Belgische zonnewagen wint 'Europees kampioenschap'

Het Belgische Solar Team heeft met zijn BluePoint-zonnewagen de iLumen European Solar Challenge gewonnen, het officieuze Europese kampioenschap. Het Solar Team Twente eindigde op de tweede en derde plek wat de 24-uursrace betreft.

Het Belgische Solar Team wist met BluePoint in 24 uur de meeste rondes af te leggen op het Circuit van Zolder in België. Dat lukte onder andere door slechts een keer bij te laden, waar twee keer de accu laden toegestaan is bij de iLumen European Solar Challenge. Het Belgische team deed ook mee met de Punch 2 uit 2017. Die wagen finishte als zesde.

Het Nederlandse Solar Team Twente eindigde op de tweede plek wat betreft het hoogste aantal afgelegde rondes, met de in 2016 ontwikkelde RED Shift. Het team had enkele verbeteringen aan de elektronica doorgevoerd en wist daarmee de RED E voor te blijven. De RED E is de meest recente in Twente ontwikkelde zonnewagen en deze wist de derde positie in de race in te nemen. De RED E raakte vorig jaar van de weg tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Bij de algemene eindscore nam de organisatie ook de resultaten van het doorlopen van een dynamisch parcours met onder andere slalom-challenge en de snelst afgelegde ronde mee. In dat eindklassement eindigde het Groningse Dutch Solar Racing met de smalle Green Lightning-zonnauto op de derde plek. BluePoint won dat algemene klassement en de RED Shift eindigde daarna. De RED E werd vierde.

ILumen European Solar Challenge 2020ILumen European Solar Challenge 2020ILumen European Solar Challenge 2020

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-09-2020 • 08:40

80

Submitter: Gertje97

Reacties (80)

80
59
40
11
0
2
Wijzig sortering
Wat ik opvallend vind is dat de eerste drie reageerders op dit artikel zich afvragen wat het nut van dit soort projecten is. Dan vraag ik me af: waar gaat het mis, omdat ze dat niet zien? Zijn deze projecten te onaantrekkelijk, of zit hier een dieper probleem? Misschien is het gewoon kortzichtig? Misschien hebben ze wel gelijk? Echter, ik heb uit eigen ervaring (studententijd en carrière) geleerd dat dit soort innovatie juist de drijfveer is voor veel ontwikkeling en bedrijvigheid die we tegenwoordig hebben. Dus wederom: waar gaat het mis?

Even ter vergelijking: de ontwikkeling van een vaccin, zeker in tijden als deze coronacrisis/-pandemie, is een race tegen de klok waarin net zo goed alle laatste innovaties worden gebruikt, technologie wordt ontwikkeld voor de ontwikkeling van het vaccin, superveel onderzoek wordt gedaan, etc. etc. Daarvan vind je toch ook niet dat het weggegooid geld is? Bedenk dat 99,99% (zonder bron) van al het onderzoek naar zulke vaccins geen vaccin oplevert. Net als deze autoraces: deze auto's bestaan volgend jaar niet meer. Maar wat heeft het dan wel opgeleverd? Kennis en kunde!
Ik denk dat je het over mij hebt.

1. Het probleem met dit soort dingen voor mij is als IT'er vrij normale IT'er (sys-support) dit niet allemaal snel op pik qua wat het nut heeft. Voor de hedendaagse manier van gebruik. Op lange termijn heeft het was wel invloed. Maar dat is voor mij dan weer niet relevant meer. Denk dat vele hier ook op kantoor samen met mij had ik het er net over ook niet echt dit volgen of er van af wisten. Ik zit dan wel vaker op Tweakers af en toe komt er weleens een artikel hier over. Klik er overigens niet op.

2. Vele hebben al verteld wat het uiteindelijk voor doel heeft. En dat is prima voor bepaalde groepen en banen en toekomst.
Alleen heb ik niet opgemerkt dat bijvoorbeeld bedrijven werkelijk hebben gezegd door de zonnepanelen tests hebben we een nieuwe era geopend waarbij dit en dat nu veel beter is. Zijn dit dan niche bedrijven?

Auto fabrikanten doen hier nog het aan mee of wel? Nu misschien wel met de EV nemen die dit ook in zich op? Of kan je dit soort ontwikkeling niet daarin mengen ? Hedendaagse auto's gebruiken ook accu's maar dat wordt uitgefaseerd neem ik aan?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 06:26]

Als je zonne-auto's succesvol wil maken moet je met allerlei ontwerp-alternatieven komen wat betreft aerodynamica, gewicht, oppervlak voor zonnepanelen en natuurlijk veiligheid en comfort. Natuurlijk zijn dit super niche auto's die nooit op de markt komen maar je kán ook nu nog niet een productie-auto op zonne-energie maken; dus, als je over 20 jaar een zonne-auto wil hebben, zal je nu experimentele prototypes moeten maken in plaats van met productie-prototypes, want wat kan je anders?

Daarnaast moet je een deel van het nut ook zoeken in het opleiden van studenten. Een vriend van me heeft aan de TU/E in zijn studententijd aan de electrische race-auto van de TU/E gewerkt en mede op basis van die ervaring heeft hij een baan bij Audi gekregen om aan electrische aandrijving te werken. Dus die kennis die in dat project is opgedaan vloeit direct de arbeidsmarkt, en in dit geval de productieketen van een automaker, binnen.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 23 juli 2024 06:26]

Je bent er nog eentje vergeten die volgens mij ook erg belangrijk is. Voor het opleiden van studenten had men ook saaie projecten kunnen bedenken die misschien evenveel of zelfs meer "nut" opleveren maar die helemaal niet tot de verbeelding spreken.

Door te kiezen voor het maken van iets sexy zoals zonnewagens en er dan nog een race aan te koppelen tussen verschillende universiteiten/hogescholen verzekert men zich bij elke wedstrijd van media-aandacht én de interesse van potentiële toekomstige studenten. Dat is erg belangrijk omdat er zoveel vraag is op de arbeidsmarkt naar dergelijke profielen.

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 23 juli 2024 06:26]

Als je zonne-auto's succesvol wil maken moet je met allerlei ontwerp-alternatieven komen wat betreft aerodynamica, gewicht, veiligheid, oppervlak voor zonnepanelen en natuurlijk veiligheid en comfort.
Als je zonne-auto's succesvol wilt maken, heb je genoeg zon nodig. En dat is dus eigenlijk een groot probleem. 's Nachts schijnt de zon niet. En overdag ook niet altijd genoeg door bewolking.

De lering die uit dit soort projecten gehaald wordt is natuurlijk wél heel waardevol. En als ondersteunende energievorm in een auto zie ik daar ook wel kansen. Maar een auto volledig op zonne energie lijkt mij een onhaalbaar iets als je het ook wilt gebruiken buiten dit soort evenementen.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 juli 2024 06:26]

Maar een auto volledig op zonne energie lijkt mij een onhaalbaar iets als je het ook wilt gebruiken buiten dit soort evenementen
"Onhaalbaar" is in de techniek een gevaarlijk argument. Veel (bijna alles) van wat vroeger onhaalbaar werd geacht, gebruiken we nu gewoon.
Maar je stelling is volgens mij ook niet correct: ik denk dat het doel van dit hele gebeuren niet zozeer is om uiteindelijk naar een commercieel en praktisch bruikbare auto te komen. Het doel is voornamelijk om onderzoek te doen. Met dit soort experimenten zoek je de uiterste grenzen op van wat mogelijk is. Daar leer je van en die kennis kun je dan vervolgens toepassen op wat meer praktische en realistische oplossingen.
Overigens: het rendement van zonnepanelen neemt nog steeds toe, dus wie weet is het rendement over een aantal jaren zo hoog dat het echt interessant wordt.
. Het doel is voornamelijk om onderzoek te doen. Met dit soort experimenten zoek je de uiterste grenzen op van wat mogelijk is. Daar leer je van en die kennis kun je dan vervolgens toepassen op wat meer praktische en realistische oplossingen.
Klopt, zo zie ik het ook. Maar de reactie waar ik op reageer heeft het over "Als je zonne-auto's succesvol wil maken" en het opschalen naar een "productie-auto". Vandaar ook m'n reactie; dat lijkt mij onhaalbaar voor grote schaal productie omdat je niet uit kan gaan van voldoende zon. Dan zal je alsnog een batterij als backup moeten hebben voor 's nachts of donkere dagen.
"Onhaalbaar" is in de techniek een gevaarlijk argument. Veel (bijna alles) van wat vroeger onhaalbaar werd geacht, gebruiken we nu gewoon.
Klopt. Maar feit is dat die dingen 's nachts niks opwekken, en bij bewolking een heel stuk minder. Kortom, het is een factor met heel veel onzekerheid en daarom gewoonweg niet geschikt als primaire energiebron. Je zal iets met een accu moeten doen. En je zal een backup moeten hebben als je dus geen zon is. Dus wat ze nu presenteren is een zeer mooie prestatie, maar je hebt er in deze vorm als consument niks aan.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 23 juli 2024 06:26]

En toch: je kunt niet aannemen dat zonneauto's in de toekomst niet alsnog toepasbaar blijken. Als de efficiëntie van zonnepanelen toe blijft nemen, als de opslag van energie efficiënter gaat worden (meer energie/kg), als de omzetting van die energie in beweging efficiënter wordt en als we onze mobiliteitsbehoefte aanpassen (ik weet het, vier keer "als"), dan zou het kunnen.

Maar het is niet waarschijnlijk en deze wedstrijden/testen zijn dan ook niet zozeer bedoeld om een bruikbaar eindproduct op te leveren. Ze zijn bedoeld om ontwikkelingen te stimuleren, om deel-oplossingen te testen en (volgens mij voornamelijk) om mensen en bedrijven enthousiast te krijgen voor ontwikkelingen in mobiliteit.
Eens hoor. Gisteren las ik toevallig hier op Tweakers een paar comments bij het artikel over de bijtelling/belasting voor auto's die met zonnepanelen zijn uitgerust. Daar ging het erover dat het vrij redelijk is om bij één van de 'huidige' zonneauto's (Lightyear One dacht ik, maar pin me er niet op vast) te verwachten dat hij per dag voor ongeveer 40km kan bijladen als hij op een zonnige dag buiten geparkeerd staat. Als je daarbij opmerkt dat de gemiddelde auto in Nederland maar 60km per dag rijdt lijkt het dus niet zo onzinnig om gewoon pannelen op de auto te leggen. Volgens een producent zijn panelen ook goedkoper dan gelakt metaal wat er normaal ligt; dat verbaasde me erg maargoed, als dat zo is zou je denken dat er op elke electrische auto binnenkort zonnepanelen liggen, en dan zijn dit soort experimenten wellicht eerder waardevol.

Daarnaast kan ik me voor zonne-auto's best wat voorstellen op plekken waar de zon veel meer schijnt en voor bijvoorbeeld onbemande shuttles e.d.
Zie martin.air

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 599181 op 23 juli 2024 06:26]

Als ik daarop google krijg ik eigenlijk alleen de vliegmaatschappij. Heb je misschien een linkje?
Hij bedoelt de post van de tweaker @Martin.Air
Ik denk dat dit het beste te vergelijken is met autosport.

Om even een voorbeeld uit de F1 te pakken:
- Active suspension: Dat de hardheid van de dempers van een auto aangepast worden naar wegcondities, bochten, optrekken/afremmen. Dit is niet iets waarvan veel automerken hard riepen dit komt uit de F1, maar is daar wel voor het eerst toegepast in bruikbare vorm.

Dat de werkelijke voordelen niet direct zichtbaar zijn maken hier niet uit, je gaat het wel merken. Als je nu een Nissan Leaf haalt met zonnepaneel in het dak dan gebruik je stiekem al technologie die voortkomt uit dit soort evenementen.
Op een gegeven moment is de wereld voorbij aan de ontwikkeling bij een studenten sport evenement als dit, dus dan zal op een gegeven moment een nieuwe technologie opduiken waar weer vol aan begonnen kan worden.
1. Het probleem met dit soort dingen voor mij is als IT'er vrij normale IT'er (sys-support) dit niet allemaal snel op pik qua wat het nut heeft. Voor de hedendaagse manier van gebruik. Op lange termijn heeft het was wel invloed. Maar dat is voor mij dan weer niet relevant meer. Denk dat vele hier ook op kantoor samen met mij had ik het er net over ook niet echt dit volgen of er van af wisten. Ik zit dan wel vaker op Tweakers af en toe komt er weleens een artikel hier over. Klik er overigens niet op.
Maar de spullen waar jij nu dagelijks gebruik van maak waren ooit ook heel erg experimenteel. Heb je je als IT-er nooit in de historie van je vak verdiept? Vanaf pak m beet Charles Babbage tot aan nu?
dan zou ik kijken naar de shell eco marathon, ook zonnepanelen, hier werken bv Airbus en Audi mee.
TU/e en Brainport/TU/e terrein zit ook nog het solar team eindhoven (v/d stella vie, niet de nuna/vattenfall wagen).
Ik zou de geschiedenis van de IT eens induiken. Hoe lang het duurde en hoeveel ontwikkeling er nodig was om tot de huidige stand te komen. Neem iets simpels als de rekenmachine voor je schoolexamen, en hoe die er 100 jaar terug uitzag (mechanisch, kostte toen een half jaarsalaris).
Of recenter, de mobiele telefoon, gok dat je nog de Nokia's met snake hebt meegemaakt voor de touch screen smartphones van nu kwamen. De huidige smartphone is echt een combinatie van vele jaren ontwikkeling die deze eeuw in een stroomversnelling kwam.
Nut nummer 1: Dit zijn vaak teams van studenten die heel erg veel leren van dit soort projecten.
Nut nummer 2: Dit is een manier om kleinere projecten te onderzoeken. Denk niet de hele auto - maar bijvoorbeeld verbeteringen in aerodynamica, efficiëntie of software. Onderzoek is vaak een heel klein stukje van iets, maar is hier waarschijnlijk veel makkelijker als je wel een hele auto hebt. Daarmee kan je meerdere kleine onderdelen verder onderzoeken. En dat kan dan weer gebruikt worden door andere partijen.
Er zijn veel mensen die niet begrijpen wat er gebeurt en wat er voor nodig is om dingen voor elkaar te krijgen.
Mensen die denken dat melk uit een pak komt, en niet weten dat een dier (koe/geit/etc.) nodig is die het eerst maakt, de gemolken moet worden, transport naar melkfabriek, verwerking om houdbaar te maken en bacteriën te doden, dan verpakken en naar de winkels.

Zo zijn er ook mensen die denken dat innovatie vanzelf gaat zonder ontwikkeling en testen. Of dat mensen niet moeten leren hoe zaken werken, en ze vervolgens in de praktijk toepassen.

In dit geval worden stroomlijnen, maar ook elektrisch verbruik, rolweerstand, banden, gewichtsverdeling, en nog veel meer verbeterd in deze zonnevoertuigen, wat uiteindelijk zijn weg vind naar gewone producten als auto's, vliegtuigen, huishoudelijke apparaten, boten, raketten, satellieten, en noem maar op wat nog meer.

Er is een heel mooi documentaire programma op Discovery geweest, over welke uitvindingen nodig waren om een bepaalde brug of stadium te kunnen bouwen. Misschien goed om dt soort documentaires wat vaker te kijken zodat men inziet dat er meer nodig is en het niet vanzelf gaat.
Zo zijn er ook mensen die denken dat innovatie vanzelf gaat zonder ontwikkeling en testen. Of dat mensen niet moeten leren hoe zaken werken, en ze vervolgens in de praktijk toepassen.
Tuurlijk , maar zitten die ook hier? Op een forum wat daar 24/7 mee bezig is?
Lees de reacties maar op sommige onderwerpen of in het forum, ja die mensen zitten ook hier. Maar gelukkig zijn ze over het algemeen geïnteresseerd genoeg wel verder te willen ontwikkelen, en zo niet verdwijnen ze weer naar andere media.
Het grote probleem is dat de zonne-auto's sterk verschillen van de alledaagse auto. De techniek van de zonne-auto is ook niet zomaar om te zetten naar de hedendaagse auto.

De auto-industrie is over het algemeen zeer behoudend. De elektrische auto is pas in opkomst gekomen nadat er een elektrische motoreenheid is gekomen die gewoon op de plaats van een verbrandingsmotor kan worden geplaatst. Elektromotoren zijn echter veel kleiner en je kunt ook meerdere minder krachtige motoren combineren. Ze kunnen ook direct aan een wiel worden gekoppeld of zelfs in de wielen zelf worden geplaatst. Dit vraagt echter een ander ontwerp en een EV model kan dan niet meer voor een conventionele motor gebruikt worden. Bij experimentele zonne-auto's is het geen probleem om een custom-ontwerp te gebruiken. De auto-industrie zit met bestaande productielijnen. Op het moment dat de brandstof motoren de uitzondering gaan worden, wordt het mogelijk om productielijnen totaal aan de EV-ontwerpen aan te passen. Tot dat moment zullen maar kleine ontwikkelingen uit de zonne-auto's hun weg naar de commerciële modellen doorsijpelen. Als er productielijnen echt speciaal op EV's worden ontworpen kunnen ineens veel meer technieken doorstromen.

Tesla heeft al wat meer technieken overgenomen en daar is de motor bijvoorbeeld uit de motorkap verdwenen.
tja productielijnen worden continu aangepast. Namelijk nieuwe robots, andere verfafdeling, en zo verder. Een autoraam van vandaag is niet dezelfde als pakweg 10 jaar terug. Zowel in het type glas, andere lagen, maar ook hoe het op de auto/bestelwagen geplaatst wordt (geplakt vaak nu i.p.v. met rubbers in een frame).

Motoren zijn ook helemaal anders: heb je al gezien wat er allemaal bijgekomen is rond een diesel i.v.m. milieu? roetfilters, common-rail, EGR, turbos/intercoolers, meer kleppen, AdBlue, ...

Autos zijn nu veel complexer, o.a. door tal van comfortuitrusting. Een bumper is geen bumper meer, nu zitten er sensoren en radars in.

Autofabrieken zijn al Industry 4.0, smart en alles erbij. En ook flexibel. Ze maken namelijk verschillende modellen op dezelfde lijn! Andere opties bij elke auto.

Dat Tesla anders moest bouwen is logisch : de 'brandstoftank'/batterij is veel groter en zwaarder. Dat de motor kleiner is of in het wiel past (doen ze nog niet bij Tesla) is maar 1 onderdeel. Tel er de elektronica bij, en de batterij, en het is een heel stuk groter. Dat is ook de reden dat een elektrisch vliegtuig net mogelijk is, en zeker niet kan concurreren op gebied van performance.

VW Vorst bij Brussel is van Golfjes maken overgestapt naar Audi: eerst de A1 en dan naar Audi E-tron. Het is dus niet onmogelijk om van het ene naar het andere te gaan. Porsche maakt toch ook de Taycan in dezelfde fabriek als vroeger de 911?

Alle autobouwers kunnen elektrische autos maken. Het was een kwestie van tijd dat batterijen goedkoop en groot genoeg kunnen zijn om in een auto te zitten. Er zijn toch genoeg e-bike boeren, zo moeilijk is het toch niet?

Om terug op het artikel te komen: zonneautos hebben een toekomst, en het is zeker een goeie manier om opleiding en aandacht van bedrijven hiervoor te trekken!

[Reactie gewijzigd door bjp op 23 juli 2024 06:26]

De productie lijn is wel zo opgebouwd dat deze het standaard ontwerp van een auto volgt. Een van de belangrijke eigenschappen daarbij is dat er een centrale motor voorin wordt geplaatst, met de aandrijving naar de wielen.
Voor een EV is dat helemaal niet meer nodig. Daar mag de motor of motoren gerust tussen de achterwielen gehangen worden. Dat betekend ook dat de motor(en) van onderaf geplaatst moeten worden.
tja iets dat ze nog nooit gedaan hebben bij Porsche, een motor achteraan :-p

zelf een Ford Mondeo zetten ze de motor er via de onderkant in... net zoals vele andere!

Waar die motor zit, maakt weinig uit. In een autofabriek zetten ze alle kanten stukken erin... Is dat nu een motor of een deur...
In beide gevallen gaat het om een aandrijflijn met een centrale motor.
Ik ben bij de fabriek van Volvo (Gent) en bij de fabriek bij NedCar geweest. Daar geven ze beide aan dat de motor echt centraal onder de motorkap moet. De lijn van NedCar is beduidend flexibeler. Bij NedCar kan dat ook achterin (zetten ze het chassis gewoon andersom). De motor kan bij NedCar alleen van boven worden ingebouwd, maar door die eerst op een steun te plaatsen, te laten zakken en weer op te krikken als de rest van de auto er boven hangt, kan dat ook van onderaf. Het kost alleen meer tijd. Aan de achterkant inbouwen kan met bij NedCar ook, dan zetten ze het chassis gewoon andersom op de lijn.
In beide fabrieken geven ze aan dat ze de lijn niet zonder extra investeringen aan kunnen passen zodat er een elektromotor centraal tussen de achterwielen geplaatst kan worden. Dit vraagt namelijk een totaal andere werkvolgorde. Robots zijn maar tot een bepaald niveau flexibel. De volgorde van bouwen staat daardoor nagenoeg vast. Een motor inbouwen kan gewoon niet zomaar gedaan worden door een robot die een deur inhangt of andersom.

Als je een echte EV ontwerpt, krijgt die vaak een aparte basis. Daarop zit dan het accupakket en de aandrijflijn. Die basis wordt dan door meerdere modellen gebruikt. De opbouw wordt er dan bovenop gebouwd of grotendeels op een andere lijn gebouwd en nagenoeg kant en klaar op het onderstel gezet. Dat is ook de werkwijze van VW met de ID3. De ID4 krijgt straks exact dezelfde basis. De ID3 is nog op een aangepaste productielijn gebouwd. Ideaal is dat echter niet. De productielijn is niet tijd efficiënt omdat een aantal stations meer tijd nodig hebben dan normaal. Andere stations worden gewoon overgeslagen. Bij Volvo hebben ze een strikt 3 minuten schema. Op elk station kan maximaal 3 minuten aan een auto gewerkt worden, daarna schuift alles door. Wanneer één station 5 minuten nodig zou hebben, krijgen alle stations 5 minuten werktijd.
Zelf bij deze race aanwezig geweest een paar jaar terug en een van de ontwikkelingen is het vergrote van de efficentie van de zonnepanelen wat weer terug te vinden is op de zonnepanelen die op woonhuizen gebruikt worden. Dus indirect hebben we er echt wat aan. En dan nog de ontwikkeling van zuinigere elektromotoren.
Behalve wat je al zegt, is het natuurlijk ook gewoon te flauw voor woorden om zo te reageren. Als iemand een tenniswedstrijd wint haal je toch ook niet je schouders op met "wat is daar het praktisch nut van"? Ook dit is gewoon een krachtmeting tussen teams van over de hele wereld (of in dit geval europa) die stuk voor stuk een geweldige prestatie neerzetten. Al had het helemaal geen nut gehad, deze studenten hebben iig een stuk meer mensen geïnspireerd dan de toetsenbordhelden die alleen nog maar kunnen zeuren als een ander iets bereikt heeft waar ze zelf enkel van kunnen dromen.
ik ben zeker dat iedereen dat van de Wright brothers ook dacht , misschien ook einstein en planck ... newton must have been a dreamer . Mijn zorg is : "belgië" ... kan nog geen regering vormen , geen corona steun behalve voor sectoren, wat gaan die der nu mee aanvangen, zelfs praktisch gezien wegens de belastinglast is elk bedrijf al verdammt (mag ik duits, juffrouw?) en kan toch niet internationaal concurreren
De Belgen hebben het dik verdiend. Ze hebben een gave wagen die zeer efficiënt is. Een goede strategie hebben helpt daar natuurlijk bij.

Wij, als Solar Team Eindhoven, waren er ook bij (in de Cruiser class), maar we hadden helaas geen concurrentie. Dit soort wedstrijden zijn zeer behulpzaam om je innovaties te kunnen testen en de betrouwbaarheid van je uitvindingen op de proef te kunnen stellen.
Ik vraag me altijd af wat voor toegevoegde waarde dit soort projecten hebben.

De auto's die nu ervoor worden gebruikt, zijn misschien super aerodynamisch maar als je dit vertaald naar een reguliere auto past het totaal niet in het plaatje. Dat zou beteken dat auto's compleet over de kop moeten qua design wil je dit soort dingen bereiken? Of is het puur andere technische punten bijvoorbeeld zonnepanelen testen etc?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 06:26]

Hetzelfde met de F1 racerij; Daar worden ook auto's voor gebruikt die kant noch wal slaan voor het regulier gebruik. Maar zowel deze race als de F1 is een ideale proeftuin om nieuwe concepten te ontwikkelen en te testen, die uiteindelijk ook worden gebruikt in het gewone verkeer door de gewone man in z'n gewone vervoer. Niet dat we allemaal in futuristische wagens gaan rijden die de vorm hebben als zulke wagens, maar de techniek die in beide sporten ontwikkeld wordt zal zijn weg vinden naar de reguliere wagen. Als praktisch voorbeeld; ABS is ontwikkeld voor de F1 wagens, en is vanuit daar naar de gewone auto gegaan.
Zaken als efficiënt met je accu omgaan, regeneratief remmen, snelladen, efficiëntiemaximalisatie in je motorelektronica zijn zaken die nu extreem belangrijk zijn binnen deze sport. Uiteindelijk worden de technieken die daar zijn ontwikkeld ook toegepast in de reguliere auto.

Dus wat de toegevoegde waarde is van zo'n project? Dit is innovatie in z'n puurste vorm; het ontwerpen en testen van concepten, om ze daarna voor massaproductie te gebruiken om de auto in z'n algemeen zuiniger, beter én veiliger te krijgen.

En hoe zorg je ervoor dat innovatie interessant wordt, en dat je het kunt betalen? Maak er een wedstrijd van. Dat opent extra budget. Kijk maar naar het budget van de F1; dat is gigantisch. Het budget van Solar team Twente, of dat de TU Delft is ook niet niks. Zouden ze zonder het wedstrijdelement alles ontwikkelen dan was het budget (en dus het resultaat) vele malen lager...


Het verbaasd mij trouwens dat de TU Delft niet bij de start aanwezig was met hun Luna wagen.

[Reactie gewijzigd door Theo op 23 juli 2024 06:26]

Er wordt ook verder gebouwd op bestaande innovaties en soms ontstaan er ook gewoon bedrijven uit. Zo is de Lightyear One bijvoorbeeld gebouwd door voormalige studenten van de Universiteit Eindhoven die met Stella hebben meegedaan aan de World Solar Challange in Australië. En dat is waar dit soort projecten wel interessant wordt. Je hebt studenten die niet alleen met de nieuwste technieken aan de slag gaan, maar ook direct ervaring op doen die hen in hun toekomstige carriere kan en zal helpen.
"Het team had enkele verbeteringen aan de elektronica doorgevoerd en wist daarmee de RED E voor te blijven. "

Wie zegt dat innovatie alleen maar nieuwe onderdelen hoeft te zijn?
Het kan fine-tunen van software componenten zijn, manieren van herarrangeren van electronica, als testbed voor een nieuwe zonnepaneel technologie, en het ontwikkelen van het probleemoplossend vermogen van academici!
ABS is niet een goed voorbeeld, de eerste ABS systemen stammen uit de jaren 20 van de vorige eeuw (30 jaar voor de formule 1) en werden ingezet voor vliegtuigen en treinen. Zelfs daarvoor werd er al aan vergelijkbare techniek gewerkt (uiteraard allemaal wel mechanisch en niet computergestuurd)

Daarentegen is de F1, net als deze zonneraces, wel zeer nuttig voor het verfijnen van dergelijke systemen en onderzoek naar bijvoorbeeld aerodynamica, hybride aandrijflijnen, efficiëntieverbeteringen en ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door pagani op 23 juli 2024 06:26]

Even ter info, ABS is onwikkeld voor treinen en vliegtuigen. Pas in de jaren 50 hebben ze ze beginnen in auto's en motoren te steken (mechanische versies). Eerste elektronische versies zaten al op concorde.

Ze zijn mss wel via F1 in de gewone wagens gekomen maar veel dingen ui F1 zijn meestal wel een doorontwikkeling van bestaande systemen die al veel langer bestaan.

Autogordels zijn wel ontstaan uit motorsport. Denk dank zij Le Mans.
Ja en daarom denk ik dat de F1 zijn langste tijd heeft gehad als ze niet overstappen op emissie-loze voortstuwing.
Ze willen tot en met 2030 met hybride verbrandingsmotoren blijven rijden terwijl en dan al landen zijn waar geen 1 nieuwe auto meer een verbrandingsmotor meer mag hebben.

Dus de technische relevantie is dan compleet weg.
Euhm ... er is geen enkel land dat op dit moment een totaalverbod zal hebben op wagens met verbrandingsmotor in 2030. Wel zijn er landen die daartegen een verkoopverbod wensen van nieuwe wagens met verbrandingsmotor. Het zal nog decennia duren voordat 90% van ons wagenpark vrij van fossiele brandstoffen zal zijn.
Dat is dus ook zijn punt. Omdat er in 2030 landen zijn waar een ICE niet meer verkocht mag worden heeft het ook geen zin meer om nog te innoveren in ICE-voertuigen. Je kunt die innovaties immers niet meer wegzetten.

Een brandstofmotor nog 1% zuiniger maken heeft geen nut als je die motor niet meer mag verkopen.
We zijn natuurlijk nog niet in 2030. Tegen die tijd is het beleid misschien alweer veranderd. De technologie staat ook bij een verbrandingsmotor niet stil en de emissie wordt steeds lager. Misschien blijkt uit een latere evaluatie wel dat de huidige doelstelling te ambitieus is en dat elektrische wagens (want dat moet het worden) tegen die tijd misschien toch meer vervuilend zijn dan pakweg een dieselmotor. De productie van de enorme hoeveelheden elektriciteit die nodig zullen zijn komt immers niet allemaal van zon en wind... ook van bvb bruinkool.
Die vlieger gaat naar mijn idee niet op. Dat een EV meer uitstoot heeft dan een diesel is natuurlijk theoretisch al onmogelijk. Een EV heeft namelijk geen uitstoot en een diesel zal altijd uitstoot hebben. Dan blijft alleen de productie van de EV zelf en de productie van de stroom over.

De productie van stroom is een ding dat al jaren op de agenda staat en waar men mee bezig is. de Nederlandse energiemix is tegenwoordig toch best wel aardig groen, zeker in de zomer. Een EV kan dus theoretisch uitstoot vrij zijn, als de energiemix volledig groen is. Een diesel kan dat nooit worden, want ook met biodiesel heb je schadelijke uitstoot.

Dus hoewel een EV op zichzelf niet perse schoon is is een EV wel de enige route naar schoon transport.

Ik zie het verbod in 2030 er wel komen. Om de simpele reden dat we weinig keus hebben als we ons aan de afspraken willen houden. Komt bij dat ook EVs wel degelijk steeds goedkoper worden en dus voor steeds meer mensen binnen handbereik komen.
Nederland mag dan al een groene mix hebben, andere landen hebben het niet zo goed op orde. Duitsland mag dan heel wat windmolens hebben, bruinkool wordt nog veel gebruikt, meer nog, na de sluiting van hun kerncentrales wordt het een pak meer gebruikt.

Over België ga ik zelfs zwijgen... groene stroomproductie is er wel, maar het percentage is bijzonder klein. Bovendien voert België een hoop stroom in... van Duitsland bvb.

Komen we bij de volgende problemen. Laadinfrastructuur, capaciteit van het stroomnetwerk, de hoeveelheid opgewekte stroom...
Een diesel moet minimaal 1:50 rijden wil hij hetzelfde energieverbruik hebben als een elektrische auto bij 200Wh/km. Dat is een redelijk onzuinig gemiddelde voor een elektrische auto, maar voor de diesel praktisch onhaalbaar. Zelfs met de voortgang van zuinigere motoren zien we ook wel dat het niet heel veel beter gaat worden. Zeker nu veel fabrikanten weinig diesels verkopen (hoge BPM ivm stikstof uitstoot van diesels). En de ontwikkelingen daar ook stil liggen.

In 2030 zullen we echt nog niet op hetzelfde niveau zitten.
Ik ben oprecht benieuwd en vraag me toch af of 2030 niet te ambitieus is. Nu rijdt slechts een klein percentage auto’s op elektriciteit en de energieproductie is voldoende om dit extra verbruik op te vangen. Wordt er (niet alleen in Nederland) voldoende geïnvesteerd om in de extra benodigde (groene) stroom te voorzien? Ik betwijfel het.
Ja nieuwe auto's doelde ik op.
En de UK is er naar aan het kijken.
Het gaat om alle punten/onderdelen/uitdagingen die bij dit soort projecten komen kijken. Alles aan deze auto's is elk jaar weer vernieuwend en de inzichten die dat oplevert zijn waardevol voor de ontwikkeling van gewone auto's, infrastructuur, beleid, etc. En zelfs al werkt het technisch allemaal niet, dan nog is er winst: de knappe koppen die hier aan werken leren hier ontzettend veel van, waaronder: samenwerken, presteren onder druk, het uiterste uit een technisch probleem halen met heel veel beperkingen, etc. etc. Dus als dit geen betere auto's oplevert, dan levert dit wel betere ingenieurs, marketeers, inkopers, verkopers, onderzoekers, docenten/professoren, etc. etc. Dat heet onderwijs, onderzoek en ontwikkeling van de mens(heid).

Dat lijkt mij zeker toegevoegde waarde!
Besef ook dat het huidige design van auto's volledig is toegestemd op het behuizen van een verbrandingsmotor en versnellingsbak. Veel elektrische modellen die nu op de markt zijn hebben een redelijk conventioneel design voor een volledig elektrische auto.
Best irritant. Heb je een elektrische auto, hebben ze letterlijk een elektromotor aan de voorkant erin gelepeld. Heb je als nog geen extra ruimte en weinig voordelen mbt efficiëntie, directheid en onderhoud 🤦🏾‍♂️. Gemiste kans.
Research and development, anyone?
Het onderzoek dat gedaan wordt naar de technologische aspecten van zonne/electrische wagens in dit soort competities wordt als basis gebruikt voor verdere ontwikkeling. Natuurlijk, een hoop is niet 1 op 1 over te nemen in productiewagens, maar met aanpassingen wel.

De data die hieruit voort komt is heel belangrijk. En door het in een competitie te plaatsen, hebben de deelnemende teams er nog plezier in ook. Wat wil je nog meer? :)
Dat zou beteken dat auto's compleet over de kop moeten qua design wil je dit soort dingen bereiken?
Dan doen we dat toch? Toen het buskruit werd uitgevonden protesteerde niemand dat er al honderden (duizenden??) jaren ontwikkeling in hun bogen en zwaarden zat en dat ze niet van voren af aan opnieuw wilden beginnen met geweren en kanonnen. Toen email werd uitgevonden bleven we niet aanklooien met pen en papier maar stapten we (voor het overgrote deel) over. Zelfs toen bleek dat een spaceshuttle toch echt wel heel veel moeilijker was dan een raket hebben we in elk geval ons uiterste best gedaan om de overstap te maken; we zijn "teruggegaan" naar raketten omdat het écht niet wou lukken, niet omdat het teveel moeite was om het te proberen. Waarom zouden we zonneauto's dan bij voorbaat afschieten omdat een optimaal ontwerp voor een zonneauto teveel afwijkt van het ontwerp van huidige auto's?
Zonnepanelen testen gaat het beste in een laboratorium of op een mooie plek in een weiland.

Op allerlei vlakken worden hier innovaties uitgehaald, wat is het meest lichtgewichte laadsysteem? hoe kunnen we de accu's lichter krijgen? welke banden hebben het minste rolweerstand t.o.v. gewicht en luchtweerstand. Wedstrijden als deze zijn ongetwijfeld niet de meest efficiënte manier om te onderzoeken maar forceren wel meerdere invalshoeken en leren van je tegenstanders geeft meer voldoening dan leren van je collega's, dus ergens is het een gezonde uitdaging voor de betrokken partijen.
Ze rijden met accu's dus overdag probeer je zo weinig mogelijk accu gebruiken, en proberen om met een zo vol mogelijk accu de "nacht" in te gaan. En je mag 2x bij laden 's nachts. En het Agoria team hoefde maar 1x bij te laden. Dat heeft ze een hoop opgeleverd.
Je kan gewoon de regels downloaden hoor, daar staat
2.2.11.3 Solar cars without appropriate head-or taillights are not allowed to drive during night time.
Dus 's nachts doorgereden en daarom mocht men maximum 2x laden.
Vraag je nu wat het nut van onderzoek is? Of waarom het in een competetief jasje gestoken wordt om mensen te interesseren, enthousiasmeren en het buiten het onderzoekslab te presenteren?
Want die reguliere auto ziet er natuurlijk precies zo uit als het allereerste modelletje wat bij meneer Ford van de band rolde.

Sorry. Ik ga weer aan de koffie.
Ik vond het leuk in het TU tijdperk, inmiddels vind ik het behoorlijk saai geworden.
Lijkt wel of we alles inmiddels al wel geprobeerd hebben qua grote stappen.
Ik begrijp je reactie, maar ik denk dat je gewoon verwend bent.
Als je bekijkt aan welk tempo evolutie ging in de jaren 1800, en je vergelijkt dat met hedendaagse stappen, dan is wat jij traag noemt, nog altijd aan lichtsnelheid.
De evolutie de laatste 20 jaar is zo extreem in vergelijking met andere tijdperken.
Hoezo is het 'Europees kampioenschap' in de titel in quotes?
Is deze status omstreden of zelfbepaald? Zijn er andere kandidaten voor deze titel?
Of is het omdat de route zelf in Belgie is en het als een gevalletje WC-Eend wordt aangezien?
Als het geen van deze dingen is, waarom niet de aanhalingstekens weglaten of de wedstrijd bij naam noemen?

(Ik ken de geschiedenis noch reputatie niet van deze wedstijd, en ga er dus van uit dat er meer diepte is die ik mis die deze titel gepast maakt. Als dat toch niet het geval is past het misschien beter in een modjes topic, maar gezien de goed geschreven stijl van het artikel lijkt hier posten mij meer gepast.)
Ja, een tour de France, olympische spelen en een WK pottenstampen zijn natuurlijk vele malen nuttiger. 8)7
Daar ben je hoe dan ook fout in.(het belastinggedeelte).

* die wegen die worden afgezet, alle veiligheidsmaatregelen, de sponsering door de overheid, een deel van de sponsering die via overheidsvehicels wordt gedaan, subsidies enz. Quasi elk groot evenement kost geld aan de belastingbetaler. En over de opbrengst, wel daar kan je heel kleurige discussies over houden.
The Tour is run by a commercial operation the Amaury Sport Organisation (ASO), which charges a staging fee to the towns and cities wanting the start and finish of each stage.
For example, York City Council paid £500,000 to host the start of Day Two, with operating costs including toilets and barriers on top of that.
Sheffield paid a staging fee of £200,000 for the finish which did attract some criticism in light of cuts elsewhere in the council's budgets.
In total, according to the Tdf Hub 2014 Ltd, the event's governing body, local councils on stage one and two paid £10.6m to host and deliver the event.
If you break that down - £3.5m were the actual bid costs.
En on topic, het grootste deel van het in elkaar zetten en onderzoeken wordt gedaan door studenten die hun ervaring meenemen naar hun uiteindelijke job. En bijgevolg heeft het wel degelijk nut. Zij kunnen hun innovatie en kunnen dan toepassen in de praktijk bij bv een Tesla of Honda

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 06:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.