Microsoft gaat hardware voor industrie maken die AI via Azure draait

Microsoft heeft een hardware- en softwareplatform aangekondigd waarmee gebruikers kunstmatige intelligentie in Azure ook buiten het cloudplatform kunnen gebruiken. Daarmee kunnen met name bedrijven AI inbouwen in producten zoals liften of kassa's.

Het nieuwe platform heet Azure Percept. Het bestaat uit verschillende hardwaremodules die worden gecombineerd met software die met Azure AI kan worden gebruikt. Zo zijn er een audiomodule en een Percept Vision, waarmee fabrikanten spraak- of beeldherkenning kunnen implementeren in verschillende omgevingen. Die apparaten leggen verbinding met clouddienst Azure, maar kunnen ook on-device berekeningen uitvoeren als er bijvoorbeeld geen snelle internetverbinding beschikbaar is. Er is daarnaast een Trusted Platform-module beschikbaar, die kan worden gebruikt om netwerken te beveiligen.

De hardware verbindt met een developmentkit. Daarmee kunnen ontwikkelaars Cognitive Service en machinelearningmodellen van Azure op loslaten. Ook is het mogelijk de hardware te trainen met andere AI-modellen uit de opensourcegemeenschap, zegt Microsoft.

Microsoft zegt dat het platform bedoeld is om AI-implementaties in winkels en industrie makkelijk inzetbaar te maken. Microsoft werkt voor het platform ook samen met andere ontwikkelaars en fabrikanten. Die kunnen dan hun eigen apparaten bouwen die onder het Azure Percept-platform vallen. Daar zijn op dit moment nog geen voorbeelden van bekend. Microsoft wil daar 'in de komende maanden' meer over bekend maken.

Azure Percept wordt geleverd met een developmentkit met daarin de Percept Vision. Andere modules zijn los te koop. De hardware is gemaakt volgens een 80/20 T-slot-frame. Die standaard maakt het eenvoudig de hardware in veel industriële toepassingen te implementeren. De prijzen en leverbaarheid van de hardware zijn nog niet bekend.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

04-03-2021 • 14:57

69 Linkedin

Reacties (69)

69
65
29
4
1
29
Wijzig sortering
Het probleem met deze cloud oplossingen is dat het tot nu toe heel onduidelijk is hoe de risico's voor je bedrijf of huishouden beperkt blijven terwijl je je er afhankelijk van maakt. Zolang cloudbedrijven niet laten zien waarom die diensten veilig zijn kan er wel van alles voor bedacht en verkocht worden omdat het handig of makkelijk is, maar als het mis gaat vraag ik me dan af of dat handig of makkelijk werkelijk zo van belang was.
Ze laten wel degelijk zien dat ze veilig zijn volgens standaarden die alom bekend zijn... hier een paar voorbeelden:

ISO27K: https://www.microsoft.com...23_self%23ISO/IEC%2027001

SOC op AWS: https://aws.amazon.com/compliance/soc-faqs/

Er zijn artifacts genoeg te vinden... maar natuurlijk mag je het Shared reponsibility model niet vergeten... je kan natuurlijk zelf de boel flink verstieren door alles open te gooien...
Ja precies,

Als data het nieuwe olie is, betekent cloud-AI toch dat je je olie gratis weggeeft aan Microsoft? Of mis ik hier iets?

Ik kan me niet voorstellen dat bedrijven of bijv. de overheid het toestaan hun productie-data / persoonsgegevens uit handen te geven. Iemand hier ervaring mee?
Ik kan me niet voorstellen dat bedrijven of bijv. de overheid het toestaan hun productie-data / persoonsgegevens uit handen te geven.
Als je erop kan vertrouwen dat honderden of duizenden werknemers in je bedrijf via een third-party cloud werken, dan is dit niet anders.
Qua overheid is het de vraag of je cloud AI nodig hebt, maar bij bedrijven kan ik me dat zeker wel voorstellen.
Het kost nogal een lieve duit om zelf AI machinelearning op te zetten, trainen en in te richten voor een productieproces. Denk daarbij bijv. aan monitoring van (honderden) sensors waar informatie/kennis uit gedestilleerd moet worden om je productieprocessen te verbeteren of stroomlijnen, of voor predictive maintenance.
Als megaconcern kan je dat nog betalen, maar het gros van de bedrijven niet - en dan is dit AI-as-a-service een uitkomst.
Dit is toch gewoon een apparaat dat workloads offload naar cloud services... waarschijnlijk hang je er een access key in die je zelf beheert en maak je gebruik van je eigen AI instances.
Ik zie weinig verschil in dat opzicht - er vanuit gaande dat mijn aanname klopt (heb me niet ingelezen)

Het enige dat ik zie als security aandachtspunt is het feit dat je een local device hebt dat bepaald onderhoud vergt. Hoe beveilig je dit beestje, hoe frequent werkt microsoft de sotware bij?
Hoe veilig is de communicatie die het beestje opzet met azure. Ik doe wederom de aanname dat dit apparaat expresroute kan gebruiken die je tussen je on-premise network en Azure. Op dat front heb je het in eigen beheer.
Klinkt als interessante mogelijkheid, wat ik me wel meteen afvraag is: Mooi dat je je lift nu “kan koppelen” aan Azure. Ben benieuwd wat de levensduur van de lift is vs de levensduur van dit plannetje.

Best jammer als je lift het over 5 of 10 jaar niet meer doet...
Je gaat u lift of andere toch ook autonoom optie voorzien voor als bv internet wegvalt.

Ik doe veel plc programmatie en bij mij zit er steeds een fail safe in dat als het netwerk wegvalt ik bv bepaalt scenario activeer. Vb industriele koeling. Ik ga dan men koeltoerens of drycoolers allemaal vrijgeven en laten werken op temperatuur die uit de koeltoren/drycooler komt ipv wat er aan de koelmachines zelf geleverd wordt.
Ik zat hier al wat op te wachten. Al hoop ik wel dat we niet het warm water zullen moeten heruitvinden en dat er dergelijke modules zullen te koop aangeboden worden met reeds een specifieke toepassing in geïntegreerd en met een gebruiksvriendelijke user-interface zodanig dat ook een niet-programmeur zoiets aan de praat krijgt.

Ik ben zelf al een tijd bezig met een kleine elektrische landbouwmachine voor onder andere schoffelen; onkruidbestrijding in de kleinschalige biologische landbouw.
Vorig jaar hebben we een opensource gps-rtk module geïntegreerd voor werken tot op 2 cm nauwkeurig.
Het ultieme doel is uiteindelijk om te komen tot een zelfrijdende machine die zelfstandig kan werken.

Dergelijke AI-module in combinatie met een camera, de gps en wat i/o om de motoren aan te sturen zou best wel eens kunnen werken als de prijs en gebruiksvriendelijkheid ok is.
Dat is interessant. Dat doe je bedrijfsmatig?
Lijkt me een uitdaging wanneer er diverse soorten in het spel zijn.
Voor mij is het eerder een hobby waarbij ik een landbouwer help met het uitwerken van zijn technische ideeën.
Veel budget is er niet, het gaat vooral over rendement halen met weinig. Die gps kost een paar honderd euro en werkt uitstekend.
Ik hoop er op dat er ooit iets gelijkaardig uitkomt maar dan met AI-toepassingen voor de landbouw.
Met de gps kan er een nauwkeurige kaart van het veld opgemaakt worden en dan zou er een interface moeten zijn waarbij je kan aanduiden welke planten er waar staan. En dan is het aan de AI om het verschil te kennen tussen een prei en een wortel :)
Hier zit veel met potentie in.
Heb je een tuin en zaai/poot je wat nieuws. Etiket scannen plus locatie aangeven/markeren.
Reductie van bestrijdingsmiddelen in het professionele deel.
En ik kan zo een heel scala aan mogelijkheden verzinnen. Met een paar honderd euro ga je het niet redden maar een startup zal zeker kans maken om investeerders te trekken.

(Volgens mij lopen hier ook al ontwikkelingen in)

[Reactie gewijzigd door Floor op 5 maart 2021 14:09]

Op zich kon dit natuurlijk al met zelf geconfigureerde Edge-systeempjes, maar een stuk enigzins gestandaardiseerde hardware is welkom (concurrenten in de industrie (zeg Siemens en Cisco bijvoorbeeld) doen dat ook).

[Reactie gewijzigd door pagani op 4 maart 2021 15:07]

dit is natuurlijk de kers op de taart voor de gemiddelde tweaker.
Zo kan je zo'n ding koppelen aan je huisdomotica en elk onderdeel zijn eigen AI geven, die zelf kan bepalen wanneer de buren wel of niet naar binnen mogen gluren.
Of bijhoudt hoeveel je zonnepanelen aan het opwekken zijn en op basis daarvan de wasmachine gaan aanzetten voor je, zodat je zoveel mogelijk van je "eigen" stroom gebruikt maakt.
Ik noem nu maar een paar dingetjes, maar ik ben nu al fan :-D
Anoniem: 310408
@equit19864 maart 2021 15:08
Da's niet echt AI he?
Wat is echt AI dan wel?

AI is niet een term die op het moment goed gedefinieerd is. Het gaat alle kanten op en ook in het vakgebied zijn er vaak verschillende opvattingen over.

De voorbeelden die genoemd worden zou ik zelf wel onder AI plaatsen zoals het op dit moment bestaat, mits het autonome beslissingen neemt. Zeker als elk deel een eigen AI heeft en deze onderling, autonoom, met elkaar communiceren.
Anoniem: 310408
@Luminai4 maart 2021 17:40
Wat is echt AI dan wel?
AI is niet een term die op het moment goed gedefinieerd is. Het gaat alle kanten op en ook in het vakgebied zijn er vaak verschillende opvattingen over.
Nu spreek ik nogal wat mensen die in dit vakgebied werken en die twijfelen eigenlijk niet aan een definitie. Omdat die niet makkelijk uit te leggen is wil niet zeggen dat ie er niet is.

In elke geval moet er een lerend element in zitten. Als er iets onverwachts gebeurt moet het systeem een redelijke reactie geven die is gebaseerd op de kennis die is opgedaan. Een reeks if-then-else kan geen AI worden, ook niet als je er een miljoen van achter elkaar zet. AI kan een kat herkennen omdat ie net zoals zijn een 'mentaal' beeld van een kat heeft geleerd. Niet door het aantal ogen te tellen.

Als jij een kat ziet gaan je hersenen niet alle keren dat je voordien een kat hebt gezien na om te zien of het plaatje past. Dat zou if-then-else zijn. Je hersenen doen dat vele malen slimmer. AI probeert dat ook te doen en we maken daarin enorme stappen. AI is werkelijk overal om ons heen actief op dit moment, van auto's tot verkeerssystemen. Als we geen definitie van AI zouden hebben zouden we dat geen AI noemen. En hoewel veel tweakers dat uit een vreemd idee weigeren, is het gewoon wel AI.
Ik studeer zelf in het vakgebied, mijn vraag was meer filosofisch dan een vraag voor uitleg. Er zijn wel degelijk een hoop verschillende definities toe te wijzen aan de term 'AI', vooral wat betreft het doel wat men wil bereiken. Het is naar mijn mening ook te divers om er een zwart-wit term op te plekken en vervolgens te zeggen 'dit is het'.

Wat betreft het lerend vermogen, neem een random forest techniek. Deze leert een hoop if-else regels om zo tot een conclusie te komen over de te interpreteren data. Dit noemt men machine learning en is een onderdeel van AI (hoewel dit zeker ook een discussie punt is). We hebben dus nu een machine de het vermogen heeft om if-else statements te leren en hier mee 'intelligent' gedrag te vertonen. Het is dus niet zo zwart wit als 'if-else is geen AI'. Er zijn in vanaf de jaren 70 tot in de jaren 80 een hoop zogeheten 'expert systems' ontworpen die if-then regels gebruiken om de kennis van een menselijke expert vast te leggen in een computer programma. Dit worden de eerste succesvolle toepassingen van AI genoemd.

AI is gewoon heel complex en breed en ik denk niet dat we zaken te snel moeten afschrijven. Als het systeem in het originele bericht werkt met autonome negotiation is het absoluut AI, en zo zijn er nog veel meer manieren waardoor zo’n systeem wel AI kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Luminai op 4 maart 2021 23:07]

AI is in ieder geval geen IF-THEN-ELSE.
De wasmachine aanzetten als de stroom goedkoop is, is in mijn ogen dus geen AI.

Generiek gezien doet AI conclusies trekken op basis van datasets, welke gefinetuned worden door middel van training. Bijv. heel Funda in een dataset gooien en vervolgens vragen hoeveel een huis van 200m2 met 2 badkamers en 4 slaapkamers in Amersfoort mag kosten. De kans dat precies dit huis op Funda staat is klein, maar een goede AI moet hier toch een antwoord op kunnen geven op basis van het model dat uit de dataset gedestilleerd is.
Wat jij hier omschrijft heet machine learning. AI is breder dan dat en omvat alle machines, programma's of scripts die zich (ogenschijnlijk) intelligent gedragen.

Als je maar genoeg IF-THEN-ELSE regels achter elkaar zet, kan het wel degelijk AI zijn.
Als je maar genoeg IF-THEN-ELSE regels achter elkaar zet, kan het wel degelijk AI zijn.
Als je maar genoeg IF-THEN-ELSE regels achter elkaar zet dan heb je...... Jawel, Machine Learning....

AI bestaat niet. AI is een catch-all marketing term zonder inhoud. In de meeste gevallen dat de term AI gebruikt wordt praat men over neurale netwerken; een geavanceerde vorm van Machine Learning. AI zelf is niets.

Waar in dit artikel over gesproken wordt is óók geen AI. Azure kent helemaal geen AI, wel ML in diverse vormen. In dit geval spreekt men waarschijnlijk over Azure's low-code ML platform.
Als je maar genoeg IF-THEN-ELSE regels achter elkaar zet dan heb je...... Jawel, Machine Learning....
Als een programmeur elk van die IF-THEN-ELSE statements heeft gecodeerd dan is het nou juist géén machine learning, de machine 'leert' niets en is niet getraind. Het kan echter wel degelijk zijn dat die set IF-THEN-ELSE statements samen een redelijk complexe taak uitvoert en dus in de volksmond AI genoemd wordt.
De volksmond heeft gelijk. Neurale netwerken zijn geen IF-THEN-ELSE, maar Random Forests zijn beslisbomen vol met IF-THEN-ELSE regels die door Machine Learning zijn geleerd, en Machine Learning is zeker een subgebied van AI.

En zelfs áls de regels van een menselijke expert komen, dan nog is het mogelijk een AI, want Expert Systems zijn een ander deelgebied van de AI. Je zou dan kunnen denken aan bijvoorbeeld de AI die de Maeslant kering sluit bij hoog water.
Dit is absoluut niet hoe Machine learning werkt.

Machine learning werkt bijvoorbeeld door constant input te krijgen en zijn bias waardes daarop aan te passen in verschillende lagen. Initieel bevestigen als hij het goed doet, daadwerkelijk het "trainen" van het model. Dit is maar één voorbeeld van hoe een neuraal netwerk werkt.
Niet alle Machine Learning is een neuraal netwerk.

Neurale netwerken ⊊ Machine Learning ⊊ Artificial Intelligence
Nee, maar het is zeker geen rits aan "if else" statements. Ik gaf ook één voorbeeld hoe machine learning werkt.
AI bestaat niet. AI is een catch-all marketing term zonder inhoud. In de meeste gevallen dat de term AI gebruikt wordt praat men over neurale netwerken; een geavanceerde vorm van Machine Learning. AI zelf is niets.
Ik ben wel teleurgesteld dat je er zo over denkt eerlijk gezegd. Ik ben het absoluut met je eens dat de term volledige misbruikt in marketing tegenwoordig, maar het is wel degelijk een wetenschappelijk onderzoeksgebied, waar ML een onderdeel van is (al is hier discussie over). Het veld is echter veel breeder dan alleen maar ML. Neem bijvoorbeeld de velden zoals reasoning, intelligent agents en cognitive processing.
Neem bijvoorbeeld de velden zoals reasoning, intelligent agents en cognitive processing.
ML, ML en ML.
Weliswaar toegepaste ML maar zonder toepassing zou het veld geen waarde hebben.

Maar je hebt gelijk. Mijn statement was iets te bruusk. AI bestaat *nog* niet en wordt op dit moment alleen als marketing term gebruikt. Zelf zou ik cognitive processing niet tot AI rekenen; ML met NLP of ML met visual processing noem ik geen AI. Reasoning zou een AI veld kunnen zijn maar is op dit moment dusdanig onderontwikkeld dat het daar nog lang niet is. Intelligent Agents is een hele relatieve term. Wanneer is het intelligent? En eigenlijk geld dat voor alles wat AI genoemd wordt; wat is de grens dat je het als intelligentie gaat zien?
Reasoning, intelligent agents en cognitive processing zijn absoluut geen machine learning. Mogelijk gebruiken zei kleine stukjes van machine learning, maar het is het absoluut niet. Het is dan ook geen "toegepaste ML", dit zijn allemaal nog hoog academische gebieden.

Cognitive processing is trouwens geen NLP of machine vision. Cognitive processing is het verklaren van het menselijk bewustzijn doormiddel van computatie. Dit is een gebied wat veel dichter bij de neuroscience en psychologie ligt dan bij computer science.

De reden dat ik deze gebieden noem, is omdat dit enkele van de gebieden zijn waar bijvoorbeeld Universiteit Utrecht actief veel onderzoek naar doet.

Iets heeft ook niet perse een toepassing nodig om waarde te hebben. Eerst zal er een wetenschappelijke basis gelegd moeten worden voordat het überhaupt toegepast kan worden.

Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om intelligentie en bewustzijn uitklaar te houden. Iets kan al snel intelligent gedrag vertonen. Dit betekend echter niet dat het een bewustzijn heeft.

[Reactie gewijzigd door Luminai op 5 maart 2021 10:44]

Als je maar genoeg IF-THEN-ELSE regels achter elkaar zet, kan het wel degelijk AI zijn.
Als je dat doortrekt is het menselijk brein ook deterministisch en bestaat er geen eigen wil :)
Dat is dan ook een serieuze, filosofische vraag. Is "eigen wil" een deterministisch gegeven, gebaseerd op omgevingsfactoren, of kan het ook bestaan buiten dat?
Die conclusie trekken dan ook steeds meer neurowetenschappers.
Uh nee. Het is al lang bekend dat kwantummechanische processen (die inherent non-deterministisch zijn) invloed hebben op het brein.
Het feit dat een deterministisch systeem zich (ogenschijnlijk) intelligent kan gedragen, betekent niet dat alle intelligente systemen dus ook deterministisch zijn.
Een random forest is AI maar niet veel meer dan automatisch-bepaalde if-then-else-statements waar je data in stopt.

Deep learning en neural networks zijn tegenwoordig de hippe shit maar kunstmatige intelligentie is veel meer dan dat. Als je huis een beslissing maakt op het moment dat er een automatisch even triggert (bijvoorbeeld: lichtsensor ziet dat de zon op je scherm schijnt dus gaat de zonwering omlaag), dan valt dat in mijn ogen wel onder KI.

Naarmate je meer if-statements aan elkaar knoopt, kom je dichter bij wat tegenwoordig "AI" wordt genoemd in de media. Een neuraal netwerk dat tekeningen genereert op basis van een beschrijving is in de basis niet meer dan een hele hoop if-else statements die wel of niet een output genereren voor de volgende set statements.
Ik denk dat je in die laatste paragraaf een Random Forest bedoelde - dat Neurale netwerk bestaat uit matrix vermenigvuldigingen, geen if-statements. (Ik negeer even de domme implementaties van een ReLu activatiefunctie ;) )
Is een Random Forest een neuraal netwerk?

Ik had pas tijdens een cursus begrepen dat een neuraal netwerk zich onderscheidt van Random Forest /Gradiënt Boosted Learning doordat NN's een niet-lineaire activatie-functie hebben (ReLu, Softmax, Tanh) en GBM /RF niet; heb ik dit verkeerd begrepen?
Een Random Forest (bos) is een verzameling van beslisbomen. Dat is compleet anders dan neurale netwerken. De niet-lineraire activatiefunctie van neurale netwerken is een gegeven, een lineair netwerk kan geen interessante dingen leren.
Spijker op z'n kop. AI qua term staat bij mij naast "Smart" of "Intelligent" voor een apparaat. Het zegt niets, is tegenwoordig meer een marketing-term, en de consument denkt dat-ie hip is als-ie het koopt.

Wat is er "smart" aan een lamp die je aanzet met je telefoon in plaats van met een schakelaar? Niets in mijn ogen. Toch valt het er in de hedendaagse terminologie onder - simpelweg omdat er nooit een echte definitie is gemaakt.

Dus ik ben het met je eens dat, als je de gemiddelde Nederlander het zou vragen, dat de genoemde voorbeelden er onder zouden vallen. Simpelweg omdat er geen definitie is, en het begrip van de gemiddelde gebruiker dan maar als uitgangspunt genomen moet worden.
Het gaat om de context. Je kunt er wel allerlei woordenboekdefinities tegenaan gooien, maar als iets bekend staat onder een bepaalde noemer dan is dat gewoon de correcte terminologie om te gebruiken om iets aan te duiden. Smart (slim) op zichzelf heeft een bepaalde definitie, namelijk dat iets een bepaalde hoeveelheid intelligentie bevat, maar daar hangt geen kwantiteit aan vast. Een smartphone hoeft echter niet intelligent te zijn om onder die noemer te vallen. Die term gebruik jij vast ook, en nog veel meer.

Het is natuurlijk wel makkelijk je verheven te voelen door te doen alsof dit komt omdat "de gemiddelde Nederlander" niet beter zou weten, maar dat is natuurlijk onzin. Jij en ik gebruiken dagelijks woorden die ontstaat zijn bij gebrek aan een betere noemer.
Wij verschillen echt niet van mening, en mij "verheven" te noemen is daarom ook overdreven.

Mijn betoog is juist dat "als de gemiddelde consument iets onder de noemer slim plaatst, dan moeten we dat maar accepteren en gebruiken". Ik reageerde juist op het noemen van voorbeelden die door iemand als "maar dat is toch geen AI" geschaard werden, terwijl "de gemiddelde consument" (heb je-m weer) dat wel zo zal zien.
Grappig dat we het beide eens zijn om totaal verschillende redenen :)

Voor mij zegt de term 'AI' juist heel veel, maar ben ik voorzichtig om dingen zomaar af te schrijven als 'dit is geen AI'.

Op het laatste punt zijn we het dan wel weer echt eens, voor de meeste mensen is AI een veel te abstract concept waar door de meeste mensen geen inschatting kunnen maken. Beetje het zelfde verhaal dat veel mensen IT 'iets met computers' vinden terwijl hierbinnen ook weer veel verschillende richtingen zijn.
wel als hij t allemaal zelf leert en gaat regelen voor je.
Lijkt me dat je daar een beetje meer data voor moet hebben dan 1 huishouden. Te weinig datapunten om zinnige dingen te concluderen.
daar heb je dan toch Azure voor?
Naar mijn mening is dit inderdaad al AI. Zolang hij het zelf, autonoom, doet vertoont het systeem intelligentie, en daarmee is het AI.
Ligt eraan. Als het echt klassieke domotica is zoals we nu kennen.. misschien niet. Maar als het een kastje is dat je thuis neerzet en zelf dat voor je regelt? Oh la la.

- Falconhunter staat doordeweeks standaard om 6.30 op doordeweeks, doet zn wekker uit, lamp aan, gordijn open.
- ....
- 3 weken later, Falconhunter staat op, lamp is al aan en gordijnen staan al open.

Dat zou echt een stap zijn. Neerzetten, en het leert/leest je gebruikelijke patronen vanzelf. Waardoor het ook zichzelf kan gaan aanpassen op zomer/wintertijd, zonsopgang/ondergang, donkere wolken/veel zon, etc.
Kan dan voor je gaan reageren, waardoor je vanzelf een dag denkt 'oh wat fijn, het licht is al aan' of zondag 'go go gamesessie' en je niet meer stil staat bij het dichtdoen van gordijen - want dat zijn ze al.

Cruciaal punt is imho vooral of jij het inregelt, of simpelweg neerzet waarna het zichzelf jouw wensen/gedrag/ritme/kosten/... aanleert om voor je alles te regelen.
Bijvoorbeeld voor jou zo optimaal mogelijk omgaan met je energiekosten/opwekking en op basis daarvan taken in de planning verplaatsen (stofzuiger, wasmachine, vaatwasser, ...) zou IMO dan ook echt AI zijn.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 4 maart 2021 15:48]

Maar hoe zit het dan met uitzonderingen? Ik heb een aantal jaar consignatie gelopen, de tijden dat ik het licht aanzet en van huis vertrek waren alles behalve voorspelbaar. Nu wil ik met dit voorbeeld niet stellen dat ik dan te beroerd ben om zelf het licht aan te doen, maar het feit dat ik dat doe vervuild natuurlijk wel de dataset: nst6ldr gaat nu op pad, beetje raar maar vooruit, vanaf nu iedere dinsdagnacht om 0200 moet het licht aan.

En als dat de dataset niet vervuild, wat is dan de threshold voor zo'n patroon? Met mijn onregelmatige leven gaat zo'n AI amper tot niet kunnen helpen denk ik dan.
Anoniem: 310408
@nst6ldr4 maart 2021 17:46
Maar hoe zit het dan met uitzonderingen?
Nu zet je toch ook je wekker op een andere tijd als er uitzonderingen zijn? Waarom zou dat dan een probleem zijn. Mijn huis syteem kijkt in mijn agenda en probeert me te slim af te zijn, warmt het interieur en de accu van de auto op en laat me even weten dat ie dat doet. Neem ik een andere auto vertel ik Google gewoon even om de stoppen.

AI? Zeker niet, maar als AI dat soort dingen voor je gaat doen is het gewoon slimmer dan de meeste software. Net zoals mijn secretaresse, dat is I, want artificieel is ze niet.
Echte AI is zo slim, dat die genoeg data heeft om van tevoren te weten wanneer je een consignatie-oproep krijgt ;)
Tsja, Microsoft komt daar nu mee, maar dit hadden Amazon en Google natuurlijk al jaren. Bij Amazon zo dat je het om random hardware kon draaien, maar ook op dedicated selectie met bijv. een RTOS om het berkenbaar te houden als je het industrieel wil inzetten.
Niet helemaal, omdat je hier te maken hebt met custom hardware waar je gebruikt kunt maken van je eigen modellen, overigens is Microsoft hier ook al veel langer mee bezig, o.a. via het .NET Micro framework, maar weet niet hoe actief dat nog is.
Helemaal eigen lijkt het niet te zijn, dat is natuurlijk niet perse slecht, maar zo hebben ze bijv. gewoon een IoT-gateway van SuperMicro, met daarop een of andere Windows-smaak om toch binnen dat ecosysteem te komen dat nu nog door een serie RTOS distributies en Linux distributies gedomineerd wordt. Eigenlijk zou dat niet uit moeten maken; zolang je gebruik maakt van hun services komt dat geld wel binnen. Vreemd dat ze dan een complete stack willen duwen die onder aan de streep meer problemen veroorzaakt dan puur oplossingen brengt.

Ik vraag me wel af wanneer de eerste grote cloud vendor met een IIoT of PLC integratie komt. Je PLC in de cloud draaien zal er niet bij zijn, maar een wat meer native integratie zoals bijv. een modbus of zelfs oude multidrop bus, of een RS485 bus ofzo waarbij de data automatisch geïnterpreteerd kan worden zou leuk zijn. Zo heeft AWS bijv. een set modellen om te voorspellen of een machine z'n werk goed doet en blijft doen, maar het stukje integratie met een specifiek soort data of protocol ontbreekt. Dat is ook iets wat MS heeft; een stukje van de puzzel waarbij je compleet buiten het ecosysteem zit, en als je integratie wil nog steeds zelf aan de slag moet. Als het optioneel was geweest was iedereen wel blij, maar nu moet je het allemaal zelf doen, en bieden ze eigenlijk nog niet zo denderend veel om daar dan een extra product voor af te nemen. Misschien dat ze dat in een latere revisie beter doen...
De laatste release is volgens wiki al enkele jaren oud, en ook de github repo is readonly gezet. Je kan dus wel stellen dat stilzwijgend de stekker eruit is getrokken. Op die manier slaan ze ook geen slecht gezicht in de media want het is geen aangekondigd afscheid.
Het was altijd vrij experimenteel, daarnaast is op hardware gebied natuurlijk veel vooruitgang geboekt waardoor de behoefte kennelijk ook minder is geworden, uiteraard kun je nu gewoon .NET ook prima draaien in lightweight containers.
Does this unit have a soul?
I'm afraid not Dave ...
Kijk ik dacht al waar blijven de artikelen die Ai platformen naar consumenten kan brengen, Kan je je site helemaal door Ai laten werken.
Hehe waarom doet mij dit denken aan "De Lift"? :P
De lift was behoorlijk moorddadig. Ben benieuwd welke dataset hiervoor gebruikt werd. :D
Die Percept Audio leek me nogal relevant voor mijn bedrijf, dus ik heb net gecheckt bij Azure Nederland. Helaas, nog niet te koop hier.
PuuruUit nieuwsgierigheid en er geen kennis van hebbend;
Waar moet ik aan denken aan omtrent een implementatie van Percept audio? Is dit dan een meting van geluidsdruk wat iets triggerd en daarbij de trigger van bijvoorbeeld het soort geluid (gelach betekent in combinatie met tijd dat het borreltijd is) dus een variatie van die trigger kan zijn?
Percept Audio is de sensor (microfoon) kant, met zoals Percept Vision de camera is. De AI moet je zelf nog ergens vandaan halen.

Geluidsdruk is niet relevant, maar analyse van het geluid wel. Gelach is prima met AI te detecteren, althans, als je genoeg data hebt om je AI te trainen. Maar dat zou je best kunnen vinden in Google AudioSet. Prima te doen als hobbyist.
Ik kan me herinneren dat zowel Sony als Microsoft in 2019 hadden aangekondigd te gaan samenwerken op het gebied van AI:
As part of the memorandum of understanding, Sony and Microsoft will also explore collaboration in the areas of semiconductors and AI. For semiconductors, this includes potential joint development of new intelligent image sensor solutions. By integrating Sony’s cutting-edge image sensors with Microsoft’s Azure AI technology in a hybrid manner across cloud and edge, as well as solutions that leverage Sony’s semiconductors and Microsoft cloud technology, the companies aim to provide enhanced capabilities for enterprise customers. In terms of AI, the parties will explore incorporation of Microsoft’s advanced AI platform and tools in Sony consumer products, to provide highly intuitive and user-friendly AI experiences.
https://news.microsoft.co...re-strategic-partnership/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee