Honeywell introduceert medio 2020 programmeerbare quantumcomputer

Honeywell meldt te werken aan een architectuur voor quantumcomputing op basis van ionenvallen. Halverwege 2020 moet een programmeerbare quantumcomputer op basis van de architectuur verschijnen.

De quantumcomputer waar Honeywell aan werkt, heeft een quantumvolume van 64. De term quantumvolume is door IBM bedacht en moet een indicatie geven van de werkelijke prestaties van een quantumsysteem, omdat alleen de hoeveelheid qubits te weinig zegt over de rekenkracht. Voor het quantumvolume worden naast de hoeveelheid qubits ook de connectiviteit tussen die qubits en de foutmarges meegewogen.

Hoge connectiviteit maakt dat quantumalgoritmes efficiënter draaien en lage foutmarges maken dat berekeningen accuraat uitgevoerd worden. IBM's Tenerife uit 2017 met vijf qubits had volgens het bedrijf een quantumvolume van vier, de Tokyo uit 2018 met twintig qubits een volume van acht en de IBM Q Systemen One van 2019, met eveneens twintig qubits, een quantumvolume van zestien. Het is niet bekend hoeveel qubits het systeem van Honeywell heeft en of IBM quantumcomputers met hoger volume in de pijplijn heeft.

Wel beschrijft Honeywell het werken met een opstelling van vier qubits in een paper. Het bedrijf gebruikt qubits op basis van ionenkristallen, waarbij de ionen fysiek tussen verschillende kristallen getransporteerd worden. Het bedrijf verwijst hiernaar onder de noemer quantum charge coupled device. Volgens Honeywell Quantum Solutions is de architectuur robuust en schaalbaar, wat inhoudt dat het aantal qubits relatief eenvoudig uit te breiden is, met behoud van de goede eigenschappen die nodig zijn om ermee te kunnen rekenen.

Volgens het team is het mogelijk met de methode om elk jaar, in ieder geval de komende vijf jaar, het quantumvolume flink te verhogen. Honeywell claimt dat meer dan honderd technici, wetenschappers en softwareontwikkelaars werken aan het verhogen van het quantumvolume. Het bedrijf werkt daarnaast samen met meerdere partners om de technieken in de praktijk te brengen.

Een van die partners is Microsoft, dat via de Microsoft Azure Quantum-dienst toegang tot de quantumcomputer gaat bieden. Ook JP Morgan draagt bij, in de hoop dat een quantumcomputer kan helpen bij zijn financiële dienstverlening. Honeywell kondigde eind 2018 aan dat het zijn eigen quantumsystemen ontwikkelde, waarmee het bedrijf in vergelijking met concurrenten Google, Microsoft en IBM aan de late kant leek. Het bedrijf werkte daarvoor naar eigen zeggen al meer dan tien jaar aan technieken die bruikbaar zijn voor quantumsystemen, zoals de benodigde beheersystemen. IBM en Google werken met qubits op basis van supergeleiding, Microsoft ontwikkelt experimentele topologische qubits op basis van majorana's.

Honeywells quantum charge coupled device

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-03-2020 • 13:33

58 Linkedin

Submitter: aliencowfarm

Reacties (58)

58
56
27
2
0
9
Wijzig sortering
Toch wel weer grappig... iedereen weet al, dat dit in de eerste plaats door Defensie gaat worden gebruikt, om verder aan te gaan werken (cryptografie e.d.)
In het artikel al JP Morgan, die het voor financiën wil gebruiken... maar ik lees niets over de medische wereld... lijkt mij, dat er daar ook zat te winnen zou zijn?
Quantum computing is state-of-the-art en grote geldschieters zijn nu nog typisch overheden en financiële instellingen. Vandaar dat je in eerste instantie minder vaak leest over 'filantropische' toepassingen.
Als een farmaceut hiermee sneller medicijnen kan ontwerpen zullen ze er zeker in investeren.
En wat moet je hier precies mee? Je thermostaat sneller hoger zetten?
Ik mis wat informatie heb ik het idee.

Edit: Leuk dat ik wordt gemint, maar uit het artikel wordt het gewoonweg niet duidelijk wat de bedoeling van dit apparaat gaat zijn. Voor degene die dus niet weten wat honeywell meer doet dan alleen thermostaten, is dit een heel vaag artikel.

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 4 maart 2020 14:43]

Ja honeywell is veel groter dan alleen thermostaten.

APU's voor luchtvaart
Computers voor luchtvaart
Regelsystemen voor de procesindustrie
Chemicalien zoals polymeren voor coatings
enz enz.

Sterker nog de thermostaten-tak is verkocht en heet Resideo en heeft een eigen beursnotering.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 4 maart 2020 14:34]

Honeywell is een multinational uit de Verenigde Staten die onder andere elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen produceert. Het is ook een belangrijke leverancier van elektronische vliegtuigsystemen voor Airbus, Boeing en NASA. Honeywell heeft haar hoofdkantoor in Morristown, New Jersey. In 2014 telde het bedrijf 127.000 medewerkers in zo'n 100 landen. In Europa heeft het bedrijf ruim 25.000 werknemers, onder meer in België en Nederland. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van $ 78 miljard (2015).

*knip*

Honeywell bestaat uit drie divisies:
Aerospace: Honeywell is wereldwijd een belangrijke leverancier van motoren, vliegtuigelektronica, landingsgestellen, klimaatcontrolesystemen en motorregelsystemen voor de lucht- en ruimtevaart.
Automation & Control Solutions: Deze divisie bestaat uit Building Solutions (klimaatregeling en veiligheid voor gebouwen en woningen, zoals airconditioners en thermostaten), Industrial Control (procesautomatisering voor de (petro)chemische industrie, olie&gas, energieopwekking, papierindustrie, tankterminals) Sensing & Control (sensoren en schakelaars voor apparaten, machines en automobielen) en Life Safety (detectoren voor gas, rook, vuur).
Specialty Materials and Technologies is een divisie bestaande uit onder andere UOP (ontwikkelaar en licentiehouder van procestechnologie en fabrikant van catalists adsorbents en andere speciale chemicaliën), Fluorine products, Resins & Chemicals, Specialty Products (o.a. zeer sterke vezels voor industriële en militaire toepassingen), Electronic Materials (producten voor de halfgeleiderindustrie).
Wiki

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 4 maart 2020 15:06]

Voor degene die dus niet weten wat honeywell meer doet dan alleen thermostaten, is dit een heel vaag artikel.
Nee, voor degene die dus niet weten wat honeywell meer doet dan alleen thermostaten (daar rekende ik mezelf ook onder) is dit gewoon een eye-opener dat ze dús meer doen dan alleen thermostaten. De link tussen quantum computers en thermostaten is, afgezien van grappig, natuurlijk compleet quatsch 8)7.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 maart 2020 15:39]

De bedoeling wordt uiteindelijk bepaald door de applicatieontwikkelaars. Als niemand PC applicaties was gaan maken was het ook niet duidelijk waar een PC voor nodig was.
Met een Honeywell quantum computer kan je vast heel nauwkeurig je CV aansturen

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 4 maart 2020 13:39]

In theorie zou je de CV dan voor de bepaling van de aan/uit status in een superpositie kunnen laten staan.
Hierdoor kun je zowel in een koud als warm huis tegelijkertijd zitten :O
De CV-ketel als de proverbial 'Schrödinger's cat'. Nice. Ben benieuwd of dat nu juist heel veel of heel weinig gaat schelen in de stookkosten.. ;)

On-Topic: Geen idee dat Honeywell (die ik voornamelijk ken van thermostaten) zich met deze techniek bezighield. Kan bij mij in het rijtje Dyson met z'n elektrische auto. :)

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 4 maart 2020 14:16]

Als je gasrekening dan ook een Schrödinger’s Kat is weet je pas of de rekening hoog of laag is als je ‘m uit de envelop haalt.
Als je tussentijds niet op de meter hebt gekeken, is dat nu ook al zo. Tenzij je door de envelop heen kunt kijken.
True, maar de rekening van Schreuder is zowel laag als hoog totdat je hem bekijkt. De energieboer weet het ook niet, totdat iemand hem bekijkt. Heel lastig begrotingen maken lijkt me.

Hmmm, maar... Als je het warm had is je rekening hoog, als het koud was is 'ie laag. We hebben zonet bepaald dat de rekening onderdeel is van de superpositie. Kan je dan, omdat het de hele tijd tegelijk koud en warm was in huis, bij de eindafrekening pas zeggen (want hier observeer je pas): "Gatverdamme, wat heb ik het kou afgelopen jaar!".
Maar de waarneming beïnvloedt het resultaat....
Maar met een omweg schijnt het toch mogelijk te zijn. ;)
Vrouwen kunnen dat nu al. :X
Ondanks verschillende optimalisaties zijn die nog steeds lastig te programmeren.... :P
Noemen ze ook wel een PID loop :D
Honeywell doet ook erg veel in Operationele Techniek (OT). Veel safety systemen zijn van Honeywell (al dan niet door acquisities. :)
Klopt, een aantal systemen zijn opgekocht. FCS (Fail Safe Controller) bijvoorbeeld. Bron: Ik heb er gewerkt :)
Dan weet je ook dat het FSC systeem inmiddels "end of Life is" , dat daarvoor in de plaats is gekomen het Safety Manager systeem, en dat de nieuwste variant daarop is, de SafetyManager SC300 is.... Bron: Ik werk er, en geef er training voor :-)
Inderdaad, dat weet ik. Was maar een voorbeeldje. Trouwens hun C200 was ook een rebranded rockwell controller. Doen ze wel vaker :)
Haha ook het eerste waar ik aan dacht, had geen idee dat ze zich met zulke geavanceerde tech bezig hielden..
Dan kun je de verwarming aan, uit, of ergens tussenin instellen..
Onderschatte reactie!
Dat is toch precies wat je wil, tussen minimum en maximum in? :Y)
en als je hem uitleest gaat ie kapot :+
Je maakt een grapje, maar met een modulerende thermostaat is dat precies wat je doet.

Wel volkomen offtopic deze hele thermostaten discussie.
Misschien voor als je vrouw het koud heeft en jij warm dat je de kachel tegelijk hoger en lager kan zetten?

Maar zonder gekheid, Honeywell doet meer. Ze zitten ook in de luchtvaart, defensie, cyber security en fabrieken.
Ze hebben zelfs engineering software met de naam UniSim: https://www.honeywellproc...unisim/Pages/default.aspx :P
Honeywell is een heeeel groot bedrijf. Bij mijn oude werk hebben wij die direkt geleverd. Ze doen ook veel in de Aerospace etc, volgens mij werken ze ook samen met NASA etc. Net zo als Liebher. Is niet alleen machines, maar ook military en consumenten producten.
Leuk.
Alleen honeywell thermostaten zit in een verzelfstandigde onderneming Resideo met zijn eigen beursnotering.

Honeywell is erg grote onderneming bijvoorbeeld ook in luchtvaart met het APU's.
Honeywell doet wel meer dan thermostaten.. als je ooit gevlogen hebt dan is er een grote kans dat je veilig bent vervoerd mede dankzij Honeywell computers aan boord.
Even snel zoeken omzet 2018 41 miljard,winst rond de 7 miljard. Geen kleintje dus met goede winstmarge.
Idd Honeywell zit vrijwel in vele sectoren.
Auto industrie tot aan jet motoren onderdeel van vliegtuigen.

Vrijwel bij de meeste consumenten staan ze bekend om hun verwarmingstak.
'vrijwel de meeste', 'vrijwel in vele'...
Nee, dat is 'm niet. :D
'Vrijwel' voegt een onzekerheid toe. Als je dat samen gebruikt met 'vele' of 'de meeste' dan is het dubbel op.
Beter is: 'In vrijwel alle gevallen'. :Y)
No offense, probeer je gewoon (een beetje, hehehe) respectvol te helpen. :Y)
Hier ga je vrijwel zeker op gedownmod worden :)
Toch mooi dat ik ze alleen ken van die goudkleurige thermostaat die bij mijn ouders in de woonkamer hing haha. Hebben ze al ondertussen digitale ;)?
Ja, die hangt bij mij aan de muur. Dezelfde draaischijf met een LCD met de temperatuur.
Ze hebben ook digitale programmeerbare thermostaten.
Natuurlijk, in het vliegtuig wil men het toch ook warm hebben? :+
Ja, vooral meerdere cv's tegelijk natuurlijk :+
Controle Voltage! Gaaf inderdaad, analoge synth (of misschien zelfs analoge computer) aansluiten op een quantumcomputer, voor de ultieme retrobeleving.
Van typemachine fabrikant naar dit...
Ja dat was IBM ook.. ongeveer
Thermostaat uitvinder heb ik altijd geleerd, daarna de CV installatie van Mark Honeywell. Lang geleden veel gewerkt met TDC2000/3000 systemen en controllers / schrijvers op buizen techniek.
Wat mij nooit duidelijk wordt, als dit makkelijk op te schalen is, kunnen we dit nou wel of niet gebruiken om in no-time encryptie te kraken?

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 4 maart 2020 14:33]

Tot op zekere hoogte wel. Maar er zijn ook encryptie technieken die 'quantum-bestendig' zijn.
Dat is het geval met iedere nieuwe technologie op dit gebied. Toen GSM werd ontwikkeld was het praktisch onmogelijk om te kraken. Nu is die encryptie ingehaald. En zo gaan we gewoon door.
Who cares. Als het maar in porn en games gebruikt wordt, komt alles goed :)
HW is een klant van me, en ik heb zat gezien om te kunnen zeggen dat je ze in de gaten moet houden. Ze gaan boomen..
Ik heb voor Honeywell gewerkt, en het hangt sterk af in welke sector/afdeling je zit. De afdeling waar ik zat heeft op dit moment echt veel verlies, niet echt booming te noemen dus.
Dat heeft ieder groot bedrijf. Je hebt altijd nieuw segmenten waar nog niets verdiend wordt, de cashcows en de aflopende zaken waar verlies geleden wordt of gaat worden maar waar men om wat voor reden dan ook nog geen afscheid van kan nemen.
Honeywell heeft Minolta bijna kapotgekregen met een AF-patentzaak indertijd - dus mag Honeywell z'n spullen steken waar de zon niet schijnt. Van mij krijgen die geen eurocent (en ze staan uiteraard daardoor op de zwarte lijst).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee