DirecWay: twee-weg breedband satellietinternet

Het bedrijf Hughes Network Systems zal binnenkort een nieuwe dienst starten: DirecWay. Via een satelliet zal hiermee overal ter wereld een breedband-internetverbinding te krijgen zijn, met een snelheid van kabelmodem-niveau. Op zich natuurlijk erg handig voor mensen die zich buiten het netwerk van de plaatselijke kabelprovider bevinden, ware het niet dat de kosten best wel hoog liggen. Voor DirecWay zal in de eerste plaats al een aanschafbedrag van zo'n 700 dollar (1800 gulden volgens de huidige koers) betaald moeten worden, waarna per maand nog eens ongeveer 65 dollar (170 gulden) overgemaakt zal moeten worden.

Dit zijn natuurlijk prijzen waar je best even van zal schrikken, maar fanatieke internetgebruikers die toegewezen zijn aan een modem zullen het er misschien toch wel voor over hebben. Een groot voordeel van deze dienst ten opzichte van veel andere satelliet-internetdiensten is dat het een twee-weg verbinding is. Uploaden via een analoge lijn is er dus niet meer bij. Vanwege de hoge kosten zal de dienst echter niet veel gebruikt worden, zo verwachten ook de analysten:

DirecWaySatellite Internet services are a potential alternative to cable modems and DSL (digital subscriber lines)--the two leading broadband Net access options. Satellite Net technologies offer an easier option for linking rural and hard-to-reach communities when compared with traditional terrestrial networks, such as cable and DSL. However, most industry analysts expect that satellite Net access will remain limited in use.

At $60 to $70 per month, Hughes' DirecWay is significantly higher priced than cable and DSL, both of which have seen recent price increases putting them at about $50 per month on average. Plus, the high up-front costs of equipment and installation for satellite Net access could force average city-dwelling and suburban consumers to shy away. Thus, DirecWay and other satellite Net options, some of which are expected in two to five years, may be most popular with remote consumers.

Lees er meer over bij CNET of surf richting de site van DirecWay.

Door Mark Timmer

23-06-2001 • 11:30

66

Bron: CNET

Reacties (66)

66
64
49
15
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 6690 23 juni 2001 11:44
Kabelmodem snelheid in de Camper :)

Ik denk dat dit nog best wel eens kan gan verkopen bij mensen die een rijdend bestaan lijden, en 165 is niet zoveel vergeleken met onze 90 als je er overal gebruik van kan maken...
Ja daar dacht ik ook al aan, lekker overal met me lappie breedband internet 8-)
Overal bereik??
Moet zo'n schotel niet gericht worden op een sateliet? Zoja dan lijkt het me erg vervelend om dat ding iedere keer te moeten richten als je je verplaatst.
Het lijkt mij echt relaxed met de vakantie...
Zit je in verweggiestan met je caravan met daarop je schoteltje. Mooi een laptop mee en internetten met het abonnement die je thuis ook gebruikt.

De prijs per maand is wat mij betreft niet te duur. Alleen de aanschaf van dat ding doet me nogal zeer in de portomonnee.
Met de uitrolling van ADSL komt deze techniek eigenlijk wat te laat. Er zijn in Nederland bijna geen plaatsen waar je geen ADSL kan krijgen. Er is een vrij grote dekkingsgraad hier.

Misschien dat deze techniek nog een toepassing vind in grotere landen als USA en waarschijnlijk wel Australie..Voor Nederland het niet meer waard. IMHO
Anoniem: 17860 @tweakerbee23 juni 2001 11:46
Ahum, ik denk dat nog niet 30% van de bevolking in Nederland ADSL kan krijgen.
Dus jij beweert dat je in elk boerengat ADSL kan krijgen? Dat is echt dikke bullshit man. Nederland loopt achter met ADSL. In België, daar kan 90% van de bevolking ADSL nemen. Hier (Friesland) heb je meestal maar 1 keus : KPN spekken. :(
Meestal is ADSL (mxstream) ook van KPN :9
Anoniem: 1713 @TiG24 juni 2001 21:55
TiG zei "Meestal ..." :+
En ook Cistron vult KPN's zakken weer behoorlijk hoor :) Of denk je dat ze die aansluitingen in die wijkkastjes en andere shit voor nop krijgen?

En ook, KPN heeft het geld hard nodig nu :)
ooit van cistron gehoord |:(
Met de uitrolling van ADSL komt deze techniek eigenlijk wat te laat. Er zijn in Nederland bijna geen plaatsen waar je geen ADSL kan krijgen. Er is een vrij grote dekkingsgraad hier.

Whatta? er zijn ook een heleboel mensen die niet in een stad wonen hoor!
Hier in Noord-Limburg is nog steeds geen Adsl of Kabel. Dus die uitspraak van jou slaat nergens op!
Anoniem: 11682 @tweakerbee23 juni 2001 15:53
Op sommige plaatsen wordt helemaal geen ADSL aangelegd vanwege afstand van centrale.
goed koper dan sommige telefoon rekeningen
presies, die van mij ligt ongeveer 300 piek hoger in de maand en dan ook nog met de snelheid van een zielig isdn netwerkkaartje (zo goed poohbeer???)

edit:

modem => netwerkkaart
[mierenneuk-mode]
Een ISDN modem bestaat eigenlijk niet eens, dat bakje doet namelijk geen MOdumatie en DEModulatie. :)
Terminal adapter is een betere benaming
[einde mierenneuk-mode]
Ik schrik absoluut niet van deze prijs.Het is een zeer goedkope oplossing.

Ik heb een half jaar geleden een offerte doorgelezen waar mij voor 10.000 euro apparatuur werd aangeboden. Het abonnement was 800 euro per maand. Met name omdat die 800 euro het goedkoopste pakket was kan ik deze lage prijzen niet geloven.

edit:
hmmm... waar kan ik een dealer van DirecWay in Nederland vinden...? Ik heb tot nu toe alleen maar een dealer in Duitsland gevonden... lekker dicht bij :'(
Anoniem: 19055 23 juni 2001 11:44
hmmm.. ik ga dit wel nemen ik kom qua kosten net zo duur uit met mn isdn kaart.

alleen meen ik me te herrineren dat je online-gaming bijvoorbeeld wel kunt vergeten vanwege de hoge ping..
online-gaming bijvoorbeeld wel kunt vergeten vanwege de hoge ping..
Yup. En dat zal ook nooit goed worden. Alle berichten moet je eerst ff 72000 km laten afleggen voor ze ergens ontvangen worden (heen en weer aarde-geo stationaire sateliet he)... levert al een minimale lag op van ~240 ms (en dan ben je positief over de snelheid van het licht; in non-vacuum net iets trager). In de praktijk dus iets van een 300-400ms.
En dat je terug ook met de sateliet doet is dan zelfs negatief te noemen. Via een modem is 't potentieel iets sneller, maar nog niet snel genoeg voor Q3 of UT.
Anoniem: 25679 @Jit23 juni 2001 15:08
ik denk dat het wel meevalt, als je bedenkt dat al het andere internet door koperen bekabeling moet gaan, dan is een directe sateliet verbinding behoorlijk snel, tenminste lijkt mij, je hebt direct toegang tot america, en volgens mij gaat zelfs als je met @home op een server van WXS zit dat via de sateliet....
Nee hoor
In princiepe gaan alle verbindingen op aarde via glasvezel en koperen leidingen. Ook de verbindingen met Amerika!! Bedenk wel dat de andere kant van de aarde max ~20000 KM is. Dat is stukken minder dan heen en terug via de sataliet. Zeker als je je bedenkt dat je in Nederland zit, en verbinding wilt krijgen met een Nederlandse server. Normaal wordt direct de snelste (rechte) lijn genomen, maar nu moet het eerst door de ruimte en via Amerika naar Nederland.

ps. Deze dienst wordt volgend hun site enkel in Noord Amerika aangeboden.
In de C'T van vorige maand (juni 2001) staat een artikel van iemand die dit heeft, is prima voor als je in de woestijn woont, maar een voeding voor de schotel die zeer zwaar gekoeld moet worden kreeg je er ook bij. verder levert de schotel zoveel straling dat deze niet direct aan het huis bevestigd kan worden.
hehehe, 2Mbit voor UMTS????

een gastspreker voor een van de internet bedrijven heeft ons (Hogere Informatica studentjes) uitgelegd dat het maximaal 128K bits wordt, oftwel dubbel isdn, ik denk niet dat we daarover live streaming beeld zullen krijgen... :)
Some satellite services are only one-way, meaning they download information to your computer at high speeds but upload information via a regular 56K dial-up modem. EarthLink Satellite Service is two-way. So, not only can you download at speeds up to 400Kbps (about eight times faster than a 56Kbps dial-up connection), uploading speeds can reach 128Kbps. And since you don't need a phone line to upload, you don't tie up your phone while surfing the Net.
Dit komt van een van de site van ISP's die DirecWay aanbieden en dat vind ik nou niet echt verpletterend :(
In vergelijking met de Nederlandse kabelsnelheden, Casema, dan is dit wel een paar maal sneller :(
Anoniem: 22682 @CyBoB23 juni 2001 14:02
hebben ze dat dan gelimiteerd ofzo? Ik las namelijk op http://www.pdqcom.net/ dat het door gebruik te maken van digitale compressie mogelijk is om tot 3Mbps te halen.

Mpff.. tis net alsof je een ferrari koopt en hem laat limitten op 120 km/u...
Yep dat hebben ze gelimiteerd, want ik haal bij Europe Online met offline unicast max. 4x 2mbps (Dus max 1 Mbyte/s :P )
Ik zie in deze thread vooral negatieve reacties, terwijl ik het juist een verschrikkelijk goed idee vind. Ok, de aanschafkosten zijn verschrikkelijk hoog, maar als de maandelijkse kosten in de buurt komen van de normale prijzen van de kabelaars, gecombineerd met de feiten dat het even snel is, én dat ook upstream mogelijk is, maken deze optie een heel goed alternatief voor de kabel.

Nee, ik zeg niet dat je in hartje Amsterdam zo'n ding op het dak moet zetten. De potentie van het ding zit hem juist om (breedband)-internet te kunnen gebruiken waar het er gewoon niet is. Mensen die op expeditie zijn in de poolgebieden hebben in een handomdraai een verbinding met de rest van de wereld. Ook als je werkt en woont in het buitenland en dan vooral de minder ontwikkelde landen, is het op deze manier mogelijk om tóch een breedband verbinding (weliswaar met hoge ping, maar je bent al blij als je wat hebt) aan te leggen.
Tja, en ook als je gewoon in, laten we zeggen, Ruurlo woont, kun je zo'n ding op het dak zetten. ;)
Mensen die op expeditie zijn in de poolgebieden hebben in een handomdraai een verbinding met de rest van de wereld. Ook als je werkt en woont in het buitenland en dan vooral de minder ontwikkelde landen...
Ja, in Oss gaat dit idd de enige manier van fatsoenlijk internetten worden :Y
Ruurlo.... dat ken ik ergens van.. :P
Vanwege de hoge kosten zal de dienst echter niet veel gebruikt worden, zo verwachten ook de analysten.
Hmmm, prijs ligt wel zo'n beetje in de buurt van Fast-ADSL. En goedkoper dan modem zal het sowieso wel zijn, als je een beetje fanatieke modemmer bent.

Alleen die installatiekosten :/
ff daar doorheen bijten denk ik dan ;)
Vanwege de hoge kosten zal de dienst echter niet veel gebruikt worden, zo verwachten ook de analysten
Hehehe, dat dacht A2000 in het begin ook ja :) En toen kregen ze onwijze opstartproblemen vanwege de grote aanvraag.

Ik ben dus erg benieuwd. 't is natuurlijk wel een erg leuke ontwikkeling
Hoge kosten me reed, waarom heb ik dan al een paar weken geleden in CT (Blad voor computertechniek) gelezen dat het in de states maar 50 piek kost.
Ze weten precies waar het geld zit en waar ze het moeten halen :(
hmmm shit sorry het is 70 dollar per maand, oeps.
Van StarBand (c't 2001 nr.6 blz.93)
Anoniem: 6386 23 juni 2001 13:31
Hmz, BySky in Ruinen www.bysky.nl levert al jaren deze verbinding. Is even erg slecht geweest vanwege een dwarse partner maar ze komen snel met een verbetert consumenten-pakket.

Maar online gamen kun je gewoon ten alle tijde vergeten. :')

Normaal internetten is wel snel, door een speciale verpakkingstechniek van de data. Een website wordt ietwat vertraagt opgeroepen maar staat dan wel in 1x op je scherm.
Ik heb voorkort een offerte aangevraagd by BySky, omdat ik ook van mijn telefoontikken afwil, liever vandaag als morgen. Maar ik schrok toch wel even van de prijs.

Het kost je zo'n 10.000 euro aanschaf (wel met routertje en al) en zo'n 500 euro voor 1 GigaByte per maand.. een 64 kbits huurlijn bij bijv. SupportNet is goedkoper! Tuurlijk, je haalt niet de downstream zoals bij BySky, maar hebt wel een redelijke ping en je kunt je gehele lijn dag en nacht non stop vol pompen, als je het tenminste pompen mag noemen.

BySky is echt alleen voor bedrijven met veel geld die ergens in de rimboe zitten en toch nog een enigszins betaalbare Internet verbinding willen hebben.

Satelliet Internet is trouwens niets als je wilt gamen, zoals wellicht bekend (en een aantal mensen hiervoor al hebben verteld) is de ping gewoon te hoog, afhankelijk van welke satelliet je gebruikt kan het soms wel tot 700 ms of meer oplopen, dat maakt voor normaal surfgedrag nog niet zoveel uit, maar is voor echt interactieve doeleinden niet geschikt.

Ik denk niet dat satelliet internet in de huidige vorm iets is voor de toekomst, meer een tijdelijke oplossing, of er zal binnenkort een low orbit netwerk moeten komen zoals bijv. teledesic (www.teledesic.com), maar aangezien het niet zo goed gaat met de hele telecom sector en Iridium nogal een flop is geweest denk ik dat dat nog wel ff kan duren.

Ik hoop heel sterk dat Nederland in de nabije toekomst wat gaat doen aan de data infrastructuur gezien breedband Internet lang niet voor iedereen is weg gelegd en vaak nog veel te duur is (tenminste voor bedrijven en mensen die niet in een dekkingsgebied van een kabel of ADSL provider zitten).

Wat betreft de prijzen voor kabel en ADSL, zo'n 100 gulden per maand vind ik persoonlijk niet te veel voor een semi-flat rate verbinding, en 60 dollar zou ik er ook voor over hebben, je moet immers respecteren dat het behoorlijk wat kost om Internet infrastructuur aan te leggen en te onderhouden.
Je bedoelt éénweg internet, want die tweeweg satelliet verbinding is kei duur bij bysky!
Het gaat erom dat het nu betaalbaar aangeboden wordt....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.