Verschillende prominente Magecart-skimaanvallen op webshops zouden worden uitgevoerd door Noord-Koreaanse staatshackers. Een beveiligingsbedrijf koppelt verschillende aanvallen aan de Hidden Cobra-groep, ook bekend als Lazarus.
De bevindingen komen van het Nederlandse beveiligingsbedrijf SanSec, dat zelf software verkoopt om webshops te beveiligen. Het bedrijf bekeek verschillende recente aanvallen waarbij skimmingmalware werd ingezet bij Amerikaanse webshops. Met die malware kunnen aanvallers creditcard- en betaalgegevens stelen.
Het gaat om aanvallen met de Magecart-malware. Die is speciaal gemaakt om webshops te infecteren en betaalgegevens buit te maken. Magecart werd onlangs onder andere ingezet bij de webshop van de Amerikaanse winkelketen Claire's.
SanSec traceert een groot deel van die aanvallen terug naar een groep die het Hidden Cobra noemt. De hackers injecteren een website met webshop met een stuk JavaScript dat malware inlaadt. De malware legt verbinding met legitieme websites als command-and-controlserver. Het zou onder andere gaan om een website van een Italiaans modellenbureau en een muziekwinkel in Teheran. Het bedrijf zegt dat het niet weet hoe de aanvallers in eerste instantie de webwinkels infecteren.
SanSec legt in het onderzoek een verband tussen gebruikte domeinen en ip-adressen van de hackers en eerder bekende Noord-Koreaanse cyberaanvallen. Dat zijn geen specifieke Magecart-skimmingaanvallen, maar andere hacks door de Lazarus-groep, die met het Noord-Koreaanse regime in verband wordt gebracht.
Noord-Korea zet wel vaker cyberaanvallen in voor financiële misdaden. Zo hackten hackers uit het land banken via het Swift-betaalsysteem. Ook zouden hackers regelmatig aanvallen met cryptominers uitvoeren.