Maker van THEC64 Mini hint op komst miniconsole met Amiga 500-uiterlijk

Retro Games, een bedrijf dat in 2018 een miniconsole uitbracht met het uiterlijk van de Commodore 64, lijkt volgend jaar een nieuw model uit te willen brengen. Het bedrijf toont een teaser van een apparaat dat op de Amiga 500 lijkt.

Volgens een afbeelding op Facebook komt het nieuwe apparaat volgend jaar uit. Retro Games toont alleen de contouren en die hebben veel weg van de Amiga 500. Dat was de eerste betaalbare thuiscomputer van Commodore, die in 1987 uitkwam. Het apparaat kostte 699 dollar en was in Nederland te koop voor 1499 gulden.

Voor de Amiga 500 verschenen games als Sensible Soccer, Worms, Another World, Lemmings, Speedball 2 en The Secret of Monkey Island. Als Retro Games een miniconsole gaat uitbrengen die op de Amiga 500 lijkt, zullen daar vermoedelijk diverse games op staan. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk.

In 2018 bracht Retro Games een miniconsole met het uiterlijk van de Commodore 64 uit. Dat apparaat kreeg de naam THEC64 Mini. Het bedrijf heeft geen banden met Commodore en heeft geen licentie om die naam te gebruiken. Tweakers publiceerde een videoreview van THEC64 Mini.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-10-2020 • 21:07

124 Linkedin

Reacties (124)

Wijzig sortering
Ik mis mijn oude Amiga nog elke dag. Heb de 500+ en de 1200 magic gehad. Wat een mooie apparaten en zeker voor die tijd. Kleuren, 3d, stereo geluid.. echt fantastisch!

Ben erg benieuwd naar deze console. Hoop dat ze hem zoveel mogelijk origineel houden.
Ben erg benieuwd naar deze console. Hoop dat ze hem zoveel mogelijk origineel houden.
Afgaande op de vorige devices zoals The C64 is het een reproductie van de originele case met een stuk hardware waar gewoon een soort emulator op draait waarbij je games vanuit een carousel opstart. Hoe dat bij The C64 werkt zie je hier: https://retrogames.biz/thec64

In het geval van The C64 is de case een aardige poging maar het eigenlijk net niet. De toetsen voelen en klinken anders, geen hold op belangrijke toetsen (wat als ik mij het goed herrinner wel op het origineel zo was) en en net andere hoek en kleur van de case. Maak je hem open dan zit er vrijwel niets in; een printje ter grootte van een Raspberry Pi ongeveer.

Games kunnen vanaf USB gespeeld worden. Nadeel aan The C64 is de brakke joystick die ze meeleveren. Bij the Amiga zou een versie van The Arcade joysticks meer dan welkom zijn.

[Reactie gewijzigd door Bor op 13 oktober 2020 21:24]

En waarom koop je er dan geen ? Vollop 2e hands te vinden. Kosten de wereld niet.
Een geheel complete a500+ gaat al snel voor +€300,-

Voor wat het daadwerkelijk is, inclusief de potentieel lekkende RTC batterij, is het best veel. Voor de nostalgische waarde is ‘t dat echter dubbel en dwars waard!
Staan er genoeg voor 100 a 150 euro ...
Lekkende batterij in de memory expansion trek je eruit in 2 seconden en vervang je voor een moderne expansion (512 KB) voor 20 euro, nieuw !
Ja, die zijn echter vaak wel in matige staat inclusief verkleuring, af en toe defecten etc.
Case ff vervangen door een nieuwe
Jammer genoeg namaak en erg duur. Voor sommige mensen zal dit een optie zijn maar voor mensen die "the real deal" willen niet.
Ja real deal is meestal geel, dus ja is ook prima, maar een nieuwe case kan geen kwaad.
Of je kan een retrobrite poging wagen.
Verkleuring houd je niet tegen en we praten over een apparaat van bijna 35 jaar oud mensen !
Spuit je hem matzwart en klaar.
Als je Nieuwstraat wilt dan ben je meer kwijt maar je kunt voor relatief weinig echt wel een werkende machine scoren.
Je kunt veel zaken vervangen en dat hoeft niet duur te zijn.
Als dat je teveel kost dan ga je emuleren of je doet niks en houd het bij de herinneringen.
Je bent een liefhebber of je bent het niet.
Spuit je hem matzwart en klaar.
En dat is juist wat de meeste mensen niet willen. Het doet ernstig afbreuk aan de ervaring. Een slecht uitziende en erg verkleurde machine heeft voor mij bijvoorbeeld weinig meerwaarde boven een goede emulator (welke vaak weer zijn eigen voordelen heeft). Als je rond kijkt zijn er echt wel nauwelijks verkleurde machines te koop. Echter niet in de onderkant van de markt rond de 100 a 150 euro of je moet echt geluk hebben.
Vraag en aanbod er zijn schijnbaar mensen die paar honderd euro willen betalen en daar wordt ze dan voor verkocht. Als jij het er niet voor over hebt moet je wachten tot er eentje voor 100 euro voorbij komt die je wel bevalt.
Precies en als je niet kan leven met een vergeeld exemplaar dan moet je betalen.
Teveel mensen die van alles willen, het liefst nieuw in doos en voor 2 tientjes ....
Zo werkt het niet.
Anoniem: 1378118
@bbob15 oktober 2020 12:46
Er zijn er vaak paar rond de 100 euro (A500). En dat vind ik niet waard als er alleen een voeding bijkomt en dan ook nog vergeeld. A500+, A600 en de rest vang je 150-duizende euros voor.
Ja, als dat echt belangrijk voor je is dan betaal je dus wat meer.
Verzamelaars die dat erg belangrijk vinden hebben er allang 1.
Iedereen die extreem picky is maar er geen heeft is geen echte Amiga liefhebber want je komt na bijna 35 jaar er niet opeens achter dat je er toch graag 1 wilt.
Iedereen die extreem picky is maar er geen heeft is geen echte Amiga liefhebber want je komt na bijna 35 jaar er niet opeens achter dat je er toch graag 1 wilt.
Dat lijkt mij gewoon onzin. Als ik mijzelf als voorbeeld neem; ik heb vroeger een Amiga gehad en deze altijd een warm hart toegedragen. Na jaren gebruik is het apparaat verkocht. Nu ik o.a. ook weer wat meer met de C64 bezig ben door de aanschaf van The C64 begint ook de interesse om toch weer met de originele hardware aan de gang te gaan te groeien en twijfel ik om toch weer een device te kopen. Maakt mij dat geen echte liefhebber?
Liefhebber is een term of je dat wel of niet bent doet er niet toe.
Munten hebben je ook in kwaliteiten, van mint geen enkel krasje tot helemaal vol krassen. De mint conditie is meer waard dan die vol krassen.
Genoeg liefhebbers die geen mint prijzen willen of kunnen betalen en dan mindere versie kopen.
zo is het met oldtimers ook in verschillende condities en prijzen.
De markt bepaald de prijs vraag en aanbod.
Jij wil het beste voor weinig, dan moet je waarschijnlijk heel lang wachten of geluk hebben of gewoon meer betalen. Als het dat jou niet waard is jammer, dan zul je met minder genoegen moeten nemen.
Is ook onzin wat ie vertelt
Als jij nu nog na al die tijd opzoek moet terwijl er plenty te vinden was, en je nu vind dat ze niet betaalbaar zijn (je praat over minder dan 300 euro voor een mooie) dan ben je in mijn ogen geen echte liefhebber.

You gotta Pay to Play .....
Hoezo geen echte liefhebber? moet je perse het duurste hebben om te laten zien dat je een liefhebber bent?
Wacht even ...Laten we even de discussie bekijken:

Ik geef aan dat mensen die nu wild zijn van een evt retro Amiga emulator al jaren gewoon de keuze hebben om een echte Amiga te kopen.
Staan al jaren gewoon te koop, niks schaars, en niet duur, klaar.

Nu krijgen we de discussie dat die 100-150 euro amiga's niet mooi zijn, ze zijn verkleurd.
Dan zien we dat als je een mooier exemplaar wilt dat je dan wat meer kwijt bent en met 200-300 euro praten we niet over astronomische bedragen, maar schijnbaar is dat dan toch teveel.

Sorry, maar als je na bijna 35 jaar geen Amiga (meer) hebt en ook niet de bedragen wilt betalen dan ben je geen echte liefhebber.
We praten hier niet over een Ferrari van 3 ton die voor vrijwel niemand bereikbaar is en dat de fans het moeten doen met petjes, sjaaltjes en schaalmodellen.
Je praat hier over een prima betaalbare originele machine die je voor weinig kan kopen en als je hem in zeer mooie staat wilt dan betaal je wat meer.
Als dat het je niet waard is dan ben je geen echte liefhebber.

Sorry, ik dacht dat het vrij simpel was.
Een beetje cave collector heeft er natuurlijk eentje 😎
En dan met originele commodore monitor,, heerlijk dat geluid van opstartende diskette en de loading screens 😬
opstartende diskette, turbo tape is toch echt nostalgie.
Maar je had natuurlijk ook floppy music waarmee je floppy drive muziek kon maken. Niet te lang doen natuurlijk.
https://www.youtube.com/watch?v=ZR454sxi27o (vanaf 1:32)
Bij ons thuis kwam de Atari 1040st als eerste. Ik weet niet meer wanneer. Volgens mij ergens in 1986 of zo. Toch echt een “volwassen” computer net muis en floppydisk. Grafisch besturingssysteem dat leek op Apple (of Apple leek op atari). Echt een flinke stap vooruit tov Commodore 64 (met bandjes!).
Een C64 werd in mijn omgeving doorgaans gebruikt in combinatie met een diskdrive en fastloader. Dat scheelde echt behoorlijk! Er was zelfs een grafische besturingssysteem voor de C64: GEOS.
Ik mis mijn oude Amiga nog elke dag. Heb de 500+ en de 1200 magic gehad. Wat een mooie apparaten en zeker voor die tijd. Kleuren, 3d, stereo geluid.. echt fantastisch!

Ben erg benieuwd naar deze console. Hoop dat ze hem zoveel mogelijk origineel houden.
Waarom koop je ze niet dan tweedehands, heb ik ook gedaan, heb een Amiga 500 Plus gekocht met originele Cartoon Classics doos, en een gewone Amiga 500 en een Amiga CD32 + TF330.

Het blijft leuk om er mee te spelen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 oktober 2020 22:39]

Wat voor aansluiting hebben deze voor de monitor? Ik zou er ook graag een willen.
De Amiga 500 (Plus) of de Amiga CD32 + TF330, beide hebben ze de video DB23 male, analog RGB aansluiting, waar je een kabel in stopt die naar SCART gaat, en de Amiga CD32 heeft een S-Video en composite video aansluiting, ik zou de DB23 male, analog RGB aansluiting gebruiken, voor de beste beeld kwaltijd, ik heb zelf de Retrotink RT2X-SCART gekocht, en me Amiga CD32 + TF330 en me Sega CDX/Multi-Mega en me SNES er op aangesloten, en gebruik een Vivanco SBX 84 3-fach RGB-Scartschaltpult, en werkt allemaal goed.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 oktober 2020 23:55]

Scartschaltpult
Dat klinkt eerder als een hele vieze opmerking in het Duits...

Du bist ein Scartschaltpult! Und deine Mutter ebenso!
Ha ja, nee dat bedoel ik/zij er echt niet mee.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 14 oktober 2020 13:19]

De kleur in ieder geval niet zo lijkt het.
Misschien leuk om je eens te verdiepen in AROS x86 zoals icaros of aeros. Die laatste is een hybride van aros en linux.

Aros is een open source alternatief op de nieuwere versies van AmigaOS dus als je hardware hebt die er mee overweg kan kun je wellicht dus dual booten.

Zelf ben ik van plan de amiga wereld te verkennen en aros te dual booten op mijn retro pc project.
Ditto... had die nooit mogen verkopen back in the day
Anoniem: 1367158
@Brainy197816 oktober 2020 04:55
die mini was gewoon een hebbedingetje, zelfs geen sim, ik weet zelfs niet of commodore basic effectief werkte ... een virtuele power cartridge zat er in elk geval n iet in dus tenzij voor esthetiek in de woonkamer zal dit wel niet veel beter zijn
Wtf, ik kan me niet herinneren dat mijn Amiga 500+ 1500 gulden koste? Arme ouders lol. 1500 gulden? Echt..?
Vond het ook wat veel. Wat verder zoeken kom ik idd ook op dit bedrag uit...
https://www.dekrantvantoe...19870423-AE0028001&vw=org
Hmm wauw. Misschien is hij vrij snel in prijs gedaald?
Die kans is vrij groot. Die periode was een komen en gaan van homecomputers.

Aanvulling:
Natuurlijk was de Amiga een klasse apart. Was altijd jaloers op vrienden die de grafische kwaliteiten van dat apparaat lieten zien, terwijl ik Kings Quest op een groen-monochrome scherm op mn IBM speelde... :P

[Reactie gewijzigd door fm77 op 13 oktober 2020 21:33]

Hey gaaf een V&D reclame ik ging altijd naar de V&D toen ik klein was om daar van die kleine prank programmaatjes in basic in te typen op de tentoongespreide C64's en dergelijke :)
Totdat ik eindelijk zelf eentje thuis had.
Oef. je bedoeld zo snel mogelijk
10 print "wie dit leest is gek"
20 goto 10
run

intikken en steeds maar vergeten wat je nou achteraan regel 10 moest zetten om het over het hele beeld te krijgen (was het een ; ? ). en dan zoveel mogelijk schermen naast elkaar laten scrollen.
';' inderdaad

dat was 1 zo'n programmaatje een andere was

10 poke 53281,0
20 poke 53281,1
30 goto 10

wat het hele scherm zwart/wit laat flitsen, leuk als dat op 5 schermen tegelijk gebeurt.
Er was een manier om de break-knop uit te schakelen geloof ik ook waardoor je het alleen kon stoppen door de computer uit te zetten
Amiga.
Commodore.
Vroom & Dreesmann.
Dixons.

Ach, vroegah...
Dat was eerst nog gewoon "Byte"... toen was het nog niet dyna genoeg denk ik...
Capi Lux! Werd daarna allemaal Dixons.
Volgens mij ook niet. Misschien als je er een 2e externe floppy drive, 2 joysticks en een 1Mb geheugenuitbreiding bij deed
Zelfs dan niet denk ik, ik weet nog dat ik met me pa naar een computershop in Zaandam ging om een externe floppydrive te halen voor me verjaardag. Was ook niet extreem duur maar zeker wel handig bij games als bv Moonstones 😋
Zelfs dan niet denk ik, ik weet nog dat ik met me pa naar een computershop in Zaandam ging om een externe floppydrive te halen voor me verjaardag. Was ook niet extreem duur maar zeker wel handig bij games als bv Moonstones 😋
Wow dat was ook waar me vader zijn Commodore 128D volgens mij kocht, hete de winkel hogendijk Zaandam of zo iets?

En ja Moonstoon was/is echt een fantastische spel, erg veel bloed en goor dat wel.
Dat weet ik niet precies meer, volgens mij was het vlakbij het station. Nu onherkenbaar vergeleken met toen. Was dik 30min rijden met de auto maar er was niks dichterbij toen denk ik.
Dat weet ik niet precies meer, volgens mij was het vlakbij het station. Nu onherkenbaar vergeleken met toen. Was dik 30min rijden met de auto maar er was niks dichterbij toen denk ik.
Ja klopt dat was hem, nee nu is dat niet herkenbaar meer, voor mij was dat ook de dichtstbijzijnde, voor mij was het 40 minuten rijden, had familie daar wonen, was leuk, koopte daar ook me C64 en Amiga spellen daar met me zakgeld, was altijd leuk, heb ze nog steeds die spellen die ik gekocht heb allemaal.
MusiTapes?? Heb ik mijn Atari 800XL en een Amstrad-Schneider PC1512 vandaan!!
Ik heb volgens mij voor mijn Amiga 500 ongeveer 1200 gulden betaald. Weet het niet heel zeker. Wat ik wel weet is dat een van mijn computers daarvoor, De ZX Spectrum (inclusief zo'n klein cassetterecordertje 888 gulden kostte). Heb nog heel lang de doos gehad inclusief prijssticker :-)

En ja, zelf betaald. Samen met mijn broers. Vakantiebaantje en zo.

[Reactie gewijzigd door ma9ma op 13 oktober 2020 21:17]

1.200 gulden is ook de prijs die ik in mijn hoofd had. Kwam natuurlijk nog een monitor bij etc.
Destijds was ik zo jong dat het echt een mega bedrag leek. En dan kreeg je 2 diskettes erbij met wat simpele spelletjes erop.
Dat was ook een mega bedrag. Met iets van 3 tot 4% inflatie per jaar sindsdien (1.035^35 = 3 tot 4).
Zeg €2500,-

Koopkracht was toen ook relatief wat lager (fl 2000/mnd? Ik was toen nog wat te jong daarvoor om daar een idee bij te hebben.), dus zeg 2 maanden netto modaal.
De prijs weet ik ook niet meer. Mijn broer heeft hem gewonnen met een wedstrijd :) . Ik heb later wel voor 399,- gulden een 512 MB kB geheugenuitbreiding gekocht.

[Reactie gewijzigd door TrickySjrd op 13 oktober 2020 21:29]

1500 gulden zal de adviesprijs zijn geweest, je kon 'm na een tijdje voor rond de 1200 krijgen. Dat was destijds nog altijd ver buiten mijn budget, dus ik moest het met mijn C64 doen.
Wtf, ik kan me niet herinneren dat mijn Amiga 500+ 1500 gulden koste? Arme ouders lol. 1500 gulden? Echt..?
Hij koste in Engeland £499 en in Amerika US$699 in 1987 volgens Wikipedia, wow ja dan was 1500 gulden een hoop geld ja.

Me vader kocht in 1989-90 de Amiga 2000 en heb ik veel lol mee gehad, ik deed er het meeste mee, ging er mee naar de Amiga Club toe en had er thuis een versterker op aangesloten met speakers, wat een geluid had Amiga, wow, hij kocht hem via een vriend toen, die veel werkte met Amiga 2000 computers, omdat PC niks was toen nog, geen idee hoe duur hij was, en in 1996 kocht me vader voor mij de Amiga CD32 + SX32 Pro met 2,5" 512MB HDD en 64MB RAM en toetenboard en muis, ook een leuke tijd mee gehad, en later kocht ik de Amiga 1200 en Blizzard PPC 603e Plus 240MHz en 96MB RAM, en had het in een kast geplaatst, met nog een Mediator PCI 1200 en een Voodoo 5500.

Ik mis die Amiga tijd wel, was op zich wel een leukere tijd dan wat ik met de PC gehad heb, was totaal anders de Amiga scene.

Maar een miniconsole met Amiga 500-uiterlijk zou ik zelf nooit willen, dat doet me helemaal niks, gaat niks boven een echte Amiga 500(+) te hebben.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 oktober 2020 22:15]

Ik ben gek (en wordt oud), ik heb de bonnetjes nog... die Ryzen 9 of nieuwe iPhone zak computer vandaag de dag valt naar verhouding nog best mee.. '97-'98 was een duur computer seizoen (bijgeklust bij de boer ofzo). :+
Het pre-Amiga (C64) tijdperk vergeet ik maar even voor het gemak (Zaxxon rules ;-) )

Amiga A500 + 1084S fl 1375,- (oktober '91) Musitapes Hoorn
een 3,5" floppy drive fl 198,-
Action Replay III (A500) fl 225,- ('92)
Amiga 1200 + 80MB HDD fl 1775,- (januari '93) Musitapes (op een beurs in eindhoven)
+ 1.2GB HDD fl 608,- ('95)
een A1200 naar Tower ombouw + A4000 CPU slot fl 1369,- ('97)
een IIyama A701GT 17" fl 1534,- ('98)
een Phase 5 Cyberstorm PPC604e 233Mhz + 060/50Mhz + UWSCSI DM 2309,- (beurs in Keulen)
een Phase 5 Cybervision PPC videokaart fl 650,- ('98)
een Seagate Cheetah U2W 10k 9.1GB fl 1299,- ('98)
Daym, die cyberstorm PPC .... ik hield het bij een '060 vond ik al duur genoeg haha
Och sommige dingen zijn leuk om te bewaren. Als iemand nu pc onderdelen duur vind, even in de archieven duiken en de PCM uit 1986 die hier ligt tevoorschijn halen. Een echte desktop computer met 2 floppydrives voor 5000 gulden of zo. Een 200 megabyte harddisk (met tapestreamer erbij) voor 20000 gulden. Dat soort bedragen.
Leuk om te zien
Ik herinner me nog dat ik aan het sparen was voor de Amiga 500 (toen nog met kick rom 1.2), en die kostte 1200,- gulden. Ik had het geld bijna bij elkaar. Maar toen kwam daar opeens die reclame op tv van de Amiga 500 bij de V&D voor 999,- gulden! (met kick rom 1.3) en heb haar de volgende dag meteen gekocht. Moet rond 1988 zijn geweest. Ook meteen de tv modulator gekocht voor 99,- gulden, want ik had geen monitor. Die 1024S monitor kwam later en kostte toen iets van 700 gulden. Halve mem geheugenuitbreiding was 115,- gulden. Ooit nog een stereo sampler gekocht voor iets van 100,-gulden. De rest van mijn spaargeld ging op aan diskettes.

Laatst nog een berg Nederlandse en Engelse magazines (PDFs) gelezen van o.a. Amigos. Deze zijn op het internet te vinden. Ook leuk is het boek van Fusion Retro Books, the story of Commodore Amiga in pixels: https://fusionretrobooks....odore-amiga-in-pixels_pdf
Kost iets van 2,5 euro voor de PDF versie en is een aanrader. Staan leuke interviews in.

[Reactie gewijzigd door shredder op 13 oktober 2020 22:19]

Ik herinner me nog dat ik aan het sparen was voor de Amiga 500 (toen nog met kick rom 1.2), en die kostte 1200,- gulden. Ik had het geld bijna bij elkaar. Maar toen kwam daar opeens die reclame op tv van de Amiga 500 bij de V&D voor 999,- gulden! (met kick rom 1.3) en heb haar de volgende dag meteen gekocht. Moet rond 1988 zijn geweest. Ook meteen de tv modulator gekocht voor 99,- gulden, want ik had geen monitor. Die 1024S monitor kwam later en kostte toen iets van 700 gulden. Halve mem geheugenuitbreiding was 115,- gulden. Ooit nog een stereo sampler gekocht voor iets van 100,-gulden. De rest van mijn spaargeld ging op aan diskettes.

Laatst nog een berg Nederlandse en Engelse magazines (PDFs) gelezen van o.a. Amigos. Deze zijn op het internet te vinden. Ook leuk is het boek van Fusion Retro Books, the story of Commodore Amiga in pixels: https://fusionretrobooks....odore-amiga-in-pixels_pdf
Kost iets van 2,5 euro voor de PDF versie en is een aanrader. Staan leuke interviews in.
Je bedoel de Commodore 1084S monitor, ja leuke dingen waren dat, heb er twee hier liggen, eentje werkt niet meer.

Ik was zo stom om al mijn Amiga Magazine en Amiga Format en meer weg te gooien in de container, heb wel al de CD's bewaard gelukkig.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 oktober 2020 22:32]

Ja klopt, 1084S monitor. Die had goed geluid en mooi beeld, al deden je ogen wel pijn na een tijd van het 50Hz scherm.
Ja klopt, 1084S monitor. Die had goed geluid en mooi beeld, al deden je ogen wel pijn na een tijd van het 50Hz scherm.
Haha ja goede oude tijden, maar was geen probleem als je een kind/tiener was, niet voor mij ieder geval.
Ik had die ook, gebruikte hem eerst op de C64 en toen op de Amiga. Wat een onmogelijke hoeveelheid aansluitingen had die monitor

Later geupgrade naar een Microvitec (dacht ik?) dual-sync monitor die ook de flickerfixed resoluties van de A4000 kon laten zien en ook de VGA resoluties weer later van de CyberGraphics .... pfff er is best wat geld opgegaan aan de hobby ook ver nadat Commodore failliet ging :-)
Ik had die ook, gebruikte hem eerst op de C64 en toen op de Amiga. Wat een onmogelijke hoeveelheid aansluitingen had die monitor

Later geupgrade naar een Microvitec (dacht ik?) dual-sync monitor die ook de flickerfixed resoluties van de A4000 kon laten zien en ook de VGA resoluties weer later van de CyberGraphics .... pfff er is best wat geld opgegaan aan de hobby ook ver nadat Commodore failliet ging :-)
Weet precies wat je bedoel, al mijn geld ging op aan Amiga spullen, heb vele duizende guldens uit gegeven aan Amiga spullen, heb nog steeds de factuur van de Blizzard PPC 603e+ 240MHz, 25MHz 68040, FastSCSI controller liggen, en koste me in Feb 1999 ƒ1419,- bij AMIGIS.

Ja een hoop geld, wou dat ik nooit zo stom was om hem te verkopen, en me BlizzardVision PPC grafische kaart er bij te doen, zo stom van me.
Ik weet zeker dat die Amiga 500+ van mij 1200 gulden kostte. De eerste 1000 had ik zelf gespaard via een krantenwijkje (100 gulden per maand) en in de winkel bleek dus dat ik 200 tekort kwam. Die heeft mijn vader toen bijgelegd. Ik weet niet meer welke doos ik heb gekocht. Kan best zijn dat het de cartoon classics doos was, want ik kan me Lemmings en vooral Paint III goed herinneren. Met Paint III was het eenvoudig mogelijk om 3D-achtige animaties te maken (met pixel-art uiteraard).

Ik kreeg echter al heel snel in de gaten dat er voor het ultieme spelplezier meerkosten aan verbonden waren, want de diskdrive bleek nogal brak, waardoor ik begon te verlangen naar een harde schijf die je aan de linkerkant aan kon koppelen. Helaas kostte die 800 gulden.

En niet alle games die ik kocht bleken speelbaar te zijn, want ze waren voor de Amiga 500 gemaakt en de 500+ was niet 100% backwards compatible met de 500, ondanks de overeenkomst in naam |:(

Dit was oplosbaar met een los verkrijgbaar insteekkaartje waarmee de 500+ teruggeswitched kon worden naar 500 stand, maar dat kaartje kostte 250 gulden.

Dat was nogal wat voor een jongen die daar 2,5 maand voor moest werken.

Daarom had ik een jaar na aankoop al weer spijt, voelde me enorm belazerd door Commodore en verkocht hem toen maar weer door...

Al met al heb ik veel meer en veel langer lol gehad van de Commodore 64 (die ik van mijn vader over had genomen en 1000 gulden kostte), dan van mijn Amiga 500+. Voor de Commodore 64 waren tweedehands goed betaalbare accessoires te koop. Ik had mijn C64 op een gegeven moment uitgerust met een insteekkaart waarmee ik in spellen kon cheaten, de zogenaamde Final Cartridge, een matrixprinter, een floppydrive en twee duurzame joysticks :)
was 999.- gulden dat ik mijn 2e kocht.
Had die van mij iets later gekocht. Denk rond 1990. dus zou nu ongeveer duizend euro geweest zijn volgens de inflatie calculator
Een bedrag van 1.200,00 gulden uit 1990 is nu € 1.019,50 op het prijskaartje.
Nou echt wel. Je had minstens een extra floppydrive nodig en 512k RAM. Dat waren dure accessoires van elk nog eens rond de 300 gulden. Later nog een echte harddisk, ook weer 900 gulden. Een 14k4 Supramodem, ook weer 600 gulden. Computeren was toen knap duur! Gouden tijden voor de computerzaken.
"de Amiga 500. Dat was de eerste betaalbare thuiscomputer van Commodore, die in 1987 uitkwam. Het apparaat kostte 699 dollar en was in Nederland te koop voor 1499 gulden."

Dus de C64 was niet betaalbaar? Of kwam die na de Amiga? Volgens mij is de auteur niet helemaal van de homecomputer generatie :)
Dat was destijds overigens een enorme smak geld, net als de 1000+ gulden die mijn pa voor onze Msx2 neertelde.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 13 oktober 2020 21:31]

Ik kocht de A500 in de zomer van 1987 gewoon voor 1150-1200 gulden.
En toen was er Geen pricewatch of een Mediamarkt ofzo.
Er was zelfs geen internet om de prijzen te vergelijken.
Ja, dat heette toen de advertenties in de zaterdag editie van de dikke Telegraaf krant.
Je reed dan het land door om hem op te halen.
De goede oude tijd. Later ontstond de computerboulevard in Rotterdam (kruising van de Meent, de Goudsesingel en de Jonker Fransstraat). Dan maakte je op een middag een wandeling langs de diverse computerwinkels om de prijzen te vergelijken. Helaas is daar weinig meer van over.
Wat dacht je van gasten zoals Crazy Hans, ken je die nog ?
Jammer idd, dat soort zaken zie je gewoon niet meer.
Haha, ja daar heb ik mijn eerste (en laatste complete) PC gekocht. Een Commodore PC 60 III. Die kreeg ik mee in een doos met stickers van Dunnet er op, de computerwinkel aan de overkant van Crazy Hans.
Hij had echt humor en hele gave (en wazige) aanbiedingen.
Was gewoon echt Crazy :+
klinkt als een toffe peer, jammer dat ik daar nooit geweest ben in die tijd
Volgens mij kan je de websites of delen ervan nog wel vinden.
Dan zie je meteen wat voor soort gast het was. Geweldig !
Alleen de website regelmatig checken was een feest met al die ongein en mooie kreten die erop stonden.
Ja dat vond ik ook al raar. De vic20 kwam eerst, toen c64, daarna c128 en toen pas de Amiga. Nou is dat wel 40 jaar geleden, maar daar ben ik vrij zeker van. Wat de c64 kostte weet ik niet zeker, ik dacht 1000 gulden...
Klopt allemaal, eerst de Commodore VIC-20 in 1980, toen de C64 in 1982, toen de C128 en C128D in 1985, en een paar maanden later de Amiga 1000 in July 1985, en de Amiga 500 en Amiga 2000 in 1987.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 13 oktober 2020 23:14]

Mis de C16 en CPlus/4 in je rijtje :)
Natuurlijk die horen er nog bij en nog veel Amiga computers, maar het was maar een voorbeeld van de bekendste Commodore computers vanaf de VIC-20.
De Amiga 1000 was er eerder dan de 500. Ik heb nog een Amiga 1000 gehad met een DOS kaart (sidekick) zodat je ook de Elsevier belasting floppy disk 8)7 kon gebruiken.

Het Amiga OS bestand uit C routines die je in je eigen programma's kon aanroepen. Ik mis dit concept bij de huidige computers. Overigens was de Amiga vanaf het begin multitasking.
Dat was de eerste betaalbare thuiscomputer van Commodore, die in 1987 uitkwam.
Uh, wot? Volgens mij was de C64 ook best betaalbaar, anders had ik die nooit bij elkaar kunnen sparen? Het was hooguit de eerste 'betaalbare' computer in de Amiga-lijn, want de Amiga 1000 ervoor was een stuk prijziger.

Maar ik ben hier wel in geïnteresseerd. Na de C64 eigenlijk doorgegaan naar de PC, want mijn ouders vonden de Amiga maar niks. Ik wil toch wel iets van de schade inhalen. (Ja, ik weet dat er emulatoren zijn. Maar ergens hebben die, althans bij de C64, bij mij nooit het gevoel van the real thing teruggebracht.)

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 13 oktober 2020 22:48]

[...]

Uh, wot? Volgens mij was de C64 ook best betaalbaar, anders had ik die nooit bij elkaar kunnen sparen? Het was hooguit de eerste 'betaalbare' computer in de Amiga-lijn, want de Amiga 1000 ervoor was een stuk prijziger.

Maar ik ben hier wel in geïnteresseerd. Na de C64 eigenlijk doorgegaan naar de PC, want mijn ouders vonden de Amiga maar niks. Ik wil toch wel iets van de schade inhalen. (Ja, ik weet dat er emulatoren zijn. Maar ergens hebben die, althans bij de C64, bij mij nooit het gevoel van the real thing teruggebracht.)
Erg jammer, de Amiga computers waren VEEL beter dan de IBM/MS-DOS computers van de jaren 80s, pas rond de 1992/93 werden de IBM/MS-DOS computers beter.
Erg jammer, de Amiga computers waren VEEL beter dan de IBM/MS-DOS computers van de jaren 80s, pas rond de 1992/93 werden de IBM/MS-DOS computers beter.
Dat is natuurlijk redelijk relatief. De Amiga had beter geluid, meer kleuren en andere voordelen maar waren zakelijk slecht inzetbaar, mede door het gebrek aan serieuze software in die tijd. Het is niet voor niets dat de meeste bedrijven vrij snel op de IBM/MS-DOS trein zijn gestapt.
[...]


Dat is natuurlijk redelijk relatief. De Amiga had beter geluid, meer kleuren en andere voordelen maar waren zakelijk slecht inzetbaar, mede door het gebrek aan serieuze software in die tijd. Het is niet voor niets dat de meeste bedrijven vrij snel op de IBM/MS-DOS trein zijn gestapt.
Vreemd want de vriend waar me vader zijn Amiga 2000 van kocht, die grote bedrijf waar hij bij werkte ging juist over op Amiga omdat Amiga meerdere dingen te gelijk kon en gewoon veel beter werkte dan een IBM/MS-DOS, en ze pas weer in jaren 90 weer over gingen naar IBM/MS-DOS, en in de jaren 80, had je bergen software voor bedrijven, heb nog steeds alle oude diskettes liggen van die vriend.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 14 oktober 2020 13:14]

Tja, is het niet zo dat veel van de systemen ten onder gegaan aan een gevoel. De C64 is nooit het gevoel van spelletjescomputer kwijt geraakt. De amiga voor muziek dingen en spelletjes. Terwijl beide systemen toch best wel zakelijke toepassingen.
De IBM pc heeft direct al het zakelijke imago meegekregen.
En vele decennia later (zie de opmerkingen hier) weten de meeste mensen toch voornamelijk (alleen) de spelletjeskant van de C64 (familie) en amiga's als eerste te noemen.
Als je het over vroege pc's hebt, dan komen een paar text based spelletjes wellicht, maar eerder de verhalen hoe spreadsheets het leven van financiele mensen veranderd heeft (heel kort door de bocht). .
Ja precies, het is jammer dat ze die PC's wat de C64/128 en Amiga 2000/3000/4000 juist waren, en de 500(plus)/600/1200 ook maar dan voor mensen die niet veel geld hadden, niet zagen als PC's, want dat is wat ze altijd al waren, de Amiga 2000/3000/4000 waren voor de over grote gros van de mensen niet betaalbaar.

En ja je had een berg professionele software voor die computers, tekst bewerkers, boekhouder software en grafische software en veel meer van dat.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 14 oktober 2020 15:01]

@RefriedNoodle @nulldev De C64 kostte ongeveer 500 gulden, dat was met een tapedrive. Een diskdrive moest je er los bij aanschaffen, daarvoor was je nog eens een paar honderd gulden kwijt.

Iets andere prijs dus dan de Amiga's, maar die had dan al wel een diskdrive.
Ik ben benieuwd hoe Hyperion, A-EON en Cloanto hierop gaan reageren. Cloanto gaat hun akkoord wel geven maar hoe zit het met de andere rechthebbende...
Cloanto verkoop toch ook de Workbench diskettes ? Ik heb een Amiga Forever met Kickstart en Workbench van Cloanto. Dus de eerste twee licentiehouders heb je niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Bigben op 13 oktober 2020 21:55]

Ze verkopen inderdaad aangepaste Workbench diskette en ROMs, maar bij fysieke apparaten kwam in het verleden A-EON en Hyperion om de hoek kijken. Wie heeft de rechten van de Amiga 500 (model/portretrecht). We zullen zien.
Voor wat ik weet: Acer (ja, de laptopfabrikant) heeft de patenten, die ondertussen wel allemaal verlopen zijn, Cloanto heeft de auteursrechten op de originele ROM's en AmigaOS en Hyperion heeft het recht om nieuwe versies van de ROM's en AmigaOS te maken en exploiteren. Het is evenwel hele mistige materie, of alle partijen echt hard kunnen maken dat ze rechthebbende zijn is maar de vraag. Veel onafhankelijke hardwareontwikkelaars brengen hun spullen ondertussen gewoon uit en zien wel waar het schip strandt.
Kijk hem hier in een emulator:https://www.file-hunter.com/AMIGA/#Budbrain_Megademo
Blijft geniaal :)
Klopt, was komsich destijds ..
Stelde technisch weinig voor maar de humor deed het hem ;)
Legendarische muziek, vooral de loader.
Een van de vragen die nog open staat is of het device een werkend toetsenbord heeft net als The C64 (maxi). Dat brengt een behoorlijke meerwaarde.
LOL... Zowel een A500, A1000 en een A1200 gehad. Ik vraag me alleen af of dit apparaat een beetje hetzelfde gevoel terug wil geven.

En mocht je snel alvast even wat Amiga nostalgie willen beleven: Op deze site draait een online Amiga emulator met een zwik games & demos:

https://www.file-hunter.com/AMIGA/

Kan je gelijk je gang gaan op je PC/Mac/Telefoon. Even genieten van Xenon megablast, of 9 Fingers!
Dank u voor de link !
De amiga 500 kosten zo rond de 1150- 1200 gulden bij introductie.
Ja een geheugenkaart koste alweer snel 300 gulden meende ik en de rest tikt ook aan.
Daarbij moest je een monitor hebben (duur) of een Tv modulator en ook die koste geld.
Voorlopig beperk ik het tot Winuae om mijn nostalgische gevoelens te voeden. Dat is meer dan voldoende (voor mij) om af en toe een spel aan te zwengelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee