammer. Het scherm schijnt in vochtige omstandigheden bedienbaar te zijn. Echter vind ik het van de 4s wat tegenvallen. Bij de 5 zou dit veel beter moeten zijn anders begrijp ik het weglaten van de fysieke knoppen niet.

Ik was de SoC wat aan het vergelijken:
https://nanoreview.net/en...50-vs-samsung-exynos-7885
Onbegrijpelijk dat een bijna 2 jaar jonger toestel het met een SoC moet doen met de performance van de 4s. Gelukkig is het energieverbruik van de nieuwere SoC wel veel beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee