Spotify voegt widgets toe aan app voor iOS 14

Muziekstreamingdienst Spotify heeft zijn app een update gegeven om widgets mogelijk te maken in iOS 14. De widget van Spotify geeft gebruikers vanaf het homescreen geen controls, maar wel een manier om snel naar vijf recent afgespeelde playlists te gaan.

De update staat sinds woensdag klaar voor gebruikers van de dienst, meldt 9to5Mac. Na de update moeten gebruikers de app een keer starten, waarna Spotify in de lijst van widgets verschijnt. De muziekstreamingdienst is een van de eerste grote partijen met widgets die werken in iOS 14.

Er is keuze uit twee formaten widgets. De kleine geeft toegang tot de meest recente afgespeelde playlist, bij de grote widget staan er vier iconen onder die dienen als snelkoppeling naar de desbetreffende playlist. De widget lijkt op het bovenste tabblad op de Home-pagina van de app zelf en lijkt daar data vandaan te halen.

Daarnaast maakt het Zweedse bedrijf het mogelijk voor podcasthosts om hele tracks toe te voegen aan hun podcasts. Daardoor kunnen luisteraars van bijvoorbeeld muziekpodcasts besproken nummers meteen in zijn geheel beluisteren. Dat werkt alleen op Spotify en artiesten krijgen het gebruikelijke tarief voor het afspelen van een stream. De dienst werkt nog niet voor podcasters in de Benelux.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-10-2020 • 20:41

116 Linkedin

Reacties (116)

Wijzig sortering
Een widget, in mijn optiek, is multifunctioneel. Op mijn S8 had ik altijd een spotify widget met de geladen playlist met knopjes: play/pause, stop, next en rewind.
Ideaal!

Vol goede moed zette ik de spotify widget op mijn homescreen op mijn iPhone en het is niet meer dan een veredelde snelkoppeling.
Wat schetst mijn verbazing:
Omdat widgets geen interactieve elementen mogen bevatten, kun je vanaf de widget dus ook niet een nummer pauzeren of skippen naar een volgend nummer. Wel biedt het een snelkoppeling naar het desbetreffende nummer, album of afspeellijst.
bron

Sorry Apple maar waar ben je mee bezig?
Die controls heb je toch gewoon in de globale ios besturing? Waarom zou je die daar gedupliceerd willen zien?
Het scheelt de handeling van het omlaag swipen als je al op het homescherm bent? En soms speelt er geen nummer af, dus zou je doorgaans de app moeten openen om op afspelen te drukken. Met zo'n widget niet. Slechts 2 voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door Luca op 14 oktober 2020 21:38]

Als je naar je iPhone kijkt gaat die al aan en krijg je die Play/Pause ook al te zien. Dus geen extra handeling.

Als je in een andere app zit, hoef je die niet te leaven, swipe down voor controlcenter, en daar staat play/pause.

Alleen een geldige comment als je aan het zoeken wat je wilt doen op je homescreen.
Ik zie ook niet zo in waarom dit via een Widget moet gaan. Widgets staan op je home screen en als je daar te lang op inactief bent gaat je scherm uit. iOS heeft al een aantal manieren om je muziek te bedienen. Je lock screen is er daar een van. Dat lijkt me toch de meest logische kandidaat, of zit jij toevallig veel tijd op je homescreen en wil je vanaf daar muziek bedienen?
Het domme aan de zaak is net dat de keuze hier wordt beperkt. Je mag dus niet een app kunnen controleren vanuit een widget maar het moet, volgens Apples voorschriften blijkbaar, eigenlijk gewoon een andere ingang zijn naar de app?

Op mijn android kan ik gewoon mijn youtube music controleren vanop de homescreen met de widget, play pause. Super handig voor mij, en dat maakt het net een persoonlijke meerwaarde. Is het voor iedereen nuttig? Waarschijnlijk niet, maar smaken en wensen verschillen.
Nee, een widget moet in principe in een oogopslag alleen meer informatie tonen vanuit de bijbehorende app. Zoals bijvoorbeeld een weerwidget doet. Dat bedien je ook de app niet mee, je ziet wel direct veel meer informatie. Dat Android ook mediacontrole toestaat in een Widget is eigenlijk buiten de definitie van een widget. (We verwachten toch ook niet dat je een game kan spelen in Widget?)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Widget
Ik heb op Mac OS X Tiger gewoon een first person shooter (op een of ander eiland?) gespeeld in de Dashboard widget daarvoor destijds. En daar was een volledig spel van beschikbaar. Waarom zou ik op iOS niet een (iets simpeler dan fps) game kunnen spelen in een widget? Sterker nog, als je jailbreakt kan dat in principe best.
Op iOS kan dat ook in beperkte vorm, zie: https://apps.apple.com/us...ing-dinosaur/id1090617661

Verder ben ik het met je eens dat het fijn zou zijn als je via widgets meer acties kan uitvoeren.
Haha heerlijk, doet me denken aan TouchBar games!
In je eigen link staat notabene
Deze kleine applicaties voeren eenvoudige en veelvoorkomende taken uit en geven snel toegang tot veelgevraagde informatie
Eenvoudige en veelvoorkomende taken zoals play, pause, next, prev bv?
Of bijv bij een weerwidget een knop om het weer van morgen te zien?

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 14 oktober 2020 23:23]

Op Mac OS X waren widgets ook interactief, evenals op Windows Vista en momenteel nog steeds op Android, Sailfish OS, AmigaOS 4 en KDE Plasma. Dus zo gek is het niet. En op AmigaOS waren widgets zelfs in de jaren 90 al interactief, dus het concept is al héél oud en valt daarmee prima binnen de definitie van een widget.
Ik heb dan zelf geen iPhone. Maar wat als je wat artikelen op Tweakers aan het lezen bent en je wilt muziek luisteren? Dan is het toch makkelijker om ff naar het homescreen te gaan, play te drukken op de widge, en weer terug te gaan naar je browser/app? Anders moet je je telefoon locken, aanzetten, op play drukken en weer unlocken... Ik heb mijn vingers niet standaard op de aan/uit knop van mijn toestel en druk deze alleen in tijdens het pakken/wegleggen van mijn telefoon.
Nee dan het is het gemakkelijker om het control center naar beneden te swipen en zo muziek op te zetten.
Kan dat ook gebruiken om spotify te laten starten met spelen? Of pakt hij dan automatisch de app van apple als spotify niet aan is geweest?
Ik gebruik Apple Music, maar het kan ook voor spotify.
Nogmaals, een widget kan als voordeel hebben dat je niet een app in hoeft te gaan om een specifieke actie uit te voeren. En dat kan ook het herstarten van een nummer/afspeellijst zijn die niet actief is.

Je kunt vanaf het vergrendelscherm niet een inactieve app/actie starten omdat.. die niet actief is en dus niet getoond wordt. Het heeft dus wel degelijk voordelen. Dat jij ze niet wil gebruiken of wil inzien is iets anders. :)

[Reactie gewijzigd door Luca op 15 oktober 2020 01:21]

Daar gaat het niet om !
Een widget moet wat toevoegen want anders is het niks anders als een grote icon en dan kan je hem beter niet plaatsen.

Een widget voegt functionaliteit toe en dat is nu niet het geval.
Dat jij met je met je lockscreen wilt bedienen moet jij weten, velen willen de bediening rechtstreeks vanuit de widget.
De widgets voegen ook wat toe, ik gebruik een weer widget voor het weer, widgets van Apollo voor een random "Showerthought" en eentje voor recente posts, een widget voor veel gebruikte shortcuts, een widget voor het nieuws, een siri-suggesties widget, etc.
Er valt dus niets zelf te weten want het kan niet. Dat is het hele probleem.
Het gaat erom dat je OPTIES hebt ... Jij wilt dit, de ander wilt dat.
De app library heeft in jouw visie dan toch ook geen zin, want veel mensen hebben gewoon icons op pages staan om een app te starten ???

De 1 wilt minimale pages en start wellicht vanuit de App Lib en de ander scrolled 1 of 2 keer en start de app.
Voor fervente IOS users zal het hebben van keuze/opties wat gewenning met zich mee brengen.
Het is een Feit dat in een beperkt aantal reacties er al best wel wat mensen zijn die dit als een zonde ervaren. heeft NIKS met mijn mening te maken maar het is zo.
Jij gaat er een wetenschap van maken en probeert nu zelfs het nut/belang van de app library opzij te wuiven dat diende als voorbeeld.
Niet iedereen heeft dezelfde workflow en juist dat is iets wat juist welkom is. Dat jij er niet mee om kunt gaan wil niet zeggen dat anderen het ook maar moeten ontberen.
Het is net zo waar als jouw verhaal.
Kortom, net zo belangerijk en plaats voor beiden, en dus de optie hebben als gebruiker is een prima oplossing.
Dat je daar zoveel moeite mee hebt is op zijn minst opmerkelijk te noemen.
Stuur dan gewoon een PB ofzo.
In de controlcenter kun je wel altijd weer op play drukken, maar dat is inderdaad alsnog een extra actie. Zelf mis ik die controls niet in de widget, wel zou het beter zijn als de widget het huidige nummer laat zien met albumart, in plaats van recent afgespeelde muziek.
Anoniem: 1463186
@DoubleDot15 oktober 2020 09:13
Maar als de controls er al in zitten, waarom laten ze daar niet ook zien wat er afgespeeld wordt. Dit lijkt me een vrij nutteloze widget, want je kunt er letterlijk niks anders mee dan al kan met de standaard instellingen alleen dan neemt het ruimte in op je homescreen.
Maar de standaard controls laten al zien wat er afgespeeld wordt. Het nut van die widget ontgaat mij ook.
Zelf vind ik het juist wel fijn zo, het heeft wat weg van live tiles uit Windows Phone. Informatie in 1 oogopslag, zonder de drukte waardoor ik bij Android vrijwel nooit widgets gebruikte.
Drukte? Een play/pauze knop?
En volgende/vorige, en de knoppen van alle andere widgets die je voor Android hebt. Bij Android heeft elke widget een eigen design, ze passen niet bij elkaar, wat ook weer bijdraagt aan de drukte.
iOS widgets gebruiken hetzelfde design als de app icoontjes, en zijn ze hier mooi mee uitgelijnd.
Bij iOS heb je niet de keuze om wel die knoppen te gebruiken, en bij Android heb je niet de keuze om ze weg te laten, behalve soms met 3rd party widgets. Beide hebben zo hun nadelen.
Alles bij elkaar gaat iOS best een goeie kant op zo, het wordt voor mij steeds meer een opvolger voor Windows Phone, het werkt best goed samen met een Macbook en een Windows laptop. Nu de App-library nog verbeteren want de willekeurige volgorde waarin apps en categorieën staan is niet zo ideaal.
Als design de reden is dan is er geen enkele reden om het niet toe te staan want zoals je zelf al aangeeft zorgt Apple ervoor dat alles eenzelfde stijl moet hebben. Het is 1 van de weinige dingen waar ik vroeger bij Windows 10 Mobile al dacht van dat het beter kon, de grote live tiles een interactief element geven. Maar als ik me niet vergis had ik daar wel controle over Groove vanop het lock screen.
Anoniem: 832019
@unreal015 oktober 2020 11:03
Mooi hoe het moderatiesysteem altijd zwaar misbruikt wordt als het over Apple gaat.

De keuzevrijheidbeperkende optie wordt om vage reden +2 gegeven, de tegengestelde optie wordt door de cult op 0 gezet.

Echt, leuk dat er mensen blij zijn met de keuzes die apple maakt, dat maakt een andere mening erover nog geen 0 of -1.
Ja, altijd hetzelfde..
Helaas zijn juist de fijne 1 icon grootte widgets niet toegevoegd. Waardoor je minimaal 4 icoontje kwijt bent. Dat zorgt er voor mij voor dat ik een aantal widgets niet gebruikt...

Bijvoorbeeld voor de weer app wil ik alleen de temp weten (icoon mag dan ook nog een zonnetje of wolkje zijn). Nu is dat 4 icons groot en neemt het giga veel nutteloze ruimte in beslag.

Deze Spotify widget voegt wat mij betreft ook niet veel toe wat ik in een widget zoek en zal ik dus niet gebruiken.
Zal wel weer 5 jaar duren voor ze er op terug komen en interactieve elementen in een widget dan de hemel in prijzen. Zo gaat het vaker
Zou me niks verbazen dat deze interactieve elementen in een toekomstige update van iOS 14 of in iOS 15 komen.
Ik snap ook niet wat Apple hier doet. De Apple Music widget toont ook geen play/pause. Ik heb hem weer verwijderd omdat hij niets nuttigs toevoegt. De Spotify widget hoef ik dus ook niet te proberen.
Sorry Apple maar waar ben je mee bezig?
Terechte opmerking. Ik kan mij voorstellen dat dit volgend jaar als enorm mega grote nieuwe feature wordt aangekondigd. Zoals het vaak met Apple features gaat.

Verder zijn Widgets al een hele grote stap richting customization, waar Apple eigenlijk best wel tegen is.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 15 oktober 2020 10:48]

Eens dat een Spotify widget weinig meerwaarde heeft zonder controls.

Maar aan de andere kant snap ik de meerwaarde van widgets t.o.v. andere bedieningsinterfaces niet zo. Een widget neemt namelijk 'kostbare' schermruimte in; in het geval van een (goedwerkende) Spotify-widget zou je dus snel vanaf je home-screen Spotify kunnen bedienen, maar andere veelgebruikte apps komen daardoor in de verdrukking waardoor je daarvoor dus extra moet swipen/tikken.

Op mijn Android telefoon zorgt Tasker ervoor dat zodra er een verbinding is met een koptelefoon (bedraad dan wel via bluetooth), Spotify wordt opgestart. Zodra die eenmaal speelt kan ik de app bedienen via het controlpanel, en play/pause kan ook nog op de koptelefoon zelf. Op die manier hoeft het Spotify-icoon zelfs helemaal niet op het home-scherm te staan, die ik daarmee dus vrij kan houden voor andere veelgebruikte apps.

Maar goed, zo maakt iedereen zijn/haar eigen afwegingen.
Hmmm... van mij hadden er ook wat knoppen als ‘play/pauze’ en ffwd bij gemogen....

Van de andere kant, die heb je ook op je lock screen, dus dat deze widget echt wat toevoegt kan ik niet zeggen helaas.

Maar wellicht wordt ie in de toekomst beter!
zover ik weet laat apple dit niet toe, daarom vind ik widgets in het algemeen waardeloos. Zijn eerder live tiles?
Ik vind de Widgets wel nice. Een widget is qua interactie helemaal niets inderdaad. Het zijn gewoon snelkoppelingen naar de app.

Maar de foto widget gebruik ik nu en het leuke is dat je elke dag een paar oude foto's van vrôggahhh ziet. Zo kijk ik mijn foto's ook nog eens terug :P .
En ik vind het ook wel fijn om koersen gelijk in beeld te krijgen.
zover ik weet laat apple dit niet toe
Ik probeer een reden te bedenken voor die gedachtengang, iemand die me kan helpen?
Zo te zien wordt een widget sowieso niet 'instant' bijgewerkt. Wanneer je dus een pauze knop hebt maar je die actie niet direct op de widget terug ziet lijkt me dat alleen maar verwarrend.
To remain relevant and useful, widgets should periodically refresh their information. Widgets don’t support continuous, real-time updates, and the system may adjust the limits for updates depending on various factors. Finding the right update frequency for your widget depends on knowing how often the data changes and estimating how often people need to see new data.
Daarnaast lijkt het enkel mogelijk naar je app te deep-linken, en dus niet een actie uit te voeren zonder de app naar de voorgrond te brengen.
When people tap your widget, it deep-links into your app, where you can offer details and actions that are directly related to the widget’s content.
Bron: https://developer.apple.c...tem-capabilities/widgets/

Ik heb er verder niet heel veel in verdiept, dus mogelijk zijn er nog andere documentatie pagina's te vinden met andere info. Maar als bovenstaande klopt dan wordt het natuurlijk vrij lastig om een widget met play/pause/prev/next buttons te maken.
Opzich zal het niet zo moeilijk zijn om interactie als trigger te gebruiken voor een refresh toch?
Juist moet je de play / pauze hebben. Verder gaan waar je gebleven was nadat je andere media zoals youtube / whatsapp video's etc even gebruikt hebt. Nu hervat de play button op het lock screen de laatst afgespeelde media. Een dedicated play button voor spotify is een must have!
De toevoeging is eigenlijk de veredelde snelkoppeling. Je hoeft Spotify niet te openen, te zoeken naar jou afspeellijst en die te starten.

Nu kan je 1x daar op klikken en eigenlijk direct doorgaan waar je mee bezig bent.
Apart dat je gedownvote wordt, want je hebt wel gelijk. Widgets mogen alleen een snelkoppeling zijn en een play/next button is dus momenteel niet mogelijk.
Zo apart is het niet, want het is vooral een ongefundeerde negatieve uitlating over Apple.

Widgets zijn alleen niet alleen een snelkoppeling, het toont ook informatie, en dat is waar naar mijn idee een widget voor is. Je startscherm zou gewoon apps moeten openen, en informatie kunnen tonen. Het moet geen drukke boel worden met overal knoppen.
Prima als er keuze is, maar dat heb je bij Android ook niet. Óf je gebruikt de widgets met hun interactieve elementen (en elk een eigen design), óf je gebruikt de widgets helemaal niet. Ik gebruikte daarom ook vrijwel geen widgets.

Daarom vond ik Windows Phone ook zo fijn, de live-tiles konden simpele snelkoppelingen zijn, of grotere snelkoppelingen met informatie en verder helemaal niets. iOS14 widgets lijken wel wat op zulke live-tiles, en dat vind ik wel fijn, ze volgen allemaal hetzelfde design, en laten het startscherm verder voor wat het is. Ik mis nog wel wat dingen, maar zeker geen controls. En als ze deze mogelijkheid later wel bieden, hoop ik dat het een optie is.
En toch heeft hij wel een punt. Apple wil natuurlijk zichzelf niet in de weg zitten, wat logisch is. Plus als we kijken naar het verleden van Apple dan zitten ze wel vaker Spotify (en andere partijen) lastig te vallen. Wat gewoon erg jammer is.

Verder is een startscherm natuurlijk iedereen zijn eigen invulling. Als iemand het druk wilt hebben omdat hij/zij dat fijn vindt, so be it? Ook gewoon een kwestie van eigen optie.

Ah ja, de live tile dagen. Mis ze ook nog steeds. Alhoewel voor mij een muziekplayer ze best interactief mogen zijn door bv. een play/pauze knop erop te hebben zonder de app te hoeven openen.
Dat klopt, ik heb ook niets tegen het idee als de mogelijkheid er zou zijn, maar dan moet het wel optioneel zijn, zodat de widgets ook zonder interactie te gebruiken zijn.
Er is een verschil tussen feiten en fabels.

Ik heb jou nu toevallig ook al een paar keer voorbij zien komen in Apple related nieuws en je kan alleen maar zeiken, soms terecht maar vaak ook gewoon echt haat.

Hoe weet jij zeker dat als Spotify het beter dan Apple maakt, Apple keihard daarin tegen zou gaan? dat gebeurd niet. <-dit is dus een fabel.

Het is vanaf het begin al algemeen bekend dat de 2x2 widget alleen een snelkoppeling is, was jammer is, hopen dat ze daar nog op terug komen want het is gewoon raar, maar de 4x2 widget zou wel al meer opties moeten hebben, al zal dat nog steeds snelkoppelingen zijn.

Ik geef toe dat widgets nu iets te gelimiteerd zijn, maar het is V1, eerst maar eens zien wat V2 gaat leveren.

De toekomst moet dus maar eens laten zien wat er gebeurd.
Het is heel simpel.
Laat mij eens een voorbeeld zien waarbij 3rd party beduidend meer functionaliteit aan bied dan een Apple alternatief ....
Je ziet dat er altijd beperkingen zijn.
Let wel, dit geld voor apps waar Apple zelf ook in dat vaarwater zit.
De browser is een mooi voorbeeld.
Chrome en de rest is gewoon een Safari core met daarop wat specifieke functionaliteit en herkenbaarheid.
We zijn nu 10 jaar verder dat je die halve 3rd party eindelijk default kan maken ... 10 jaar !
Weinig fabel aan maar een feit.
Je hebt gelijk met dat sommige dingen erg lang duren, het had al veel eerder moeten kuinnen om 3rd party apps als default te zetten, met browsers ben ik het met je eens, maar aan de andere kant snap ik de gedachte achter dit ook wel van apples kant, het gaat vooral om de beveiliging (hoewel dit dan wel weer restricties opleverd).

Apple heeft altijd al controle willen hebben over zijn devices, er is ook een reden waarom de mensen die een Iphone hebben er ook bij blijven.

Het is natuurlijk in die 10 jaar wel veel veranderd in Apple en Android, maar vind persoonlijk Android nog steeds een rommeltje, ik zie er bijvoorbeeld nog steeds niet echt pro apps in, juist omdat er meerdere stores geinstalled kunnen worden (ook zonder toestemming), blijft beveiliging een dingetje.

En zo zijn er wel een aantal punten die misschien wel op restricties lijken, maar soms misschien ook wel beter zijn om zo een goeie beveiliging te houden.
Gedraag je je altijd zo?
Niks aparts aan hoor. Als je onterecht kritisch bent mbt iets van Apple dan krijg je automatisch -1.
Ook hier hebben we al tijden een cancel culture.
Heb het even aangepast.
Stop toch eens met die onzin. Apple zit Spotify niet in de weg. Spotify zit zichzelf in de weg. Spotify zit gewoon in heel slechte papieren en zoekt een zondebok. Had Spotify direct van het begin beseft dat muziek streaming niet de motor van je business model kan zijn dan zouden ze nu niet zo wild in het rond moeten slaan. It Sounds Like Spotify Is In Trouble
Anoniem: 1463186
@monojack15 oktober 2020 09:14
Nouja, allebei zijn ze waar. Apple Music zit Spotify zeker wel in de weg maar om een hele andere reden, namelijk de reden dat Apple Music met verlies kan worden verkocht en Spotify niet. Maar uiteindelijk heb je gelijk, allebei zijn ze kinderachtig en moet er iets aan gedaan worden.
Spotify kan er zelf ook wat van. Neem bijvoorbeeld recentelijk de keuze om SongShift te verbieden om nog playlists te exporteren naar andere music platforms. Maar, eh, importeren, ja, dat mag nog wel.
Ja dat is zeker niet netjes ....
De zeer beperkte lijst van meest bekende nummers van een artiest is ook zoiets raars, 5 nummers.
De eigen muziekdienst van Apple heeft hier ook last van. De widget van Apple Music heeft precies dezelfde beperkingen.
Klopt maar in Apple music is die lijst veel langer.
Bij Spotify is van een artiest die lijst met populaire songs altijd slechts 5 nummers.
Kan je vergeten want Apple wilt niet zijn eigen muziekdienst in de weg zitten door spotify teveel ease of use te bieden.
Verbaas me dat de Spotify widget het uberhaupt op IOS gehaald heeft.
Onzin, dat is dom gehaat zonder onderbouwing.
De Apple Music widget heeft niet eens play/pauze. Sterker nog de widgets zijn gelijk in functie.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 14 oktober 2020 23:23]

Apple houdt niets tegen van Spotify. Ze kunnen voor de Apple Watch perfect een alleenstaande app maken met offline playback net zoals Apple Music dat heeft. Het is Spotify sat er maar geen werk van maakt. Als ze die functionaliteiten voor hun gebruikers willen aanbieden, moeten ze er werk van maken. Apple houdt niets tegen. En ik ben een Spotify gebruiker dus ik kan niet wachten op die Apple Watch app met offline playback.
Not so fast. Het duurde geruime tijd voordat Apple de streaming API beschikbaar maakte (als onderdeel van WatchOS6) voor andere apps om streaming over WiFi of 4G - net als met Apple Music - mogelijk te maken.
Dat weten jij en ik natuurlijk helemaal niet, wat we wel weten is de huidige stand van zaken en daarin is je bewering simpelweg onjuist.
Nee omdat het nu niet kan, als het wel zou kunnen, dacht je dat Apple Music geen controls in de widget zou krijgen? Een browser is bovendien geen goede vergelijking. Ja 3rd party browsers gebruiken dezelfde engine als Safari, maar ze bieden wel hun eigen functionaliteit, en soms ook meer dan Safari. Zoals een build-in adblocker (Edge), en meer. Bovendien kun je nu ook een standaard browser kiezen, dus het enige wat overblijft is die Engine.
Met veel bombarie widgets geïntroduceerd in ios 14, maar vind ze echt waardelooos. Neemt veel ruimte in terwijl je er niets mee kan.

Sowieso vimd ik ios 14 echt rommelig, ook met die automatisch gegroepeerde apps. Zeer onlogisch. Ios verliest echt zn aantrekkelijkheid hiermee.
Gelukkig hoef je geen van beiden te gebruiken, dus dat scheelt weer!
Widgets niet, maar de App library kun je niet uitschakelen. Het nadeel van die App library is wel dat je zelf niet de categorisering aan kunt passen, en je weet nooit in welke volgorde de apps komen te staan en welke 3 apps per categorie gelijk geopend kunnen worden. Ik gebruik dan alsnog vaak spotlight of de alfabetische lijst in de App library.
Het is ook allemaal een losse flodder ... veel geschreeuw en weinig wol.
Waardeloze widgets en de app library is een app tray in een dwangbuis.
Helemaal trash is het op de Ipad, daar heb je nog veel minder functionaliteit als op een Iphone, en dat met mega veel display oppervlakte.
Op mijn iPad bestaan de widgets alleen gemankeerd (in de balk links) en bestaat de app library uberhaupt niet. Begrijp ik goed dat jij een app library hebt op jouw iPad?
Nee helemaal niet.
Dat is ook mijn punt, want met de iPad verwacht je minstens dezelfde functionaliteit en die is nu veel minder.
Geen app lib is natuurlijk kolder want waarom zou dat op een iPad niet handig zijn ?
Net zoals dat er nooit een calculator standaard app en batterij conditie in IpadOS heeft gezeten.
Check. Ik heb bij de Apple feedback site geklaagd over het ontbreken van de volledige widget functionaliteit en de app library. Zoals het nu is is iPadOS 14 nauwelijks anders dan iPadOS 13. De loskoppeling van iOS en iPadOS lijkt nu tegen iPadOS te werken.
Kan het niet beter verwoorden.
Heel apart die keuze.
Ze gaan in ieder geval de goede kant op.

Waar ik echt op zit te wachten is het moment dat je spotify tracks kan download naar je Apple Watch zodat ik met hardlopen ook gewoon mijn playlist kan luisteren zonder m'n telefoon mee te moeten nemen.
Je kan toch al lang muziek naar je apple watch downloaden?
Klopt maar dat kan alleen maar met apple music. Je kan dus wel muziek via itunes op je telefoon zetten en dat dan downloading naar je apple watch. Ik deed dit zelf voor het hardlopen want dan hoef je je telefoon niet mee te nemen. Dit kan jammergenoeg niet met spotify zelf. Er is hier wel een second party app voor genaamd "Apollo" maar die werkt ook niet altijd 100% bij mij.
Niet met Spotify, wel met Apple Music. Er wordt op het forum van Spotify al 5 jaar om gevraagd, maar nog steeds niks. Waarom ze het niet ontwikkelen, blijft een groot vraagteken.
Tof, so it begins! Gelijk even geïnstalleerd en werkt prima. Voor mij was de introductie van widgets op het homescherm de feature die me heeft overgehaald om na een decennium van Android telefoons over te stappen naar iOS. Het bevalt me na een week of 2 helemaal prima. Nu nog >60hz schermen in de volgende generatie en dan hoor je mij niet meer :9
Welke widgets gebruik je?
Op het dedicated widget scherm: Nieuws (groot), Spotify en Schermtijd
Op mijn home screen: Weer (breed), BTC-USD koers (vierkant) en Google Zoeken (vierkant)
Daar onder 8 mapjes met apps die ik veel gebruik. Verder alle app iconen naar de bieb verwezen
Voor de mensen die de widget zoeken: Hij zit in versie 8.5.80. Ik kan hem zelf nog niet downloaden en mijn recentste versie is 8.5.79.
Ik heb 8.5.80 maar nog geen widget! oeps je moet de app minimaal 1x openen

[Reactie gewijzigd door CollisionNL op 14 oktober 2020 22:34]

Dit deed ik al met een snelkoppeling naar mijn spotify url van een van mijn playlisten, maar fijn dat het nu geïntegreerd is.
Beetje dromen: ik kijk nu al uit naar interactieve widgets in iOS 15
Dit had ik vanmorgen vroeg in het topic iOS 14 gemeld. Ik vind de uitwerking wat maker. Een afbeelding van de afspeellijst. Had liever de albumcover gezien, dat is leuker en informatiever.
Ik vind het mooi hoe Apple dit zoveel aandacht heeft kunnen geven terwijl dit al een (10 jarige?) functie is op Android, ik vind het ook nogal appart dat Tweakers hier een artikel aan besteed, ik zie dit niet gebeuren voor een Android versie, maar dat zal mogelijks te verklaren zijn aan het feit dat de "jeugd" op socials showt met hun iOS14 screenshots.

Doet me ook heel erg denken aan de voorstelling gisteren waar de HomePod Mini werd voorgesteld, alles wat daar voorgesteld was was iets wat Google Home al had (die talk functie naar een andere home bv.), en toch durven ze zeggen "A thing only Apple can do". Maar dat is te veel off topic, feit is wel dat het er bij mij écht niet in gaat wat dit een nieuwswaardig iets maakt..
Juist omdat het bij Apple een nieuwe feature is krijgt het - denk ik - aandacht, lijkt me vrij logisch. Dat zal bij Samsung destijds in meer of mindere mate ook gebeurd zijn, maar aangezien dat nu geen nieuwe feature meer is maken ze er - geen - nieuwsitems meer van wanneer zoiets bij Samsung gebeurd :)
Apple is groot geworden door hun integratie van hardware en software. Dat is zonder twijfel hun grootste kracht. Als je in hun ecosysteem zit, dan weet je hoe geweldig hun devices met elkaar communiceren en vaak kinderlijk eenvoudig in te stellen. En terecht dat zij daar te koop mee lopen. Hun voorstelling gisteren is om juist hun producten aan te prijzen. Of hadden ze de talk functie moeten presenteren als “A thing only Apple and Google can do” ? Klinkt een beetje raar op je eigen feestje vind je ook niet? Tweakers heeft ook aandacht besteedt toen Spotify de Android-widget terugbracht. Dat had net zoveel nieuwswaarde als dit artikel. Je bent trouwens niet verplicht om te lezen. Laat Apple hun shine pakken, terecht of niet terecht. Er zijn ergere dingen op de wereld om druk over te maken.
Het is een nieuwe feature bij iOS, dus ja, daar gaat dan aandacht heen. Het maakt helemaal niets uit hoe lang een ander het al heeft. Je zou ook kunnen zeggen dat Android het na +- 10 jaar nog steeds niet fatsoenlijk voor elkaar heeft, met widgets die allemaal hun eigen design gebruiken waardoor je gewoon geen strak startscherm kunt maken zonder het gebruik van 3rd party widget apps (vaak vrij beperkte gratis versies). Neem de Spotify widget, ik weet niet of die er nog steeds zo uitziet, maar toen ik vorig jaar nog Android gebruikte was dat een widget met scherpe hoeken waardoor die totaal niet paste bij de rest.
En tuurlijk zie je dit niet voor Android gebeuren, net zoals je zegt, dat heeft Android al veel langer.

En die HomePod Mini, ik weet niet precies wat dat ding allemaal kan, en wat er gezegd is, maar er zal vast een onderscheidende factor zijn ten opzichte van Google Home. Verder is dat natuurlijk ook gewoon een stukje marketing, Elk merk roept dat ze de beste zijn, niet alleen Apple.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 15 oktober 2020 08:09]

Denk je echt dat Apple de reden van het artikel is? Veel apps hebben ondertussen een widget op iOS uitgebracht. Heb je daar artikels over zien verschijnen? Op websites als AppleInsider MacRumours zijn er samenvattingen van de "beste" apps met de "beste" widgets. Dus ja het is inderdaad bizar dat als Spotify een widget online zet het voorpagina nieuws wordt (niet enkel op Tweakers). Ik ben er zelfs zeker van dat moest de Apple Music app pas vandaag een widget krijgen het totaal geen aandacht zou krijgen op Tweakers.

Dus tja 🤷🏽‍♂️

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee