NS en providers claimen beter bereik op Utrecht Centraal - update

De NS en de Nederlandse providers met een eigen netwerk claimen dat het bereik en capaciteit van de mobiele netwerken op het Centraal Station van Utrecht flink is verbeterd. Technische details van de upgrade zijn vooralsnog onbekend.

Antennekap NS
Antennekap NS

De antennes van de zendmasten hebben antennekappen gekregen, meldt NS. Dat gaat ook gebeuren op andere stations. Mede door de verbouwing op het grootste station van Nederland was het bereik en de capaciteit van netwerken afgelopen jaren achteruit gegaan. De upgrade moet er nu voor zorgen dat reizigers genoeg bereik hebben en met voldoende snelheid mobiel kunnen internetten, en bellen.

De geplaatste zendapparatuur is bovendien geschikt om in de toekomst op 5g te kunnen werken. Dat is nu nog niet mogelijk, omdat de frequenties nog niet zijn geveild. Volgens de NS is mobiel bereik op stations niet het enige pijnpunt voor reizigers. "Er zijn ook stukken treinreis waar mensen geen bereik hebben. Dat is ook een probleem."

Providers wilden of konden donderdag de hele dag niet reageren met uitleg over de upgrade, zoals over op welke frequenties de nieuwe antennes werken en hoeveel het er zijn. T-Mobile leidde de gesprekken namens de providers met NS, maar die provider heeft tot nu toe tegenover Tweakers niet gereageerd op vragen.

Update, vrijdag: T-Mobile heeft in antwoord op vragen van Tweakers wat technische details vrijgegeven over de werkzaamheden. Het gaat om vijftig antennes met ondersteuning voor 2x2 MiMo. De antennes ondersteunen frequenties vanaf 700MHz tot 2,6GHz. De 700MHz-band is voor toekomstig 5g, terwijl onder meer 800MHz, 1800MHz en 2,6GHz voor 4g in gebruik kunnen zijn. De providers delen onder meer de leidingen en antennepunten.

Bereik Utrecht Centraal

Heb jij beter bereik en sneller mobiel internet op Utrecht Centraal?

Ik ben de laatste tijd niet op Utrecht Centraal geweest
70,7%
Ik merk geen verschil
13,8%
Ja, het is beter nu
11,7%
Neuh, het is alleen maar minder geworden
3,8%

Aantal stemmen: 3.979. Deelname gesloten op 13-02-2020 15:35. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-01-2020 • 15:40

142

Reacties (142)

142
133
95
6
0
16
Wijzig sortering
Het mobiele signaal dat in Utrecht CS aanwezig is wordt mogelijk gemaakt door een zo geheten DAS netwerk, DAS staat voor Distributed Antenna System, de naam verklapt het al een beetje, er zijn meerdere antennes over het gehele station geplaatst die zeer gericht het mobiele signaal verdelen over de perrons en de centrale hal.
Doordat er meerdere antennes per sector op de mobiele radio apparatuur aangesloten zitten, ipv een enkele zoals in een telecommast, is het service gebied per antenne kleiner waardoor de bezoekers/reizigers niet aan schadelijke hoeveelheden straling worden blootgesteld.
Hierdoor kunnen dus meerdere sectoren/cells evenredig over de perrons verdeeld worden om de capaciteit van een cell optimaal te benutten.
Dit effect heet in de telecom wereld een hotspot, oftewel een klein gebied met zeer grote capaciteit.

Dit soort systemen worden ook vaak toegepast in o.a. ziekenhuizen, grote kantoorpanden en stadions, In de Johan Cruijff Arena hangen bijvoorbeeld ruim 40 antennes rondom de tribunes om alle bezoekers tijdens een wedstrijd of concert voldoende capaciteit te bieden om te kunnen blijven bellen, appen of streamen.
Dit onderstreept maar weer eens waarom veel mensen -waaronder ikzelf - niet graag onder een 'normale' GSM antenne wonen. Of er pal naast. Interessante informatie!
Een GSM mast straalt volgens mij uit naar opzij. Kortom, je kunt juist het beste recht onder een GSM mast wonen.
Ik vind het veel interessanter om te weten hoe jij tot die conclusie komt.
De onveilige zone van een GSM Antenne is binnen de 0 en 5 meter recht voor het straalvlak van de antenne. Achter, naast, boven of onder de antenne valt de ElektroMagnetische (EM) veldsterkte van de antenne al binnen een veilige marge waarin professionele mensen mogen werken. meer dan 2.5 meter onder een Antenne is het zelfs voor de onwetende burgers al veilig, als jij dus 30 meter tegenover een gsm mast woont dan zal je eerder last krijgen van de elektromagnetische straling uit je magnetron, WiFi AccesPoints, Dect thuistelefoon of zelfs de zon.

De mobiele telefoon zal daarentegen een stuk minder EM golven produceren omdat je dichter bij de mast woont en je mobieltje dus niet zo hard terug hoeft te zenden naar de mast. Hoe verder van een GSM mast je woont, des te meer signaal je mobieltje moet uitsturen omdat je anders niet "gehoord" wordt door de ontvangende apparatuur van de GSM mast.

Het signaal dat van een GSM antenne komt is een niet ioniserende straling, ofwel het is geen schadelijke straling voor het menselijke lichaam. Het enige effect dat een zeer hoge concentratie op je lichaam uitoefent, is dat je lichaam opwarmt, maar ook hier geld dat je pas na een lange blootstelling aan de verhoogde concentratie mogelijke gezondheidsklachten kan krijgen (met name oververhitting) deze zullen ook direct afnemen na het verlaten van de onveilige zone.

https://monet.nl/werknemers
https://www.antennebureau...elektromagnetische-velden
Onderzoek wijst uit dat die mensen onder zo een mast “ stralend “ gezond zijn
Ik ben blij dat T-Mobile ook de 700 Mhz nu introduceert in NL.

De 5G USA Nation wide op 700 Mhz is een groot succes. Overal goed bereik en snel. Wellicht niet een groot verschil van 4G+ maar toch 30 tot 70% sneller met meer bereik lagere latency en meer capaciteit. Ik hoop werkelijk dat de providers gewoon 700 en 800 mhz frequenties gelijk overzetten naar 5G en in tijd de hogere frequenties introduceren.
In de laatste paar maanden zijn er op Utrecht centraal in ieder geval voor KPN en Vodafone een aantal antennes bijgekomen op de antennekaart. KPN en Vodafone hebben hun small cells zichtbaar in het antenneregister, T-Mobile helaas niet, maar die hebben ook ongetwijfeld nieuwe antennes geplaatst. Zie het zelf op https://antennekaart.nl/k...99&lng=5.10970473&zoom=17

Als je de antennes daar aanklikt kun je aan de 'Tijdstip gescand' waarde zien wanneer de antennes zijn verschenen.

[Reactie gewijzigd door jk-5 op 26 juli 2024 07:49]

Vijf minuten geleden in de trein (Koploper, heeft dat nog (veel) invloed op de snelheid(s ervaring)?) op Utrecht CS gemeten:

iPhone XS
4G, 4/4 streepjes bereik
Speedtest: 0,46 Mbitps down, 5,10 Mbitps up, Ping 33, Jitter 11 (2 testen gedaanten vergelijkbaar resultaat)

Niet erg best en zeer vergelijkbaar met hoe ik het al tijden ervaar.
Gezien de 4 streepjes bereik maar wel hele lage snelheid vermoed ik eerder iets als overbelasting. Op een perron en in een trein zijn een enorme hoeveelheid apparaten. Binnen in de trein wordt het signaal er ook zeker niet beter op, en de koplopers zijn ook nog best goed geisoleerde treinen
Het idee was dat de capaciteit ook flink was verbeterd. Dat is dus nog niet echt merkbaar helaas.
Bovendien valt het me wel vaker op dat signalen opeens kunnen wegvallen zodra er een trein aan komt rijden. Op station Delft, ook ligt het ondergronds, kan ik prima bereik hebben... totdat er iets de tunnel binnenrijdt.
Ja dat moet hetzelfde dan bijna wel zijn. In de spoortunnel bij delft hangt stralende coax en ook een aantal kleine sectorantennes. Als iets de tunnel binnen komt rijden komen er zo een paar honderd apparaten op het netwerk terecht. De kans is vrij groot dat dat dan te veel wordt
Perrons of hal maakt nog veel uit
T-Mobile registreert small cells bewust vrijwel nooit, wellicht vanwege concurrentie.

Mijn ontvangst met KPN is ontzettend verbeterd. Viel vaak terug naar 3G (sowieso is dat een KPN-kwaaltje), maar nu gewoon perfecte 4G-dekking op de perrons en in de trein als die op het perron staat.

Vodafone deed het al goed omdat zij een grote antenne hebben staan in het verlengde van de perrons, waar je bijna altijd direct zicht op hebt.
Melden voor het antenneregister is alleen boven een bepaald vermogen/EIRP verplicht.
Anoniem: 767041 23 januari 2020 15:43
(offtopic)maar waarom maken mensen nog steeds gebruik van wifi onderweg terwijl er ''goedkoop'' en ''sneller'' 4g beschikbaar is
Omdat je met enige regelmaat in zwarte gaten terecht komt waar je geen 4g hebt. Hele stukken tussen Utrecht en Gouda hebben hele slechte verbinding. Overigens is station Gouda ook een redelijk zwart gat...
Gebruikt de trein onderweg ook niet gewoon een 4G router?
Ja dat doet hij ook. Ik heb een tijdje terug ergens gelezen dat in oa de verbouwde dubbeldekkers (virmm) een coating op raam zit die het bereik ook al verminderd en dit is wel degelijk merkbaar want in een "oude" virm heb ik beter bereik op mijn traject (Eindhoven Weert)
VIRM heeft geen coating.
Dat is denk ik vooral voor ontvangst naar buiten toe. Voor de verhuizing van het bedrijf waar ik werk, zaten we vlakbij station Amersfoort. Je wilt niet weten hoeveel NS wifi's geregistreerd werden door onze Ubiquity apparatuur (als in de buurt zijnde netwerken) van treinen die langsreden.

Ook op ons nieuwe kantoor komt er genoeg voorbij, terwijl we verhoudingsgewijs verder van het spoor af zitten (zitten nu langs de A1 Amersfoort, vlak voor/na (net hoe je het bekijkt) knooppunt Hoevelaken in Amersfoort Vathorst.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 juli 2024 07:49]

Ja meerdere met verschillende SIMs
Welk netwerk? Op T-Mobile kan ik zelfs tijdens de spits gewoon doorwerken op dat traject.
Ik kan vaak wel doorwerken maar zeker voor TCP verbinding als SSH is even een korte hickup genoeg om een sessie vast te laten lopen. Juist dan merk je dat de verbinding verre van optimaal is. Ik heb zelf een sim van Vodafone en T-Mobile beide hebben er last van.
Dan gebruik je toch gewoon Mosh in plaats van SSH?
In computing, Mosh (mobile shell) is a tool used to connect from a client computer to a server over the Internet, to run a remote terminal. ... Mosh maintains the terminal session (not "connection" in the TCP-sense because Mosh uses UDP) even when a user loses their Internet connection or puts their client to "sleep."
Ik gebruik voor normale werkzaamheden ook veelal Mosh, maar heb voor webinterfaces ook ssh socks proxy tunnels omdat alles dicht zit. Die klappen met enige regelmaat
Daar is voor zover ik weet ook een serverside component voor nodig, dus zo 'gewoon' is dat niet. Niet iedereen die van SSH-verbindingen gebruik maakt heeft volledige rechten op de server.

(Sterker nog, niet iedereen heeft admin-rechten op de eigen laptop!)
Met zowel Vodafone als KPN ervaar ik inderdaad verminderde dekking rondom Gouda vanuit de trein.
Zit zelf bijna elke dag in de trein richting Zwolle en heb dan tussen Almere Oostvaarders -> Lelystad en Lelystad -> Dronten ook slechte tot geen verbinding via 4G.
Omdat ik op mijn laptop geen 4G verbinding heb. Een hotspot van je telefoon maken kan, maar dan is het maar hopen dat wat je doet niet ineens honderden MBs naar binnen sleept. Of dat Windows ineens besluit zijn nieuwste update te gaan downloaden...
Als je je verbinding als 'metered' zet zou Windows dat moeten laten maar ik vertrouw mijn pc ook niet met mijn MBtjes.
Ik weet niet wat je data bundel is maar je kan je telefoon ook limiteren :). Windows op de speciale mode zetten en logisch nadenken welke sites je bezoekt.
Het gaat hier juist om 4g. Niet WiFi.

4g is lang niet overal beschikbaar als je in de trein zit.

[Reactie gewijzigd door spokje op 26 juli 2024 07:49]

Nee klopt, perfect voorbeeld is als je vanuit Amsterdam bijlmer richting Utrecht gaat. Daar wil de verbinding op z'n zachtst gezegd nogal brak zijn. Wil zelfs eens voorkomen dat de gehele verbinding eruit klapt.

Nogal typisch, kom het dit alleen nog wel eens tegen als ik richting Dalfsen en omgeving ga, maar voor de rest nergens in Nederland.
Klopt. Al moet ik zeggen dat buiten de spits het beter is.
Ook op Utrecht centraal in een volle trein (spits) onder de stationshal weet je zeker dat je geen data hebt.
Volgens mij dus erg gerelateerd aan een max aantal gebruikers per cell
KPN hier

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 26 juli 2024 07:49]

Dat beseft de vraagsteller, en deze gaf ook al aan dat diens vraag offtopic was.
edit:
Spokje heeft inmiddels diens reply enigszins aangepast.

[Reactie gewijzigd door DUX op 26 juli 2024 07:49]

Omdat (beperkte) databundels nog steeds een ding zijn, en streamen veel data kost.
Anoniem: 767041 @DUX23 januari 2020 15:50
is 5gb data en 1gb gratis aanvullers niet genoeg?
Niet iedereen heeft zo veel, helaas.
en het is ook niet genoeg als je regelmatig hd video streamt
Kost nog geen 30 euro per maand bij T mobile. Onbeperkt, alleen na 5GB de 1GB aanvullers aantikken
Ik betaal op dit moment precies 9 euro per maand. Scheelt me, uitgaande van 29 euro voor de optie die je hier laat zien, toch mooi 240 euro per jaar. :)
En je hebt amper data 8)7. Ik betaal €14 en deel 160GB met 4 andere mensen.
VF Red Together
160GB voor 80 euro/maand en je moet ook Ziggo hebben..
En groepsdruk om er niet uit te stappen, want dan gaat de rest meer betalen.
70 dus in mijn geval (5x €14). Maar ja, dat is nou eenmaal het ding bij een gecombineerd abonnement. Maar goed, ik zit met mijn vrouw, zwager, schoonzus en schoonmoeder. Die zijn voorlopig nog wel in mijn leven en die vinden het wel best ;). Ik zie het eerder gebeuren dat mijn kinderen er op een gegeven moment erbij komen, ten koste van de anderen. Goed, betaal ik er wel zelf voor natuurlijk, maar het blijft een goede deal.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 26 juli 2024 07:49]

Niet iedereen wil 30 euro per maand kwijt zijn, ik zit zelf op €7,70 per maand, 100 min/sms en 1500+1500 MB (3g, 4g is een euro meer en niet nodig, netzoals 5g), als ik m'n contract wil verlengen ben ik minstens €8,50 kwijt voor het zelfde :+
Verder kan ik daar dus alles mee, van sporarisch een YouTube filmpje kijken tot zowat onbeperkt WhatsAppen.
prima toch, ik neem geen risico daarin. die 30 euro geven mij toch wel een hoop geruststellling.
Er zijn zeker mensen in Nederland waarvoor 30 euro een heleboel geld is. Dat jij het allemaal zo makkelijk hebt is mooi voor jou, maar koppel daar alsjeblieft geen waardeoordelen richting anderen aan.
Je moet het geld er wel voor over hebben en kunnen betalen.
Nu werk ik voor een provider en kan je vertellen, dat doet lang niet iedereen en zijn er meer dan je denkt.
Niet iedereen heeft 4g of 3g op zijn telefoon abonnement?
Omdat ik een bundel van 500mb heb wat mij prima bevalt, dus kan best wel eens een wifitje pakken vind ik niet zo irritant.
Verder gaat dit artikel over mobiele bereik op Utrecht Centraal niet de wifi.
Probeer het eens zelf op een wat langer traject, zou ik zeggen :Y)

Om de haverklap ben je net tussen de ene en de andere zendmast in en de volgende mast krijgt ineens de 4G-router van de trein samen met iedereen die los op de 4G zit te verwerken. Geen idee wat de capaciteit van dat ding is, maar het is in ieder geval onvoldoende ;) En dat geldt dus ook meteen voor WiFi in de trein.

Goed idee, blij dat het er is en vooral dat het beter wordt, maar voor een lang traject neem ik toch een boek mee.
Voor toeristen (non EU) is het ook makkelijk aangezien Roamen mogelijk erg duur voor hen is.
Niet iedereen heeft 4g, niet iedereen heeft mobiel internet (denk aan tablets en laptops vooral). En sommige mensen die dat wél hebben, betalen er (te) veel voor (denk aan toeristen, of mensen met een alleen-bellen abo).

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 juli 2024 07:49]

(offtopic)maar waarom maken mensen nog steeds gebruik van wifi onderweg terwijl er ''goedkoop'' en ''sneller'' 4g beschikbaar is
Dat 4G is best goed beschikbaar als je op het dak van de trein gaat zitten maar in de trein is de dekking vaak om te huilen.
Kan je ook andersom zeggen, waarom 4g abbonnement nemen als er bijna overal wifi is.
Nu de tunnels op het HSL-spoor nog...
Je die zijn zeer vervelend! Zeker gezien de hoeveelheid tunnels en de lengte. Plus het is inmiddels al lang bekend dat het wel gewoon kan, ook in schiphol tunnel is gewoon bereik.
Uiteraard is dekking in tunnels mogelijk, maar werken in een tunnel kost tijd en het realiseren van dekking in tunnels is ongelofelijk duur. Moet je het daarom niet doen? Jawel, maar ik zou dat niet als eerste doen, eerst de gebieden met matige dekking verbeteren. Overigens, hoe erg is het om 7 minuten geen dekking te hebben? Blijkbaar is het erg voor veel mensen, ik ben er alleen niet één van.
Als je de trein gebruikt om te werken is 7 minuten veel. Want je werk wordt onderbroken. Mijn werk bestaat uit veel gesprekken voeren met mensen online en in die trein is dat vrijwel onmogelijk om te doen aangezien je steeds onderbroken wordt.
Dat van die Schiphol tunnel merkte ik ook laatst. Mobiel internet bleef het prima doen, maar de WiFi in de trein stopte er helaas direct mee. :P
Alle providers zouden 2G+3G+4G-antennes moeten hebben daar. Volgens mij alleen Tele2 niet.
Als er meerdere volle ICs tegelijk aankomen/vertrekken heeft het T-Mobile netwerk daar het soms wel een beetje moeilijk :)
Dit dus. Het lijkt me dat zo’n kabel + serverkast aanleggen per tunnel toch niet zo duur hoeft te zijn? Op dit moment is werken in de trein op de HSL op 4G echt niet te doen. Een medetweaker die hier meer licht op kan werpen?
Uit het artikel: Volgens de NS is mobiel bereik op stations niet het enige pijnpunt voor reizigers. "Er zijn ook stukken treinreis waar mensen geen bereik hebben. Dat is ook een probleem."
Natuurlijk zijn die delen lastig, maar niet zo extreem lastig als op Utrecht Centraal staan, uitgevallen treinen, geblokkeerde trajecten en geen mobiel internet zodat je niet even kan checken hoe je dan moet reizen...
Nou, een probleem zou ik het niet willen noemen. Meer het ontbreken van een luxe.

De NS heeft VEEEEL grotere problemen om op te lossen dan het 4g-bereik in hun tunnels |:(
Nu ook eens een antenne op Driebergen-Zeist plaatsen. Daar kan ik nog steeds niet normaal bellen. Zowel met Vodafone als KPN valt een gesprek gewoon uit op moment dat de trein hier langs kom. In 10 jaar tijd nog niets verbeterd op deze locatie.
Dit!
Tussen Driebergen en Bunnik zit ik altijd zonder 3G/4G. En vroeger zelfs zonder 2G... Ik heb alleen de hoop opgegeven.
Inderdaad. Driebergen/Zeist is echt een zwart gat. Nooit verbinding daar. Zowel met KPN als Vodafone
Eens, ik werk altijd in de trein van Utrecht naar Nijmegen net bij Bunnik 1 streepje 3G ontvangst op mijn iPhone XS. Ik kon dit artikel niet eens laden op mijn laptop.

Goed dat Utrecht centraal nu sneller internet heeft. Ik heb het net ook even getest, in de trein bij het perron nog steeds maar 1,7Mbit down, in de stationshal zelf wel tegen de 20Mbit. Alle beetjes helpen maar ik zou ook veel liever zien dat de stukken langs het spoor zonder enig bereik of alleen zwak 3G ontvangst opgelost worden.
Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar vergeleken met verschillende andere landen is het mobiele netwerk in het (rail)OV in Nederland nog best goed te noemen. Kijk naar Londen, waar je nergens bereik hebt zodra je de roltrap naar beneden pakt.
"even kijken hoe ik kom bij waar ik naartoe wil, rekening houdend met dat sommige lijnen niet rijden door werkzaamheden?" ... *geen bereik* ...
Elke keer weer. 8)7 Nouja, uiteindelijk steeds gelukt, maar handig is zeker anders.
Ja, de metro in Londen loopt echt achter op ongeveer elke andere metro in de wereld. Best grappig :D
London's metrotunnels liggen dieper dan veel andere metrotunnels. In ex-soviet-landen zie je ook slecht bereik in de tunnels, en die liggen ook erg diep.
Ik heb niet heel erg veel ex-Sovjet-landen bezocht, maar daar waar ik was was het nog altijd beter dan in Londen :+

Wel soms alleen 2G, of soms 3G. Iets dat op zo'n locatie vaak op te lossen zou zijn door 4G op de 2G-frequenties te gebruiken. Dan kun je met dezelfde oude antennesystemen 4G aanbieden. Helaas mag dit niet altijd van de overheid.
Ik snap je opmerking niet. Wat is er relevant aan dat het elders zoals in Londen slechter kan zijn dan in Nederland of station Utrecht Centraal? Waarom zouden we tevreden moeten zijn omdat het elders slechter zou zijn? We betalen toch als Nederlandse klanten van Nederlanse providers vooral voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding in Nederland en niet op locaties in het buitenland waar we meestal niet zijn? Het lijkt me juist niet meer dan terecht dat we hier hoge eisen stellen aan het bereik met de honderden euro's per jaar aan abonnementskosten per persoon en de providers die verkondigen hoe goed hun netwerk zou zijn. Ik denk niet dat we dan een excuus moeten gaan zoeken dat het elders slechter zou zijn.
"Er zijn ook stukken treinreis waar mensen geen bereik hebben. Dat is ook een probleem."
Goh echt waar? Begin eens met micromasten te plaatsen in tunnels, zodat als je een tunnel in rijdt en je bent ergens mee bezig je niet 10 minuten moet wachten op een normale verbinding. Zoals de HSL tunnels, je mag toch wel wat verwachten van zo een internationale verbinding..

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 26 juli 2024 07:49]

Tussen Hilversum en Utrecht zijn een paar plekken met maximaal 3G op t-mobile. En tussen Hilversum en Baarn wil de verbinding nog wel eens volledig wegvallen. Zeker bij ritten met de internationale trein naar Berlijn.

En de oplossing voor tunnels is een 'lekkende antenne kabel', zoals ze bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam hebben geplaatst. Alleen moet het volledige treinverkeer voor een langere periode door een tunnel gestopt worden voordat ze die kunnen plaatsen.

Een micromast aan het begin en einde zou bij kortere tunnels misschien kunnen helpen, maar dan zit je al snel met demping in de lengte van de trein, en alle passagiers die verbinding proberen te maken. Maar dat is voor langere tunnels, zeker met een bocht er in, geen oplossing.

Helaas zijn dit soort zaken altijd een stuk lastiger om goed en veilig uit te voeren dan de consument graag wenst.
Microcel op strategische plekken wordt wel vaker gedaan, zie bijvoorbeeld de A2-tunnel als ik me niet vergis. Daar hangt aan het begin, aan het einde en in het midden wat. Er wordt ook uit de tunnel gericht zodat een soepele handover mogelijk is van het netwerk binnen naar buiten.
Er is weinig lastig aan om voor de lange termijn rekening te houden met groei. Tot nu toe lijkt de lange termijn van telecom niet echt een visie die samenwerkt met lange termijn bouw van stations, tunnels en andere infrastructuur. Toen de plannen van een station als Utrecht of een HSL tunnel gemaakt werden was er al sprake van een toekomst waarbij mobiele communicatie een belangrijke plaats zou innemen in de maatschappij. Maar in plaats van daar tijdens het ontwerp en bouw echt rekening mee te houden lijkt het allemaal op de lange baan te zijn geschoven om later wel eens een keer naar te kijken als de bouw al af is en er nauwelijks meer aanpassingen kunnen worden gedaan zonder flink te investeren met tijd en geld. Dat het altijd een stuk lastiger is om goed en veilig uit te voeren lijkt daarmee dus mede veroorzaakt door de onkunde of onwil om tijdens het ontwerp al een samen op te trekken om toekomstige knelpunten te voorkomen. En zoals gewoonlijk is de betalende gebruiker vooral de benadeelde omdat die een betaling doet en enkel kan hopen dat de bedrijven in de behoefte van de klant willen investeren.
Als je bereik wil in de HSL-tunnels dan moet je bij de beheerders zijn. Helaas is dat Infraspeed die het absolute minimum aan onderhoud willen doen (onderhoud kost geld), en tot 2030 eigenaar zijn. Daarvoor krijgen ze wel jaarlijks 105 miljoen euro.
Hoe weet je dat ze het absoluut minimum willen doen? Is het daarom dat de treinen zo vaak uitvallen op de hsl lijn?
Ik had eigenlijk nooit echt problemen op Utrecht Centraal zelf. Vind vooral de Vodafone verbinding tussen Utrecht en Den Bosch echt bagger slecht.
Moet zeggen heb ook nooit echt problemen ondervonden, en heb jaren Vodafone gehad en tegenwoordig Tmobile prive en kpn zakelijk
En welk netwerk is volgens jou beter?
Hangt echt af van waar je woont en waar je vaak komt. Met KPN val ik in de trein tussen Amsterdam en Utrecht regelmatig terug naar 3G. Als je een Whatsapp-gesprek voert (voice) dan is dat enorm brak. Met Vodafone had ik helemaal nooit dat probleem. In het oosten van het land schijnt KPN het weer beter te doen, is zo nu en dan op het forum door te lezen.

Dus het is echt waar je vooral komt en dan is het geluk of pech hebben qua dekking + qua snelheid.
Oke. Er wordt vaak wel het indruk gewekt dan KPN het beste netwerk heeft over het algemeen. Vaak zijn ze ook duurder en denk je ook sneller dat het door het betere netwerk komt. Maar wat je zegt kan heel goed kloppen.
Volgens onafhankelijk onderzoek heeft t-mobile de laatste jaren het beste netwerk. Maar uiteraard is het afhankelijk van waar je woont/werkt/reist, de providers zitten dicht bij elkaar qua gemiddelde snelheid en dekking.

nieuws: P3-test: mobiele netwerk Vodafone was afgelopen jaar het meest offline

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 26 juli 2024 07:49]

Het is het afhankelijk waar je woont en veel geen reist, alle 3 de grote jongens hebben best redelijk goed bereik wel overal.

Ik werk in Hoevelaken woon in Utrecht, maar kom ook in Deventer, Breda of Eindhoven/ Boxtel wel eens en het is allemaal best prima laatste paar jaar.

Maar elke provider heeft wel ergens iets slechtere dekking, ik moet zeggen Vodafone 13 jaar nooit problemen gehad en tmobile nu bijna jaar ook niet(terwijl dat altijd ramp vond kwa bereik als naar vrienden keek).
Blijkbaar heeft vernieuwen van al hun masten toch geholpen 😋.

Kpn moet zeggen doet ook best wel prima, lijkt wel eens wat vaker op 3G te springen laatste tijd ook in de trein.
Maar kan zijn dat dit aan mijn telefoon ligt, want soms ben ik ook niet te verstaan aan andere kant(werk mobiel ook al weer 3 jaar oud bijna ;p.)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 26 juli 2024 07:49]

logische dat jij nooit problemen ondervonden heb! je gebruikt het amper je 4g
Betekent niet dat ik geen last kan hebben van slecht bereik ergens, tussen Amersfoort & Den Dolder is ook een vrij slecht stuk(Ook bellen valt wel eens weg).
Had prima internet op utrecht, bij mij is station Zwolle een heel groot probleem waar ik vaak slecht of geen internet/bereik heb
Welk netwerk als ik vragen mag? Ik heb met KPN daar namelijk gewoon 100mbit+ overdag.

Er staan daar namelijk 3 antennes gericht op het station. Eentje op de Hanzelaan, (atoomclub), eentje bij de Parkschool en één op de Hanzelaan (naast kantoor Univé zegmaar).
Dat zal Tele 2 zijn had ook geen problemen toen ik nog bij kpn zat op zwolle
Het is zoveel beter geworden, maar ze hangen er al een tijdje. Ik ben heel blij dat ik Netflix/YouTube kan streamen op het perron, in full-hd. Eerst was dat 480p of lager.
Je kunt ook thuis downloaden wat je wil kijken/luisteren en dat gewoon meenemen. Daar zijn die telefoons met 500GB opslag juist voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.