Steam werkt aan 'lokale multiplayer via internet'-functie zonder accounteis

Remote Play Together vereist in Steams bètaclient niet langer dat uitgenodigde gebruikers een Steam-account hebben. Gebruikers kunnen in multiplayergames nu één niet-Steam-account uitnodigen. Remote Play Together laat gebruikers online lokale multiplayergames spelen.

Gebruikers die via internet met spelers zonder Steam-account willen samenspelen, gebruiken daarvoor een uitnodigingslink, schrijft Valve. Deze link kunnen spelers vinden na het opstarten van een compatibel spel in de vriendenlijst in de Steam Overlay. Gamers kunnen deze link sturen naar een vriend, die het spel via Windows, iOS, Android of een Raspberry Pi kan spelen.

De ontvanger van de link moet Steam Link of Steam installeren om de verbinding met de eerste speler te kunnen faciliteren. Gebruikers kunnen nu nog maar één niet-Steam-account uitnodigen. Daarnaast kunnen gebruikers nog wel meerdere Steam-vrienden uitnodigen. Of Valve deze beperking van één niet-Steam-account wil uitbreiden, is niet bekend. Het is evenmin onduidelijk wanneer de functie naar de stabiele Steam-versie komt.

Met Remote Play Together kunnen spelers lokale splitscreen- of shared-screen-spellen spelen alsof ze in dezelfde ruimte zijn. Steam streamt hiervoor het beeld van de uitnodigende gebruiker naar de andere gebruikers. Input van bijvoorbeeld een controller of toetsenbord wordt weer naar die eerste gebruiker verzonden. De uitgenodigde gebruikers zien alleen het spel van de gebruiker en kunnen dus bijvoorbeeld niet naar het bureaublad navigeren.

Valve maakte Remote Play Together eind 2019 beschikbaar voor alle gebruikers. De ontwikkelaar adviseert een internetverbinding met een minimale downloadsnelheid van 10Mbit/s tot 30Mbit/s. Gebruikers die worden uitgenodigd hoeven het spel niet gekocht of geïnstalleerd te hebben. Remote Play Together werkt met duizenden games waaronder Stardew Valley, Sid Meier's Civilization VI en Call of Duty: Black Ops III.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-02-2021 • 19:42

46 Linkedin

Reacties (46)

46
39
24
3
0
10
Wijzig sortering
Klinkt leuk maar het klinkt ook een decennia te laat. Hoeveel nieuwe games hebben nou nog een lokale multiplayer... Ik ken er geen 1.
Ik denk juist dat de timing wél goed is. Bordspellen worden nu steeds populairder, en het is leuk om dat ook digitaal te kunnen doen. Ik speel best vaak games als Kolonisten van Katan/Terraforming Mars o.i.d. met vrienden. Dat werkt perfect via Steam, en één iemand hoeft maar het spel te bezitten.
Er is een heel grote lijst mest spellen die "couch co-op" hebben! (ook spellen released in 2020 en 2021)

check eens co-optimus.com

Let wel op dat "LAN" functionaliteit niet altijd echt LAN kan zijn. Neem de nieuwe Age of Empires <nummer>: Definitive Edition als voorbeeld.

In deze spellen kun je geen LAN spelen zonder internet.....

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 26 februari 2021 07:38]

Er wil nog wel eens een goed indie-spel (bijv: towerfall) uitkomen dat, om wat voor reden dan ook, enkel lokale multiplayer ondersteunt.
Dit is toch wel een mooie feature waar Steam meerwaarde laat zien als platform.

Remote Play Together is een hele leuke manier om local-coop spellen (want dat is makkelijker te programmeren) heel goed over het internet werken.

Cat Quest 2 is een aanrader hiervoor!
Moonlight op de gasten computer en een Nvidia kaart met Shield aan op de host computer werkt ook erg fijn (ook over het internet). Werkt ook op niet-steam spellen, en als je c:\Windows\System32\mstsc.exe (een exe die niets doet) aan je Gamestream apps toevoegd kan je het ook als remote desktop gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Memori op 25 februari 2021 22:07]

Da's de Microsoft Terminal Services Client. Waar haal je het idee vandaan dat die niets doet?
Zonder parameters doet het niets. Ook geen venster om te verbinden zoals je die wel krijgt als je mstsc in start > uitvoeren doet.

En het doet inderdaad niets i.c.m. Gamestream; dat kan ik zelf bevestigen.
Betekend dat we nu eindelijk Gang Beasts over internet kunnen spelen? :)
Het gaat hier juist om spellen die nog LAN bieden, alleen wat natuurlijk niet op afstand kan.

Dit heb ik vroeger ook wel eens gedaan, een VPN server in je netwerk hangen zodat je online oude LAN dingen kan spelen met je vrienden, Akamai had daar vroeger ook een programma voor.
Hamachi, Tunngle, GameRanger. Allemaal mooie programma's.
Hamachi, nog veel gebruikt indertijd voor apprentice op magic-league. The good old days😁
Het heeft niets met LAN te maken. Met RemotePlay together stream je video beelden maar de 2e speler en gaat de input terug naar de speler die host. Dit is dus om local multiplayer spellen op afstand te kunnen spelen. Denk aan bv streetfighter 2 waarbij je gewoon hetzelfde scherm ziet zonder dat het spel een LAN functie heeft.

Zelf gebruik ik hier Parsec voor.
Dit werd vroeger gewoon LAN play genoemd, maar dat is zo beetje overal uitgesloopt, zelfs bij games wat opnieuw uitkwamen als remake/remaster.
Remote Play Together laat gebruikers online lokale multiplayergames spelen.
Met 'lokale multiplayergames' bedoelen ze het spelen van split/shared screen spelen op meerdere computers d.m.v. streaming. Het heeft niets met het spelen over een LAN te maken.

Dit kon al met Steam, met een Steam account per speler. Nu kan het met een enkel Steam account dat door de 'host' wordt ingelogd, en één client kan zonder login deelnemen.
Ja doe maar snel -1 de nieuwe generatie kent die leuke tijd niet meer alles moet online terwijl het niks toevoegd als je samen binnen het netwerk bent.
Ik ben van redelijk de oude garde. DOOM LAN parties? Gedaan (over IPX/SPX... en daarmee bedoel ik dus niet het spel uit 2016), maar ook toen speelden we dat ook wel eens via een telefoonlijn. En natuurlijk andere gouwe ouwen, zoals Warcraft 2, Command & Conquer, ...

'Vroegah' was echt niet alles 'beter'. Slepen met grote PC kasten en CRT schermen (want je moest toch met minimaal een 19 inch aankomen om niet uitgelachen te worden...), priegelen met floppies (later CD's), netwerkkaarten, of een nukkige null modem kabel voor de wat meer armoedigen (alleen om erachter te komen dat de seriële poorten van één van de twee computers niet 16550 UART waren, waardoor het niet lekker werkte...), geheugenproblemen (wie wist dat je met een IPX/SPX stack niet voldoende conventioneel geheugen overhoudt om je geluidskaartdriver en het spel te laden... en de IRQ conflicten! The horror...) Nee, er zijn aspecten die ik niet mis.

Ik vind het geweldig dat in deze tijden er steeds meer manieren zijn om mensen met elkaar te laten spelen. Nog steeds ontmoet ik nog wel eens een co-op maatje om lokaal gezellig te spelen, maar online is in deze tijden een acceptabel alternatief dat er niet minder gezellig om is. Drankje en knabbeltje, open videosessie op een notebook ernaast, Valheim... Laat de innerlijke Viking maar los!

Natuurlijk grom ik wel eens over 'those darn kids!', maar met een stiekem onderdrukte glimlach. Zo snap ik niet dat iemand plezier haalt uit het kijken naar hoe iemand anders een computerspel speelt. Maar... dat ben ik. Dat andere mensen hier wel plezier uit halen vind ik geweldig voor hen! Misschien begrijp ik het niet, maar ik laat het geluk van een ander mij niet in de weg staan om mijn eigen geluk te vinden of te maken. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2021 20:48]

Hoe zat het toen eigenlijk met de ping in je spel? Het zou grappig zijn moest die toen hoger geweest zijn dan nu vanwege verwerkingstijd in die oudere hardware. Zelf haal ik bij de meeste spellen zo'n 20ms, maar 10ms is niet zo'n uitzondering meer van andere spelers in random online lobbies..

[Reactie gewijzigd door FlaffTweakr op 25 februari 2021 20:30]

Hoe zat het toen eigenlijk met de ping in je spel? Het zou grappig zijn moest die toen hoger geweest zijn dan nu vanwege verwerkingstijd in die oudere hardware.
Verwaarloosbaar. Je zat op een LAN, en een lokale ping was altijd <10ms.
Het verschil in ping is anders dan de hardware nauwelijks veranderd. We lopen simpelweg tegen de natuurwetten aan.
Zo snap ik niet dat iemand plezier haalt uit het kijken naar hoe iemand anders een computerspel speelt. Maar... dat ben ik. Dat andere mensen hier wel plezier uit halen vind ik geweldig voor hen!
Ik ben iemand die dat leuk vindt. Om te zien hoe iemand iets anders aanpakt dan ik zelf doe, om dingen te leren, of gewoon lekker wegkijken.
Je kunt het goed vergelijken met mensen die 'andere' sporten kijken. Bijvoorbeeld voetbal of tennis, dat vind ik dan weer niet leuk om naar te kijken, maar kan best inzien dat anderen dat geweldig vinden om te kijken. Of mensen die een hele schaakpartij gaan kijken en later zelf naspelen om te zien hoe iemand anders iets aangepakt heeft.
Dit lijkt me vergelijkbaarder met applicaties zoals Hamachi waarbij het leek alsof je op een LAN zat en dus LAN opties ingame kon gebruiken.
Hier inderdaad ook gebruik gemaakt van Hamachi. Net schiet me opeens te binnen: dat kan toch ook gewoon met een VPN. Blijkt Hamachi dus ook gewoon een VPN te zijn, nooit bij stil gestaan 8)7 .
You’re not alone. Vroeger ook veel gebruik gemaakt van Hamachi en inderdaad ook nooit die link gelegd :+
Hoezo voegt het niks toe? In een tijd waar je praktisch aan huis gebonden bent is het toch juist handig/leuk om wel ff een spelletje te kunnen doen met meerdere mensen? Ik vind dit wel handig nu.
LAN is een lokaal netwerk van meerdere computers op 1 netwerk. Deze games kunnen alleen multiplayer spelen wanneer er een verbinding is met een andere computer. Dat maakt het heel makkelijk om deze aan te passen om te werken over het internet, want alleen de verbinding is anders, de werking van de game kan het zelfde blijven.

Echter gaat het hier om spellen die 2 controllers op maar 1 enkele computer gebruiken. Deze games zijn vaak niet eens gemaakt om via een netwerk met meerdere computers te spelen. Om daar multiplayer over meerdere computers van te maken moet je de hele game aanpassen om ervoor te zorgen dat dit werkt.
Dit is de reden waarom Steam gewoon het gamescherm streamt en de controls terug stuurt. Steam acteert gewoon alsof player 2 op de zelfde computer speelt terwijl dit niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door Musical-Memoirs op 26 februari 2021 23:23]

Je krijgt -1 omdat je fout zit en de techniek niet begrijpt. 't helpt niet dat je zeurt over "de nieuwe generatie", maar zelf dan niet de kunde hebt om enige research te doen eer je een reactie achterlaat.

LAN multiplayer: Elke computer moet een kopie van het spel hebben, en het spel moet specifiek geprogrammeerd zijn om met meerdere clients via een netwerk te communiceren.
Steam's Remote Play Together: Spellen die normaal alleen splitscreen te spelen zijn, kun je zo toch via het internet met andere mensen spelen. Er is maar 1 kopie van het spel nodig, en het hoeft niet specifiek geprogrammeerd te zijn om via het netwerk met andere clients te communiceren.

Zie het als opeens online speelbaar maken van Goldeneye 64 multiplayer (wat overigens ook prima kan met deze techniek).
Nee. LAN staat nog steeds voor Local Area Network. Dat is dit dus niet.
Nee, het gaat alleen via LAN als beide spelers op hetzelfde netwerk zitten, dus bijvoorbeeld huisgenoten zijn. In de meeste gevallen zal het via WAN gaan.
Online lokale multiplayer. Het klinkt misschien verwarrend maar het is wel degelijk over het internet. Het kan via het internet gespeeld worden alsof het lokaal is.
Het zou u sieren als u zelf verder kijkt/leest ipv dit van andere te verlangen.
Ik heb al spellen coop gespeeld via Steam's remote play together, en dat was met mensen uit Londen en San Fransisco. Niet bepaald LAN dus.

Toevoeging;
Bij remote play together hoeft maar 1 persoon het spel te hebben.

Dit is vooral leuk voor spellen die normaal geen online of netwerk functie hebben. Je speelt echt alsof je samen met 2 controllers op 1 PC zit te spelen. De andere speler ziet exact wat jij ziet.

Bij een spel als Trine is het effect dat je niet ver uit elkaar kunt gaan omdat er dan 1 persoon buiten beeld verdwijnt. Als je allebei het spel hebt en wel normaal via de online functie samen speelt dan kun je wel ieder vrij door het level bewegen.

Een andere beperking is dat je maar 1 keyboard en muis hebt. Andere spelers zullen een controller moeten gebruiken, en dat is niet altijd even handig. Zo vind ik bij magicka spell combos maken met een controller niet te doen.

[Reactie gewijzigd door grasnek op 25 februari 2021 23:39]

Gebruikers kunnen in multiplayergames nu één niet-Steam-account uitnodigen
Dat kon voorheen dus niet, goede toevoeging toch? Sommige mensen zoeken ook in alles het negatieve, zo jammer.
Dit is geen LAN Play, want dat is gewoon via een lan netwerk met losse computers spelen. Hier gaat het over dat jij dus de game streamed naar die andere spelers, dus voor degene naar wie je de link stuurt is het een soort van Stadia..
Vroegah moest je juist moeilijk(er) doen als je juist over internet wou gamen met een party, goeie ouwe tijd, lekker kloten met hamachi en dat soort tools.
Vooral met IPX games was het nogal geklungel soms (Warcraft II etc). Dat waren tijden wel :)
Klopt.

Meters lange netwerk kabels door het huis en tijden omprutsen om het werken te krijgen..
Het waren wel super inspirerende tijden
Ja best jammer maar die oude garde is er nog wel hoor, zo lang is dat nou ook weer niet geleden.

Als je met 2 vrienden thuis speelt voegt online niks toe, kan geheel 100% over LAN, maar vanwege "piraterij" is dat eruit gesloopt, niet alles is beter hoor om online te doen.

btw de LAN party,s zijn er nog steeds echter jammer dat je bij oude games blijft steken.
Als je met 2 vrienden thuis speelt kan dat toch net zo best over het online netwerk als in een LAN? Wat is het probleem dan?
Gelet op uw gebruikersnaam: u weet dat u zelf een millennial bent?

Overigens genoeg lokale multiplayerspellen. Misschien niet meer op de Playstation of Xbox maar Nintendo en de pc redelijk wat spellen die, wanneer het allemaal weer kan, met meerdere vrienden op de bank kunt spelen.
Ik volg je hele betoog niet meer. Wat heeft steam er nu mee te maken dat game developer spelen via LAN eruit hebben gehaald.

Dit artikel gaat daar ook totaal niet over. Het gaat over splitscreen spelen, dus net zoals vroeger 2 mensen achter een computer of console.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee