Microsoft staakt productie Xbox One X en Xbox One S All-Digital Edition

Microsoft stopt met het produceren van de Xbox One X- en Xbox One S All-Digital Edition-consoles. Het bedrijf maakt zich daarmee op voor de komst van de Xbox Series X. Het bedrijf blijft de Xbox One S wel produceren.

Microsoft noemt het in een verklaring aan The Verge een natuurlijke stap dat de productie van de Xbox One X en One S All-Digital stopt, aangezien de Xbox Series X op komst is. Hoewel de productie stopt, zijn er nog voorraden maar hoe groot die zijn is niet bekend. In de afgelopen weken ontstonden er al geruchten dat de productie gestopt was en ook waren er berichten, zoals op Reddit, over leveringstekorten.

Microsoft blijft de reguliere One S wel produceren en wereldwijd verkopen. Microsoft introduceerde de One X in november 2017 en de Xbox One S All-Digital Edition, de versie zonder schijflade, in april 2019. De Xbox Series X verschijnt later dit jaar en ook zijn geruchten dat er een goedkopere variant met mogelijk de naam Xbox Series S verschijnt die Microsoft in augustus zou onthullen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-07-2020 • 20:41

232 Linkedin

Reacties (232)

Wijzig sortering
EDIT: aangezien er een aantal -1’s gegeven worden omv verwoording. Ik doel het op het feit dat de naamgeving inherent geen betekenis heeft. Dat vind ik best een behoorlijk kritiekpunt als je zoveel varianten/generaties hebt. Je moet de terminologie van Microsoft kennen, en uiteraard valt dat in dit duopolie met een console die wél naamgeving hanteert die zelfs een totaal onwetende klant zal herkennen, extra hard op.

Als x-box leek heb ik nu echt geen flauw benul hoe de productlijn van de x-box eruitzag en welke ‘categorie’ binnen die lijn nu nog overblijft? :?

Hoe debiel verwarrend kan je je productlijn benoemen zeg.

geïnteresseerd ivm nieuwe consolegeneratie, vandaar ben ik wel benieuwd. Maar er is echt kop nog staart te krijgen aan die naamgeving

[Reactie gewijzigd door Dashter op 16 juli 2020 21:49]

Wat is er dan zo moeilijk te begrijpen?

Een Xbox one S. Een Xbox one S all digital (een S zonder drive) en een Xbox one X.

Snap niet helemaal wat hier debiel aan moet zijn?

De Xbox one S blijft dus en de andere 2 worden EOL.

[Reactie gewijzigd door huntedjohan op 16 juli 2020 20:58]

Nummers is makkelijker.
Daar hebben de marketing mensen bij de autofabrikanten lang over nagedacht.

BMW 320 is minder dan 525
Mercedes e350 is meer dan b180
Mazda 6 is meer dan een 3
Audi a6 is groter dan A4.
Enz enz
En niet te vergeten: consistentie over meerdere jaren en decennia's. Het xbox naamgevingsteam lijkt straalbezopen: elk nieuwe product krijgt weer een nieuwe vreemde naam.
Anoniem: 562971
@leonbong20 juli 2020 10:27
Een Yamaha R1 of een Yamaha R6 ;)
Welke is wat? Wat stellen S en X voor? Wat is het verschil tussen ‘One’ en ‘Series’.

En vooral: hoe moet je dat weten zonder het op te zoeken?

Met debiel bedoel ik niet voor de hand liggend, er is geen enkele mogelijkheid te ontdekken wat de console onderscheid tov de andere op basis van de naam. De naam geeft niet aan of hij recenter/ouder is en sterker/zwakker. Daarvoor moet je de terminologie van Microsoft kennen, de naam geeft inherent niet aan waarover je spreekt.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 16 juli 2020 21:16]

Je moet dat met bijna alles wel opzoeken.
Of je nu een Koffieapparaat koopt van Nespresso of tuinslang van Gardena.
Elke fabrikant heeft rare productnamen die niets zeggen over het verschil of bouwjaar van het andere apparaat.
Iedere normale consument kan gewoon googlen. En Microsoft heeft gewoon netjes een vergelijk pagina.
https://www.xbox.com/nl-NL/consoles/xbox-one
Elke fabrikant heeft rare productnamen die niets zeggen over het verschil of bouwjaar van het andere apparaat.
Uhm, nee hoor.

Voor sommige producten maakt het niet wat de productnaam is. Of het een vorig model of een nieuw model is, willen sommige fabrikanten niet dat consumenten dit rechtstreeks door hebben. Een koffieapparaat van vorig jaar, maakt hetzelfde koffie als een koffieapparaat van dit jaar.

Bij gaming consoles ligt dat anders, een nieuwe generatie biedt meer kracht aan. De graphics maken het verschil voor de consumenten. Dan moet je als fabrikant ervoor zorgen dat een nieuwe iteratie een duidelijke naam heeft dat toont "kijk ik ben de nieuwste en allerlaatste versie, koop mij!. Want als consument wil je zeker niet de vorige generatie kopen dat binnen een jaar of twee irrelevant wordt.

En neen, niet iedere consument kan "gewoon googlen". Ik blijf verbaasd hoe IT'ers zo vaak denken dat de gemiddelde consument hetzelfde als een IT'er denkt. Ik had laatst nog een discussie tijdens het ontwikkelen van een verpleger app. De klant vroeg om de agendapunten te kunnen aanpassen. Mijn teammaten: "Dat doen ze dan maar in de backend, als wij het kunnen dan kunnen zij het ook!". Ik werd belachelijk gemaakt omdat ik ervan uitging dat de hoofd van de verplegingsdienst geen IT'er is en de agendapunten niet kan aanpassen vanuit de backend. Een week later, kwam de klant razend binnen. "Wie zijn idee was dit? Hoe verwachten jullie dat wij een database rechtsreeks kunnen aanpassen?". Back to the point; een gemiddelde consument gaat echt niet googlen wanneer hij een nieuwe gaming console koopt voor zijn/haar kind. Een product op het markt uitbrengen met de gedachte van "ah, ze googlen het maar" is zeer lui en kortzichtig. Typisch IT vind ik. Voor een consument moet alles helder en duidelijk zijn, enigste actie dat je mag verwachten van een consument is dat ze je product kopen. Wanneer ze er informatie over moeten opzoeken, ben je al verloren. Dan heeft je marketing hard gefaald.

Ik heb het idee dat de 'gemiddelde' tweaker een zwaar vertekend beeld heeft over de 'gemiddelde' consument. Ga er altijd vanuit dat de consument van niks weet.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 17 juli 2020 10:16]

Je doet de aanname dat productnaam kennis noodzakelijk is om een gedege keuze te maken als consument zonder 'technische' achtergrond. Om te komen tot een productselectie wordt er nog altijd gekeken naar het gebruik van de consument. Mijn vader kan ook wel raden dat een iPhone 8 sneller is dan een 7, maar om erachter te komen welk toestel hij nodig heeft zal er toch gekeken moeten worden naar de behoefte ('ik wil gewoon het laatste model' consumenten daargelaten).

Klanten die zelf niet kunnen beoordelen welk apparaat het beste op de behoefte aansluit door wat bullet points te vergelijken zullen zich toch altijd wensen tot de 'specialist'.
Bij gaming consoles ligt dat anders, een nieuwe generatie biedt meer kracht aan. De graphics maken het verschil voor de consumenten. Dan moet je als fabrikant ervoor zorgen dat een nieuwe iteratie een duidelijke naam heeft dat toont "kijk ik ben de nieuwste en allerlaatste versie, koop mij!. Want als consument wil je zeker niet de vorige generatie kopen dat binnen een jaar of twee irrelevant wordt.
De mooiste graphics zijn leuk, maar eenmaal in het spel verdiept maakt dat niet eens zoveel meer uit.
Daarnaast is het zo dat er op het schoolplein ook besproken wordt wat ze hebben, en dan is de nieuwste versie natuurlijk het coolst, vooral als de meerderheid die nog niet heeft,

Echter als er voor de gekozen console geen spellen meer te koop worden aangeboden, dan is het niet leuk. Dat speelde bij ons toen de DSi werd opgevolgd door de 3DS. In no time waren alle spellen voor de DS en DSi uit de schappen verdwenen. Dat is echt het belangrijkst. Zouden games nog beschikbaar blijven, dan zouden te veel mensen de oude versies blijven kopen, want goed genoeg voor het toch nog te kleine kroost. Dat kost de makers omzet. Day dwingt de concurrentie vervolgens om hetzelfde pad te volgen.
En neen, niet iedere consument kan "gewoon googlen". Ik blijf verbaasd hoe IT'ers zo vaak denken dat de gemiddelde consument hetzelfde als een IT'er denkt. Ik had laatst nog een discussie tijdens het ontwikkelen van een verpleger app. De klant vroeg om de agendapunten te kunnen aanpassen. Mijn teammaten: "Dat doen ze dan maar in de backend, als wij het kunnen dan kunnen zij het ook!". Ik werd belachelijk gemaakt omdat ik ervan uitging dat de hoofd van de verplegingsdienst geen IT'er is en de agendapunten niet kan aanpassen vanuit de backend. Een week later, kwam de klant razend binnen. "Wie zijn idee was dit? Hoe verwachten jullie dat wij een database rechtsreeks kunnen aanpassen?".
_/-\o_ Volgens mij denkt de gemiddelde tweakers-lezer inderdaad zo. De gemiddelde consument koopt iPhone/iPad/Windows/.. e.d. omdat zijn vrienden, kennissen, familie, buren dat ook hebben en hij dus als hij iets niet weet het aan hen kan vragen.
Dat er geen spellen meer beschikbaar zouden zijn, is een prachtig punt!

Consumenten zouden geen koffiemachine kopen als er geen koffie(pads) meer voor beschikbaar zijn!
Dat er geen spellen meer beschikbaar zouden zijn, is een prachtig punt!
Prachtig punt? Ja het heeft ons verhinderd nog NDS-games te kopen voor onze zoon, en achteraf gezien hebben we er waarschijnlijk te veel gekocht. Helaas werkt de DSi niet meer goed (je moet het scherm induwen om nog beeld te krijgen) anders had m'n dochter er nog mee gespeeld.
Consumenten zouden geen koffiemachine kopen als er geen koffie(pads) meer voor beschikbaar zijn!
Daar licht het anders. Als mensen pads willen kopen dan zorgt de markt er wel voor dat die nog gemaakt worden. Ik gebruik ze in ieder geval niet, mijn smaak is het niet. Ik koop filterkoffie of bonen die mijn machine zelf maalt. Daar zitten twee herbruikbare filters bij dus papieren filters koop ik ook niet.

offtopic:
edit: typo hef->het

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2020 13:34]

Ik bedoelde met prachtig punt, dat je het prachtig verteld hebt :)

Over de koffieapparaten geef ik je gelijk.
Als je grootste concurrent de Playstation is met namen als Playstation 1, 2, 3, 4 en straks de 5, dan ben je niet slim bezig als een Microsoft zijnde lijkt mij.

Hoe moeilijk was het om namen te gebruiken als XBOX (1), 2, 3 etc?
Als je grootste concurrent de Playstation is met namen als Playstation 1, 2, 3, 4 en straks de 5, dan ben je niet slim bezig als een Microsoft zijnde lijkt mij.

Hoe moeilijk was het om namen te gebruiken als XBOX (1), 2, 3 etc?
De gedachte gang van Microsoft is dat de eerste Xbox uitkwam tijdens de Playstation 2. De volgende Xbox zou het moeten opnemen tegen de Playstation 3. Dus Xbox 2 vs de Playstation 3. Doordat Playstation een hoger getal heeft lijkt het alsof die ook beter is dan Xbox. Marketing experts bij Microsoft vonden dit niet een goed idee, en kwamen met de Xbox 360. Alleen hierdoor moet Mircosoft steeds een andere naam bedenken, Xbox 360, Xbox one en dan nu de Xbox series.

Het verwarrende vind ik persoonlijk dat er een Xbox one X bestaat en een toekomstige Xbox series X. Nitendo had naar mij het zelfde probleem met de Wii en de WiiU, heel veel mensen dachten dat het dezelfde Console was.
Je ouders noemden jou toch ook niet 1,2 of 3?
Nooit van Willem I, Willem II, Willem III en de huidige Willem IV gehoord??? Zelfde als PS 1, 2, 3, 4 en straks 5 ;)

Verder had Microsoft er misschien verstandiger aan gedaan om jaartallen achter hun XBOX te plaatsen.... Weet de consument ook meteen welke de nieuwste versie is en hoe die staat ten opzichte van de PlayStation.....
Legitiem kritiek. Ik was laatst bij de media markt, waar zowel de Xbox One S en de Xbox One X voor 299 euro naast elkaar te koop stonden. Welke kiest een onwetend consument? Dat is niet in een oogopslag duidelijk.
Maar ik snap Microsoft ook, ze willen overstappen naar één productlijn die ze per jaartal zullen actualiseren, daarom krijg je nu zo'n raar tussenperiode. In de toekomst wordt het a la Apple:
Series X (2020)
Series S (2020)
De onwetende consument doet van tevoren onderzoek, of vraagt het aan een medewerker.
En dan maar hopen dat die mediamarkt medewerker het verschil wel weet en je niet per ongeluk de one S verkoopt, zijn allebei even duur dus foutje is zo gemaakt.

Je hebt een groep kopers die netjes van tevoren research doen, maar je hebt ook ouders en grootouders die in de speelgoed winkel er eentje meenemen als verrassing.

Misschien dat het is omdat ik van het slechte kamp kom, maar de naamgeving blijft bij mij niet goed hangen. Ondanks dat ik alle berichten over xbox gewoon netjes lees hier op tweakers. Op dat punt doet Sony het beter.
Dat zou inderdaad jammer zijn, als ze dan geen voldoende productkennis hebben.
En als je het krijgt als verassing, dan maakt het al niet veel uit toch? Beide consoles kunnen zo'n beetje hetzelfde, het is niet dat de S onbruikbaar zou zijn waar de X dat wel is. Het zou alleen een probleem zijn als ze het samen met een game kopen die niet op de S zou draaien (geen idee of die er zijn).

Zelf vind ik de naamgeving wel goed, S doet mij in ieder geval aan Small of Slim denken, dus een iets lichtere versie.
en laat ik nu net van verkoop medewerkers geen hoge pet op hebben in zijn algemeenheid .... nee meneer hier kunt u uitstekend mee gamen ... of ja hier zit een microfoon op bij een head set....

verkopers zijn verre van geintresseerd in een klant en lezen letterlijk op wat er op een kaartje of een doos staat ....

Welkom in de nieuwe wereld... vlug geld verdienen en desintresse ..

gelukkig is het niet overal zo ...
Gelukkig is het niet overal zo, ik ben zulke medewerkers nog weinig tegengekomen. Het is inderdaad wel jammer als ze je dan weg laten lopen met een Xbox One S ipv X, wanneer deze voor dezelfde prijs worden verkocht. Ik ga er toch vanuit dat ze de paar verschillen toch wel weten (4k vs niet-4k).

Verkopers zijn juist geïnteresseerd in een klant, als in, zoveel mogelijk verkopen. Komt een klant voor een Galaxy S 10, probeer die weg te laten lopen met een Galaxy S 20 (of dus een One X ipv een One S, ook al zijn die even duur).

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 17 juli 2020 13:57]

Goede analogie. Maar is zo'n iPhone SE nou beter dan een iPhone 11 Pro of Xr? :)
Een SE is wel een nieuwe versie dat zeker even lang zal meegaan als een Pro.

Een One S zal niet even lang ondersteund worden als de Series X.

Xbox One S en Xbox One X zijn een beter analogie voor SE en de 11 reeks.
Bij Apple merk je direct aan de prijs waarmee je te maken hebt 😂
Enige verschil wat belangrijk is. Wil je 4k gamen of niet? Nee? Kies dan de s al dan niet met drive. Wel 4k gamen de x.

PlayStation 4 <-> Xbox one S (all digital)
PlayStation 4 pro <-> Xbox one X
Alleen komt straks dus de Xbox series X (Xbox X?), dan heb je dus de Xbox One S, Xbox One X en de Xbox (series) X.

edit: de Xbox One X wordt dus vervangen voor de Xbox (series) X.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 17 juli 2020 08:05]

Tja, sorry hoor, maar als je daar niets van weet dan is het toch logisch dat je dat op moet zoeken. Nouja, X komt later in het alfabet, dus kun je wel er van uit gaan dat die 'uitgebreider' is. Bij de ps4 zegt 'pro' toch ook niets..

Achja, als jij je nu al druk maakt over S en X, dan zul je met de nieuwe naam 'x-box series X' ook wel moeite hebben..... Maargoed daar ben je niet de enige in dan, want dat begrijpt eigenlijk niemand welke randdebiel DAT heeft bedacht. Zou mij niet verbazen als ze bij de werkelijke presentatie van releaseday/prijs ze ineens met de echte naam komen.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 16 juli 2020 21:55]

Ja en dus een Series X en later een Series S... om nog maar niet te spreken dat we momenteel al een Xbox One hebben, wat zeker niet de eerste Xbox is, nee want de one komt natuurlijk na de 360 welke na de eerste kwam, welke niet de one was dus...

Hoe hadden ze dat nou beter kunnen doen?

Hint:
Playstation
Playstation 2
Playstation 3
Playstation 4 + Pro variant
Playstation 5 (+ Pro variant?)
Anoniem: 708439
@Robbaman17 juli 2020 09:09
Vergeet je niet iets?

Playstation
Playstation Slim
Playstation 2
Playstation 2 Slim
Playstation 3
Playstation 3 Slim
Playstation 4 + Pro variant + Slim
Playstation 5 disc + no disc + pro disc + pro no disc + slim + slim no disc

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 708439 op 17 juli 2020 10:02]

Juist niet, je bevestigt naar mijn idee juist precies mijn punt. Bij Playstation gebruiken ze een nummer voor de generatie (dus hoger is beter) en een suffix voor de variant binnen de generatie, waarbij (en dit is belangrijjk) de gebruikte suffix voor een groot deel van de mensen een betekenisvolle naam is:

Slim => Dun/licht/klein
Pro => Extra sterk/snel
Digital => Alleen digitale downloads

Bij Xbox gebruiken ze voor de generatie:

... => Eerst gewoon Xbox
360 => oh ok, een stuk meer dus
One => hmm.. toch weer minder?
Series => wtf gaat dit nou weer over

Dan binnen de generatie weer letters
S => Ok, Super? Snel? Slim? Sucks? wtf is S?
X => ohh... mysterieus!
Totaal niet verwarrend aangezien je altijd 2 consoles per generatie hebt gehad. Verschil tussen normale console en slim is duidelijk in zowel uiterlijk als prijs. Pro is duurder en laat meteen zien dat er verschil is met de normale.
Ik zie daar toch nog steeds een nummering staan wat een stuk minder 'slecht' is dan:
Xbox
Xbox Slim (?)
Xbox 360
Xbox One
Xbox One S
Xbox One X
Xbox One SAD
Xbox Series S
Xbox Series X
Xbox Series T
Xbox Series Y

Laatste 2 omdat ik aanneem dat ze ook wel met een midgen upgrade komen als Sony het doet zoals jij aan geeft...
Xbox One SAD
_/-\o_ SAD indeed, om droevig van te worden.
Laatste 2 omdat ik aanneem dat ze ook wel met een midgen upgrade komen als Sony het doet zoals jij aan geeft...
Zo zullen ze echt niet gaan heten, al zou een Y-box gericht op meisjes waarschijnlijk wel aanslaan.
Ging meer om dat die dan toch anders gaat heten dan Series X, of met een toevoeging of andere 'serie'.

En een speciaal op meisjes gerichte controller? Waarom??? Nergens voor nodig! Vind ik net zo onzinnig als jongens of meisjes happy meals, etc. Sommige meisjes willen met autootjes spelen., etc
Als ik een winkel sta met alle consoles kan ik bij Sony meteen zien aan de naam welke de nieuwste en krachtigste is (PS 4 vs PS 5 --> laatste is nieuwer). Bij Microsoft is dat wat moeilijker. Het had makkelijker gekund.
Vervelend voor je!
Ja, het is inderdaad IETS lastiger als 1 t/m 5 optellen.

Het had ook simpeler gekund door Sony achterna te lopen met de getallen en dan de baan te krijgen dat ze niet creatief kunnen zijn.

Gemiddelde Xbox kost 200 euro, ik gok dat 90% die een console wil kopen vooraf enige vorm van onderzoek doet welke console bij je past. De verschillen zijn in 1 oog opslag duidelijk dus waarom moet dat een issue vormen?

Ik ben echt een leek op console gebied maar met alleen de nieuwsberichten omtrent Xbox weet ik precies welke Xbox wat kan.
De s is het basismodel, de x de krachtigere versie... Is dat echt zo moeilijk? Of ben je gewoon aan het zoeken om Microsoft te bashen?
En wat all digital betekent moet je toch ook wel zelf kunnen bedenken.
Heel makkelijk is de benaming eerlijk gezegd niet:

- Xbox
- Xbox 360
- Xbox one (Waarom one? Hoe heet dan de eerste xbox?)
- Xbox one S (S snap ik dat dit de slim is, maar noem heb dan gewoon one Slim)
- Xbox one X
- Xbox series X (Deze naam vind ik ook verwarrend, het lijk teveel op xbox one x)

Je moet toegeven dat dit voor een leek best lastig is wat hij nu precies koopt.
Een leek loopt de winkel in en vraagt naar een Xbox (voor eigen gebruik of vrienden/familie kado.). De verkoper laat geen Xbox, Xbox 360, Xbox One X of eerste generatie Xbox One zien want die ZIJN ER NIET.. :+

De verkoper vraagt naar budget/eisen/wat voor tv zijn en verkoopt de beste voor die persoon.. Erg simpel allemaal eigenlijk..
Het gaat er om dat er nu een Xbox one S, xbox one X en een xbox one all digital te koop is. Voor een leek is het best lastig om dit te onderscheiden. Door alles op te noemen geef ik alleen aan dat de benaming over de gehele lijn onduidelijk is.
Om eerlijk te zijn denk ik dat dat wel meevalt.. Ik mag hopen dat als men een bedrag van meer dan 200 Euro gaat uitgeven en weet dat men er ook games bij gaat kopen men toch een klein beetje onderzoek doet? Binnen een paar minuten is het toch helder?

Gewoon even logisch nadenken en de verschillen opzoeken zoals je bij iedere andere aankoop zou doen..
Tuurlijk...en dan ga ik natuurlijk for the One, laat het gewone volk maar met Series werken, ik wil immers een exclusive XBox!
OK, jou punt is dat je met zoveel kennis ook een XBox One S(uperior) verdient...

PS, Apple iPhone, LG OLED TVs, Windows laten allemaal zien hoe het wel moet. Ja, het is uit te vinden als je even zoekt, maar @Dashter & Co. punt is dat dat helemaal niet nodig zou zijn als MS een fatsoenlijke naamgeving had gebruikt.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 17 juli 2020 10:39]

Succes met de aanschaf en doe vooral goed en lang onderzoek ( consumenten hebben namelijk ook nog een onderzoeksplicht) voordat je een miskoop doet ;)
Gewoon even logisch nadenken en de verschillen opzoeken zoals je bij iedere andere aankoop zou doen..
In de praktijk gaan de mensen naar de winkel, kijken wat daar het aanbod en de prijs is en maken daar de keus. Als het bedoeld is voor een kind, die gaat mee en diens vrienden hebben er al een, dan weet die waarschijnlijk wel welke de goede is ... maar in de praktijk zul je vaak zien dat degene die dat kind dan aanwijst wordt afgekeurd vanwege te duur ... tenzij papa ook gamet en niet mama's mening doorslaggevend is (of mama ook wel eens meedoet).

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 21 juli 2020 10:08]

Ja precies zoals ik al zei: “ De verkoper vraagt naar budget/eisen/wat voor tv zijn en verkoopt de beste voor die persoon.. Erg simpel allemaal eigenlijk..”
Ja precies zoals ik al zei: “ De verkoper vraagt naar budget/eisen/wat voor tv zijn en verkoopt de beste voor die persoon.. Erg simpel allemaal eigenlijk..”
En dan komen ze thuis met een console met bv HDMI 2.1 en 4K ondersteuning, perfect werkend op de grote TV in de woonkamer, maar die op de kinderkamer heeft slechts een SCART-aansluiting wat dat is het degene die bij aanschaf van de nieuwe Woonkamer-TV is doorgeschoven naar de kinderkamer.

(of omgekeert, de (budget-)console heeft alleen een SCART en Tulp-pluggen, maar de TV op de kinderkamer heeft wel HDMI.)
Voor jou is het logisch, maar voor heel veel mensen niet. Je moet er in verdiepen om erachter te komen hoe het zit.

Het is toch veel handiger als het gewoon xbox 5 of xbox 6 is. Dan snapt iedereen het direct zonder dat je het moet uitzoeken.
Ah ja, een beetje zoals alle automerken/telefoon fabrikanten/tv makers/speaker bouwers/keukenapparaten leveranciers/fietsenmerken/schoenen fabrikanten enzo doen?
Ah ja, een beetje zoals alle automerken/telefoon fabrikanten/tv makers/speaker bouwers/keukenapparaten leveranciers/fietsenmerken/schoenen fabrikanten enzo doen?
Uhm... veel van de producenten maken er een frkn puinzooi van en krijgen hier ook regelmatig kritiek op.

Maar waar je een nog grotere misstap maakt is het buying decision proces vergelijken met bijvoorbeeld autos.

Maar neem dan telefoons. En laten we juist Sony erbij pakken, dan kunnen we in ieder geval even lekker iets negatiefs over Sony zeggen..... Want die maken er bij telefoon wel echt een flinke puinzooi van. Dat heeft nog nooit iemand echt goed gesnapt.
Apple? Bijna vlekkenloos. Dit is de iphone en nu gaan we tellen. Hier en daar wat afwijkingen, maar doorgaans een overzichtelijk geheel. Ik zal er geen kopen, maar in ieder geval niet omdat ik het niet snap.

Gezien je toch over keukenapparatuur begint. Jura? Hanteert cijfers naast hun series.
TV's, laten we LG nemen voor leuke gaming OLEDS. C7, C8, C9?? Sounds familiar?

Telling is er voor een reden. Persoonlijk vind ik dat Microsoft er een bende van maakt met hun naming conventions.
Zijn eigenlijk meer inhoudelijke reacties dan wat de meeste xbots hier posten, maar ik snap dat je het niet helemaal kunt volgen.
Want als je echt denkt dat ik moet huilen omdat MS er een lachwekkende puinzooi van maakt, dan ben je wel echt kneiter dom.
Ik snap dat een troll zoals jij probeert er een soort emotioneel verhaal van te maken, maar als je echt denkt dat MS' naamgeving mij raakt.... dan ben je nog dommer dan je comments.

Anyway, genoeg tijd weggegooid. Dank voor de inhoudelijke en nuttige feedback.
Een leek loopt de winkel in en vraagt
Winkel? Wasda? Een leek of ELKE leek? Het gaat natuurlijk om de context en het gedrag van de grote massa. Die mensen kun je niet met ons vergelijken.

Misschien lees ik de trends verkeerd, maar volgens mij zijn er stiekem bergen met mensen die gewoon bij webshops bestellen. En als er 1 ding is wat je wil elimineren bij online verkoop dan is het elke denkbare drempel, waaronder dus ook twijfel.

Als je uitgangspunt is dat verkopers jouw producten gaan uitleggen aan kopers? Dan wordt het echt tijd voor rebanding, want dit moet natuurlijk zo duidelijk zijn als maar kan en liefst intuitief. Zoals we op de basisschool worden geleerd te tellen. 1,2,3,4,5... Komt bekend voor?
Er MS heeft hier natuurlijk ook naar gekeken, maar ze wilde niet een lager cijfer dan Sony aan hun apparaat verbinden.

Nintendo kiest een andere route die doorgaans wel werkt, maar ook zij hebben die confused positioning misstap gemaakt met Wii / WiiU, die ook nog eens als 2 druppels water op elkaar leken. Heel erg slecht idee.
Ach tja, wat een spanning allemaal. Online zie je straks heel simpel..

Wil je de snelste, meest krachtige console en heb je een 4K tv? Koop Xbox Series X

Wil je dezelfde games spelen maar wat minder geld uitgeven en heb je Full HD tv? Neem de Xbox Series S (als de geruchten kloppen).

Wil je kennis maken met Xbox gaming? Neem de vorige generatie en veel plezier ermee

Met een mooi overzichtje waarin de verschillen nog eens duidelijk te zien zijn..
Ach tja, wat een spanning allemaal.
Heeft niks met spanning te maken.
Het is gewoon rommelig en niet intuitief.
Je hebt alweer 4 zinnen nodig om de Xbox 'family' toe te lichten, waarvan 1 van de punten een 'overzichtje' is.....

Dat moet dan allemaal passen in het format van een online shop.

Het meest simpel is.

5 > 4

Done.

En als het nummer in de naam van je product zit, zul je dit op elke plek waar het product te vinden is weer terug zien. In elk zoekresultaat, etc. Je hoeft mensen dus niet op te voeden/uit te leggen

X > S (wat iemand die niet 'in the know' is, nooit associeert).
Okay, de meest simpele versie..

Zoek je:
De meest krachtige console ooit met aantal console specifieke games en beste performance voor multiplayer games? -> Xbox Series X
De console met de snelste SSD ooit en aantal console specifieke games -> PS5

“Ja maar die zijn te duur!!”

Neem dan de iets minder krachtige Xbox Series S of de PS5 digital..

Het is dat ik een vrije dag heb ;)
Maar de PS5 Digital is niet minder krachtig dan de reguliere PS5 :P hahaha.
Series S wel, maar die is ook weer krachtiger dan de oude One en One S, maar minder dan de oude One X en nieuwe Series X :P hahaha. Heerlijk verhaal dit.

We moeten uberhaupt even zien wat 'krachtig' nu gaat betekenen. Want de PR machine bij MS loopt natuurlijk compleet op de Teraflops, waar op Tweakers normaliter weinig mensen warm van worden. Omdat Tfops niet meer zoveel betekenen als 'vroegah', meer iets meer marketing fluff is geworden.
Bovendien is de vraag wat PS5 met zn SSD in nieuwe architecture kan doen. Kan het apparaat de overige kracht ontzien, om onderaan de streep gewoon mooiere games te hebben? Ik weet het niet, maar als ik, naast Mark Cerny, ook Epic hoor dan zou dit best wel eens game changing kunnen zijn.
Tijd zal dit uitwijzen. Cross console games zullen dit wel duideijk maken. Ik verwacht wel dat Series X iets hogere framerate eruit zal porren.

Wat ik me vooral afvraag is waarom iedereen nu ineens 'ooit' gebruikt in relatie tot kracht van consoles. Is dit daadwerkelijk omdat Phil Spencer dat bijna hypnotiserend vaak zegt?
De meest 'recente' console (of 1 van de) is eigenlijk ALTIJD de meeste krachtige console OOIT. PS4 is langer de meest krachtige console OOIT geweest dan de One X, maar sinds die One X moest dat ineens in elke zin en elke PR bericht vermeld worden.

Sorry dit is een persoonlijk punt waar ik me echt kapot aan erger. En dit had ik ook bij PS3 ovrigens ook hoor. Toen was Sony ook zo pretentious. Gewoon terug het hok in en kalm aan doen. Geen woorden, maar games. En Microsoft is op dit moment ALLEEN maar grote woorden.

Voor het merk dat tot dusver elke generatie heeft verloren, mogen ze wel iets kalmer aan doen.
Weet je, ik hoor alleen maar Tweakers daar over die het zelf best wel snappen maar denken dat die arme domme gewone mensen het allemaal maar niet gaan snappen. Volgens mij valt dat heel erg mee. Misschien dat er rond release even een beetje verwarring is als de twee generaties tegelijk in de winkel liggen maar juist omdat de one x dus nu uit productie gaat zal dat geen groot probleem vormen. Bovendien heb je ook altijd nog winkelpersoneel die echt wel weet te vertellen welke de nieuwe is, ook al hebben ze er verder weinig kaas van gegeten.

Microsoft's visie is dat je gewoon een Xbox koopt. En ja, koop je een duurdere dan is die beter... Simpel toch?
Als een moeder de mediamarkt inloopt dan heeft ze toch geen idee welk model ze moet kopen voor haar zoon. Haal ik nou de one s of de one x of de all digital? Straks nog de series x, welke moet ik precies kopen? Ik snap wel dat het winkelpersoneel het kan uitleggen, maar het is veel makkelijker dat het direct duidelijk is welke je moet kopen? Nu moet je dus altijd vragen of denken, ohh de duurdere zou wel beter zijn. Marketing technisch is dat echt niet handig.
- Playstation
- Playstation 2
- Playstation 2 slim (de normale was toen al niet meer te koop)
- Playstation 3
- Playstation 3 slim (de normale was niet ook al niet meer te koop)
- Playstation 3 ultraslim (slim was toen niet meer te koop)
- Playstation 4
- Playstation 4 slim (de normale was niet meer te koop)
- Playstation 4 pro

Volgens mij een heel stuk makkelijker. Vooral omdat toen de slim versie kwam de andere niet meer te koop was. Er was maar 1 model die je kon kiezen. De nummering geeft aan welke het is. Ps1 of ps2 etc.

Bij de ps4 heb je de pro. Daar is het makkelijker te onderscheiden dat dit een betere versie is. Die nummering is toch veel makkelijker?

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 16 juli 2020 21:41]

Te complex niet, maar er zit geen lijn in de naamgeving.

Bij Playstation: Het nummer staat voor de generatie, een hoger nummer is steeds sneller dan een lager nummer. Het pro achtervoegsel voor een iets sterkere variant van diezelfde generatie.

Voila, klaar in 2 korte zinnen die meteen jouw eerste zin afvangt.
Ik zie graag tegemoet hoe een X-box klant volgens eenzelfde redenering klaar is voor 20 jaar X-box naamgevingen.

EDIT: overigens staat het achtervoegsel 'pro' zowat bij alle consumentenelektronica al voor een iets sterker/uitgebreider product van dezelfde generatie.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 16 juli 2020 22:18]

Maar iemand snapt wel dat een ps5 een hoger nummer heeft dan een ps4. Dat is wel een stuk duidelijker.

De reden dat mensen het er heel veel over hebben is omdat het voor veel mensen onduidelijk is. Dat kan je toch niet ontkennen? Ik hoor eigenlijk nooit iemand wat heeft Sony toch rare namen gegeven aan die playstation versies. Nummering is gewoon makkelijker. Iedereen weet dat 5 een hoger cijfer is dan een 4.
Waarom hebben ze het er dan nooit over dat de benaming van playstation lastig is? Denk je nou echt dat het alleen maar mensen zijn die Microsoft willen bashen? Genoeg Microsoft/xbox fans die dit ook zeggen.
Als ik een bmw 318 koop of 325 ik denk dat jij in een keer weet welke sneller is.
Het zou me niets verbazen als de Xbox One X eruit gaat ten faveure van Series X en dat er een goedkoper model komt (of is met de One S) als Series S. Dat lijkt me dan juist een best logische benaming. Overigens denk ik dat er weinig mensen problemen hebben met de juiste console kiezen.
Gezien de backward compatibility die bij series X is beloofd, is er geen enkele reden om de Xbox One's op de schappen te houden. Denk ook dat MS ze net zoals met de 1st gen xbox toen de 360 uitkwam binnen weken de 1st gen uit de schappen liet trekken om a. de verwarring te voorkomen. b. niet met zichzelf te gaan concurreren(de og xbox bundels waren in zowat alle opzichten completer een beter aanbod, plus er waren meer dan een tiental games voor)
Geen reden? Prijs.

Tenzij als ze de Series X lanceren aan de prijs van de One X, zullen ze altijd een goedkoop model op de markt willen houden als "instapmodel". Dus tenzij die rumored Series S gelanceerd wordt aan de prijs van de One X tegelijk met de Series X, wil je iets goedkoop voor de mensen die geen 500-600 € willen neerleggen voor een nieuwe console.
Vermoedelijk zelfs express. Zodat de 'consument' midner snel het idee krijgt een oud model te (willen) kopen. Bij Sony had de marketing dat idee niet blijkbaar.
Microsoft heeft haar naamgeving al lang geleden van simpele logica ontdaan...
(Windows 3.x => Windows 95 => Windows 98 => Windows Me => Windows 2000 => Windows Xp => Windows Vista => Windows 8 => Windows 10....)
Ze hebben express een verwarrende naam aan de verschillende xboxen gegeven? Nou dat heeft ze nou niet echt succes opgeleverd. Wat ze hebben tot nu toe elke keer verloren van Sony...
Tis nochtans vrij "logisch" qua gedachtengang:

Lancering Xbox <=> Playstation 2 : Nieuwe console tov versie twee van bestaande console.
Xbox 2 <=> Playstation 3 : ok, Playstation is hier toch al even mee bezig, ze weten duidelijk wat ze doen, EN 3 is beter dan 2!

Xbox 3 <=> Playstation 4 : ha, zit Xbox nog altijd maar aan 3? 4 is duidelijk hoger! Playstation wins again!

Het klinkt kinderlijk, maar marketinggewijs was Microsoft geniaal (en idioot) om over te gaan naar de Xbox 360. Ze haalden de onmiddelijke vergelijking met "de hoeveelste generatie console" tov Playstation helemaal weg. Tegelijk zetten ze zich in een heel klein hoekje, want hoe ga je verder na 360? 720? Orb? Ze hadden gewoon nooit mogen teruggaan naar Xbox One, om dan nu ineens met Series verder te gaan.
- Xbox one S (S snap ik dat dit de slim is, maar noem heb dan gewoon one Slim)
En dat is het dus niet. De one S is een volledig andere console dan de one. Geen Slim versie van de one dus
Het is een Slim versie met wat toevoegingen (HDR, 4K bluray, 4K checkerboard rendering). Dat heeft Sony ook achteraf toegevoegd (niet de 4k bluray). Dat noem ik niet een volledige andere console. Als het een volledig andere console was dan had die ook geen xbox one games kunnen spelen.
Je vergeet de bluetooth 4.0. ir blaster en de durango 2 gpu i.p.v de durango 1. Tel daar de nieuwe casing en de interne voeding bij op en je statement is hetzelfde als een volkswagen rijden en zeggen dat het een audi is.

Als die hetzelfde was dan zagen ze er hetzelfde uit, zelfde features. Zelfde performance
Als het een volledig andere console was dan had die ook geen xbox one games kunnen spelen.
Dat heet backwards compatable. Iets waarvoor vroeger veelal een software compiler voor gebruikt werd omdat het hardware matig niet mogelijk was voor de nieuwere generatie console om de codecs van de standalone systemen zoals de ps3 te draaien. En daarmee zijn ook de crappy pc ports ontstaan. Met de komst van de ps4 en one s is dit fysiek wel mogelijk. Dit heeft de te maken met een progammeer taal die vergelijkbaar is met een mainstream OS en niet het crappy os wat ze eerder gebruikte.
Kan je mij uitleggen waarom kritiek over het ontbreken van productnamen die inherent betekenis hebben, meteen bashen is?
Gaat volgens mij niet om bashen, meer om hoe de leek er tegenaan kijkt. Als een moeder de mediamarkt binnen loopt om een cadeau te geven aan haar zoon. Hoe moet zij weten wat een xbox one s, all digital, one x of straks series x betekent? Ze wil gewoon een xbox kopen voor haar zoon. Marketing technisch is het gewoon niet heel handig.

Een woord als pro erachter of turbo dat zegt nog iets. Alleen een letter is wat onhandig. Als ze de xbox one S gewoon de xbox one Slim hadden genoemd dan was het iets duidelijker geweest.
Heb je ooit iemand gehoord over de nummering van de playstation dat het onduidelijk is? Ik echt nog nooit.

Maar er is wel commotie over de benaming van de Xbox. Dat komt toch ergens vandaan? Als het gewoon. Xbox 1, xbox 2, xbox 3 was geweest dan was het toch een stuk duidelijk geweest? Op elk forum lees ik weer mensen hierover klagen. Dat is toch niet voor niks? Misschien is het voor jou duidelijk en helder. Maar voor velen niet.
Dan had de xbox altijd een nummer achter gelopen op de PlayStation. Dat was qua marketing niet slim geweest maar sowieso alsnog onduidelijk. Je zou kunnen denken dat de Xbox altijd een generatie achter loopt op PlayStation.

PlayStation
PlayStation 2 - Xbox
PlayStation 3 - Xbox 2
Etc.

De huidige situatie is verwarrender maar voor Microsoft in ieder geval wenselijker dan dat het lijkt dat PlayStation structureel nieuwer/beter is.
Zelfs mensen die ik ken die een xbox hebben die geven dit ook aan. De benaming is gewoon verwarrend. Dat je aangeeft dat iedereen tegen Microsoft is vind ik wel een vreemde hoor. Niet iedereen is tegen Microsoft.

Waarom zouden mensen dat doen? Denk je nou echt dat iedereen zegt dat de benaming onduidelijk is dat het mensen alleen maar te doen is om Microsoft in een slecht daglicht te zetten? Ik dus ook blijkbaar?

Ik zeg dit niet om te zieken, ik zeg het omdat ik het zelf ook onduidelijk vind.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 16 juli 2020 22:25]

De namen zouden inderdaad beter kunnen, ik word vooral getriggerd door mensen die het nodig vinden om er zo ontzettend overdreven over te reageren. Het is debiel, er is geen touw aan vast te knopen... Kom op, zo erg is het niet.
Microsoft's visie is gewoon je hebt het Xbox platform. Punt. Ze hebben vandaag nog bevestigd dat de komende jaren al hun eigen games ook nog naar het one platform komen.
Je koopt uiteindelijk straks dus gewoon een Xbox, en daar kun je de games op draaien. Koop je een duurdere Xbox dan is die krachtiger. Net als een iPad of zo dus.

En de enige mensen die meteen bij release een console kopen zijn de echte fans, die weten echt wel wat wat is. Tegen de tijd dat meer leken dat ding gaat kopen liggen er niet zoveel oude modellen meer in de winkel.
Hoe je het nu verteld vind ik dat ook lastig. Het xbox platform? Xbox one is toch ook het xbox platform? Alleen je kan de nieuwe games er niet op afspelen.

Ik snap de redenatie van Windows 10 wel. Nog maar 1 versie en je krijgt elke keer updates. Maar dit werkt gewoon niet voor de Xbox serie. Omdat je duidelijk moet hebben welke spellen nu precies op welke xbox draaien. Daarmee kan je het onderscheid maken.

Als ze straks ook nog een xbox series s gaan releasen zoals de geruchten aangeven dat wordt het nog lastiger als ze ook nog de Xbox One s verkopen.

De Xbox One s staat voor slim. Waar staat dan de s voor bij xbox series s? De nieuwe xbox heet dus xbox series? En daarachter heb je dan de x voor het duurdere model? Of is nu de hele naam xbox series x. Waar staat de x nu voor dan?
Dat de s voor slim staat is volgens mij een aanname, volgens mij heeft Microsoft dat nooit zo gecommuniceerd.
Maar goed, we gaan het niet eens worden denk ik :)
De Xbox 360 S noemde Microsoft zelf ook de Xbox 360 Slim. Dus je kan daardoor wel met 99% zekerheid zeggen dat de S bij Xbox one S voor slim staat. Helemaal omdat de voorganger Xbox one heette en deze nieuwe xbox kleiner is geworden. Dus het is gewoon common sense. Beetje hetzelfde met de discussie die je de hele tijd voert dat iedereen wel moet snappen wat het verschil tussen de S en de X moet zijn. Vervolgens geef je aan dat dit dan een aanname moet zijn. Volgens mij wil je vooral ergens tegenin gaan dan dat je daadwerkelijk een discussie wilt voeren.
Joh, ik heb zelf ook al lang aangegeven dat je ook wel een punt hebt maar dat mijn probleem vooral is met mensen die er zo enorm over overdrijven... Jij doet dat niet (heel erg), maar je gaat met mij in discussie nadat ik die mensen er op aanspreek. Dus wellicht moet je zelf ook eens in de spiegel kijken.
Series s is speculatie, er is absoluut nog niks bevestigd dat er een andere console komt en al helemaal niet dat die de series s gaat heten. Dus laten we niet nu op voorbaat al verwarring scheppen. :)
Ook al komt de series S niet uit, dan is er nog steeds veel verwarring eerlijk gezegd...
Dat is vooral begonnen met don mattrick die de xbox 360 opvolger de one noemde, terwijl de meeste gamers speculeerden op de 720. Met de one hebben ze t al niet slim gedaan, want het was een totaal ander product geworden, en de naam moest dat ook aangeven. Nu die generatie uiteindelijk door phil spencer aan het roer redelijk is gered door de x en s varianten is het er inderdaad qua benamingen niet veel beter op geworden. Maar dat lag in mijn optiek dus meer aan de launch van de vorige generatie, de one had nooit moeten gebeuren, qua naam en hele visie enz.. het is nu echt niet gek dat mensen t niet meer snappen, maar ik heb wel vertrouwen dat phil spencer t goed gaat doen, dat de benamingen vanaf nu meer steek gaan houden. Series x, thats it. En one s voor de low budget.
Inmiddels is me duidelijk X voor iets krachtigere hardware staat zoals Pro bij Playstation*, S onofficieel voor Slim. Van beide achtervoegsels bestaat voorlopig maar 1 console, dus het valt af te wachten of dat inderdaad een blijvend herkenningspunt is.

Als dat klopt, zou dat tevens ook betekenen dat de nieuwe Series X meteen voor ca. 7 jaar lang de krachtigste console van zijn generatie wordt?

De generatienamen lijken dan nog wel willekeurig gekozen uit een grabbelton, maar goed, daar heb je alleen bij generatieovergang last van.

*Overigens geef ik je gelijk dat we in consumentenelektronica niet naar de eigenlijke betekenis van het woord verwijzen. Maar inmiddels gebruiken we het in die gehele sector al jaren als 'iets krachtigere variant', dus vind ik dat nog altijd duidelijker.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 16 juli 2020 23:23]

Heb je zelf kinderen of neefjes/nichtjes? Die weten over het algemeen donders goed welke versie ze willen (van wat dan ook) en ‘de moeders/of andere familieleden’ krijgen een hele simpele ‘opdracht’ mee naar de winkel.. Die ‘moeders’ bepalen het budget en dan past daar wel een console bij die vanuit de opdracht is gegeven ;)
Die hebben allemaal een switch en geen xbox. De switch is veel populairder op dit moment dan de Xbox. Dus ja die zeggen allemaal ik wil een switch.

Maar je kan mij niet vertellen dat jij de benaming van alle xboxen heel helder vindt. Xbox, xbox 360, xbox one, xbox series x. Het zijn niet echt duidelijke benamingen.
Oh ja joh..? Volgens jou simpele beredenering zou iedereen een PS1, 2, 3, 4 of straks 5 moeten hebben..

Lang verhaal kort, ik denk dat je spijkers op laag water zoekt en de consument lager inschat dan ik ;)
Er zit een waarheid achter al die klagende mensen....
Nee, want zoals ik hierboven ook al antwoorde. Je hebt dus de X en de Series X en later (volgens de geruchten ook nog een Series S)

Maar de S is dus langzamer dan de X, maar de Series S is dan weer vergelijkbaar met de X, maar natuurlijk wel weer langzamer dan de Series X... ofzo...
Of er een series s komt is nog afwachten, maar lijkt me niet zo moeilijk toch... We hadden de one lijn met daarin de s als basismodel en de x als luxe model. Nu komt de nieuwe generatie met wederom een s en een x (als de s inderdaad komt).

Hoe doe je dat bij andere producten waarvan af en toe een nieuwe generatie komt? Ik snap werkelijk niet hoe Tweakers die claimen dat dit allemaal zo ingewikkeld is overleven...
Het heeft niet zo zeer te maken met of je het snapt op niet, maar eerder dat het gewoon rommelige marketing is.

Je kunt het daar mee eens zijn of niet, maar het feit dat op een platform als Tweakers, waar men op dit gebied toch wat meer ingelicht is dan daarbuiten, zijn er al meerdere mensen die een opmerking plaatsen over het warrige naamgebruik.

Nu snap ik dat dit wellicht een strategie is om ervoor te zorgen dat mensen het over hun product hebben (zie ons eens lekker bezig zijn ;)), maar dat neemt niet weg, dat ik het persoonlijk er erg verwarrend door vind worden.
Ik doelde eerder op het feit dat je voor elke term inderdaad moet weten wat het betekent, het legt zichtzelf niet uit...

Er is inherent totaal geen betekenis toe te kennen aan ‘S’, ‘X’, ‘Series’, ‘One’...

EDIT: En als een term een betekenis heeft, doelt men bij X-box net niet op die betekenis.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 16 juli 2020 21:21]

Alleen is S niet het basismodel maar een revisie. De OG Xbox One is er al heel lang niet meer.

En als we toch lullig aan het doen zijn dan voeg ik er graag aan toe dat MS om alles nog moeilijker te maken ook nog een Xbox 360 heeft uitgebracht die er uitziet als een Xbox One.
Een revisie van het basismodel 8)7

Dat van die 360 wist ik niet, wel cool :) maar er staat wel heel duidelijk Xbox 360 voorop dus om nou te zeggen dat dat heel verwarrend was...
De naamgeving van Microsoft is een beetje uit de hand aan het lopen, op dat punt heeft @Dashter wel gelijk.

Sony doet het beter op het gebied van namen en in plaats van S of X achter de naam te zetten (Wat totaal geen betekenis heeft voor een ouder, oma of tante, die een Xbox cadeau wil doen), zeggen ze gewoon simpel "Playstation 4 Slim", of "Playstation 4 Pro", en hebben ze een nummer wat makkelijk aangeeft wat de laatste consoleversie is, in tegenstelling tot een naam.

Nu heeft Microsoft het wel weer goed gedaan om de X en de All Digital edition uit productie te halen, en deze zullen dus ook op gegeven moment verdwijnen in de winkels, en zal er dus waarschijnlijk niet echt verwarring zijn met het aanschaffen.Maar hun benamingen kunnen wel heel wat verbeterd worden.
De nummer 5 is hoger dan de nummer 4, dus dat is beter. Zo denkt een "ongelofelijke domme consument". Of er nou een pro achter de 4 staat maakt dan helemaal niks uit...
Dat is toch redelijk makkelijk, hoger nummer is altijd beter. Daarbinnen heb je nog dunnere of nog snellere varianten.

Als mijn zus een Playstation moet kopen en moet kiezen tussen een 4 pro of een 5 slim, dan zal die zonder al te veel nadenken snappen dat de 5 sneller en dunner is.

Vraag diezelfde (niet geinformeerde zus) eens naar een XBox 360, XBox One S of een Xbox Series X en ze heeft geen logische basis om te kunnen beredeneren waarom de ene sneller is dan de ander (hoewel, misschien op volgorde van aantal letters).
Er is al meer dan 6 jaar géén 360 meer te koop |:(
Ik stelde "Vraag diezelfde (niet geinformeerde zus) eens naar een XBox 360, XBox One S of een Xbox Series X en ze heeft geen logische basis om te kunnen beredeneren waarom de ene sneller is dan de ander"

Ze hoeft hem ook niet te kopen, alleen zeggen welke beter is. Misschien heeft ze al een 360 en vraagt iemand "hey wil je mijn Xbox One S overnemen?" ze heeft dan geen enkele houvast om te weten of zo'n ding beter of slechter is dan haar bestaande 360
Jouw vraag was: "Ja? Wat is beter, een PlayStation 4 pro of een PlayStation 5?"
Mijn antwoord is: "Dat is toch redelijk makkelijk, hoger nummer is altijd beter."

Dat de iPads er een ander, ook verwarrend, schema op na houden neemt niet weg dat de naamgeving van de Playstation gewoon veel duidelijker is dan die van de Xbox. Videokaarten zijn weer nog veel erger, maar ook daar hebben we het hier nu niet over.

Nogmaals, het betekent niet dat het zo ingewikkeld is dat niemand de ooit kan snappen welke Xbox wat doet, het is gewoon minder duidelijk dan 1, 2, .... 5 op volgorde. Met variaties binnen de generatie.
Dat las ik ook en vind ik ook wel weer erg overdreven. Persoonlijk vind ik het vooral gewoon ongelukkig gekozen. Ze maken het nodeloos lastig voor een leek om simpel te zien wat beter is terwijl dit toch niet zo lastig had hoeven zijn.

Zoals ik hierboven ook al eens stelde. Stel dat mijn zus een xbox 360 heeft en iemand vraagt "hey wil je mijn Xbox One S overnemen?" ze heeft dan geen enkele houvast om te weten of zo'n ding beter of slechter is dan haar bestaande 360 zonder eerst te moeten gaan Googlen.
Was het echt zo lastig?

In Playstation termen: de S was het slim model wat op de duur de Xbox One vervangen heeft.
De S All Digital is wat de nieuwe PS5 zonder disc drive is.
De Xbox one X is het Pro model.

Of te wel je had 2 opties een S en een X en dan kon je nog kiezen of je een disc drive in je S wilde. Nu alleen nog een S, dus basis slim model.
Bedankt, het feit dat je het in Playstationtermen moet uitleggen a la ‘X is het pro model’ geeft toch al aan dat het niet voor de hand liggend is.

Dat bedoelde ik dan ook: de naam op zich geeft in geen enkel opzicht aan of je over een recenter/ouder/sneller/trager/groter/kleiner toestel spreekt. (tenzij je Microsofts terminologie kent utieraard, dat bedoel ik net met debiel niet voor de hand liggend)
Het spijt mij, maar ik denk dat @Dashter hier zeker een punt heeft.

Ik ben zelf geen van beide gebruikers, ik heb enkel een PC en Switch, en toen ik ging kijken of ik een console wou gaan kopen snapte ik er op het eerste gezicht echt geen bal van bij de XBox.

Bij de Playstation zag ik een PS4 en een PS4 Pro, daarnaast verschillende opslag modellen en af en toe een vermelding van 'chassis ...'. Enkel dat laatste moest ik even opzoeken en kwam ik er achter dat ze de hardware herzien hadden voor betere koeling en dergelijke. OK... dit snap ik. Dus een Pro van de laatste chassis generatie is het beste wat ik kan kopen.

Nu de XBox: One, One X, One Elite, One S, One S All-Digital. Dus... dan zal de Elite wel de beste zijn, dan de S en dan de X. Tenslotte is de X nietszeggend, doet de S mij aan Super denken en klinkt Elite nogal als het beste van het beste.
Maar... Elite is eigenlijk een gewone maar dan met SSD en andere controller. Dus niet het beste van het beste, dan is er de S en dat is niet Super maar eigenlijk de chassis upgrade die de PS doorgemaakt heeft (credits naar MS voor de nieuwe naam, maar dat had veeeeeel duidelijker gekund dan de S) en de X is blijkbaar de beste die ik zou kunnen kiezen, maar dan moet ik hem nog wel ff updaten met een nieuwe SSD ipv de hardeschijf.

Het feit hoeveel meer tekst ik moet typen als leek op console gebied zou genoeg moeten zeggen of de vreemde naamgeving.
Kritiek afdoen als fanboyism is een makkelijke en jammere manier om je niet over het probleem te moeten buigen.

Er buigen zich tientallen mensen over de discussie in dit artikel, als je de reacties leest merk je hopelijk dat er best valide argumenten aangedragen worden. Dit 'klagen om te klagen' noemen geeft meer aan dat je de discussie niet wil erkennen.

Ik sta echt versteld van de werking van Microsoft Flight Simulator, de manier waarop de lokale game aangevuld wordt met streaming data vanuit hun servers. En vooral dat ze die game naar hun oude X-box kunnen brengen. Ik ben dus echt geen fanboy maar net iemand die voor het eerst overweegt er eentje aan te schaffen. Maar er is echt geen lijn in te trekken, als gevestigde klant zal je de terminologie vast wel kennen.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 17 juli 2020 08:18]

Nou ja, ik vind Pro(Professional?) ook niet echt een goede term.
De X maakt gewoon de afkorting af XBox One X(Xbox).
Maar de term is wel herkenbaar. Het geeft aan dat het beter is, voor de professionele gamer. Een letter erachter is niet duidelijk. Als ze de one s gewoon one slim hadden genoemd. Dan was het duidelijker geweest. Gaat om herkenbaarheid.

X maakt de afkorting af? Dus xbox one xbox? Die snap ik niet helemaal.

Xbox one is toch ook onduidelijk? Dat geeft aan dat het de eerste xbox is. Terwijl dit niet zo is. Hoe noem je dan de eerste xbox? Gewoon xbox? Maar ga daar nu maar eens op zoeken op Google. Met alleen xbox vind je hem niet. Vele noemen hem al xbox classic om hem beter te onderscheiden. Als fans dit moeten doen om bepaalde series te onderscheiden dan heb je wel wat mis gedaan met de benaming.
Nou ja, ik vind Pro(Professional?) ook niet echt een goede term.
Pro is een echt een zeer gangbare benaming. Apple gebruikt het voor pro gebruikers, in de gaming industrie is 'pro gamer' gewoon een begrip. PS4 / PS4 Pro -> duidelijker gaat het gewoon niet worden.

Xbox gebruikt S, wat bij Microsoft het zwakkere systeem is. Terwijl anderzijds in de markt de S juist een betere versie is. Wederom Apple. Ben zelf geen Apple fanboy, maar slim genoeg om te snappen hoeveel impact dat merk heeft op associaties.

Bij Xbox moet je dan weer snappen dat X beter is dan S, omdat de X in de basis in het woord Xbox zit ofzo... Alles wat je eerst moet uitleggen is niet intuitief.

En om het nog makkelijker te maken.... Krijg je onderstaande puzzel
De X maakt gewoon de afkorting af XBox One X(Xbox).
Wie van de mensen die niet 'in the know' zijn, gaat dit snappen zonder omschrijving of handleiding?!
Microsoft heeft aanvankelijk de Xbox One uitgebracht. De Xbox One S heeft in principe dezelfde hardware, maar in een kleiner formaat en een paar extra features zoals geloof ik HDR weergave. De One X is wat de PS4 pro tov de PS4 is: sneller waardoor die games in 4K kan weergeven.

De One X is een stukje duurder en richt zich op 4K gaming, wat de volgende Xbox ook zal doen. Niet gek dat ze die dus schrappen uit de lijn. De One S richt zich op full HD gaming en is tevens een 4K blu-ray speler, is niet al te duur (€200 oid), en zal nog wel goed blijven verkopen. De All-digital variant mist een disc lezer en zal qua verkoopcijfers wel tegenvallen.
Tot dat ze de Series S er ook bij stoppen als dat gerucht waar is en het ook de Series S gaat heten
Dan word het in de winkel voor ouders weer wat lastiger denk ik.
Ja mevrouw meneer de One S is de oude generatie en is geschikt voor Full HD Tv's
de Series S is de nieuwe generatie en sneller en geschikt voor Full HD en ook wel wat 4K.
de Series X is de snelste daar heb je het meeste aan als je een 4K tv hebt.
prijs one S rond de 100 Series S rond de 250-300 Series X rond de 400-500
Meneer kan je op die van 100 wel alle games spelen
Ja mevrouw dat kan gewoon alleen in de toekomst komen er minder games voor uit en dan worden de games alleen nog gemaakt voor de Series S en X.
Maar voorlopig de eerste 2 jaar komen er nog genoeg nieuwe games voor uit.
En je hebt ook nog gamepass voor 14,99 in de maand dan heb je ruimt 100 games waar je uit kan kiezen
Die krijg je trouwens de eerste maand er gratis bij.
Ow oke dat is wel mooi maar U zegt 14,99 per maand dan word het toch weer veel geld uiteindelijk.
Mmm lastig hoor
Nou weet u wat doe maar die van 100 euro er zit en maand gamepass bij dan kan hij voorlopig lekker spelen en hij heeft toch geen grote TV dus misschien in de toekomst als hij zelf genoeg heeft gespaard.

[Reactie gewijzigd door FreakGIB op 16 juli 2020 21:39]

Kan er met mijn hoofd ook niet bij hoe slecht MS dit heeft geregeld. Ik zit aardig in de gaming wereld en zelfs voor mij is het lastig te onthouden. Ze hebben er gewoon een puinhoop van gemaakt.
Heb hetzelfde als voormalig Xbox gebruiker. Maar bij de onthulling van de Xbone waren ze mij al kwijt. Wat baggerslecht was die 😂 Jammer dat het originele 360 team niet langer hun werk hebben kunnen doen.
Ik hoor nu ook iedereen die een xbox one s of x heeft gewoon zeggen ik heb een xbox. Diegene die een playstation 4 hebben die zeggen ik heb een playstation 4. Dat geeft toch ook wel aan dat die benaming niet handig is. Ik hoor niemand zeggen ik heb een xbox one of xbox one s.

Straks dan wordt het xbox series x. Iedereen gaat gewoon weer zeggen ik heb een xbox. Terwijl de Xbox gewoon een bekende krachtige naam is. Daarom kort iemand het af. Xbox One x is niet herkenbaar. Het zegt niks, als die gewoon xbox 3 had geheten dan was het veel duidelijker geweest. Iedereen snapt dat dit de derde generatie is. Heel veel hebben geen idee dat de Xbox One de derde console is. Veel zeggen dit is de 4de xbox. Omdat ze denken het zal wel hetzelfde zijn als playstation.

Zo verwarrend is het gewoon. Dit kan je toch marketing technisch niet uitleggen?
Anoniem: 1075425
@Dashter17 juli 2020 07:37
Als je het mij vraagt is dit modding systeem hier op tweakers meer onderbuik emotie modden dan het daadwerkelijk wat toe voegt. Wat alleen maar frustratie teweeg brengt. Tijd voor wat nieuws misschien?
Helemaal met je eens, zie nu alleen maar letter X dit en X dat
Ik dacht even dat het over de nieuwe ging, ik volg het echt helemaal niet meer met die belachelijke namen.
De consolegeneratie heet 'Xbox One'. Hierin heb je de One S, en de One X. Die laatste kan op 4K gamen. Er is ook een versie van de S zonder schijflade, waar nu ook de productie van gestopt is. Alleen de goedkopere S word dus nog gemaakt.

En welk getal komt er na One? Als je hierop 'Series' zei dan heb je het juist! :+
Nou ik volg het dus echt niet meer. Ik weet niet wat voor spul ze daar bij de Xbox divisie hebben gerookt. En dan ben ik nog wel into gaming, maar je zou maar als ouder iets moeten halen voor je kind, dan moet je maar op het advies van de verkoper vertrouwen en dat die je niet een oudere model probeert te naaien. En met de nieuwe 'Series' zou je denken dat het gewoon een model uit een lijn is, die er dus niet is.

Waarom kan het niet zo eenvoudig als Playstation.
Tja, gewoon van tevoren even onderzoek doen toch? Als ik een nieuwe telefoon of auto zou halen zou ik ook niet meteen weten welk model. Hoogstens welk merk.
Vergeleken met game-pc's of de smartphone wereld is dit echt eenvoudig te noemen.

Xbox is het merk
One is de generatie
En daarvan heb je de versies

- gewoon de One, de originele Xbox One ( die niet meer verkrijgbaar is )
- S, wat staat voor " slim ", verbeterde versie van de originele versie.
S all digital, zelfde als S maar zoals de naam al zegt enkel digitaal zonder schijflade
X, de " extreme " versie die krachtiger is qua hardware dan de S

Dan komt straks de Xbox series X, wat dus een totaal andere generatie is en je zo ook zou moeten herkennen als consument.
Ik heb thuis de Xbox One S en die kan ook gewoon op 4k gamen. Mogelijk was dit in het begin, maar vanaf dec iig niet (meer)
De Xbox One S kan upscalen naar 4k, maar kan games niet native op 4k draaien. (Wel videobestanden outputten 4k.)
Anoniem: 562971
@Wolfos18 juli 2020 12:27
Er is ook een versie van de S zonder schijflade, waar nu ook de productie van gestopt is. Alleen de goedkopere S word dus nog gemaakt.
De originele kap er weer op met een gleuf erin, Blu-ray speler terugstoppen en.... ;)
Heb nog geen filmpje gezien op youtube dat dat werkt.
Mocht het wel werken dan ga ik gelijk met die van mij aan de gang :)
Dat dacht ik ook toen ik de titel las, ik snapte het al niet: gaan ze een nieuw product lanceren en stoppen ze met de productie ervan? Pas na het lezen van het artikel snap ik dat er een oude One X is en een nieuwe Series X. Iemand bij de naamgevingsafdeling van XBOX heeft teveel Kool Aid gedronken. Maar dat was natuurlijk al zo, toen ze een nieuw product de XBOX One gingen noemen, terwijl dat helemaal niet de eerste XBOX was.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 16 juli 2020 21:11]

The One refereert naar de one in all machine volg de Xbox One presentatie maar eens. Ik ben het wel eens dat het ook bij mij verwarring bracht enkele jaren terug. Maar door wat research kwam tot de conclusie wat microsoft bedoelde met “The One” https://youtu.be/uP4E3xNU9pU
Dat dacht ik ook toen ik de titel las, ik snapte het al niet: gaan ze een nieuw product lanceren en stoppen ze met de productie ervan? Pas na het lezen van het artikel snap ik dat er een oude One X is en een nieuwe Series X. Iemand bij de naamgevingsafdeling van XBOX heeft teveel Kool Aid gedronken. Maar dat was natuurlijk al zo, toen ze een nieuw product de XBOX One gingen noemen, terwijl dat helemaal niet de eerste XBOX was.
Het zijn idd verwarrende namen. Apple heeft dat ook met zijn iPads...

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 17 juli 2020 13:17]

Ik verwacht leuke aanbiedingen voor de Xbox One S (Digital) op Black Friday ivm de komst van X-series.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 16 juli 2020 21:42]

Ik waag dat te betwijfelen, vorig jaar was dat tijdens BF voor One S ADE tussen de €79 (Duitsland), €99 of €129 (meest gangbare aanbiedingsprijs in NL).
Als ze dit jaar al aangeboden worden dan zal dat vast niet lager dan €99 zijn.
Dan is het nog steeds een mooie aanbieding toch! en wie weet dit jaar dan met extra gratis games erbij.
Dan is het nog steeds een mooie aanbieding toch! en wie weet dit jaar dan met extra gratis games erbij.
Sowieso is dat goedkoop aangezien je ook kodi (en netflix) op de xbox kan installeren en er zo een prima mediaspeler van kan maken.
Nou ik heb vorige kerst 2 van die s digital gekocht 170 euto inc 3 games en gold . Ze doen het prima maar maken voor mij te veel geluid km ze als media pc te gebruiken.
Dat is goed nieuws voor mij, die de One X zal verkopen zodra de Series X binnen komt. Zal er dan even mee wachten.

Maar als er dan schaarste is en mensen net iets minder dan de Series X willen uitgeven zal ik daar voor klaar staan. :)
Oprechte vraag: denk je niet dat de tweedehands markt een behoorlijke influx gaat krijgen van mensen die bij launch hun oude Xbox consoles willen verkopen? Ik moet zeggen dat ik dit bij vorige launches nooit in de gaten heb gehouden, dus ik weet niet wat dat doet met de prijzen van de tweedehands consoles.
Mogelijk, al denk ik dat ze te veel zullen vragen voor een tweedehandse console t.o.v. een nieuwe.
ik heb de Xbox one X ( Project Scorpio versie) hoop daar inderdaad nog wel een prima bedrag voor te kunnen krijgen nadat ik de Series X in huis heb :D
Ik denk niet dat dit zo'n gat in de markt is... :)
Wat een benamingen zeg... waarom zo moeilijk? Doe gewoon lekker makkelijk. Xbox 5 of zo
Ben blij dat Sony het idd bij 1 2 3 4... houdt
Inderdaad, toen ik het bericht las, dacht ik dat ze de productie van hun aankomende product gestopt hadden. Zie maar eens het verschil te onthouden tussen XBOX One X en XBOX Series X. Bij beiden denk ik 'oh, dat is de X serie'.
Dat klopt dan toch ook? Beiden zijn de X serie en als de One X niet meer verkocht wordt kan er ook geen verwarring ontstaan.
Of jaartallen, Xbox One 2020 (zegge Xbone 20) als ze zo gehecht zijn aan hun 'One' naampje.
Wel interessant dat ze de One S wel blijven produceren. Als ik moet gokken denk ik dat ze deze heel goedkoop in de markt gaan zetten op het moment dat de XSX gelanceerd wordt. Denk aan misschien wel €99,- met een maand Game Pass oid. Doordat de eerste tijd first party titels ook nog uitgebracht worden op de One X én One S (naast dus de XSX) kun je wel heel goedkoop die nieuwere titels spelen natuurlijk.

Zou dus een lokkertje voor Game Pass kunnen zijn, door die console heel goedkoop aan te bieden. De XSX wordt dan de duurste variant en de XSS (volgens geruchten) zou dan de middelste optie kunnen zijn. Zo kun je natuurlijk elk budget en daarmee doelgroep bedienen.

Maar het kan ook best zijn dat ze nog contracten hadden lopen bij hun leveranciers waardoor die One S nog geproduceerd moet worden, wie weet :P
Die gewone S is natuurlijk een prima productplacement voor de populaties waar zo’n hooggeprijsde Xbox series X niet bereikbaar is. Wat mij wel verbaasd is hoeveel in channel voorraad er moet zijn als je vijf maanden vóór de release al kan stoppen met produceren. Een maand of twee op zee is toch wel maximaal voor transport.
Ik neem aan dat de productie van de One X gaat stoppen omdat die op papier waarschijnlijk meer TF heeft dan de Series S die ze nog moeten aankondigen. (al gaat de Series S natuurlijk een VEEL beter apparaat zijn).
De 'gemiddelde' consument kijkt bij het vergelijken van modellen waarschijnlijk voornamelijk naar dat absolute TF aantal. Als je dan een 6TF One X hebt voor 200 euro, en een 4TF Series S voor 400 euro... leg dat maar eens uit aan de gemiddelde koper

[Reactie gewijzigd door Anton.net op 16 juli 2020 21:03]

De gemiddelde consument weet helemaal niks van TF af dat staat denk ik ook helemaal niet op de doos.
de Gemiddelde consument zij ouders die met hun kids naar de winkel gaan en waar hun kind zijn ouders probeerd te overhalen om de Series S of Series X te laten kopen.
Waar de ouders kijken en luisteren en ook te horen krijgen over GamePass wat de eerste X maanden gratis is en dan maandelijks rond de 15 euro kost maar je dan wel ruim 100 games er bij krijgt.
Maar naar die gratis periode moet je wel lid blijven anders kan je die games niet meer verder spelen.
Verder word er ook nog geluisterd naar het kind over waar zijn vriendjes het meeste op spelen.
En dan is de kans dat het een Playstation gaat worden ook niet geheel onmogelijk.
Wat?! Alsof de gemiddelde consument weet wat een TF is. De gemiddelde consument kijkt gewoon naar wat geboden wordt (als ze niet ofwel voor 'het beste' of 'gunstig voor de portemonnee' gaan) voor het geld.
De gemiddelde consument koopt gewoon de goedkoopste console.
Dat stuivertje wisselen ze bijna elke generatie, dus ach :)
Hoeveel consoles werden er eigenlijk per dag geproduceerd dan?
Ik denk ook dat steeds minder mensen een Xbox One X / All Digital kopen omdat ze weten dat de Xbox Series X onderweg is.
Een andere reden kan ook zijn, in 2021 de series s in de verkoop. Vandaar de one s blijft geproduceerd worden, dit alles om een hogere prijs voor de series x te kunnen aanhouden. Vindt je hem te duur dan kan je altijd nog terug naar de one s.
Mijn gevoel zegt ook dat de series s nog lang niet klaar is voor massale productie.
Dat de productie stopt wilt niet zeggen dat hij niet meer leverbaar is, we weten natuurlijk niet hoeveel Microsoft nog in hun waren huis heeft liggen.

Natuurlijk zegt dit niet dat ze hem niet meer suporten en met alles wat nu in de wereld gaande is snap ik de strategie wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee