Cat S62 Pro-smartphone krijgt verbeterde warmtecamera en kost 649 euro

Het Britse bedrijf Bullit Group heeft de Cat S62 Pro gepresenteerd, een rugged smartphone met warmtecamera. Ten opzichte van de S61 heeft de nieuwe telefoon een verbeterde FLIR-warmtecamera, maar geen luchtkwaliteitsmeter of lasermeter.

De Cat S62 Pro wordt geleverd met een Qualcomm Snapdragon 660, die op maximaal 2.0GHz geklokt is, 6GB geheugen en 128GB opslag. Eventueel is de opslag uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Bullit erkent dat de drie jaar oude Snapdragon 660 een opvallende keuze is, maar zegt hiervoor te hebben gekozen omdat Qualcomm 'deze nog lang blijft ondersteunen'. Bullit claimt dat het door deze soc drie jaar beveiligingsupdates en een upgrade naar Android-versie 11 kan beloven. Standaard wordt de S62 Pro met Android 10 geleverd.

Als warmtecamera krijgt de S62 Pro de FLIR Lepton 3.5-sensor. Deze heeft een resolutie van 160x120 pixels, waar de S61 nog een warmtecameraresolutie van 80x60 pixels had. Bullit claimt dat de camera een bereik heeft van -20 tot 400 graden Celsius en een warmtebron op dertig meter afstand kan herkennen. De gebruiker moet het verschil tussen mens en dier op twintig meter kunnen herkennen. De camera heeft een afwijking van 5 graden Celsius, maar kan volgens Bullit goed temperatuurverschillen meten. Door deze temperatuurverschillen te vergelijken, kan de Cat S62 Pro volgens Bullit voor bijvoorbeeld triage-doeleinden gebruikt worden.

Het scherm is een 5,7"-lcd met een resolutie van 2160x1080 pixels en is beschermd met een laag Corning Gorilla Glass 6. De telefoonmaker koos bewust niet voor een oledscherm, omdat dat moeilijker te beschermen is tegen valschade. Bullit benadrukt juist de stevigheid van de S62 Pro, die ip68- en mil-spec-810G-gecertificeerd is. Dit betekent dat de telefoon bijvoorbeeld stofdicht is en een val van 1,8 meter op een stalen plaat moet kunnen overleven. De S62 Pro is volgens Bullit te reinigen met zeep, alcohol of een bleekmiddel.

De accu van de telefoon heeft een capaciteit van 4000mAh en is niet verwisselbaar. Wat reguliere camera's betreft heeft de Cat S62 Pro achterop een 12-megapixelsensor van Sony en voorop een 8-megapixelcamera. Bullit zegt de camerasoftware te hebben aangepast, waardoor het bijvoorbeeld eenvoudiger is om het beeld tussen de warmtecamera en de reguliere camera te wisselen.

Achter op het toestel zit een vingerafdrukscanner, aan de zijkant zit een instelbare, gele knop. De telefoon meet 158,5x76,7x11,9mm en weegt 248 gram. Voor het opladen gebruikt de telefoon een usb-c-aansluiting, die ondersteuning heeft voor Quick Charge 4. De telefoon komt beschikbaar als enkel- en dualsim.

Waar de S61 nog met luchtkwaliteitsmeter en lasermeter werd geleverd, is dat bij de S62 Pro niet het geval. Bullit claimt dat kopers nauwelijks behoefte hadden aan die functies. De Cat S62 Pro kost 649 euro en moet in de komende weken beschikbaar komen.

Cat S62 ProCat S62 Pro

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-07-2020 • 13:32

46

Reacties (46)

46
46
27
4
0
8
Wijzig sortering
Een correctie mbt de resolutie van de Flir Lepton camera. Deze is namelijk bij de S61: 80x60. de S62 heeft een resolutie van 160x120. Deze word gecombineerd met de "normale" camera voor een infrarood overlay. Thermal cameras met hoge resolutie zijn namelijk erg prijzig dus wat indeze artikel staat klopt niet.

In dit artikel staat de juiste resolutie. de S61 had ca. 5000 pixels (80x60) en de S62 heeft ca 20.000 pixels (160x120)

[Reactie gewijzigd door ATB op 24 juli 2024 01:16]

Correct; volgens de informatie van FLIR, die de thermische camera levert, is de resolutie van de Lepton 3.5 module inderdaad 'maar' 160 x 120 pixels: https://www.flir.com/products/lepton

Nu is dit voor een gewone camera een resolutie waar je 10 jaar geleden al niks mee kon. Maar voor een thermische camera is dit een zeer bruikbare resolutie. Helemaal als deze als overlay over het gewone camerabeeld wordt geplaatst; dan is de resolutie van de thermische camera ruimschoots voldoende.

[Reactie gewijzigd door Theo op 24 juli 2024 01:16]

Ik kocht 5 jaar geleden al een kleine FLIR one module voor een iPhone (6 dacht ik), kostte een paar honderd euro en werkt nog steeds. Die module heeft een resolutie van 160x120. Dus om 5 jaar later nog met dezelfde resolutie af te komen is erg mager.
Thermische camera's met hoge resolutie (in pixels en dynamisch bereik) vallen daarnaast ook onder een wapenwet of andere juridische beperking. (Zal het artikel nummer er nog even bijvoegen). En daarnaast heb je ook nog de beperking dat voor een goed beeld de camera gekoeld dient te worden, daar de warmte van de sensor zelf een nabij liggende componenten ook ruis introduceert.

Update:
Het betrof beperking op export van infrarood camera's vanuit Amerika. Hieronder ook al genoemd door @jeroen3 (ITAR).

[Reactie gewijzigd door un1ty op 24 juli 2024 01:16]

Voor een goed beeld hoeft de sensor niet meer gekoeld te worden. zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Microbolometer
A microbolometer is a specific type of bolometer used as a detector in a thermal camera. Infrared radiation with wavelengths between 7.5–14 μm strikes the detector material, heating it, and thus changing its electrical resistance. This resistance change is measured and processed into temperatures which can be used to create an image. Unlike other types of infrared detecting equipment, microbolometers do not require cooling.
160x120 is overigens nog steeds een hele gangbare resolutie. Ik heb een Testo 875i1 warmtebeeldcamera met die resolutie. En daarmee kan je meer dan prima warmtebeeldfoto's voor bijvoorbeeld gebouwthermografie maken.
De resolutie van de camera is helaas alleen niet zo hoog. De sensor heeft een resolutie van 160x120 (was bij de s61 80x60) maar dit wordt met "MSX" van flir gemixt naar 1440x1080. het lijkt dus vooral veel beter.
Warmtebeeldcamera's zijn ITAR producten.
De framerate is beperkt tot 9 Hz en de sensorgrootte en type zijn gereguleerd.
Als je alleen wil verkopen in de Wassenaar Agreement landen mag je wat grotere sensoren maken, maar de framerate begrenzing blijft zonder dual use verklaring.

Anders kon iedereen warmtezoekende drones bouwen, en dat wil men liever niet.
Is ITAR (moest ik opzoeken; staat voor International Traffic in Arms Regulations) de reden warmtecamera's zo'n lage resolutie hebben (en zo duur zijn)? Er zijn geen technische bezwaren?
Er zijn wel wat technische bezwaren. Maar vooral economisch door de wapenwetten.
Technisch moet je uiteindelijk de sensor koelen om er nog noemenswaardig ruisvrij beeld uit te krijgen. En al helemaal als je absoluut precieze metingen wil doen. Dus niet alleen relatieve verschillen wil zien.
Plus je lensje is inderdaad een bijzonder materiaal, zoals @Theo al opmerkt.

De sensor is een overigens een array thermopiles.

Plus dat niet iedereen zo'n ding nodig heeft.
De markt is pas los gekomen toen FLIR de Lepton sensor ging verkopen. Dat is eigenlijk wat iedereen gebruikt. Ook in deze smartphone. En dat is volgens mij ook nog de enige aanbieder.
https://www.flir.com/products/lepton

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 24 juli 2024 01:16]

"Lepton" is een merknaam van FLIR dus uiteraard wordt die alleen door hen gemaakt. Maar er zijn er meer die portable camera modules maken, vaak zelfs met hogere resolutie dan FLIR. https://www.thermal.com/oem.html
Er zijn juist wel technische bezwaren; waar een gewone (goedkope) camera niks meer is dan een CCD/CMOS chipje dat licht kan opvangen samen met een lensje van een paar cent bestaat een warmtebeeldcamera uit een speciale lens van germanium en sensoren die vrij kostbaar zijn om te produceren.

Je hebt thermische 'camera's' van één pixel; de IR thermometers. Deze zijn bij Ali een tientje, en hebben geen glaswerk nodig. Het merendeel van deze prijs zit 'm in de IR module, simpelweg omdat deze modules gewoon niet goedkoop zijn om te maken helaas :'(

Een thermische camera met een resolutie van1080p met één standaard lens met vaste focus (die je ook nog eens handmatig moet focussen) kost je ook al snel 20.000 euro...
Heb even gezocht en er zijn wel webshops waar je een drone met warmtecamera kan kopen van 30 hz en 640 x 512 pixels van DJI. Kost wel 14.000 euro voor de camera.
De resolutie zelf is iig al 2x zo hoog en 2x zo breed, = 4 keer zo veel informatie. Dat weg wimpelen omdat die data daarna nog verder wordt opgekrikt vind ik ook niet helemaal eerlijk.
Daarom heb ik er ook de oude resolutie bij gezet. Zeker is het veel beter en meer dan genoeg voor de meeste klusje in en om het huis. (lekkage opsporen of warmtelekken vinden) Maar om nou te adverteren met 1440x1080 is ook niet helemaal eerlijk
Die soc is een beetje een meh. Er hoeft geen high-end soc in, maar waarom geen 730 of 845 erin stoppen? Qua extra kosten zal het echt wel meevallen.Leuk dat je kunt upgraden naar Android 11 maar als het ding traag is dan heb je er niet zoveel aan.
Ik heb zelf de Flir One (versie 2) Deze destijds voor 250,- gekocht. je kan het op elk toestel met micro usb vast zetten (of met een tussenstuk van micro usb naar usb-c voor nieuwe toestellen) Deze functioneer best goed. Gelukkig heb ik versie 2, want deze heeft een resolutie van 160x120. De "nieuwe versie 3 heeft bij de standaard versie maar 80x60 en de pro versie heeft 160x120 (voor een prijs van ca 500,-!!!)

Off topic. ik ga binnenkort de micro usb vervangen met een usb-c aansluiting. Mooi voorbeeld via deze video op youtube. :)

[Reactie gewijzigd door ATB op 24 juli 2024 01:16]

Usb-c op de Flir One, dat zou ik ook graag willen! Gebruik nu m'n oude tablet om deze te kunnen blijven gebruiken.
Vind mezelf alleen niet bedreven genoeg met de soldeerbout om aan een apparaat te gaan werken wat het nog doet :+

Erg nuttig apparaatje trouwens die Flir One.
Heb zelf een Seek met microUSB die met een adapter naar USB-C niet werkte op mijn Xiaomi Mi A3. Blijkt dat er verschillen zitten in adapters, kwam ik via YouTube achter (https://www.youtube.com/watch?v=DQMWwYrXb2A). Heb de adapters van het merk ICZI besteld op Amazon en nu werkt het prima (oorspronkelijke product kan ik niet meer vinden op Amazon, dit lijkt dezelfde te zijn: https://www.amazon.com/Ad...or-Nintendo/dp/B06XTP1JT2).

[Reactie gewijzigd door Roni67 op 24 juli 2024 01:16]

Als je een hoge resolutie wil voor een redelijke prijs, kan je ook naar die van het merk Seek kijken, die doen 206x156 voor 250 euro.

Helaas ziet die er wel goedkoper uit :) Ik heb er pas naar gekeken omdat ik er eentje wilde, en die vond ik de beste prijs/kwaliteit verhouding hebben. Maar met Corona is de prijs omhoog gegaan en het blijft best veel voor iets dat je niet elke dag gebruikt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 01:16]

Door deze temperatuurverschillen te vergelijken, kan de Cat S62 Pro volgens Bullit voor bijvoorbeeld triage-doeleinden gebruikt worden.
Triage van wat? Ik zie hier een aantal keer vergelijkingen met mensen en dieren voorkomen dus ik gok bedoelt voor Koorts herkenning van Coronapatienten?
De camera heeft een afwijking van 5 graden Celsius
Nee dus, gaat em niet worden. Als jouw lichaamstemperatuur 37 graden zou zijn met een marge van 5 graden zou je relatief vaak doodziek zijn. 32 graden of 42 graden hoef je geen warmte camera voor te hebben om te zien dat iemand ziek is. Dat zie je direct. Als een volwassene meer dan 40 graden koorts heeft loopt ie niet heel jofel over straat. Zelfde met <35. Dan ben je gewoon onderkoelt.

Ik snap dat het hip is om nu dingen te maken voor corona bestreiding, maar dit apparaat is daar absoluut niet geschikt voor.
Misschien wel met een referentieobject in de buurt met een constante (gezonde) temperatuur? Ik weet ook niet of donkere mensen anders uitstralen dan lichte. In de tekst lees ik dat de relatieve verschillen wel duidelijk zijn.
Ja maar dat betekent dus dat de camera in principe geen afwijking zou hebben voor relatieve temperatuurverschillen, maar dat het eigenlijk gewoon geen idee heeft wat het absoluut zou moeten zijn en maar een gokje doet. Kan hoor, maar erg handig lijkt mij dat niet. Ik weet niet hoe hoog de resolutie is in dat opzicht. Als het per 0.1 graden celsius gaat dan oke. Maar 2 is bijvoorbeeld al veel te onnauwkeurig.

Als je testobject dan netjes 37 graden is kan de persoon ernaast ergens tussen de 36 en 38 graden vallen. beiden zijn een probleem.
Die camera's calibreren zichzelf meestal, dan gaat er even een klepje voor de lens. Maar wellicht zit dat hier niet in vanwege de dikte, dat is wel mogelijk.
Triage doeleinden is bijvoorbeeld om noodzaak van directe behandeling te bepalen, wat bij bijvoorbeeld een ongeval met meerdere slachtoffers van levensbelang kan zijn. Los daarvan is dat niet de opzet van de warmte camera en heeft ook niets te maken met "hip zijn met een apparaat voor corona bestrijding" maar meer voor toepassing bij bijvoorbeeld (hoogspanning) constructiewerk.
En daarom vind ik het heel bijzonder dat er geen specificatie wordt gegeven over welke vorm van triage.

Want als het gaat om menselijke temperatuur is een afwijking van 5 graden celsius gewoon niet fijnmazig genoeg. Dan kun je net zo goed gewoon zelf voelen.
heeft ook niets te maken met "hip zijn met een apparaat voor corona bestrijding" maar meer voor toepassing bij bijvoorbeeld (hoogspanning) constructiewerk.
En dan heeft de vergelijking met mensen en dieren ook helemaal geen nut. Op dergelijk constructie werk is 5 graden peanuts en gaat het om veel grotere verschillen. Het tweakers artikel suggereert met de vergelijking iig richting mij dat het gaat om Medische triage.
De gebruiker moet het verschil tussen mens en dier op twintig meter kunnen herkennen. De camera heeft een afwijking van 5 graden Celsius, maar kan volgens Bullit goed temperatuurverschillen meten. Door deze temperatuurverschillen te vergelijken, kan de Cat S62 Pro volgens Bullit voor bijvoorbeeld triage-doeleinden gebruikt worden.
Dit stuk geeft bij mij in ieder geval het gevoel alsof men het wil marketen in de strijd tegen corona.


En Ja hoor:
This makes it an ideal technology for initial triage screening of people as they pass by the thermal camera at a distance of one to two meters (from public service personnel to security guards, in entrances and at reception desks or simply as personal protection when people enter our homes). Elevated skin temperature will show up clearly as a contrasting colour on the display.
"easy to use mass screening device", maar totaal niet nauwkeurig genoeg om daar überhaupt wat zinnigs over te kunnen zeggen?

https://www.catphones.com/en-us/

Hier wordt dus met name de S61 daar voor aangeprezen, dus ik denk dat Tweakers het artikel een beetje scheef heeft ingevuld. De S62 pro wordt namelijk nergens genoemd op die site.
Ik ben eigenaar geweest van de CAT S60, leuk toestel maar belabberd update beleid van de fabrikant. Dat is voor mij de reden geweest dat ik geen upgrade heb gemaakt naar de S61 en nu ook geen vertrouwen heb in de S62.

Bugs werden niet gefixt. Alleen de verplicht security patches kreeg ik doorgevoerd (en meestal pas erg laat). Updates naar een nieuwe versie van Android bleven achter.

Als je een rugged "flagship" toestel fabriceert in een niche markt (zie warmtecamera). Dan mag je op zijn minst verwachten dat je dit toestel goede support geeft. Mede omdat de levensverwachting van een rugged toestel in mijn ogen veel hoger dient te liggen dan bij een 'standaard' toestel.

Kwa features leuke telefoons, verwacht echter geen goede support van de leverancier bij (softwarematige) issues.
Ze hebben nu juist voor een long-term support SD 660 gekozen, elke 90 dagen komt er een beveiligingspatch uit en er komt sws een update naar Android 11. Er is 3 jaar support maar of ze dan ook bugfixed doen weet ik niet.
Helemaal eens.
2* cat 60 en 2 * cat 61. Nooit meer.
Ik ben voor mijn vader al een tijdje op zoek naar een rugged smartphone en toch wel teleurstellend dat deze altijd héél duur zijn voor de lage specs die worden aangeboden.

Zoals hierboven aangegeven is ook het updatebeleid meestal om te huilen.

Toch best jammer want de markt is er zeker maar ik weet niet meer welke telefoon ik moet aanraden. Ter illustratie: mijn vader heeft vandaag een CAT B30 (geen smartphone). Het ding gaat al 7 (zeven!) jaar mee en hij wil nu echt wel eens overstappen op een smartphone.

Maar ik durf hem echt geen telefoon aanraden die binnen enkele jaren te traag kan zijn, niet meer geüpdated wordt en die meer dan 600 EUR kost.
Heb een S41 al enige jaren. Updates nog altijd prima. Hij is niet erg snel (staat ook erg vol momenteel). Maar onverwoestbaar alleen de gezichten al als mn telefoon voor de zoveelste keer op de grond valt (geeft een aardige klap). Vanaf een afstand op tafel gooien doet het ook goed :). Al een paar keer in het water gevallen. Prima telefoon mijn vorige was een Xperia. Deze ging maar een jaar mee (scherm stuk, geen valschade). Daar baal ik meer van, was heel wat duurder. Het is maar net waar je belang aan hecht.
Iets minder recente iphone met een Otterbox Defender hoesje erom en glazen screenprotector? Gooi al jaren met mijn 7 en nog geen krasje op de telefoon zelf.

IOS Is wat dat betreft ook redelijk makkelijk te leren, reden dat ik mijn ouders een oudere iphone heb gegeven.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 24 juli 2024 01:16]

Zeker een bruikbaar idee. Ik dacht er al aan om hem een recentere Nokia smartphone te laten aanschaffen met een stevige case. Helaas geen otterbox cases te krijgen daarvoor.

Op het einde van de rit zal het wel zoiets worden met een stevige case van nonkel Ali denk ik.
Wel eens naar de Cubot Quest gekeken?
Gebruik ik zelf ook en is behoorlijk stevig.
Heb er nog wel een extra hoesje en een glass protector op gezet, maar dat is volgens mij niet eens nodig.
https://www.ruggeddevices...uggear-Rugged-Smartphone/ kijk wel goed naar de android versie waar ze op draaien.
Ik heb sinds een paar weken de blackview 9800 pro. 435€ oid en er is een night vision camera onderweg voor 35€. (Geen idee wat ik met die laatste moet, maar ja.. :P )

6Gb ram 128gb opslag. En doet het eigenlijk prima.

Draait soepel op een volledig stock Android 9 en 10 komt er ook nog aan. 6540mah accu en qi wireless chargen.

Over overige updates kan ik nog weinig zeggen, verwacht ik niet teveel van eigenlijk.
Ik heb sinds een paar weken de 9900Pro, net ietsje kleiner dan jouw 9800 maar ook met een kleinere accu. Vooral het draadloos laden helpt bij het waterdicht houden van je USB-C poort. Hoe vaker dat klepje open gaat hoe "lammer" de rubbertjes worden. Lekker dicht laten dat poortje. Snap niet dat CAT daar ook op heeft ingezet.
Die ziet ook dicht met schroefjes rondom neem ik aan?

Heb jij ook vreselijk de neiging om alles los te schroeven om te kijken hoever je hem uit elkaar kan halen? :+
Nee nieteens, de 9900pro zit naadloos dicht zonder schroefjes.
Dat laatste is heel herkenbaar, maar als iets waterdicht is kan je 't beter zo laten :+
Ja das ook de reden dat ie nog niet open is geweest. :)

Ben wel blij met de schroefjes, als over een jaar de accu minder wordt is tie hopelijk makkelijk te vervangen. Maar het is zo moeilijk om niet te kijken hoe makkelijk je hem open krijgt. :P
De telefoonmaker koos bewust niet voor een oledscherm, omdat dat moeilijker te beschermen is tegen valschade
Dit snap ik niet helemaal. OLED schemen zijn meestal in de vorm van plastic folie (niet alleen voor vouwbare telefoons - zelfs als ze achter glas zitten), dit is ook de reden dat Samsung (en andere fabrikanten die Samsung schermen gebruiken) gebogen zijkanten kan maken. Dat lijkt me toch perfect tegen valschade?

Aan de andere kant zijn Samsung's 'rugged' telefoons bijna ook altijd van LCD voorzien (uitzondering de "Active" serie die sinds de S8 niet meer gemaakt wordt). Hun huidige rugged modellen XCover Pro en XCover 4S zijn allemaal LCD. Ik dacht alleen dat dat meer gedaan werd vawege leesbaarheid in zonlicht.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 01:16]

Jammer dat de extra's nu beperkt zijn. Zeker in de tijd van klimaatverandering is een luchtkwaliteitsmeter wel een leuke toevoeging.
Klimaatverandering en luchtkwaliteit hebben niet bijster veel met elkaar te maken. Milieu =/= klimaat.
"Niet bijster veel met elkaar te maken" zou ik niet zeggen.
Klimaat is het gemiddelde weer van de afgelopen 30 jaar.
Milieu is de biologische leefomgeving en luchtkwaliteit is een erg belangrijk onderdeel van een milieu.

Oftewel het klimaat is onderdeel van het milieu en vaak is het milieu ook onderdeel van het klimaat. Zo kan je heel veel bomen kappen en verander je het milieu mee en uiteindelijk ook het klimaat. Of stoot je veel broeikasgassen uit wat zorgt tot opwarming van het klimaat, welke weer zorgt dat er organismen sterven wat kan leiden tot een ander milieu.

Dus in mijn opzicht hebben ze heel veel met elkaar te maken
Luchtkwaliteit is een redelijk subjectief onderwerp als je het over de tijd bekijkt dus vanuit dat oogpunt ben ik het met @Koppensneller eens en is luchtkwaliteit =/= klimaatverandering, ofwel milieu =/= klimaat.

Toen kolenkachels werden verbannen kregen we schonere lucht, toen er katalysatoren zijn ingevoerd kregen we schonere lucht, doordat we een rekenmodel hebben bedacht voor de hoeveelheid fijnstof / microfijnstof / stikstof / etc en we daar het liefst aan de (uiterste) (onder)grens van wat de meetapperatuur kan meten de grens leggen is de luchtkwaliteit opeens het ergste in x jaar... het is dus een behoorlijk subjectief begrip.

Ondertussen is het klimaat gewoon zijn gangetje gegaan met alle natuurlijke cycli en invloeden van dien die invloed hebben op de temperatuur en de kwaliteit van lucht (denk o.a. vulkaanuitbarstingen en bosbranden). En ja, natuurlijk levert menselijk handelen daar in meer of mindere mate een bijdrage aan.

[Reactie gewijzigd door gooos op 24 juli 2024 01:16]

Kan ook via deze de huidige status van luchtkwaliteit opzoeken.
Het lijkt er ook op dat hier geen 3,5 mm aansluiting meer op zit. voor sommigen onder ons ook een dingetje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.