Samsung brengt Odyssey G5-monitoren met 144Hz-va-paneel uit voor 299 en 349 euro

Samsung heeft de releaseperiode en de prijsinformatie van de Odyssey G5-monitoren bekendgemaakt. Deze monitoren zijn vanaf de maand oktober verkrijgbaar in Nederland. Het 27"-model kost 299 euro, en de grotere 32"-variant krijgt een prijs van 349 euro.

Samsung kondigde de komst van deze monitoren al eerder aan, maar toen ontbrak er nog informatie over de prijs en de releaseperiode. De Odyssey G5-serie bestaat uit een 27" en een 32"-monitor, die voor de rest gelijk zijn. Het zijn 16:9-monitoren met 144Hz-va-panelen, met een resolutie van 2540x1440 pixels, en een helderheid van 250cd/m².

Een kenmerkende eigenschap van de Odyssey G5-monitoren is dat hun kromming een waarde van 1000R heeft. Dat betekent dat de kromming gelijk staat aan de kromming van een cirkel met een straal van een meter. De al beschikbare Odyssey G7-monitoren en de minder hoogwaardige full-hd-schermen uit de T55-reeks hebben ook een kromming van 1000R. Dit is een relatief sterke kromming voor een monitor, aangezien de meeste gebogen monitoren een kromming van bijvoorbeeld 1500 of 1800R hebben, wat neerkomt op een kromming die overeenkomt met de kromming van een cirkel met een straal van respectievelijk 1,5 of 1,8 meter.

De Odyssey G5-monitoren zijn nog niet te vinden op de Nederlandse productpagina van Samsung, maar op de Amerikaanse site zijn de overige specificaties te vinden. Daar wordt een responstijd van 1ms genoemd. Dat is vermoedelijk niet de waarde die hoort bij de een grijs-naar-grijs-responstijd. Verder wordt AMD FreeSync Premium ondersteund, al wordt het bereik niet gespecificeerd. Ondanks de niet al te hoge maximale helderheid van 250cd/m² wordt hdr ondersteund. De contrastverhouding bedraagt 2500:1. De minimale helderheid bedraagt 200cd/m², wat betekent dat de helderheid niet heel ver is terug te schroeven voor bijvoorbeeld het gebruik in donkere omstandigheden.

Samsung-monitoren met kromming van 1000R
Serie Odyssey G7 Odyssey G5 T55-serie
Schermformaten 32", 27" 32", 27" 32", 27", 24"
Resolutie en beeldverhouding 2560x1440px, 16:9 2560x1440px, 16:9 1920x1080px, 16:9
Helderheid 600cd/m² 250cd/m² 250cd/m²
Paneel en verversingssnelheid Va, 240Hz Va, 144Hz Va, 75Hz
Prijzen 32" Onbekend
27" Onbekend

27": 299 euro
32": 349 euro

32" Onbekend
27" Onbekend
24" Onbekend

Door Joris Jansen

Redacteur

02-09-2020 • 15:34

84 Linkedin

Reacties (84)

Wijzig sortering
Ik zie dat de monitor niet in hoogte verstelbaar is.
Het oogt toch knullig wanneer je iets onder je (niet goedkope) monitor moet schuiven. (typisch een blok printpapier)
Ja, dit dus. Ik ben al een redelijk tijdje opzoek naar een niet-belachelijk dure monitor met eisen waarvan ik dacht dat het toch niet al te moeilijk zou mogen zijn om iets te vinden;

- Minimaal 144Hz refresh rate
- Minimaal 1440p resolutie
- Minimaal 24" schermdiagonaal
- Freesync
- In hoogte verstelbaar
- Minimale hoeveelheid ghosting/smearing! (Dit is de voornaamste reden dat ik mijn huidige monitor wil vervangen)

Vooral die laatste 2 blijken echt lastig te zijn, vooral omdat marketing rond response times e.d. vaak helemaal niet te vertrouwen is.

Ik weet niet of ik nou echt zo vreemd ben, maar praktisch elke monitor is by default gewoon te laag, en dan moet ik er inderdaad wat onder zetten. Waarom kunnen die dingen niet gewoon standaard in hoogte verstelbaar zijn, dan?
Koop een vesa standaard, dan kun je hem wel verstellem. (De meeste duurdere monitoren ondersteunen dat)
Idd, dat en je kunt hem ook voor meerdere monitoren gebruiken. Als je 1 van goede kwaliteit koopt, dan gaat ie vele jaren mee.
Kan ik ten zeerste aanraden. Koop dan ineens een arm die je kan vastdraaien aan je bureau, dan verlies je zelfs geen ruimte meer aan je scherm. Zeker als je 2 (of meer) schermen hebt ziet dat er een stuk beter en ordelijker uit. Het kost ook echt niet veel. Ik heb een jaartje geleden voor rond de 70 euro een dubbele arm gekocht op Amazon. Als ik er dan 10+ jaar mee voort kan...

Voordeel is ook dat je gewoon het scherm kan kopen dat de beste specificaties heeft. Als je een goed scherm vindt met een slechte poot, tjah, dan laat je die poot gewoon in de doos zitten.
Ik heb al meer dan vijf jaar de Asus MG278Q die aan al deze eisen voldoet.
rtings.com ? youtube? tweakers is, nee, moet niet de enige source zijn waar je hardware op zoekt.

(https://www.rtings.com/monitor/tools/table/36694 hier paar minuten werk, een lijstje met "compatible" resultaten....)
quote: RobinJ1995
vooral omdat marketing rond response times e.d. vaak helemaal niet te vertrouwen is.
En ja hoor :9
https://www.reddit.com/r/...tm_medium=web2x&context=3
I just got the Q27G2U/BK (flat panel) and I have to say the ghosting is without exaggeration horrible. The 144hz is simply useless because the increase in image fidelity (in fast moving media) is completely overshadowed by the lack of sharpness caused by the ghosting.
https://drive.google.com/...j0iJqMxovhOcZPt6VbxH/view

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 2 september 2020 17:56]

We hebben de LG 27GL850 gekocht en bevalt zeer. Lijkt te voldoen aan je wensen.
Die heb ik ook. Top schermpje, afgezien van de "HDR" weergave, die is om te janken.
Ja klopt. Het is ook geen HDR scherm. Maar met name contrast vond ik toch erg meevallen, gezien sommige comments. Denk op dit moment dat er niet veel betere zijn in deze prijsklasse. Over een paar jaar zal er wel weer een significante verbetering zijn.
Volgens LG is het een HDR10 scherm :+
I know. Eigenlijk zou er een wet moeten komen dat bepaalde claims niet mogen als het niet voldoet aan minimale eisen. In ieder geval wist ik al dat het geen HDR ervaring zou geven bij deze monitor toen we het kochten. ;)
Dan is de Dell S3220DGF misschien iets voor jou?
Precies dit. Niet in hoogte verstelbaar, okay snap ik ergens nog, maar waarom niet de hoogte enigzins afstellen op een fatsoenlijke houding.. Die dingen doen net alsof mn ogen in mn keel zitten
Als je bureau aan een muur staat kan een goedkope boekenplank van de Ikea overigens ook. Bijkomend voordeel is dat je geen wiebelend scherm hebt tijdens het tikken.
c32hg70 of de kleinere van samsugn hebben al die eisen
Ik heb een pre-order staan voor de Eve Spectrum (zelf ben ik voor het 4K144 model gegaan). Hij voldoet aan je eisen en ziet er totaal niet 'gamer' uit alleen hij is nu nog niet verkrijgbaar (2021Q1). Gezien de specificaties wil ik 'm niet belachelijk duur noemen, maar -zeker met de erg mooie stand- is hij ook niet goedkoop.
Als je minimaal ghosting/smearing wil zul je toch echt een TN paneel moeten kopen, niet een VA.
pricewatch: AOC AGON AG241QX Rood, Zwart

Ik ben in bezit van dit product. Prima monitor prijs/kwaliteit houding en voldoet aan je eisen als ik het zo mag lezen.
Maar hij heeft een vesa mount...dus desnoods koop je een mooi armpie er voor.
Met deze formaten is de hoogte al snel te hoog (ergonomisch gezien) en zou je hem eigenlijk lager willen zetten.
Met deze formaten is de hoogte al snel te hoog (ergonomisch gezien)
Waarom dat?
Zelfs bij in hoogte verstelbare 27" Dell en HP schermen zie ik er regelmatig één of twee pakken papier onder liggen..
Ja hallo, en de lange mensen dan? Een monitor met redelijk wat features mag dan op zijn minst ook in de hoogte verstelbaar zijn. Hij staat hier ook vrolijk op zo'n klein monitorkastje met lades er in om hoog genoeg te zijn.

En correct me if i'm wrong, maar je wil toch altijd met je ogen ongeveer tegen de bovenkant van een monitor aan kijken?
Bovenkant? Gewoon het midden van de monitor hoor?

Verder snap ik het probleem niet. Momenteel is VESA wel de standaard om een eigen monitor-arm aan te zetten, dat maakt het zetten naar de juiste hoogte ook meteen een stuk makkelijker. En dat geeft vaak ook veel meer ruimte op een bureaublad

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 2 september 2020 16:04]

Nee, ergonomisch gezien is de bovenkant het beste.

Daar heb ik zelf ook schijt aan, ik heb mijn ogen op ~3/4 van m'n scherm als ik recht vooruit kijk.
Ergonomisch gezien doe je het juist goed. Ongeveer 5-10 cm onder de rand van het scherm maar dan hebben het het over kleinere panelen. Over het algemeen is 2/3 van onder een goede maatstaaf.
Heb op amazon zo’n glasplaat met twee gebogen aluminium poten eronder gekocht, is zo’n 14cm hoog dus perfect, toetsenbord past er ook goed onder, ziet er naar mijn idee erg elegant uit
Ondanks de niet al te hoge maximale helderheid van 250cd/m² wordt hdr ondersteund.
Jullie mogen echt wel wat kritischer worden in de berichtgeving over dit soort monitoren met lachwekkende 'features'. Het toevoegen van HDR ondersteuning op een scherm met 250cd/m² en geen local dimming is totaal zinloos en levert daarnaast ook nog eens slechtere beeldkwaliteit op dan SDR. Het scherm kan immers helemaal geen HDR laten zien, terwijl het dat wel probeert. Het resultaat daarvan is malen slechter dan gewoon een SDR signaal vertonen. Hetzelfde geldt ook voor vrijwel alle monitoren met een VESA HDR600 of hoger rating zonder FALD, waar ook zelden in de berichtgevingen iets over benoemd wordt.

Linus heeft hier ook een video aan gewijd voor de geïnteresseerde: https://www.youtube.com/watch?v=0srgPxK-WhQ
250cd/m² is voor SDR al een lachertje en cheap.

Wel moet ik zeggen dat ik voor een monitor HDR600 meer dan okay vind en ik weet niet of ik uberhaupt meer nits zou willen maar dat is persoonlijk.
Tijdje met een 38GN950 gespeeld en ik vond HDR600 voldoende voor zo dichtbij.

HDR400 moet idd gewoon afgeschaft worden
Wel moet ik zeggen dat ik voor een monitor HDR600 meer dan okay vind en ik weet niet of ik uberhaupt meer nits zou willen maar dat is persoonlijk.
Een monitor met een HDR600 rating is inderdaad meer dan goed voor SDR weergave. Wil je er echter HDR op tonen, dan is contrast van groot belang. Het probleem zit hem dan ook in de backlight. Bij verre de meeste schermen met een HDR600 rating hebben geen individuele dimming zones (FALD LED of OLED) en moeten het doen met een edgelit backlight. Daarmee kun je simpelweg niet het contrast halen die nodig is voor HDR weergave. Dan maakt het niet uit of je HDR400 of HDR1000 ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door JackDashwood op 2 september 2020 18:07]

Ben het met je eens, maar er wordt ook ''ondanks & ondersteund'' geschreven en niet 'geschikt' voor HDR, wat in feite ook zo is. Het is ook een industriebreed probleem. Je ziet het ook bijv. bij budget en mid-range lcd tv's. Zelfs high-end IPS tv's van LG met FALD zijn door de techniek niet geschikt omdat ze de helderheid beperkt moeten houden om schermuniformiteit en blooming in toom te houden. Daarnaast heb je nog het probleem van aanbieders die HDR forceren. Netflix doet dit bijvoorbeeld en is alleen te voorkomen door het HDR-signaal over HDMI uit te schakelen. KPN deed dit ook.

Uiteindelijk is zelf onderzoek doen en (professionele)reviews lezen het beste wat men kan doen. Tweakers schrijft bijv. in deze review ook:
We hadden bij televisies in deze prijsklasse geen hoge verwachtingen van de hdr-weergave.
Om beelden die een groot dynamisch bereik hebben, overtuigend weer te kunnen geven, heb je nu eenmaal een beeldpaneel met een groot contrast nodig. Dat is dus een oledscherm of een lcd met full array local dimming. We zien dat alle televisies flink tekortschieten wat maximale helderheid betreft. Wat ons betreft hoef je geen van deze televisies te kopen voor de hdr-weergave; het is mooi dat ze geschikt zijn om hdr-signalen weer te geven, maar dat ziet er vervolgens nagenoeg hetzelfde uit als sdr.
Kritisch is men, bij reviews althans, gelukkig wel. Persoonlijk zou ik bij lcd's liever HDR1000 en een VA paneel zien met voldoende dimming zones.
En wat is de doelgroep bij deze specifieke kromming? Extreem bijzienden? Is het idee dat de gebruiker dan op 50 centimeter afstand zit? Ikzelf ben ook bijziend maar zit toch minstens op 60 centimeter afstand.
Omdat je 50cm zegt, vermoed ik dat je straal en diameter door elkaar haalt. De straal is namelijk de helft van de diameter, oftewel de straal is de afstand van het middelpunt tot de cirkel.
Dus op een kijkafstand van 1m heeft deze monitor een perfecte curve rond je hoofd.
Je hebt gelijk, ik haalde straal en diameter door elkaar. Dank je. :D

Dan nog vraag ik me af wat de doelgroep is en waarom deze dan geschikt(er) is.
Er zijn in mijn inzien een aantal zaken die hier spelen. En die een rol spelen waarom deze kromming een positieve ervaring kunnen geven.

Ik heb een LC27HG70 wat een 27" 1800R monitor is. Dus op 1.8m zit ik in het center van de monitor.

Nu:
1. Hoe groter het scherm, hoe meer vervormd een beeld kan geraken bij de randen. Als je dezelfde breedte van scherm bij een plat scherm en een curved scherm gaat vergelijken dan is een plat scherm minder breed en zal dus het beeld aan de randen wat op elkaar gepakt zijn.
https://www.researchgate....Bottom-the_fig1_324278227
Nu zijn onze hersenen best wel goed in dat soort vervormingen te corrigeren. Bedenk bv dat het beeld dat via onze ogen binnen komt ondersteboven is!

2. Een scherm heeft vaak de beste kleur weergave als je er loodrecht naartoe kijkt. Hoe meer je onder een hoek kijkt, hoe minder de kleuren er uit zien. Hoe groter het scherm hoe groter de hoek natuurlijk waarmee je naar de rand van het scherm kijkt. Dus grotere schermen gaan een slechtere kleurweergave hebben als je naar de randen kijkt vanuit het midden.
Met een 1000R scherm en een kijkafstand van 1m kijk je eigenlijk naar elk deel loodrecht naar het scherm.

3. Dit is ook al door @Sn0wblind aangehaald, immersie. Als jij bv een race sim aan het spelen bent en een deel van het scherm is ook meer langs je hoofd, waar bv de zijramen van de wagen kunnen zijn en dus het landschap langs je door zoeft, dan geeft dat een gevoel alsof je meer in het spel zit. Het gaat dan richting het echte VR. Kijk maar eens naar van die racesim stoelen waar de schermen tot 180 graden rond de speler zijn gepositioneerd.

Dus zeker de eerste 2 punten geven dat indien de kijkafstand exact de kromming is, er het minste vervorming optreed. Bij mijn 1800R is dat 1.8m, wat best een afstand is voor aan een pc. Bij een 1000R monitor geeft dat een afstand van 1m, wat meer reëel is.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 2 september 2020 18:39]

Immersie is het sleutelwoord. Alleen een curve bij een 16:9 formfactor vind ik niet echt de juiste usecase. Op 32:9 is het toch wel heel erg relaxed.
Eens. Het probleem met dit soort dingen is dat ik soms het idee heb dat het scherm helemaal niet rond is maar een soort parabool. De randen lijken nog wel recht. Dit idee heb ik bijvoorbeeld ook bij de G9. Laatste ~10cm is gewoon recht.
Ja de G7 en G5 hebben inderdaad dat probleem, lijkt meer dan alleen een optische illustie te zijn want na het overtrekken in photoshop is ongeveer 15% a 20% aan de uiteindes gewoon recht.

De voorgangers met minder kromming hebben dit niet gek genoeg. Denk dat het gewoon het limiet is vak een VA paneel.

Heb het even getekent in photoshop en wanneer ik het midden van het paneel aan een kromming weet te matchen beginnen de uiteindes weg te lopen

https://imgur.com/ZCGqBJG
Ik krijg nog een 404, maar ik geloof je hoor. Das een behoorlijk verschil Het is wel vervelend dat juist die kromming aan de uiteindes er voor moet zorgen dat het beter kijkt. In het midden boeit het juist niet zoveel. Gaat nou juist om het verschil tussen midden en zijkanten van het paneel right?

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 2 september 2020 18:05]

Lijkt echt een stap te ver te zijn voor Samsung om een sterkere kromming te maken. Zoals je zegt gaat het om de uiteindes. Er zijn qua Odyssey G9 veel meldingen er scherm lagen los lijken te komen, vermoedelijk vanwege de kromming. De voorganger CRG9 had dit probleem niet maar daar is de kromming ook een stuk minder hevig.
De G9 heeft nog wel meer issues helaas. Weet niet of je reddit een beetje in de gaten houd, maar zijn nogal wat QC issues lijkt het.
Ik zie inderdaad veel voorbij komen, de zogenaamde flikkeringen in het beel dbij gebruik van Gsync/Freesync is te verklaren alleen. VA panelen hebben meer helderheid op hogere refresh rates. Dus zodra je onder in de VRR range terecht komt dan schakelt je GPU automatisch naar de 240hz meteen totdat je weer in de 48 tot 240hz fps range komt en dat zorgt voor het schakelen tussen minder helder en helder beeld heel snel totdat je gewoon stabiel op hogere refreshrates de game weet te draaien.
Klopt. Dat is dan ook meer een issue van prioriteiten en slechte hardware combinaties dan wat anders.

Schijnt echter ook last te hebben van backlight bleed en dode pixels. Ook shipping gaat soms gruwelijk fout dus de doos lijkt ook niet per se goed ontworpen.
Die tien centimeter verschil die je noemt vind ik wel toevallig. Ik heb zelf een 34 inch ultrawide met een 1900R kromming. Zelfs ondanks die kromming is mijn kijkafstand naar het midden 88 centimeter, maar naar de zijkant al 96.

(Oké is geen tien centimeter verschil, maar toch meer dan ik dacht :+ )

Edit:
Zo'n krom scherm went (in mijn geval) trouwens wel erg snel. Zeker bij de ultrawide die ik heb zou ik deze nu zelfs een stuk krommer willen eigenlijk.
Deze: pricewatch: LG 34UC99-W Wit

[Reactie gewijzigd door Melkunie op 2 september 2020 15:54]

En wat is de doelgroep bij deze specifieke kromming?
Een kleiner verschil tussen de minimale en maximale afstand tussen ogen en scherm.. bij 100cm afstand is de afstand overal gelijk.
Elke keer als ik de titel zie denk ik van mooi, kom maar op! Maar als je dan gaat lezen valt het steeds weer tegen. Dan weer een kromming van 1000R, dan weer een lage helderheid, dan weer geen 1440p. Ik kan de "perfecte" monitor nog steeds niet vinden..
LG 34GN850 is de ultimate monitor voor mij, heeft alleen nog al een prijskaartje..
Jammer van het lelijke design, de G7 komt er goed af bij tftcentral, maar het design weerhoudt mij ervan deze aan te schaffen.

Jammer dat er geen fatsoenlijke game monitoren zijn met een normale uitstraling en zonder RGB.
LG 38WN95C Wit, Zilver :D

Naar die zat ik zelf ook net wat te kijken.
Beetje prijzig momenteel maar wou even afwachten tot na de release in eind september wat het zegt.
Weer een vrij zwakke helderheid in deze prijsklasse. 250 kan in 2020 echt niet meer.
Waarom niet?
Ik kies regelmatig voor minimale helderheid in de instellingen..
250 nit sis bij gemiddeld achtergrond ligt te weinig. Tenzij je nonstop je gordijnen dicht hebt of geen TL buizen op kantoor hebt is 250nits niet voldoende. Vaak is deze helderheid berekent zonder de anti reflectie coating. Het zal dus in de praktijk dichter bij de 220nits hangen.
Heb je een referentie? Kan dat echt nergens terugvinden.
Als ik iets vind is het dat 120 - 150 cd/m2 aangeraden wordt.
Eigen ervaringen, heb er geen referentie voor. Had alleen altijd problemen met 250 nits schermen waar zodra er licht op scheen van buitenaf dat het gewoon niet zichtbaar meer is. Wit wordt grijzig, contrast verdwijnt etc.
Als je je scherm zo helder zet dat je het met direct zonlicht gaat zien, hoop ik niet dat er af en toe een wolkje voor de zon komt, dan heb je direct lasogen.
Daar hebben ze auto dimming sensoren voor ;).

Even ter vergelijking. Veel top end smartphones zitten boven de 800 en soms zelfs boven de 1000.

Dat Apple display waar iedereen zo over loopt te zeiken omdat de stand zo duur is heeft peak brightness van 1600nits en 1000 sustained.

250 is echt laag voor kantoor omgevingen. Een beetje werklaptop zit op het dubbele.
250 is misschien te laag voor een kantooromgeving, maar ik krijg toch bar weinig aanvragen voor een 1440p@144Hz scherm bij ons op kantoor.
Snap ik, maar gezien de huidige situatie waar belastingdienst ook al makkelijker omgaat met thuiswerk vergoedingen voor apparatuur en “gerei” ga je dat ws wel meer zien. Bij ons wordt dat lijntje iig wel vager.
Serieus? Voor welk normaal kantoorwerk is een 144Hz toegevoegde waarde?
Dat is het punt juist. Mensen gaan die apparaten thuis dus ook gebruiken voor andere dingen dan werk. Ik kan bijvoorbeeld via bruto-netto regeling hardware bestellen die voor werk gebruikt wordt. Niets verbied mij echter diezelfde hardware ook in te zetten voor “plezier” ik betaal er immers wel zelf voor. Uiteraard ga ik dan het nuttige met het aangename combineren.
Even ter vergelijking. Veel top end smartphones zitten boven de 800 en soms zelfs boven de 1000.
Ter info: smartphones worden af en toe buiten gebruikt. ;)
250 is echt laag voor kantoor omgevingen. Een beetje werklaptop zit op het dubbele.
Bron?
Tussen de 200 en 300 is wat ik voornamelijk tegenkom.
Niet iedereen gebruikt een Macbook. ;)

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 2 september 2020 22:25]

Ja dat ze buiten worden gebruikt snap ik. Doe ik momenteel ook :P.

En wat betreft werklaptops, Dell XPS heeft ook 500 en kan zelfs nog 20% helderder als ik hier even op google. HP Zbook 15 G5 doet 613.

En lenovo p52 doet een schamele 320 en daar had ik af en toe wel moeite mee, zeker in de buurt van een raam (wat in kantoren vaak aanwezig is).

Het ligt natuurlijk ook aan de content op het scherm. Als dat vaak wit is dan is iets minder helder vaak wel handig. Als dev met darktheme is algehele helderheid minder belangrijk en peak brighness vaker in gebruik.

Als ik even verder kijk naar recente reviews van hier dan zie ik bijvoorbeeld dit:
reviews: Lenovo IdeaPad 5 15ARE - Ryzen 5 4500U presteert uitstekend Bijna 700
reviews: MSI Prestige 14 - Vederlicht met goed scherm en 15W-hexacore 609

reviews: Dell XPS 13 9300 - Maximaliseren in alle dimensies 600

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 2 september 2020 22:46]

Dell XPS heeft ook 500 en kan zelfs nog 20% helderder als ik hier even op google.
Sommige XPS modellen, zeker niet alle.

Als je reviews: Lenovo IdeaPad 5 15ARE - Ryzen 5 4500U presteert uitstekend bekijkt zie je dat de meeste laptops toch onder de 400 zitten.
Dat klopt. Maar niet allen zijn dan ook specifiek werklaptops. Een paar die daar in opvallen zijn bijvoorbeeld wel de de MS surface apparaten, maar die hebben volgens mij OLED/IGZO panelen met een veel beter contrast? Helderheid kan dan ook een stuk lager zijn doordat heldere delen veel meer opvallen.

Voor gaming laptops is het bijvoorbeeld ook veel minder interssant daar die vaak in ninder goed verlichtte ruimtes worden gebruikt (als in niet op kantoor).

Op een paar na zitten ze echter wel allemaal boven de 250 en dat is niet veel.
Wat ie dus ook niet kan, omdat de minimale helderheid dus weer belachelijk hoog is. Dit is gewoon een model wat op de Odyssey merknaam mee moet liften en verder niks mocht kosten.
Een kantooromgeving heeft een lichtsterkte tussen de 320 en 500 lux. Lux kun je omrekenen naar nits door te vermenigvuldigen met pi.
Lux and nits are both measurements of illuminance or illumination. In other words, they are measures of the intensity of light. Analogous to force, the unit "lumens" measures how hard light is pushing off of a light source. When it's spread out over a specified flat surface, you get lumens per square centimeter, analogous to pressure. One lumen per one square centimeter is exactly 1 lux. Similarly, a nit measures light "force" per steradian - essentially, per a curved surface.
Als je dus uitgaat van een max helderheid van 500 lux in een ruimte kun je dus nooit een scherm gebruiken wat lagere helderheid heeft dan dat. Dan zie je vrijwel niks meer.

Dus in theorie zou je dan dus minstens een helderheid van 159,155 nits nodig om überhaupt dezelfde helderheid te hebben als je omgeving.

Mijn macbook heeft een maximale helderheid van 500 sustained en dat vind ik soms al te weinig op kantoor.
Dan zie je vrijwel niks meer.
Het zal niet voor iedereen hetzelfde zijn maar ik zie gewoon alles nog..
Luminance - we aim for 120 cd/m2, which is the recommended luminance for LCD monitors in normal lighting conditions
https://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2715h.htm#panel
Brightness: High-end monitors these days have brightness around 300 to 350 cd/m2. Extra brightness may be handy if you work in a well-lit room or next to large windows. However, too much brightness is a recipe for eye strain. As long as brightness options reach 250 cd/m2, your monitor is good to go. That said, if you want one with HDR support, the more peak brightness the better to best take advantage of that technology.
https://www.digitaltrends...tor%20is%20good%20to%20go.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 2 september 2020 22:24]

Ja exact. “Normal lighting conditions” is gewoon bij jouw thuis “op de bank”.

Een goed belichtte kamer in de vorm van kantoorruimtes gaan daar ver overheen. En afhankelijk daarvan is 250 nit zelfs aan de lage kant. Zoals ik zei om puur op hetzelfde niveau uit komen als omgebingslicht heb je dan dus al minstens 160 nit nodig. 250 is dan oke maar absoluut geen vetpot.

Ik kan je zo het artikel waar ik het in vond niet geven want zit op mobiel maar zal Morgen even kijken.
Het woord Odyssey roept nare herinneringen op.
Nou inderdaad, echt waardeloos om er zo lang over te doen om thuis te komen na het beleg van Troje en dan thuis ook nog eens niet herkend te worden!
Die heeft toch betrekking op de zoektocht naar dat ene scherm zonder mankementen?
Hmm krom scherm en 1440p op een grotere diagonaal dan 25 inch...niet voor mij
Geen G-sync variant ?
vaak zijn dit soort schermen wel g-sync compatible, maar kost het extra om het logo "g-sync" erop te plakken.
Sja, wat kun je hiermee, als ze downgraden dan ook echt helemaal he.
Als ze nou een plat scherm maar met hetzelfde paneel als de G7, zonder usb hub en met maar 1 hdmi aansluiting hadden . Pricerange 400-500€ , dan was het echt een winnaar geweest.
G7 is op dit moment een van de best beoordeelde monitors ( source :rtings) maar de prijs is relatief hoog vergeleken met de bekende toppers zoals de LG 27gl850/27gn850 .
Enige hoop is dat de VA paneel on-par presteert met de G7 qua responce/input lag.
Offtopic: Ik kijk uit naar de reviews van de Dell S2721DGF, uitgerust met de lg 27gn850 paneel.
Ergonomisch meer mogelijkheden en goedkoper dan de LG's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee