Epic Games Store heeft 61 miljoen maandelijks actieve gebruikers

Het aantal maandelijks actieve gebruikers van de Epic Games Store is gegroeid naar 61 miljoen. De gameswinkel schrijft dat zelf toe aan de marketingcampagne The Vault, waarbij recent onder andere GTA V gratis werd weggegeven.

Wat de toename in het aantal maandelijks actieve gebruikers precies is door de recente weggeefacties, zegt Epic niet. In een persbericht noemen twee marketingbedrijven die met de Epic Games Store hebben samengewerkt de campagne een succes. De gameswinkel had een piek van 13 miljoen gelijktijdig actieve gebruikers. Mogelijk was dat toen GTA V gratis was te downloaden, de gameswinkel was toen enige tijd overbelast.

Begin dit jaar zei Epic dat zijn Games Store 108 miljoen gebruikers heeft in totaal. Toen zei het bedrijf niets over maandelijks actieve gebruikers. Het is niet bekend hoeveel accounts er nu in totaal zijn. Epic weet met het weggeven van gratis games veel gamers over te halen om zijn winkel te gebruiken. Of het Epic ook lukt om die gebruikers voor langere tijd aan zich te binden, zal moeten blijken.

Steam heeft nog altijd veel meer gebruikers. Volgens Valve waren er vorig jaar 95 miljoen maandelijks actieve gebruikers. De piek van het aantal gelijktijdig actieve Steam-gebruikers staat volgens onofficiële cijfers van SteamDB op ruim 24,5 miljoen. Dat was in maart dit jaar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-06-2020 • 19:55

109 Linkedin

Reacties (109)

Wijzig sortering
Ik koop geen games op Epic Game Store, ik koop hoofdzakelijk games die kan koppelen aan mijn Steam account.
Wel gebruik ik de Epic Store voor de gratis weggeef games.
Ik vraag me af hoeveel er nog zijn die dit doen.
Wel gebruik ik de Epic Store voor de gratis weggeef games.
Waarschijnlijk is dit één van de redenen waarom ze af en toe een gratis spel weggeven. Daarmee pompen ze de maandelijkse 'actieve gebruikers' omhoog, wat goed staat voor de investeerders.
Dit staat niet alleen goed voor de investeerder maar met elke game die er in je bibliotheek bij komt kan het interessanter worden om over te stappen. Nu denk je ik heb mijn games in steam staan maar als je straks een goed gevulde bibliotheek hebt bij de Epic store dan kan het kwartje voor sommige juist de andere kant opvallen. Zeker nieuwe spelers die nog weinig games in steam hebben kunnen hier gevoelig voor zijn.

Op zich prima dat er concurrentie is voor zulke stores, dat houd ze beide scherp. Echter jammer dat dit met exclusives uitgevochten wordt door Epic.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juni 2020 20:59]

Dit staat niet alleen goed voor de investeerder maar met elke game die er in je bibliotheek bij komt kan het interessanter worden om over te stappen. Nu denk je ik heb mijn games in steam staan maar als je straks een goed gevulde bibliotheek hebt bij de Epic store dan kan het kwartje voor sommige juist de andere kant opvallen. Zeker nieuwe spelers die nog weinig games in steam hebben kunnen hier gevoelig voor zijn.

Op zich prima dat er concurrentie is voor zulke stores, dat houd ze beide scherp. Echter jammer dat dit met exclusives uitgevochten wordt door Epic.
epic heeft bij mij nog een lange, lange weg te gaan voor ik zou overwegen te overstappen, alleen al is library in steam dusdanig groot dat het al duizenden euro's waard is.

goed ik heb wel een geotere library die een stuk groter is dan de gemiddelde gebruiker

[Reactie gewijzigd door mschol op 23 juni 2020 21:16]

epic heeft bij mij nog een lange, lange weg te gaan voor ik zou overwegen te overstappen
Op zich hoef je niet over te stappen maar kan je prima beide platformen naast elkaar gebruiken. De meeste games heb ik op Steam, maar daarnaast gebruik ik ook Uplay voor de Ubisoft games en Origin voor de EA games.
En tegenwoordig combineer ik het allemaal met GOG Galaxy. De andere launchers starten pas als ik een game start via Galaxy.

Om één of andere reden kick ik niet zo op achievements, maar wel op time played. Wordt allemaal netjes bijgehouden, ook van de consoles. Hoewel het nog wel wat buggy overkomt, is dit voor mij toch de way forward.
GOG Galaxy is veelbelovend maar tot nu toe merk ik dat de 'integrations plugins' erg instabiel zijn. Die van Steam staat meestal offline op de ene computer en op de andere krijg ik de Epic spellen er niet in. Raadsels.
Klopt, ik merk het ook dat ik de integrations soms terug moet aanzwengelen. Ik vermoed dat ze op niet veel support moeten rekenen langs de kant van Steam en consoorten.

Momenteel is het een overzicht van alles wat ik heb. Voor mij is dat al aardig wat. Stabiliteit komt hopelijk snel.

... Ben al blij dat Gamepass Ultimate het nu ook doet. Want als er iets is dat ik echt haat, is het wel de UI die Microsoft hanteert. Mijn god. Hoe vaak je niet moet klikken om gewoon alle beschikbare games te zien. *huiver*
Precies, same here. Overstappen nee, gewoon die platforms gebruiken die de game aanbieden ja.
ik ook, ik speel de games waar ik zin in heb, als dat battlefield is dan start ik origin op, zo niet dan start ik het gewoon niet op. ik ben denk ik een van de weinige die steam bijna niet gebruikt.
battlenet start ik zoiezo altijd op want er zou maar eens een call of duty patch zijn, dan kan die alvast mooi automatisch updaten. op moment speel ik hearthstone dus dan moet ik die launcher wel aan hebben.
en de games koop ik eigenlijk altijd bij de uitgever zelf, of hoe heet dat? zoals the division 2 op uplay (volgensmij is die alleen daar of ook op epic store, steam iig niet) assassins creed hoort bij uplay.
battlefield hoort bij origin, oude cod games was steam maar tegenwoordig battlenet.
gta heb ik wel geclaimt maar niet gedownload.

en met al die snelle pc's is die launcher toch zo opgestart. :)
Ik denk dat ook voor de doorgewinterde gamer, het weggeven van games een interessant lokmiddel kan zijn. Ik heb zo'n 170 games op Steam beschikbaar. Voor mij is het haast synoniem: gamen/game PC opstarten? Steam start gelijk mee op. Ik heb echter ook een handjevol games op andere platforms, zoals Origin, uPlay, Battle.net, Epic Games, Windows Store/Xbox, waarvan grotendeel weggevertjes waren. Als ik die spellen wil spelen, dan zie ik dat haast als een 2-step start proces. GTA V spelen? Eerst Epic launchen, daarna GTA V.. GTA V klaar? Epic launcher uit.

Echter zodra je 10 spelen in zo'n library hebt staan, zal je waarschijnlijk eerder de neiging te hebben om Epic ook te auto-starten of aan te laten, met daarmee hogere kans dat je een kijkje neemt in de shop/huidig aanbod, en dus meer aankopen. Ik denk dat dit veel belangrijker is dan het aantal mensen maandelijks inloggen op de store (om bvb dat ene spel te spelen).

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 23 juni 2020 23:04]

Zal je wellicht gelijk in hebben, maar ondertussen heb ik zeker 10/20 games in uPlay en in Origin en zelf dan start ik die launchers echt bijna nooit op, waarom niet? omdat het zo'n beetje allemaal gratis spellen zijn die ik wel wou claimen, maar achter af toch nooit speel

ik speel de spellen die ik koop, en dat is 90% op steam
Daar heb je helemaal gelijk in! En met elke week een nieuwe gratis game beschikbaar kan die bibliotheek snel groeien. Heb het idee dat ze het tactisch ook beter aanpakken dan EA met origin, die ook regelmatig games weggaven, maar heb daar nooit echt de moeite voor genomen omdat de titels me niet interesseerde.
Klopt, altijd PC gespeeld en nu al een tijdje Xbox, met elke maand 4 "gratis" games. Dan heb ik al snel meer dan 300 games om uit te kiezen en gaat mijn PC ook niet meer aan om te gamen
Steam is echter veel meer dan alleen een store. Heeft echt de rol van Xfire van vroeger overgenomen, d.w.z het is een platform om al je vrienden te contacten en te zien wie er online/in een game zit. Veel meer nog dan discord dit is.

Men zal nooit met zijn allen overstappen dus een omslag naar de EPG zie ik voor veel mensen nooit gebeuren.

[Reactie gewijzigd door xtrmx op 23 juni 2020 21:46]

Dat kan echt veel sneller gaan dan je denkt. Zie ICQ, Hyves, IRC, MySpace, Clanbase, etc etc. Ook Steam zal op een zeker moment vervangen worden.
Je vergeet dan wel voor het gemak dat ICQ, Hyves, IRC, MySpace, Clanbase etc allemaal zeer snel zijn vervangen en niet pas na 20 jaar.
Als iemand die vroeger gewerkt heeft voor Clanbase, het "sluiten" of vervangen van Clanbase is toch een proces geweest van meerdere jaren. GGL heeft het platform langzaam een stille dood gegeven en er was verder geen support meer om de site online te houden. Is toch een proces geweest van zeker 5 tot 10 jaar lang. De eerste indicator hiervan was het prijzengeld van Eurocups die maar niet uitbetaald werden.

ESL en de andere grotere leagues waren toen in een bepaalde vorm ook reeds actief dus reken ik ook niet als een vervanging, zij konden hun ding reeds doen toen CB er ook nog was. Ze hebben enkel kunnen profiteren van het feit dat een van de grote concurrenten is moeten stoppen en ze hierop konden inspelen om nieuwe "klanten" te lokken naar hun platform.

[Reactie gewijzigd door Kneth87 op 24 juni 2020 08:08]

Er is echter een groot verschil tussen Steam en die anderen die je noemt. Bij de door jou genoemde diensten was het sociale netwerk eigenlijk het enige wat iemand bond aan de service. Je zat er op omdat je vrienden/kennisen er op zaten en je ging er bij weg omdat die vrienden ook weg gingen.

Bij Steam heb je, naast je friendslist, juist die hele bibliotheek met aankopen. Zelfs al zouden alle andere mensen Steam verlaten, dan zou ik er nog bij blijven puur om de games te spelen.
Op zich prima dat er concurrentie is voor zulke stores, dat houd ze beide scherp. Echter jammer dat dit met exclusives uitgevochten wordt door Epic.
Meer nog, voor mij is dat de enigste reden waarom ik op dit moment nog geen games koop op de Epic Store. Ik wacht bewust tot die games beschikbaar zijn op andere platformen en dat mag ook gerust een ander platform zijn naast Steam. Zeker bij indie developers probeer ik zo dicht mogelijk bij de bron te kopen, zolang het maar geen Epic store is.
Daarom heb ik onder andere GOG Galaxy 2.0 in gebruik genomen, accounts koppelen en je hebt alles in één library.
Ik weet niet hoeveel gratis games ze hebben weggegeven. Maar tot nu toe alleen Fortnite heb ik gratis. Maar dit is ook direct een spel wat ik voor mijn neefje heb gedownload als die hier is dat die kan spelen. Buiten dat nog nooit erop geweest.
Epic zou beter eerst eens wat features voorzien want op deze manier geven ze mensen vooral een vieze nasmaak.
Dat ze Total War Troy nu zelfs gratis gaan weggeven op release dag is helemaal absurd.
Voor mij heeft Steam teveel features die ik gebruik en die zullen wss nooit op Epic komen. Maar als ze zelfs nog geen basis features kunnen voorzien na al die tijd.. .
Mee eens. De enige manier om mensen te overtuigen is om het account qua waarde op den duur gelijk te maken aan die van een Steam-account, dat is gewoon de tactiek van Epic. Dat ze nu een grote hoeveelheid actieve gebruikers kunnen laten zien is ook misschien weer een middel om consumenten te overtuigen.
Helemaal eens, maar ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe Epic dan op de markt zou moeten doorbreken.
Net als de meeste al zeggen, steam library is erg groot en voorkeur heeft het om daar games voor te kopen.
En met die gratis games overweeg ik ook eerder toch voor epic te kopen terwijl ik daar half jaar geleden niet aan moest denken.
Ik heb ook satisfactory gekocht bij epic en baalde destijds dat het niet bij steam kon.
Maar nu zal het mij jeuken, of ik steam of epic moet openen.
Elke week minimaal 1 gratis game. Niet zo af en toe dus.
Naast het weggeven van spelletjes doen ze hetzelfde voor de unreal engine marketplace. Daar krijg je iedere maand de kans om een deel van de content gratis te downloaden. Sommige content is voor altijd gratis zoals bijvoorbeeld de quickel megascans en mixer. De megascans zijn dan wel alleen gratis in combinatie met het gebruik van de unreal engine maar mixer kan je ook voor unity gebruiken.
En bij het claimen komen mensen toch even kijken in de winkel. Hoe meer mensen even langs komen en gewend raken aan het platform (door het spelen van de gratis spellen) hoe groter de kans dat iemand ook een ander spel koopt. Het is echt niet alleen maar voor de investeerders, hoewel ze dat natuurlijk wel helpt.
Denk je nu echt dat inversteerders niet weten dat Gta-v een maand gratis was?
Ja start het alleen op wanneer de game het vereist. Anders niet. Steam daar in tegen heb ik altijd open.

Maar vindt het gewoon belachelijk dat je om soms een game te spelen wel 3 extra stukken software nodig hebt. Neem nu GTA 5. Epic software en daarnaast nog Rockstar software en dan nog de game. Belachelijk.
Probeer Playnite: https://playnite.link/

Redelijk onbekend nog onder Tweakers volgens mij? Alle games van al je accounts in één overzicht. Daaruit kun je ook alle games starten. Playnite start, indien nodig, de betreffende launcher op als je een game start. Werkt goed.
Dus een launcher voor je launcher die je game start die eerst ook nog de launcher van de developer opstart? 8)7
Tja, het is nou eenmaal zo. En beter Playnite dan je telkens bedenken "welke launcher moet ik hebben voor welke game". Nu heb je één mooi overzicht met al je spellen en hoef je die losse launchers niet aan te raken, enkel te installeren. Ik open al die launchers alleen handmatig voor het claimen van een gratis spel :+
Ach, ik zet gewoon de shortcut pictogrammen van games op het bureablad onder het pictogram van de bijbehorende launcher, is ook gewoon overzichtelijk.
Of in het custom startmenu van Windows 10 kan je ze ook sorteren (al zet ik ze ook op het bureaublad)
Maar dan heb je een vol bureaublad :+ en daarnaast mis je dan alle games die je niet geïnstalleerd hebt. Misschien Playnite eerst eens proberen? Playnite importeert gewoon alle aangekochte games (geïnstalleerd of niet), download metadata en toont gewoon alles in een mooi overzicht. Vanuit daar kun je een game installeren of spelen. Dat jij het niet wilt (proberen) betekent niet dat het geen mooie oplossing is voor het samenvoegen van alle verschillende launchers die er tegenwoordig (nodig) zijn om games te spelen.
Waarom zou je nog maar eens een extra launcher (Playnite) installeren, wanneer je gewoon je niet-Steam games heel proper (met box art en al) kan toevoegen aan je Steam launcher?
Dat kan niet automatisch voor je hele lijst spellen van b.v. GOG of Epic, toch? Dacht dat dat met Galaxy-launcher van GOG wel kan.
GOG 2.0 heeft dit nu ook
Ik gebruik momenteel Steam, Origin, Epic games en Uplay. (en uiteraard is daarnaast rockstar launcher e.d. nog nodig helaas) Voornamelijk de laatste 3 voor de gratis games.
Steam lijkt, in vergelijking met de overige launchers erg vooruit in zijn tijd.
Het is snel, overzichtelijk is niet gebonden aan 1 Publisher en heeft extreem veel content.

Zijn al deze launchers een nadeel? ja. Het liefst 1 overzichtelijke launcher die alles heeft.
Maar, als die launcher dan andere launchers moet openen voordat je kan spelen is dit geen meerwaarde.

Ik start standaard alle launchers op tijdens het opstarten van mijn computer, waarom? omdat het kan.
Tegenwoordig heeft iedereen er een SSD in zitten en is dit geen struikelblok meer.
Ook blijven de games dan up-to-date en wanneer je even wil spelen met vrienden loop je niet tegen een 10+ GB update aan.

Uiteraard kan je je launchers altijd afsluiten als je online gaat spelen.

P.S. bijna vergeten, de Xbox games launcher voor Sea of Thieves natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door evilhomer87 op 24 juni 2020 08:40]

Maar, als die launcher dan andere launchers moet openen voordat je kan spelen is dit geen meerwaarde.
Dat doet Playnite dus uit zichzelf. En hij sluit ze eventueel ook gelijk weer als je een spel afsluit. En alle launchers die je noemt kun je in Playnite importeren. Dus probeer het gewoon eens zou ik zeggen ;)
Zoals ik aangaf, hoe zit het met de updates? Steam heeft bij mij dagelijks zo'n 3 tot 6 updates.
Gisteren een update van 24GB. ik wil deze niet pas downloaden als ik kies het spel te starten.
Ook maak ik veel gebruik van de Friends/chat functies binnen steam. Werken die in playnite?
Ik ben geen FAQ ;) Probeer het gewoon eens en als het niet bevalt, verwijder je het toch weer?
Je promoot hier een stuk software, dus ik neem aan dat je dan als gebruiker ervaring hebt met het programma en dus ook je ervaring kan delen hoe het precies werkt. Wat je een voordeel vindt, of juist een nadeel.
Promoten klinkt alsof ik hier iets mee te winnen heb. Ik geef alleen een tip voor degene die, net als ik, ook tegen het probleem van al die verschillende launchers aanlopen en daar helemaal gek van worden. Mijn ervaring heb ik al gedeeld. Klik op de link en bekijk het programma even zelf. Dan zie je snel genoeg of het wat voor je is of niet. Of check een review op youtube.
Klopt. Je zou ook gewoon de Rockstar Software kunnen opstarten natuurlijk. Of een shortcut op je desktop maken. Het is inderdaad belachelijk dat je GTA 5 gratis kon claimen, snap wel dat je dan erover kan gaan klagen.
Iemand geeft je een cadeautje. Prachtig ingepakt met een mooie strik en een leuk kaartje. Nadat je het hebt uitgepakt zie je tot je grote verbazing dat er een drol in de doos zit. Toch zeg je geen "bah wat vies" want het was immers een cadeau, toch?

Dan kijk je wat verder en valt je op dat de doos eigenlijk een marketing uiting is. Het is helemaal geen cadeau maar een poging om jou te beïnvloeden. Nog steeds zeg je niets over die vieze drol, toch?

Het wordt denk ik tijd dat mensen door gaan krijgen dat 'gratis' niet bestaat. Je krijgt geen gratis games van Epic. Ze oefenen invloed op je uit. Iedereen heeft de keus en is vrij om daar wel of niet op in te gaan. Maar gratis is onzin. Epic wil jou naar hun platform lokken. Of ze nou geld uitgeven aan een reclame campagne of een weggeef actie, je wordt beïnvloed en gemanipuleerd om te doen wat zij willen. Dat is nou eenmaal hoe marketing werkt.

Dus als iemand klaagt over de Rockstar launcher, dan mag die persoon dat vooral lekker doen. Het was immers geen gratis game. Epic heeft hun contactmoment gehad en aandacht voor hun platform gekregen en ze hebben daarvoor betaald met een game die bij sommige mensen een nare bijsmaak heeft.
Hier idd. Heb het destijds geïnstalleerd om unreal tournament te spelen.
Daarna ook wat gratis games geclaimd. Maar eigenlijk verder nog nooit gebruik van gemaakt.
Ik koop steeds meer games op steam, en soms op origin, maar ik heb nog nooit iets interessants gevonden op de epicstore.
Ik koop spellen via epic als ik de ontwikkelaar meer wil steunen, zoals subnautica below zero. Die via steam kopen, zit ik vooral valve te spekken en teweinig de ontwikkelaar naar mijn mening.
Dan had je het beter blijkbaar via Discord gekocht. Wat ik kan zien houdt men daar maar 10% in.
Inderdaad.

De enige écht relevante statistiek krijgen we natuurlijk niet: hoeveel klanten hebben al minstens één game gekocht in de Epic Store.

Al de rest zijn Fornite spelers of gamers die rap de free games komen oppikken.
Ik denk bijna iedereen. Ik heb epic store ook alleen maar voor de gratis games. Mijn library op Steam is al best wel groot. Wil er niet nog een ergens anders beginnen. Ik heb bijv letterlijk Borderlands 3 aan mij voorbij laten gaan hierdoor. Nu hij uit is op Steam eindelijk is mijn intresse al weg
ik en iedereen die ik ken doen het zelfde :)
Idem ditto. De gratis games zijn een fijn extraatje maar ik prefereer eveneens Steam voor het spelen van games.
Same hier, ik heb wel WWZ gekocht maar daarna was deze gerefund omdat de game gratis was niet lang nadat ik dit gekocht heb. De epic client doe ik ook alleen maar open als ik een game van daar speel, steam daarentegen zoveel mogelijk open.

Ik ben specifiek geen "actieve gebruiker" maar ze tellen waarschijnlijk iedereen mee
waarschijnlijk 60 miljoen andere
Prima inderdaad voor wat gratis loot. Recentelijk de Samurai Shodown collectie met onuitgebrachte SS5 Perfect binnengepompt.
Ik heb ik de Epic store eigenlijk ook alleen gratis games. Maar omdat ik Playnite gebruik, maakt het me eigenlijk niet meer uit in welke store iets staat.
Ik ben één van die (tevreden) gebruikers! Zeker in deze tijd is het extra fijn om regelmatig iets te krijgen :)
Hier ook een tevreden gebruiker. PC gamers zijn wat dat betreft eigenlijk best een entitled clubje.

Ondanks dat ik snap waar de afkeer tegen de Epic Store vandaan komt met exclusives en de beperkte functionaliteit, concurrentie altijd goed. Als casual gamer maakt het mij echt niet uit of ik nou Steam moet opstarten of de Epic Store, vooral als je eigenlijk gewoon shortcuts gebruikt. Hier starten beide stores toch niet automatisch op bij boot. Bovendien is de prijs doorslaggevend, en ik heb al een aantal parels op de Epic Store weten te bemachtigen voor een zeer zachte prijs. En ik denk dat er velen meer met mij dezelfde ervaring delen. Dat tov van die kleine maar zeer vocale groep van hardcore PC gamers die exclusief Steam willen gebruiken omdat hun uitgebreide collectie games daaraan gelinkt is.

De PC markt heeft gewoon geluk gehad met een periode van Steam als centraal punt, vooral als je het vergelijkt met andere digitale markten zoals film en muziek. Hoe idealistisch en gewenst dat ook mag zijn, commercieel gezien is het onhoudbaar.

En mocht het bezwaar zijn dat de Epic Store zijn mankementen heeft tov Steam, laten we vooral niet vergeten wat voor een gedrocht Steam was in haar begin periode. Wat had ik daar toen toch een hekel aan, ondanks mijn voorliefde voor Valve games (CS, TF en HL O+).

Steam werd ook door mijn strot geduwd met de release van HL2. Net als Metro Exodus dat deed met de Epic Store. Heb dat laatste eerst illegaal gespeeld vanwege exclusiviteit, maar ben inmiddels bijgedraaid. Ben een zeer tevreden gebruiker van beide platformen, want uiteindelijk heeft de komst van Epic mij al wat centjes bespaard. De Epic Store heeft zijn bestaansrecht, net als Steam en GOG.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 24 juni 2020 03:19]

wil hier niet te veel op in gaan, want hier is al duizend keer over gediscuseerd
En mocht het bezwaar zijn dat de Epic Store zijn mankementen heeft tov Steam, laten we vooral niet vergeten wat voor een gedrocht Steam was in haar begin periode. Wat had ik daar toen toch een hekel aan, ondanks mijn voorliefde voor Valve games
Maar deze opmerking is ook al zo vaak voorbij gekomen, en ik vind het nergens op slaan

Steam was de eerste in zijn soort, en ja het was een draak in het begin en ik haatte het ook
Maar hoe kan je dat als excuus gebruiken om jaren en jaren later zelf een store te launchen die ook bagger is? niks geleerd van de andere stores?? niks gehoord over hoe mensen graag iets compleets willen?? nee dat gaat er bij mij niet in..
Toch ben ik nog steeds benieuwd wat nou precies het verdienmodel daaraan is. Ik snap dat ze met Fortnite bakken met geld hebben binnengehaald, maar er moet toch een moment komen dat gratis weg blijven geven niet meer vol te houden is. 61 miljoen man die games gratis gaan downloaden, dat kost toch klauwen met geld?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juni 2020 00:04]

Op het moment is er simpelweg geen verdienmodel, er word honderden miljoenen tegen aan gesmeten in de hoop er in de toekomst een Steam concurrent van te maken.
Het Chinese Tencent heeft diepe zakken dus ze blijven wel pompen.
Ik betwijfel of miljoenen gratis games weg geven werkelijk veel betalende gebruikers binnen haalt op de lange termijn, op een gegeven moment zal iemand gaan inzien dat het een bodemloze put is.
Er is zeker wel een verdienmodel. Niet altijd worden complete / GOTY / Definitive Editions weggegeven. Paar dagen terug kreeg ik in de Epic Games app een pop-up met de melding dat er voor een eerder gratis geclaimde spel die niet geïnstalleerd was nieuwe DLC verkrijgbaar is. Met andere woorden: wil jij aub even je portemonnee opentrekken?


Giveaways trekken zeker klanten en ik claim ook wekelijks vanaf het begin van hun giveaways promotie deze spellen. De Epic app heeft me buitenom het claimen van spellen welgeteld 2x mijn aandacht weten te trekken om deze spellen te downloaden en daadwerkelijk ook te spelen.
Op de 1 of andere manier ben ik vastgeroest op Steam met PAYDAY the Heist (welke stervende is) en meeste moderne spellen gaan mij te snel of je moet te veel handelingen uitvoeren (veel knoppen en functies die hieraan gebonden zijn. Of te denken aan builds van karakters). Ik ben duidelijk niet met de tijd meegegaan en dit nekt mij met moderne spellen soms.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 24 juni 2020 03:00]

Wat ik bedoel: Er word geen geld verdiend op Epic store momenteel.
Er gaat veel meer uit dan er binnen komt, je kunt niet tientallen miljoenen kopies van GTA V en allerlei andere titels weg geven.
Ook die 10 euro korting op iedere game van 15+ euro kwam puur uit de zakken van Epic, er is geen cent verdiend door Epic tijdens die sales.
Fortnite en Unreal Engine zijn flinke cashcows maar ook dat houd een keer op.
Het is een beetje zoals thuisbezorgd of uber, jaren geen winst maken maar alle concurrenten kopen / kapot maken en dan kun je aan de marges gaan zitten omdat je geen concurrentie meer hebt. Epic hoopt daar ook op maar ik betwijfel dat ze een gigant als Steam echt kunnen raken.
Dit is puur een gok van mij: EA zag de bui hangen en heeft met Valve een deal gesloten om hun games weer op steam uit te brengen. Ik verwacht dat daar tussen valve en epic flink om gevochten is.

[Reactie gewijzigd door unfor op 24 juni 2020 01:00]

Dat is lekker positief aangevlogen.

Ik ben dus kennelijk gebruiker van de Epic Store omdat ik dat door mijn neus gedrukt krijg als ik Anno 1800 wil kopen gebruiken. Ik had het niet gewild, wil het nog steeds niet... maar het MOET.

Epic... ik ben -geen- gebruiker van jullie!

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 24 juni 2020 00:47]

Ik had het niet gewild, wil het nog steeds niet... maar het MOET.
Wat hier vaker gezegd wordt, games aanschaffen, is net als een bepaalde film of serie zien, is geen recht. Je wordt er écht niet toe gedwongen. Dwang is echt wat anders. Als het aanbod je niet bevalt, koop je het niet. Je moet helemaal niks.

Ook klopt het niet dat anno 1800 enkel in de epic store te koop is. In het geval van anno 1800 kan je het spel ook via uplay kopen.
Wat hier vaker gezegd wordt, games aanschaffen, is net als een bepaalde film of serie zien, is geen recht. Je wordt er écht niet toe gedwongen. Dwang is echt wat anders. Als het aanbod je niet bevalt, koop je het niet. Je moet helemaal niks.

Ook klopt het niet dat anno 1800 enkel in de epic store te koop is. In het geval van anno 1800 kan je het spel ook via uplay kopen.
Ik heb er "gebruiken" van gemaakt. Als ik het product wil gebruiken dan moet ik ook gebruik maken van de Epic Game Launcher. Ik hoef inderdaad geen gebruik te maken van die games, maar games "hoeven" ook geen gebruik te maken van de Epic Games Launcher.
(De titel had ook moeten zijn "Epic Games Launcher heeft 61 miljoen maandelijks actieve gebruikers")

Prima dat die optie er is voor mensen die wild zijn van die launcher, maar hoezo is het verplicht?

Het zou wat zijn dat ik telkens de Bruna moet bellen als ik een boek wil lezen wat ik daar heb gekocht.

En je kunt de game op nog wel meer websites kopen, maar officieel is Anno een Epic game. Ze zijn zelfs van kant verschoven door halverwege de ontwikkeling van Anno 1800 te stoppen met Steam en over te stappen op Epic.

Als consument word ik er helemaal gek van. Geef me gewoon mijn product en val me niet lastig.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 24 juni 2020 00:59]

Anno 1800 is een uplay game die ook in de epic store te kopen is, niet andersom. Ik heb anno niet via Epic gekocht en hoef de Epic game launcher ook niet te installeren om het te spelen. Gewoon te koop in de Ubi store en te spelen met de Uplay launcher.
Maarja, het is wel schijtirritant en niet ten voordele van de consument, slechts de producent. Van mij mag je er dus niet genoeg over zeiken. Kapitalisme moet de consument dienen, niet andersom.
Is een actieve gebruiker iemand die daadwerkelijk een spel speelt of iemand die een spel redeemed?

Ik klik eens per week wel op redeem, maar de laatste keer dat ik er daadwerkelijk een spel heb gespeeld kan ik me niet herinneren.
Inloggen op de Epic client is al voldoende lijkt me. De cijfers zijn dan rooskleuriger voor het bedrijf.
Pctje hier voor wat downloads, wat "Apps" open op de andere 2 of drie van jezelf én, de rest van het huishouden. Nou, hoeveel LAN IPs zijn gelijk, of hoeveel dubbele accounts zou er toch zijn.
Deftige van Game Companies zou zijn, sluit je een Game af, sluit dan ook (services) Clients af. Maar nee, zo heb ik een block op Battle.net, dat ik een VPN open had en twee accounts geblokkeerd zijn. Mag ik weer foto maken van mijn paspoort. Dat was in eind 2018.
Ik probeer uit alle macht je stukje te lezen, maar zeker het middelste stuk is niet te volgen. Wat is je punt?
Ja, Industries of titan en Satisfactory. Nee, ik ga het spel niet kopen op steam :).
Ik heb tot nu toe alleen maar gratis spellen geclaimed, een enkel spel gespeeld en nog niets gekocht, ik vraag me af hoeveel mensen er daadwerkelijk spellen kopen in de epic store.
Kom er wekelijks, nog weinig gespeeld.
Prijs kan best wel een drijfveer zijn om te besluiten toch iets te kopen in de Epic store. Zo heb ik Anno 1800 en onlangs de Season 2 ervoor gekocht en een tijdje terug ook nog Far Cry 5. Allemaal beduidend goedkoper dan elders. Toevallig zijn dit Ubisoft spellen en na activatie op Uplay heb je Epic verder niet meer nodig.

Verder natuurlijk ook de ondertussen onzinnige lange lijst van gratis spellen geclaimd die ik waarschijnlijk nooit ga spelen.
Anno is mijn enige gekocht spel maar was ook een drama om werkend te krijgen...
Oplossing was voor mij downloaden op epic dan ubisoft activeren en het spel daar updaten..
Maar dat drama heb ik ook met elite dangerous op Steam.. Werkt nog steeds niet :(
Dat had ik ook met Anno 1800. Ik zat destijds op een 1mbps internet verbinding. Via Epic Games Anno 1800 gedownload, ongeveer een week aan het downloaden geweest. Vervolgens klik ik op play en Uplay opent op de store pagina en begint 'm volledig opnieuw te downloaden in uplay. Epic Store versie niet te starten en uplay niet wijs te krijgen dat al die GB's al op de hdd stonden. Ik was toch best wel pissed en daarna zelf nooit meer Epic gebruikt.
Dat ligt niet aan Epic, maar aan de fouten in uplay. Wel de schuld jij de juiste leggen he.
hoe beredeneer je dat precies? Ik koop een product op de Epic Game Store. Deze begint te installeren en is klaar. Ik druk op een knop in de launcher waar ik product heb gekocht en het werkt niet.
Omdat Ubisoft waarschijnlijk gewoon heeft verplicht dat het via Uplay moet worden gestart, dat Uplay dan zo'n draak van een launcher is die niet eens kan herkennen dat het spel al geïnstalleerd is ligt niet aan Epic.
Ja of Epic had hun download / installatie gewoon goed kunnen scripten.
Nee, je kunt je epic download gewoon gebruiken, als de ubisoft launcher die gewoon goed had herkent. Dat gaat fout bij de ubi launcher. Blijft een buggy stuk ellende, dat uplay.
Nee dat kon ik niet. Je kan net zo goed redeneren als Epic de download op de goede plek had neergezet dat uplay het dan wel had herkend. Ik weet niet waar het fout is gegaan in dat treintje en jij weet dat ook niet. Uiteindelijk heb ik een product gekocht via Epic en dat werkte niet.

Sterker nog, als het verplicht is te starten via uplay en de epic store is niet meer dan een snelkoppeling naar uplay then why in the *** start Epic niet gewoon direct uplay op na aankoop en laat je hem via daar installeren i.p.v. zelf 100gb te gaan downloaden en dan net doen alsof er geinstalleerd wordt en dan alsnog te gaan linken naar uplay.
Bij mij ging dat wel een stuk soepeler voor zover ik me kan herinneren. Bij Far Cry 5 ook geen issues gehad dacht ik.

GTA 5 was even een ander verhaal ivm zwaar overbelaste EPIC en Rockstar launchers.
En wat valt daaronder dan? Ik bedoel, ik ben ook actief maar het enige wat op de Epic store doe is die gratis games claimen en ze dan vervolgens nooit op Epic spelen. Lijkt me niet heel nuttig deze cijfers? Zullen er vast veel meer zijn zoals ik.
Ieder bedrijf zijn eigen definitie daarin. Waarschijnlijk een login op de client of een unieke bezoeker op de site.
Daar komen ook nog tientallen miljoenen gamers bij die de Epic Store enkel gebruiken voor Fortnite. Ik betwijfel sterk of de meeste andere games zo goed verkopen. Het is niet voor niets dat Epic om de haverklap coupons van €10 uitdeelt.
Gebruik zelf UE4, betekend dat ik dus ook de launcher gebruik gezien het geïntegreerd is. Maar ik heb naast de engine om zeker een paar games gekocht. Kortom, iedere UE4 user word hier waarschijnlijk ook in meegerekend, niet dat dat voor een groot percentage telt.
Definieer: "Gebruikers".
Dit zegt he-le-maal niks over de omzet of hoeveel mensen er in de shop browsen of een game opstarten.

"GTA-V geinstalleerd toen deze gratis werd angeboden en nu de store automatisch opgestart op de achtergrond?" <> gebruiker

No news here. Waarom publiceren we dit soort berichten waar geen achtergrond in zit?
Ik ben eerder benieuwd naar cijfers van kopende gebruikers en actief spelende gebruikers.
Ik heb dan wel een account en log af en toe in om gratis games te claimen, maar ik heb nog niets gekocht of gespeeld, ik denk dat de meerderheid van de gebruikers zoals mij gebruik maakt van de epic store.
Leuk voor het getalletje van actieve gebruikers maar het levert ze geen cent op, het kost ze miljarden.

[Reactie gewijzigd door unfor op 23 juni 2020 20:45]

Voorheen nooit gebruikt, maar door gratis spellen, en korting/acties waardoor ik laatst Uno, en Satisfactory heb gekocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee