Microsoft test aanpassen set-up Windows 10 aan gebruiksdoel

Microsoft is bezig met het testen van een functie om de set-up van Windows 10 aan te passen aan het doel dat gebruikers met een apparaat hebben. De functie zit in een Insiders-build van een nieuwe versie van het besturingssysteem.

Voor de nieuwe functie vraagt Microsoft waarvoor gebruikers een apparaat willen gebruiken, met opties als 'gaming', 'schoolwerk' en 'zakelijk', schrijft Microsoft. Vervolgens stemt de set-up de getoonde opties af op die keuze, maar er staat daarna niets anders ingesteld dan normaal, aldus het bedrijf. Wat er precies anders is, vermeldt Microsoft niet.

Microsoft begint met de ontwikkeling van de functie en die is dus nog niet klaar. Een deel van de testers krijgt de functie te zien bij het resetten van het apparaat, aldus Microsoft. Het gaat om build 20231 in het Dev Channel van het Insiders-programma.

Het bedrijf test functies in de afgelopen jaren vaak en vroeg via zijn Insiders-programma. Veel van die functies komen in een later stadium in de stabiele versie van Windows 10, waarvoor jaarlijks twee grote updates verschijnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-10-2020 • 13:23

224 Linkedin

Reacties (224)

224
218
132
4
0
68
Wijzig sortering
Momenteel stemt Windows 10 de geforceerde bloatware af op de edities die je gebruikt en zelfs welke product code of gebrek hier aan.

Ik ben de laatste dagen een Windows 10 cd aan het maken welke alle edities en talen combineert. Dus ik heb de meest voor de hand liggende versies gebruikt.

Mijn observaties tot nu toe.
Windows 10 Home :
Deze versie is verre weg het ergst met dubieuse app installaties. Automatisch geinstalleerde king games en zelfs hotspot shield welke bij mij bekend staat uit de tijd dat ze mitm gebruikten om enorm veel ads te injecteren.

Windows 10 Pro :
Dit is een mix van alles, paar games, spotify, netflix. Maar hotspotshield is nergens te bekennen.

Windows 10 Enterprise zonder product code (Een glitch in mijn CD) :
Helemaal geen ads, 0 niet eens de vakjes.

Windows 10 Enterprise met kms :
Voornamelijk extra microsoft office applicaties, microsoft mahjong, sway, whiteboard, etc. Vrijwel geen third party.

In de toekomst gok ik dus dat ze dit keuze scherm gaan gebruiken om te bepalen welke bloat je krijgt. En je kunt dus beter enkel zakelijke toepassingen selecteren omdat je dan waarschijnlijk first party microsoft producten krijgt en de ergste boosdoeners als winrar en hotspotshield je wellicht bespaard blijven.
Idee voor een 7de optie; 'C L E A N'... zonder alle bloatware en meuk. :D
Ik droom ook van een up to date clean, bloatware vrije Windows versie. Beetje zoals LTSC maar dan wel met de laatste security updates. Jammer genoeg is daar duidelijk geen geld mee te verdienen.
Chris Titus had daar laatst een paar video's over en heeft enkele scripts gemaakt voor verschillende doeleinden: https://christitus.com/windows-10-scripts/ Met notepad++ kun je je eigen aanpassingen maken.

Het debloat gedeelte is van deze maker en die heeft onlangs een nieuw (heel) uitgebreid script (270 functies!) uitgebracht dat naar wens is aan te passen: https://github.com/farag2/Windows-10-Sophia-Script

Eigenlijk bizar hoeveel meuk je er vrijwel probleemloos uit kunt slopen. Ook leuk om i.c.m. audit mode je eigen windows 10 iso te maken. En vergeet Chocolatey niet ;)
Vervolgens installeerd dat eerste script dan weer wel java en adobe 8)7

Dus naar wens aanpassen is wel noodzakelijk lijkt me ja.
Er zijn een paar versies van het script. Het origineel bevatte inderdaad java en adobe. Het beste is om gewoon dit project te forken en je eigen versie te maken. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Ik laat bijvoorbeeld windows defender, store en firewall erin. Maar onedrive er weer uit. En losse programma's laat ik over aan chocolatey en doe ik pas na dit script draaien.
Om dan helaas bij een update weer alles terug geinstalleerd te zien ;(
Dat is een mogelijkheid, maar dan draai je het script nog een keer. Als het goed is heeft dat dan gewoon hetzelfde effect. En feature updates natuurlijk zoveel mogelijk uitstellen (365 dagen).
LTSC kun je gewoon gebruiken alleen heb je dan geen Windows Store, maar boeiend wie gebruikt dat.
maar boeiend wie gebruikt dat.
Gamers, en voornamelijk Gamepass gebruikers.
Dat zal alsnog maar een heel klein percentage zijn en veel van die games daar kun je op andere platformen buiten de store ook spelen, via een andere store zoals steam uiteraard.
Dat zal alsnog maar een heel klein percentage zijn en veel van die games daar kun je op andere platformen buiten de store ook spelen, via een andere store zoals steam uiteraard.
Nu nog wel, maar met de overname van Bethesda is er een grote kans dat veel van die games naar Gamepass komen en dus naar de Store.

Ik zou iig niet meer zonder de store kunnen, want dan raak ik toegang tot veel games kwijt.
Store kun je nog toevoegen. Beetje googelen en je zou het moeten vinden.
Anoniem: 1409490
@avalon1238 oktober 2020 13:45
Je kunt met Window's Live CreationTool vanaf een USB een zeer schone Windows installeren, zonder Manufacturer, Netflix en Candy Crush meuk. Het merendeel van de rest is dan ook netjes te verwijderen, eventueel met behulp van een tool zoals O&O Windows 10 Shutup
"Window's Live CreationTool"

Nog nooit gelezen, of bedoel je Media Creation Tool?
Anoniem: 1409490
@Berlinetta8 oktober 2020 17:27
Klopt! Ik was door een eerdere discussie over Linux even in de war, en combineerde een Linux Live-usb met de Media Creation Tool :+
LTSC kan toch gewoon updates applyen? :-)
Dat is het probleem niet, het probleem is dat ze een tweetal jaren achterlopen met security updates.
sterker nog, how about:

OS only mode :Y)

...zonder cortana, xbox, candy crush, phone, livetiles, edge etc. en dan het liefst ook alle telemetry echt uit en weer normale controle over windows update.

gebruik windows op een dedicated audio laptop, de hell hoeveel aanpassingen je moet doen om de performance hoog en netwerk verkeer laag te krijgen. als de hard- en software het zou ondersteunen, zou ik windows 7 op die bak zetten...
Mee eens. Zo ontdekte ik dat mijn nieuwe BTO laptop met killer specs behoorlijk teleur stelde onder Windows 10. Tip: zet de gaming mode uit, dan kan er weer voorrang worden gegeven aan de achtergrond processen. Dit is van belang voor de ASIO-driver om goed te kunnen presteren.
psies, ik heb een heel scala aan tweaks moeten doen. ook zo naar dat je niet meer makkelijk offline account kan instellen (pas een clean 2004 install gedaan) uiteindelijk door geen netwerk kabel of wifi in te stellen, kwam ik op die optie zonder microsoft account verder te kunnen installeren. echt frustrerend dat je door al die hoepels heen moet om een basic os strak en efficiënt te krijgen. hopelijk worden straks naast bitwig ook andere daws geport naar Linux zodat er eindelijk een alternatief is voor mac/win om muziek mee te maken...
In dat licht heb ik een tijd lang (jaren) gehoopt op ReactOS, maar dat schiet maar niet op...
mijn hoop is linux. als nou naast bitwig ook bv cubase, ableton en native zouden volgen... en dan vst support, desnoods via wine of andere wrapper..
Zou dat dan een performance winst geven?
dan heb je iig weer de keuze om een lightweight os te installeren.
met de juiste drivers en plugins zou dat denk ik wel beter moeten gaan, windows 10 is zo ongelooflijk bloated.
Er zijn al veel Windows VST's die redelijk eenvoudig te gebruiken zijn onder Linux.
Zie https://linuxconfig.org/best-multimedia-linux-distributions (LMMS Ardour etc) Er zijn ook een aantal commerciële pakketten beschikbaar waarvan ik er mij 1 kan herinneren: https://harrisonconsoles.com/site/mixbus.html
Grootste verschil maakt indexing uitzetten.
Telemetrie en noodzakelijke updates regelen kun je vergeten, ik zou ook niet willen dat mensen achterlopen op beveiliging. Features kun je al uitstellen. Complete controle is in mijn ogen niet verstandig. Telemetrie is voor Microsoft waarschijnlijk van groot belang. Jammer dat je het niet makkelijk kunt stoppen, maar aan de andere kant wordt het goed beveiligd en gooien mensen meer informatie te grabbel door het internet gewoon te gebruiken. Ik zie Microsoft niet als een evil corporation. Kritisch blijven absoluut wel natuurlijk. Maar ik weet niet of het beter was als het er niet was.
mjah ik heb mijn audio pc achter een dikke firewall en die heeft als doel: audio workstation, geen mail en in principe ook geen internet. het is dat sommige software (o.a. arturia, native instruments, reason) een internet verbinding vereist ivm authenticatie, maar anders zou ik daar de hele internetverbinding op uitzetten. en ja: ik snap dat dit geen standaard usecase is, maar vroeger (win95, nt4 t/m win7) kon je altijd nog wel een hoop zaken tijdens installeren of achteraf tweaken. nu zit alles verstopt en zitten sommige dingen dusdanig verweven in windows dat het niet meer uit te zetten is zonder core functionaliteit in gevaar te brengen. zag laatst een filmpje van Linus Tech Tips https://youtu.be/nwkiU6GG-YU waarin naar boven kwam hoe diep cortana inmiddels verweven zit in windows. zwaar irritant. ik zou zo 300 - 500 euro betalen voor een windows core versie zonder meuk met de garantie op updates. tijd die ik nu weer na iedere update kwijt ben met wederom alle telemetry settings nalopen, meuk deinstalleren etc... pfffffttt
Cortana is inmiddels optioneel. Het is een app in de Windows store geworden die je kunt verwijderen volgens mij. Geen core functionaliteit meer. Sinds Windows 10 nemen ze wel actief feedback aan van gebruikers.
Daar heb je volgens mij de Windows N versie voor. :)

[Reactie gewijzigd door iApp op 8 oktober 2020 13:38]

Nee, dat is de versie zonder media spullen. Daar zit alle bloatware vroljik nog in. Je bedoelt de enterprise varianten
Daar heb je volgens mij de Windows N versie voor. :)
Daar is zoveel geforeceerd uitgesloopt, dat het niet werkbaar is, en zoals @sfranken al aangeeft, de 'addware' zit er nog steeds in.

De meest 'zuivere' installatie zijn die LTSC versies, maar niet (legaal) te gebruiken voor de consument.
Daar is de knop [SKIP] voor.
Dan krijg je waarschijnlijk de huidige setup opties, met nog steeds alle bloatware die erbij komt.
Je krijgt de meeste bloatware als je een PC koopt met Windows al preinstalled erop.

Als je via Windows ISO installeert is het al zeer minimalistisch, waarbij MS het nu heeft aangepast naar 6 opties.
Afhankelijk wat je selecteert wordt dus nu alleen de geselecteerde opties geinstalleerd.
Uiteraard kan je altijd later opties erbij of weghalen.
Maar sommige mensen moeten alleen maar klagen om te klagen.
Ik heb een PC zelf samengesteld, en een kale Windows geïnstalleerd vanaf USB met een image die ik er zelf via Microsofts eigen tool op heb gezet. Hierin zaten nog steeds candy-meuk, Netfix en een paar andere applicaties die ik meteen heb verwijderd.

MS heeft nu de opties misschien wel aangepast, maar ik verwacht dat je bij zeker 3 van deze opties (de linker rij) de voorgeïnstalleerde zooi er nog steeds bij krijgt. Als je i.p.v. voor deze opties kiest voor SKIP, dan verwacht ik dat je de zooi er weer lekker bijkrijgt. De enige reden om die mogelijk weg te laten zal een van de opties uit het rechter rijtje zijn, al is het maar de vraag of bij 1 of meer hiervan alsnog achteraf mag gaan uninstallen.
Het zou beter te verkopen zijn als je die optie 'kiosk' of zo noemt. Vooral minimaal, zo min mogenlijk en zo. Alleen een browser in kiosk-mode en je 'windows-powered-chrome-book-like' systeem is klaar.
Daar is Windows IoT Enterprise voor. Zo minimaal als maar kan, en als je UWF aanzet reset het systeem na iedere reboot.
Windows Server 2019 bedoel je :P
Bij de buren (HWI) stond laatst een artikel waarin de EU regelgeving gaat invoeren om bloatware verplicht verwijderbaar te maken. Het verbaast mij toch hoeveel reacties erop kwamen van mensen (nieuwe generatie?) die toch liever bloatware hebben in ruil voor een potentieel goedkoper product.
Hey joh, zit me niet zo op te jutten, bij alleen het idee al dat ik bij elke installatie niet eerst alle bloatware and spyware moet uitschakelen wordt ik al een klein beetje hard
Vervolgens stemt de set-up de getoonde opties af op die keuze, maar er staat daarna niets anders ingesteld dan normaal, aldus het bedrijf. Wat er precies anders is, vermeldt Microsoft niet.
Wat is hier de toegevoegde waarde van dan?? :+ Van mij mogen ze de hele 'setup' wizard er weer uitslopen, heb vaak het idee dat die stappen doorlopen langer duurt, dan Windows installeren.
Nu hebben ze gratis klantinformatie natuurlijk!
Kunnen ze weer gebruiken in hun marketing, bugfixing etc...
Nu hebben ze gratis klantinformatie natuurlijk!
Kunnen ze weer gebruiken in hun marketing, bugfixing etc...
Advertentieruimte in Windows die ze verkopen...
Of ze kunnen hun product verbeteren:
Oh, gamers zetten performance vaak in de hoogste stand,
bij schoolwerk worden gratis games vaak ge-deïnstalleerd
Paint3D wordt alleen gebruikt door mensen met profiel "Creativity"

Laten wij de standaard instellingen en software maar automatisch aanpassen aan dit profiel voor nieuwe gebruikers. Het *zou* ook prettiger kunnen worden voor gebruikers.
Oh, bij Business hoeven geen games (o.a. Candy Crush) geïnstalleerd te worden.
Ja, wie had dat gedacht!
Dat hoeft nergens. Ook bij de categorie gaming niet ;(
Niet? Hoe kom je anders de dag door?
Of zijn Netflix en Facebook genoeg. :+
Tweakers natuurlijk :+
Of ze kunnen hun product verbeteren:
Oh, gamers zetten performance vaak in de hoogste stand,
bij schoolwerk worden gratis games vaak ge-deïnstalleerd
Paint3D wordt alleen gebruikt door mensen met profiel "Creativity"

Laten wij de standaard instellingen en software maar automatisch aanpassen aan dit profiel voor nieuwe gebruikers. Het *zou* ook prettiger kunnen worden voor gebruikers.
Zijn meerdere profielen ook mogelijk?
Oh je hebt zeker een punt. Het kan heel veel makkelijker maken. Behalve dat ik al voorzie dat als je bijvoorbeeld gaming selecteert ze de xbox app installeren en gaan pushen (samen met de game pass) en hun office suite als je de office setting instelt. En daar
Ik vermoed om in de toekomst de deployment voor bedrijven te optimaliseren bij een byod device. Als je aangeeft dat het voor werk is zou je de optie kunnen krijgen om aan te melden met je bedrijfsaccount om vervolgens gewoon een bedrijfs image te krijgen.

Dat kan vandaag ook al, maar vaak moet je dan al op het wan zitten en een pxe boot uitvoeren + die images zijn meestal geoptimaliseerd voor bepaalde hardware.

Hiermee zou je makkelijk van elke pc een bedrijfs pc kunnen maken van thuis.
Hmm, op mijn BYOD gaat een werkgever van mij geen image mogen zetten. Dat ding heb ik betaald en niet de werkgever. Dan geeft ie maar een apparaat van de zaak, kan ik de mijne lekker privé houden.
Ik denk dat het idee eerder is dat je een budget krijgt om zelf een laptop te kopen die je dan makkelijk kan toevoegen. Zoals je nu ook af en toe ziet bij smartphones.
Volgens Wikipedia gaat het bij BYOD wel om apparaten die persoonlijk eigendom zijn. Als je een budget krijgt om bv een laptop naar keuze te kopen, dan is het zijn apparaat en dan mogen er ook eisen aan gesteld worden (bij een privé apparaat wat mij betreft aanzienlijk minder).
Inderdaad maar bijv virtueel ernaast zou nog wel kunnen. Dus een Windows 10 erbij die draait in Hyper-V voor het werk. Google doet zoiets ook met Android Enterprise.
Dat kan al jaren met Intune Autopilot.
Autopilot is iets heel anders, dan bestel je een laptop bij bijv. Dell of HP en die stuur je op naar de medewerker. Die logt vervolgens in met zijn Azure AD credentials en hij heeft z'n Windows met al z'n apps.

Zonder dat dat ding dus eerst langs IT moet om ingericht te worden. Overigens zitten daar ook beperkingen aan (bijv dat het enkel Engels ondersteund).
Klopt, in principe wat beschreven wordt waar ik op reageer. Eventueel kan je BYOD devices ook onboarden zonder dat er een image op komt te staan.
[...]

Wat is hier de toegevoegde waarde van dan?? :+ Van mij mogen ze de hele 'setup' wizard er weer uitslopen, heb vaak het idee dat die stappen doorlopen langer duurt, dan Windows installeren.
Als je van een usb installeert, naar een ( fatsoenlijke ) SSD, is de feitelijke eerste install hoogstens een minuut of 10
Dan mag je inderdaad nog 5/10 minuten alle vragen "nee" beantwoorden :+ en vervolgens is de basis install klaar.
Daarna ben ik ( eigen keuze ( nog een paar minuten bezig om van alles te verwijderen dmv powershell

Liever zie ik inderdaad een zelfde install zoals bij Debian, basisinfo, wat heb je 'nu' nodig ( aanvinken ) en installeren.
De rest kan je achteraf toe laten voegen, indien nodig met wizards in configuratiescherm.
De vraag is alleen of het (gemiddelde) type gebruiker van een Windows machine op hetzelfde technische niveau zit als het type gebruiker wat Debian installeert. Ik hoor nu al vrij vaak van niet technische gebruikers hoe ze moeten weten wat het antwoord is op de vragen die een setup programma van een applicatie stelt. Als je dat al bij Windows zelf gaat doen, dan zie ik de bui al hangen. Dan krijgen we hele volksstammen die vast lopen, omdat een spel zegt dat hij niet kan installeren (of opstarten), omdat er geen DirectX op de machine staat. (Wat is DirectX en hoe kom ik eraan?). Ik vind het wel de kracht van Windows dat hij zich vrij probleemloos installeert en dat een normale sterveling dat kan en niet altijd bij ons hiervoor hoeft aan te kloppen. Daarnaast kan ik me inderdaad voorstellen dat Microsoft nadenkt over typen gebruikers (die zelf weten dat ze bij een type behoren) en afhankelijk daarvan dingen wel en niet installeren of gewoonweg dingen niet op de voorgrond laten zien die atypische zijn voor een bepaalde gebruikersgroep. Zo zal inderdaad een zakelijke gebruiker niet zitten te wachten op allerlei game gerelateerde zaken. Die wil alleen patience zien. ;-)
Uit eigen ervaring, 90% van de (windows) gebruikers weet niet eens hoe die een PC moet installeren.
Die kopen een apparaat, sluiten hem aan, en doorloopt de stappen op het scherm tot hij zijn icoontjes op het scherm krijgt.

Zodra het een keer 'verkeerd' gaat, bellen ze support, krijgen te horen dat ze naar instellingen-reset factory settings moeten gaan, en als dat niet werkt, wordt het een garantieclaim.
Zelfs op GOT lees je dagelijks de topics over slecht functionerende pc's/laptops die al zolang met een oude install doen, maar het niet aandurven om een reinstall te doen.

* Zelfs de supportdesk van Mediamarkt installeert geen apparaten vanaf scratch, factory-reset en klaar.
Anoniem: 1463186
@faim8 oktober 2020 13:50
Vergeet niet, dit zit in het dev channel. Aka, dit is een beta van iets.
Grote kans dat er nog dingen aan worden toegevoegd, want dit is nog totaal niet klaar voor de gemiddelde consument. Dat Tweakers ook zegt 'het is onduidelijk wat deze beta functie in een early build van Windows doet' vind ik nogal vaag. Juist Tweakers moet toch snappen dat de Dev channel niet hetzelfde is als Windows die door 99% van Tweakers wordt gebruikt.
Voor Business heb je bijvoorbeeld alle XBox componenten niet nodig en andere settings dan voor je game setup.
heb vaak het idee dat die stappen doorlopen langer duurt, dan Windows installeren.
Dit idee heb ik ook.
Bij veel gangbare Linux distro's is dit al decennia mogelijk en bovendien veel uitgebreider. Je kiest het soort werk dat de betreffende installatie na voltooiing moet gaan doen en er worden pakketten geïnstalleerd die bij dat doel horen.
als het woord Windows in het artikel staat begint er altijd iemand over Linux.
als het woord Windows Linux in het artikel staat begint er altijd iemand over Linux Windows.
Ik denk, en het is maar een gok, dat het komt omdat het (redelijk) concurrenten zijn van elkaar. Het is alsof er bij Playstation altijd iemand over Xbox heeft of over Android wanneer een artikel iets zegt over iOS en vice versa ;) .
Anoniem: 1409490
@Simyager8 oktober 2020 13:38
Om over echte concurrentie te spreken hoor je toch wel een marketshare iets hoger dan de huidige 3-4% te hebben die Linux nu heeft. Gezien Windows steeds meer van Linux in Windows zelf integreert, veel contribute aan de linux code, en meer van haar apps erop uitbrengt (Edge, Teams, VC Code, Powershell) denk ik niet dat je van ware concurrentie kunt spreken. Hooguit wel in de letterlijke zin van het woord.
Gezien Windows steeds meer van Linux in Windows zelf integreert
Ik weet niet of dat nog mogelijk is na WSL.
ik denk over 10-15 jaar dat windows als 'layer' over je linux kernel heen draait :X :+
ben overigens niet de enige https://www.zdnet.com/art...dows-makes-perfect-sense/
Met het driver model van Linux? Nee dank je.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 oktober 2020 15:07]

drivers is al jaren geen issue meer - dare i say it; loopt vooruit qua compatability tozv windows (niet altijd :+)

maar heel die desktop verschuift langzaam naar SaaS; zie streaming gaming, google chrome book, azure steeds groter voor client/desktop. Over jaartje over 10 boot je jouw core os (linux kernel?) en daarop gaat een schilletje van windows via azure.

//offtopic; nitro dash ziet er creatief uit!

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 8 oktober 2020 15:15]

Dat is toch wat Windows eigenlijk moet zijn? Een Window manager (zoals er al zoveel zijn...) bovenop een OS. Met een beetje geluk zelfs compatibel met meerdere OSen.
Ik denk dat ze daar best goed in zijn, ook. Maar het zat allemaal te verweven in wat er onder water gebeurde in het OS. De animatie van een kopieeractie moet niet bepalend zijn voor de snelheid van het kopiëren, bijvoorbeeld. En dat was wel zo, ooit.
Anoniem: 1409490
@Wolfos8 oktober 2020 13:41
Daar had ik het specifiek over, dat ze dat uberhaupt hebben toegevoegd :)
Dat was 10-15 jaar geleden ondenkbaar, toen ze zich zelfs openlijk uitspraken tegen Linux
Om over echte concurrentie te spreken hoor je toch wel een marketshare iets hoger dan de huidige 3-4% te hebben die Linux nu heeft. Gezien Windows steeds meer van Linux in Windows zelf integreert, veel contribute aan de linux code, en meer van haar apps erop uitbrengt (Edge, Teams, VC Code, Powershell) denk ik niet dat je van ware concurrentie kunt spreken. Hooguit wel in de letterlijke zin van het woord.
bijna elke router, elke ip-camera, slimmedeurbel en tal van andere devices waaronder verruit het grootste deel van alle servers op internet draaien linux, er is veel meer dan alleen maar desktop use, punt is wel dat microsoft de laatste tijd steeds meer leentjebuur begint te spelen bij zijn concurenten zoals ook apple dat de laatste tijd ook nogal vaak doet (denk aan android-widgets in iOS).

kennelijk kun je zeggen dat er dus goede ideeën geboren worden in al die zogenaamde hobbysoftware ;) - Ik denk dat we op een punt zijn beland dat we voorlopig nog weinig echte innovatie hoeven te verwachten. De cpu's van vandaag de dag verschillen veel minder dan die van 5 of 10 jaar terug, dan die respectieve cpu's verschillen van de hún voorgangers van slecht 3 tot 5 jaar eerder. Ook op software gebied weten we het inmiddels wel, De grootste innovatie in windows van de afgelopen jaren is de verandering van een version-based verkoopmodel naar een (service/licence)-based release model.

het voordeel van linux is dat al die software in jouw base-install zo'n beetje free-as-beer is ... een browser een office pakket en een tekenprogramma (goed of niet) kunnen allemaal worden voor geïnstalleerd) terwijl er bij de meeste windows softare eerst nog even betaald moet worden, dat maakt zo'n waar gebruik je deze pc voor- vraag een stuk minder relevant tenzij je er trialware op wilt gaan voor-installeren.
In principe is de marketshare van Linux dus altijd gelijk of groter dan Windows met de komst van Windows Subsystem for Linux (of eigenlijk Linux Subsystem for Windows).
als het woord Windows Linux PC in het artikel staat begint er altijd iemand over Linux Windows game consoles.
:+
Ja dat heb je met 1,74% marketshare, dan struikel je over de fans.
1,74% marketshare van alle mensen die trackers & ads niet geblokkeerd hebben.

Iets zegt me dat Linux gebruikers ook vaker gebruikmaken van anti-tracker tools, DNS blacklists en filters etc. :+
Ik kan niet voor andere Linux gebruikers spreken, maar ik heb inderdaad die rotsooi hard geblokkeerd staan.
Het percentage onder de postende tweakers hier zal significant hoger liggen dan 1.74%...
Zo'n klein percentage maar? had toch echt verwacht dat dit toch wel ronde 10% zou liggen. Al helemaal als je ziet dat Chrome OS er vlak achteraan komt.
Chrome OS wordt opzettelijk los vermeld, net als Android.

Chrome OS en Android delen allebei de Linux Kernel, maar verder hebben ze weinig met het Linux ecosysteem te maken. Chrome OS is een nogal dichtgetimmerde thin-client voor Google's diensten en Android heeft veel problem met gesloten extensies en de Google vendor-lock. Beide weinig representatief voor de waarden waar de Linux Desktop om draait.
Ik vermoed dat een deel van die 2% unknown er ook bij hoort, maar zelfs als die helemaal tot de Linux marketshare horen is het nog steeds wel wat minder dan ik zou denken
In die 2% zitten denk ik niet alle servers die Linux draaien. Als die er wel bij zouden zitten zou het een stuk hoger zijn vermoed ik.
Ik ging er sowieso niet vanuit dat die überhaupt meegerekend werden. Ik neem aan dat statcounter werkt op basis van tags op websites en er dus actief browsergebruik moet zijn van de machine. Bijna alle servers vallen dan denk ik al af.
Tevens vallen alle pc's af van mensen die die trackers blokkeren........
Ligt er aan of je Android mee telt of niet ;-)
Het zijn zowaar de vegetariërs van het OS.
Die 1.74% in 25 jaar en is ook nog eens alle distributies bij elkaar opgeteld. Met dat kleine percentage verbaasd het me nog altijd enorm dat er zoveel distributies zijn. Als anderhalve man en een paardenkop (+ hun opa's en oma's die naar Linux 'verbannen' zijn) een bepaalde distributie gebruikt dan loont het toch niet om deze te onderhouden??
Zo'n klein percentage en toch vind je ze overal. Hoe weet je wanneer iemand een Linux gebruiker is? Dat vertellen ze je vanzelf wel zelfs wanneer je er niet om vraagt :)

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 8 oktober 2020 14:00]

In dit geval is dit van toegevoegde waarde. Nu gebruik ik alleen Linux op servers en mijn NAS maar het is gewoon een hele fijne feature dat je van te voren kan selecteren wat je wel of niet nodig hebt in plaats van dat je alles gewoon krijgt.

Dat deze optie er nu pas is voor Windows... Gelukkig is hij er wel nu.

Wat nog wel ontbreekt is gedetaileerde informatie wat elke keuze nu precies inhoudt. Wat versta ik onder Business en wat verstaat Windows onder Business; ik versta er ook onder dat ik alleen security updates krijg en feature updates zo lang mogelijk worden uitgesteld (tenzij ik deze eerder wil).
Ik wil niet na een reboot er achter komen dat ik niet meer door kan werken door een of andere feature update.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 8 oktober 2020 13:43]

Dat deze optie er nu pas is voor Windows... Gelukkig is hij er wel nu.
Rustig aan. Het is nog maar een test functie. En totaal onduidelijk of dit invloed heeft op de geïnstalleerde onderdelen. Lijkt mij meer iets zodat Microsoft meer informatie over je kan verzamelen en dusdoende kan bestoken met bijbehorende reclame ...
Installeer jij dan met de ethernet kabel erin :P.

Punt wat je maakt is wel correct; wat ik frappant vind is dat ik betaal voor een licentie code om Windows legaal te draaien en dan krijg ik er gratis en voor niets reclame bij en wordt standaard al mijn data naar MS gestuurd. Tenzij je technisch genoeg bent om al die zooi uit te zetten.
Met deze redenatie zou je haast kunnen stellen dat een Linux distributie met een simpele installer en interface waarschijnlijk gebruiks vriendelijker is; je hebt de kunde niet nodig om alle spyware uit te schakelen.
Mweeh, ik betaal ook voor mijn krant. Toch staat die voor 50% vol met commerciële advertenties
Ah het zij doen het ook argument. Dat heb ik vroeger misschien een keer geprobeert toen ik klein was en toen werkte het ook niet.
Dus omdat kranten het doen moet ik het maar accepteren van MS?
Dus omdat kranten het doen moet ik het maar accepteren van MS?
Nee hoor. Maar je kunt alleen maar stemmen met je portemonnee. Koop een Mac, of ga linux draaien
Lees mijn andere reacties, ik draai voornamelijk Linux (NAS, Media PC en met werk servers); de keer dat ik een spel wil spelen wil ik niet dat MS mij met reclame gaat iriteren of mijn data verzamelt.
Dat zeg ik toch? Je moet geen spellen willen spelen die op windows draaien. Simple comme ca
Wat voor reclame als ik dat mag weten? Ik heb zelf nog nooit reclame gezien in Windows.

Wat betreft je data, dat is voornamelijk telemetrie data.
Op het startmenu. Reclame voor apps die ik nooit ga gebruiken. Spotify, OneDrive, Bejeweled en de MS Store uit mijn hoofd want het is 1-2 maanden geleden. Dit is na een schone installatie van de laatste Windows versie met een legale key.

Telemetrie data, ja dus spyware :p.
Inderdaad. Windows is structureel stuk en ze gaan het blijkbaar ook niet maken. Linux integreren in een systeem dat dan alle voordelen van linux weghaalt, wat een grap.
Beiden (GNU/Linux en Windows) zijn besturingssystemen, en worden daardoor wel eens met elkaar vergeleken. Daar is niets mis mee.
Ja, nu nog beginnen over Apple, op een MacBook hoef je niet eens te weten wat je wil, die weet het voor jou ;)
Twee besturingssystemen met elkaar vergelijken is niet raar. Windows is voor sommige doeleinden een erg goed OS maar er veel gebruikers vinden het vervelend dat er zoveel troep standaard in zit. En dat vind ik terecht.

De opmerking dat veel Linux distro's dit al jaren bieden omdat gebruikers dat prettig vinden is ook gewoon relevant.
In Linux moet je ook verdergaande technische kennis hebben om je systeem werkend te houden en werkt niet alle software. Ondanks dat ik Linux echt een mooi product vind, is het denk ik niet geschikt om mijn bejaarde oma aan te zetten (bij wijze van spreken).
Mowh ik heb 10 jaar geleden Linux Mint neergezet bij mijn oma en dat gaat eigenlijk sinds dag 1 dikke prima.
Internet, E-mail, wat kaartspelletjes, Telebankieren (rabo) en af en toe print ze een brief. Eerst keek ze ook YT op die machine maar ze heeft inmiddels een smart tv met chromecast, dus die streamt ze nu direct naar de TV.
En waarom niet? Mint lijkt voor de eindgebruiker op old-school Windows. Ik denk dat het voor veel mensen makkelijker is om van Win7 naar Mint te gaan dan naar Windows 10.
Uhm... Linux kan technisch een hoop, maar er zijn een heleboel varianten op die lang niet allemaal technisch lastig zijn. Je kunt gewoon een Dell laptop met Ubuntu bestellen, waar alles op werkt en je geen enkele commando lijn nodig hebt om er huiswerk op te doen.

Het technische imago is iets van de oude doos, en mensen die fan zijn en op de oude manier iets oplossen als er iets nieuws kan omdat ze het gewend zijn. Idem kan het bij Windows ook zo zijn. Een systeembeheerder van Windows die in de 50 is, zal eerder met regedit hacks komen voor een oplossing dan een beheerder van Windows die in de 20 is en opgegroeid met de Modern interface, en beide bereiken dan eenzelfde resultaat. Enige verschil is dat de meeste mensen opgegroeid en meegegroeid zijn met Windows, en niet met Linux (behalve Android dan, en veel domotica, en nog meer wat de mensen niet door hebben).
Ik merk uit eigen ervaring dat het ook veel te maken heeft met verwachtingen management en eerdere ingebakken trucjes.

Als iemand van Windows naar Mac gaat, dan accepteren mensen dat ze dingen anders moeten doen en dat niet alles het zelfde werkt. Als mensen van Windows naar Linux gaan, dan willen vele nog wel koppig op oude voet verder gaan. 1500.- euro investeren in een 'nieuwe ervaring' maakt mensen een stuk bereidwilliger om die ervaring een kans te geven. Ben zelf overigens van Mac naar Linux gegaan, en dat voelde vooral als het zelfde, minus Apple tax en bemoeizucht.

Ook het wel of niet 'kennen' van Windows maakt uit... Er zijn nogal wat mensen die ingebakken patronen hebben, wat betreft computer gebruik. Een folder op c:/ met alle programma ontwikkeltools bijvoorbeeld, om zo lastige spaties te ontwijken. Nu kun je die DOS truc theoretisch gezien nog steeds doen op Linux, maar het is zo tegen de gevestigde werkwijze dat het niet eenvoudig wordt.

Uiteindelijk is het maar wat je kent en waar je tijd en energie in steekt.
Klopt helemaal. Wanneer het noodzakelijk is blijkt Ubuntu ineens heel goed en prettig te werken. Getuige mijn vrouw die noodgedwongen mijn Ubuntu laptop moest gebruiken om haar foto's te bewerken, haar laptop was stuk. Na wat tegensputteren wilde ze het toch wel proberen en na korte uitleg heeft ze 3 dagen erg prettig met mijn laptop gewerkt.
Recent weer een lesje gehad waarom ik Linux niet op mijn desktop gebruik. Per ongeluk een map met wat data verwijderd. Ging natuurlijk niet naar trashcan en na tig tooltjes via ext4magic de boel terug kunnen halen. Zijn alle files genummerd.

Op Windows heb ik minder ruzie met de recycle bin en als ik de bestanden moet recoveren, dan haalt het uit de NTFS data tenminste ook weer het pad- en bestandsnaam.

Nu had ik moeten backuppen, maar hobby ding, amper impact. Maar kost me wel veel tijd om alles weer recht te zetten. Op Windows zou de meeste tijd gaan zitten aan de bestanden recoveren, niet het uitpuzzelen hoe je dit deftig kan doen en zonder dat je daarna handmatig alle bestanden nog mag gaan doorspitten.

Allemaal leuk en aardig dat Linux een stuk geavanceerder is, ook veiliger/sneller volgens velen en ik gebruik Debian al bijna 20 jaar met liefde voor de taken waar het beter mee is dan Windows. Maar je levert er wel behoorlijk veel van dit soort idiotproof functionaliteit voor in. Dan is NTFS maar wat trager dan ext4, zie o.a. hierboven waarom.
Als je in windows in een terminal rm gebruikt gaat het ook niet naar een prullenbak. En elke GUI filemanager in linux gebruikt standaard wel de prullenbak.

Als je "gewoon" Ubuntu, Fedora of Mint installeert heb je out of the box dit soort functionaliteit.

In zowel Windows als Linux kan je jezelf prima in de voet schieten.
Dit was toevallig via Gnome, geen rm via command line. Ik ging omhoog uit die map, de map bleef geselecteerd staan wat ik niet door had, ik selecteerde wat bestanden, delete, yes, doei. Oepsie, was even een wijze les in de kleine subtiele verschillen tussen Windows en Linux.
Ook Debian bezit over de trashcan. Map zal wel te groot zijn geweest.

Op Windows kan dit inderdaad ook prima, is me daar ook wel eens overkomen. Maar dan is het recoveren een heel stuk makkelijker.
Afaik is de sneltoets tussen de filemanagers hetzelfde, dus klinkt als een shift+deletje? Is gissen natuurlijk.
Kan in automatisme gebeurd zijn inderdaad. Wel via delete, onbewust allicht shift ook ingedrukt. Was in ieder geval een domme fout, maar wel 1 van de redenen dat ik op mijn eigen desktop Windows heb draaien, die is toch wat vergevender :)
In Windows heb je met shift+delete hetzelfde probleem.
Klopt zeker, maar op Windows is het file recoveren heel wat beter geregeld, wat dan voornamelijk te maken heeft met de werking van NTFS vs Ext4.

Dat was mijn punt voornamelijk. Een oepsie op Windows heeft -doorgaans- minder gevolgen of is makkelijker op te lossen dan een oepsie op Linux. Ik ontken zeker niet dat dit veroorzaakt is door wat er hier tussen de stoel en het beeldscherm zit.
Ik weet wel zeker dat dit shift-delete is geweest.
Delete-enter brengt onder elke DE (inclusief Gnome) de documenten naar de prullenbak.
Dus, je hebt ws Shift-Delete gedaan (gezien je bestanden aan het selecteren was), wat ook op Windows gewoon direct weg is.

Anders gezegd, je moet je best doen data weg te gooien, ook op een linuxmachine. Ik vermoed een onbewuste ebkac :)
Ja zou prima kunnen hoor.

Het ging me meer om de moeite die het op Linux kost om dit te herstellen versus de moeite die het op Windows kost. Linux is gewoon wat gevoeliger voor een pebcakje en heeft wat sneller grotere consequenties :p
Mijn moeder van 65 kan er prima mee werken, zei het dat de installatie destijds door mijn vader is gedaan. Mijn moeder is echt niet super technisch als het aankomt op computers. Dingen zoals een browser starten of word/libreoffice kan iedereen of het nu Linux of Windows is.
Mijn moeder van 80 werkt anders prima met Linuxmint, geen probleem :)
Anoniem: 1409490
@Titan_Fox8 oktober 2020 13:35
Ik heb in de afgelopen maanden de meest populaire distro's uitgeprobeerd, waaronder Ubuntu, Fedora en Linux Mint, maar geen enkele keer ben ik de vraag tegengekomen wat ik ermee wil doen. Ik vraag me af over welke distro jij het dan hebt
Ik weet dat OpenSuSE dit in het verleden had, geen idee hoe dat tegenwoordig is.
Suse doet dat bijvoorbeeld bij de geavanceerde opties.
Dan kan je dingen al pre laten installeren als je dat wilt.
Fedora handleiding:
https://docs.fedoraprojec...on-gui-software-selection

Nu wil het dat deze niet standaard naar voren komt: Hij zit alleen in de All-versie. Het wordt meer gezien als een power-user feature waarmee je nieuwe gebruikers niet hoeft lastig te vallen. Je kunt immers ook besluiten om geen GUI te installeren en dat zal voor vele nieuwe gebruikers een behoorlijke handicap zijn.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 8 oktober 2020 14:10]

Ik ken zelf geen desktop gefocuste distributie die dit nog steeds doet, maar het is vrij standaard op distros die een minimale installatie doen of kunnen worden gespecializeerd voor verschillende doeleinden zoal Debian, Arch (Met behulp van installatie scripts) en OpenSUSE.
Ik heb ook wel de vraag in het verleden gehad wat ik wilde doen, want op basis daarvan werden bepaalde pakketten mee geïnstalleerd, maar dat was wel in de tijd dat het nog op CD stond, laatste versies heb ik het ook niet meer bij gezien.
Fedora vraagt het feitelijk op de website al. Workstation, server, cloud. Als je de Everything ISO van de site aftrekt krijg je in Anaconda weldegelijk een overzicht met rollen en extras, zoals in bijvoorbeeld RHEL en/of CentOS.
als je default doorklikt krijg je stock desktop - via advanced kun je dit zelf bepalen.
Voor zover ik weet kun je bij Ubuntu in ieder geval kiezen voor een minimale installatie.
Linux is ook zeer modulair, als ik alleen maar game hoef ik geen printer server, office programma, SELinux, Apparmor, Webserver, MySQL Database etc.. maar ik wil dan juist wel de MESA-Vulkan drivers, Linux-Steam-Integration, WINE etc..

En over het algemeen zijn Linux gebruikers vrij tech-savvy, als ze toch wel een printer server nodig hebben installeren ze die zelf wel.
Oh je bedoelt die:
- Workstation
- Office
- Only desktop
- No GUI terminal only
- ..

Ik begrijp nooit wat voor bloatware erbij komt. Dat staat er ook nooit bij. Vaak ga ik dan voor of alleen de GUI, of terminal indien ik een server opzet.
Volgens mij (tenminste bij CentOS en RH) kan je install groups aangeven bij de geavanceerde installer. Dit werkt waarschijnlijk weer anders bij andere distributies.
In windows kon dit ook allang al (al in Windows 95) alleen was het verborgen in het confirguratiescherm. Nu hebben ze er een schil omheen gebouwd met collecties aan apps die wordt getoond tijdens install. Ik snap je punt eigenlijk niet zo goed.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 8 oktober 2020 14:14]

Dit kon in de Windows 98 set-up ook: Gebruik je een laptop, of een workstation, of een computer?

https://i.ytimg.com/vi/TVAQKDK9ngw/hqdefault.jpg
Ben benieuwd wat dan de verschillen zijn tussen "Gaming" "Schoolweg" "Business" etc.

Ik zou het gebruiken voor "Gamen" en als dan de prestaties van mijn pc erop vooruit gaan vind ik het een top idee!
Bij gaming zullen er uiteindelijk zaken geïnstalleerd worden zoals Xbox Game Bar, Xbox App, etc. En bij Schoolwerk en Business niet.
Alleen dat of worden ook dingen uitgeschakeld die bijvoorbeeld de gaming prestaties optimaliseren?

Dat hoop ik tenminste wel!
Irriteert mij idd mateloos dat al die Xbox troep bij bv een Windows Pro installatie mee komt.
Vreemde keuze.. ik heb namelijk juist een pc, zodat ik die voor al die genoemde taken (en meer) kan gebruiken.
Dan vink je gewoon alles aan. Er zijn ook een hoop mensen die klagen dat er standaard van alles in Windows wordt mee geïnstalleerd dat ze toch niet gebruiken (Xbox Game Bar bv).
Of Skip.
Dan kies je (denk ik) geen specifiek profiel en krijg je gewoon alles geïnstalleerd.
Vervolgens anti-crap&bloatware, O&OShutup en een image maken.
Ik gok dat minimaal 95% van de gebruikers niet zit te wachten op Xbox, Paint 3d, Groove, Bing Maps en vast nog veel meer.
is dit niet gewoon een verkapt gebruikersonderzoek? Waarvoor gebruikt men hun PC?
Waarschijnlijk wel. Is toch niet gek met grote aantallen gebruikers? Je hebt zo te zien de mogelijkheid om te skippen als je dat niet wilt doorgeven.
Te weinig additionele informatie, dit is niet voor gebruikers, maar voor Microsoft.
- Slapt windows nog een keer -
Misschien heeft Microsoft toch eens gekeken naar de installatie procedure van Linux.

Zeker met de Server versies van Ubuntu vind ik het wel praktisch om tijdens de installatie al aan te geven wat de taak van de machine gaat worden. De installatie procedure installeert dan alleen de extra software die nodig is voor de taak (of taken) die je hebt geselecteerd.

De opties die Microsft aanbiedt zijn wel enigzis generiek. In Linux is dit veel specifieker. Ook in Linux kun je dat skippen en dan installeer je echt de meest minimale versie van de Server software. Erg prettig, zulke opties.

Zoals ik van het artikel begrijp, gebeurt er (nog) niet veel wanneer je in deze insiders-build een optie selecteerd, maar dat kan in de toekomst wel verbeteren.
Tja, als ze dan ook "begluurd worden", " 'mijn' settings ongewenst en onvermeldt laten aanpassen" als functie neerzetten, dan zou ik die iig uitzetten. Grap is dat ze in dit geval de gebruiker een 'kort door de bocht' vraag stellen waar ze valse 'consent' mee aangeven. Dit is niet een enquete van een scholier of zo, daar kun je wat onnauwkeurigheid verwachten. De schaal waarop dit gebeurt is wereldwijd; zo immens dat ik dit beschouw als offensief.

Extreem voorbeeld van hoe je dit zou kunnen spinnen:
- Microsoft verkoopt je data over jou onder je reet weg en installeert Etoro -
"Je zei toch dat je aan business wou doen".
Kortom, je weet niet eens wat ze van je vragen.

Ze bieden dan wel een platform, maar laten je daarna niet met rust met je platform.
Je hebt als persoon geen platform, jij hebt met microsoft een platform en ik like em niet.
Ze hebben linux als kanker bestempeld om dominantie te krijgen en die macht siert ze niet.
Kan me best wel voorstellen dat ze het start menu aanpassen op basis van de opties die je hier selecteert. Onenote en dergelijke zijn leuk als je gebruik gaat maken van je PC voor schoolwerk maar minder relevant wanneer je games gaat spelen.

Het zou daarnaast wel mooi zijn als ze ook een optie inbouwen om al die zaken achterwegen te laten. Het eerste wat ik doe bij een nieuwe installatie is die metro zijbalk in het startmenu uitzetten.
Endpoint Manager doet dit toch al? Of mis ik iets?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee