Human interaction is iets anders dan moet door een human uitgevoerd worden

Bij een drive-by moet je zelf nog de webpagina openen, de email openen, etc. Maar voor de rest gebeurd alles automatisch door software lekken.
Bijvoorbeeld in de tijd van de Flash advertenties: een webpagina openen met een besmette advertentie erop en poef raak. Nu gebeurd dit nog steeds veel via advertenties, maar dan via JavaScript.
Terwijl een worm zelfstandig andere machines gaat scannen, ze aanvallen, etc. 0 gebruikersinteractie.
Blaster was een mooi voorbeeld. Gewoon verbonden zijn met Windows XP op het internet zonder firewall (pre SP II) was genoeg. Binnen een uur was je het zakje ook als de machine compleet idle was.
Een trojan vereist dat je de waarschuwingen negeert, zelf het beheerders-wachtwoord op geeft.
In dit geval zelf de zip uitpakken, het openen en zeer waarschijnlijk de executie-waarschuwing negeren.
Dat is ook de reden waarom geen enkel OS er tegen bestand is. De gebruiker geeft de malware toestemming zijn werk te doen.
Microsoft is inderdaad een stuk trager met patchen dan BSD en Linux. En omdat Windows patches nogal de reputatie hebben om dingen kapot te maken stellen veel mensen/bedrijven het patchen ook nog dagen of weken uit. Of ze updaten uberhaupt niet.
Ik kan alleen voor mezelf praten, maar ik durf mijn Linux machines blind te updaten op dag 1. De boel blijft 99,999% van de gevallen gewoon werken zonder gedoe en (tenzij kernel update) zonder verplichte reboot.
Bij een oud werkgever had ik de debian print-servers op auto-patch gezet toen ik weg ging.
2,5 jaar later deden ze nog braaf hun ding, helemaal up to date. Terwijl niemand er heen gekeken had in 2,5 jaar.
En wat bij Windows ook niet helpt: Geen centrale updater voor alle software. Gecombineerd met de eeuwige backwards compatiblity waardoor ze ontwerpfouten niet echt op kunnen lossen.
Dan kan je OS wel up to date zijn, maar als bijvoorbeeld je browser dat niet is ga je alsnog nat. Bij Linux wordt (bijna) alle software bijgewerkt door de package-manager. Wat direct er ook voor zorgt dat je die software geen beheerders-rechten en/of toegang door de firewall hoeft te geven.
Betreffende die Docker aanvallen: Waarom hebben ze die poorten uberhaupt van buiten bereikbaar gemaakt? Default instelling is host-only.
Windows is default behoorlijk onveilig, maar kan (redelijk) veilig gemaakt worden door een competente admin.
Linux is default strikt en veilig ingesteld (met weinig spul draaiend), maar kan onveilig gemaakt worden door een incompetente admin (geen brute force beveiliging, docker poorten naar buiten toe, etc)
Wat zou de betere instelling zijn voor thuisgebruikers en klein-bedrijf?
[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 19:10]