NS verlengt test registratiesysteem voor treinreizen en wil het uitbreiden

De NS gaat de testfase van het registratiesysteem waarmee reizigers hun reis vooraf kunnen aanmelden, verlengen en uitbreiden. De eerste testfase eindigde afgelopen zondag. De vervoerder wil nu onder meer onderzoeken of fietsen weer meekunnen en of studenten langer kunnen reizen.

Aan de eerste test deden zo'n vijfduizend reizigers mee die samen bijna 150.000 reizen maakten, schrijft de NS in een persbericht. Met deze eerste fase wilde de vervoersmaatschappij zich richten op het gebruiksgemak en de verfijning van de techniek. De resultaten van deze fase waren 'overwegend positief'.

Deze eerste fase liep van 10 mei tot afgelopen zondag 14 juni. Vanwege de positieve resultaten zegt de NS nu verder te gaan met het registratiesysteem en te gaan onderzoeken of het systeem kan worden uitgebreid. Zo wil de spoorwegmaatschappij onderzoeken of fietsen weer meekunnen in de trein, mits ze vooraf worden aangemeld. Daarnaast wil het bedrijf testen of de registratiedienst kan bijdragen aan het verruimen van de reis- en collegetijden van studenten. Voor deze uitbreidingen gaat de maatschappij in gesprek met reizigersorganisaties, overheden en vervoerders.

De reisregistratie is een webpagina waar door de NS geselecteerde reizigers hun reis kunnen aanmelden. Tijdens het registreren van een reis, krijgen deelnemers vooraf inzicht in de drukte van treinen. Deze deelnemers zijn niet verplicht om hun reis te registreren. Deelnemers die dat wel doen, kunnen tijdens de pilot zonder bijbetaling 1e klas reizen. Voor het registreren van een reis zijn een NS-account en een ov-chipkaart nodig. Met de ov-chipkaartgegevens controleert de NS of deelnemers de geregistreerde reizen daadwerkelijk maken. Deelnemers die minimaal acht keer een reis registreren en daadwerkelijk maken, krijgen tien dagkaarten of Spoordeelwinkel-tegoed.

Met het registratiesysteem wil de NS bevorderen dat reizigers gespreid gebruikmaken van de treinen, want door het coronavirus is de capaciteit zeer beperkt. Van de vijfduizend reizigers zou 47 procent hebben gezegd bereid te zijn om op een ander tijdstip te reizen als dat een rustigere trein oplevert. In combinatie met andere maatregelen moet dit in de praktijk voldoende zijn om piekdrukte te voorkomen, schrijft de vervoersmaatschappij.

Door Hayte Hugo

Redacteur

16-06-2020 • 10:08

165

Reacties (165)

165
160
90
4
0
64
Wijzig sortering
Ik ben één van de testdeelnemers aan deze pilot.
Om een reis te registreren moet je inloggen met je NS-account.
Vervolgens vul je eenmalig je OV-chipkaartnummer in en daarna kan je reizen reserveren.
Het reserveringsscherm is erg vergelijkbaar met de NS reisplanner: je vult je vertrek- en aankomststation in en je kiest met welke trein je wilt reizen.

Er zijn wel twee belangrijke details die niet staan in het artikel:
1) Je kan alleen treinreizen kan reserveren voor vandaag of morgen. Je kan dus niet een treinrit over een week reserveren. Daarnaast is het zo dat je maximaal 15 minuten voor vertrek van de trein een treinrit kan reserveren.
2) Als je een treinrit maakt waarbij je moet overstappen, moet je deze als verschillende ritten reserveren.
Bijvoorbeeld Schiedam -> Rotterdam CS -> Eindhoven worden twee aparte reserveringen (eerst Schiedam -> Rotterdam CS en dan Rotterdam CS -> Eindhoven)

[Reactie gewijzigd door VirinR op 26 juli 2024 01:01]

Grappig, dus het kan voor komen dat je je trein rit niet volledig kan reserveren. Wat dan?
Auto kopen. :+

Maar een serieuzer antwoord; dat is nu een onopgelost probleem. Als we het OV systeem weer willen inzetten als vanouds, dan is daar lang niet de capaciteit voor. We kunnen dus alleen maar stellen dat voor nu en de voorzienbare tijd, het OV niet gebruikt kan worden zoals we dat gewend zijn: Woon-werk verkeer is niet realistisch als alle mensen daadwerkelijk weer naar kantoor moeten komen.

Als jij dus een belangrijke afspraak hebt, dan raadt ik OV af. Anders, gewoon in je ochtendjas blijven zitten en je werkgever vertellen dat je niet aanwezig bent vandaag.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 26 juli 2024 01:01]

Je kan je treinrit volledig reserveren, maar hiervoor moet je meerdere reserveringen maken.
Vandaar mijn voorbeeld van Schiedam naar Eindhoven.
Er is namelijk geen directe verbinding tussen deze steden; je moet hiervoor overstappen op Rotterdam CS om daar de IC naar Eindhoven te pakken.
Dit zijn twee aparte treinen dus je moet hiervoor aparte reserveringen maken.

Als het systeem verplicht wordt, dan wordt er uiteraard wel gekeken naar hoeveel capaciteit er is in de treinen. Dan wordt het een ander verhaal: als er geen capaciteit is voor één van de treinen dan kan je maar voor een deel reizen.
Dus het kan voorkomen dat je niet een volledige rit kunt reserveren doordat er 1 iemand eerder was op het traject: Rotterdam CS -> Eindhoven.

Sta je dan op Rotterdam met je goede gedrag.

Ik vind het nogal onzinnig dat ze dat op deze manier doen. Het hele idee van het OV is namelijk dat je nooit met 1 unit op je eindbestemming komt. bus voor verkeer in steden en dorpen, stoptrein voor verkeer tussen wat plaatsjes en Intercities voor de grote afstanden. Tram en Metro voor drukke steden om meer capaciteit te kunnen bieden dan bussen.

Je kunt nooit van A naar B komen zonder overstappen. Of je moet naast het station wonen, of nog eens met de fiets gaan. Ritten per deel inplannen is dus vragen om gezeik als capaciteit straks weer een dingetje wordt.
Je reserveert toch ruim van tevoren beiden ritten? Dus je strandt niet op Rotterdam.
Ja maar dan kan het dus voorkomen dat je je gehele reis weer kunt annuleren qua reserveringen omdat het laastste deel van het traject dus vol is. Je zal dus niet zomaar stranden nee, maar je kunt dan weer alle andere ritjes gaan cancellen.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Je wilt morgen met de trein, dus je reserveert vandaag beide ritten, van Den Haag naar Rotterdam, en van Rotterdam naar Eindhoven. Als één van die ritten vol is, merk je het tijdens het reserveren, dus kun je dan ook meteen je andere rit annuleren en een ander tijdstip kiezen. Op het moment dat jij beide ritten gereserveerd hebt, ben je klaar en hoef je niet later nog iets te veranderen (tenzij er een acuut noodgeval is, zoals wanneer er een trein uitvalt of stilgezet wordt: dat is inderdaad wél een serieus probleem).
Wat ik bedoel is dat het voor kan komen dat jij niet van den helder naar maastricht kunt gaan met de trein als er iemand Veenendaal de klomp - Ede/wageningen reserveert.

Of dat als je een lang traject hebt met meerdere overstappen dat je dan dus je voorgaande reserveringen moet gaan annuleren als je daar pas bij de vierde reservering achterkomt.

Nogal raar aangezien NS prima weet waar je moet overstappen en naar welke trein je dat gaat doen. Ze geven je een reisadvies van A naar K, maar je moet zelf gaan reserveren voor iedere letter ertussen. Dat is nogal raar en gewoon irritant.

NS denkt in reserveringen per trein, Klanten denken in reserveringen per reis. Je zult je reserveringen dus ver van tevoren moeten gaan doen wil je lange reizen kunnen maken, want de kans is gewoon heel groot dat je er anders niet mee wegkomt.
Okee, inderdaad vervelend, maar geen ramp toch? Moet je even door wat pagina's heenklikken. Hopelijk zal de NS dit dan snel oplossen.
nee geen ramp natuurlijk, maar gaat er sowieso voor zorgen dat mensen het dan maar niet meer gaan annuleren. "hadden ze maar een beter systeem moeten hebben". En opzich geef ik ze dan niet eens ongelijk.
Wat als je die keurig gereserveerde overstap mist? Dan kun je dus stranden en mogelijk niet meer voor of achteruit kunnen die dag?

Overigens, het is van de zotte dat na jaren en jaren iedereen het OV in te willen hebben het nu zo is dat geadviseerd wordt om de auto te nemen.
En ik ben ook benieuwd hoe het systeem omgaat met vertraging, uitval en vervangend busvervoer.
Dus, als je op de gereserveerde trein zit en de overstap moet nemen die nog een 45 minuten reizen is bijvoorbeeld, moet je daar uw reservering nog aanmaken ook? Want je kan maar max. 15 minuten op voorhand reserveren...
Het wordt dan nog leuker als je dan toch uw overstap reserveert en dan je overstap mist.
Kan je weer beginnen reserveren :+

Plots leven we dan in een systeem waar iedereen zijn stoeltje reserveert en waar je dan ook moet meedoen met de reserveringen om zeker te zijn dat je nog op die trein mag.

So many questions !
Ter verduidelijking; het is tot aan 15 minuten voor de reis (niet vanaf).
ah, dan is het iets beter natuurlijk. Vond het al raar zo.
Wat jammer dat je per overstap moet reserveren. Wat gebeurt er als je je overstap niet meer kan registreren? Moet je je oude registraties ongedaan maken en gewoon opnieuw beginnen of suggereert de app een betere oplossing?

Zo'n systeem is ook bijna compleet onbruikbaar zodra er een trein meer dan tien minuten vertraging heeft of uitvalt. Iedereen in de trein die een overstap heeft moet snel binnen een kwartier hun volgende overstap registreren en dikke kans dat met de normale drukte + de drukte uit de weggevallen trein de helft van de passagiers op een station strandt. Ook kan natuurlijk niemand gebruik maken van de extra capaciteit van je eerdere registratie die je nu gaat missen en leeg blijft.

Ik hoop dat de NS snel dit systeem slimmer maakt, want anders denk ik niet dat veel mensen het zullen gaan gebruiken.
Als de gereserveerde trein niet meer rijdt, krijg je van de NS een mailtje met daarin het verzoek om een nieuwe reservering te maken. Ik heb dit 1x gehad, maar dat was een dag van te voren dus ik had genoeg tijd om een nieuwe rit te reserveren.

Als je een treinrit hebt die afhankelijk is van een overstap maar niet meer haalt vanwege de vervallen trein, dan dien je die reservering zelf te annuleren.
Ik ga overigens niet van uit dat de normale drukte (zoals we voor corona kenden) nog terugkomt deze maanden gezien veel hogescholen, universiteiten en kantoren nog dicht zijn.
Als de gereserveerde trein niet meer rijdt, krijg je van de NS een mailtje met daarin het verzoek om een nieuwe reservering te maken. Ik heb dit 1x gehad, maar dat was een dag van te voren dus ik had genoeg tijd om een nieuwe rit te reserveren.
Een dag van tevoren ben ik niet zo bang voor. Een stoptrein die tien minuten moet wachten zodat een vertraagde sneltrein kan passeren dan weer wel.
Als je een treinrit hebt die afhankelijk is van een overstap maar niet meer haalt vanwege de vervallen trein, dan dien je die reservering zelf te annuleren.
Ik ben misschien wat cynisch maar ik zie mensen dit lang niet allemaal doen. Als ze zich ergens druk om maken, zal het hun eigen reis zijn, het annuleren van de oude zal de meeste mensen denk ik niet zoveel schelen. Mensen die vrijwillig meedoen aan de pilot zullen dit veel sneller doen dan mensen die gewoon naar hun werk moeten en niet zoveel zin hebben in extra gedoe.
Ik ga overigens niet van uit dat de normale drukte (zoals we voor corona kenden) nog terugkomt deze maanden gezien veel hogescholen, universiteiten en kantoren nog dicht zijn.
Dat is misschien nu zo, maar na de zomer verwacht ik dat veel opleidingsinstanties weer open gaan. Ze worden door de overheid gepusht om op ondoenlijke tijden open te gaan om de spits te vermijden (hoera, college om 8 uur 's avonds) maar de tijd dat fysieke opleidingen als LOI fungeren zal niet lang meer duren denk ik. Ook kunnen kantoren hun werknemers niet eeuwig thuis houden; er is veel werk dat thuis kan worden gedaan, maar veel mensen zijn thuiswerken onderhand al wel zat. Na de zomervakantie wordt het toch wel een stuk drukker denk ik.
Een dag van tevoren ben ik niet zo bang voor. Een stoptrein die tien minuten moet wachten zodat een vertraagde sneltrein kan passeren dan weer wel.

[...]

Ik ben misschien wat cynisch maar ik zie mensen dit lang niet allemaal doen. Als ze zich ergens druk om maken, zal het hun eigen reis zijn, het annuleren van de oude zal de meeste mensen denk ik niet zoveel schelen. Mensen die vrijwillig meedoen aan de pilot zullen dit veel sneller doen dan mensen die gewoon naar hun werk moeten en niet zoveel zin hebben in extra gedoe.
Ook een tester hier. Moet zelf 2x overstappen en dus 3 trajecten registreren (elke dag, heen en terug).

Ik herken de omschreven gedachtegang en ik herken het. Bij vertraging (in de testperiode een paar keer overstap gemist, bermbrandje en defecte trein gehad) is het omslachtig 2 reizen te annuleren.
Snel schakelen (lees: omreizen), wat in dat soort gevallen nodig is, gaat niet met het systeem in de huidige staat zonder een gedeelte van de reis niet te registreren (<15 min voor vertrek).

Bovendien is het denk ik voor de meesten frustrerend door het missen van 1 overstap de hele administratie weer bij te werken.
Werkt dit ook met een NS business kaart voor zover je weet? Ik heb deze namelijk, maar het lijkt er op dat die enkel een normaal Mijn NS account accepteert.
Geen idee, ik heb geen ervaringen met een NS business kaart.
Wel is het zo dat de uitnodiging voor de pilot gericht was aan mensen die met de trein hebben gereisd in de eerste paar weken van de lockdown.
Het kan zijn dat de NS er bewust voor heeft gekozen om alleen particuliere klanten mee te laten doen aan de pilot.
Hoe werkt dit als je "overstap" trein uitvalt? Strandt je dan ergens op een station voor wie weet hoe lang? Want de volgende trein zit waarschijnlijk al volgeboekt met andere reizigers. En als de storing langer aanhoudt dan stapelen de reizigers zich al heel gauw op.
Andere Europese aanbieders (zoals bijvoorbeeld DB, SNCF, ÖBB) kunnen al jaren lange(re) reizen incl. overstappen reserveren. Er staat me ergens bij dat NS International dit ook gewoon kan.

Gek dat ze dan hier opeens het wiel weer opnieuw willen uitvinden en niet gewoon hetzelfde reserveringssysteem gebruiken :?

[Reactie gewijzigd door Garyu op 26 juli 2024 01:01]

Krijg net een afsluitende mail van de Trein Veilig service eerste testfase. Zelf nam ik ook deel aan de test. Ik heb trouwens begrepen dat die reisregistratie voorbij de testfase ook verder dan een dag van te voren is te doen. Ook heel handig was dat in de test app regelmatig terugkerende reizen voor een nieuwe dag opnieuw zijn te selecteren. Dit maakt het registreren een actie van niet meer dan enkele minuten:
De afgelopen weken hebben we, met jouw hulp, onze Trein Veilig Service getest. Hartelijk dank voor je deelname.

In totaal zijn er door ca. 5.000 deelnemers, 150.000 reizen geregistreerd. Door jouw deelname en de vele feedback die we hebben ontvangen kunnen we onze service continu verbeteren.

Blijf je reizen registreren
We gaan door met het testen en verder ontwikkelen van de Trein Veilig Service. We vragen je daarom al je reizen te blijven registreren. Op basis van jullie feedback zullen we steeds verbeteringen doorvoeren om reizen met de trein zo veilig en gemakkelijk mogelijk te maken voor iedereen.

De belangrijkste uitkomsten
De belangrijkste feedback die we tussentijds hebben ontvangen is als volgt:
- 60% van de deelnemers vindt de service makkelijk in gebruik
- 60% van de deelnemers zou de service aanraden bij anderen
- Bijna de helft van de deelnemers geeft aan bereid te zijn om op een ander tijdstip te reizen, wanneer dat een rustigere trein oplevert.

De positieve feedback is aanleiding om verder te gaan met onze service en deze te verbeteren. Zo kun je binnenkort tot op het moment van vertrek je reis registreren en kun je je reis in één keer registreren, inclusief overstap.
[...]
Nogmaals hartelijk dank voor alle tijd en moeite die je hebt genomen om te helpen met het testen en verbeteren van de Trein Veilig Service.

We hopen dat je ons blijft helpen door je reizen te blijven registreren en we verwelkomen je graag in de trein.

Vriendelijke groet,

Ivo Steffens
Directeur Commercie

[Reactie gewijzigd door teacup op 26 juli 2024 01:01]

Als iemand die geforceerd is om tijdens de coronatijd vanaf Eindhoven naar Den Bosh te reizen met de trein voor stage, kan ik je zeggen dat de treinen alles behalve vol zitten. Vaak zit ik alleen in een coupe en af en toe zitten er 5 andere personen in een coupe ofzo. Goed, dit is natuurlijk een voorbeeld en ik weet niet hoe het zit met nog drukkere treinen zoals de Almere trein + ik heb tot nu toe alleen gereisd met vrij grote treinen (2x4 VIRM en ICR + TRAXX).

Maar ik denk dat zolang de hoge scholen gesloten blijven het niet drukker gaat worden in de trein. Ik gok dat 75% van het (normaal gesproken) dagelijkse treinverkeer bestaat uit studenten die naar de hogeschool gaan. En dat is ook vrij logisch, met het OV gaan is een ramp. Ten eerste zijn er te veel mensen die 0 respect hebben voor anderen en kei hard zitten te bellen in de trein, of muziek zo hard hebben staan dat de hele coupe kan meegenieten. En ten tweede lopen overstaptijden de hele tijd op. Ik moet vanaf Mierlo naar Waalwijk reizen ik ben bijna 2 uur bezig daar te komen. Terwijl ik dat met de auto makkelijk in een uur kan rijden.

Dus ik denk niet dat het drukker gaat worden in de trein. De hogescholen en universiteiten zijn de belangrijkste reizigers voor het OV. Alles buiten hogescholen of universiteiten zit voor het merendeel liever in de auto.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 26 juli 2024 01:01]

De eerste collega van mij heeft al een auto gekocht voor woon-werk verkeer. Het image voor OV, welke altijd al problemen had met betrouwbaarheid en comfort, is alleen maar afgenomen door Corona.
Populistische borrelpraat. Het oordeel van de reiziger over OV is in de afgelopen 15, 20 jaar enorm gestegen. Het OV kreeg in 2019 een cijfer 7,8 van de reiziger. Comfort bij de NS krijgt een 8,0 en stiptheid tussen de 8 en de 8,3 (zie OV Klantbarometer 2019, pag 18). Van de 24 gemeten aspecten is prijs het enige dat van de reiziger een oncoldoende krijgt. Let wel: dit onderzoek is uitgevoerd onder mensen die daadwerkelijk in de trein of bus zitten. Niet onder mensen die erover klagen maar er nooit gebruik van maken.
Ik ben afhankelijk van het OV. Vooralsnog.
Die rapportcijfertjes zijn leuk maar je weet helemaal niet wat voor vragen er gesteld zijn.

Maargoed ik ben inmiddels 34 en doe het nog steeds zonder auto dus kennelijk is het idd ergens wel adequaat.
Maar nu is de realiteit al maanden dat ik het eigenlijk niet kan gebruiken, omdat ik het wil gebruiken voor gewoon uitjes en familiebezoek.

Ik ben best een brave jongen die dan idd thuis blijft maar de consequentie daarvan is dat ik al maanden verstoten ben van familiebezoeken.
Buurman met zijn auto heeft daar in tegen eigenlijk niets tot weinig gemerkt van dat hele coronagebeuren wat betreft zijn persoonlijke mobiliteit.

En dan ga ik toch kijken. Ik kan zo'n auto gewoon betalen. En dan vraag ik me toch af waarom ik dat niet gewoon ook maar zo ga doen. Want het is echt mega kut dat een derde voor je gaat bepalen of je ergens naartoe kan/mag.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 26 juli 2024 01:01]

Eerlijke of-topic reactie? Wees niet zo gehoorzaam aan de maatschappij.

Je leeft voor jezelf en jouw naasten, en de maatschappij is simpelweg een sociaal contract om algemene zaken in goeie banen te leiden. Uiteindelijk ben jij in de maatschappij niet belangrijk, en jouw persoonlijke geluk zal dus zo op het hakblok worden gelegd.
Wat mij betreft versterkt je reactie alleen maar het gevoel dat ik een auto moet gaan kopen. ;)
En dat was ook meer de strekking, niet zozeer of je je schuldig moet voelen als je toch de trein pakt voor arbitraire ritjes.

Die burgelijke ongehoorzaamheid en toch gewoon je ding doen is dus verder prima maar dat veranderd weinig aan het feit dat ze dus wel vrij verregaande controle hebben over je persoonlijke mobiliteit op het moment dat je afhankelijk bent van het openbaar vervoer.
Een consequentie die je tot voorheen eigenlijk niet voelde omdat een "gewoon" werkend OV netwerk idd redelijk een vanzelfsprekendheid was in dit land.

In de periode dat ze alleen maar sprinters hadden was het gewoon onbruikbaar en nu is het nog steeds wel kreupel omdat ze maar een derde van de mensen willen/mogen vervoeren en dan merk je even voor het echt wat de gevolgen zijn voor jezelf.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 26 juli 2024 01:01]

Vandaag binnengekomen, zo'n vier uur nadat ik mijn opmerking maakte:
https://www.nu.nl/auto/60...dehands-autos-in-mei.html

Duidelijk dat veel OV reizigers een vervanging zoeken.

Daarnaast, ik zie betrouwbaarheid ook in de bredere zin van het woord: Als op last van de overheid, het bezoeken van een naastgelegen dorp opeens een uur duurt, dan is dat weinig betrouwbaar. Ook speelt de angst voor besmetting vast mee: In jouw eigen auto kun je niet besmet raken door wildvreemden.

Populistische borrelpraat? Vast. NS houdt er echter ook al rekening mee dat ze tot 2025 heel veel reizigers moeten missen:
https://www.businessinsid...inder-reizigers-tot-2025/
En hoe zit het met de betrouwbaarheid van de auto bij woon-werk verkeer? Ik denk dat de kans dat je op tijd op werk komt nog altijd groter is met het OV dan de auto (buiten Corona tijd om).
Die is hoger, hooguit een klein beetje file, maar je kan om de spits heen. Het OV is (bijna) altijd langzamer, je moet eerst naar een station toe, en daarna nog van station naar werk. Als er iets fout gaat heb je bijna altijd meteen een halfuur of meer vertraging.

En zoals je nu ziet, als er iets an de hand is ben je aan huis gebonden omdat je vervoersmogelijkheid opeens verboden is.
Het is niet verboden. De oproep is om alleen noodzakelijke reizen uit te voeren. Daar is geen verdere controle op. Er wordt op gerekend dat je daarin een verstandige keuze maakt.

De trein rijdt gewoon, dus heb jij bijvoorbeeld een begrafenis, dan kun je daar gewoon heen met het OV.
Het OV is (bijna) altijd langzamer, je moet eerst naar een station toe, en daarna nog van station naar werk.
Je ziet dat kantoren op stationslokaties enorm populair werden de afgelopen jaren. Kantoorparken worden steeds meer geintegreerd met stations opgeleverd. Amsterdam Zuid als mooi voorbeeld, maar zo zijn er wel meer.

Daarnaast is er de afgelopen 20 jaar een flinke bloei van wat in de jaren '80 'voorstadhaltes' werden genoemd, waar buitenwijken een klein sprinterstationnetje krijgen, vaak met overstapmogelijkheden naar ander vervoer.

En als laatste grote voordeel, met 3G kon het al, met 4G werkte het echt en met 5G alleen maar beter: In de trein kan je werken. Tot die auto volledig autonoom rijdt: veel succes met je reistijd nuttig gebruiken.
In de trein kan je werken
Hmm, mijn ervaring is anders. Te druk, geen ruimte om je laptop goed kwijt te kunnen en teveel gehobbel om enigzins comfortabel iets te kunnen doen.

En dan nog, waarom zou ik na een volledige werkdag ook nog eens in mijn reistijd onbetaald voor de baas aan de slag gaan? Ik zie hier geen voordeel eigenlijk, eerder een nadeel. Tenzij je kan regelen dat je een deel van je reistijd als werktijd mag rekenen, maar dan moet je wel productief kúnnen zijn.
Tenzij je kan regelen dat je een deel van je reistijd als werktijd mag rekenen, maar dan moet je wel productief kúnnen zijn.
Bij techbedrijven is/was dit redelijk populair. En dan heb je een enorm voordeel, t.o.v. de auto. (Meeste laten je dan wel zelf de upgrade naar 1e klas zelf betalen, maar dat is het dan wel waard.)

Stel je hebt een reistijd van ongeveer 45 minuten puur 'vervoer' en een kwartiertje opstappen/uitstappen, enkele reis (dus totaal deur-tot-deur een uur). En het is vergelijkbaar ongeveer 45 minuten autorijden, deur-tot-deur.

Dan heb je dus 6 uur per week meer privetijd! Tuurlijk, in de auto is ook niet per se een straf en de meeste zullen lekker de radio opzetten of een podcast en zich zo ook wel vermaken, maar geef mij maar die tijd.
Plus de persoon hierboven heeft het met name over de trein, maar je hebt natuurlijk ook gewoon directe busverbindingen. Toen ik nog op het ROC zat, ging ik direct vanaf mijn bushalte met de bus naar Amsterdam. Heb ook een keer meegereden met iemand in de auto en zo kunnen timen, en met de bus was het 10 minuten sneller, incl. lopen naar de bushalte. Maar het was vooral ook bijna een halfuur sneller dan met de trein. Dus het is niet zo, zoals door de persoon boven jou werd gesteld, dat je "altijd eerst naar een station moet" omdat er ook regio's zijn waar goede, snelle, directe busverbindingen bestaan.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 26 juli 2024 01:01]

En als laatste grote voordeel, met 3G kon het al, met 4G werkte het echt en met 5G alleen maar beter: In de trein kan je werken. Tot die auto volledig autonoom rijdt: veel succes met je reistijd nuttig gebruiken.
Als iemand die buiten de randstad woont kan ik je vertellen dat 4G-dekking in treinen, helemaal als het enigszins druk wordt, om te janken zijn. Het ene moment heb je degelijk internet, het andere heb je "4G" met 10-20 seconden latency. In diverse gebieden heb je gewoon geen dekking, daar kun je hooguit 112 proberen te bellen maar meer zal je telefoon je niet laten doen.

In theorie is het prima mogelijk om internet in de trein te krijgen via het mobiele netwerk, maar het bereik is er niet op gebouwd. Dit is mijn ervaring met zowel Tele2 (waarvan ik weet dat ze minder bereik hebben) als T-Mobile (waarvan ik weet dat ze zeer goed bereik hebben). Wil je nuttig werk doen, dan moet dit offline kunnen. Bij sommige banen kun je je daarop voorbereiden, bij anderen niet. Persoonlijk zou ik liever een kwartier eerder op kantoor of thuis zijn als ik met het OV naar mijn werk zou moeten, die 15 minuten zijn oneindig meer bruikbaar dan dat uur bijna-bereik (in een luide stiltecoupé, als je binnen de spits reist zoals 99% van de werknemers).
Klein beetje file?! Zeg dat eens tegen de mensen die in de randstad werken :D
Halfuur vertraging hangt ook helemaal van de dienstregeling af.
En met de auto moet je ook op zoek naar een parkeerplaats en daar nog eens voor betalen.

Als jij in het centrum van een grote stad woont en naar het centrum van een andere grote stad moet gaan voor je werk, dan is gegarandeerd het OV sneller.
Zolang half Nederland nog thuis werkt en er dus weinig tot geen files staan zal het wel meevallen met de auto, maar zodra meer mensen wel weer naar hun werk gaan zullen we denk ik record files gaan zien.. Veel mensen mijden nu het OV (vanwege besmettingsangst en voor anderen juist weer de mondkapjes plicht etc).. De revival van individueel vervoer en de auto.. Ik zie de belasting erop ook nog wel verder omhoog gaan, mede om de gigantische kosten van de crisis te betalen..
En hoe zit het met de betrouwbaarheid van de auto bij woon-werk verkeer? Ik denk dat de kans dat je op tijd op werk komt nog altijd groter is met het OV dan de auto (buiten Corona tijd om).
Dit is echt niet waar hoor. Iig niet als je niet bovenop treinstations woont en werkt.
Afgezien van het feit dat je reis tijdtechnisch veel korter is, zeker als je ook nog lokaal met bussen/trams moet en je met het OV daarmee doorgaans wel echt veel wachttijd hebt, zijn die file's ook echt wel voorspelbaar genoeg om deftig in te calculeren.

En als je met de auto onverhoopt toch langer in de file staat ben je 5 of 10 minuten later, in het OV loop je na twee keer met je ogen knipperen zonder pardon een half uur vertraging op als er wat niet goed gaat.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 26 juli 2024 01:01]

Voorbeeld uit de praktijk. Mijn reis van Breda naar Dordrecht duurt normaal 25 minuten, in de spits 40-50 (!) minuten. Dezelfde reis met het OV, incl. fietsen naar het station in Breda en vanaf station Dordrecht met de bus naar werk duurt dat alles bij elkaar 40-45 minuten. En mocht ik een fiets hebben in Dordrecht zou dat nog sneller gaan.

Dus nee, reizen in de spits is zeker lang niet altijd sneller met de auto. Sowieso, 5-10 minuten in de spits? Waar woon jij, Groningen?
Bussum Haarlem doe ik 4x in de week in 40min enkele reis meestal en bij grote drukte 2x in de week (di.do avond) 80min.

Treinreis is minimaal 50min plus 2x 10min van en naar station enkele reis. Af en toe wat langer door vertragingen.

Dus qua tijd wint de auto voor mij met gemak. Zelfs op een drukkige route in de spits. Deze cijfers zijn pre-corona...
NS heeft sowieso een probleem. Bij mijn aanstelling mocht ik maar 1 dag per week thuiswerken en was een full time trajectkaart nog steeds voordeliger dan 4x met een flex abonnement. Files waren killing voor de autokeuze. Nu komen we nog maar maximaal 2x per week op kantoor tot zeker eind van het jaar. Heel gauw mijn traject abbo omgezet naar flex. Scheelde mij in mei en juni al 145 euro. Voor die paar keer heb ik de keuze tussen auto of trein. Auto is nog net iets duurder dan de treinrit (wel een hele euro), maar een stuk comfortabeler en inmiddels ook filevrij.
Als ik mij niet vergis, verwacht de NS pas weer in 2025 hersteld te zijn van het reizigersverlies. Dit is best een probleem, aangezien de NS al niet zo veel geld over hield aan het einde van het jaar.

Zie het nog wel gebeuren dat de NS wordt genationaliseerd volgend jaar.
Hield NS überhaupt geld over dan? Ik heb altijd geleerd dat ov-bedrijven nooit winstgevend zijn, waar dan ook ter wereld.
Ja de NS heeft vorig jaar 215 miljoen euro winst gemaakt. Maar dit is niet veel op de omzet van 6,661 Miljard. Dus ze houden geld over maar vergeleken met de omzet is het marginaal.
Mjah, maar een deel van de kosten van de NS is een vergoeding voor het gebruik van het spoor aan ProRail, en voor ProRail is die vergoeding slechts een deel van de inkomsten, het grootste deel komt rechtstreeks van de overheid. Met andere woorden: had de overheid minder betaald aan ProRail, dan had de NS een flink hogere vervoersbijdrage moeten betalen, en was van die winst denk ik weinig overgebleven...
Overigens is de staat nog steeds de enige aandeelhouder van NS, dus in die zin ook een beetje broekzak/vestzak.
Begrijpelijk. Ik stond op het punt mijn auto weg te doen, maar ik houd hem. Dat hele OV, het lijkt wel of ze niet willen dat je meehelpt met een milieubewuste keuze. Dus dan maar weer in de auto.
Probeer traject Geldermalsen - Utrecht CS maar eens in ochtend/avondspits.
Daar zit <10% student in en >80% forens. En de reistijd is véél korter dan de autorit. Ja, zonder files zou de autorit bijna gelijk kunnen zijn, maar met files (laten we wel wezen, A2 -> knooppunt Deil -> A15, is niet het leukste stukje snelweg) duurt het zo 2x zo lang. Ik vermoed dat dat eigenlijk op alle treinroutes rondom Utrecht Centraal/Amsterdam Centraal zo is.

Dus ondanks dat 'algemeen' genomen OV misschien trager is en meer studenten bevat, is dat zeker niet zo overal.
Maar je begin en eindpunt van je reis zijn neem ik aan niet station Geldermalsen en station Utrecht CS toch?

Dus tenzij je toevallig tegenover station Geldermalsen woont en je werkgever tegenover Utrecht Centraal zit mag je daar nog een flinke hoeveelheid natransport bij optellen, dat is het hetgeen waardoor het OV vrijwel altijd langzamer is.

Is hier (Tilburg - Breda) precies hetzelfde, de rijtijd van de trein (~15min) tussen die steden kun je met de auto niet tegenop. Maar als je in beide steden nog moet bussen (welke niet goed aansluit op de trein) is je reistijd al snel een ruim uur, dan pakken de meeste mensen wel de auto.
Kwestie is ook vaak dat als je op Utrecht CS uitstapt, je waarschijnlijk in het centrum werkt (lees: geen parkeerplek voor 10.000 auto's), waar het niet mogelijk is om op een andere manier dan met de trein naar je werk te gaan. Zelfs als je vanaf je huis nog een kwartier met de auto/fiets naar station Geldermalsen moet rijden, is het niet sneller, of helemaal niet te doen, om met de auto dat stuk af te leggen.

Het grote probleem is natuurlijk dat er zeker nu niet 10.000 (voorbeeld, ik weet niet hoeveel forensen er momenteel nog heen en weer reizen) mensen in 1 trein kunnen, waar die mensen wel bijna allemaal tussen 8:30 en 9:00 op het werk willen zijn.

Ik hoop dat na corona mensen meer gaan carpoolen, alhoewel de grote doorbraak via een app o.i.d. wel erg lang op zich laat wachten...
Het punt is natuurlijk ook dat het niet per se erg is als het langzamer is, maar meer hoe veel langzamer het is. 60 min. reistijd met het ov (incl. natransport) t.o.v. 45 min. met de auto is vrij verwaarloosbaar. Ja, als je een belangrijke afspraak hebt wil je misschien geen risico nemen, maar als je naar kantoor moet, op familiebezoek of gaat winkelen is 15 min. langer niet zo erg.
Ja beginpunt is inderdaad station Geldermalsen (oké, nog een paar minuten fietsen) en eindpunt is inderdaad stations Utrecht CS.
Het hangt inderdaad enorm af van hoe je reis eruit ziet, waar en wanneer..
Den Haag HS, Leiden voor mijn werk is ook maar tien minuten en dat opzich doe je idd niet met de auto. Zeker niet niet in de spits. Maar ik woon niet bij het treinstation en werk niet bij het treinstation.

Deur tot deur met een auto is al met al een half uur, met het ov een uur, wachttijden en overstaptijden meegeregekend. Zeker aangezien ik doorgaans net buiten de spits kan forensen is een auto veel beter feitelijk.

Ik heb de auto als aanschaf al tijden voor me uit geschoven, wat ik niet ken kan ik niet missen, maar ik heb mijn familie die aan de andere kant van het land woont inmiddels al sinds februari ofzo niet meer gezien.
Dat voortdurend moeilijke gedoe met ov-gebruik in coronatijd begint heel vervelend te worden als iemand die eigenlijk nog afhankelijk is van het OV voor wat de overheid ongetwijfeld als niet noodzakelijke ritten zal bestempelen.

Er zal toch weer een keer naar normale capaciteit gereden moet gaan worden willen ze dat principe niet helemaal vleugellam slaan.
Ik zit al een half jaar te betalen voor een weekend abonnement dat ik helemaal niet kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 26 juli 2024 01:01]

<Terwijl ik dat met de auto makkelijk in een uur kan rijden> Niet, als iedereen besluit om de auto te nemen.
Precies, het is een zero sum game. Maar, wie weet hoe normaal "flexibel werken" (thuis werken, werken op andere tijden dan nu normaal zijn enz) gaat worden, en dat kon zowel in OV als op de weg wel eens schelen. Al heb je natuurlijk altijd het effect van latente vraag...

Ik ben benieuwd hoe de forens-situatie is als we bv. een jaar of twee verder zijn.
Inderdaad. Daarom snap ik dat hele "vermijd de spits" ook niet helemaal, want als 70% van de kantoren beslist om om 10:00 open te gaan, staat iedereen om 9:30 alsnog in de file. Dus dan verplaats je eigenlijk gewoon de spits.
Dit is toch gewoon zo dat ze uiteindelijk meer kunnen vragen voor een kaartje tijdens drukkere periodes? Een beetje net zo hoe dit ook in Duitsland gaat.
NS vraagt toch al meer voor drukkere periodes, denk dat ze dit meer doen voor het inzichtelijk hebben van drukte en de mate waarin mensen reizen op dit moment plannen.
Maar die informatie hebben ze toch allang al met het inchecken via de palen? Ze weten precies hoeveel mensen er op de stations rondlopen en waar mensen uitstappen en het daarbij behorende traject.
Weten ze dat echt, wordt die informatie zo (snel) aangeleverd aan de NS door translink?

Verder - dit geeft alleen aan hoe druk het is op stations en trajecten, niet hoe planbaar de reizen zijn en hoe druk trajecten gaan worden (wat misschien de doorslag kan geven voor het materieel dat wordt ingezet).
Ik denk realtime eigenlijk, in ieder geval snel genoeg voor facturatie dus ook wel berekening van drukte.
Het gaat hier om registratie vooraf, zodat er eventueel geanticipeerd kan worden op mogelijke drukte door bijvoorbeeld een extra treinstel (indien mogelijk) aan te koppelen. Ook zouden reizigers hiermee eventuele mogelijke drukte vooraf in kunnen zien en daarmee wellicht verleid kunnen worden om een rustigere trein te nemen op een eerder of later tijdstip (dus reizigersspreiding). Dat is ook het hele doel van dit registratiesysteem.
Als mensen al op het perron zijn ben je voor beide punten te laat.
Daarnaast is de data van het pre-coronatijdperk op geen enkele manier nuttig voor NS, omdat de mensen op een hele andere manier zijn gaan reizen, dus er kan geen inschatting gemaakt worden omdat de historische data in één klap waardeloos is geworden.
denk dat ze dit meer doen voor het inzichtelijk hebben van drukte
Voor dit specifiek heeft men al de OV chipkaart.
de mate waarin mensen reizen op dit moment plannen.
Dat is de reden. Om vooraf te weten wanneer men wil reizen en om reistijden vroegtijdig te spreiden.
Ik begrijp dat aanmelding nu nog op vrijwillige basis is. Als ik in Nederland nu de trein wil pakken, kan ik gewoon de trein pakken - ongeacht aangemeld of niet? Het wordt een ander verhaal als het een verplichting gaat worden - of dat een kaartje uit het automaat/servicepunt niet meer mogelijk is.

Qua infrastructuur en materiaal is de NS in Nederland denk ik prima in orde, dan met name vooral ook de marketing en imagebuilding. Als vrijwel dagelijks treinreiziger in Japan kan ik een goede vergelijking maken hoe goede service eruit ziet, dat is in Nederland een ander verhaal. Nu spelen daarin ook zeker culturele aspecten mee, maar hiet wordt treinreizen niet als een soort van derderangs vervoersalternatief gezien (en zo behandeld door zowel overheid als vervoersmaatschappijen zelf).
Het is jammer dat in Nederland het OV nooit mag concurreren met een van de grootste belastinginkomsten, dat is de auto.

Zal belachelijk zijn, als straks verplicht wordt dat je voor een reis met de trein verplicht moet reserveren, dat kunnen dus moeten wordt.
Ik heb ook deelgenomen aan deze proef. Aan de verlenging doe ik ook verder mee, eerste klas reizen is wel een leuk extraatje.
Het vrijwillige karakter kan nog wel eens gaan veranderen. In een enquête werd voorzichtig gevraagd naar wat we zouden vinden van verplichte registratie.
Als je net je trein mist omdat de bus vertraging heeft dan heb je dus gelijk een probleem. Met een beetje pech sta je een uur stil omdat alles vol zit. Bovendien kun je je reis slechts een aantal dagen vooraf plannen en garandeert het niet dat iemand ook daadwerkelijk in de trein gaat zitten.

Ik ben blij dat ik mijn abonnement heb opgezegd. Momenteel heb ik helaas geen geld voor een auto, maar die gaat er komen. Hier heb ik echt geen zin in. Jammer voor het milieu, maar ik ben het nu zat. Ik slik al meer dan 10 jaar het OV, mijn god wat heb ik daar een hoop tijd en moeite aan verspilt. Iedere keer kom je er weer achter hoe afhankelijk je bent. Hopelijk heeft iemand wat aan de vrijgekomen plek.
Dit was ook de verwachte uitkomst: Tijdens de proef geef je mensen die meedoen een flinke beloning (in dit geval upgrade naar eerste klas), voor een heel klein offer (ja, je mag je registeren, maar dat hoeft niet). Het doel van de proef lijkt het verplicht stellen van reservering (of het veel duurder maken als je zonder reservering rijdt). Is dit wenselijk of eerlijk?

Laten we daarvoor even een ander probleem bekijken: Files! Als je nou moet reserveren voor een bepaalde tijd voor een bepaald stukje weg, dan kun je overal doorrijden. Reserveren kan heel makkelijk, gewoon via de app, maar wel een kwartier van tevoren. Of wat minder rigoreus: je mag enkel op de linker baan rijden als je het gereserveerd. Practisch kan het prima, met wat cameras boven de weg kun je het registreren.

Is dat wat we willen? Een land waarbij je iedere scheet die je wilt laten vantevoren vast moet leggen, omdat je anders niet mag, of veel meer moet betalen? Een belasting op spontaniteit?

Als het de NS enkel gaat om het voorspellen van de drukte, dan kan dat ook heel makkelijk met wat machine learning op de (historische) data van de OV-poortjes, het gebruik van de reisplanner, het weerbericht, etc.
Brutale, maar wel gerelateerde, vraag: Weten we iets over de vraag naar autos?

In april en mei was de verkoop van nieuwe auto's gedaald in verband met de financiële onzekerheid, maar ik kan mij goed voorstellen dat het gebrek aan betrouwbaar openbaar vervoer van de afgelopen maanden een positief effect heeft op de autohandel.

Voor mezelf is het inderdaad wel een gedane zaak. Zodra ik een betaalbare oplossing heb voor het parkeer-probleem in mijn woonwijk, koop ik een auto.
Gelijk heb je. Ik ben nérgens zo blij mee als met m'n rijbewijs. Je koopt daar zó'n gigantisch stuk vrijheid voor..

Probleem is ook wel dat we geen grote steden in NL hebben. Niet Londen-formaat groot zeg maar.. als je daar met de metro gaat stap je gewoon in, elke 2,5 minuut komt er wel een volgende als je 'm mist en je komt in no-time overal. Ideaal.

Zeker elektrische auto's hebben nu een gigantische opleving, met die 4000 euro subsidie verkopen die nu als een tierelier. Wellicht ziet iemand ooit nog het licht en komt er een soort electrische swap-auto-dienst. Ja er zijn her en der wat initiatieven maar écht groot is dat nou ook weer niet..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 01:01]

In Amsterdam gaan de metro's toen ik nog daar heen ging een jaar terug gewoon om de 5 minuten tijdens de spits. Werkt inderdaad prima.
Inderdaad, hier in Barcelona is het OV ook steengoed (alhoewel heeft Corona de mobililteit erg veel schade toegedaan). Ik wou zelfs niet eens een auto. Nu zou ik het wel willen maar je kan hier in de wijk simpelweg niet parkeren.

En Barcelona is helemaal niet zo'n grote stad. Probleem in Nederland is ook dat het land zo klein is, waardoor het gebruikelijk is dat mensen forensen. Als je voor een bedrijf werkt in een functie die ook maar iets met klanten te maken heeft, dan word je geacht overal in Nederland op te draven op dezelfde dag. Ook verhuizen werkgevers regelmatig naar een andere stad. In de meeste grotere landen is dat niet echt aan de orde, als het al gebeurt, krijg je hulp met verhuizen omdat de afstanden gewoon te groot zijn om te forenzen.

Ik vind dat zelf juist een behoorlijk slecht punt aan Nederland, elke keer dat ik daar gewerkt heb, was ik uren per dag kwijt aan autorijden (en overigens meer stilstaan dan rijden). Hier heb ik 20 minuten per dag aan reistijd en zelfs de collega's die buiten de stad wonen zijn niet meer dan een uur kwijt.

Maar ik denk ook wel dat Corona een flinke boost aan het autovervoer gaat geven, juist door dit soort maatregelen. Het hele idee van "alleen voor noodzakelijke reizen" is wel leuk bedacht, maar je straft hiermee juist de mensen die milieuvriendelijk bezig zijn en moedigt het autoverkeer alleen maar aan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 juli 2024 01:01]

Top Gear heeft eens getest wat de beste methode was om in Londen van punt A naar Punt B te komen.

Het antwoord was, verrassend genoeg, op de fiets.
Ja, ok, maar als toerist zijnde neem ik uiteraard geen fiets mee.
Daar heeft Londen dan ook rekening mee gehouden, en op veel plaatsen kun je gewoon met je Oystercard een fiets huren. ;)
Oeh! Ben er in februari nog geweest... vlak voor het hele Corona-gebeuren losbarstte... geweldige stad is het. En die Oystercard is fantastisch!

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 01:01]

Ik ben benieuwd, hoe denk je daar een betaalbare oplossing voor te vinden? Ik heb een woning met een oprit gekocht, maar ik kan dat nou niet echt een betaalbare oplossing noemen ;)
Over de aankoop van autos heb ik (nog) geen nieuws voorbij zien komen. Wel over het huren van autos, interessant vanwege de aangestipte financiële onzekerheid, Trouw had een interessant artikel met als strekking dat huurautos in opmars zijn ter vervanging van OV: https://www.trouw.nl/binn...-de-deelauto-in~bab3615c/
Eigenlijk wel ironisch:we proberen het OV veiliger te maken waardoor de wegen weer voller en onveiliger worden.
Van een vriend die autoverkoper is hoorde ik dat het eerst rustig was, maar ondertussen erg druk is bij zijn dealer.
De vraag naar 2e hands auto is weinig in veranderd zover ik weet.. Dat nieuwe auto's nog minder zijn gaan verkopen is niet vreemd aangezien het merendeel van de nieuw verkoop in Nederland tegenwoordig bestaat uit lease-auto's, en ik kan me voorstellen dat veel bedrijven in deze tijd de aanschaf van nieuwe lease-auto's uitgesteld hebben..
U vraagt Nu.nl draait:
https://www.nu.nl/auto/60...dehands-autos-in-mei.html
De toegenomen verkoop zou volgens de BOVAG samenhangen met de vraag naar alternatieven die leeft onder mensen die gewoonlijk met het openbaar vervoer reizen.
Vers van de pers nog wel!

Bedankt voor de link. Laat inderdaad zien wat ik al vermoedde.
Anoniem: 428562 16 juni 2020 10:34
Benieuwd hoelang nog voordat je als gebruiker zonder internet, die niet kan registreren, nog met de trein kunt reizen. NS wilde eerder de gele borden met reisinformatie al weghalen, er is daar weinig aandacht voor reizigers die geen internet gebruiken.
Niet om nou iedereen maar iets te moeten gaan verplichten maar een beetje met de tijd meegaan is toch niet teveel gevraagd? Internet is tegenwoordig zo'n wijdgespreid iets in Nederland dat ik me maar weinig mensen kan voorstellen die er nooit mee in aanraking komen.
Niet om nou iedereen maar iets te moeten gaan verplichten maar een beetje met de tijd meegaan is toch niet teveel gevraagd?
Ja.

Veel ouderen (niet alle) en laaggeletterden (niet alle) hebben veel moeite om het internet op te komen. Als je tien of twintig jaar geleden niet bent ingestapt met technologie, is het zeer lastig om nu nog mee te gaan doen. Ik heb bij de helpdesk bejaarden gesproken die compleet niet meer wisten hoe ze op internet moesten komen omdat hun startpagina (een soort startpagina.nl-lite met maar 10 websites ofzo) was vernieuwd en de meeste links had weggehaald. Dit soort mensen hebben opnieuw uitleg nodig iedere keer als er een scherm op wat voor app dan ook is aangepast, en er lijkt een ongeschreven regel te zijn dat geen enkele app dezelfde interface mag houden voor meer dan zes maanden.

Het beste dat je kan doen is een iPhone of iPad kopen, want die zijn ontzettend makkelijk, maar veel ouderen die ik gezien heb komen uit op zo'n bejaardensmartphone waarvan de user interface ontworpen is door een blinde aap (grote letters en de rest doet er niet toe).

Nog steeds hebben mensen moeite met het concept "OV-chipkaart" en die kun je met fysiek geld opladen. En eerlijk gezegd heb ik liever niet dat mensen die zoveel moeite hebben met technologie in een wereld van online bankieren en betalen met apps wordt geforceerd, omdat dit alleen maar tot fraude kan leiden.

Met internet is een hoop mogelijk maar niet-internetoplossingen moeten mogelijk blijven. Daar is wel wat voor te regelen, natuurlijk, door gewoon een telefoonnummer te maken waarmee mensen reserveringen kunnen plaatsen naast de app en website. Zo kan iedereen meedoen.
Klinkt in mijn oren ook een beetje als "we hebben het altijd zo gedaan dus het is goed zo". Als je aan dit soort dingen blijft vasthouden dan zal je altijd mensen houden die moeite hebben met dit soort dingen. Een klein beetje eigen initiatief mag hier ook wel bij komen denk ik zo.

Leuk voorbeeld, mijn vriend had 2 jaar geleden voor ze mij leerde kennen de ballen verstand van alles met een stekker (liep nog rond met een dumbphone) om de reden van "Ik hoef het niet te kennen want ik vind het niet nuttig en het werkt toch ook hoe ik het nu doe". Ik heb der in de tussentijd wat nieuwe dingen geleerd zoals bankieren via een app, google maps, 9292 en ze geeft nu toe dat het eigenlijk heel dom was om er niet in mee te gaan. Ditzelfde hoor ik terug bij vrijwel iedereen die ik hierin iets leer zoals mijn opa en oma en mijn ouders/haar ouders.
Dit klinkt ook een beetje als "we doen tegenwoordig wat wij makkelijk vinden en jullie doen maar mee anders mag je niet meer het het openbaar vervoer". Vind ik prima voor dingen als eten bestellen en webshops, maar overheidsdiensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn.

Mijn oma heeft jaren terug een laptop gekocht en is volgens mij op wel 3 cursussen geweest met dat ding, maar ze is nog steeds afhankelijk van snelkoppelingen op het bureaublad. De ene 90-jarige installeert iedere week een nieuwe app om mee te spelen, de andere 80-jarig kan amper de telefoonfunctie van hun smartphone vinden.

Het probleem is ook een beetje dat als je eenmaal iets met internet wil proberen, je ook meteen bijna alles op internet moet doen. Wil je een kaartje kopen op internet? Simpel: koop een laptop/tablet/telefoon, zie die te verbinden met je WiFi, maak een Google/Apple/Microsoft-account aan met een e-mailadres, vraag internetbankieren aan (niet vergeten dat je de volgende week een uur moet reizen om je internetbankieren te activeren bij een bankkantoor, want die in de buurt is al lang weg), maak diverse accounts aan voor je OV-chipkaart en de NS en klik dan uiteindelijk op de knop "koop". Simpel, toch?

Oh, en niet vergeten dat als je de verkeerde codes op de verkeerde website invult, je nu al je geld kwijt bent. Oh, en als je te makkelijke wachtwoorden gebruikt hebt, iedereen aan victim blaming gaat doen zodra je een keer gephist of gescamt wordt. Je weet natuurlijk wel wat een URL is, toch? En hoe je het domein van de afzender van een email bepaalt? En waar tweefactorauthenticatie voor dient?

Het probleem is dat de meeste mensen langzaam naar internet zijn verschoven naarmate het populair werd, en de mensen die het nog zonder smartphone doen worden overladen met nieuwe trucjes, manieren, informatie en verantwoordelijkheden voor iets heel simpels. In dat opzicht is het creditcardsysteem nog heel mooi, je hoeft alleen maar wat cijfers in te vullen en je hebt betaald, geen gezeik met accounts en Raboscanners, maar dat is natuurlijk te onveilig en ook nog eens heel duur.
Zat ouderen die er echt geen kaas van gegeten hebben. Mijn Oma heeft bijvoorbeeld nooit zelfs maar iets met een PC of Smartphone gedaan en een van mijn tantes komt ook niet veel verder dan een smartphone (met moeite, als het echt moet).
De vraag is dus, en dit is geen waarde oordeel, wat we daarmee moeten. Technologie is overal, maar er is een duidelijke scheiding tussen de mensen die er wel en die er niet mee om kunnen (en naar mijn idee vaak willen) gaan. En dat ligt niet alleen bij leeftijd. Anekdotisch voorbeeld, mijn oma van 91 kan gewoon met ons videobellen. De tante van mijn vriendin is eind 50 en heeft nog moeite met haar nokia 3310 (eerlijk waar). Oma is lang bezig om het te leren, maar ze wil niet oud gevonden worden. Tante heeft bewust en systematisch technologie op afstand gehouden omdat ze het niet wilde.

Enkele maanden geleden was er een nieuwsitem over pinautomaten en winkeliers die de komende X-jaar nog verplicht werden om cash geld aan te nemen. Dit omdat de oudere generatie nog meer tijd moest krijgen om te wennen aan het gebruik van een pinpas. Klinkt mogelijk logisch, tot je hoort dat pinnen in 1984 in Nederland geïntroduceerd werd. Als je er sinds die niet aan hebt kunnen wennen, gaan die extra paar jaar dan nog helpen? Dezelfde vraag krijg je uiteraard ook over smartphones en internetgebruik nu de boomer generatie ouder wordt.

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 26 juli 2024 01:01]

Enkele maanden geleden was er een nieuwsitem over pinautomaten en winkeliers die de komende X-jaar nog verplicht werden om cash geld aan te nemen
Heel goed, dat dit maar zo lang mogelijk gerekt gaat worden. Eigenlijk is het waanzin dat tastbaar geld verdwijnt en alles digitaal gaat. Als IT'er vind ik het een zorgelijke ontwikkeling. Ik doe zelf alles al digitaal, maar het idee dat er nog een uitweg is om zélf controle te houden over mijn geld, zodat ik er altijd bij kan, is iets wat mij nog wat geruststeld.
Als banken failliet gaan en de stroom uitvalt is contant geld het middel waarop kan worden teruggevallen. Bij aanvang van de coronacrisis was de toename aan euro biljetten zelfs groter dan ooit (Yves Mersch, 2020). Het publiek gebruikt contant geld dus ook duidelijk als achtervang.

De overheid moet dan ook niet aansturen op afschaffing van contant geld. Ze moet borgen dat contant geld altijd beschikbaar is. Om dat te realiseren zou ze moeten overwegen om de infrastructuur voor uitgifte van contant geld in publieke hand te nemen. Dat laat zich uitstekend combineren met de publieke bewaarinstelling. Banken kunnen dan worden ontlast van de zorg voor contant geld. Opname van contant geld gebeurt dan via publieke geldautomaten vanaf de persoonlijke veilige rekening.

(bron: zie link hieronder)
Op 24 juni een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van ons geldstelsel: https://blog.onsgeld.nu/de-toekomst-van-het-geldstelsel/

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 26 juli 2024 01:01]

Ja ik hoor vaak mensen die verbaasd zijn dat ik als IT'er tegen dit soort ontwikkelingen ben. Maar, ik denk juist dat we door onze achtergrond de risico's beter in kunnen schatten. En we weten hoe brak sommige software in elkaar zit :')

Maar er zijn ook genoeg daadwerkelijke voorbeelden aan het licht gekomen. Zoals bijvoorbeeld in Cyprus waar mensen tijdens de kredietcrisis niet meer mochten pinnen (hooguit 50 euro per dag). Dat moet je toch wel te denken geven of het wel zo slim is om alles bij die 'vertrouwde' bank te hebben. En nu met die idiote negatieve rente (of 0, dus alsnog wordt je geld minder waard door inflatie) is het ook niet eens meer lucratief.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 juli 2024 01:01]

Ja ik hoor vaak mensen die verbaasd zijn dat ik als IT'er tegen dit soort ontwikkelingen ben. Maar, ik denk juist dat we door onze achtergrond de risico's beter in kunnen schatten. En we weten hoe brak sommige software in elkaar zit :')
Precied dit inderdaad. Je kan de voordelen zien, maar tegelijk daarmee ook de nadelen.
Maar er zijn ook genoeg daadwerkelijke voorbeelden aan het licht gekomen.
Een recent voorbeeld wat nu speelt is Libanon; die currency daar is in elkaar gestort. Er is een rem op hoeveel je op mag nemen. Dat zoiets hier nog niet is gebeurd is denk een kwestie van tijd. Ik hoop het niet mee te maken in mijn leven, maar dat het systeem moet veranderen is duidelijk.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 26 juli 2024 01:01]

Niet alleen kon er beperkt geld opgenomen worden maar van tegoeden hoger dan 100.000 euro werd een percentage door banken geconfisqueerd.

https://www.theatlantic.c...rus-bank-disaster/274096/
De discussie neemt hierbij een kleine linkse bocht die ik niet had voorzien. Het ging mij eerder om de vergelijking dat men vindt dat er nog tijd nodig is om aan pinnen te wennen (terwijl dit al 35 jaar bestaat, praktisch een half mensenleven) en hoe zich dit verhoudt tot het afdwingen van smartphones/mobiel internet. Toch haak ik graag even op deze afslag in:

Laat ik het voorop stellen dat ik het direct met je eens ben dat cash geld moet blijven bestaan en dat grote ketens zoals albert heijn of shell het altijd moeten accepteren. Je moet vrij over je geld kunnen beschikken en hiermee in je levensbehoeften moeten kunnen voorzien.
In dit specifieke geval ging het meen ik echter om kleinschalige winkels en pop-up stores. Voor hen zorgt het hebben van de cash mogelijkheid vaak voor veel rompslomp en extra kosten, terwijl er niet/nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Voor deze ondernemers een probleem, zeker omdat hun concurrenten online niet verplicht zijn cash geld te accepteren. In dat licht ben ik wel voorstander van uitzonderingen op deze verplichting om fysieke/pop-up stores tegemoet te komen.

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 26 juli 2024 01:01]

Misschien dat de Treinticket apparaten op stations kunnen worden uitgebreid om een reis te plannen in de toekomst en meteen een kaartje daarvoor te kopen?

Edit: Ik denk dat er altijd wel iets op te vinden is om die (steeds kleiner wordende) groep ook deel te laten nemen. Ik denk dat we er niet onderuit komen om steeds meer digitaal te doen, dus laten we de mensen die het nog niet helemaal digitaal kunnen helpen, door bijvoorbeeld uit te leggen hoe het werkt of samen in dit geval de kaartjes te kopen.

[Reactie gewijzigd door A.J.Kwak2017 op 26 juli 2024 01:01]

Tsja. Dat kan. Maar dan nog: internet bestaat voor particulieren al zo'n 25 jáár. Er zijn allerhande mogelijkheden voor ouderen om bij te leren, als je het niet al voor je werk nodig gehad hebt zitten we al sinds begin van dit millennium met verregaande digitalisering van *alles*. Op een gegeven moment, en dat klinkt lomp, 'kom je er niet meer mee weg'.

M'n vader is de 90 gepasseerd inmiddels, die gebruikt al sinds midden jaren 80 computers en weet praktisch niet beter.. enige waar hij vooral tegenaan loopt zijn MFA/2FA-codes die perse naar smartphones gestuurd moeten worden via een authenticator bijvoorbeeld. En dat alles abonnementsdiensten moeten worden. Die moest laatst noodgedwongen toch maar eens een Adobe abonnement afsluiten omdat z'n vorige Lightroom versie niet meer geüpdated werd ... en dát zijn dure grappen allemaal.
Verplichten lijkt me nogal ver gaan. Daarnaast kunnen er meer situaties zijn waardoor dit niet mogelijk is. Denk aan storing in het mobiele netwerk, batterij van de telefoon leeg, etc. In de gestelde (vooralsnog hypothetische) gevallen is het hebben van een smartphone geen luxe meer, maar een noodzakelijk goed als je nog gebruik wilt maken van dergelijke publieke diensten.
Je kan dan natuurlijk ook je medemens vragen in de meeste gevallen. Maar storing mobiele netwerk is inderdaad een goede reden.
Ik denk dat je hiermee een behoorlijk grote groep, vooral oudere, mensen negeert. Vergeet niet dat het Tweakers-publiek geen afspiegeling is van de samenleving...

Ik denk serieus dat we tien, misschien wel twintig, jaar verder zijn voordat een dergelijke publieke dienst aan mag nemen dat 100% van hun gebruikers vertrouwd zijn met internet.
Anoniem: 328026 @glennoo16 juni 2020 10:51
Ik ben het met je eens, maar zolang internet niet gratis is en geen grondrecht is, lijkt het me verstandig dat dit niet verplicht wordt. Internet is niet goedkoop, toch zo'n 30-50 euro per maand. Dus ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die het niet kunnen betalen.
Jij spendeer 30-50 euro per maand aan mobiele data om te navigeren door het openbaar vervoer? Lijkt me nogal veel, ik zou eens na gaan denken om over te stappen. De paar mb dat het kost om een reis te plannen hoeft echt niet zoveel te kosten, zelfs niet als je dat iedere dag wilt reizen, laat staan wanneer je het van tevoren thuis zou plannen.
Precies je heb ook nog zoiets als van te voren plannen, en je hoeft niet bij een Vodafone/KPN of Tmobile zelf te zitten voor dat kleine beetje MB.
Ik zelf 32 jaar gebruik ook bijna nooit mobiele data, dus ga ik niet bij 1 van de dure jongens zitten maar bij Simpel.

Mijn mobiele data staat 99% van de tijd gewoon uit, en als ik nodig heb kan het aan 500MB voor 4 euro in de maand.
Ja je kan dan ook prepaid nemen maar verloopt elke maand weer(Tenminste de data dacht ik), en zo heb je nog meer van die goedkopere providers die prima in zulke situaties kunnen werken.
Met de tijd meegaan kan ook inhouden dat er electronische informatieborden komen die bijvoorbeeld dynamisch de treinsituatie op dit moment doorgeven (en dan niet alleen van het perron zelf maar van het hele station en desnoods het hele land). Het hoeft niet alleen vanaf de klant te komen.
En wat als je accu van je telefoon leeg is of op het perron stuk is gevallen?
En wat als je OV chipkaart kapot is of gestolen is? en wat als je je kaartje verliest? En wat als je net niet genoeg op je OV hebt staan en denkt even snel hem op te laden maar de laadautomaat heeft een storing? Er is altijd een "wat als...".
Het grote verschil is dat je zonder (werkende en opgeladen) OV chipkaart niet eens op het perron komt. Daarnaast is de OV chipkaart onlosmakelijk verbonden met ...het OV. Je smarphone echter niet.

Waar jij voor pleit, is hetzelfde als dat iedereen verplicht een voorwerp moet hebben om van het OV gebruik te maken, terwijl dat niet-essentieel is en hoeft te zijn. Het is veranderen om te veranderen.
Anoniem: 428562 @glennoo16 juni 2020 17:50
Er zijn genoeg mensen die niets met internet willen vanwege de fraude mogelijkheden en gezien de vele gevallen van bijv. whatsapp fraude is dat begrijpelijk.
De gele borden weghalen gaat niet ten koste van reisinformatie. Integendeel; de informatie op de digitale schermen is veel nauwkeuriger dan de statische tekst die 6x per jaar op het station vervangen wordt.
Anoniem: 428562 @Extraxyz16 juni 2020 12:44
Er zijn regelmatig storingen of andere problemen waardoor de schermen niet werken.

17 mei 2020 bijv.

https://www.oogtv.nl/2020...e-op-stations-onmogelijk/

Techniek en vooral IT heeft de onhebbelijkheid dat het je op belangrijke momenten in de steek laat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 26 juli 2024 01:01]

Tja, en er zijn letterlijk elke dag, elk uur spoorwijzigingen waardoor de gele borden nutteloos zijn.
Die worden dan ook omgeroepen om dat probleem op te vangen :)
Nee je moet verplicht internet nemen? Zonder internet mag je niet meer meedoen aan de maatschappij? Kan zonder internet leven niet een keuze zijn, waar je voor mag kiezen?

Het is al meer dan 50 jaar bekend dat we niet kunnen bewijzen dat er een god bestaat. Voor particulieren is dit al 25 jaar bekend. En deze informatie is de afgelopen 10 jaar heel makkelijk te vinden.. Op een gegeven moment is "Ik geloof in God" echt geen excuus meer.

Dus schaf die religies maar af, die heb je echt niet meer nodig.

Ik weet het, het is een beetje een flauwe vergelijking en natuurlijk een beetje appels en peren, maar mijn punt is: kan je mensen verplichten om iets wat maatschappelijk van belang is - het OV - om dit alleen online te kunnen doen? Hetzelfde met geldt voor geld, contanten ook maar afschaffen?

Het is denk ik een groot goed om mensen in de maatschappij opties te geven om zelf keuzes te maken (binnen redelijkheid natuurlijk, maar ik denk dat we daar dus in verschillen, jij vindt het redelijk dat je van mensen kan verwachten dat ze wel internet hebben. Ik vind het redelijk dat je mensen een optie geeft om niet alles verplicht 'online' te hoeven doen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.