Planet Computers presenteert smartphone met 5g en fysiek toetsenbord

Het Britse Planet Computers heeft de Astro Slide gepresenteerd, een smartphone met een fysiek toetsenbord en MediaTeks 5g-soc. De smartphone klapt niet open als zijn voorgangers, maar heeft een slidermechanisme om het toetsenbord te kunnen gebruiken.

Planet Astro Slide 5GDe telefoon meet 16,4x7,7cm en is 15mm dik, meldt Planet. Het scherm is ongeveer 15x7cm groot; het is een 6,53"-lcd met een beeldverhouding van 19,5:9 en een resolutie van 2340x1080 pixels. Daaronder zit een vijfregelig toetsenbord met backlight, dat gebruikers kunnen openschuiven door met twee duimen het gedeelte met het scherm omhoog te vouwen. Door daarna nog verder te duwen, is het mogelijk het scherm onder een hoek te zetten ten opzichte van het toetsenbord.

De Astro Slide draait op een MediaTek Dimensity 1000-soc, met vier Cortex A77-kernen op 2,6Ghz en vier Cortex A55-kernen op 2GHz, bijgestaan door een ARM Mali G77MP9-gpu. Daarnaast zit er 6GB aan lpddr4x bij als werkgeheugen en opslag met een capaciteit van 128GB. De telefoon ondersteunt 5g met maximaal 4,7Gbit/s download en 2,5Gbit/s upload. Ook is er ondersteuning voor 4g, 3g en 2g, wifi 6 via 802.11ax en bluetooth 5.1.

De telefoon heeft een frontcamera van vijf megapixels en een camera aan de achterkant van 48 megapixels; het is onbekend om welke sensor het gaat. Net als zijn voorgangers heeft de Astro Slide twee usb-c-poorten en een 3,5mm-jack. Authenticatie gebeurt met een vingerafdrukscanner.

De Astro Slide moet over een jaar uitkomen en krijgt een adviesprijs mee van 819 euro. Het bedrijf probeert de telefoon te verkopen via een Indiegogo-campagne, net als zijn voorgaande twee modellen. De telefoon moet de Cosmo Communicator opvolgen, die een half jaar geleden uitkwam. Tweakers publiceerde eerder dit jaar een review van de Cosmo Communicator.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-03-2020 • 09:58

81

Submitter: SpaceDok

Reacties (81)

81
78
30
0
0
27
Wijzig sortering
Hoe ze op dat toetsenbord tikken in het filmpje ziet er weinig intuïtief uit. Op een tafel met twee vingers typen gaat toch niet sneller dan met je telefoon in de hand typen? En eigenlijk is typen op een fysiek toetsenbord met twee duimen ook niet echt een verbetering tegenover touchscreen typen.

Ik vraag me af voor wie deze telefoon écht interessant is. Voor zakelijk gebruik lijkt me dit een erg moeilijke propositie tegenover de populaire mid-range modellen van Samsung.
Het ziet er naar uit dat het toch en volwaardig toetsenbord is. In het filmpje doet niemand dat geloof ik, maar volgens mij kan ik hier wel met 10 vingers op tikken.

Ik zie er wel een markt voor waar mensen niet altijd een laptop bij zich hebben en toch veel mails moeten verwerken. Dat zullen er stiekem toch wel veel zijn.

Ik heb nagenoeg altijd m'n laptop bij me, dus ik heb geen smoesje om 'm aan te kunnen schaffen :p

[Reactie gewijzigd door Boy op 23 juli 2024 18:39]

Tien ga je niet redden, tenzij je heel kleine handjes hebt. Met 6 vingers besla je het hele toetsenbord. En ja, dat werkt inderdaad prettiger dan on-screen (heb zelf een Palm Series 5mx gehad), en je toetsenbord neemt geen schermruimte in.
Het gaat om de tactile feedback wat zo een toetsenbord met zich meebrengt.

Ik kan op het scherm ook vrij snel typen, maar ik heb het simpelweg opgegeven om de typfouten nog te verbeteren.

Denk dat er zeker wel een markt voor deze telefoon is. Plus, dat schuifmechanisme vind ik er vrij gaaf uitzien!
Gebruik Swiftkey, dan zijn het gros van je typefouten verdwenen :)
Vergelijk het met spelen van een shooter op de PC of een console: de een geeft directe controle (muis 5cm naar links -> beeld x graden naar links), de ander indirect (thumbstick 2 seconden naar links -> beeld verschuift 2 seconden lang naar links).

Ik heb zelf een Key² gekocht en ironisch genoeg, nu BlackBerry en TCL besluiten niet meer samen te werken, vraag ik me nu af waarom ik al die tijd niet eerder een BlackBerry oid had gekocht. Toen ik m'n toestel voor het eerst had aangeslingerd en eens ging typen, viel me op wat een bevrijdende ervaring het was. Pas als je een alternatief hebt geprobeerd kom je er achter dat het onbewust al die tijd best frustrerend was dat je input moet leveren door met slingers op het scherm een app te vertellen welk woord je zou willen gebruiken. Een toetsenbord waarbij je gewoon krijgt wat je typt is dan een verademing.

Helemaal als programmeur is het fijn om gewoon een uniforme manier van input te hebben op je desktop, laptop en dan ook telefoon.
Heb je het nu over Swype, waarmee je, door langs letters aan een stuk door te vegen, woorden kan vormen of nog steeds over de autocorrect van Swiftkey? Swype is ruk, autocorrect van Swiftkey is top. Als je niet Swype bedoeld, dan begrijp ik eigenlijk heel je reactie niet..
Ik heb Swype altijd beter gevonden dan Swiftkey, gebruik het nog steeds.
Let me fix that for you:
Gebruik Swiftkey, dan zijn het gros van je typefouten verdwenen en vervangen door niet bedoelde woorden...
;-)
Dit dus.

Ook de reden dat ik geen enkele vorm van autocorrect gebruik. Heb liever dat ik iets zelf verkeerd typ dan een autocorrect die er zelf iets van brouwt.
Je weet dat autocorrect een periode nodig heeft om te leren wat je wil typen? Die verkeerde suggesties verdwijnen als sneeuw voor de zon na een tijdje.
Anoniem: 138647 @ApexAlpha30 maart 2020 15:09
Autocorrect heeft geen schijn van kans bij mij. Veel van mijn gebabbel is erg technisch van aard en een mix van Nederlands, Duits en Engels. Ding vliegt volledig in de stress en maakt er demzufolge een zooitje van. Ik neem het de fabrikanten niet kwalijk. Het gaat gewoon niet werken tenzij ik "om zeven uur eten" schrijf :+
Zodra je twee of meer talen door elkaar heen gebruikt, gaat het met autocorrect grandioos mis, helaas.
Nederlands, Engels en soms Duits. Geen enkel probleem.. Zelfs hipster, zoals Engels en Nederlands door elkaar, just so you know. Ervaring is voor iedereen anders, blijkbaar.
na hate often heft min differences nog kept vel delete.

vertaling:
na jaren leren heeft mijn toetsenbord nog niet veel geleerd.
Als dit uit Swiftkey komt, dan ligt dat aan jou en niet de autocorrect.. verkeerd ingesteld noem ik een fout van jezelf.. :p
dit was met swype, maar elk veeg toetsenbord heeft nog wel eens z'n slechte momenten.
in dit bericht gingen maar 2 woorden mis.

ik zit overigens nog op het verouderde swype omdat ik nog geen enkele andere toetsenbord heb kunnen vinden met veeg bewerkingen(swype-C, swype-X, swype-V)
die acties zitten er vaak niet in, of zitten verborgen achter een tabblad of symbolen toetsenbord.
Dan ligt er bij mij te veel sneeuw denk ik.
Heb je voor mij een sneeuwschuiver? Ik moet zinnen altijd herlezen en dan haal ik vaak meerdere compleet foute woorden uit de zin.
Let me fix that for you:

"dan is het gros van je typefouten....[etc.]" :+
Hmm. Aan jouw +2 te zien ben ik een van de weinige die geen problemen heeft met Swiftkey en autocorrect. Zelden krijg ik iets wat ik niet bedoel. Ben er zeer gelukkig mee en zal het nog altijd iedereen aanbevelen.
Gewoon autocorrect uitzetten maar de spelling checker maakt het wel makkelijk om fouten te vinden en met suggesties de juiste te kiezen. Autocorrect is tevens nooit goed voor mensen die meerdere talen spreken en typen zoals ik maar suggesties zijn wel altijd fijn.

Verder werkt swype wel altijd perfect zowel met Swype als Swiftkey is dat zowel sneller, met 1 hand makkelijker als accuraat. Slechts enkele keer dat dat fout gaat.

Swypen werkt ook met meerdere talen enabled en moet ook door een korte gewenning maar goeie aansluiting voor wanneer ik 1 hand bezet heb.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 23 juli 2024 18:39]

Gebruik jij ook nog Swype? Ben er nog steeds blij mee.
Ja heerlijk. Ik moet toegeven dat ik uit automatisme het minder gebruik dan ik zou willen maar vooral als ik dan ff maar 1 hand gebruik of mijn linkerhand ipv mijn rechter werkt swypen geweldig. Met 2 handen heb ik toch dat ik automatische over ga in typen maar maak ik ook meer fouten grappig genoeg. Swypen vind ik ook sneller. Heerlijk vind ik het. 1 van de redenen dat ik niet kon wennen aan mijn iPhone des tijds. Ik geloof dat iPhone dit inmiddels ook kan maar geen idee hoe goed het daar werkt.
Gelukkig! Op welke versie van Android gebruik je het? Ik zit nog op 4.4, vraag me af of het wel op de nieuwste versies van Android werkt.
Ik gebruik de nieuwste Android 10. Maar wellicht dat jij me verward met gebruik van de oude officiele Swype (+dragon) app. Die is al jaren verdwenen uit de play store. Ik gebruik Gboard nu. Vindt het persoonlijk een verbetering!
Ik bedoelde inderdaad die Swype! Ik heb de .APK opgeslagen, hopen dat hij het nog doet als ik een nieuwe telefoon neem.

Wat vind je dan beter aan Gboard?

En kan Gboard alles wat Swype kan? B.v. dat je twee woorden swipet, en dat hij dan pas na het tweede woord ziet dat het eerste woord waarschijnlijk verkeerd was, en je dan de optie krijgt om de beste vervanging te kiezen (of het gaat automatisch, afhankelijk van hoe zeker Swype is)?

En kun je met backspace (of op een ander manier?) meteen het hele laatst geswipete woord wissen?

En kun je met de Swype-knop (of een andere knop) het hele woord selecteren waar de cursor op staat?

En kun je instellen hoe lang long press moet duren? Al dat soort dingen maken het voor mij zo'n goed toetsenbord.
-Backspace swype naar links haalt inderdaad een woord weg maar hoe verder je naar links swyped hoe meer woorden je selecteert en delete. Als je teveel delete staan de woorden in de suggesties bar zodat je het niet gelijk kwijt bent tot je wat anders typt.
-Tevens na het swypen van een woord hoef je slechts 1 keer backspace te tappen en gaat dat hele woord weer weg dus hoef je dat niet eerst te selecteren.
-Met spatie naar links en rechts swypen daarmee beweeg je de cursor. Werkt super!(Je hebt wel een text editor functie als je de hamburger buttons drukt en text edit waarmee je woorde kan selecteren maar niet zo makkelijk als bij swype een woord selecteren)

-Wel kan je net als swype instellen hoe lang je een butten moet vast houden voor je bijvoorbeeld de symbool of cijfer krijgt.
-Veel verschillende thema's instellen ook een heel aantal die identiek zijn aan wat swype heeft. Dus daarin zul je niet snel een gemis voelen.
-Multi talen swypen werkt geweldig. Zonder dat je de taal hoeft in te stellen. Ik switch veel tussen NL en Engels en kan gewoon blijven swypen
-Je kan swypen vanaf het nummer/symbol knopje naar het getal of symbool wat je die ene keer nodig hebt dan springt ie gelijk weer terug naar text en hoef je niet steeds te flippen tussen symbolen en text.
-Zelfde met capslock als je het swyped richting een letter doe je 1 hoofdletter en springt alles weer naar lower case
-Je kan suggesties die je nooit meer wilt zien vasthouden en in de prullenbak gooien. Hierdoor zal het Gboard weten dat jij die woorden nooit gebruikt.
-Dubbele spatie werkt hetzelfde als swype. Dan komt er een punt en begint het volgende woord met een hoofdletter.
-Je kan shortcuts maken voor je favoriete woorden, zinnen of zelfs een heel email adres. Deze kun je zelf handmatig toevoegen in woordenboek dus stel je swyped zsm maakt ie er "zo snel mogelijk" van als jij dit hebt ingesteld. Of bij het swypen van een shortcut waardoor jouw email adres in zijn geheel komt.
-Verder heb je nog andere functies zoals handwriting, Keyboard float voor grote schermen of 1handig gebruik
-Als laatste nog een functie om bij het vasthouden of lang swypen van een cijfer breuken of andere symbolen te krijgen.

Dit is een beetje alles wat ik zelf kon uitvogelen en vinden op internet wat kan met Gboard. Maar het werkt heerlijk en het is de eerste swype keyboard die mij heeft overtuigd sinds Swype inderdaad. Swiftkey was hem voor mij altijd net niet.
Hee, dank voor de uitgebreide toelichting, heel chill. Dat klinkt inderdaad wel goed. Swiftkey vind ik inderdaad een stuk minder chill dan Swype. Dan ga ik Gboard wel proberen als ik (ooit) een nieuwe telefoon neem.

Het enige wat ik me dan nog afvraag is hoe het met dataverzameling zit: werkt Gboard ook nog goed als je alle toegang tot het Internet blokkeert voor de app? Ik zou namelijk echt niet willen dat Google wat ik tik naar zijn servers stuurt.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 18:39]

Ik heb het even voor je getest en ja je kan in de instellingen in Android bij de apps in Gboard drukken op datagebruik uitschakelen en het blijft naar behoren werken!

Waar ik grotendeels verbaasd over ben is hoe het kan dat iemand nog een smartphone met Android 4 heeft. Ik dacht dat dat inmiddels uitgestorven was haha. Is er een specifieke reden waarom je niet hebt geupgrade? En hoe zit het met apps en ondersteuning? Mis je ze niet?
Dank voor het checken! Dan ben ik alleen nog benieuwd of die gegevens niet toch met Play Services worden gedeeld en zo bij Google belanden... maar daar is waarschijnlijk moeilijk achter te komen.

Ik zit nog op 4.4 omdat dat de ROM is die ik ooit op mijn telefoon heb geflasht toen ik hem kocht (LG G2), ca. zes jaar geleden. Had geen zin in het gedoe van een nieuwe versie flashen. De laatste tijd zijn er inderdaad 2 of 3 programma's die niet meer draaien, zoals mijn bankierprogramma (ABN). Maar sowieso heeft deze telefoon problemen, meerdere gebieden op het scherm zijn niet meer aanraakgevoelig. Dus ik heb geen zin meer om tijd en energie te steken in het flashen van een nieuwe ROM en dan al mijn programma's en instellingen en zo te moeten aanpassen, nieuwe workflow leren, enz. Ben eigenlijk toe aan een nieuw toestel. Zit te denken aan een Pixel 3a, maar heb twijfels qua privacy.
Ik heb wat rond gezocht in de instellingen. Ik kan niet met zekerheid zeggen of Gboard gebruik maakt van play services wel kan ik play services compleet uitschakelen in de play store en kan ik in de instellingen bij apps en playservices vrijwel alle rechten weigeren en toegang tot apps weigeren in de instellingen.

Wellicht dat jij dit niet kan omdat dit een functie is die sinds android 6.0 is toegevoegd. Ook hebben de recentere Android versies meer privacy opties en meer controle voor locatie en data toegevoegd omdat dit al jaren een wens was van veel gebruikers zoals jij.

Ik denk dat Android 10 daarin meer mogelijkheden heeft maar durf het je niet te beloven. Het gemis van Swype als app heb ik niet met Gboard al snap ik jouw zorg goed gezien het een google keyboard is ipv een onafhankelijke partij.

Wel ben ik van mening dat de pixel telefoons de afgelopen jaren niet de beste optie waren en je waarschijnlijk beter af bent met een OnePlus telefoon. Ze zijn vrijwel stock android met en bieden meer opties om in te stellen ook voor rechten en privacy. Tevens zijn de telefoon specs velen malen beter dan de pixel telefoons die toch erg achter lopen met hardware. De camera op de pixels is wel top.

Ik zelf gebruik de OnePlus 7 Pro. De 7 en 7T zullen straks ook in prijs zakken door de komst van de 8 en 8 pro. Persoonlijk denk ik dat die smartphones jouw hierin meer te bieden hebben dan de Pixel 3a of het wachten op de volgende Pixel. Ik ken veel Pixel eigenaren die spijt hadden van de hardware achterstand en slechte display en hebben geupgrade naar de OnePlus telefoons die ook kwa software zeer clean zijn. Maar dat is uiteraard subjectief.

Van jouw verhaal te horen is privacy erg belangrijk voor je dus daar kan ik helaas niet veel meer advies in geven. Ik had gehoopt dat merken als BlackBerry en Nokia nog grote marktspelers waren deze tijd want hun vertrouwde ik hierin veel meer vroeger en bij Apple heb je redelijk goeie privacy en security maar weer geen vrijheid en word je gezogen in een ecosysteem waar je als tweaker wellicht niet in wilt zitten.
Dank voor het testen! En als Google je een optie geeft om niets door te sturen, hoop ik dat ze zich daaraan houden. Alleen zijn er wel gevallen bekend waarin Google b.v. toch je locatie naar zijn servers stuurde wanneer je had ingesteld dat het die niet moest bijhouden.

Ik gebruik Xprivacy, dus kan denk ik heel wat meer permissies blokkeren dan standaard in Android. Dat zou ik inderdaad weer gebruiken als ik een Pixel zou kopen.

Verder heb ik gehoord van Shelter en Island, waarmee je bepaalde programma's in een geïsoleerde omgeving kunt plaats (het zogenaamde werk-profiel van Android). Kan handig zijn qua privacy.

Wat betreft One Plus, ik heb inderdaad gekeken naar de 7. Maar die heeft een achterkant van glas, wat ik heel zonde vind. En hij toch een stuk duurder dan de Pixel 3a. En die laatste maakt vast een stuk betere foto's. Maar de One Plus heeft verder in alle opzichten betere hardware, inderdaad.

Nokia is op zich zeker een optie. Maar volgens mij zijn er meer ROM's en kernels en dergelijke voor de Pixels en One Plus. Wie weet.
Mee eens, mis alleen zown knopje in het midden van de toetsenbord om met muis te bewegen. Vind het momenteel erg vervelend om te navigeren via touch als ik een RDP sessie open. Toch zie ik wel enorme comfort om werk uit te voeren via SSH op een CentOs machine bijv..
Hoe gebruik je je aanwijzer op RDP? Ik merk dat ik de functie waarbij je scherm feitelijk een touchpad is véél fijner is dan de absolute manier waarop je dus op een priegelig scherm icoontjes aan moet tikken.
Ik denk dat het puur ligt aan mijn ervaring met de keyboard knop. Als de resolutie the same is op de machine en deze telefoon een knop had, dan zou ik veel sneller zijn dan gebruik met touchscreen. Misschien dat ik even moet spelen met de settings van de aanwijzer.. ben iig een muisknop fan.
Hoe ik het filmpje zie, typt het toch wel meer dan met twee vingers... Zeker geen vervanging voor een echt toetsenbord, maar zeker wel prettiger mailtjes typen dan met een on-screen toetsenbord.
Anoniem: 1330988 @lasharor30 maart 2020 10:15
Deze discussie komt bij elk toestel met een fysiek toetsenbord weer naar boven. Ik vind dat niet zo zinvol. Het feit dat dit soort toestellen blijven uitkomen is een indicatie dat er wel degelijk een markt voor bestaat. Er zullen simpelweg altijd niche-producten blijven bestaan.
vind het ideaal om van ~ [ > afwijkende karakters te kunnen typen voor je remote ssh beheer.
Het toetsenbord is qua grootte vrij gelijk aan dat van een Psion 5mx (ik geloof zelfs dat het soort toestsenbord hetzelfde is). Daarop kon je vrij goed werken; uiteraard is het te klein om volwaardig met 10 vingers te typen, maar na een vrij korte tijd kun je vlot met 2-4 vingers typen. Ik heb mijn 5mx nog steeds in een schuif liggen en het blijft me verbazen hoe dat geen formfactor voor ultra portable toestellen is geworden (Psion werkte op 2 AA batterijen, dat was pas handig: extra set batterijen en lader en je had nooit autonomieproblemen).
De feedback van het toetsenbord is beter dan je zou denken. Iedereen komt altijd terug op het vlot typen op een touchscreen, maar als je frequent tussen talen wisselt, of vaak leestekens of speciale characters nodig hebt, is dat toch verre van optimaal.

Maar uiteraard is de markt vrij klein... Persoonlijk zie ik meer in een PC van dat formaat in combinatie met een kleinere gsm, maar dat is mijn gevoel... :)

[Reactie gewijzigd door V_J op 23 juli 2024 18:39]

Valt mij ook op dat het toetsenbord op dat van Psion lijkt. Daar heb ik goede herinneringen aan, weliswaar een Psion Revo, maar heerlijk, comfortabel en nagenoeg foutloos typen.
Had jaren geleden zo een Android Samsung met uitschuifklavier. Was zeer handig voor (werk) e-mails / docs (meer plaats on screen) en bijvoorbeeld ook zo eens de sporadische SSH connecties naar een CLI op het thuisnetwerkje.
Volgens mij kan je ook nog steeds het onscreen toetsenbord gebruiken en kan je kiezen wat je wil. Even snel een berichtje op het scherm en even later een stuk tekst/code via het fysieke toetsenbord.
Die Mini toetsenborden zijn niet altijd goed. het is alleen een optie als je het gebruikt voor een mediacenter PC. of ingebouwd hebt in een gameconsole zoals de GPD win.

maar voor dagelijks gebruik is het niet een goede optie.

Ik heb er zelf 1 voor mijn mini-PC die aan mijn TV is gekoppeld. maar voor echt typen is het niet zo goed.
Gaaf ding dit! Dit haalt zo de nerd in mij naar boven! Of het Ook echt makkelijker typt weet ik niet. Wat ik me ook afvraag hoe handig Android tegenwoordig in landscape is. Als ze dat goed voor elkaar krijgen en je kan makkelijk een externe monitor hierop aansluiten dan zie ik het wel zitten. Mits er een goede camera in zit als kers op de slagroom...
Ik kan je uit eigen ervaring de Pro1 van F(x)tec aanraden: www.fxtec.com
klopt het dat dit toetsenbord dubbel zo groot is dan de Pro1?
Als ik zo naar de formaten kijk, dan is dit toetsenbord in de hoogte inderdaad dubbel zo groot. Je hebt daadwerkelijk vierkante toetsen in plaats van de rechthoekige toetsen op een Pro1. De Pro1 schuift het scherm tot net over de helft van het chassis, terwijl het toetsenbord zelf op ongeveer de helft zit. De Slide schuift zo te zien het scherm compleet voorbij het chassis als je hem ietsje "nudged" zodat het scharnier vrij komt. Daarnaast is de Slide in zijn geheel groter dan de Pro1, en als ik probeer het midden van de Pro1 te bereiken over het geheel gesproken dan gaat dat al lastig. Ik moet de Slide vasthouden om te bepalen of het echt een probleem gaat zijn maar anders wordt het er toch echt mee werken zoals ze in de video laten zien: op tafel en dan als mini-laptop gebruiken :/
Maar het toetsenbord ziet er niet uit alsof het met 10 vingers te bedienen valt, itt dat van Planet.
Is ook zo, de toetsen zelf zijn ook nogal finnicky. Er zijn meerdere opties als je een PKB wilt en van al die toetsen staan die van Planet Computers toch wel op #1. De rest van alle aspecten jammergenoeg weer niet, als ze echter de software goed weten aan te pakken (want dat was nogal een ding) dan gaat dit echt wel een mooi toestel worden. Ook is dit hun derde toestel dus ze hebben gewoon meer ervaring dan F(x).
Bij mij werkt het allemaal prima hoor, veel beter dan veel reviews deden vermoeden. Alleen het CoDi (cover display) verbruikt behoorlijk wat stroom, dus dat staat bij mij veelal af, hopelijk kunnen ze daar met updates nog wat aan schroeven, maar verder ben ik heel tevreden over de performance.
het voordeel is dat je bepaalde knoppen direct bij de hand hebt. Voor normaal whatsapp ofzo is dat niet zo'n ramp. Maar ik draai ook een terminal app op mijn iphone om in te loggen op mijn synology of raspberry etc. Ik kan je vertellen dat het een hoop gedoe is om iedere keer te switchen tussen de verschillende toetsenborden (letters naar cijfers en tekentjes etc..) of wanneer je ctrl nodig hebt. Dit zal deels fout zitten in de app hoor, maar ik heb wel eens dat de ctrl etc.. knoppen in het terminal toetsenbord verdwijnt en ipv daarvan je standaard toetsenbord wordt weergegeven.

Ik zal deze telefoon niet kopen hoor, daarvoor gebruik ik het te weinig. Maar een it beheerder oid kan hier best wel op zitten te wachten.
Een (flink) aantal jaren geleden zou ik wild enthousiast zijn geweest over een dergelijke telefoon. Qua keyboard doet het me denken aan de Psion's van weleer, qua 'slide' en kantel vormgeving moet ik terug denken aan de HTC Touch Pro 2. Ik heb een aantal van zulke telefoons versleten tot het aanbod opdroogde.

Met de toename van schermgrootte en resolutie kun je veel beter instant messing en dergelijke op een portait scherm gebruiken dan landscape. Ook het gemak van een fysiek keyboard levert in mijn optiek weinig toegevoegde waarde. Typen is altijd een 'twee vinger' ding, dus hooguit heb je het voordeel dat je kunt voelen waar je vingers zijn in tegenstelling tot een touchscreen. Daar staat dan weer tegenover dat 'touch' typen tegenwoordig behoorlijk vooruit is gegaan. Deze kan natuurlijk ook 'portrait', maar ja, dan heb je weer niks aan dat keyboard.

Ook de integratie met desktopomgevingen is tegenwoordig stukken beter, dus 'on the road' heb je ook niet zoveel aan een telefoon als deze die weliswaar veel kan, maar het toch altijd net niet zal zijn.

Er zullen vast wel mensen zijn die hier een use case in zien (bijvoorbeeld als je veel tijd doorbrengt in openbaar vervoer ofzo), maar voor mijn gevoel zal dit een niche product blijven.
Een fysiek toetsenbord lijkt mij echt ideaal. Zelf ben ik erg onhandig met typen op het scherm. Daarom heb ik ook een hekel aan Whatsappen of mailen op mijn mobiel. (y)
Ik heb zo'n goedkoop Chinees toetsenbordje van KMoon via Bluetooth op m'n phone, werkt voor mij goed genoeg. Ik meen voor zo'n 20 euri's.
Het lijkt wel een Psion Revo in een hele moderne jas :)

[Reactie gewijzigd door PageFault op 23 juli 2024 18:39]

De voorganger, de Cosmo Communicator, leek meer op een Revo.

Helaas weer een MediaTek SoC. Jammer. Zeg maar gedag tegen Android ondersteuning in 1 of 2 versies, denk maar niet dat de community dit zal oppikken. Voor het bedrag is het eigenlijk belachelijk dat er geen Snapdragon in zit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 18:39]

De early-birdprijs is voor een dergelijk apparaat heel laag. Persoonlijk vind ik het voordeel van een fysiek toetsenbord groter dan het nadeel van een MTK-chip.
De vorige was het niet, door de manier van openmaken, maar deze telefoon staat rechtstreeks tegenover de Pro1. Ik vind dat uitschuiven er alleen echt zeer onaantrekkelijk uit zien. Alle acteurs doen er wat moeilijk mee en het scharnier lijkt in het chassis weg te schuiven, waarvan ik hoop dat het allemaal stofdicht is; dat zit bij de Pro1 namelijk wel goed.

Zoals anderen al hebben gezegd: die toetsen lijken me niet fijn...
Zoals anderen al hebben gezegd: die toetsen lijken me niet fijn...
Huh? PKB telefoon gebruikers zijn het er bijna unaniem over eens dat de toetsenborden juist véél beter zijn dan die van de Pro1.
That's odd. Ik vind juist de toetsen fijn. Moge wel gezegd worden dat daar een update voor nodig was, maar goed. Ik heb dergelijke toetsen toen twee-vingerig gebruikt op een Logitech mediatoetsenbord (zo'n home theater ding?) en ik vond dat echt zo niet chill...
Erg mooi dit, ze luisteren dus blijkbaar goed naar de community want het scherm was inderdaad een van de dingen die als kwaal werd bestempeld. Als ze hun software nu ook in orde krijgen dan is dit gewoon mijn vervanger zodra mijn Key2 in elkaar zakt.
Nu nog een muis en je hebt een broekzaklaptop.
Ik heb de Cosmo en deze Astro zojuist besteld.
Maar met een willekeurige andere smartphone met een extern toetsenbordje met mousepad heb je hetzelfde (is alleen net iets minder handig dan een vast toetsenbord).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.