MSI introduceert twee B450-moederborden met optimalisaties voor Ryzen 3000-cpu's

MSI heeft een tweetal B450-moederborden aangekondigd. De B450 Gaming Pro Carbon MAX Wifi en Bazooka Max Wifi worden geleverd met wifi-antennes en zijn geoptimaliseerd voor Ryzen-cpu's van de derde generatie. Exacte releasedata en adviesprijzen zijn nog onbekend.

De B450 Gaming Pro Carbon Max Wifi heeft een ATX-formfactor en lijkt in grote lijnen erg op de reguliere B450 Gaming Pro Carbon. Volgens MSI heeft het moederbord wel enkele optimalisaties meegekregen voor betere compatibiliteit met Ryzen 3000-processors. Zo biedt het moederbord ondersteuning voor ddr4-geheugen met snelheden tot 4133MT/s in combinatie met een Ryzen 3000-cpu. Voor eerdere AMD-cpu's is de maximale geheugensnelheid 3466MT/s.

De Gaming Pro Carbon MAX bevat daarnaast, net als de reguliere Gaming Pro Carbon, twee usb 3.2 gen 2-aansluitingen met doorvoersnelheden tot 10Gbit/s, twee usb 3.2 gen 1-connectors met snelheden van 5Gbit/s, en een viertal usb 2.0-poorten. Verder heeft het moederbord twee m2-aansluitingen en twee pci-e 3.0-slots.

De B450 Bazooka Max Wifi is een micro-atx-moederbord en lijkt gebaseerd op de B450 Bazooka V2. Het moederbord heeft een bios-rom van 32MB, schrijft TechPowerUp. Dat is gunstig voor Ryzen 3000-cpu's, omdat de bios voor dergelijke processors vaak relatief groot uitvalt. Zo gebruikten veel oudere moederborden met chipsets uit de 300- en 400-serie vaak 16MB-roms, waardoor fabrikanten enkele functies van Ryzen 3000 achterwegen moesten laten, schrijft Hardware.info.

Op het moment van schrijven staat de productpagina van dit moederbord nog niet online; exacte specificaties zijn nog onbekend. Wel meldt MSI dat de Bazooka Max Wifi beschikt over enkele usb 3.2 gen 1-poorten, hoewel dat eigenlijk usb 3.0-connectors zijn onder een andere naam. De huidige Bazooka V2 beschikt over vier van deze aansluitingen, evenals vier usb 2.0-poorten.

MSI B450 MAX-moederbordenMSI B450 MAX-moederborden

De B450 Gaming Pro Carbon Max Wifi (links) en de B450 Bazooka Max Wifi

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

11-03-2020 • 10:00

44

Reacties (44)

44
43
32
3
0
7
Wijzig sortering
Die namen worden steeds gekker en MAXER en meer PRO :P :P
Haha ik wilde het net zeggen.... Ik zat toevallig gisteren wat rond te neuzen om Ryzen moederborden te vergelijken, en het lijkt wel of alle fabrikanten een script gebruiken om random namen te genereren bestaande uit een lijst van ongeveer 20 verschillende kreten als max, gaming, ace, pro, elite, carbon, plus, ultra, X, en wat nog meer.

Voor mij als consument is er werkelijk waar geen touw meer aan vast te knopen, en is de enige mogelijkheid om een moederbord te kiezen alle reviews doorspitten en alle verschillen naast elkaar zetten, geen prettige koop ervaring. Ik snap niet waarom er niet gewoon voor elke fabrikant, socket en toepassing 1 lijn met een duidelijke naam is, die ze gewoon incrementeel nummeren als ze er iets aan verbeteren 8)7
Ik kijk altijd op www.geizhals.de; eigenlijk is dat een Duitse prijsvergelijker, maar je kunt er veel beter dan bij de producent vinden welk mainboard je eigenlijk moet kopen. Daar kun je dus nuttige opties als ">= 1 x USB C", ">= 2 x PCIexpress x16", "uATX", etc. aanklikken. En dan de goedkoopste die het allemaal kan meteen zien.

Bij de producenten gaat het vaak nauwelijks, en dan beperk je je ook nog tot één merk.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 23:59]

Dat is inderdaad een super handige site, thanks!
In hoeverre verschilt dat van de Tweakers pricewatch?
Ik heb eigenlijk nooit die van Tweakers gebruikt :). Op het eerste gezicht lijken ze niet zo anders. Ik weet niet hoe nauwkeurig de database van Tweakers is, die van Geizhals klopt in ieder geval heel goed.
De reden dat ze er MAX op zetten is omdat het inderdaad cool klink maar het is voornamelijk om aan te geven dat deze boards met een BIOS komen die Zen 2 ondersteund. Alle MSI MAX boards werken out-of-the-box met Zen 2.
De B450 Mortar MAX die ik laatst had gekocht leek het echter pas te doen (icm 3700x) nadat de webshop de bios had geupdate.

Daarvoor gaf het moederbord gewoon geen enkel teken van leven. Geen cpu fanspin, debug leds, etc.
Oh? Die wilde ik kopen omdat dit mobo door C'T aanbevolen werd voor hun jaarlijkse bouwvoorstel voor een stille en zuinige pc. In dat artikel staat uitdrukkelijk dat de Max uitvoering af fabriek reeds voorbereid is voor de nieuwe Ryzen cpu's, maar dat klopt dus niet? Ik wil er een 3600 in zetten.
Gok eerder een maandagochtend model mobo/bios, of een webshop die een paar extra centen aan lucht heeft weten te verdienen. Voor de jaarwisseling een 3900X in een B450 Mortar MAX geprikt en werkte vaneigens, zoals dat bij alle MSI Max modellen hoort te gaan.

De Mortax (Max) en een hoop andere MSI borden kunnen daarnaast ook zonder CPU geflashed worden vanaf USB.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 22 juli 2024 23:59]

Dit inderdaad. Heb in november een B450-bordje van MSI gekocht en had me voorbereid met usb-stick, maar zat al een sticker op de doos die aangaf dat ie up-to-date was, meteen gaan dus :) Blijft een prima keuze voor de nieuwere Ryzens, die overkill fancier chipsets voegen voor een zeer groot deel van de gebruikers geen bal nuttigs toe en kosten wel een bak meer..kun je beter in wat anders steken zeg ik dan maar :)
For the record, ik had een MSI Mortar Max besteld zo gauw als die leverbaar was en die deed het out of the box met een Ryzen 3700X.
Bedankt voor de uitleg, dacht dat het puur een marketing stunt was met alle coole namen.
Om eerlijk te zijn begrijp ik niet zo goed wat het kwalitatief verschil is tussen de goedkopere en de duurdere moederborden is. Op wat leuke gimmicks en kleurtjes na lijken (op het zicht) de goedkopere en duurdere moederborden op elkaar Ze claimen dat ze betere componenten gebruiken, maar heb mijn vraagtekens of dat wel zo is en of het ook echt een verschil maakt.
Als je niet gaat overclocken dan kun je prima overweg met een goedkoper moederbord met 'goedkopere' componenten.
Pas als je je cpu / moederbord op zijn donder gaat geven tellen die 'duurdere' componenten een beetje omdat die bestand zijn tegen wat de gebruiker ermee doet.
Dat verschil is er wel degelijk, al is dat inderdaad vaak lastig te doorgronden op het eerste gezicht. De 12 volt die uit je voeding komt moet door een VRM (voltage regulator module) heen en die komen in vele verschillende uitvoeringen. Hoe beter de uitvoering hoe koeler een bord blijft onder zwaar gebruik, maar ook hoe stabieler het voltage is wat aan de CPU wordt geleverd. Dat laatste zorgt weer voor stabielere overclocks want je voltage zakt minder ver weg zodra je CPU belast en schiet niet zover omhoog zodra je de belasting er weer af haalt.
Daar komt nog bij dat koelere componenten weer langer mee gaan, al helemaal de condensatoren hebben snel te lijden van hogere temperaturen. De een kan maar 2000 uur mee op 105 graden celcius terwijl de ander rustig 5000 of zelfs 12000 uur mee gaat. Vervangen is niet echt een optie voor de gemiddelde consument dus dit kan een reden zijn om voor een beter bord te kiezen.

Zo heeft der8auer laatst nog een stel X570 borden getest en de resultaten lopen aardig uit een, van 58 graden celcius tot 125 graden op een bord wat crasht voor een belasting van 165w (best haalbaar als de PPT begrenzing er af haalt). Link

Ook is het mogelijk dat een duurder moederbord een hogere kwaliteit of beter ontworpen PCB heeft, wat weer hogere geheugen snelheden ondersteund. Vaak zitten er ook meer dingen op en aan als snellere USB poorten, meer poorten, 10 gigabit lan, PCIe 4.0, aansluitigen voor temperatuur sensors, lichtjes, betere koelblokken, meer interne usb aansluitingen als 2x USB 3.0 en USB-C. Komt ook nog bij dat er vaak meer bij zit als een fan controller, raid kaarten en drivers op een usb stick ipv die nutteloze onderzetters.

Verschil is er echt wel, of het het ook altijd waard is verschilt nogal per persoon. Als je een 3900x of 3950x koopt zou ik hem niet in een bord van 100 euro prikken, een Asus TUF geeft je dan een heel stuk meer mogelijkheden. Om nou een Gigabyte Aorus Xtreme te kopen lijkt me niet echt veel toe te voegen, maar als je werkelijk alles uit die cpu wil halen en geld geen rol speelt is het een prachtig bord. Een 3600 kan prima in een B450 gaming pro carbon, dan kan je het geld beter uitgeven aan sneller geheugen oid.
Beetje grappig want in die tabel zie je zowel dure als goedkope moederborden door elkaar, dat alleen al haalt het hele verhaal onderuit.

Fabricage van de PCB zit geen verschil in, materiaal van de goedkope als de duurdere moederborden is hetzelfde (en zo ook het ontwerp). Layout van de duurdere en goedkopere moederborden is ook hetzelfde, het is gewoon een verschil tussen meer handelingen die nodig zijn. Bij de goedkopere moederborden zijn bepaalde componenten niet bestuct en je mist de leuke kleurtjes etc. Allemaal die toevoegen aan het fabricage proces, maar prijs van 3x tot 4x haal ik hier niet uit.

Meer fases in je VRM is weer zo'n mega technisch en complex verhaal wat aan ons wordt verkocht als meer is beter. Dat is absoluut niet zo. Er is geen optimale VRM configuratie en is allemaal afhankelijk van de toepassing. Het grappig van zo'n VRM ontwerp is trouwens dat ons vaak een kat in de zak wordt verkocht. Zo hebben goedkopere moederborden 6 fases en duurdere moederborden die claimen dat ze 8 of 12 fases hebben maken gebruik van een doubler. Dat wil zeggen dat het moederbord eigenlijk maar 4 of 6 fysieke fases heeft die worden verdubbeld. Daarmee wek je de indruk dat je een effcientere VRM hebt, terwijl het tegenovergesteld waar is. Of het eindresultaat beter is of wenselijk is, dat laat ik even in het midden.

De kwaliteit en configuratie van je elco's is wat hier een bepalend verschil kan maken. De tijden dat ze onbekende namaak componenten gebruiken ligt ver achter ons (hoop ik). Alle componenten komen van respectabele fabrikanten waarvan alle aspecten bekend zijn. Als je dan gaat kijken naar de datasheets van alle componenten dan zie je dat er bij karakteristieken die eraan toe doen absoluut geen verschil is en dat je bij lange na niet tegen de absoluut max zit.

Moederborden zijn ontworpen voor een zeer breed bereik aan componenten. Dat jij jou 3GHz geheugenreepjes naar 3,1GHz gaat overclocken of je 3,2GHz boostclock gaat overclocken naar 4GHz daar zal het moederbord niet veel van merken aangezien het moederbord meestal ook is onworpen om met duurdere componenten te werken die deze frequenties als basis hebben.

Alleen bij extreme toepassingen waar je tegen het randje aan zit zou je een verschil kunnen merken, maar bij simpel overclocken zoals de gemiddelde tweaker zal doen zal het nauwelijks verschil merken. Fabricage van componenten is ergens een exacte wetenschap, maar er zit nog steeds een kans element in. Door binning kan je dat stukje kans naar de externe partijen toe verkleinen, maar je krijgt het nooit 100% weg en het is maar de vraag of je je afnemers niet overspoeld waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien en je dus door binnen onnodige kosten maakt die je nooit meer terug kan verdienen. Hierdoor hebben fabrikanten meestal 2 soms 3 productenlijnen. De standaard en de hogere kwaliteit. Nou kan je je voorstellen dat als er maar 2 productlijnen zijn dat de variatie in die productlijnen enorm zijn. Het kan goed zijn dat in extreme gevallen een heel goede in een lagere bin beter presteert als een heel slechte in een hogere bin. Daardoor is het maar even afwachten wat je krijgt, maar nogmaals, tenzij je je bezig houdt met het echt extreme zal je hier nauwelijks tegenaan lopen.

Dat er mensen zijn die meer waarde hechten aan de extra gimmicks die erop zitten dat ontken ik niet, alleen de aanwezigheid van deze extra functionaliteit gerechtvaardigd het prijsverschil niet. Een duurder moederbord kan al gauw 3 tot 4x zo duur zijn.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 23:59]

Een persbericht zonder releasedatum, dat is zonde.
Kan iemand zeggen of inschatten hoelang het normaal gesproken duurt voordat zoiets op de markt komt?

En daarbij.. hoe verhoudt dit bordje zich met aanstaande bordjes op B550 chipset? Ik lees her en der online dat de B550 chipset per sé een grote upgrade gaat zijn:
https://www.reddit.com/r/...0a_b450_explained_asrock/
https://www.reddit.com/r/...bxh8ja/b550_motherboards/
Ondertussen zijn er OEM's (iig HP) die al sinds zomer 2019 systemen met een B550 'Erica' moederbord ( AMD Promontory B550A ),en een 3400G verkopen.
Heb er een een paar dagen tot mijn beschikking gehad.

[Reactie gewijzigd door toeschouwer op 22 juli 2024 23:59]

3400G is geen Zen 2, de APU's lopen qua naamgeving altijd een generatie "voor". Zo is de 2xxx serie Ryzen APU's gebaseerd op Zen 1 en de 3xxx serie Ryzen APU's op Zen+. De komende 4xxx series APU's zijn gebaseerd op Zen 2.

De 3xxx APU's worden in principe aan B350/B450 of X370/X470 chipsets gekoppeld (of A320).
Ik heb ook HP desktopjes met deze chips onder beheer, maar geen van allen hebben ze B550 chipsets.

De B550 is voor zover mij bekend ook nog niet officieel gereleased. Weet je zeker dat het B550 chipset is, ik kan het me namelijk eigenlijk niet voorstellen.
Zoals ik het toen had begrepen was dit niet de echte B550 chip, zoals deze voor 3th party mobofabrikanten ging/ gaat uitkomen, vandaar ook waarschijnlijk de A erachter.
Maar Aida gaf wel aan dat het een B550 was.

[Reactie gewijzigd door toeschouwer op 22 juli 2024 23:59]

Ah ja, ik zie je Edit nu, de B550A is inderdaad een "rebadged" B450 chipset voor OEM marketing doeleinden. Die schaar ik gewoon onder B450/X470 :)

Dit is wat Robert Hallock (AMD Marketing) daar over heeft gezegd:
“It has a B550A motherboard. This is a version of the PCIe Gen 3 ‘Promontory-LP’ (e.g., X470, B450) chipset specifically for use in pre-built systems (e.g. OEM customers). […] OEMs are customers, too, and they may have different needs and wants than a DIYer. Not every product decision is considered through the lens of a channel product.”
Waarschijnlijk (ook) een bord met een 32MB ROM, helaas niet naar gekeken toendertijd.
Weet nog wel dat ze geleverd werden met een enkele, single channel 2666Mhz Micron Module, (de 8GB én de 16GB variant... en dan ook nog iets van CL19 ofzo) wat totaal niet matchte met de gemonteerde 3400G

[Reactie gewijzigd door toeschouwer op 22 juli 2024 23:59]

Dat is bij OEM kantoormachines heel normaal. Zeer veel desktops en laptops in dat segment worden met singlechannel geheugen geleverd. DDR4-2666 is ook heel normaal voor OEM machines. Dat wij Tweakers graag dualchannel en DDR4-2933 zouden zien klopt natuurlijk, kijk je echter naar de workload op de gemiddelde kantoor PC dan kan dat prima met single channel DDR4-2666 en daar spelen de OEM's natuurlijk op in. Heb je wel een specifieke workload waar dual channel een vereiste is om de benodigde performance te halen hebben ze geloof ik wel Sku's die met dual channel komen en anders is het 5 minuten werk om dat zelf te regelen.
Het was niet echt een kantoormachine, hij was ook te verkrijgen met een 3200G, en zelfs met diverse dual core AM4 Athlons, allen met de vega IGP graphics; een RX5000 series grafische kaart was optioneel.

Voor kantoorgebruik kan ik me voorstellen dat je een (35W) Athlon kiest, en dan maakt de geheugenconfig idd weinig uit; zou bijna zeggen, 'als je maar beeld hebt'.
Gemiste kans dat HP toendertijd de laagste basisconfig bleef hanteren als je de CPU ging upgraden en / of evt. de dedicaded graphics aanvinkte.
Dat ligt natuurlijk enorm aan je definitie "kantoormachine", bij een HP (Denk aan alle prodesk / elitedesk modellen ed. allemaal vallend onder de categorie kantoormachine), maar ook bijvoorbeeld Dell zijn alle desktopjes met een TDP tot en met 65W in principe kantoormachines, er zijn zelfs instap workstations met dat soort cpu's, al hebben die uit mijn hoofd standaard wel dual channel.

Een 3400G valt juist voor AMD heel erg in de categorie kantoormachine aangezien AMD bij veel Sku's geen iGPU heeft, wat eigenlijk voor dat soort machines een vereiste is vanuit de OEM en hun klanten. dGPU's maken dat soort producten alleen maar onnodig duur, ook een van de redenen dat Intel in alle desktop cpu's een iGPU heeft zitten. Cpu's zonder worden bijna niet verkocht op de lucratieve OEM desktopmarkt.
Dat nu dit bericht volgt, doet mij juist twijfelen of er nog wel een B550 bord gaat komen of dat er gewacht gaat worden tot Ryzen 4000 uitkomt. Waarom zou MSI namelijk zo'n bord uitbrengen als volgende week B550 gaat volgen?

Gisteren was er bij Hardware.Info een bericht over een nieuw écht B550 bord, maar die was niet veel beter dan een B450 lijkt het.
Bazooka max WiFi.

Genieten dit, alleen al om de naam zou ik het kopen 😭
Ik mis eigenlijk nog "GAMING!" erachter :+
Gaming X Ultra Kill3R
Eindelijk heeft MSI nu B450 MAX moederborden met WiFi. Dat ontbrak nog op de vorige B450 MAX borden.

Ook goed om te zien dat het 'flagship' B450 moederbord (De Pro Carbon AC) nu eindelijk een MAX variant heeft.

[Reactie gewijzigd door LukasvH_1 op 22 juli 2024 23:59]

Ik vind het echt krankzinnig dat ze er nu pas mee komen. De rest van de Max-borden zijn uit juli/augustus 2019.

Het origineel was prijstechnisch een erg goed bord met erg goede VRM’s, Intel netwerkchip, Realtek ALC1220 geluidschips, 2 m2-sloten en zag er hip uit (if you care). Het had echt een goede naam (bij de X570 gooien ze dat weer te grabbel, verhoudingsgewijs mid-range vrm’s)

https://docs.google.com/s...ew?sle=true#gid=639584818

Alleen wist niemand wat de toekomst brengt, dus de 128 Mbit bios werd/wordt met argusogen bekeken.
Deze zou misschien wel eens de go-to aanrader kunnen zijn voor iedereen die geen PCI-E 4.0 nodig heeft maar wel een Ryzen 3000+ wil.

Waarschijnlijk 99% van de consumenten. :P

De oude GPC zat toch wel met die uitgeklede BIOS die in de weg zat, of je moest hem nog van tevoren flashen.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 22 juli 2024 23:59]

De MSI bordjes kan je ook flashen zonder cpu. Handig en werkt heel goed. Anders moet je compatible cpu zoeken of paar extra knaken betalen aan verkoper. (Is nu wel geen issue met aangezien de max revisie std ze herkennen maar de nonmax deed het niet)

Mijn b450 zo gedaan omdat die out of box geen 3000cpu ondersteunde
Het is wel een beetje jammer dat er nog steeds geen betaalbare borden zijn met PCI-E 4.0.

Er is nog steeds alleen maar die B450. Ik snap dat AMD het onderste uit de kan wilde halen met hun X570 maar het wordt nu toch wel tijd voor een moderne midrange chipset.

Edit: Oh er komt dus toch eindelijk de B550! Dit had ik even gemist. Eindelijk. Maar even nagelezen en die heeft ook geen PCI-E 4.0 schijnt het :-( Ik neem aan dat de volgende generatie GPU's hier op gaat inzetten (lijkt me logisch vanwege de extra bandbreedte) dus heel erg jammer. Tot nu toe was de B-serie prima voor 1 GPU (heb zelf nu B450 met GTX1080Ti) en X beter voor dual-GPU setups maar ik denk dat je met de volgende generaties zelfs met 1 high-end GPU tegen limieten aan gaat lopen met PCI-E 3.0.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:59]

Volgens GamersNexus is het waarschijnlijk dat er geen B550 meer komt, en dat AMD die overslaat en direct naar B650 gaat. B550 is namelijk al meerdere keren door AMD uitgesteld: Het zou eerst oktober 2019 moeten zijn, dan Q1 2020, nu is het Q3 2020 maar blijkbaar verwachten moederbord fabrikanten dat ze meteen naar B650 kunnen gaan rond Q1 2021.

Er is geen noodzaak voor B550 omdat Intel gewoon niet kan concurreren, X570 verkoopt zich toch wel, en anders gaan mensen maar voor B450.

Er is wel B550A, maar dat is helemaal geen B550, maar een rebadged B450. B550 bestaat nog nergens - Laat je daardoor niet gek maken.

En dan nog: Als je een systeem hebt waarin PCI-E 4.0 nodig of zelfs maar nuttig is zit je toch al tegen X570 aan te kijken qua prijsklasse (als je al niet naar threadrippers zit te kijken). Met je gemiddelde 3600/3700x gaming PC heb je er he-le-maal niets aan. Voor iemand die níet meerdere TB per dag over en weer zit te schrijven en te editen zal het verschil tussen NVME/PCI-E 4.0 en SATA zelfs vrijwel onmerkbaar zijn.

Waar het op grafische kaarten aankomt: Momenteel krijg je met een 2080 Ti nog maar nét PCI-E 3.0 x8 volgepompt. x16 zitten we nog lang niet aan. Je moet je dus voorstellen dat een GPU nog eens ruwweg 2 keer zo krachtig als een 2080 Ti moet zijn om PCI-E 3.0 x16 vol te maken, en voor je een dergelijke GPU krijgt die óók betaalbaar is (zo rond 500-600 euro kun je echt wel als high end bestempelen) zijn wel toch wel al minimaal 3-4 jaartjes verder. En dan heb je een high end kaart voor 2023-2024 die weer tot 2025-2026 mee kan, en dan zitten de meeste mensen wel weer aan een nieuwe PC te denken met PCI-E 5.0 of 6.0 zelfs als paradepaardje :)

En als je al dual-gpu wil doen zit je zowiezo aan een X serie vast. B serie moederborden hebben namelijk nu al maximaal 4 lanes op hun tweede grote slot, als je dat al haalt of een tweede slot hébt.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 22 juli 2024 23:59]

Geen USB Type-C front panel headers op het MOBO...
Zonde dat je dit soort aansluitingen enkel nog op MOBO's van 180 EU+ ziet...
Kan je niet beter voor de 'X'-serie kiezen? Ik zie de meerwaarde van dit moederbord met deze chipset niet echt met de 3000-serie.
'oude' Pro Carbon ondersteunt Ryzen 3000 ook al uit de box. Wel jammer van de extra RAM snelheid aangezien ik vorige week een nieuwe PC heb gebouwd.
ik ben maar voor de oude pro carbon gegaan met mijn 3700x vlak na launch omdat er geen max versie van de pro carbon zou komen volgens msi zelf bruhh.

[Reactie gewijzigd door pleheh op 22 juli 2024 23:59]

Bazooka Max klinkt als een platformer game :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.