Sony brengt compacte Alpha 7C-fullframecamera uit voor 2100 euro

De Sony Alpha 7C, oftewel A7C, is een fullframecamera in een aps-c-jasje voor een prijs van 2100 euro. De camera is los of in een kit beschikbaar met een inklapbaar 28-60mm f/4-5.6-objectief en een kleine externe flitser.

Volgens Sony is de A7C 's werelds kleinste en lichtste fullframecamera. Hij weegt 509 gram, wat een fractie meer is dan de 503 gram wegende A6600 aps-c camera. De vormgeving is ook duidelijk gebaseerd op deze lijn, met een zoeker linksachter op de body en een flitsvoet bovenop. Net als de recent aangekondigde A7S III, waar onlangs een videoreview over verscheen, heeft de A7C een uitklapbare en kantelbare lcd. Bij andere A7-serie camera's kan het scherm alleen naar boven en beneden kantelen en bij de A6600 ook boven de body uitsteken. Bij de A7C klapt hij naar de zijkant, wat in de meeste gevallen veel handiger is, omdat je dan in iedere situatie zicht kunt houden op het scherm.

De camera is voorzien van een 24,2 megapixel-bsi-sensor, een Bionz X-beeldprocessor en bevat 5-assige in-body stabilisatie (ibis), wat goed zou zijn om 5 stops bewegingsonscherpte tegen te gaan. De sensor kan overweg met 100 tot 51.200 iso en is uitbreidbaar tot 50-204.800 iso. De grote NP-FZ100 accu van de A7-serie en A6600 is ook in de A7C te vinden en zou goed zijn voor 680 foto's op een lading met evf en 740 met alleen het lcd.

Het is mogelijk om maximaal 10 foto's per seconde vast te leggen met autofocus en lichtmeting, maar daarnaast is er nog een 8fps-stand met minimale lag in de zoeker en op het lcd-scherm, wat het volgen van een snelbewegende onderwerpen makkelijker moet maken. Het buffergeheugen is groot genoeg voor 223 jpeg-, 115 compressed raw- en 45 uncompressed raw-foto's.

Er zijn 693 fase- en 425 contrastautofocuspunten beschikbaar die volgens Sony dankzij kunstmatige intelligentie in staat zijn onderwerpen te herkennen en deze blijven volgen als de ontspanknop half ingedrukt is of de AF-on-knop gebruikt wordt. Ook gezichts- en oogherkenning is beschikbaar voor tracking, inclusief huisdieren. Als touch tracking is geactiveerd, is het ook mogelijk onderwerpen te volgen die aangetikt worden op het aanraakgevoelige scherm. Het af-systeem zou ook in het donker betrouwbaar moeten blijven werken tot -4 EV.

De A7C kan filmen in 4k en gebruikt daarvoor 6k bronmateriaal dat middels oversampling zonder pixel binning wordt teruggebracht naar 4k, wat meer gedetailleerde beelden zou moeten opleveren. De camera ondersteunt hlg voor hdr en s-log en kan in 1080p met 120fps filmen. In 4k is dat maximaal 30fps.

Bij de A7C wordt optioneel een nieuw ontwikkeld 28-60mm F4-5.6-objectief meegeleverd dat stof- en waterbestendig is. Het gebruikt een lineaire motor voor de autofocus en een intern focusontwerp waarbij de lens niet uitschuift tijdens het scherpstellen. Het gaan om een objectief met een collapsible lensontwerp, dat mechanisch moet worden ontgrendeld. De minimale focusafstand is 30cm in de groothoekstand en 45cm in de 60mm-stand. Het objectief weegt 167g.

Los van de camera en het objectief is er ook een nieuwe flitser aangekondigd. De HVL-F28RM is 12 procent kleiner en 7 procent lichter dan de F32M en eveneens weerbestendig. De flitser kan gekanteld worden in een hoek van 0, 20, 40, 60, 80 en 120 graden en heeft een ingebouwde radiotrigger. Daarmee kan de flitser zelf 15 flitsers of receivers in vijf groepen aansturen binnen een straal van 35 meter.

De kit met de A7C en het 28-60mm objectief komen in oktober op de markt voor een adviesprijs van 2400 euro. Los kost de body 2100 euro en de 26-60mm kitlens 500 euro. De HVL-F28RM flitser wordt in november verwacht voor een adviesprijs van 280 euro.

Door Jeroen Horlings

Redacteur

15-09-2020 • 03:00

88 Linkedin

Reacties (88)

Wijzig sortering
5 stops bewegigns scherpte?
Sorry maar wat moet dat betekenen?
Stops gaat normaal over de range van helder tot donker die de camera in dezelfde foto kan oppikken.
Dat de IBIS tot 5 stops 'opvangt' dus dat wil zeggen dat je sluitertijd 5 stops langer kan ( dus 5 stops lichtere foto)


Edit: waar jij het overhebt is de grootheid 'dynamic range', dat wordt ook uitgedrukt in stops.

Mocht je iets meer willen lezen, wordt het hier beter uitgelegd dan ik zou kunnen: https://www.photographyma...f-exposure-in-photography

[Reactie gewijzigd door Mr Pingu op 15 september 2020 07:16]

Dank in die zin begrijp ik hem idd,
Zat me echt ff af te vragen hoe die 2 gerelateerd waren :)
Dat de stabilisatie effectief is zodat je een sluitertijd tot wel 5 stops langer kunt gebruiken dan zonder.
Uiteraard is 5 stops in ideale scenario's maar als nog erg netjes :)
Je haalt stops en dynamisch bereik door elkaar. Een stop betekent het verdubbelen of halveren van de hoeveelheid licht. 5 stops is dus 5 keer een verdubbeling van licht. Dat betekent dat je dus dat je bij een sluitertijd van 1/10s kunt schieten terwijl je dat normaal op 1/360s zou doen, zonder dat de foto bewogen is.

Dynamic Range is hoeveel stops een camera vast kan leggen op 1 foto.
Dynamic range van de sensor wordt dan echter wel weer gemeten in stops (iig wel voor RED cameras ed)
Zoals ik ook schrijf in mijn reactie ;)
Het aantal stops gaat over de grootte van de apertuur.Een kleinere apertuur levert een grotere scherptediepte en minder detail. Door de sensor stabieler te houden is de focus beter en kun je dus een foto maken bij een grotere apertuur.
Hoe ze precies aan die 5 stops komen durf ik niet te zeggen.


@MRIdev Je hebt gelijk, mijn verhaal is wat onvolledig, wat het verwarrend maakt.
Zoals @Mr Pingu zegt, door de beeldstabilisatie kun je met dezelfde ISO en apertuur (diafragma) de sluitertijd langer kunt maken. Dat is het voornaamste van de beeldstabilisatie en mijn verhaal over de apertuur is hiertegen te verwaarlozen.

Sorry voor de verwarring. Het was nog vroeg :O

[Reactie gewijzigd door PD van Beek op 15 september 2020 08:00]

Je haalt wat dingen door elkaar lijkt het en daardoor komt je uitleg verwarrend over. Kijk bijvoorbeeld hier even voor wat meer uitleg over fotografie: https://www.fotojeroen.nl/fotografietips/basisuitleg.php
ter aanvulling, ibis, vr en andere beeldstabilisaties helpen geen zier tegen bewegingsonscherpte 'van het onderwerp zelf'. denk aan vogels, boomblaadjes, fietsers en rennende honden. Daarvoor heb je nog altijd en snelle sluitertijd nodig. Tenzij je juist de blurring wilt gebruiken natuurlijk
De kleinste full frame is volgens mij nog steeds de sigma fp, ruim een cm smaller, net iets lager en een centimeter dunner en 80 gram lichter.
Klopt. Beschrijving van Sony is dan ook ‘ De kleinste en lichtste full-frame camerabehuizing met stabilisatie’. Het artikel is iets te kort door de bocht. (Maar dit soort omschrijvingen zijn natuurlijk ook een beetje achterlijk aan het worden. Straks komt een concurrent met ‘de kleinste en lichtste full-frame camerabehuizing met ingebouwde stabilisatie, elektonische zoeker, flitser, draai- en kantelbaar scherm, twee kaartsleuven en spiegelreflexvormgeving’ om maar weer te kunnen claimen dat zij de kleinste hebben.)
Zo kun je wel inderdaad doorgaan, maar heel eerlijk: in body stabilisatie is wel een ding (zeker als je tegelijkertijd optisch in body kan stabiliseren).

Mooi dat Sony zijn modellengamma hiermee uitbreidt. Er zullen ongetwijfeld reacties komen hoe "dom" bepaalde keuzes zijn, maar ik denk dat hoe meer keuze je hebt, hoe beter voor de consument.
2100 euro is al een behoorlijk forse prijs maar dan ook nog zonder lens? Dan bieden ze een kit lens voor 500 euro aan? Dat is denk ik de duurste kit lens ooit, voor die prijs heeft zelfs Sony ongetwijfeld wat beters in het assortiment zitten.
2100 euro is helemaal niet buitensporig voor een full-frame camera.

500 euro voor een full-frame lens is ook niet raar. Daar begint het een beetje.

Full-frame=dure bodies & duur glas.
De Canon RF 24-105mm F/4 is ook een kitlens. Kost nog iets meer. Ik zie niet waarom een kitlens goedkoop zou moeten zijn.
Dat is inderdaad ook aardig prijz. Kitlenzen hebben de reputatie goedkoop te zijn meestal.
Interessante poging van Sony om een rangefinder uiterlijk naar FF te brengen.
Toch vind ik het wat karig voor een €2100 kostende body.

Ik zie het meer als een A6600 met grotere sensor als een A7III in een ander jasje.
Het ontbreken van een front dial is wat mij betreft de grootste misser. C1-C2-C3 missen. Er zit een zeer nauwe EVF in en er ontbreekt een joystick om het focusgebied te verleggen.

Wie kiest hiervoor ipv de goedkopere en ergonomisch betere A7III?
Ik wilde commenten met wat een vette camera tot ik jouw reactie las over missende joystick. Heel erg jammer!
Nou ja, dat hoeft geen deal breaker te zijn natuurlijk. Ik heb op mijn camera ook geen joystick maar wel een goed werkende implementatie van het touchscreen zodat ik het af gebied alsnog snel en soepel kan veranderen. Ik weet echter niet of en hoe dat bij Sony is geïmplementeerd.
Ik had de a7ii die had ook geen joystick, ben later overgegaan op de a7Riii met wel een joystick. Ik zou nu echt niet meer terug willen.
Sony heeft bij de 3 serie ook een mogelijkheid om dat via touchscreen te doen.
Joystick vind ik echter lekkerder werken. Maar ik gebruik beide door elkaar (soms als ik via scherm schiet is het best handig dat je gewoon aan kunt tikken waar je wilt focussen). Maar je kunt het scherm ook instellen dat als je oog voor het oculair zit het scherm (of een hoekje van je scherm desgewenst) werkt als een soort joystick qua beweging.
De tracking van A6400 en latere modellen schijnt super te zijn. Point-and-recompose zou ik dan zeggen. (Op mijn A6500 werkt dat echt niet goed genoeg).
En in combinatie met touch-to-focus.
Dit soort tracking is leuk, maar als je echt serieus aan de slag gaat met modellen in allemaal verschillende hoeken etc werkt het gewoon niet goed. Ik moet een tool hebben waarmee ik supersnel mijn focus punt kan kiezen. Ik schiet altijd met het allerkleinste focus punt omdat ik echt tack sharp foto's moet hebben. Het enige wat dan echt goed werkt is een joystick. Zeker als je niet steeds op je preview scherm wil kijken en terug naar viewfinder voor het veranderen.
Voor het gewicht en de compactheid zou ik dit overwegen. Dit is een FF camera die je makkelijk in je tas gooit en meeneemt op reis / vakantie. Ipv de toch flink zwaardere alternatieven. Stel je voor dat je altijd een FF camera bij je hebt. Lijkt mij heerlijk. Ben benieuwd wat de compromissen zijn, grote viewfinder vind ik wel fijn.
De A7 III is nauwelijks zwaarder, zeker als je het totale gewicht inclusief lens neemt.
als je genoegen neemt met een FF camera waar je geen grote lenzen op kwijt kunt. Bij een A7 mark X is dat al een issue. Je vingers komen serieus niet tussen de grip en de lens. Volgens mij kun je dan beter een goeie crop camera hebben met een goeie lens.
Als ik even kijk op camera size compare, lijkt er meer ruimte te zitten tussen mount en grip, dus zou je hand minder in verdrukking moeten komen. Grip is echter ook een stuk kleiner, dus grote objectieven zijn wellicht ook moeilijker te balanceren.

Ik weet niet hoe het bij langdurig gebruik is, maar de paar keer dat ik een a7 heb beetgehad, viel die krappe ruimte me ook erg op en vond ik het niet erg lekker vasthouden.
Ik heb o.a. om die reden mijn A7ii toen ook weer verkocht. Ik had de 85mm Batis lens en m'n vingers zaten er gewoon vast te zitten.

Ik zat eerder deze week een filmpje te kijken op Youtube, daar lijkt zelfs de kitlens te groot voor deze camera
https://imgur.com/a/pEbdmkK
Ja, blijft krap. Als ik hier kijk, lijkt er iig wel nét wat meer ruimte te zitten bij A7C.

https://camerasize.com/compare/#777,858

Maar ja, dat is alleen direct op de body, als de lens al direct veel breder wordt dan mount, schiet je er weinig mee op...

Voor mij iig verreweg de minst ergonomische camerareeksen, vergelijken met Nikon, Canon, Olympus, Fuji etc. Wel mooie fotokwaliteit + specs, maar een camera is meer dan dat...
de body is wel smaller, dus ik verwacht dat het gezichtsbedrog is.


En inderdaad, ik schiet nu met de Fujifilm X-H1 en daar heb ik veel meer ruimte tussen de lens en de grip. Daarbij vind ik de lenzen van Sony een beetje te klinisch, ik bedoel daarmee te zeggen dat een lens niet altijd super scherp hoeft te zijn, hiermee wordt de Bokeh vaak ook wat spannender. Dit mis ik heel erg bij Sony.

Zelf heb ik nu de 50mm f/1.0 in de pre order staan, dit gaat mijn 56mm f/1.2 vervangen. Ben heel benieuwd.
Grotendeels met je punten eens, maar de daadwerkelijke verkoopprijs zal nog wel wat omlaag gaan de komende maanden.

Verder zie ik dit weer typisch als een Mark I model van Sony, de A7, A7r, A7s M1 modellen hadden allemaal tekortkomingen en hebben zeker 3 generaties nodig gehad om echt topcamera's te worden.
Nu hoop ik dat Sony dit met de kennis bij de volgende generatie al opgelost heeft, maar we gaan het zien.

Ik hoef niet alle knoppen van de grote modellen terug te zien, er moeten immers compromissen gemaakt worden om de kleinere body mogelijk te maken. Heb nu zelf een A6300, dus wat ik in ieder geval wil is de joystick en een 2e custom knop. Front-dial zou fijn zijn, maar de 2 dials op de A6300 zijn voor mij nu ook voldoende, en die zitten hier ook weer op.

Tenslotte: Ik denk dat dit model niet gericht is op de semi-pro markt (daar hebben ze de andere modellen voor), maar een eerste stap om full-frame naar de massa te brengen. Zie dit als de A6000 voor full-frame. In eerste instantie nog vrij duur, maar dat model werd 5 jaar later nog steeds verkocht tegen zeer lage bedragen, met opvolgers en afgeleiden die soms nog goedkoper waren.

EDIT: kijkend naar de productfoto's in het artikel zie ik bij de laatste serie een tafel/hand statief met ingebouwde remote. Hieruit lijkt het dat ze dit model vooral gericht is op Vloggers. Daar worden nu vaak compacte toestellen met een 1"/APS-C sensor voor gebruikt, maar dit is eigenlijk een vergelijkbaar formaat met full-frame.. Het opzij klappende scherm is daar ook een belangrijke functie voor. En dat verklaart ook direct het ontbreken van de joystick, want die kun je toch niet gebruiken als je de camera op jezelf gericht hebt.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 15 september 2020 11:23]

Wie kiest hiervoor ipv de goedkopere en ergonomisch betere A7III?
Dat is een moeilijke keuze. Ik ben op het moment in het bezit van een A6500 (daarvoor een NEX6) en de volgende camera zal waarschijnlijk een fullframe worden. Een compacte behuizing is wel aantrekkelijk, de NEX6 en A6500 kan ik met een pancake-lens in mijn jas meenemen. Ook past de camera nu bijvoorbeeld in een rugzak die we gebruiken in een pretpark of op vakantie, waar je die soms in wil wegstoppen.

Ik heb met de overstap van de NEX6 naar de A6500 gemerkt hoeveel verschil sommige kleine dingen kunnen maken. Zo is er op beide toestellen een auto ISO stand, maar op de NEX6 ging die tot maximaal ISO 3200, wat in mijn optiek teveel ruis meebrengt (800 tot max 1600 vind ik ok) en dus zou leiden tot het aanpassen van auto ISO naar een fixed waarde in donkere omgevingen. Kortom: praktisch onbruikbaar. Bij de A6500 is die max waarde in te stellen. Ook kan ik vrij snel schakelen naar bepaalde modi (spotmetering, spotfocus) en weer terug met een paar klikken. De filmknop is beide toestellen dan wel weer redelijk belabberd.

Maar op gebied van autofocus is er wel aardig verschil tussen merken en toestellen onderling, dus als de autofocus op de compacte A7C significant beter is dan de A7III, is dat zeker het overwegen waard.
Ik heb een A6400 en je kunt het touchscreen gebruiken als joystick, eigenlijk net als een trackpad op je laptop. Werkt prima!
Dezelfde mensen die een Sony RX1 kopen.

Supercompacte full-frame camera. Ideaal.
Karig? Dit is echt gigantisch knap wat ze in zo'n kleine body hebben weten te proppen. Je bekijkt het wellicht uit het oogpunt als vervanging van de a6600 qua prijs of als hoofdcamera waar zulke features inderdaad gewenst zijn maar dit bied zo veel mogelijkheden..

Maar dit dicht behoorlijk wat niches hoor:
 • Vloggen op fullframe formaat met flipout schermpje & klein/ laag gewicht.
 • Youtuber/ reviewer, makkelijk weg te werken achter een monitor o.i.d.
 • Drone/ gimbal, klein en licht en nog steeds feature complete fullframe.
 • Car mount, en dan vooral intern richting de inzittende (compact!).
En zoals Gerald Undone al aangaf; "als ze dit al in zo'n kleine body weten te krijgen, moet je nagaan wat ze de volgende generatie in de oude a7iii body kwijt kunnen", dus ook qua hitte afvoer is dit serieus indrukwekkend.
je kunt veel zeggen over de A7C maar ik zie er geen rangefinder in. Het enige wat hij als overeenkomst heeft met een rangefinder is de 'off-centre' viewfinder.

De X-Pro serie en de X100 serie van Fujifilm, dat noem ik nou een rangefinder-achtige camera

https://techcrunch.com/wp...0/02/x100silver-black.jpg
Wie kiest hiervoor ipv de goedkopere en ergonomisch betere A7III?
Ik ga regelmatig wildkamperen en wil dan een goede camera mee die niet te groot en te zwaar is. Loop nu nog rond met een Sony Nex-5 (ja het originele E-mount model) al moet ik zeggen dat ik ook een hoop plezier heb gehad met mijn Sony Xperia 5 smartphone. Maar het is zeker bij slecht licht totaal geen vergelijking.

De A7III is in vergelijking te groot en te lomp en zou ik zelf nooit meenemen. Het gewicht van deze A7C is 509 gram vs. de 650 gram van de A7III, toch ruim 20% lichter.

Daarnaast gaat de batterij met 740+ vs. 610 foto's ook 20% langer mee, dus hoef ik óf geen extra batterij mee te nemen, óf kan ik minder kieskeurig zijn met foto's als ik een week de wildernis in trek.

De A6600 zou zeker een goede optie zijn, maar als je in een vergelijkbaar formaat fullframe kan krijgen... even de kosten daargelaten en dat de lenzen momenteel het fullframe systeem alsnog zwaarder maken.

[Reactie gewijzigd door JaccoW op 16 september 2020 10:10]

zou je dan niet beter een merk kopen wat ook wat meer weer bestendig is? Sony staat om veel dingen positief bekend, maar ze staan niet bekend om hun goede weather sealing. Sterker nog, ze schijnen totaal niet tegen vocht te kunnen.
Wat ik begrepen heb zijn ze vooral gevoelig voor vocht van onderen. Mijn Nex-5 is ook gedeeltelijk nat geworden van de miezerregen tijdens een 10-daagse tocht door Noorwegen en heeft daar nooit problemen mee gehad. Ja de lens besloeg op een gegeven moment, maar daar lijken geen permanente gevolgen uit gekomen te zijn.

Water/weerbestendige elektronica is leuk, maar uiteindelijk moet je in dat soort omstandigheden zelfs de meest degelijke camera's beschermen.
Had prijs lager verwacht. In Amerika is die verkrijgbaar voor 1800USD. Omgerekend is dat 1840euro incl btw.
Jammer dat ze niet het nieuwe menu gebruiken van A7S III
Amerikaanse prijzen zijn doorgaans exclusief BTW.
Klopt maarhet is 1500 euro ex btw. Als je 1 op 1 de wisselkoers rekent. Daarbj 21% btw is ongeveer 1800 euro.

Ik vind de prijs vrij hoog voor deze camera die als "budget" wordt neergezet. Zeker als je (iig in Europa) voor ongeveer hetzelfde een Nikon of Canon(of Sony) kan krijgen die in een hoger segment opereren.

als ik van 1500 euro uit ga in Jen (vanuit Japan dus) dan zou ik nog maar op 1920 euro uitkomen met invoerrechten (4,2%) btw en inklaringskosten.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 15 september 2020 08:42]

Welke Canon of Nikon in een hoger segment had je in gedachten?
Zowel de Nikon Z6 als de Canon EOS R5 mikken als concurent van de hoger geplaatste Sony. Daarmee dus ook boven deze camera.

Persoonlijk vind ik de sony te klein en gewoon geen fijne camera. En de Canon blijft al jaren achter qua dynamic range.

Daarnaast is de Z6 met de atamos een beest als film camera, RAW 4k voor zo'n 3000 euro. Dat kan bijna niks. (daarom is de review van tweakers van laatst ook zo jammer) want Nikon wint eigenlijk als je echt fanatiek video maakt.

Ik heb geen ervaring met de Sony lenzen. Maar de nikon "kit" lenzen voor de Z serie (iig Z6 en Z7) zijn echt fantastisch. Ook de 70-200 van nu lijkt weer echt heel goed te zijn.

De fout die ze in mijn ogen maken is om Sigma en Tamron niet gewoon toegang te geven. Dan hadden ze veel meer camera's verkocht en daarbij ook hun eigen lenzen.
Ik zie de Nikon Z6 niet als een hoger segment; daar zijn de verschillen veel te klein voor. De Z6 is over het geheel gezien misschien iets beter, maar heeft ook een iets hogere adviesprijs (we gaan tenslotte geen adviesprijzen met verkoopprijzen vergelijken, toch?). Hij is ook zeker niet op alle punten beter, dus iedere koper zal de voor- en nadelen voor zichzelf moeten afwegen.

De Canon R5 is twee keer zo duur, dus "voor ongeveer hetzelfde geld" gaat totaal niet op.
laat ik het probleem dan anders omschrijven.

Net als de Z5 heeft deze camera in mijn ogen erg weinig toegevoegde waarde. Ze zijn kunstmatig "slechter" en alle camera's tegenwoordig zijn fantastisch.

Ik vind het jammer dat er geen echte budget camera's voor ff voor ongeveer 1000 euro en crop van zo'n 500 euro. Dan kan je veel klanten trekken (inclusief kitlens overignes).

Als Nikon zo'n camera maakt verkopen ze die met bosjes tegelijk. Een kleine camera met de mogelijkheid tot super goede lensen en goedkoop.
Waar wordt de camera als "budget" camera neergezet dan? Volgens mij gaat het hier om de compactheid tov de grotere A7 camera's. Niet zozeer de prijs.

Ik gebruik zelf al jaren de Sony A6xxx serie, mede omdat ik de A7's gewoon te groot vind. Dit camera'tje zou een prima upgrade kunnen zijn. Zeer welkom :)

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 15 september 2020 09:15]

in tegenstelling tot Nederland, houdt de VS prijzen ex btw aan. Dus als je in een winkel iets voor 999 dollar ziet staan, betaal je aan de kassa dus meer.
Klopt, maar $1800 is momenteel €1520 ongeveer dus die €1840 is al inc btw. De adviesprijs ligt hier dus €260 hoger dan in de VS, het lijkt me niet dat dat verschil verklaard kan worden door een verschil in invoerrechten.
Maar we weten allemaal dat er nooit naar de wisselkoers wordt gekeken als prijzen bekend worden gemaakt. Je kunt doorgaans rustig het $-teken vervangen met een €-teken. En dan krijg je € 1800 * 1,21 = € 2178, en dat lijkt meer op de introductieprijs van € 2100,- voor de body alleen. Zelfs iets goedkoper ;-).
Dat was met de tamron 70-180 ook. Maanden lang was deze te koop voor 1500 euro of meer wat zelfs na alle belastingen en invoerechten ver boven de prijs lag. Gelukkig kon ik deze uiteindelijk voor 1300 halen na lang wachten.

Datzelfde zal met deze camera ook wel gebeuren. Schandalig eigenlijk maar wat doe je eraan behalve lang wachten?

Daarnaast dit model is een 'budget' camera dus ik snap de 1800USD prijs eigenlijk ook niet. Dat is zo ongeveer net zo duur als de A7III? Waarom zou je deze kopen, ik denk toch echt dat de prijs eerst een flink stuk omlaag moet.
Hoezo is dit een budget model, waar staat dat?
Ze hebben het compacter en lichter gemaakt dan hetgeen reeds verkrijgbaar is op de markt, maar nergens zie ik Sony zeggen dat het een budget camera is.
Het is een instapmodel. Sommigen lezen dat als budget. In zekere zin is dat ook wel zo, maar het ligt er maar net aan wat je budget is.
Altijd zo geweest bij Sony. A7iii was in US 2000 USD. Dus je hoorde al die YouTubers helemaal los gaan op deze "steal of the century". Best sub 2K camera! En hier in NL mocht je vrolijk 2300 aftikken de eerste 2 jaar.

Als je ook nog wat lenzen nodig had, kon je net zo goed gratis retourtje New York boeken.
Sorry maar is dit nou een FE mount camera? Ik zie het niet vermeld.
De 2e foto geeft redelijk groot in beeld het antwoord al.

En ook wel logisch toch? Sony gaat voor deze camera echt geen nieuwe mount ontwerpen. Zonde van de kosten en bestaande A7 shooters staan meteen buitenspel. Dan zouden ze zich wel heel erg in hun eigen voet schieten.
Ja, FE-mount. In de tekst wordt het niet vermeld, maar op de foto is het goed te zien. :)
Ik vind de reviews van Gerald Undone fijn. Lekkere informatiedichtheid, en een rustiger setting.

https://www.youtube.com/watch?v=QJsEww2j7Ro
Ik gebruik al jaren naar tevredenheid een a6000 maar fullframe blijft toch lonken. Dit leek een leuke upgraderoute maar uit deze review komt naar voren dat de viewfinder ruk is en daar geen kapje omheen zit. Dat is voor mij toch een dealbreaker. Vorige week heb ik een dag fotos gemaakt zonder dat kapje op de a6000 (te lomp uit de tas gehaald denk ik) en dat is toch behoorlijk minder doordat er dan nog een hoop omgevingslicht in je ogen komt.

Dus maar even wachten op de volgende release van deze unit. Maar nieuw glas voor de a6000 stellen we voorlopig even uit ;)
Ik gebruikte mijn A6400 zonder rubberen oogkapje. Dit vond ik handiger omdat ik brildrager ben en zodoende met bril gemakkelijker door de zoeker kon kijken. Met het rubberen oogkapje lukt dit ook wel maar vond het onhandig. Totdat ik ontdekte dat mijn rechterglas van mijn bril onder de krassen zat. Beschadigd door het oculair van de camera. Dus rubberen oogkapje voorkomt krassen op je bril. En een varifocus brilleglas is ook niet goedkoop in aanschaf. Als deze camera geen rubberen oogkapje heeft zal ik hem niet kunnen gebruiken.
Jammer dat de prijs zo hoog is. Ik had wel wat minder verwacht.
Ik ben altijd een Sony fan geweest, ik heb zelf drie body's een Alpha 350 (in de verkoop nu), Alpha 68 en een Alpha 77 mark 1.
Een kleine uitstapje van mij was de aankoop van een Canon 600D die ik ook tussendoor gebruik.
Het is een full-frame camera. Die zijn altijd duur.
Ik vraag me af aan wie ze deze camera willen verkopen. Vloggers, aan de reclamefoto's te zien. Waarom zouden die een FF Sony kopen hiervoor? Canon en Panasonic (en anderen) hebben hiervoor veel goedkopere alternatieven die even compact zijn en prima volstaan (en op sommige vlakken beter zijn).

En als je geen vlogger bent, pak je toch gewoon de A7iii of wacht je op de iv? Compact is leuk maar als je de voordelen van FF wilt gaan plukken, zul je toch grote(re) lenzen er op moeten gaan schroeven en is het snel gedaan met je 'pocketability'.

Dat gezegd hebbende is dit wel veel belovend voor de A7iv. 30MP en flippy scherm, please. :Y)
Voor de voordelen van FF hoef je niet persé grote lenzen te gebruiken. Om dezelfde hoeveelheid licht te vangen moet je bij kleinere beeldformaten een duurder, complexer lensontwerp gebruiken. Deze superkleine kitlens is al vergelijkbaar met een 18-40 F/2.6-3.7 op APS-C, in de praktijk dus een F/2.8-4. Kan jij er een noemen die net zo compact is? Of schroef er een goedkoop F/1.8 primelensje op, bij APS-C ben je dan al aangewezen op grote, dure F/1.2 lenzen. Dus ook met een FF sensor kan je compacte combinaties van body en lens gebruiken, zonder direct de voordelen van die sensor te verliezen.
Dit dus, ik snap er ook niks van. De Sony A7III is voor een vergelijkbaar bedrag te krijgen met een 85mm f/1.8. De A7C lijkt me ergonomisch een achteruitgang, en op de A7III heb ik ook al een SmallRig gezet omdat die eigenlijk al wat te klein in de hand ligt. Veel kleiner "voor onderweg" is de A7C nou ook weer niet, dus waarom niet alleen de compacte lens uitbrengen? Daarnaast levert de A7C een boel custom knoppen in.
Maar goed, gezien de huidige positie van Sony zullen ze dit met de juiste marketing prima kunnen verkopen...
"Voor een vergelijkbaar bedrag", dan ben je ongetwijfeld weer adviesprijzen met verkoopprijzen aan het vergelijken. de A7III had een adviesprijs van €2300 voor alleen de body. Daar ging binnen een jaar €350 af. Als dat ook met de A7C gebeurt, heb je een heel ander verhaal.
Nee hoor. "De kit met de A7C en het 28-60mm objectief komen in oktober op de markt voor een adviesprijs van 2400 euro."

Trek daar jouw € 350 vanaf, dan zit je op € 2050.

De A7III is met terugkerende acties veelal voor €2099 te krijgen inclusief betere lens (85 1.8). Daar heb ik 'm in april ook voor gekocht.

En over een half jaar zal de A7III wel nog meer zakken als Sony inderdaad met de IV gaat komen. Dus ik vind mijn vergelijking nog steeds valide.
Ja, want met de A7C worden natuurlijk gegarandeerd geen acties gehouden. Je probeert tegen beter weten in je gelijk te krijgen.

En een 85mm prime beter dan een 28-60 zoom? Wat is dat nou voor vergelijking? Vind je de Xbox toevallig ook beter dan een koelkast?

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 16 september 2020 06:56]

Lijkt op het idee dat Sony en Fuji samen een "kind" verwekken en de A7c het resultaat is.

Ik denk persoonlijk dat Sony (en 3rd parties) nu de uitdaging zien om nog lichtere (maar lichtsterke) lenzen te gaan bouwen. Want dit is wel een serieuze camera voor de traveler die graag zo licht mogelijk wilt reizen maar met maximale beeldkwaliteit de foto's wil maken.

Wellicht dat ze hiermee Leica shooters willen lokken om de switch naar Sony te maken.

[Reactie gewijzigd door valhalla77 op 15 september 2020 08:43]

Check de Sony RX1.

De moeite om tweede hands op te pikken.
RX1 heeft toch fixed lens ? Dit is bij de 7c juist een plus qua flexibiliteit.
Ja, vaste 35mm lens van Zeiss. Een van de beste lenzen op de markt met die brandpuntafstand. En extreem compact.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee