Spotify maakt exporteren van muziek naar concurrenten toch weer mogelijk

Spotify maakt het toch mogelijk muziek te exporteren en over te zetten naar andere diensten. Het bedrijf heeft de algemene voorwaarden voor ontwikkelaars daarvoor aangepast. Eerder verwijderde de dienst de functie juist.

In de nieuwe terms of service voor ontwikkelaars staat nu een extra zin bij de clausule over het overzetten van data naar andere partijen. Het is niet toegestaan de api van de dienst te gebruiken om data naar bijvoorbeeld advertentienetwerken door te zetten, maar wel naar 'andere diensten', merkt de dienst SongShift op. Het gaat alleen om afspeellijsten die gebruikers zelf hebben aangemaakt. Afspeellijsten die Spotify zelf cureert, zoals Discover of Your Top Songs, kunnen niet worden overgezet.

Onder de nieuwe voorwaarden kunnen gebruikers weer gebruikmaken van diensten zoals SongShift. Die maken het mogelijk muziek van streamingdiensten te verplaatsen tussen die diensten. Twee weken geleden veranderde Spotify de voorwaarden, waardoor diensten zoals SongShift geen data meer mochten exporteren vanuit Spotify. SongShift zegt dat de feature in een volgende update van de app weer wordt toegevoegd.

Gebruikers van HackerNews speculeren dat die nieuwe voorwaarden in strijd waren met de AVG. Daarin staat het recht op dataportabiliteit opgenomen. Onder dat recht moet een gebruiker in staat zijn zijn data van de ene naar de andere dienst te wisselen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

23-10-2020 • 17:55

37 Linkedin

Submitter: Jerie

Reacties (37)

Wijzig sortering
Mooi dat ze toch terug krabbelen...
Echter moet ik zeggen dat het gebruik van zo'n dienst nogal beperkt is. Ik heb geprobeerd om er mijn 'various' playlist mee om te zetten met hits van pakweg de laatste 40 jaar, maar er gaat veel mis met verkeerde versies of helemaal geen match kunnen vinden terwijl er wel een is (maar titel net iets anders). Uiteindelijk ben ik het toch handmatig gaan doen omdat de kwaliteit van de playlist anders gewoon echt veel minder was. Meerdere diensten geprobeerd maar allemaal hetzelfde probleem.
Ik heb playlists van behoorlijke grootte verhuist van Spotify naar Apple Music, de grootste was denk ik 1600 nummers. (Niet spectaculair, maar ook niet klein.). Ik denk dat ie ongeveer 95% wel herkende. De overige 5% waren mismatches of missende matches die soms met een handmatige search wel te vinden waren. Vond het op zich best indrukwekkend. :)
Kun je misschien benoemen hoe je die overzetting geregeld hebt? Ben diezelfde overstap ook van plan...
Met de in het artikel genoemde app SongShift :) Toen was ie nog eenmalig €5 voor lifetime, dat is nu wat duurder geworden. Maar in principe heb je het maar één keer nodig en dan kost het nu €4 voor een maand geloof ik. (Kan ‘t niet zien, bestaande klanten houden lifetime) Er zijn meerdere opties trouwens, Soundiiz bijvoorbeeld is een heel bekend alternatief dat werkt in je browser ipv een app. Beide opties kan je eerst proeftesten (hebben dan een limiet van 100 liedjes per playlist bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 oktober 2020 14:30]

Ik heb het destijds met een app gedaan. Ging over het algemeen wel goed. Maar waar het vaak op mis gaat is dat er verschillende versies (van labels) van muziek in de bibliotheken staan. Dus exact het zelfde nummer, geen remix maar bijvoorbeeld van de artiest zelf of op een verzamelaar.

Het is maar net welke hij pakt. Ik heb bijvoorbeeld wel eens getest met Shazam en Soundhound. Het zelfde nummer maar elk van de diensten zette een andere versie in mijn afspeellijst van Apple Music. Na 2 weken was de ene niet meer te luisteren en de andere wel.
Zou dit dan ook weer herstellen dat je spotify kan gebruiken in dj apps?
Bij ons werkt Spotify nog steeds in Djay i.c.m. de Pioneer DDJ-200! Net alsof die afschaffing niet door is gegaan.
Ja dat heb ik dus ook in Djay pro 1 werkt het maar nu heb ik vandaag voor de oudste de Hercules djstralight gehaald voor zijn verjaardag en die werkt dus niet met Djay pro 1, wel met Djay pro2 maar daar werkt dus spotify nu niet meer in en Dientoko meldt dat het aan spotify zijn kant niet meer kan. Maar waarom werkt het in Djay pro V1 dan wel net zoals jij meldt
Nee, dit is puur de export van meta data.
“Gebruikers van HackerNews speculeren dat die nieuwe voorwaarden in strijd waren met de AVG. Daarin staat het recht op dataportabiliteit opgenomen. Onder dat recht moet een gebruiker in staat zijn zijn data van de ene naar de andere dienst te wisselen.”

Daar had men het hier in de comments ook over geloof ik. Fijn dat Spotify zich nu toch weer aan de wet houdt. :) Het laat wel de intentie zien die ze hadden vind ik, dus het blijft hypocriet imho.
Ja, inderdaad. Apart dat dat niet genoemd wordt
De HN link had ik in de opmerking van de submit gezet. Waarom? Ik was er van onder de indruk. Enige discussie (inclusief AVG correspondentie) op T.net kan ik mij niet herinneren. Heb je een link?
En nu nog offline luisteren via een Apple Watch en ze hebben mij als klant weer terug.
Apple Music is toch ook prima, zeker als je al een iPhone en Apple Watch hebt. Er is zelfs een Apple Music app voor Android nu
Geen linux (app) support zou bv een reden kunnen zijn, of een family account. (Met Samsung Galaxy watch of garmin gebruikers)

Apple music is goed, maar niet perfect
Maar er is wel degelijk een familie Abonnement waar je tot wel 6 accounts toegang kan geven en ouderlijk toezicht op kan houden
Dat is compleet irrelevant, want Apple heeft geen garmin of Galaxy watch support, en dát is wat ik zij
8)7 ik zie het nu ook. Op de een of andere manier las ik Apple Watch :X
Je mag dus alleen eigen gemaakte playlists exporteren. Als je dan alsnog een "standaard" playlist heb, dan kopieer je die toch evt. met aangepaste naam en kan je hem alsnog exporteren lijkt mij.
Is toch logisch? Op de Woordenschat afspeellijst (om maar een voorbeeld te noemen) zit gewoon copyright op van Spotify. Dat Spotify wil voorkomen dat je elke week, automatisch de ververste Woordenschatplaylist op Apple Music kan gaan luisteren is dit wel een logische keuze. Dat er hier en daar iemand voor eigen gebruik misbruik van maakt zal ze verder een worst wezen.
Mooi zo. Concurrentie moet natuurlijk wel mogelijk blijven.
Titel vind ik zo mogelijk nog verwarrender dan van het eerdere bericht: Spotify staat geen export van muziek toe. Nooit zo geweest, zal ook nooit zou worden.

Spotify staat weer export van playlists toe: (meta)data over muziekgebruik.. da's toch echt wat anders.
Maar het werkt wel zo'n clickbait-titel.

Als er had gestaan "Spotify maakt exporteren playlists mogelijk.", dan had het mij niet geïnteresseerd.

Nu was ik verbaasd over hoe je iets mag meenemen zonder dat jouw eigendom is en las het wel.

Tweakers/DPG straks weer verbolgen dat het gebruik van adblockers stijgt, terwijl ze het met zulke sensatiekoppen zelf uitlokken.
Gelukkig ik heb een Spotify abbo doordat ik XS4ALL heb, maar ik wil over naar freedom. Heb honderden artiesten die ik volk en tientallen playlists. Moest er niet aan denken die met het handje over te zetten.
Overzetten naar wat...? Je kan toch klant blijven bij Spotify als je dat wilt?
Ik begreep dat bij sommigen het loskoppelen van het Spotify abonnement van de XS4ALL variant niet (lekker) ging...
Oh, maar maakt dat uit? Dat ging hier met een van onze KPN abonnementen ook niet lekker, waardoor er minstens nog twee jaar gratis Spotify is geweest op een abo van €8/mnd. :+ Heb er zelfs de KS over gebeld die beweerde dat het onzin was omdat in ‘t systeem stond dat het niet zo was. Nou prima dan :P
Precies het zelfde gehad met KPN mobiel abo.

Na overstappen bleef ik Spotify premium houden die ik voorheen "gratis" kreeg bij KPN abo. Ik heb echter niet KPN Klantenservice gebeld, maar met Spotify contact opgenomen; Die vertelden mij dat ze van KPN nog geen instructie gehad hadden om de premium via KPN te deactiveren, maar dat dit wel vaker 1 of 2 maanden kon duren voordat het verwerkt werd. Gelukkig garandeerden ze mij wel dat ik nooit een rekening achteraf hiervoor kon krijgen.

Heeft ook bijna 2 jaar geduurd voordat ik overgezet was naar een "gratis" spotify account....
Ik heb exact hetzelfde jaren geleden KPN opgezegd en netjes contact gehad daarover, zit nu met het zoveelste spotify account premium. En ze blijven maar werken inmiddels al 2,5 jaar!?

Zeer gul, maar ergens heb ik zoiets van, joh doe ff normaal joh, normaal moet je het onderste uit de kan hebben en nou smijt je ermee!
Zelfde "probleem" hier, inmiddels al een jaar of 3 gratis Spotify Premium.
Ik gebruik het veel dus vind het niet erg.
Ik heb vorig jaar wel een mailtje gehad dat ik 2 jaar gratis Spotify heb ontvangen en dat ze me gingen loskoppelen, maar tot nu toe is dat nog steeds niet gebeurd.
Als ze me daadwerkelijk eens loskoppelen, dan ga ik eens kijken bij Qobuz.

[Reactie gewijzigd door Incolumis op 25 oktober 2020 09:59]

Ging hier goed maar het duurde ruim een week na eind-datum xs4all voordat het spotify abo ook was losgekoppeld. Ik had ondertussen alle playlists al met Songshift overgezet naar Apple Music - was toch een drie-maanden-evaluatie-account. Apple Music valt hier goed genoeg waardoor we niet teruggaan naar Spotify. Playlists gebruik ik zelf nog maar amper, heb er weer lol in om hele albums af te spelen en dat gaat gemakkelijk met Apple Music.
Djay Pro op PC: geen Spotify, keurige notice, dat is al.
Ik gebruik Spotify tegenwoordig as is; gewoon playlistje aanzetten. Of op artiest afspelen. Om met APIs aan de gang te gaan en functionaliteit zoals exporteren heb ik intussen opgegeven, wat je kunt met APIs valt tegen, en ze zijn er ook veel te wispelturig mee.

Ik blijf gewoon betalen voor mijn Spotify-abonnement, maar daarnaast heb ik ook gewoon mijn eigen muziekcollectie die ik regelmatig gebruik. En die vul ik soms aan met van Spotify gedownloade nummers. Mag niet, maar zolang ik betaal vind ik het moreel acceptabel.

Eigen muziek bezitten is een stap terug, maar het is ook wel fijn om nergens van afhankelijk te zijn. Bovendien, zolang er nog geen echte standaardisatie is, is het toch een beetje behelpen met playlist management. Ik zou integratie met een muziekdatabase als discogs wel zien zitten, zodat je transparant over kunt van ene muziekaanbieder naar andere met behoud van alle nummers in je playlists.

Maar dat zal er wel niet van komen, ik denk dat 75% van de mensen streaming muziek ongericht gebruikt, die willen gewoon iets van muziek op hebben staan, dus is het ook geen prioriteit van Spotify om zich echt te bekommeren om goeie functionaliteit. Ze behouden hun userbase toch wel.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 24 oktober 2020 10:05]

Ik heb Apple Music omdat die de mogelijkheid biedt om zowel mijn eigen geripte muziek te luisteren, als legaal extra muziek te downloaden. Je kan de muziek ook mengen in playlists. Hoe luister jij je eigen muziek, en wil je dat niet mengen met de muziek uit Spotify?
Ik luister het los, ofwel Spotify ofwel mijn eigen muziek. Voor mijn eigen muziek heb ik daar een programma voor geschreven voor playlist management. Mengen kan ook wel interessant zijn, misschien iets voor in de toekomst.
Ik heb Spotify premium via KPN abo en daar kan je je eigen muziek toch gewoon in toevoegen? In Windows 10 heb je ook de gratis muziek-app Groove (Helaas is het live streamen vanuit Onedrive niet meer mogelijk) waar ik al mijn eigen geripte cd's in heb staan en daar is Spotify ook mee gelinkt. Daarin zijn het 'Lokale bestanden' 3568nummers, 263 uur 15 min. Ook heb ooit Windows Media Player toegevoegd in Spotify, die app is na de reset van mijn laptop weg op de laptop. Mogelijk werkt die in Spotify dan nu ook niet meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee