CIA: Rusland en China bereiden zich voor op cyberwar

Rusland en China zijn bezig met het ontwikkelen van software die het mogelijk maakt de economie van de Verenigde Staten behoorlijke schade toe te brengen, volgens een CIA-topman. Behalve deze twee bij naam genoemde landen zijn er ongetwijfeld nog veel meer die de mogelijkheden van een digitale oorlog onderzoeken, zo meldde hij donderdag aan het Amerikaanse Congres.

Aangezien het ministerie van defensie de betreffende landen goed in de gaten houdt, is al bekend dan het meerdere doelwitten zijn. Zo zijn sommige 'active programs' gericht op Amerika, maar waarschijnlijk hebben ook andere landen een behoorlijke kans om slachtoffer te worden.

Hoewel de Verenigde Staten er alles aan doen om de veiligheid te waarborgen, blijkt uit de citaten van CIA-topman Gershwin toch wel duidelijk dat men nog niet helemaal zeker is van een optimale beveiliging. Er wordt dan ook hard geoefend met simulaties, om voorbereiding te treffen voor eventuele aanvallen op cruciale netwerken van de overheid:

Russia and China appear to be developing computer-based tools with the potential to do long-lasting harm to the U.S. economy, a top intelligence official told Congress on Thursday.

Testifying before the Joint Economic Committee, Gershwin cited what he called some nations' public acknowledgment of the role cyber attacks would play as the "next wave of military operations."

"We've certainly seen that from countries such as China and Russia," he said. While he mentioned no other states by name, he said a "fair number" had "active" programs, adding that most of his information on the subject was classified.

"We need to continue developing computer network attack strategies through simulations and war-gaming to improve our understanding of the potential collateral effects associated with such actions," he said.

Lees het hele artikel bij Reuters.

Door Mark Timmer

23-06-2001 • 12:11

50 Linkedin

Bron: Reuters

Reacties (50)

50
48
39
10
0
0
Wijzig sortering
Ik kan helaas niet zeggen dat ik zo'n Amerika liefhebber ben. Dien ten gevolge dat ik dergelijke ontwikkelingen haast zou toejuichen. Ik zeg maar zo: Als Amerika een raket-shield wil, moeten ze niet verwachten dat de rest van de wereld een beetje stil gaat zitten toekijken. Here you have IT.

Vraag me overigens wel af hoe en wat ze dan zouden doen bij een eventuele aanval?
besef je wel dat zonder Amerika het Internet nog in de kinderschoenen zou staan?? Kan me geen moer schelen of ze nou een raketschild hebben of niet ... misschien 9 van de 10 sites die ik bezoek worden gehost in Amerika, zou wel beetje jammer zijn als je deze niet zou kunnen bezoeken omdat China en Rusland weer eens een oorlog willen....
besef je wel dat zonder Amerika het Internet nog in de kinderschoenen zou staan??
Wat ze nog steeds niet het recht geeft om maar te doen wat ze willen en andere landen te schofferen.

En niet alleen met dat raketschild, maar met zo'n beetje alles.
ik zei ook niet dat dit ze het recht zou geven ... maar om nou te zeggen tegen China en Rusland, "goh jongens, ga je gang maar!" vind ik ook wel weer een beetje te ver gaan
[puur informatief]
Tim Breners Lee is de naam die je zoekt, een wetenschapper aan CERN te Genève die het concept WWW heeft uitgedacht, dat was trouwens in samenwerking met een Vlaming (waarvan de naam me ontsnapt, al zou het me niet verbazen als Tim B-L die Vlaming is). ARPA net is het eerste netwerk dat een soort van redundantie had, als 1 punt uitvalt, dan communiceert de rest wel nog. Voor de rest komt het WWW zoals we het nu kennen totaal uit Europa.
[/puur informatief]
Deze cyberwar is trouwens al gebruikt in de oorlog met kossovo!
Zelfs in de laatste golfoorlog is gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden, denk aan de complete verslaggeving van de inval van Irak op het strand waar elke televisiezender bijwas. Lijkt me sterk dat je als TV-zender weet waar topsecret missies worden begonnen, het was heel slim van Defensie om op deze manier de aanvallen te laten zien aan de kijkers thuis, die de oorlog eigenlijk maar niets vonden. De publieke opinie werd echter veranderd door deze beelden.

Op Discovery is er trouwens een heel programma aan geweest over cyberwar. Op een gegeven moment komen soldaten niet meer van hun basis om te vechten, maar besturen ze vliegtuigen van veraf. (Ik vraag me af of ze dan niet beter gewoon kunnen gaan Unrealen tegen elkaar, scheelt nog flink veel geld ook :) ). Doet me meteen weer denken aan een of andere film waar kinderen vliegsimulatortje spelen en in werkelijkheid echte gevechtsvliegtuigen besturen, ik weet niet meer welke film het was, ging over een speelgoedfabriek die ge-erfd werd door de hoofdrolspeler....

* 786562 AntiChris
Anoniem: 27438
@wildhagen23 juni 2001 20:36
mag ik er opwijzen dat zonder het protocol, dat door een Zwiterman bedacht is (naam effe ontschoten).
Dat het internet nog steeds waarschijnlijk in de kinderschoenen stond omdat Netscape en Bill dan over
het juiste protocol lagen te vechten. Dus zonder America was het er ook heus wel gekomen! En wie zegt dat Amerika niet zo"n cyberwar operatie heeft klaarliggen? lijkt me, nee is gewoon stom als je dat niet heb. Deze cyberwar is trouwens al gebruikt in de oorlog met kossovo!
ARPAnet gebruikte idd ook al IP. Later hebben ze ook nog TCP erbij gemaakt, en IPv4 gemaakt om het tekort aan IP's op te lossen...
Lol, je denkt misschien dat 9 v/d 10 sites worden gehost in amerika lol...25% maybe.

Want sites worden namelijk vaak ook dynamisch gehost :) dus op meerdere ip adressen/lokaties

de computer is trouwens bedacht door nasa, hmmmz.. rakketten.. hmmmz 1940-1945??
Duitse geleerden??

Hou in gedachten, amerika = europa zonder europa was er geen amerika.
Anoniem: 28979
@Carda24 juni 2001 18:49
En zonder Amerika was er geen Europa meer, door de marshall hulp hebben europese landen zich opnieuw kunnen opbouwen. Dit had natuurlijk ook belang voor Amerika. Amerikanen doen namelijk niks als ze er zelf geen belang bij hebben.
de computer is trouwens bedacht door nasa, hmmmz.. rakketten.. hmmmz 1940-1945??
Duitse geleerden??
Niet bepaald- de belangrijkste ideen die aan de grondslag van computers liggen kwamen van Engelsen:

19e eeuw: Charles Babbage, uitvinder, ontwerpt een mechanische computer (slechts een deel is ooit gebouwd).
Jaren '40: De Britse luchtmacht ontwikkelt en bouwt 'Colossus', de eerste werkende computer (is wel nog deels electromechanisch). Een van de mensen die meewerkte hieraan was Alan Turing. Hij heeft veel van de theoretische grondslag van de computer gevestigt (denk aan de Turing-test van echte Artificial Intelligence (AI))
Als ik me niet vergis heeft Nederland Amerika vroeger ook financieel bijgestaan, ik weet echter niet meer hoe of wat...Kan ik me vaag iets van herinneren dat ik daar iets over gelezen heb.
Kijk dat zie je denk wel goed maar ook weer verkeerd want als Amerika plat ligt kunnen wij weer ons zelf promote van he we hebben Amerika niet nog om internet bereikbaar tehouden we kunnen het ook zelf }> toch ... :?
Anoniem: 14762
@^Mo^23 juni 2001 16:14
Je spreekt in het verleden. De rest van de wereld heeft en doet ook nu een duit in het zakje.
Zo zijn sommige 'active programs' gericht op Amerika, maar waarschijnlijk hebben ook andere landen een behoorlijke kans om slachtoffer te worden.
Interessant. Ik ben benieuwd wat hiermee bedoeld wordt. Als een ander land slachtoffer wordt, dan zal dat dus ook een gerichte 'aanval' zijn. Een van de weinige mogelijkheden om 'onbedoelde' slachtoffers te maken, is o.a. DoS'en, maar als dat inderdaad groot genoeg is om te leiden tot schade aan andere landen, dan kunnen de Russen hun eigen verbinding met de VS afsnijden. Als de LinX, de AMSix e.d. down zijn, blijft er namelijk weinig voor ze over, dus ik neem niet aan dat ze zoiets van plan zijn.

En wat denkt men precies te bereiken? Het aanvallen van legersystemen is al vrij achterhaald. Tegenwoordig is het allemaal standalone spul, en zeker nu het bekend is, denk ik dat hack-aanvallen geen bijzonder groot effect gaan hebben. En DoS'jes en dergelijken zullen nou niet meteen een grote schade aanrichten aan de westerse economie.

Maar goed, ik ben benieuwd wat het gaat worden. Zo lang T.net maar up blijft, vind ik alles best :p
En wat denkt men precies te bereiken? Het aanvallen van legersystemen is al vrij achterhaald. Tegenwoordig is het allemaal standalone spul, en zeker nu het bekend is, denk ik dat hack-aanvallen geen bijzonder groot effect gaan hebben. En DoS'jes en dergelijken zullen nou niet meteen een grote schade aanrichten aan de westerse economie.
Er was toevallig op Discovery een docu over de NSA en over de aankomende cyberwar. Daaruit bleek dat de NSA niet bang is voor aanvallen op legersystemen, maar op aanvallen op systemen die de economie in leven houden zoals de systemen voor de beurs etc. Want als de economie van een land in elkaar stort gaan mensen op de lange termijn de straat op om te rellen omdat ze geen eten en onderdak meer hebben doordat ze geen geld meer hebben. Als dat gebeurd komt de regering op losse schroeven te zitten en is de chaos in een land compleet (kijk maar naar Rusland met alle burgeroorlogen etc).
T.net zal natuurlijk wel up blijven, de vraag is alleen of er nog wat te melden valt.
Het grootste deel van het nieuws dat hier gepost wordt komt toch uit Amerika.
Het grootste deel van het nieuws dat hier gepost wordt komt toch uit Amerika.
Het softwarenieuws wel ja, qua hardware kijken we weer meer naar het oosten lijkt me.
Anoniem: 26708
24 juni 2001 14:14
Ik heb zelf een tijdje met de Amerikaanse Landmacht mogen samenwerken, en daar worden sinds enige tijd intern en extern Hackers geworven tbv de 'electronsiche oorlogsvoering'.

Je kent de posters wel, met Uncle Sam erop en
"We want you..."

Dus de VS bereiden zich wel degelijk zelf ook voor op een zgn. Cyberwar. Het is dus niet meer dan logsich dat Rusland en China hetzelfde doen. Maar zoals meneer CIA het zegt lijkt het alsof Rusland en China de agressoren zijn..

In ons achterhoofd uiteraard nog het spionagenetwerk van de VS en Engeland (de naam is me ff ontschoten), dus de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
Ben benieuwd wat meneer Bush hier nou weer op gaat bedenken.

Met een raketschildje in outherspace kom je in ieder geval niet ver :)
Ik denk dat ze meneer Mitnick maar es lief aan moeten kijken ;)
Anoniem: 13475
@Domino23 juni 2001 17:54
mitnick is een overschatte hacker, die weinig anders deed dan met bekende programmatjes data van belangrijke computers jatten, en hij deed niet eens alles over de digitale snelweg hij jatte ook gewoon.

verder diende hij gewoon als proefprocces van de amerikaanse regering, of het mogelijk was hackers flink dwars te zitten

(offtopic)
hij zet een raket schild om zijn computer heen ;)
bovenstaande post is waarschijnlijk nog het meest on topic van de hele rits reacties.
bush wordt heel erg dwarsgezeten op zijn plan met het ruimteschildje. hij krijgt niet genoeg subsidie. (ja ook de president mag niet zomaar alles zelf uitzoeken). door een probleem of een vijand te bedenken kunnen ze groot alarm luiden en de defensie uitgaven stijgen weer.
dus het valt waarschijnlijk allemaal wel mee. misschien heeft men hier en daar een paar hackers in dienst <sarcasm>en misschien hebben de russische windows versies allemaal een ddos client ingebouwd </sarcasm> maar ik denk echt dat dit alleen maar is om paniek te zaaien, net als "ooit" de koude oorlog. als mensen bang zijn vinden ze veiligheid weer belangrijker.
En amerika heeft totaal geen kennis in huis om precies hetzelfde voor te bereiden tegen China en Rusland. Zou me niets verbazen als op de chineese Tweakers site het volgende bericht staat:
KGB: Amerika bereid zich voor op cyberwar
KGB: Amerika bereid zich voor op cyberwar
De KGB bestaat overigens niet meer :)
Maar ik verwacht niet, dat de VS plannen heeft voor het starten van de aanval. Dat zou opzich ook niet erg zinvol zijn. De westerse economie is vrijwel volledig afhankelijk van communicatie tussen de verschillende vestigingen van bedrijven, communicatie met leveranciers etc.

De Russische en Chinese economie is wat dat betreft veel minder afhankelijk van internet, omdat bedrijven daar over het algemeen op relatief kleine schaal werken. Een internet-offensief tegen die landen heeft daarom geen grote impact, dus zal de VS hier zeker niet mee gaan beginnen, omdat het natuurlijk de relatie tussen de VS en Rusland en China kan verpesten.

Zoals we na het spionagevliegtuig hebben kunnen zien, grijpen die landen elk incidentje aan om een internationale chaos te veroorzaken. Een internetaanval van de VS zou weer een mooi argument zijn voor China om een flinke media-storm uit te roepen...
Anoniem: 2488
23 juni 2001 19:53
China en Rusland kijken wel uit.

Hun economie ligt helemaal plat. Het enige geld dat nog binnenkomt komt uit Europa, Japan en de VS.

Als je dus de economie van de VS plat wil gaan leggen breng je die van Europa en Japan ook schade toe.

Het eind van het verhaal is dus dat de Chinese en Russische "economie" nog meer verslechterd.

En ach, de VS kan altijd nog de telefoonstekker eruit trekken :P
De economie van Rusland ligt inderdaad een beetje plat, zoals je het verwoord. Maar hoe kom je er in godsnaam bij dat die van China ook plat ligt? Het tegendeel is waar, china staat in de top 3 van alle landen met de hoogste groei in BNP per Capita. Van 1996 tot 2000, was deze groei gemiddeld 8.3% per jaar.

[ontopic]
Ik vraag me af wat ze bedoelen met computer based tools for cyberwar. Ddos of hacking tools? Hoe dan ook, ik denk dat china hier een achterstand heeft op amerika. Elke hacker weet immers dat met name systemen uit china, korea en japan over het algemeen slechter zijn beveiligd dan amerikaanse systemen. Omdat de security skills van de gemiddelde admins in azie op een relatief laag niveau staat, zijn .cn, .jp en .kr systemen daarom ook favoriete targets van hackers.
[/ontopic]
Amerika richt zich inderdaad vooral op security en heeft de meeste ervaring op dat gebied. Maar om nou te zeggen dat de gemiddelde admins in Azie relatief lage skills hebben is onzin. Omdat computer-hardware in Azie wordt onwikkeld (Japan, Taiwan, Hong Kong en Zuid-Korea), wilt dat niet zeggen dat ze alle overige dingen als security en software-ontwikkelingen volledig aan Amerika over laten.

Omdat je vooral dingen in de media hoort over security-gebeurtenissen in Amerika, wilt dat niet zeggen dat 't in de rest van de wereld stil staat. In Japan heeft de gemiddelde admin ook wel heel goede skills. Maar ze gaan er niet mee te koop lopen in de internationale media en films.
Anoniem: 20497
23 juni 2001 23:35
De laatste reacties wijzen juist naar de VS, dat die een cyberwar aan het voorbereiden zijn... Maar waarom? Het is 's werelds machtigste land, en heeft er dus absoluut geen belang bij om een cyberwar te beginnen, zeker niet omdat haar eigen economie behoorlijk afhankelijk is van de IT.
China en Rusland zouden eerder reden hebben om een cyberwar te beginnen: economie gaat slecht, conflicten uit het verleden, etc. En natuurlijk wijzen China en Rusland naar de VS, en andersom

Wanneer gaat de mensheid nou eens begrijpen dat dit niet de manier is om welvarend te worden? Hebben we dan echt niets geleerd van alle voorgaande oorlogen? Wanneer zien we nou is in dat dit gewoon niet de manier is?
Al dit gedonder houdt pas op als iedereen zijn fouten inziet en de trots opzij zet... maarja, dat gebeurt waarschijnlijk pas.... who knows?
Wanneer gaat de mensheid nou eens begrijpen dat dit niet de manier is om welvarend te worden?
Oorlog is historisch gezien uiteindelijk goed voor de welvaart en ontwikkeling van de mensheid:
Kijk maar naar bv. Japan en Duitsland, na WOII volledig verwoest en nu twee van de rijkste naties ter wereld.

Daarnaast wordt in het kader van oorlog altijd een hoop geld besteed aan de ontwikkeling van technologie. In het kader van de koude oorlog onstond er bijvoorbeeld ook een wie-is-er-het-eerste-op-de-maan race.

Mischien dat een cyberoorlog nu op de lange termijn wel erg veel voordelen heeft voor de ontwikkeling van ICT. Het is moeilijk te zeggen dat er nooit een cyberoorlog zal komen. Als ie komt laat m dan nu maar komen want hij zal zeker zorgen voor een robuustere IT-gebaseerde economie en dan hoeven we ons voorlopig in ieder geval geen zorgen te maken.
Als dit waar is dan komen er ons leuke tijden tegemoet. En wie weet hebben die landen het niet tegen de economie van Amerika, maar tegen de machtige positie van een bedrijf(Microsoft) :? Maar dat zal wel niet.

Het is alleen jammer dat als deze "oorlog" doorgaat dat de economie van Amerika onze economie ook behoorlijk kan beinvloeden.

Maar een ding is zeker. Als het masaal hacken van Amerika doorgaat trek ik toch effe de telefoon stekker uit mijn modem :) Maar als china net zo'n proggie uit gaat brengen als }:O om bijv passwords te kraken dan zet ik mijn systeem weer aan :)
Anoniem: 16829
23 juni 2001 13:29
Kunnen jullie wel allemaal stoer zijn en zeggen dat je et niet erg vind maar het zal als et gebeurt zeker niet voordelig zijn voor onze economie :'(

We worden er iig zeker niet beter van.
Ach, da's gewoon weer zo'n trucje van de amerikaanse defensie/IT industrie om hun eigen budget een beetje te kunnen spekken. Vergelijk het maar met de berichten die we in de koude oorlog van amerika ontvingen over de russische aanvals dreiging. Die bleken achteraf ook behoorlijk overdreven. En nu met Bush jr. als president vertrouw ik per definitie geen enkele uitspraak meer uit die richting.

Don't trust half of what you see and none of what you hear. - Lou Reed

/edit: typo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee