'Renders tonen prototype van OnePlus 9 Pro'

Er zijn renders online verschenen van wat vermoedelijk de OnePlus 9 Pro moet worden. Net als de voorganger, de OnePlus 8 Pro, lijkt de smartphone een curved display te krijgen met een punch-hole-camera in de linkerbovenhoek. Waarschijnlijk komt het toestel in maart uit.

De renders zijn online gezet door Steve Hemmerstoffer, ook wel bekend als @Onleaks. Hij is vaak de eerste met renders van onaangekondigde smartphones. Volgens Hemmerstoffer staat het design van de OnePlus 9 grotendeels vast, maar kunnen enkele details nog worden gewijzigd door de fabrikant.

Op de afbeeldingen is te zien dat OnePlus de nieuwe smartphone een afgerond 6,7"-scherm heeft met een camera in het scherm, in de linkerbovenhoek. Aan de achterkant is een camera-eiland, met daarop vier camera's. Volgens Hemmerstoffer wordt de layout van het camera-eiland mogelijk nog aangepast.

Vorige week kwamen er al renders naar buiten van de OnePlus 9. OnePlus zelf heeft nog niets bekendgemaakt over de release van de beide telefoons, waardoor nog onbekend is wanneer ze zullen verschijnen. Wel zijn er geruchten dat de release in maart is, iets dat door Hemmerstoffer werd bevestigd.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door RoD

Admin Mobile

22-11-2020 • 12:17

113 Linkedin

Reacties (113)

Wijzig sortering
Haal de punch-hole eruit maak het een volledig scherm en je bent klaar. De selfie camera shit kan toch wel nu echt onder het scherm. Daar is geen sience meer voor nodig heb ik het vermoeden??
Heb jij je wel ingelezen in de techniek hierachter? In principe maken ze een volledige 'sheet', scherm, waarin met precisie mbv lasers een punch-hole gat wordt uitgesneden.

Vervolgens is het een kwestie van camera achter dit gat leggen. Deze technieken voor ik zover weet, zijn een productieproces van Samsung en bijna alle schermen zijn dus ook vervaardigd door hun.

Nu heeft Samsung alweer een nieuwe productieproces gereed. Namelijk super minuscule 'gaatjes' te schieten, met een nog fijnere laser om binnen die punch-hole kleine gaten te maken waar licht doorheen kan. Daarnaast heeft het hoogstwaarschijnlijk, het stuk scherm waar wij nu de punch-hole hebben, gemaakt van een andere samenstelling, waardoor de onderliggende camera niet langer een uitsnede nodig heeft in de vorm van deze punch-hole. De geruchten gaan dat we dit aankomend jaar op de Galaxy z fold 3 zullen gaan zien.
Techniek gaat snel en je loopt alweer een tikkeltje achter.
Samsung is wel bezig geweest met een underscreen camera, maar is daarmee al een jaar geleden mee gestopt. Samsung heeft een deal met ZTE gesloten. ZTE was ook bezig met zo'n behind screen technologie. Samsung heeft een paar mensen van R&D gestuurd om de technieken die Samsung gebruikt met ZTE te delen. Men heeft er een soort gezamenlijk project van gemaakt waarbij ZTE alle technieken uiteindelijk heeft gecombineerd. ZTE is in september al uitgekomen met een telefoon met zo'n onzichtbare selfie-camera. https://arstechnica.com/g...behind-the-screen-camera/
Helemaal onzichtbaar is de selfie-camera niet, want om de camera door het scherm te laten kijken moet een deel van de beeldpuntjes worden opgeofferd. Met hele lichte achtergronden kan je wel zien waar de camera zit
Het scherm wordt ook aan andere smart-phone fabrikanten verkocht.

Oppo en Xiaomi werken ook al een tijdje aan een behind screen techniek. Er zijn wel prototypes van getoond, maar geen foto's die met die camera's zijn gemaakt. Van Oppo is er wel een filmpje van een beurs waarop de behind-screen camera in actie is te zien https://www.youtube.com/watch?v=GaVvZokuOQA. De beeldkwaliteit houdt duidelijk niet over.
Ik heb liever een punch hole dan zo'n net-niet ontzichtbare camera: Ik irriteer me veel minder snel aan iets dat obvious in zijn plaats zit.

Als zo'n camera dus net zichtbaar is dan ga je dat zien als je film aan het kijken bent en ga je je er zwaar aan irriteren omdat het veel minder zichtbaar is.
Nou, ik niet. Want het zit aan de randen van je scherm en daar is (meestal) niet het hoofdonderwerp van je film. Ik heb een S10+ en die heeft een grote punch hole maar als ik een filmpje aan het kijken ben, valt het me niet meer op.

Daarentegen zou ik GRAAG hebben dat ze een selfie camera die ik hooguit 1x per maand gebruik, achter het scherm stoppen.

Liever iets wat een beetje opvalt dan iets wat eigenlijk altijd duidelijk zichtbaar is in het ontwerp. Niet iedereen let zo op zaken als jij
De resolutie van een smartphone scherm is zo hoog dat ze gemakkelijk de helft of zelfs 3 kwart (bij 4k) kunnen opofferen voor de camera, zonder dat je dat opmerkt. Met wat software kunnen ze de resterende pixels ook gewoon een tikje helderder maken, zodat het nog minder opvalt. Alleen heel bij heldere beelden gaat dat niet meer lukken.
Het "gaatje" is ook kleiner dan de meeste punchholes die ook nog wat ruimte om de lens heen vrijhouden. Bij een "behind screen-camera" worden de pixels voor en om de camera gewoon uitgezet (zwart) zodra je de camera inschakelt. Hiermee wordt de valse licht instraling voorkomen.
Bij bewegende beelden ga je de camera niet zien. Games en films hebben in de hoeken over het algemeen al wat donkerdere beelden, waardoor het helderder maken van de resterende pixels het "gat" gewoon onzichtbaar maakt. Bij normaal gebruik valt het gat in de balk met de status icoontjes en zal het ook niet opvallen. Het verbergen van het camera-gat is wel een duur grapje. Reken in de trant van $ 100.-

Ik vind een punch-hole of een druppel overigens niet echt storend. Van mij hoeft dat gat niet weggemoffeld te worden. De grote notches uit de eerste generatie full screen toestellen waren een design misser, maar die zijn inmiddels verdwenen. Voor de high-end toestellen zal het over drie jaar wel de standaard zijn om de camera achter het scherm te verstoppen.
Nou nee, volgens mij loop jij dan achter. Wat je zegt klopt helemaal, daarvan ben ik op de hoogte. Alleen steken de kaarten heel anders in elkaar dan jij nu schetst.

Samsung heeft opzettelijk ervoor gekozen zijn techniek te delen met andere partijen, zoals zte, oppo en meer. Hun hebben zelfs hun fabrieken en daarmee processen opengesteld voor overige fabrikanten van telefoons. Dit omdat, denk ik, hun al inzagen dat ze het stokje een jaar moesten doorgeven
Anders zou dat hun ondergang worden. Je moet weten wat je hoogtepunt is en dat heeft Samsung nu mooi weg gespeeld.

De ontwikkeling van hun 108 MP sensor in samenwerking met xiaomi, zodat hun r&d kosten lager uitvallen. Daar Samsung ook hier het meeste werk heeft verricht en daarbij ook nog eens Xiaomi het toneel geeft om als eerste ermee te shinen in hun toestellen. Samsung heeft natuurlijk in de tussentijd deze sensor ietsjes refined. Daarnaast heeft Samsung in een jaar tijd vollop ingezet op zijn R&D wat betreft foldable en rollable. Dat is waarom wij vanaf volgend jaar Samsung hard zullen zien terug komen, waarbij de note lijn wordt afgeschaft om ruimte te maken voor geld voor r&d, marketing en productie.

Samsung zal nog steeds doorgaan met het testen van verschillende soorten nieuwe techniek op hun A-lijn. De S-lijn kan nog door, het is de directe concurrent van de iPhone, maar heeft ook al bijna zijn tijd gehad. In ieder geval ben ik blij en trots op Samsung, dit getyped vanaf de S20 Ultra, na jarenlang de S-lijn hebben gehad, zal ik volgend jaar de overstap maken naar de Galaxy fold 3. Ook bij de wieg van de Galaxy S, heb ik hem niet genomen, de Samsung wave was toen veel beter uitgewerkt en dat vind ik eveneens van de Galaxy Z Fold. De Galaxy S2 was een revolutie en naar mijn zeggen een van de beste ontwerpen. Super stevige robuuste telefoon, die ook nog eens ver zijn tijd voorbij ging. Bij de fold speelt er nog een factor mee, namelijk het vouwbaar glas. Hiervoor heb ik een generatie langer gewacht en het wachten wordt, schijnbaar, beloond. Er zijn geruchten dat het vouwbaar glas in dikte wordt verdubbeld.

Najaa terugkomend, Samsung heeft een heleboel deals gesloten en dat doen ze ook constant. Dat argument is een beetje slap. En het heeft niks te maken met de manier en snelheid waarmee Samsung nieuwe processen/technieken ontwikkeld en gereed maakt voor massaproductie. Ooh ja en Samsung speelt beetje leem aan buur, omdat ze dondersgoed weten dat ze de Chinezen markt totaal niet beheersen en ze bang moeten zijn voor hun. Door een grote leverancier te zijn van Chinezen fabrikanten, kunnen ze deels dat probleem oplossen. Ik zie Samsung over een paar jaar geen telefoons meer maken. Hun zullen enkel de onderdelen vervaardigen. Tenzij ze echt met een next thing komen.
Ik loop niet achter, maar ik heb me even beperkt tot de camera achter het scherm.

Samsung is sinds zomer vorig jaar met de R&D een iets andere richting uit gegaan. Tot die tijd was de R&D een behoorlijk besloten afdeling, maar er zijn nu op zoveel vlakken ontwikkelingen gaande dat Samsung onmogelijk op elk vlak mee kan komen of zelfs toonaangevend kan zijn. Samsung wil wel in alles goed zijn en omdat te bewerkstelligen hebben ze de strategie zo omgegooid dat ze allerhande partners hebben gezocht. Dat doen ze heel handig. Ze zijn op elk vlak apart op zoek gegaan naar een partner die zich op een bepaald vlak onderscheid. Samsung probeert zo een soort spin in het web te worden die zelf toegang heeft tot het beste op alle vlakken, terwijl de partners telkens maar toegang tot één of twee van die (top) technieken hebben.

Samsung is zo (achter de schermen) steeds machtiger aan het worden. Zeker op de het gebied van de absolute flagships zal Samsung binnen twee jaar eigenlijk een monopoly hebben opgebouwd en bepalen zij tot welke technieken de concurrenten toegang krijgen.
Die technologie van een camera achter het scherm bevindt zich nog in een erg vroeg stadium.

Het werkt, maar de kwaliteit van de beelden is nog te wisselvallig in bepaalde omstandigheden. Bekijk de hands-on video's van de ZTE Axon 20 en Vsmart Aris Pro maar op YouTube. Dit is nog niet goed genoeg om in een flagship smartphone te stoppen.
Ik ben anders maar al te blij met die pop-up camera in mijn mi9t pro. Ik gebruik de face cam amper dus heb ik ook geen gat in mijn scherm. Ik snap niet dat men dat gat prefereert over een pop-up camera.
Precies! Ik heb de 7 Pro met pop-up camera en ben er ook erg blij mee, geen punch hole of notch, gewoon volledig scherm!

Ik hoop dat er nog meer telefoons uitkomen met zo een pop-up camera over een jaar of anderhalf/2 wanneer ik weer een nieuwe telefoon haal.
Ik zou dat tegen die tijd ook erg op prijs stellen. In mijn 6T zit een druppel en ik vind het gewoon lelijk. Mag voor mij wel helemaal verdwijnen, gebruik het zo weinig dat ik er ook echt wel zonder zou kunnen.
Ik ook niet. Ik wacht zelfs met het aanschaffen van een nieuwe telefoon hierdoor. Ik kijk nog steeds wat meewarig naar de OP 7 pro die naar mijn dochter is gegaan omdat ze een nieuwe nodig had en ik de camera echt onvoldoende vond.... maar pop up camera.... Heerlijk!
Tsja, ieder zijn ding. Ik zelf vind een droplet of een brezel boven geen enkel probleem.
Precies dit. Een notch of dot in je scherm voelt en ziet er verouderd uit imho. Daarbij vind ik het vanuit privacy oogpunt ook wel fijn. Als je frontcam omhoog staat weet je dat er iets gebruik maakt van je camera. Bij mijn Macbook vind ik het prettig dat daar hardwarematig een lampje in zit.

Niet dat ik elke dag over m'n schouder naar big conspiracies maar het zou je maar gebeuren.. #bigbrotheriswatchingyou
Inderdaad. Ik gebruik de ''selfie''camera zelden en ik ben erg blij met mijn Poco F2. Een film kijken wordt door niets verstoord in of achter het scherm.
Punch hole is eigenlijk niet eens nodig kijk maar naar de Meizu 16th
pricewatch: Meizu 16th 8GB ram, 128GB opslag Zwart
Alleen jammer dat hun Android ondersteuning slecht is.
Ik zou het wel mooi vinden als er een optie kwam om die hele selfie camera weg te laten. Ik gebruik dat ding zo weinig, dat ik voor die ene selfie per jaar m'n telefoon wel omdraai.
Het is toch eigenlijk niet normaal hoe snel er continue nieuwe telefoons worden gemaakt (ondanks het nog maar een render is).

Ik probeer hier op allelei vlakken een beetje aan het milieu te denken (plastic scheiden, zoveel mogelijk met de fiets, iets minder vlees eten, en nog maar een extra jaartje met mijn oneplus 6 doen. En dit soort bedrijven krijgen maar de vrijheid om 2 soms bijna 3 telefoons per jaar te produceren, puur en alleen om steeds meer winst te maken. Ik zie liever weer de tijd waar je hoopvol naar 1 goede telefoon uitkijkt en waar een heel jaar goed aan gewerkt/over nagedacht is.

Wat mij betreft mag daar best van hogere hand eens iets serieuzer naar gekeken worden.
Ik hou oprecht van mooie en nieuwe spullen, maar dit loopt toch de spuigaten uit?

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 november 2020 16:14]

en nog maar een extra jaartje met mijn oneplus 6 doen
Met 3,5 miljard smartphones wereldwijd, is er gewoon nog steeds een gigantische vervangingsmarkt zelfs als iedereen 3, 4 of 5 jaar met z'n telefoon doet. Als fabrikant ben je dus ook gewoon verplicht om mee te gaan met de ontwikkelingen en regelmatig nieuwe modellen op de markt te brengen anders ben je niet meer in beeld en kun je inpakken.
Je kan niet 5 jaar met je telefoontje doen. De fabrikanten supporten hun telefoon niet eens zolang.

Dus door die fabrikanten ben je verplicht eerder een nieuwe telefoon te nemen. Je wilt toch op security niet achterlopen.
Via custom ROMs krijgen telefoons veel langer updates, met lineageos zit de OnePlus One zelfs op Android 10
Ik denk toch dat een groot aantal daar niet eens gebruik van maakt. Laat staan hoe ze 't moeten installeren.
Beetje tweaker kan dat toch, we zitten hier toch op een techsite, veel mensen hier zouden dat wel kunnen neem ik aan, youtube videotje kijken en je kan het.
Het aantal tweakers die zich daarmee bezig houdt is zo minimaal dat dat volgens mij gewoon geen verschil maakt. Volgens mij weten 99% van de consumenten zelfs niet dat custom roms überhaupt een ding zijn en vinden updates waarschijnlijk meer irritant dan nuttig omdat ze daardoor hun gsm moeten herstarten.
Het hoeft toch geen verschil te maken, feit is dat een beetje Tweaker dat wel kan, alleen er zijn niet veel mensen die een telefoon zo lang houden dat het nodig is, neemt niet dat dat het wel kan, dat 99% van de consumenten niet weet dat dat kan veranderd daar ook niets aan.
Ik ben een tweaker, maar heb mij nog nooit bezig gehouden met custom roms ;)

Ik tweak wel andere dingen, maar een telefoon is voor mij gewoon een telefoon met het standaard OS erop. Voor mij voldoende.
Maar het ging hier over als telefoons geen updates meer ontvangen maar nog goed zijn, zodat ze ook softwarematig weer goed zijn, met een telefoon die nog updates ontvangt is het niet nodig.
Als mijn telefoon geen (beveiligings)updates meer krijgt, dan is het gewoon klaar en koop ik gewoon een nieuwe. Wat voor mij vaak eens in de 2 jaar is. Vooral omdat het dan ook een upgrade voor mij is. Betere camera, grotere accu, snellere CPU enzo.
Dat kan voor jou zo wezen maar er zijn ook mensen die graag langer met hun toestel doen, ik heb mijn toestel nu bijna 2 jaar, een Realme X, de support zal binnenkort wel stoppen, maar de telefoon is nog als nieuw en nog met alles bij de tijd, dus daar zet ik dan een custom rom op, ipv dat ik een nieuwe telefoon hoef te kopen, aangezien het toch geen upgrade zou wezen, toch mooi meegenomen als dat dan kan?
Ik kan voor mijn budget simpelweg geen telefoon vinden die beter is dan mijn bijna 2 jaar oude Realme X. 150 euro is het budget.
Niet alle tweakers zullen daar zin in hebben. En dan blijven er nog wel een paar miljoen Nederlanders over waarvan de meesten er geen kaas van gegeten hebben.

Mijn zoon heeft het gedaan met zijn Poco F1, maar dat was toch echt niet in één keer succes.
Gaat mij er ook niet om of mensen daar zin in hebben, gaat erom dat het kan, voor de mensen die daar wel zin in hebben, en het is een geweldige manier om anders afgedankte hardware nog een extra leven te geven, ook goed voor het milieu. Zou wel beter zijn voor de mensheid in het algemeen als wel meer mensen wisten hoe zoiets moest :)
Ik draai van alles custom, root, custom patches, kernel tweaks, whatever... van de mensen die ik als vrienden, werkcollega's of (ex-)medestudenten over de afgelopen 5 jaar heb leren kennen, zijn er misschien 2 van de ~300 die ook daadwerkelijk afwijken van "fabriekslevering".. Leuke theorie maar niet echt een reële of praktische oplossing.

Het is gewoon een pain in the ass, en mensen willen iets wat werkt. Ik zelf eigenlijk ook maar leg mijzelf er niet bij neer als iets niet werkt zoals ik dat wil.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 november 2020 14:32]

Klinkt leuk, maar veel gebruikers weten nauwelijks hoe ze een app uit de Play Store moeten installeren.
iPhones worden wel zo lang ondersteunt.
iPhone en FairPhone doen in elk geval flink hun best, ik heb nog altijd voldoende aan een iPhone 6s die zelfs nu nog de laatste versies iOS draait. Voor veel fabrikanten is het waarschijnlijk een cost-benefit verhaal om een klant langer vast te houden op hun merk met lange support, wat lastig wordt als je veel uiteenlopende modellen hebt. Aan de andere kant zijn er ook mensen die om het jaar een nieuw toestel "nemen" en op die manier een signaal afgeven naar fabrikanten.
Helaas gaat daar waarschijnlijk vanaf iOS 15 verandering in komen. Als het lijntje eentje opschuift, valt de 6s straks buiten de boot. Maar ach, dan heeft die ook wel een mooie tijd gehad!
laughs in iphone 6s :)
Moet je nagaan wat een hoop vervuiling dit met zich meebrengt ... 3.5 miljard telefoons die om de +/- 5j op de hoop komen. Recyclage kost ook enorm wat resources. Ik weet niet of we echt betere communicatie daarvoor in de plaats krijgen.
Rookie numbers ;) mijn OnePlus3 doet t nog prima.

Oeps reactie had 1 niveau hoger gemoeten.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 november 2020 13:51]

Hah, ik zit nog steeds op een OnePlus2. Stock rom en nog steeds de eerste install (dus nooit een factory reset oid gedaan).

Heb al tijden geen ROM updates gezien maar al mijn apps blijven up-to-date dus ja... hij doet het nog prima :Y)
Mja... met een security patchlevel waarbij zelfs Napoleon zijn wenkbrauwen fronst...
Het aantal telefoons is op zich het probleem niet: er zijn verschillen in wensen, smaken en budgetten tussen verschillende consumenten. Er zijn wellicht ook mensen die al drie of vier jaar doen met hun toestel en juist nu iets nieuws zouden willen.

Oplossingen zou je dan eerder moeten zoeken in het ervoor zorgen dat de effecten op klimaat en milieu – negatieve externaliteiten – worden ingeprijsd in dergelijke producten. Dan worden dergelijke producten vanzelf duurder en zullen vermoedelijk meer mensen langer met een product doen. En ja, mensen die het prima vinden om veel geld stuk te slaan om altijd het nieuwste van het nieuwste willen kunnen dat dan nog steeds doen, maar betalen dan ook voor de gevolgen.

De opbrengsten van dergelijke inprijzing kun je dan weer besteden aan mitigerende of zelfs herstellende maatregelen.
Dit verhaal klopt inderdaad als ze een oneplus 9 en iets van een 9 NORD uit gaan brengen.

Als we even naar de oneplus 7 kijken, dan kwamen er in (volgens mij) 1 jaar tijd, maar liefst 3 verschillende onplus 7 telefoons uit. De gewone Oneplus 7, en Oneplus 7t en een Oneplus 7t pro, en dan eigenlijk ook nog de McLaren editie (4 stuks dus). Dat heeft echt niks meer te maken met voor verschillende markten een telefoon maken. Dat is gewoon puur net weer iets beter maken, zodat consumenten die de 7 of 7t hebben gekocht, de neiging voelen om die betere weer te gaan kopen.

En persoonlijk vind ik het wat makkelijk om te zeggen dat ze dan zelf voor de gevolgen betalen. Jij denkt dat mijn dochter en eventueel jouw kinderen (als je die hebt) bezig zijn met wat voor gevolgen dit kan hebben over 20 jaar?

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 november 2020 12:58]

Natuurlijk is het helemaal niet goed, ben het met je eens. Maar het probleem is VEEL groter dan jij omschrijft. Hoe denk je dat wordt gemeten hoe de economie van een land, gebied (EU) of wereld ervoor staat?
Niet door naar de beurs te kijken hoor, ook niet door naar schulden/krediet te kijken (dat is wat tegenwoordig een valuta ondersteund, niet goud, allang niet meer, puur schuld).

De meetgraad voor economie is er maar 1: consumptie. Als consumptie daalt, en zo aanhoudt > crisis.

Wat jij wil is dus een alles veranderende mondiale economische crisis, want dat is het gevolg als we minder gaan en minder blijven consumeren. Dat is echt DE meetgraad. En zoveel minder consumeren als jij omschrijft, dan zal de wereld onherkenbaar kunnen veranderen. Als een meteoriet inslag.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 november 2020 14:38]

En als in de prijs van de producten de milieueffecten zouden zijn inbegrepen, dan zou het niet uitmaken of men ieder jaar of zelfs meermaals per jaar een nieuw toestel uitzoekt. Op die manier zorg je ervoor dat er een eerlijke prijs betaald wordt en laat je verder aan de markt over voor hoeveel modellen er vraag is.
Allemaal verschillende wensen? Sorry hoor maar het gros van de telefoons zijn 13 in een dozijn. Nauwelijks onderscheidend.
Maar de wensen zijn er wel.
De ene wil graag een 3,5mm jack. De ander heeft liever een goede 5g verbinding.
Verschillende mensen, verschillende wensen. Dat de telefoons zoveel vergelijkingen tonen komt doordat de helft scherm is zodat je zoveel. mogelijk content kan tonen. En hetgeen scherm is kun je moeilijk wat anders mee doen. Een scherm in een andere vorm zou nog kunnen maar voor de meeste taken is dat wellicht onpraktisch.. en daarbij gaan mensen dan weer klagen dat het weer niet hun smaak is.
Het kan wat dat betreft toch nooit voor iedereen goed zijn. Dan maar zo praktisch mogelijk maken.
Vrijwel alle topmodellen hebben dezelfde features, los van de bekende vorm het scherm.
Topmodellen zonder audiojack, met "5G" (wat nu onzin is natuurlijk, lost een niet bestaand probleem op, maar: marketing). Daaronder goedkopere modellen met zo mogelijk nog groter scherm en soms wel audiojack. Beknibbeld op accu. enz.
Je kan honderden telefoons in een korte alinea omschrijven. Alsof ze allemaal "off the shelf" uit China komen met hier en daar heel lichte tweaks en een ander merkje, soms een goedkope soms een dure SoC.

Juist voor al die wensen die er zijn, is er veel echt veel te weinig variatie, zeker gezien het aantal modellen dat jaarlijks op de markt wordt gedumpt.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 november 2020 14:34]

Doe eens een voorstel van een design die jij graag zou willen zien?
Zelf ben ik wel gecharmeerd van designs zoals de Motorola Razr en zoiets als de Samsung Fold. Maar die zijn nog niet heel praktisch en/of bijzonder duur.
Ben het wel met je eens dat het de telefoons allemaal op elkaar lijken.. maar bedenk maar eens wat anders als fabrikant. Als je een beetje buiten de gebaande paden denkt (en bijvoorbeeld zoals LG de Wing uitbrengt) dan gaat iedereen los op hoe belachelijk het wel is en dan krijg je opmerkingen zoals jij die ook maakt "Het lost een niet bestaand probleem op".
Zoals gezegd.. je kan het amper goed doen.. of je bent te mainstream en alles ziet er hetzelfde uit.. of je doet eens wat anders en dan gaan mensen klagen dat het niet praktisch is of een niet bestaand. probleem oplost.
Een Google Pixel 4a met de accu van de 5 en een tikkeltje snellere SoC (hoeft nieteens) en een 75/90hz scherm. Ze hebben namelijk exact dezelfde behuizing. In de ene is de audio jack weggelaten (zit gewoon lucht) in de andere is een groot deel van de accu weggelaten (lucht).

Het hoeft echt niet een hyper innovatief ding te zijn hoor. Anno 2020 is vrijwel elk model waaruit je kan kiezen een dik compromis.
Helaas leven we in een wereld waar consumeren de wereldeconomie draaiende houdt..
Jammer genoeg is er weinig bewustzijn bij de gemiddelde klant. Men moet zich meer bewust zijn van de "footprints"van een aangekocht artikel. Wat voor impact heeft de smartphoneproducent en de consument in de hele keten. Van het delven van de grondstoffen door kinderarbeid met de nodige vervuiling en mensenrechtenschendinge tot hele "slaaffabrieken" met werkdagen van 14-16 uur 6 dagen per week en het vervuilende transport naar de eindconsument om vervolgens hooguit 2-3 jaar laten op de schroothoop te laten belanden.

Laten we vooral niet nadenken over onze nieuwe smartphone aankopen en vooral lekker verder dromen en kicken op een snellere, betere en nieuwe smartphone. Onder het mom van innovatie, vrijheid en ontwikkeling. 8)7 .

Een smartphone hoort minstens 5 jaar mee te kunnen gaan. Desnoods de fabrikant betalen voor een langere ondersteuning.

Kom op mensen wees wat bewuster. Please.

.
Je hoeft niet elk jaar een nieuwe te kopen. Als je elke keer 2-3 generaties over slaat zijn de veranderingen ook groot genoeg om echt merkbaar te zijn.
Lol het zijn altijd de jongeren he. Zit zelf op een oneplus 5t en je kunt mij onder de jongeren scharen. Ik zie in mijn omgeving ouderen en mensen van middelbare leeftijd net zo vlug van smartphone switchen. Je nuance veranderd daar niets in. Mensen zijn vatbaar voor trends. Niet 1 bevolkingsgroep. Het is gewoon een erg grote markt. De planned obsolescence rijst door het dak met smartphones. Graag meer duurzame en repareerbare smartphones danku

[Reactie gewijzigd door xszander op 22 november 2020 14:34]

Nee hoor.. voel me niet aangesproken.
Vind gewoon dat iedereen voor zich moet bepalen wat hij/zij doet.
Dat mensen beschermd moeten worden? En opgevoed naar iets wat jij vindt??

Het betuttelen en bemoeien van overheden of anderen gaat mij iets te ver.
Doe jij er 5 jaar mee.. prima..
Doet een ander er 1 jaar mee.. ook prima.
Eens, alleen waar ik vooral tegenaan loop zijn batterijduur en snelheid. Voor mijn werk zijn beide heel erg belangrijk, terwijl het vervangen van een batterij in veel telefoons tegenwoordig een hel is. Ga je voor iets als de fairphone, dan lever je weer in op batterijgrootte en met name snelheid (geen mogelijkheid tot een recente high end soc).

Het is daarom echt een tweestrijd, want ik gebruik mijn telefoon zo intensief dat na twee a drie jaar de batterij de dag niet meer haalt.

Op het moment dat telefoons:
 • Goed te repareren zijn
 • Extra onderdelen makkelijk te verkrijgen zijn
 • Telefoons met een oogpunt op duurzaamheid ontworpen worden
Denk ik dat we al een heel eind komen. Helaas is dat nog niet echt het geval.
Als duurzaamheid telt, kijk dan eens naar een iPhone. Ik heb zelf een iPhone 7 die inmiddels vier jaar oud is en nog bloedsnel is. Accu is twee jaar geleden door Apple vervangen en hij krijgt nu ook weer een verse accu. Software is na vier jaar nog steeds up to date met voorlopig nog wel een a twee upgrades naar iOS 15 en 16 en misschien nog wel meer.
Ik doe al 3 jaar met mijn S8, zit nu wel uit te kijken naar iets nieuws. Maar het is absoluut niet meer zo dat iedereen elk jaar een nieuwe koopt. Daar zijn ze ook veel te duur voor geworden (mijn S8 kostte destijds maar 440 euro toen hij iets meer dan een jaar uit was, daar heb je nu niks meer voor).

Natuurlijk komen er steeds nieuwe modellen maar niet iedereen koopt die elke keer natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 november 2020 16:06]

Weer een downgrade op het scherm,ik blijf dan op mijn 7t pro McLaren, ik ga niet meer terug van volledig scherm naar een gat.
Ik wacht ook dat de gat weg is heb nu n s9
Heb de 8 pro. Voor mij nooit meer een gebogen display.
Geen screenprotector die blijft zitten en continu aanraking met handpalmen als je bijvoorbeeld beetje aan het gamen bent.

En het fijt dat er daarna de T versie uitkwam voor de helft van het geld kwam mijn gevoel voor Oneplus ook niet ten goede.
dit is trouwens mijn 4e Oneplus en zo teleurgesteld ben ik nog niet eerder....
Je wist toch van tevoren dat ie een curved scherm had? Daar kies je dan zelf voor. Zelf overigens geen last van op m'n 7 Pro en heb een hydrogel screenprotector.
Heb nog nooit een telefoon met een Curved screen gehad. En aangezien Samsung ect. Dit vaak uitgebracht hadden was ik niet echt in de veronderstelling dat dit een probleem vormden.

Oneplus heeft gisteren een update uitgebracht waarbij je de aanraking zou kunnen verminderen.( Zoals in het interpreteert dan) en het is een stuk beter.

Dan nog de prijs verlaging betreft de T versie geeft toch wel aan dat het toestel slecht verkocht en een prijsdrop nodig was????
Weer een gebogen scherm. Ik had toch echt gehoopt dat we daar vanaf waren.
Reguliere 9 krijgt denk ik een plat scherm. 8T heeft overigens ook een plat scherm.
Yup, vind het zelf nou ook niet echt mooi ogen zo. Liever gewoon een uniforme bezel rondom een plat scherm zoals op de iPhone/Pixel 5.
Ik vind dat juist wel heel mooi en prettig aanvoelen. Ben blij dat die optie er nog is.
Los van de renders: Er 'lekt' best veel. Leakers zijn tech-influencers en het concept van 'leaks' is verder gelijk aan een normale seeding campaign. Maximaal bereik/publiciteit tegen minimale inspanning. Benieuwd in hoeverre de leakers nog op andere manieren worden gecompenseerd.

On topic: Ik vraag me wel eens af wie er echt gelukkig zijn met die afgeronde schermen? Aanraakgevoelig, lichtspiegelingen etc. Esthetisch gezien snap ik het, maar in de praktijk geef ik toch voorkeur aan een plat scherm.

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 november 2020 13:40]

'Renders tonen prototype van OnePlus 9 Pro'
Renders tonen geen prototype. Als er een prototype was has je geen renders nodig. Renders tonen een (nog niet eens noodzakelijk het) ontwerp.
Titel is suggestief.
Dit lijkt toch verdacht op de S20 serie. Behalve dan met slechtere screen-to-body ratio.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 november 2020 12:59]

Heeft hier momenteel iemand zo een smartphone met curved display?
Werkt dat fijn en kom je soms aan het scherm terwijl je dat niet wou doen?
Hier een 7 Pro, curve had wel iets minder gemogen maar zit mij niet in de weg. Denk prettigere gebruikerservaring dan een plat scherm van zo'n formaat. Wel altijd in gebruik met een hoesje dus een beetje rubber om de randen heen. Maar (met hoesje) nooit echt last gehad van ongewild aanraken etc.

Lichtinval met name buiten is wel een minpuntje. Maar dat heb ik opgelost met een matte screenprotector.

[Reactie gewijzigd door n13k2 op 22 november 2020 13:33]

Niet fijn. Wanneer je tekst leest zie je de letters onder de 'curve' scheef trekken. Tevens een blauwe gloed zichtbaar aan de linker en rechterkant. De eerste dagen dat ik 'm had wilde ik hem eigenlijk terugsturen. Uiteindeljik wel aan redelijk aan gewend. Zou het wel iedereen afraden.
Ja ik heb een S8. Ik vind het heel prettig. Het ligt lekker in de hand en is mooi. Functioneel voegt het niet veel toe maar het ziet er mooi uit en het oog wil ook wat.

1 klein functioneel voordeeltje: Als je de edge lighting aanziet dan zie je ook vanaf de zijkant dat er een notificatie binnenkomt. Maar dat is niet iets dat je vaak nodig hebt. Voor de rest gebruik ik de edge functies niet (edge menu's enzo).
Heb de 8 Pro, super telefoon en totaal geen last van het scherm. Maar had naar mijn smaak wel wat minder gemogen want het vervormt het beeld iets aan de randen.
Ik ben benieuwd of Oneplus zijn software-ondersteuning eens gaat verbeteren. Als we nou eens 5 a 6 jaar lang ondersteuning zouden krijgen, want zo lang kunnen de huidige smartphones gewoon mee, dan zou dat pas een significante verbetering zijn.
Hier een OnePlus3 (2016). Door OP ondersteund tot en met Android 9 (sep 2019). Draait nu op Lineage (custom rom) op Android 10 en aan 11 wordt gewerkt. De relatief korte ondersteuning geldt voor bijna alle fabrikanten.Dat heeft over het algemeen een economische reden. Ik mis niets op mijn 'oude toestel' dus zie geen noodzaak tot vervanging.

[Reactie gewijzigd door vdr01 op 22 november 2020 13:52]

Hier ook nog steeds een tevreden OnePlus3 gebruiker met LineageOS 17.1. Helaas lijkt mijn focus van de camera niet meer te werken, maar verder werkt het toestel nog uitstekend!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee