'Google werkt aan tools voor presenteren op Chrome OS'

Google zou werken aan tools om de mogelijkheden voor presenteren uit te breiden op Chrome OS. Het vooral op onderwijs gerichte besturingssysteem zou onder meer een mogelijkheid krijgen om in presentaties zaken te highlighten en om een virtuele laserpointer toe te voegen.

Google is bezig met de ontwikkeling van de functies onder de naam Projector, meldt Android Police. Daarvoor zijn aanwijzingen te vinden in de Chromium-gerrit, waarin de codebase voor Chrome OS wordt bijgehouden.

Behalve de laserpointer en de mogelijkheid om markeringen aan te brengen, zou er ook een functie voor spraakherkenning komen die werkt met dezelfde engine als 'live caption' op Android. Chrome OS zou daarbij een college, vermoedelijk Engelstalig, in realtime kunnen transcriberen om zo bij studenten ondertiteling te kunnen laten zien.

De functies komen te zitten in een dock dat links op beeld staat. Dat dock komt tevoorschijn door een toggle aan te klikken in het menu met toggles. De opties zijn op moment van schrijven nog niet actief. Het is onbekend of en wanneer Google de functies gaat testen in een Canary-versie van Chrome OS. Ook is onduidelijk of en wanneer de functies live komen te staan.

Presentatietools in Chrome OS. Bron: Android PolicePresentatietools in Chrome OS. Bron: Android Police

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-02-2021 • 16:44

19

Reacties (19)

19
19
9
3
0
9
Wijzig sortering
Vooral in onderwijs gebruikt is nog niet hetzelfde toch als vooral op onderwijs gericht...
Maar ergens te begrijpen dat ze hun grootste groep gebruikers dan ook als eerste nieuwe tools aanbieden.

Ik zou het niet erg vinden op het werk ook om te schakelen, maar zie het nooit gebeuren... Windows te veel ingebakken in de bedrijfswereld (waar geld ook minder een rol van belang is).
Ik zou het niet erg vinden op het werk ook om te schakelen, maar zie het nooit gebeuren... Windows te veel ingebakken in de bedrijfswereld (waar geld ook minder een rol van belang is).
Tegenwoordig zie je "app streaming" steeds volwassener worden. Zelfs op mijn linux laptop kan ik zo windows applicaties draaien :p

Beetje jammer dat het nu nog complex (opensource) of duur (vmware, microsoft, citrix) is waardoor ik het me kan voorstellen dat het nog niet gemeengoed in het onderwijs zal zijn maar toch...

Dat naast de andere stroming, het ombouwen van applicaties naar web apps, zorgt ervoor dat we langzaamaan device onafhankelijk worden.

Waarom langzaam? Omdat bedrijven nogal veel verschillende applicaties hebben en alles kost tijd, geld en is gebonden aan bestaande contracten.
Voor mij is app streaming iets van het verleden, niet van de toekomst. Het is heel duur, zelfs mocht er een kwalitatieve open source variant bestaan, want de licentie kosten zijn beperkt tov de beheerskosten. Ook de Windows licentie heb je nog steeds nodig om windows software te draaien.

20 jaar terug was het wel een dingetje, maar ik zie Citrix al 10 jaar moeite doen om zn klanten basis te beschermen. zelden heb ik nieuwe Citrix klanten zien komen..

(bron eigen TCO berekening voor outsourcing bedrijf met Citrix en non Citrix klanten in het +1000 users segment)

Ja er zijn use cases, maar niet voor de klassieke office desktop gebruiker...

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 22 juli 2024 23:11]

Los van het geld, denk ook aan support die is bij Google gewoon slecht te noemen.
Hoeveel keer belde je al naar Microsoft voor support? Ik eigenlijk nog nooit...
Oplossingen voor mijn problemen kan ik ook nooit vinden op hun site... het probleem zelf doorgaans wel :p Maar dan een belachelijke standaard reply als oplossing...
Heb prof. support van Microsoft en dat werkt!. Ook van Google en dat werkt niet !
Heb het dus niet over consumenten maar zakelijk.
Ik heb zelf een chromebook. Voor de kids om school werk te doen en zelf voor media consumptie.

Op mijn werk hebben we nu een pilot met chromebooks.
We zijn al (bijna) af van de Office suit en gebruiken de Google suit. Dus chromebooks zijn een mogelijk alternatief voor kantoor mensen die alleen in een browser werken.

Ik ben dus wel blij dat ChromeOS steeds meer van dergelijke features krijgt.
Bijna af? Je doet alsof office een gedrocht van een pakket is, terwijl ik in de bedrijfswereld de laatste 10j niemand heb horen klagen. Integendeel om eerlijk te zijn.
Oh nee hoor het was niet bedoeld als negatief over Office. Ik bedoel het meer in de context dat Office aan het verdwijnen is bij ons. Tenzij je een goede reden hebt word er ook geen nieuwe Office licenties meer verstrekt. Dat is nl vooral kosten gedreven.
En ja sommige mensen vinden dat erg jammer

[Reactie gewijzigd door frankyfn126 op 22 juli 2024 23:11]

Ach ja, mensen houden niet van verandering... aan de andere kant willen ze veelal ook niet meer terug als ze eenmaal gewend zijn aan iets nieuws :p

Als je kijkt wat je betaald voor MS office, wat de producten allemaal kunnen en wat het gross van de gebruikers ermee doet is het nogal scheef. Als ik naar mezelf kijk gebruik ik bijv Word, Visio, PowerPoint en Excel en kan oprecht zeggen dat ik maximaal 10% v/d functionaliteit gebruik.
Ach ja, mensen houden niet van verandering... aan de andere kant willen ze veelal ook niet meer terug als ze eenmaal gewend zijn aan iets nieuws :p
Precies! Ik zet nogal eens mensen privé over van MS Windows naar ChromeOS en als zij dan beginnen te blèren over MS Office en ik vertel hen dat zij gewoon hun MS Office documenten native in Google Apps kunnen bewerken* zijn zij zonder uitzondering altijd helemaal om :)
Scheelt velen ook een duur en zinloos abonnement dat zij hebben op MS Office omdat zij bang waren niet met iets anders te kunnen werken.

* Voor wat zij gebruiken.
Nou ik heb wel wat klachten over de MDI-SDI keuze met betrekking tot excel en hoop eigenlij al jaren op een terugkeer of in ieder geval een keuze om elk workbook in één excel instantie te openen of gewoon zoals vroeger alles in 1 interface.

Het is een drama met al die ribbons die allemaal tegelijkertijd gaan updaten en het is al helemaal een drama om te weten in welke instantie een dialoogscherm knippert. Daarnaast ben ik absoluut ontevreden over de web-apps, die zijn gewoon, op outlook na volkomen onbruikbaar.

Het hele gedoe met lync en skype en nu weer teams word ik ook niet echt warm van heel eerlijk gezegd
De marketteers verbrodden het voor ons - en inderdaad Teams dat is één grote moloch die veel kan, maar weer net niet. En't heeft toch weer net niet voldoende om alles te kunnen afdekken. Typisch Microsoft - en zal dat beter zijn bij google - ik heb twijfels.
Die alleen in een browser werken? Je kunt heel makkelijk Linux-apps installeren op ChromeOS en zelfs Android-apps, dus het is een volledig OS.
Zeker. Maar in mening bedrijf heb je 2 groepen omtrent hun pc/laptop gebruik.
1) mensen die specifieke applicaties instaleren en gebruiken om hun werk te doen
2) mensen die al het werk via een browser kunnen o.a. door de werken met bijv Google drive/docs. Maar ook Jira/confluence en nog veel meer van dergelijke "webapps".

Juist voor die 2de groep is een chromebook een goed alternatief. Goedkoper en makkelijker te "managen"/onderhouden.
De eerste groep is soms lastiger omdat een applicatie die zij gebruiken niet altijd direct op ChromeOs draait
Voeg daar aan toe dat de chromebook een heel goede thin-client is. Voor alle bedrijven die met een desktop-in-het-rekencentrum werken, zoals vdi-s, terminal server en citrix oplossingen.

Collega's van mij werken met een vdi-machine in het rekencentrum en halen de desktop naar hun chromebook of naar een kiosk-pc op de zaak en kunnen zo zonder problemen schakelen tussen werkplekken. De chromebook levert alleen de vpn-verbinding en de remote-desktop software.
Zo gebruik ik de Chromebook ook, werkt prima. Maar het gebruik van Zoom en Teams in de browser is wel een beperking. Mijn dochter moet vaak presenteren via Zoom voor haar opleiding en dan is ze te beperkt in functionaliteit en performance met haar Chromebook. Ligt ongetwijfeld aan Zoom zelf (zie veel klachten op fora), maar ik merk het soms met Teams ook dat het toch wat minder goed functioneert.
Als je controle hebt over wat in de vergadering gebruikt wordt, zou je google-meet eens moeten proberen. Omdat dat ook uit de goolge-kast komt, zou dat 'het beste' moeten werken, ook op de chromebook.
De eerste groep is soms lastiger omdat een applicatie die zij gebruiken niet altijd direct op ChromeOs draait
Als er geen Linux-alternatief is voor de programma's, dan is er altijd nog Wine wat op ChromeOS draait, zowel binnen de Linux-container als native middels CrossOver for ChromeOS (te vinden in de Chrome Web Store).

Nu wil ik niet zeggen dat Wine heilig is, want er draait ook genoeg niet of niet goed onder Wine, maar ik wil maar zeggen dat het een optie *kan* zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 23:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.