Microsoft voegt integratie met nieuwe third-partyapps toe aan Teams

Microsoft heeft ondersteuning voor twintig nieuwe apps toegevoegd aan Microsoft Teams. Hiermee kunnen gebruikers bijvoorbeeld diensten als Asana en Monday.com direct binnen Teams gebruiken. Via Forms kunnen gebruikers nu ook polls toevoegen aan videovergaderingen.

Microsoft maakt de integratie bekend op zijn website. Onder de apps vallen bijvoorbeeld Asana en Monday.com, waarmee gebruikers taken kunnen creëren, beheren en verdelen. Het bedrijf noemt ook HireVue, Slido en Teamflect. Ook kunnen gebruikers via Microsoft Forms nu polls creëren in Teams, zo meldt het bedrijf in een aparte blogpost. Deze kunnen vervolgens getoond worden tijdens videovergaderingen.

Verder schrijft Microsoft dat het in de toekomst makkelijker wordt om apps voor het Teams-platform te schrijven. Zo komt het bedrijf met Power Apps, waarmee gebruikers simpele apps kunnen schrijven via het chatplatform. Power Automate is een 'workflow-ontwerper' waarmee gebruikers middels templates bepaalde taken kunnen automatiseren. Daarnaast introduceert Microsoft Power Virtual Agents voor Teams. Daarmee kunnen beheerders bots maken voor gebruik binnen Teams. Deze kunnen gebruikt worden als IT-helpdesk of voor HR.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-11-2020 • 20:48

137 Linkedin

Reacties (137)

Wijzig sortering
Ik snap de reacties niet zo over bloat. Het is niet zo dat al deze functionaliteit automatisch wordt toegevoegd. Teams heeft een app marketplace. Dus als je de functionaliteit nodig hebt kun je het toevoegen en je kan ook nog eens kiezen bij welke teams.
iphone is toch ook geen bloatware als er een app in de store bijkomt?
Er zijn nou eenmaal lui die stil willen blijven staan terwijl ze dat niet eens zelf beseffen. Ze zijn er van overtuigd dat ze vooruitstrevend zijn, maar willen al te graag dat een product dat zij gebruiken op een gegeven moment "af" is (== stilstaat) en in de lengte der dagen zo blijft. Dit gold voor Windows XP, Windows 7, Office bij het introduceren van Ribbons... En dan heb ik het alleen nog maar over Microsoft producten. Er is een methode: LIFO, die zich richt op gedrag van mensen. Een heleboel techneuten blijken behoudend en afhoudend te zijn en moeilijk te porren om "grote" sprongen te maken. Het te pas en onpas misbruiken van populaire termen als "bloatware", "gold plating", "onnodige features"... is nodig om hun wens naar stabiliteit te rationaliseren.

[Reactie gewijzigd door conces op 17 november 2020 06:25]

Ik ben nu enige jaren gewend aan het startmenu met tiles etc... ik vind het nog seeds een ontzettend onoverzichtelijk onding. Vroeger zat er ook geen massale data verzameling onzin in je OS. Wat mij betreft is vooruitgang niet gelijk aan verbetering.

Maar het zal wel aan mn leeftijd liggen. :S
Vroeger moest je klikken. Tegenwoordig typ je wat je zoekt ;) Dat het dan onoverzichtelijk is, maakt toch niet uit?
Maar hybride kan toch ook, zoals het eerst was op bijv. Windows 7? Ouderwets klikken, maar tóch een prima zoekfunctie.
Kan zeker. Bedoelde er alleen mee te vertellen wat de kracht hiervan is. Mede dankzij het direct kunnen typen na het drukken van mijn 'Start' toets, hoef ik zelfs geen snelkoppelingen op mijn bureaublad te maken - het zijn maar maximaal 3 toetsen die ik indruk voordat Windows weet wat ik zoek (op basis van gedrag). Zou echt nooit terug willen.
Enige momenten wanneer ik nog moet klikken in het startmenu is wanneer ik net software heb geïnstalleerd en deze nog niet is geïndexeerd. Dan staat hij vaak helemaal bovenaan.
Start menu indexatie is nu precies zo'n ding waar ik ook tegenaan loop. Dat gaat lang niet altijd goed. Best vaak staat er software al enige tijd op mijn machine en dan kan ik het alsnog niet vinden.

Ik ben ook overgestapt op het typen in het startmenu, maar dat ding denkt slim te zijn en toont soms het resultaat wat je zoekt niet als eerste hit, zelfs niet als je het letterlijk intyped. Daarnaast moet je soms een ouderwets control panel *.CPL openen. Als ik op sound zoek krijg ik als eerste dat nieuwe settingsscherm. Daar mist allerlei funcionaliteit, de oude sound-setting-cpl is dan niet eens een hit in mijn search.

Was het allemaal maar zo mooi, helaas is en blijft het een achteruitgang die vernieuwingen.
Ik kan me herinneren dat Power Toys een meer geavanceerde Search heeft.
Verder zike zie ik het probleem niet zo bij het nieuwe start menu, pin de programma's die je vaak gebruikt (taskbar, of start menu als je meer ruimte nodig hebt) en typen naar de rest. Kost nauwelijks tijd en is logisch wat mij betreft.
Overigens laat Search ook recente/top apps zien mocht iemand zoiets willen.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 18 november 2020 09:53]

Als het allemaal zou werken dan zou ik er graag gebruik van maken, ik ben liever een typegeit dan een klikker. Ik heb aardig wat tijd van mn leven in diverse terminals gezeten.

Echter als ik iets zoek, dan vindt hij het de helft van de tijd niet of hij komt met compleet willekeurige andere resulaten. Die search denkt te veel na, dingen zoals: "bedoelt u misschien dit ipv dit?" Nee, anders had ik dat wel ingetyped!
Ja dat laatste ben ik met je eens. Ik zou deze proberen als ik veel zou zoeken (as onderdeel van Power Toys, ik zei eerst Tools maar dat was verkeerd) -> https://www.windowslatest...ch-tool-is-now-available/
Het spijt me erg maar Ribbons vind ik nog steeds na al die jaren niet fijner werken dan menus. En ik ben zeker ook niet de enige. Nieuw is niet altijd beter. Vaak wel maar soms alleen voor een bepaalde groep en soms zelfs eigenlijk alleen voor de product owner en niet voor de gebruikers an sich. Dan zie je toch mensen dit verdedigen met als argument dat je stil blijft staan als je niet alles met open armen ontvangt..

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 17 november 2020 08:49]

Ik snap de reacties niet zo over bloat. Het is niet zo dat al deze functionaliteit automatisch wordt toegevoegd.
Precies dit! Het is feitelijk het tegenovergestelde van bloatware. Een app die zich openstelt voor functionaliteit / plugins van derden.

Overigens mag Teams ook wel wat oppassen, want supersnel is het niet. Ze bedienen nu al veel use cases te gelijk.
/offtopic
Wij gebruiken ook O365 op het werk maar man wat is het verband tussen Teams, Sharepoint, en OneDrive onoverzichtelijk.
Kan ik iets niet delen met iemand buiten onze organisatie via OneDrive, moet het via SharePoint..
Kan ik met Power Automate attachments van een mail niet in een groeps map van OneDrive plaatsen, moet het ook via SharePoint..
Waarom is *alles* in OneDrive, ook zichtbaar in Sharepoint, en ook in Teams???

Voor de rest vind ik Office365 wel prima werken, maar dit verpest toch een gedeelte..
Gewoon alles via SharePoint doen dus.

En Teams is je chat. OneDrive is je opslag. SharePoint is je document beheer. En Outlook is straks overbodig met Teams.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 16 november 2020 21:38]

Teams is eigenlijk gewoon een 'view' op sharepoint, als het op files aankomt.
OneDrive for Business? Gewoon Sharepoint onder de motorkap :)

Dus eigenijk ben je al bezig op Sharepoint. Wij gebruiken Sharepoint voor alles behalve als zodanig als Sharepoint :P

Maar dat Outlook overbodig wordt? Denk ik niet. Communiceren met externen die niet zijn uitgenodigd kan je er niet mee. En het wordt ook sneller een vergaarbak van rotzooi, in het begin was Teams fijn maar op een gegeven moment krijg je een wildgroei van teampjes die door jan en alleman worden aangemaakt, files worden hier en daar in chats geplempt maarja, als je de hele dag in verschillende chats zit te werken, zie dan maar net die ene file van een half jaar geleden terug te vinden als je ook niet meer precies de naam weet.

Met Outlook kan je tenminste zelf nog orde scheppen door mailtjes in folders te zetten met een duidelijk topic. Met Teams moet je lopen zoeken in de structuur die anderen hebben opgeworpen. Eigenlijk hetzelfde als met Sharepoint zelf, dat ook snel verzandt in een rommelbak (in mijn ervaring). Tenzij je het heeeel strak regisseert, gaat het gewoon niet goed.

Of je moet naar OneNote kopieren vanuit Teams (dit laatste doe ik meestal) maar dan ben je weer een derde app erbij aan het betrekken, en een slimme integratie is er niet.. Een knopje om klik-klak-klaar naar OneNote te gaan mis ik nogal. En bovendien is OneNote ook niet meer krachtig genoeg sinds ze het zo versimpeld hebben :'(

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2020 22:50]

En het wordt ook sneller een vergaarbak van rotzooi, in het begin was Teams fijn maar op een gegeven moment krijg je een wildgroei van teampjes die door jan en alleman worden aangemaakt, files worden hier en daar in chats geplempt maarja, als je de hele dag in verschillende chats zit te werken, zie dan maar net die ene file van een half jaar geleden terug te vinden als je ook niet meer precies de naam weet.
Kortom, hetzelfde probleem als met e-mail. Maar dat zijn toch een menselijke fouten. Samenwerken vraagt gewoon enige discipline. Niet steeds in elke vergadering je eigen stokpaardjes bereiden. Niet steeds overal over mee willen praten. Niet op elke beslissing terug willen komen. Niet overal beleid op willen maken als het huidige je niet zint. In Teams (of via groepsmails en reply-all) maakt iedereen z'n eigen spreekstoel iets hoger door een eigen Team of kanaal aan te maken. Of profileert zich door nog eens een weetje /docje in de chat te gooien. Dan ben je maar weer gezien. Oplossing: gewoon niet doen. Is geen softwarekruid tegen gewassen.
Niet alles kan via Sharepoint, SharePoint is volgensmij meer een "deel je kennis" dan "samenwerken".
Ik snap er niks van (en werk er ook nog niet zo heel lang mee) maar moet je na gaan hoe een niet-tweaker er over nadenkt.
Uiteindelijk staat alles in Shareoint. Alleen... hoe je het eruit krijgt verschilt.
Sharepoint is in de basis een DMS, en dus juist bedoeld voor samenwerken. Dat bij jullie het is ingericht als kennisplatform, dat is een tweede. Net als dat WordPress een CMS is, maar wordt misbruikt voor andere doeleinden.
wel eens geprobeerd om een mail te sturen met de Outlook web client en dan een bijlage toe te voegen die op Sharepoint staat? Bij browse cloud locations staat wel Onedrive maar geen Sharepoint. Hoezo niet? En wel Google drive en Dropbox. Raar en irritant want nu moet je met de verkenner naar het goede mapje browsen.
Dat lijkt me een instelling van je IT afdeling. Bij mijn vorige werkgever (middelbare school) stond er in Outlook lokaal als de OWA gewoon mijn Sharepoint mappen bij en kon ik vroljik vanuit beiden precies hetzelfde doen.
Mail sturen? Je deelt documenten vanuit SharePoint gewoon rechtstreeks met externen.

Dat is de theorie tenminste....

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 november 2020 07:17]

Mail sturen? Je deelt documenten vanuit SharePoint gewoon rechtstreeks met externen.

Dat is de theorie tenminste....
weet ik maar je wilt er wel eens wat bij tikken in een mail he
en externen willen we niet op onze Sharepoint hebben
Kwestie van tijd. Het is een stuk eenvoudiger je gegevens te beschermen als het in Sharepoint staat dan wanneer je in het wilde weg gaat lopen mailen ;) en ja ook bij gemailde documenten kun je restricties instellen en handhaven, maar tóch biedt Sharepoint dan wel z'n voordelen qua document- en versiebeheer.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 november 2020 10:20]

klopt helemaal. Maar zover zijn wij nog niet helaas...
wel eens geprobeerd om een mail te sturen met de Outlook web client en dan een bijlage toe te voegen die op Sharepoint staat? Bij browse cloud locations staat wel Onedrive maar geen Sharepoint. Hoezo niet? En wel Google drive en Dropbox. Raar en irritant want nu moet je met de verkenner naar het goede mapje browsen.
Dat is een drive mapping die kennelijk door je IT afdeling niet is gedaan. Verder: met SharePoint geef je externen direct toegang tot de juiste mappen en bestanden op de SharePoint server zelf, je gaat niet een kopie van het bestand sturen. Reden hierop is vrij simpel, namelijk voorkomen dat er meerdere, niet aan elkaar gerelateerde kopieen van 1 bestand rondzwerven. Er is 1 kopie van het bestand (incl. versiebeheer) en die staat in de SharePoint omgeving.
snap ik maar wij geven externen geen toegang tot onze omgeving. Dus doen we dat per mail. Moet toch gewoon kunnen want met Onedrive kan het wel. Via de Onedrive client ook natuurlijk maar als je die net niet op die pc hebt en je hebt alleen een E1 licentie zit je toch te kloten
Ik roep tegen mijn collega's dat Teams een mooi jasje over Sharepoint is. Uiteraard is het wel iets meer dan dat maar de basis van Teams en OneDrive is uiteindelijk Sharepoint.
Zo kijk ik er ook naar teams is de cliënt voor sharepoint die er altijd al had moeten zijn. Wij zijn echt helemaal over en hebben de meeste interne emails vervangen door team berichten ook WhatsApp weer helemaal omgezet naar privé en niet gebruiken voor werk communicatie prima tool.

Zeker niet perfect maar flinke upgrade ten opzichte van Outlook de hele dag open hebben staan voor de kalender en daarnaast nog Skype en dan nog wel en sharepoint site open om docs te zien.
Het is inderdaad de slowchat-frontend van Sharepoint zo'n beetje ja.. maar dan met audio en videomogelijkheden.
Ik ben dan weliswaar een Tweaker, maar denk er al sinds de allereerste versie van Sharepoint, inmiddels bijna 20 jaar geleden, hetzelfde over als jij zo te lezen ;-)

In de praktijk is het een stroperige spagetti-vergaarbak waarin je heel veel kwijt kunt (en zult raken) (over de plek van de haakjes in deze twee zinnen is nagedacht :) ).

Ik heb sinds die eerste versie in talloze organisaties rondgelopen waar ze Sharepoint gebruiken, overal was het hetzelfde; dus kom bij mij niet aan met het argument dat het aan de inrichting ervan ligt.

/edit: typos

[Reactie gewijzigd door zordaz op 17 november 2020 09:51]

Nou ja, in de twee organisaties waar ik werk (en heb gewerkt) was het best strak ingeregeld en was het niet heel veel anders dan op een traditionele fileshare.

Dat de webinterface van Sharepoint traag was klopt, maar sinds de integratie met OneDrive heb ik daar helemaal geen last meer van.
Meestal ligt het indd niet aan de inrchting, maar aan het gebrek aan goede governance, informatiebeheer, etc. etc.
Misschien eens aan je werkgever vragen om wat geld uit te geven aan adoptie/training? Techniek is niet alles, als je als gebruiker niet meegenomen wordt in de concepten en hoe je werkgever het inzet gaan er niet automatisch magische dingen gebeuren. Zeker binnen SharePoint zijn er vele wegen die naar Rome leiden...
Omdat OneDrive (for business, dan) stiekem OOK gewoon Sharepoint is op de achtergrond?
Niet 'ook' maar gewoon SharePoint 'is'.

Er is qua opslag alleen SharePoint. En clients als OneDrive for Business en Teams zijn gewoon schillen over SharePoint heen.

'Ook' zou de indrukwekken dat bestanden wellicht 2x opgeslagen worden, maar ze staan alleen in SharePoint. (Niet in Teams of OneDrive, maar zijn daarin wel te vinden/zichtbaar).
Voor de rest vind ik Office365 wel prima werken, maar dit verpest toch een gedeelte..
Afgezien van de meest vage Excel issues waarbij formules plots niet meer werken. En "features" waarbij Excel zelf de calculatie uitschakelt. En wie heeft in godsnaam "Enable Content" en "Enable Editing" bedacht? 8)7

(fair enough: dat laatste zat er al eerder in)

[Reactie gewijzigd door Flozem op 17 november 2020 07:34]

Dat delen via SharePoint vs Onedrive ligt aan de "sharing" configuratie van jullie tenant. Kan nl allebei op dezelfde manier maar sommige bedrijven kiezen ervoor om juist niet te kunnen delen vanuit de 'persoonlijke' onedrive maar alleen via 'gedeelde' sharepoint site.
Dit is wat ik jammer vind. Met de kennis van de achterkant van het product weet je dit, maar wanneer je alleen gebruiker bent (met de specifieke tenant inrichting die je werkgever heeft gedaan) zie je dat niet. Gevolg is afkeer tegen een product omdat dingen niet kunnen, die simpelweg uit zijn gezet. Een melding "sorry, kan niet want je beheerder heeft het uitgeschakeld" zou ervoor zorgen dat mensen bij de juiste partij gingen klagen.
Als het goed is zou je dat ook precies die melding moeten zien wanneer je dat probeert te doen. Als je een foutmelding krijgt is er wat anders aan de hand :)
/offtopic
Wij gebruiken ook O365 op het werk maar man wat is het verband tussen Teams, Sharepoint, en OneDrive onoverzichtelijk.
Kan ik iets niet delen met iemand buiten onze organisatie via OneDrive, moet het via SharePoint..
Kan ik met Power Automate attachments van een mail niet in een groeps map van OneDrive plaatsen, moet het ook via SharePoint..
Waarom is *alles* in OneDrive, ook zichtbaar in Sharepoint, en ook in Teams???

Voor de rest vind ik Office365 wel prima werken, maar dit verpest toch een gedeelte..
Teams gebruikt Sharepoint om intern bestanden te delen en onder de motorkap zijn er ook grote overeenkomsten met Sharepoint hoe het qua structuur is opgebouwd. Extern kun je interdaad beter OneDrive gebruiken, dat is ook logisch aangezien je jouw intranet ook niet kunt delen met externen.
Teams als vergaarbak van apps, stuurloos alle kanten op, dat werkt vooral contraproductief. Ik verlang naar pre-SaaS tijden, toen ontwikkelaars creatief met beschikbare rekenkracht moesten omgaan, en een pakket zo goed mogelijk af was bij het verschepen van de schijfjes. Dit is een fase waarover iedereen binnen 10 jaar zedig zwijgt, het lijkt wel de digitale middeleeuwen. Nooit was de ppc, productivity-per-click zo laag ...
De goede oude tijd. Dat software geregeld vastliep of een onbekende error gaf. Dat applicatie A niet kon samenwerken met applicatie B. Dat je voor een workflow 5+ applicaties nodig had. Dat je voor elk pakket een update afzonderlijk kon gaan installeren op alle desktops via een floppy. Met de bijhorende downtime. Dat je het resultaat moest faxen of per post versturen naar een klant, omdat het niet lukte per e-mail. Dat het opstarten van een OS vaak > 5 minuten duurde. Those were the days.

[Reactie gewijzigd door segil op 16 november 2020 21:07]

Vorige week was mijn Teams op Windows nog stuk. Moest tig keer inloggen en als je uiteindelijk door alle ellende heen was kwamen de statussen van andere gebruikers niet goed door. Moest het de-installeren, één of andere folder uit de appdata weggooien en weer opnieuw installeren. Nu werkt het weer

En de saasoplossing van teams in de browser? Die deed het wel gewoon goed. Helaas kun je daarmee niet bellen..
Inderdaad, en een foutmelding waar je wat aan hebt is er ook niet meer bij. "Oops, something went wrong", en dan een zogenaamd grappig plaatje. Nou daar heb je wat aan hoor...

Maar zo erg als Lotus Notes is het ook weer niet.. Dat letterlijk je hele 24" scherm wist te vullen met een "pop-up" met een java-errortrace :F

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2020 23:08]

Onder een 'oops something went wrong' zie je vaak gewoon de foutcode waar je genoeg aan hebt. Het gaat daarnaast lang niet zo vaak mis gaat vergeleken met 'vroegah' waarbij je al bsods kreeg bij cyclic redundancy check errors van cds of de vaak cryptische irql not less or equal.

[Reactie gewijzigd door Waswat op 17 november 2020 02:23]

Vaak is er wel een foutcode maar juist met Teams niet, in elk geval toen ik deze vaak kreeg. De laatste tijd is het een stuk minder.

Dit was in de tijd dat ik nog op kantoor zat en onze proxy heeft veel problemen dus ik denk dat het wat netwerk achtigs was. Maar een duidelijke foutmelding is nooit mis. Ook een foutcode die je dan weer moet googelen is ook niet handig. Geef nou gewoon een melding van wat er mis ging. Buiten de gebruiker zelf heeft de support daar ook wat aan.

Overigens is het niet alleen MS dat zich hiervan bedient.
Ah maar er zijn twee kanten: The good old days toen het OS nog gewoon een ROM chip was en er niets fout kon gaan als je de power yankte.

Toen de processor niet een besturingssysteem draaide dat net zo complex was als het OS, met alle gevolgen van dien.
Toen de BIOS niet net zo complex was als het host OS.
Toen je je geen zorgen hoefde te maken over UEFI malware.
Toen je applicaties niet allemaal veredelde browsers waren.
Toen het booten van je OS een paar seconden duurde vanuit de ROM.
Toen het starten van een applicatie niet eerst een roundtrip op het internet nodig had.

Er is een hoop goed tegenwoordig, maar sommige dingen waren vroeger gewoon simpeler en daarom ook minder error prone.

Edit: En met dit nieuws is Teams de nieuwe Nero Burning Rom geworden. :)

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 16 november 2020 22:06]

De goede oude tijd dat je processen met elkaar moest laten praten via juweeltjes als COM of nog leuker; RMI.

NPM of nuget vol packages? StackOverflow vol informatie over datacommunicatie? Haha; hier heb je een boek over sockets geschreven door de Batavieren. Succes!

Toen "realtime communicatie" bestond uit een joekel van een CSV bestand ergens naar toe FTP'en, om deze vervolgens om te katten naar XML voor het HP-pakket-du-jour met een semi-automatische-oh-fuck-we-moeten-diakrieten-terugpoetsen-slag want; pakket-du-jour kan alleen ASCII aan.

En die update die het wel kon? Die kostte 14000 gulden maar helaas was diskette 12 van de 19 corrupt. Support was prima bereikbaar tijdens kantoortijden in de VS...
Ik kan hier wel van genieten, hoe meld ik mij aan voor uw nieuwsbrief?
Briefkaart met handgeschreven SOAP12+WSA faxen naar mijn mailadres!
Die goede oude tijd dat een installatie die werkte bleef werken mits je er zelf vanaf bleef. :+
Toen "realtime communicatie" bestond uit een joekel van een CSV bestand ergens naar toe FTP'en, om deze vervolgens om te katten naar XML voor het HP-pakket-du-jour met een semi-automatische-oh-fuck-we-moeten-diakrieten-terugpoetsen-slag want; pakket-du-jour kan alleen ASCII aan.
Vertaald: mijn huidige productieomgeving.
Klinkt inderdaad als vorig week.
en toch maakten de bedrijven toen ook winst. Ja, tech heeft een hoop makkelijker gemaakt, maar als het allemaal weg zou vallen zouden we het nog best redden allemaal denk ik
ja in de middeleeuwen ook, dus waarom technologische revolutie? :)
En dat gevoel van frustratie die altijd op de loer lag :)
Erger nog, dat je als systeembeheerder met bakken diskettes aan de slag moest om iets te upgraden en er bij diskette 26 van de 30 ófwel per ongeluk op 'Cancel' drukte ipv. next ófwel dat General Failure om de hoek kwam kijken hoe je disk eruit zag. ("Who is General Failure and why is he reading my disk??")

Nee, dan liever het beste van beide werelden: 'gewoon' cloud based installaties maar wél dat software gewoon 'af' is bij release.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 november 2020 11:51]

Je kunt als beheerder anders prima policies inregelen. Soms ook irritant; bij ons mag een Teams account niet mailen met Flow / Power Automate. Zo houd je toch een vorm van controle of workflows.

Maar juist de vrijheid om snel wat te bouwen is in deze tijd erg belangrijk. Vroeger had je Lotus Notes, wat een drama was dat zeg.

[Reactie gewijzigd door SSH op 16 november 2020 21:51]

Lotus notes wordt anders hier nog prima volop gebruikt.

Omdat we gemerged zijn moeten we de groupIT producten langzaam gaan gebruiken. En dat is O365. Van compleet on-premise naar de cloud. Ga het bedrijf toch wel missen. Want ben op zoek naar on-premise bedrijven..
In Lotus Notes kon je juist heel veel bouwen.. Dat was voor ons uiteindelijk echt een drama. Juist omdat je er zoveel 'snel' in kon bouwen. Toen we over gingen naar Office 365 zijn we letterlijk jaren bezig geweest om alle legacy databasejes, scriptjes en 'integraties' met leveranciers over te zetten naar alternatieven. Wat een zooibak was dat geworden zeg, en het zat helemaal vastgeroest in onze core business processen (fabrikage).

Dit is echt iets waar je voor moet waken met dat soort dingen, en al die appjes maken het veel te makkelijk om weer zonder toezicht dat soort ellende op te bouwen. Daarom blokkeren wij de meeste (en ook vanwege GDPR trouwens want je klantgegevens zomaar in een third party appje plempen is natuurlijk niet meer van deze tijd).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2020 23:12]

ik krijg de laatste tijd eigenlijk ook het idee dat iedereen maar zoveel mogelijk aan het teams'en/skypen/discorden/skypen etc etc met elkaar ipv daadwerkelijk wat werk te verzetten.
zal misschien mijn beleving zijn, maar hoeveel tijd kan je in een werkdag besteden met communicatie software?
Misschien omdat bijna iedereen thuis zit? En je niet eventjes langs kunt lopen bij een collega, of ouwehoeren met je buurman op werk? En dat je aan het bellen bent met een collega/levernacier/klant. Vergeet niet hoeveel tijd je op kantoor kwijt bent daaraan.
Mijn ervaringen zijn anders, office werkers vinden het best productief dat alle info en de dagelijkse tools beschikbaar zijn in 1 omgeving.
Klopt. Ik klik me dagelijks suf in allerlei apps om ergens te komen. Voor sommige van die dingen kun je netjes sneltoetsen of snelkoppelingen maken. Voor minder voor de hand liggen de dingen heb ik een Elgato Stream Deck. Maar dan nog... Je wordt gek van het geklik.
Kunnen ze ipv het vol te stouwen met dingen die een hoop mensen niet gebruiken gewoon eens fatsoenlijk optimaliseren? Als ik een meeting in ga lijkt mijn laptop wel de Apollo 13.
Videobellen en wellicht vooral stukje noise canceling van jouw microfoon zorgt voor een aardige cpu load op laptops en daarmee gepaard ook de hogere ventilatorstand
Waarom was dat dan bij Skype for Business niet en met Teams wel? Brak stukje SW imo
Bij Skype had je natuurlijk ook die mooie custom chartergronden en noise cancelling.
Daar zat ik persoonlijk niet op te wachten maar zijn leuke toevoegingen als je ook gewoon kan blijven werken :)
Tuurlijk maar er zijn heel veel mensen heel erg blij met die features. Die stoppen ze er niet voor niets in lijkt me.
Mensen zouden heel blij worden van het kunnen blokkeren van gebruikers (op ad). Of van het kunnen quoten van chatberichten. Die basale functies zitten er geeneens in. Maar één of ander kinderachtige gifje sturen weer wel..
Quoten van chatberichten kan dan weer wél op de webversie, vreemd genoeg... Maar op desktop (nota bene gewoon een website in Electron) moet je dat dan weer missen :? Snap jij het snap ik het.

Maar dit is wat mij betreft ook een probleem met Teams. Ze proberen het echt een app voor iedereen te maken. Van huismoeders tot developers. Daarom is het voor iedereen niet optimaal.

Bijvoorbeeld als slack vervanger: Teams gebruikt gewoon veel te veel schermruimte. Kanalen kan je niet verlaten zoals bij slack, en je kan er ook niet onbeperkt veel 'pinnen'. En voor de huismoeder: Best ingewikkeld met al die kanalen en apps en videochats en file storage en en en... Ik zou liever zien dat ze zich richten op 1 usecase en dat zo goed doen dat het helemaal duidelijk is (de Apple/opinionated software manier), of de app meerdere 'personaliteiten' geven die je kan omschakelen. Als je alleen maar de wollige layout compacter zou kunnen maken dan zou dat al zo veel schelen... Maar zoals het nu echt een soort zwitsers zakmes moet worden van alles en nog wat, dat gaat bijna nooit goed.

Ik vind het nu al lastig worden om alles terug te vinden, en we gebruiken pas een paar maanden in de hele organisatie Teams (wij wel al langer). Je wordt door iedereen lukraak in teampjes gepleurd (want iedereen voelt zich belangrijk genoeg om iedereen bij zijn dingetje te betrekken) en uiteindelijk heb je een lijst met zooi die je niet meer bij kan houden. En probeer dan later nog maar eens iets terug te vinden. Eigenlijk hetzelfde probleem als email met de halve wereld in CC. Maar daar kon je tenminste onzin gewoon wissen en filteren om het overzicht te houden. Ook weer het bewijs dat je met een nieuwe tool de gedragsproblemen binnen de oude tool helemaal niet oplost. Het probleem zijn de mensen, niet de tooling.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2020 23:04]

Opzich kan quoten wel in de app. Maar niet via een knopje of shortcut, en heel omslachtig. Kopieer de tekst van het bericht dat je wilt quoten en typ in een nieuw bericht ">" gevolgd door een spatie. CTRL-V - ENTER - ENTER en je kunt je eigen bericht typen.
Bedankt, net geprobeerd maar dit werkt niet zoals het in de mobiele app werkt (met een textveld binnen een tekstveld), helaas.. Het werkt op zich wel maar de > doet hier niet iets speciaals, je kan ook een ander teken gebruiken. Of werkt dit wel op Windows?
Op windows werkt dit inderdaad. Als je > typt gevolgd door een spatie verschijnt er een kadertje waarin je de quote kan plakken.

https://teams.handsontek....-message-microsoft-teams/
Ah okee, ik zit op Mac, vandaar, was ik vergeten te vermelden.
Quote van chat berichten werkt het beste in de mobile app, swipe naar rechts op het bericht dat je wil quoten et voila.
Idd,

blijkbaar lijken maar heel weinig mensen te weten dat die features er in zitten voor security en privacy,

zou onderdeel van de periodieke veiligheid training moeten zijn dat je achtergrond blurrd is of een custom is zodat je niet ongewenste dingen deelt,

Verder draait teams met GPU acceleratie wat inhoud dat er extra stroom en cappaciteit van zowel de CPU als GPU worden gevragen wat zorgt voor de hogere temps en dus meer ventilators.

#MSFT Customer Engineer
En die GPU acceleratie is natuurlijk gewoon uit te zetten.
Teams is een Electron app. Biedt voordelen voor cross-platform support (daarom zijn de Windows and Mac clients vrijwel identiek) maar dus niet echt native apps die geoptimaliseerd zijn voor het platform waar ze op draaien. Op de Mac is het ook huilen met de pet op als er een aantal webcams aanstaan en iemand z'n scherm deelt. Ik denk dat je met de Teams app op een iPad nog de beste performance krijgt.
Dit is het technisch correcte antwoord (altijd het beste antwoord). De teams client is op zichzelf al een traag stuk software maar tel er de CPU overhead van videobellen bij en zelfs de zwaarste laptop stijgt op. Ik ben \benieuwd hoe ze de teams cliënt op de iPad hebben geschreven (swift?)..

[Reactie gewijzigd door dycell op 16 november 2020 21:43]

Op de Mac is het ook huilen met de pet op als er een aantal webcams aanstaan en iemand z'n scherm deelt.
Dat herken ik niet, vandaag nog 3 uur meeting in Teams met 40 deelnemers en scherm delen op een iMac 2009. En geloof het of niet, dat werkte gewoon soepel (tenminste, de software; over hoe de mensen werkten zeg ik even niks) }>

[Reactie gewijzigd door ZwolschBalletje op 16 november 2020 22:13]

Ik heb de zelfde ervaring binnen Microsoft hebben wij regelmatig meeting met 50+ en meeste collega's hebben dan hun camera aan staan , ik heb er eigenlijk nooit geen problemen mee. Zelf is theater mode of large grid loop hij soepel.
Ugh ja inderdaad... Het is echt een zware app. Nou was Skype for Business ook al Electron.

Jammer, want dat Microsoft wél performante Electron apps kan bouwen, hebben ze met VS Code wel laten zien. Maarja dat is dan weer een ander team en die lessen delen ze kennelijk niet. Overigens scheelt het op mijn Mac wel heel veel of ik de 'grappige' functies gebruik. Blurring van achtergronden / custom achtergronden, die 'collegezaal' mode bijvoorbeeld, zijn goed voor een opstijgende laptop, gewoon videobellen valt op zich wel mee. Logisch ook wel, want gewoon H264 of HEVC video coderen/decoderen zit allemaal in hardware, maar al dat blurring spul niet.

Hopelijk komt nu met Big Sur (en de Catalyst techniek) de iPad versie uiteindelijk richting Mac, zou een stuk performanter zijn denk ik.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2020 23:14]

Videobellen werkt al jaren via normale webcams en andere messenger diensten zonder dat mijn cpu load bizar hoog is. Hell ik kan gamen en een twitch stream open hebben staan om te broadcasten en mijn fan blijft nagenoeg uit
Misschien kun je hier iets mee.
https://www.itexperience....ms-high-cpu-memory-usage/
Dit werkt namelijk niet lekker op alle GPU’s.
Allemaal al gedaan helpt geen zier.
Klopt niet eens met bellen enzo, ook als je al die teams/ kanalen etc laat updaten, erin gaat chatten enzo dan stijgt memory verbruik enorm.
Heel leuk dat er allerlei apps toegevoegd worden... alleen vervelend als IT alles blokkeert en je niets kan gebruiken 😅
Ja, omdat die chinese/amerikaanse/russische/deense app bv. ook je mailbox kan uitlezen. Of de hobbyapp gemaakt door je buurman op zolder, inmiddels overgenomen door 1337h4x0r. Nu zal jij best capabel zijn met PC's en niet zomaar iets installeren, maar Toos is dat een stuk minder.
Ook niet zonder reden natuurlijk. Wij willen 3rd party apps graag eerst goedkeuren voordat we ze toestaan.
Wij hebben er gebruikers tussen zitten die graag alles lukraak toevoegen zonder dat ze weten wat het precies is of doet. Met alle gevolgen van dien.
Daar zit een reden achter.. Ivm GDPR mag je niet zomaar je info op allerlei apps van derden pleuren.

Ze worden niet altijd gebruikt van data van klanten maar je wil het zeker weten natuurlijk...
Nog even en Microsoft Teams is het nieuwe Lotus Notes |:(

Ik heb het echt wel gehad met iedere week weer een nieuwe feat. waarvan niemand met zekerheid kan zeggen of Microsoft volgende maand de ondersteuning niet stopt.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 17 november 2020 05:08]

... is het nieuwe Lotus Notes.
Er ging een zucht van ontlading door de zaal toen bij het bedrijf waar ik werkte duidelijk werd dat we na de splitsing (van het bedrijf) geen Lotus Notes gingen gebruiken.

Het hele punt met proprietary software is dat men wel de vrije markt predikt, maar in de praktijk de gebruikers met alle mogelijke middelen probeert te binden. Een handige strategie om ze vast te houden is voortdurend functionaliteit toe te voegen, ongeacht of het er goed in past. Daarmee kies je bewust het tegenovergestelde van wat is beschreven als de 1e regel van de Unix filosofie (Deze filosofie beoogt minimale modulaire software die gemakkelijk hergebruikt kan worden).
Goede vergelijking ja.

Man, wat hebben we een drama gehad om 15 jaar aan gebouwde databasejes uit Notes te verhuizen naar andere dingen... Vooral met die externe apps moet je heel erg oppassen dat je er niet afhankelijk van raakt en ze dan opeens opgeheven worden. In elk geval kon dat met Notes niet eens gebeuren.

En dan allll die Java crashes die je hele email client onderuit trokken alleen maar omdat iemand je een sametime stuurde met een animated gifje grrrrrrr :(. Klotus Notes.
Ik snap ook niet waarom ze perse 'meer' proberen te zijn dan bijv. Slack of Discord of Matrix of zelfs Gitter. Al dat gestapel van features die er dan 'in' zitten helpt meestal een klein percentage mensen en de rest heeft er vooral last van.

Het lelijke is dan nog wel dat het vaak vooral gebruikt wordt door bedrijven die in een soort van 'default' kantoorautomatisering zitten en met office bezig zijn en dan de online kant opgeduwd worden. In plaats van gewoon kijken wat de beste tool voor de mensen is (en dat kan nog steeds Teams zijn) is het weer typisch top-down duwen en bloaten.
Heel die Teams wordt zo een kluwen van apps dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Ik wordt nu al gek van dat programma en gebruik waarschijnlijk nog niet 5% er van.
Ik vind Teams wel fijn werken :)
Het video gedeelte is prima, de rest van Teams is een kluwen/lappendeken van van alles en nog wat. Dat wordt alleen maar rommeliger op deze manier.
Ja het is een beetje slack, een beetje sharepoint (een heleboel sharepoint onder de motorkap trouwens!), en dan het videogebeuren, en al die apps ook nog...

Ik vind het ook jammer dat het een beetje rommeltje aan het worden is, ook is er door de wollige layout minder goed mee te werken als slack vervanger (het gebruikt ontzettend veel meer schermruimte dan slack).

Maar ik moet zeggen, ze werken er wel hard aan, je kan nu bijvoorbeeld eindelijk chats in een apart window openen, zodat je niet steeds hoeft te switchen als je ook in een call zit.
Ja, onder de motorkap idd heel veel Sharepoint. Dat is wat mij betreft geen pluspunt, maar dat is weer een heel ander verhaal. In mijn (zakelijke) omgeving gebruiken mensen MS Teams hoofdzakelijk voor online vergaderingen en wat chatten. Dat laatste gelukkig erg beperkt; dat is gewoon weer een nieuw kanaal erbij om bij te houden. Alsof we er daar al niet genoeg van hebben....
Het video gedeelte is prima.
Misschien als MS een daadwerkelijk schermvullende full-screen modus voor screen-sharing terug introduceert. Het ontbreken daarvan is echt een enorm gemis.
Volgens mij kan je sinds kort terug met 'focus' en 'full screen' je teams venster best schermvullend maken. Ik moet wel zeggen dat 'full screen' niet altijd aanwezig is, geen idee waar dat nog vanaf kan hangen, misschien het verschil tussen een call en een meeting?
Volgens mij kan je sinds kort terug met 'focus' en 'full screen' je teams venster best schermvullend maken
Je hebt nog altijd een ruime titelbalk bovenin die flink invreet op de ruimte, waardoor scherm delen alsnog te klein uitkomt om standaard formaat letters lekker leesbaar te hebben op een standaard 1080p resolutie.

Voorheen was fullscreen tenminste echt fullscreen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 17 november 2020 17:42]

Je hoeft die apps toch niet te gebruiken?

Ik gebruik teams dagelijks met een á twee toegevoegde apps. Ik zie het zoals een App Store, daar download je doorgaans ook niet alles van ... ;)
Precies. Het is vaak aan een bedrijf om in te stellen welke apps je krijgt te zien, die passen bij de workflow van dat bedrijf. En die zullen er wel blij mee zijn.
Inderdaad op werk geluk nog niet over op teams, zijn nog aan testen verder wel voor iedereen beschikbaar.
Ik heb auto starten uitgezet open het wel wanneer nodig is, pas als Skype for business’s teams bij mij gaat vervangen gaat teams op auto starten weer.
Ik werk de hele dag in teams en kom vanuit Skype for business, ik heb geen rede om terug te willen. Ik vind teams erg fijn, niet perfect, maar goed genoeg.
Je kan als beheerder de apps wel blokkeren als je wil.. Wij staan er maar heel weinig toe, omdat we i.v.m. GDPR alleen apps kunnen aanbieden waarmee we een gegevensverwerkingsovereenkomst hebben.
Als het zo door gaat, gaan ze ook nog Zoom en Slack integreren :+
Volgens mij kan je in ieder geval Zoom al integreren.... 😋
Inderdaad een draak van een programma, duurt bij ons gewoon 5 minuten voordat het opgestart is, ding staat maar te ratelen (ja nog echte harde schijf), eindelijk opgestart, dan via allerlei rare menu's iets voer elkaar krijgen, als je de functie kan vinden.
Voeg je een producer toe aan je "event" dan komt ie onder "gebeurtenisgroep" te staan.... WAT is nou weer een gebeurtenisgroep?? Zelfs als ik het naar het engels zou vertalen volg ik het niet....
Noem het membergroep of participantsgroup dan snap ik wat er bedoeld wordt...
En dan nog de geintjes dat sommige functies door de ICT beheerder uitgeschakeld zijn...
Probeer ook eens te vinden wat de max bitrate/settings kan zijn voor een stream? nergens terug te vinden, moet je gaan Googlen met diverse uitkomsten.... fijn....
Microsoft, doe je ding, en maak er een bruikbaar programma van, ipv nog meer zooi er aan toevoegen.
Zo moest het ff kwijt.
Dat wou ik even timen, 9 seconden hier. Hoe je zelfs met een roterende disk daar 5 minuten van maakt is mij een raadsel. Alles wat Microsoft levert is tot in detail beheersbaar door de systeembeheerder, of het nu Windows, Office, O365, Skype for Business of Teams is omdat grote ondernemingen dat nu eenmaal nodig hebben. Zo wil je in grote onderneming niet dat iedereen zelf team groepjes begint aan te maken, met 20 000 medewerkers zit je na 2 weken met een soep waar niemand nog aan uit geraakt. Andere ondernemingen willen dan weer niet dat je bestanden kan uitwisselen met externen uit schrik voor gegevenslekken. Of men wilt niet dat externen zomaar kunnen chatten met iemand van het bedrijf, lijkt mij nogal logisch dat CEO van een multinational niet zomaar chat berichtjes wilt ontvangen van jou of mij. Of men wil dat alle gesprekken uitsluitend binnen het domein van het bedrijf blijven (waarbij externen inloggen op een soort geest Team ipv hun eigen Teams).

Gezien je nog op rattelende hard disks zit klinkt het eerder als een werkgever die iedere cent aan ICT er 1 teveel vind en dan word er uiteraard ook op personeel bespaart. Dat is vermoedelijk al langer bezig met een domein dat volledig de soep is ingedraaid, group policies waar geen kat nog aan uit geraakt, idem met rechtenstructuren. Dat hangt men dan aan Azure want naar het schijnt is dat nog goedkoper met nog een on premise Skype 4 Business waar niemand nog aan uit geraakt waarbij dan Teams uitgerold word waarbij in overgang fase (waarbij alles onderliggend nog op Skype draait) maar men geraakt niet uit die overgangsfase omdat men die chaos niet overgezet krijgt.

Tjah, dan kan je klagen op Microsoft al wat je wilt, dat is exact de reden waarom eenmaal je volledig op Teams zit je dit niet meer on premise kan draaien. Microsoft heeft geleerd uit het Skype voor Business verhaal waarbij dat het niet te doen was dit te supporteren waarbij alle verschillende klanten onderling met elkaar willen praten, echter de ene liep 5 jaar achter, bij de andere was het chaos en als die 2 dan niet deftig met elkaar wilde praten was het Microsoft zijn schuld want Skype trok op niets.

Ofwel krijg je een Enterprise tool waar je tot in de kleinste detail kan gaan beheren ofwel ga je naar een consumententool waar alles voor je beslist word en je dus maar te volgen hebt. Maar als je zelf beheerd moet je wel zien dat je de boel op orde houd want anders kom je in drama's terecht, gegarandeerd.
Opstarten in 9 seconden ok, daar komt echter nog 2 seconden per klik bij in Teams. De (Windows) client is zo traag als dikke stront en vreet resources. Tevens is het een verschrikking voor iemand als ik die in vele teams en chats zit. Ben geregeld het overzicht kwijt (iets simpels als teams op alfabet sorteren ontbreekt) en de zoekfunctie is een drama. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een Microsoftie, maar Teams is een draak.
Met een echte harde schijf.

Goeiemorgen zeg. Dan valt 5 minuten reuze mee. Daar draait praktisch niks meer op.
Mis ik iets? Asana etc. ken ik niet, maar alle genoemde Office 365 services kunnen al volop geïntegreerd worden met Teams. Hoe is dit nieuws?
Is een projectmanagement tool zoals Trello en MS projects.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee