Versie 1.0 van Half-Life-remake Black Mesa komt op 5 maart uit

Versie 1.0 van Black Mesa, de remake van de klassieke shooter Half-Life, komt op 5 maart uit early access. De game die ontwikkelstudio Crowbar Collective maakt met de toestemming van Valve is meer dan veertien jaar in ontwikkeling geweest.

De game was sinds 7 december beschikbaar als bèta voor kopers. De bèta diende als release candidate voor versie 1.0. Onlangs werd al bekendgemaakt dat de daadwerkelijke releasedatum aanstaande was, maar nu is dus ook bekend wanneer dat exact is.

De grootste verandering ten opzichte van de oorspronkelijke Half-Life is volgens de makers de vernieuwing van de kunstmatige intelligentie. Daardoor moeten gevechten, zowel tegen mensen als aliens, uitdagender worden. Dat zou moeten leiden tot soldaten die spelers proberen vast te pinnen met dekkingsvuur, hen proberen te omcirkelen, en die meer met elkaar communiceren. Ook zouden de ai-tegenstanders effectiever zijn met het gooien van granaten en het gebruik van granaatwerpers. Verder is er nieuwe muziek, voice acting, is de interface opgefrist en zijn uiteraard de graphics verbeterd.

In de aankondigingspost stelt de ontwikkelaar dat de game daarmee niet af is. Het spel blijft updates krijgen, wat moet uitmonden in Black Mesa 1.5. Die updates kosten niets extra. Het plan is in die tijd om onder andere het visuele ontwerp van de aarde en alienwereld Xen verder op te poetsen.

Black Mesa is meer dan veertien jaar in ontwikkeling, kwam in 2012 uit als gratis Half-Life 2-mod en begon pas in 2015 geld op te leveren voor de makers. Het spel draait op een aangepaste versie van de 2013-versie van Valves Source Engine.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-02-2020 • 14:24

45 Linkedin

Reacties (45)

45
45
22
2
0
21
Wijzig sortering
Wat bevat deze game nou eigenlijk precies allemaal,is dit een remake van Half Life 1?
Zitten de uitbreidingen Blue Shift en Opposing Force er ook in, die waren ook helemaal geweldig namelijk.
Voor 18€ is het zonder die uitbreidingen echt een koopje.

Edit: echt een off topic reactie inderdaad

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 26 februari 2020 07:19]

Dit is een remake van HL1. Meer dan een simpele remake van de maps en gfx oppoetsen. Ze hebben de flow van een aantal maps goed verbeterd. Opposing Force en Blue Shift zitten hier niet bij, maar daar zijn mensen ook al mee bezig.

Operation Black Mesa (remake opposing force): https://www.moddb.com/mods/operation-black-mesa
Guard Duty (remake blue shift): https://www.moddb.com/mods/guardduty

Beide worden door tripminestudios gemaakt en deels in samenwerking met crowbar collective. Wat zou het toch mooi zijn als er ooit één grote release komt met alle drie :)

Verder kan ik nog een aantal mods aanraden die de black mesa ervaring nog beter maken:

https://steamcommunity.co...rkshopfiles/?appid=362890
https://steamcommunity.co...&searchtext=weapon+sounds (let op om ook de patch collectie erbij te nemen, specifiek op de animaties).
https://steamcommunity.co...iledetails/?id=1945786736

Instructie om ze te installeren, met beta 1.0 en straks release 1.0 werkt dat iets anders dan simpel abboneren op workshop items.
https://steamcommunity.co...filedetails/?id=502670746

TLDR; voor installatie bovenstaande mods:
 • Maak een folder "custom" aan in de bms folder.
 • Abbonneer op de workshop items.
 • Haal handmatig de VPK files uit je steam folder (steamapps\workshop\content\362890) en zet ze in de custom folder.
 • Update gameinfo.text (zie url).
 • Start BMS en geniet!

[Reactie gewijzigd door ReddishRat op 25 februari 2020 16:06]

Van half life 1? Ik heb het in mijn jonge jaren gespeeld dat het net uitkwam maar de beelden in deze trailer herken ik niet. Is er een extra editie geweest die ik gemist heb?
De trailer toont alleen de XEN levels die bijna niet overeen komen met de HL1 XEN levels. Maar het eerste deel (earthbound) is wat je wel zou moeten kennen uit HL1. Check maar eens wat andere screenshots dan zie je het snel genoeg :)
Thanks voor je uitgebreide reactie!
Wow, die soundtrack ook, wat tof. Maar als ik het dus goed begrijp is dit versie 1.0 en als je maar lang genoeg wacht, dan wordt het versie 1.5..... O-)

Ze willen de boel nog visueel updaten voor die 1.5 update, maar als het er nu al als de trailer uitziet, wat is daar dan mis mee. Of gaat dit dan weer over het eerste gedeelte van de game (tot Xen)?

Oftewel, zit er nu veel verschil tussen het eerste gedeelte van de game en Xen? Is me niet helemaal duidelijk. Ik speel 'm het liefst als ie zo optimaal mogelijk is namelijk denk ik... HL1 heeft voor mij zo'n berg nostalgie dat ik die game graag nog een keer van voor af aan speel. De sfeer die het spel uitademt (met daarbij de emotionele binding met vroeger) is voor mij ongekend.

[Reactie gewijzigd door spokje op 25 februari 2020 14:35]

De wereld van Xen is volledig anders dan de Black Mesa Facility dus een directe vergelijking is lastig. Voor zover ik heb gezien zijn beide sceneries op grafisch gebied aardig gelijk.
Volgens hun blog willen ze in de 1.5 update de mappen flink oppoetsen, nieuwe technologie implementeren, dingen rebalancen. De oude earth mappen stammen nog grotendeels uit 2012/2015. En je merkt wel het verschil tussen earth en Xen.
Tip voor Valve:
Geef deze mensen een contract, geef ze het scenario van HL3 en aan 't werk..... :)
Project Borealis, van een andere groep developers. Ziet er ook erg veel belovend uit en professioneel uit. Lijkt aardig op het niveau en oog voor detail net zoals de Crowbar Collective (developers van Black Mesa). Niet zoals andere commerciële troep als bijvoorbeeld Hunt Down the Freeman.

Project Borealis is niet in de Source engine gemaakt, maar in Unity de Unreal engine. Gebaseerd op de gerelease Epistle 3 van een van de originele storywriters.

@morlune Je hebt gelijk, is nooit veranderd, had al een gevoel dat Unity niet goed voelde maar kon even niet op een andere engine komen met de U (schandalig haha).

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 25 februari 2020 16:42]

Op de site staat nog dat Project Borealis in de Unreal Engine 4 is gemaakt, is dit veranderd?
Op zich niets tegen UE4, maar de Source Engine heeft bepaalde trekjes wat het Half-Life maakt, zonder dat voelt het toch niet helemaal Half-Life.
Dat is ook een beetje de crux van het project. Zoals eerder gezegd hebben ze een gigantisch oog voor detail, dus wat je aanhaalt staat ook hoog op de prioriteiten lijst van de developers. Op het moment zijn ze vooral erg bezig met deze trekjes proberen na te bootsen zodat het als Source aanvoelt. Op hun YT channel staan wat filmpjes hierover. Het nadeel hier van is natuurlijk dat dit ook ongelooflijk veel tijd kost, wat ten koste gaat van de ontwikkeltijd. Verwacht dan ook niet PB op korte termijn uitkomt. Zeg maar gerust Valve Time.
What engine are you using and why isn't it Source?

Unreal Engine 4 presents the team with better opportunities for delivering an enjoyable experience than the Source Engine, which was used for the previous Half-Life games. Source is an outdated and less efficient engine to use when compared with Unreal Engine 4. We feel, as a team, that using a more modern engine will better reflect our vision for the game and are confident that we can recreate the feel of the Source Engine in UE4. Our Ravenholm tech demo will help demonstrate our progress so far, and will give us the opportunity to use feedback from the demo to better the full game.

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 25 februari 2020 19:13]

Dit is redelijk langs mij heen gegaan :o de trailer ziet er erg goed uit zeg!
Hij speelt erg lekker!

Half-Life 1 is ook nog een erg mooi spel om te spelen, en Black Mesa is zeker niet alleen een reskin en wat grafisch oppoetswerk. Ze hebben er echt moeite in gestoken om de omgevingen mooi weer te geven, sommige puzzels iets anders in te steken, en de vijanden zijn inderdaad een stukje slimmer, met wegduiken, zeer agressief aanvallen en je kunt niet achter dezelfde krat blijven schuilen.
"That was a joke... haha... fat chance"

Bljikbaar toch iets meer dan een grap. :)
Geweldige game! Ze hebben de atmosfeer en de gameplay van het origineel goed weten over te brengen terwijl er genoeg vernieuwingen in zitten. Voor mensen die het origineel nog nooit gespeeld hebben en er tegenop zien naar de graphics van 1997 te kijken kan dit met een gerust hart kopen en spelen.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Hulde voor de Crowbar Collective!

[Reactie gewijzigd door masterwillems op 25 februari 2020 14:31]

Toevallig van de week nog even door Blue Shift en Opposing Force heen gespeeld omdat die gratis te spelen zijn momenteel. Ondanks dat het er allemaal wat oud uitzag en ik enkele keren vast "clipte", toch weer een kleine 8 uur mee kunnen vermaken. Prima spel nog steeds. Black Mesa kwam ik al een aantal keer eerder tegen en ben blij te zien dat 1.0 nu het levenslicht ziet. Afgaande op de trailers, lijkt me dit zeker de moeite waard om het legendarische Half-Life avontuur nog weer eens een keer dunnetjes over te doen. :*)
Zo te zien heb ik wat jaren(22 Aug, 2015 volgens mijn steam geschiedenis) terug al Early Access aangeschaft, dus hij staat al in mijn steam library. Heeft alleen aardig wat updates gehad als ik de trailer zo bekijk. Ben benieuw, ziet er supet vet! uit 8-)

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 25 februari 2020 15:09]

Ik heb HL1 gespeeld, HL1 : Opposing Force en HL1 : Blueshift
Dan de hele HL2 met de Episode 1 & 2. Hier en daar nog Mods en andere HL2 varianten zoals DownFall, Lost Coast, Year Long Alarm, HL2 Update en zo.. Maar ik hoop dat ze van Opposing Force en Blueshift ook een remake van gaan maken, alsook een vervolg er op. Ik bedoel, HL1 vervolg is HL2, dus ik verwacht een Opposing Force 2 en een Blueshift 2 :X

Ik heb op mijn Steam deze HL1 remake, maar was dus aan het wachten voor de Xen gedeelte.
Opposing Force en Blue Shift word aan gewerkt door een ander team genaamd Tripmine Studios, al is dit op een andere schaal dan Black Mesa, aangezien Opposing Force en Blue Shift door Gearbox gemaakt zijn.Op hun YouTube kanaal kun je wat WIP video's vinden, https://www.youtube.com/user/tripmineteam/videos
Nog nooit van gehoord, maar kopen ga ik m zeker.
Hij is erg goed! Hij was tot een paar jaar terug gratis, toen heb ik 'm al eens gespeeld. Nu zit Xen er ook in maar die hebben ze compleet opnieuw gemaakt, dus nu ga ik 'm aanschaffen en nog eens spelen :).
Ik heb het origineel niet gespeeld maar hoe werkt dat precies met dat Xen? Is dat integraal aan de campaign of iets wat daar los van staat? Het is mij niet echt duidelijk.
Xen is het laatste hoofdstuk van Half-Life. In de originele release was dit hoofdstuk nogal wat tegengevallen, in vergelijking met de eerdere hoofdstukken.

De makers van Black Mesa hebben Xen helemaal opnieuw gedaan met hun eigen artistieke invulling. Naar mijn mening met succes, Xen is prachtig!
Herinner me dat ik Xen juist spannend en anders, inventief vond. Buitenaards. Dat was ten tijde van release. Variatie tov wat ervoor kwam. Maar tja verhaaltechnisch rammelt Half Life aan alle kanten. De atmosfeer doet t m.
Versie 1.0 van Half-Life-remake Black Mesa komt op 5 maart uit

Versie 1.0 van Black Mesa, de remake van de klassieke shooter Half-Life, komt op 5 maart uit early access. De game die ontwikkelstudio Crowbar Collective maakt met de toestemming van Valve is meer dan veertien jaar in ontwikkeling geweest.
Kan niet wachten tot Half-Life-remake Black Mesa op Steam uit komt helemaal klaar, eidelijk een Half-Life spel weer, snap er nog steeds geen bal van waarom Valve dit niet zelf doet, en dan VEEL meer Half-Life spellen uit brengen, zo als Half-Life 3 en 4 en 5 en ga maar zo door, hier kunnen ze zeker weten VELE miljarden aan verdienen, ik heb het nooit begrepen waarom Valve dit nooit gedaan heeft.
Oke, bedankt voor de opheldering. Maar eens halen dan!
Zeker doen, ga je geen spijt van krijgen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee