Politie neemt nep-accu's en -oortjes in beslag bij anti-namaakactie in Beverwijk

De politie heeft vijfentwintig telecomwinkels op een Beverwijks bedrijventerrein onderzocht en daarbij onder meer vervalste oordoppen en telefoonaccu's in beslag genomen. Het is de tweede keer in een jaar tijd dat de politie op het terrein vervalste telefoonaccessoires aantreft.

Het doorzoeken van de telefoonwinkels was volgens de politie onderdeel van een 'grootscheepse actie' tegen de handel in vervalste merkartikelen. De politie nam duizenden vervalste artikelen in beslag, waaronder telefoonoordoppen en -accu's. Namaakbestrijdingsorganisatie React stond de politie bij om de nepproducten te kunnen opsporen. Het bedrijventerrein Midi Center, waar de doorzoekingen plaatsvonden, werd donderdag door de politie afgesloten.

De politie schrijft dat diverse telecomondernemingen in het Midi Center bewust of onbewust diensten verlenen aan vier verdachte telecombedrijven. Het OM vermoedt dat de verdachte telecombedrijven onder meer geld witwassen en valsheid in geschrifte plegen. Het geld eindigt volgens de politie 'dikwijls' in het buitenland. Op 27 augustus 2019 startte het OM het onderzoek naar de malafide praktijken van de telecomwinkels.

Kort daarna, op 12 september, werd er op het bedrijvencomplex een actiedag gehouden van onder meer de lokale politie, Landelijke Recherche en belastingdienst. Ook die dag was gericht op malafide telecomwinkels. Toen werd er beslag gelegd op geld en vervalste producten, waaronder telefoonaccessoires.

De politie schreef destijds op Twitter dat er vijftig winkels op het bedrijventerrein staan, waarvan er veertig actief zijn in de telecombranche. Tegen het Noordhollands Dagblad zei een Landelijke Eenheid-woordvoerder vorig jaar dat het onderzoek werd gestart omdat er opvallend weinig activiteit was bij de winkels.

Vervalste telefoonaccu's kunnen gevaarlijk zijn, omdat deze mogelijk niet aan internationale keurmerken en richtlijnen voldoen. Daardoor zouden deze accu's bijvoorbeeld sneller kunnen ontploffen of in brand kunnen vliegen. Ook de kwaliteit van oordoppen kan afwijken ten opzichte van het merkproduct.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-02-2020 • 17:45

211

Reacties (211)

211
171
80
8
0
38
Wijzig sortering
Vaag artikel naar mijn mening, wat wordt als "vervalst" gezien? Apple accu's die je online kan kopen zijn bijvoorbeeld nooit origineel maar gewoon een alternatief. Wat is dan een vervalste accu? Een accu met een Apple/Samsung logo er op?
Hier zit wel meer achter dan de vervalsing hoor. Als het ze echt om de vervalsingen gaat zouden ze elke week ook wel even over de Bazaar lopen.

Deze bedrijven hebben ze in het vizier en door even binnen te vallen omdat ze toevallig weten dat er wat nepspullen liggen kunnen ze weer info verzamelen voor de echte onderzoeken die op de achtergrond lopen.
Hier zit wel meer achter dan de vervalsing hoor. Als het ze echt om de vervalsingen gaat zouden ze elke week ook wel even over de Bazaar lopen.

Deze bedrijven hebben ze in het vizier en door even binnen te vallen omdat ze toevallig weten dat er wat nepspullen liggen kunnen ze weer info verzamelen voor de echte onderzoeken die op de achtergrond lopen.
Klopt. In September vorig jaar zijn er ook al invallen geweest. Er zitten namelijk +-25 belwinkels op een heel erg klein bedrijventerrein en dat is verdacht. Om die reden hebben ze de boel overhoop gehaald. Toen vielen ze op dat er heel veel namaak artikelen aanwezig waren. Daarom is er nu als 2e actie wederom invallen gedaan i.v.m namaak.

Er is op dat terrein gewoon heel veel mis. Maar waarom ze de bazaar niet meepakken (aan de overkant van de straat) is mij een raadsel.
Die terreinen hadden vroeger een bijnaam. Tegenwoordig valt het wel mee. Maar vroeger noemden ze het ook wel de zwarte markt. En dat had een reden. Dingen waren spit goedkoop. En je werd of opgelicht of je wist niet waar het vandaan kwam.
Vroeger kon je er een week na een autoinbraak je eigen autoradio terugkopen als je mazzel had, Meteen een flink broodje shoarma scoren plus een nep-luchtje, een onnodige accessoire voor je afgetrapte Golf, wat namaak-jeans en je dag was weer helemaal goed.

Lekker spannend allemaal, maar in de kern natuurlijk het allerslechtste wat met name het allochtone deel van de maatschappij heeft voortgebracht. Ze hadden het 20 jaar geleden al plat moeten gooien.
Ja exact, de zwarte markt noemt iedereen die ik ken het. Ik dacht zelfs dat het zo heette tot ik dit las. Moest stiekem een beetje lachen, wat had je dan verwacht op een zwarte markt... xD Je kon daar vroeger nikies kopen voor 60 euro die nergens anders te krijgen waren, wss ook zo nep als de oortjes en accu's.
Heet dat nu niet meer zo dan?
Officieel heet het nu de Beverwijkse bazaar
Het Midi center is niet hetzelfde als de Beverwijkse Bazaar (al zit het wel dicht bij elkaar en doe ik geen uitspraken over hoe de twee wel/niet met elkaar verweven zijn).
Een accu voor een Apple telefoon van bv OTB is geen nep accu. Dat is gewoon een legaal product, een accu voor een Apple telefoon van een ander merk.

Maar als je een accu voor een Apple telefoon koopt met een Apple logo erop, is het nep. Er zijn namelijk geen Apple accu’s op de markt, enkel Apple zelf kan een nieuwe Apple accu plaatsen.
Er zijn OEM-accu's waar het Apple logo gemaskeert is. Dit zijn gewoon de originele Apple accu's waarbij de accustatus wel gewoon wordt weergegeven. Dit betreft accu's van de leverancier Minpex.

Accu's met logo er op zichtbaar mogen idd alleen door AASP's worden geplaatst. Deze handeling vereist nog al wat omslachtig gedoe vanuit Apple zelf. :)

[Reactie gewijzigd door DeVins op 23 juli 2024 19:00]

Grote kans dat de batterijen met Apple logo erop ook gewoon hetzelfde zijn als de Apple batterijen. Maar illegaal de markt op komen vanuit de fabriek.
Nog grotere kans dat het gaat om refurbished modellen. Apple printje aan generieke cellen ofzo.
Derde realistische alternatief: fabriek die normaal niet voor Apple produceert zet gewoon het merkje erop.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 19:00]

Grote kans dat de batterijen met Apple logo erop ook gewoon hetzelfde zijn als de Apple batterijen.
Hoe heb jij die kans bepaald in het geval van Apple?
Mijn eigen ervaring met bijv. Microsoft accu's is anders: al die nep accu's met Microsoft logo erop presteren een klap slechter dan de originelen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 19:00]

Zeggen dat het een Apple accu is of Samsung accu terwijl dat niet klopt. Dus het logo daarop zetten is inderdaad namaak ook dan.
Vaak hebben deze producten ook geen CE certificaat en zijn de verkopers niet gelegitimeerd om elektronische producten te verkopen.
Een CE certificaat? Wat is dat? Ik ken wel een CE markering en die kan en mag je zelf aanbrengen op je product.

Ook heb ik nog nooit gehoord van een speciale 'legitimering' voor verkoop electronica.

Maargoed, inderdaad het gaat om een vals logo van originele producten. De kwaliteit kan zijn: Gevaarlijk/Slecht maar niet gevaarlijk/Zelfde als origineel/Beter dan origineel. Ook kan het zijn dat de producten feitelijk origineel zijn maar dat de fabrikant die voor bijv apple produceert stiekem extra exemplaren maakt om aan derden te verkopen. Ook dat noemt men namaak.
Als jij een CE markering aanbrengt op medische apparatuur dan heb je toch echt een issue. Maar het gaat hier over consumentenelectronica, waar zelfcertificering is toegestaan. Dan houd je overigens wel de certificeringseisen; bij zelfcertificering ben je simpelweg zelf de certificeerder en dus dubbel aansprakelijk (slecht product en ten onrechte gecertificeerd).

Het juridische voordeel van die constructie is dat de zelf-certificeerder zich niet kan verschuilen achter "Ik kon niet weten dat het defect was, dat lag aan mijn toeleverancier". De certificatie geldt voor het hele product.
ik reageerde meer op de totale onzin die de heer voor mij postte dan specifiek wat CE dan weer wel is dus bedankt voor de kloppende aanvulling, hoewel ik certificering daar een te sterk woord voor vind. (er is dan ook geen lijstje certificeringseisen voor zover ik weet maar wel de algemene eisen die Europa stelt) mocht er wel een specifiek CE lijstje zijn ben ik wel benieuwd naar de inhoud.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 19:00]

Wel CE meestal: China Export :)
Wat dus door de EU bestempeld is als hoax.
Well, het een hoax noemen gaat te ver. Chinese bedrijven zijn op grote schaal producten van CE-keurmerken aan het voorzien die niet aan de CE-eisen voldoen. Veel van deze producten zijn zo bizar slecht nagemaakt dat het CE-keurmerk zelf (dat gewoon een openbaar ontwerp is) niet goed gejat is.
CE is een self-certified keurmerk, er is absoluut niets wat ze er van weerhoud om gewoon CE normaal te printen. 'China Export' is een hoax en komt gewoon omdat ze de verkeerde spacing pakken (vaak de lengte van 1 character)
Het is een Europees merk dat ontwikkeld is om aan te geven dat je je houdt aan Europese veiligheidsstandaarden. Het maken van producten die er niet aan voldoen, en er dan vervolgens zon merk op zetten is illegaal én amoreel.
Het China Export label is een cynische benaming van neppe CE-keurmerken die je veelal op Ali-Express producten aantreft.
Omdat er zoveel misverstanden over bestaan: CE betekent niet noodzakelijk dat het voldoet aan Europese veiligheidsstandaarden, omdat je vrij bent om je eigen veiligheidsstandaarden te hanteren. CE betekent niets anders dan "Ik, slager, heb mijn eigen vlees gekeurd."

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 19:00]

CE betekent niets anders dan "Ik, slager, heb mijn eigen vlees gekeurd."
Je vergeet wat:
1. Ik heb het gekeurd volgens de Europese richtlijnen.
2. Ik kan aantonen dat ik het heb gekeurd en wat de resultaten van die keuringen zijn.
3. Als er toch wat misgaat bij de koper in de EU, en het ligt aan een fout van mijn product, ben ik aansprakelijk.

Dit wordt natuurlijk -met zoveel producten in omloop- niet gecheckt. Pas als punt 3 op grote schaal misgaat, krijg je controles en evt. veroordelingen. Heb ik iig nog niet in de media zien gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 19:00]

Je vergeet wat:
1. Ik heb het gekeurd volgens de Europese richtlijnen.
Dat is een heel groot misverstand. CE betekent beslist niet dat het volgens de Europese richtlijnen gekeurd is. Keuren volgens de Europese richtlijnen heeft een juridisch voordeel, namelijk dat instanties als de NVWA jouw produkt moeten vertrouwen op veiligheid, maar is geen voorwaarde voor het mogen aanbrengen van het CE-logo.
2. Ik kan aantonen dat ik het heb gekeurd en wat de resultaten van die keuringen zijn.
Ook niet verplicht. De Laagspanningsrichtlijn vereist kort samengevat, dat een produkt geen gevaar vormt voor mens en dier. Even een voorbeeldje, Conrad, zij zetten hun Verklaringen van Overeenstemming vaak on-line. Wat ik daar heel vaak lees is "Wij verklaren onder eigen verantwoordelijkheid dat ons produkt voldoet aan norm x y en z.". De tekst lijkt zorgvuldig gekozen en suggereert dat ze niets gekeurd hebben, enkel verklaren dat het voldoet. Ik zie daarin geen schending van de Laagspanningsrichtlijn, omdat die enkel eist dat het geen gevaar vormt voor mens en dier, niet dat iets daadwerkelijk gekeurd wordt.
3. Als er toch wat misgaat bij de koper in de EU, en het ligt aan een fout van mijn product, ben ik aansprakelijk.
Dat klopt dan weer wel, maar dat is vooral leuk in theorie. De fabrikant zit ver weg in China en ga een Chinese fabrikant maar eens voor het gerecht dagen.

Kijk maar eens naar de situatie met telefoonladers: Er zijn talloze gevaarlijke telefoonladers op de markt en het gaat vaak mis ook. Op veel van die gevaarlijke laders is een CE-logo aangebracht. Wanneer was de laatste keer dat de Chinese fabrikant ervan aansprakelijk is gesteld?
Dit wordt natuurlijk -met zoveel producten in omloop- niet gecheckt. Pas als punt 3 op grote schaal misgaat, krijg je controles en evt. veroordelingen. Heb ik iig nog niet in de media zien gebeuren.
Dat is de andere grote zwakte achter CE: Naast dat de regels erg soepel zijn, worden ze ook nog eens niet gehandhaafd.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 19:00]

1. Ik heb het gekeurd volgens de Europese richtlijnen.
Dat is een heel groot misverstand. CE betekent beslist niet dat het volgens de Europese richtlijnen gekeurd is.
Keuren is misschien het verkeerde woord, maar elk product dat in de Europese markt wordt geplaatst moet voldoen aan Europese richtlijnen. Soms vallen daar ook tests onder om te bepalen of het product aan die richtlijnen voldoet.
2. Ik kan aantonen dat ik het heb gekeurd en wat de resultaten van die keuringen zijn.
Ook niet verplicht.
Let op het woord "kan" wat ik heb gebruikt. Als er van rechtswege om gevraagd wordt, moet je dat kunnen overleggen.
Zie ook Wikipedia:
When the manufacturer of a machine puts the CE marking, it engages itself and guarantees, that it makes all the tests, assessments and evaluation on the product to conform to all the requirements of all the directives that apply to its product.
Keuren is misschien het verkeerde woord, maar elk product dat in de Europese markt wordt geplaatst moet voldoen aan Europese richtlijnen. Soms vallen daar ook tests onder om te bepalen of het product aan die richtlijnen voldoet.
In woorden gezien klopt het dat het moet voldoen aan Europese richtlijnen. In het geval van elektrische apparaten moet het voldoen aan de Laagspanningsrichtlijn. Je verwart het met voldoen aan Europese normen.

Laten we concreet zijn en de Laagspanningsrichtlijn erbij pakken:

https://eur-lex.europa.eu...=CELEX:32014L0035&from=NL

Blader naar bijlage I op bladzijde 368. Dat zijn de concrete wettelijke normen waaraan een apparaat moet voldoen. Samengevat: Het moet veilig zijn voor mens en dier.

De wet zegt dus dat iets veilig moet zijn. De Europese normen zijn een reactie daarop. Dat zijn standaarden om apparaten te maken die veilig zijn. Op standaarden kun je testen. De laagspanningsrichtlijn legt evenwel geen specifieke standaard op, dus ook geen specifieke test.

Het is duidelijk wat de bedoeling van de Europese Unie was: Ieder land heeft zijn eigen veiligheidsnormen. Om daar een lijn in te brengen, is afgesproken dat we elkaar vertrouwen: Nederlandse normen leiden tot veilige apparaten, Duitse normen leiden tot veilige apparaten. Kortom, of iets volgens een Nederlandse of Duitse norm geproduceerd is boeit niet. Dan hebben serieuze fabrikanten, zoals Philips, Bosch e.d. hun eigen interne procedures waar ook niets mis mee is. Zolang die leiden tot een veilig apparaat is het eigenlijk allemaal prima en de laagspanningsrichtlijn verwoordt dat. Om fabrikanten toch een houvast te geven zijn Europese normen opgesteld, zodat fabrikanten een voorbeeld hebben van een goede veiligheidsstandaard die ze kunnen hanteren.

Dat is min of meer de gedachte achter CE. Wat het in praktijk betekent is een wet die heel veel vrijheid biedt om te voldoen aan bijlage I. Een tekst die zegt dat iets "veilig aan te sluiten moet zijn" kun je opblazen met heel veel testen en normen, of inkrimpen, waarbij een tekstje beargumenteert dat het apparaat veilig aan te sluiten is. Wat juist is, laat de richtlijn open.

En dat is nu precies waar kleine fabrikantjes en importeurs van gebruik van maken. Waarom zou je een hoop ingewikkelde testen en procedures gaan uitvoeren als het ook makkelijker kan? De tucht van de markt zorgt er voor dat op een bepaald moment iedereen het zo doet.
CE (op consumentenelektronica) betekent inderdaad dat de producent zelf de keuring heeft gedaan, maar die mag daarbij geen eigen standaarden hanteren. Dat zijn wel degelijk de Europese normen.

Een belangrijk juridisch voordeel is dat de fabrikant zich niet kan verschuilen achter "dit product was bedoeld voor de Aziatische markt en niet voor Europa, de grijze import via AliExpress van een ongelukje". De CE certificering betekent dat de producent expliciet toegeeft dat het product voor de Europese markt bestemd is.
Nou, ik zou zeggen, zoek de Laagspanningsrichtlijn maar op: Je mag echt volledig zelf beslissen hoe je ertoe komt dat jouw apparaat veilig voor mens en dier is. De Europese normen zorgen er enkel voor dat instanties moeten aannemen dat jouw apparaat veilig is. In theorie mogen toezichthoudende instanties voor apparaten die niet volgens de Europese normen getest zijn (maar legitiem het CE-merk voeren) irritant zijn en de fabrikant/importeur allerlei extra voorwaarden opleggen. De kwestie is: Dat doen ze niet, de toezichthoudende instanties gaan volledig passief te werk en komen pas in actie als er ergens iets misgaat of ernstige misstanden. Er liggen daarmee allerlei apparaten met CE-merk in de winkel die nooit enige keuring gehad hebben en in veel gevallen volledig legaal.
Ik heb het even opgezocht. Je moet in je documentatie vermelden:
d) een lijst van de geheel of gedeeltelijk toegepaste geharmoniseerde normen waarvan de referenties in het Publicatie­ blad van de Europese Unie zijn bekendgemaakt of internationale of nationale normen als bedoeld in de artikelen 13 en 14, en indien de geharmoniseerde normen of internationale of nationale normen niet zijn toegepast, een beschrijving van de wijze waarop aan de veiligheidsdoeleinden van deze richtlijn is voldaan, inclusief een lijst van andere relevante technische specificaties die zijn toegepast. Bij gedeeltelijk toegepaste geharmoniseerde normen of internationale of nationale normen als bedoeld in de artikelen 13 en 14 wordt in de technische documentatie gespecificeerd welke delen zijn toegepast;
Let op het stukje "indien de geharmoniseerde normen of internationale of nationale normen niet zijn toegepast"; er wordt expliciet melding gemaakt van de situatie dat je niet volgens de Europese normen werkt.
Klopt. Dat is een internationale norm is de zin van ISO normalisatie. Dat kan een acceptabele manier zijn om aan te tonen dat je aan de Europese regels voldoet, maar het is niet de enige manier.
Dat is niet ‘verkeerd’, dat is opzettelijk. Het is namelijk oprecht een China Export kenmerk en geen Europees kenmerk. Als men dezelfde spacing zou gebruiken zou het namaak zijn.
CE mag je gewoon ergens op drukken als jij van mening bent dat jouw produkt aan de regels voldoet. En die regels zijn supersoepel: Het belangrijkste is dat je een "verklaring van overeenstemming" moet opstellen waarin je beargumenteert dat jouw produkt veilig te gebruiken is.

Omdat de regels voor CE zo supersoepel zijn is er geen enkel reden om flauwe truuks om afwijkende logo's te gebruiken. Het is dus niet opzettelijk en er bestaat helemaal geen 'China Export'-logo.
En dat laatste is nou juist het verhaal waarvan het vermoeden wordt geuit dat het een hoax is. Om de hoax te weerleggen zou je moeten onderbouwen dat het voorkomen van merkinbreuk inderdaad de motivatie is om het CE-merk te verminken. Ik denk zelf dat dat onwaarschijnlijk is, want het merkrecht wordt ook gebruikt om nauwelijks van echt te onderscheiden namaakmerken te bestrijden.
Doet mij denken aan Chinese Ultrafire accu's ,vooral van het type 18650, die inmiddels overal worden aangeboden. Opdrukken met een enorme hoeveelheid aan Mah ,maar halen er maar een fractie van. Zijn interessante filmpjes van op youtube. Dat is nog veel minder dan namaak. Heb er hier zelf een paar liggen die morgen meegaan met klein chemisch afval :(

[Reactie gewijzigd door pcgek op 23 juli 2024 19:00]

Als het over Chinese accu's gaat, houd ik het eerder bij Liitokala of Vapcell. Die maken deftig spul, en daar vind je ook redelijk wat reviews van online, waarbij de geteste waarden ook zeer dicht in de buurt van de opgegeven waarden komen.
Is ook zat spul in ons land te koop. Sony,Samsung en nog wel een paar goede merken. Wat kost dat nou, 2 ,3 a 4 euro? Daar neem ik geen risico mee door dit in China te kopen.
Die zijn hier voor 26650 en 14500 formaat toch niet zo courant te vinden. Ook bij de Chinese merken zijn er goede dingen te vinden, zolang je maar bij de juiste bron voor dat merk koopt. Als je zomaar iets koopt dat hetzelfde claimt te zijn, kan je bedrogen uitkomen, maar da's met bekende merken uit verkeerde bron niet anders.
Waar koop je dan 18650 batterijen voor 2 of 3 euro?
Ik kan je verklappen: die worden nauwelijks verkocht in Nederland, de meeste webshops verkopen AliExpress import.
Ja die zijn er zeker,maar er komt ook wel goed spul vandaan. Maar dan moet je wel goed uitkijken wat je koopt. Veel mensen hebben er de ballen verstand van en weten niks van Mah.Volgens mij ligt de max op ong 3500 Mah, wat ze er op dit moment daadwerkelijk in kunnen proppen. Kijk eens bij nkon,krijgt ook zeer goede recenties. :)
Het probleem met dergelijke merken is dat er geen echte garantie is of dit van dezelfde (kwaliteit) lopende band afkomt, of dat het zelfs maar hetzelfde merk is.
was een bericht uit 2008,
nog voordat de aliX,BG,DX etc hot werden
Mijn interpretatie is dat ze op de markt nep spullen verkopen onder het nom van echt Apple of Samsung en daarmee de klant in de maling nemen.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 19:00]

Dat laatste, het wordt aangeboden en verkocht als origineel, met nagemaakte sticker.
Producten die een wettelijke bescherming hebben via pattenten, merkrecht en zonder toestemming nagemaakt of verkocht worden. Het hoeft daarbij niet perse om hergebruik van een logo te gaan.
Meestal gaat het dan om dingen die dan als origineel worden verkocht, terwijl dat dan niet het geval is. Ze zouden ook eens bij de plaatselijke "telefoonturk" zoals die bij ons bekend is, die verkoopt ook "originele" iPhone accu's en cases en dergelijke.
Vaag artikel naar mijn mening, wat wordt als "vervalst" gezien? Apple accu's die je online kan kopen zijn bijvoorbeeld nooit origineel maar gewoon een alternatief. Wat is dan een vervalste accu? Een accu met een Apple/Samsung logo er op?
Er worden Airpods verkocht tegen kortingen ...

50/80€ terwijl dezelfde op Ali ook staan, vanaf 7$
En zelfs dan heb je een knockoff, van een kopie van de Airpods

https://www.businessinsider.nl/airpods-nep-aliexpress/
Is dat niet bazaar of hoe heet die overdekte rommelmarkt waar je moet zijn voor imititatie meuk?
Wel in de buurt, zit tegenover de bazaar.


Hebben volgens mijn verder niks met elkaar te maken.
Nou 25 telecom winkel in 1 pand noem ik gewoon de Beverwijkse bazaar hoor.
Sinds wanneer is deze locatie de Zwarte Markt (a.k.a. Big Bazaar / Beverwijkse Bazaar) ?

Dit is een geheel ander soort toko en heeft niets te maken met de Bazaar die overigens wel (heel toevallig) aan de overkant zit.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 19:00]

Ja, 'toevallig'

Hmm ... tuurlijk ;)
De winkels zitten op één bedrijventerrein, niet in 1 pand.
Het zit ook niet in 1 pand.
Nog nooit iets positiefs over die handel gezien... volgens mij ook veel witwassers daar
Het is alleen maar witwassen. Al die belwinkels en internet cafetjes die je overal ziet is gewoon een grote witwas handel en een grote fuck you naar de Nederlandse overheid. Ik vind het onbegrijpelijk dat deze niet gewoon keihard worden aangepakt. Gewoon weg met die rommel uit de winkelstraten. Je moet er maar eens voor de grap een in lopen om iets te kopen. Veel hebben niet eens een pin apparaat of kassa staan. Ondertussen krijgen normale Nederlandse bedrijven de ene controle na de andere. Om niet goed van te worden soms.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 19:00]

Ik zie ook echt bijna nooit klanten in die zaken staan. Ben er 1x voor de grap ingelopen voor een telefoon hoesje, wordt je behandeld als een zak strond, proberen ze me een simpel Chinees telefoon hoesje voor 20€ aan te smeren en als extraatje een plastic screen protector voor 15€. (Maar die is wel ERG goed om barsten te voorkomen.)
Is dat heel anders dan grote multinationals/ brievenbus firma's die maar 1% belasting betalen in Nederland?
Overigens ken ik genoeg bel/internet tokos waar je wel kunt pinnen waar het wel druk is op elk moment van de dag dat je moet wachten in de rij om een western union transfer te doen. , maar er zijn natuurlijk van die tokos die meer bezig zijn met ip tv kastjes dat telefonie producten verkopen. Deze sector heeft het natuurlijk moeilijk door komst van viop bellen ( bv what's app) en mobieltjes met internet.)
Dit is weer zo een veelvoorkomende tactiek van politiek correct Nederland. Bij een probleem als antwoord snel gewoon een ander probleem benoemen welke minder pijnlijk ligt. Of dan voorbeelden gaan geven van waar het dan wel goed gaat.

Ja die multinationals zijn ook een probleem en tuurlijk zal er tussen al die malafide belshops heus wel een goede zitten, maar daar hebben we het nu niet over!
Met alle respect, die stereotype belwinkels zijn zo typisch (best net ingericht, vrijwel leeg, en er zit altijd een of andere jongere achter de balie verveeld op zijn mobieltje te staren) dat het inderdaad gewoon bijzonder opmerkelijk is dat ze er mee weg komen.

Dat zegt niet dat *al* die winkels per se witwasfronten zijn, maar het valt wel op. Een recentere variant is de vape-shop...

Het is overigens niet iets wat alleen in NL voorkomt. Ik zat onlangs in een hotel in een zijstraatje van de Ramblas in Barcelona. In nog geen 200m straat hebben we 29(!) van dat soort winkeltjes geteld.
De vape shop is opgekomen omdat die zooi niet online verkocht mag worden. Het kan inderdaad zijn dat daar schimmige handel in zit, zoveel volk zie ik er doorgaans niet.
En kapperszaken, groentenwinkeltjes, 'nightmarket'

Vrijwel alles waar een overvloed aan (kleine) contanten doorstroomd zijn een walhalla voor de constructie
Er zijn zelfs plaatsen waar je geen kapperszaak meer MAG beginnen, omdat het bij voorbaat al verdacht lijkt
'normale Nederlandse bedrijven'?? wat bedoel je daar nu mee? zit die Bazaar in het verre oosten?haha
Je weet best wat ik ermee bedoel. De tijden dat alles maar in de doofpot gestopt kan worden doormiddel van verontwaardiging en politiek correctheid op te roepen zijn langzaam voorbij. De racisme kaart voorraad begint jammergenoeg voor je toch echt op te raken. Mij heb je er in ieder geval al lang niet meer mee.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 19:00]

nee maar waar hoor je dan bij? ben je een racist? dan moet je daar gewoon voor uitkomen dan vind ik je pas moedig en voeg je wat daadkracht bij aan je racistische betoog.
Waarom scheldt jij mensen direct uit voor racist als ze gewoon een discussie proberen aan te gaan? Als je geen argumenten meer hebt ga je mensen maar uitmaken voor iets strafbaars, gevaarlijk precedent als je het mij vraagt.
Exact dit, maar het is weer zo een dom niveau inmiddels. Het is letterlijk weer van: hij is het niet met je eens, dus jij bent gewoon een racist. Het is gewoon zo vermoeiend aan het worden.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 19:00]

Je past echt precies in het standaard patroon. Je trekt zoals verwacht, meteen de racisme kaart in plaats van de feiten te bekijken, hopende dat daarmee ik krampachtig van mijn statement ga afwijken, terwijl ik helemaal niets zei over afkomst of wat dan ook. Ik maak enkel een onderscheid tussen "Normale" Nederlandse bedrijven en "Malafide" Nederlandse bedrijven. Nederlands slaat in dit geval op het feit dat we het hier hebben over bedrijven gevestigd IN NEDERLAND.

Maar het erge is gewoon dat ik vervolgens op je antwoord dat het eeuwige racisme kaart trekken niet meer werkt en dan vervolgens doe je precies dat. Je bent het al zo gewend dat het je enige weerwoord op discussies nog is. Het is gewoon hilarisch!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 19:00]

Ik reageer alleen precies zo terug zoals je op mij reageert om te laten zien hoe belachelijk het is. Maar ik laat het verder ook hierbij. Want je staat duidelijk niet open voor een normale discussie over het overduidelijke feit dat veel van deze belshops er niet zitten omdat het zo lekker legaal zaken doen is.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 19:00]

U bent belwinkeluitbater of bezigt andere schimmige handel?
Er is helemaal niets racistisch. Jij noemt het graag racistisch omdat je gewoon geen zinnig woord terug te zeggen hebt!
wat probeer je hiermee te zeggen?
'Ondertussen krijgen normale Nederlandse bedrijven de ene controle na de andere. Om niet goed van te worden soms' ??? normale Nederlandse bedrijven??? wat bedoel je daar mee?

'Al die belwinkels en internet cafetjes die je overal ziet is gewoon een grote witwas handel en een grote fuck you naar de Nederlandse overheid'??? Al die belwinkels? je generaliseert! grote fuck naar de nederlandse overheid? je schetst hier een wij-zij gelul verhaal.

'al die malafide belshops'? hier generaliseer je weer!zit vol vooroordelen!

'Het is alleen maar witwassen. Al die belwinkels en internet cafetjes die je overal ziet is gewoon een grote witwas handel en een grote fuck you naar de Nederlandse overheid'?? Het is alleen maar witwassen??? hoe weet jij dat ze ALLEMAAL aan witwassen doen? waar is de nuance, nee precies die bestaat niet bij racistische uitspraken, net als je grote vriend Baudet.
Het is niet op de bazaar zelf maar wel tegenover de bazaar waar dus op een heen klein stukje wel 20 telefoon winkels/zaakjes zitten (en ik heb daar nog nooit iemand heen zien gaan).

Elke leek die daar langskomt weet dat dat niet klopt. De politie is daar afgelopen tijd ook al vaker bezig geweest. Het is voor iedereen die er langs komt duidelijk dat het niet klopt. Maar ze moeten natuurlijk bewijzen verzamelen en misschien willen ze ook de in/uit geldstromen in kaart brengen.
Sorry dat ik het zeg, maar dit is nu al circa 10x gezegd.. Volgens mij is het tegenover de bazaar.
Zoals je kan lezen gaat het om een bedrijventerrein met de naam midi center. Dat is wat anders dan een terrein van een bedrijf met marktkooplieden.
Nee, is niet de bazaar ("de zwarte markt"). Is een bedrijventerrein wat er tegenover zit. Dit staat volledig los van de Bazaar.

Sidenote: de Bazaar is nog steeds een leuke plek om te bezoeken. Vooral de winkels met internetretouren hebben erg leuke deals; ook op elektronica gebied. Ook groente- en fruit is erg interessant geprijsd. Voor alles geldt wel: wees je bewust van de prijzen in de reguliere verkoopkanalen: als je dit in de gaten houdt, kun je erg leuke deals scoren, maar ook velen afslaan.
Is dat niet bazaar of hoe heet die overdekte rommelmarkt waar je moet zijn voor imititatie meuk?
Op de bazaar worden zoveel producten aangeboden die zwaar illegaal zijn. Denk aan die mediaboxen die films en tv kijken mogelijk maken. Verder heeft geen enkel product daar een CE markering. Ik blijf het maar raar vinden waarom ze daar geen invallen doen. Het zit letterlijk aan de overkant van waar vandaag voor de 2e keer invallen zijn gedaan.
opmerking gewist

[Reactie gewijzigd door S-Cript op 23 juli 2024 19:00]

"zwarte markt" in de volksmond hier.
Vroeger een heerlijke plek voor computer spullen... stalletjes vol videokaarten... goeie oude tijd _/-\o_
Autoradio's met afgeknipte kabels, badges van wieldoppen en motorkappen, dvdspelers en cd spelers met de disc van de vori..huidige eigenaar er nog in. Goeie tijd daar rond te mogen lopen :D

(en dan zelfs het advies van de politie: loop daar eens rond, misschien kom je hem tegen :P)
Ja en als je hem dan vindt en dan? Krijg je het nog niet terug :(

Er was een keer bij onze studentenvereniging ingebroken. Heel veel van ons hadden CD's liggen in de soos en die waren allemaal gestolen (die waren toen nog geld waard, je ziet wel hoe oud ik ben ;) ). We zijn zelf alle tweedehands platenzaken langs gegaan en inderdaad de heler gevonden. Politie ingelicht, maar de eigenaar van de zaak wilde niet meewerken en dus werden onze CD's in beslag genomen door de politie.

Mooi dachten we, maar toen bleven de CD's (veel) meer dan een jaar liggen bij de officier van justitie. Omdat de verdachte niet meewerkte had hij er volgens de politie ook aanspraak op tot de rechter eens een keertje tijd had om er naar te kijken :( De verdachte moest namelijk 'afstand doen van zijn rechten' op de gestolen spullen. Ondanks dat onze namen er op stonden geschreven in veel gevallen (ze lagen immers in een gemeenschappelijke soos achter de bar) moest een rechter verklaren dat ze terug konden. Tegen de tijd dat ze eindelijk teruggegeven waren was het alweer ouwe meuk. De platenzaak van de heler is tot de dag van vandaag in bedrijf.

Sindsdien heb ik weinig vertrouwen meer in het Nederlandse juridische systeem eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 19:00]

Ik ging er altijd op het fietsje heen... moederbordje halen. Uren rondlopen en twijfelen tussen 430VX, 430TX of 430HX chipset. Wel of geen DMA 33 :)

Ik heb er aardig wat hardware gehaald :)

Overigens was zoals verder is opgemerkt, toen al alles nep daar. Ik vind het vrij bijzonder dat dit nieuws is. 25 jaar geleden struikelde je daar al over de imitatiezooi. Blijkbaar zit er nu een 'midi-center' naast, maar potato potato. De meeste troep op dat bedrijventerrein in de breedste zin, is gewoon fake, nep, gejat of combinaties daartussen.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 23 juli 2024 19:00]

Ik was dus niet de enige :)

Bij 1 van die tentjes kon je na een beetje slijmen zelfs Crazy Bytes CD's kopen :X
Tegewoordig alleen maar rommelmarkt spul, en overprijst spul van aliexpress.
en heel af en toe een goede deal.
En het was het Nokia-frontjes Walhalla :)
Princo's, lege DVD's. Ze zijn nu gegolfd en totaal niet meer bruikbaar. :)
Ik ging er vroeger heen voor de shoarma en muntthee....
Alles wat naar een ras verwijst kan er toch wel uit?
Kan zo 123 niet iets bedenken of er ook andere landen zijn die ook Producten met dit soort namen hebben? Jij wel?

Ps. Het heet geen zwarte markt meer @Sharkoon


OT
Ik vind het ook schaamteloos en heel gevaarlijk om nep laders en batterijen überhaupt te maken/verkopen en te kopen.

Hoe kan je ooit de wereld schoonmaken als je troep koopt die niet aan voorwaarden voldoen.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 23 juli 2024 19:00]

"Zwart" is al meteen een ras bij jou? Het is gewoon een (gebrek aan) kleur, dan is de nacht en zelfs alle lege ruimte in het heelal ook racistisch. Je kunt ook doorslaan he.
Nee dat zeg ik nergens, (ik reageer op sharkoon) ik zeg dat het zo niet meer heet, maar we houden een slag om de arm als het nog wel zo wordt genoemd in de volksmond, ik zie iig geen reclameborden met "zwarte markt" meer in het openbaar. (en het wordt niet meer zo genoemd omdat er een discussie was over 'zwart geld' op een markt )

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 23 juli 2024 19:00]

Zwart refereert hier toch helemaal niet naar ras maar naar de legaliteit van de handel? Term die in WO2 is ontstaan.

Zullen we niet overal identiteitspolitiek in mengen alsjeblieft?
@ "Zullen we niet overal identiteitspolitiek in mengen alsjeblieft?"
Nee het wordt er dus ook uitgehaald
Of iig, het is beter als we idd geen (naam)indentiteit meer in producten stoppen dan toch?

@ Reactie op zwart.
Ik heb zwart eigenlijk alleen maar genoemd omdat zo’n markt niet meer zo heet.
Witwasmarkt zou het moeten heten :D

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 23 juli 2024 19:00]

Witwassen wat eerst zwart was, dus opzich klopt de naam dan wel haha.
Noemen het nog steeds de zwarte markt hoor :) In tal van landen zelfs. In Engelstalige landen noemen ze het ook gewoon “black market”. In het Duits is het “Schwarzmarkt”. In het Esperanto “Nigra merkato”, Frans “Marche noir”. Et cetera. :P
Je kan van bijna ieder woord wel wat vinden, het interesseert werkelijk niemand iets. Het enige wat dit zeer zeer klein groepje wil is puur en alleen aandacht in de media en die media is verkeerd bezig om deze figuren aandacht te geven.

Zo ook nu weer met een naam van een gebakje, die 2 mensen die klagen hebben nul problemen met de naam moorkop, de naam interesseert ze dus helemaal niets. Ze wilden/willen alleen maar aandacht in de media en let maar op, die zitten straks in die rare (linkse) talkshow’s een beetje de zielige persoon te spelen.

Ik zal dan ook altijd om een moorkop vragen ipv een chocoladegebak.
Er is maar één ras en dat is het menselijke. Je hebt er in alle kleuren zelfs blank.
Het is en heet nog steeds "zwarte markt"
Kan men er nu geen foto's van verspreiden zodat we kunnen leren uit deze zaak... Zo kunnen kopers misschien de echte en de fake makkelijker onderscheiden, niet ?
Het zou al heel wat zijn als de fabrikanten die hun merkproducten beschermen met patenten en merkrecht hun klanten zouden laten weten hoe hun producten te herkennen zijn. Maar daar lijken maar weinig fabrikanten echt aan te willen doen. Het beschermen gaat dus niet heel erg om het beschermen van consumenten maar om het geld wat legitieme bedrijven en overheid mislopen door dit soort illegale handel. Dat er ook problemen voor consumenten mee voorkomen kunnen worden lijkt bijzaak.
Ik denk dat je in dit geval 99,9% van het probleem van het onderscheiden van nep op kan lossen door te zeggen: gekocht op een schimmig bedrijventerrein in Beverwijk=nep.
Vermoed wordt dat er geld vloeit, dat door onderlinge factuurstromen en betalingen wordt vermengd en verhuld. De geldstromen eindigen dikwijls in het buitenland. De herkomst en verplaatsing van de initiële geldbedragen is volgens het OM schimmig.
Dus even in drugsjargon te spreken, je pakt een paar straathandelaartjes en cutters op, maar de leveranciers en drugsfabrikanten blijven rustig doorgaan met wat ze doen.
Dat is als je er negatief vanuit wil gaan dat de opsporingsdiensten verder niets zouden doen. En dan ben ik benieuwd waaruit je dat zou opmaken. En zoals @dakka al zegt: minder (tussen)verkopers, minder afzet, meer risico op verlies van omzet en winst voor de leveranciers en producenten.
het moet natuurlijk wel op werken blijven lijken voor de geldschieters
Met 8 miljard mensen op deze aarde kan natuurlijk niet alleen apple zijn brood willen verdienen :P
ik ga er maar vanuit dat in landen zoals india en china duizenden gezinnen afhankelijk zijn van de nep apple producten om een bestaan op te bouwen.

[Reactie gewijzigd door Nostalgmus op 23 juli 2024 19:00]

Beverwijk zwarte markt is goed voor de oosterse lekkernijen zoals Baklava en Dadels om maar wat te noemen. Kwaliteit daarvan is ongeëvenaard in de supermarkt of elders. Maar koop aub niet je gadgets... Vroeger was het ook nog eens goed om toestel simlockvrij vrij te maken. Dat hoeft nu ook niet meer.
Vroeg ik me al een poosje af (zonder echt te zoeken...): zijn er nog wel branded Android toestellen??
Branded is wel iets anders dan simlocked. Je hebt ook unbranded maar simlocked toestellen en andersom.
Hmm.. simlocked hoor ik ook nooit meer wat van. Branded telefoons ook niet trouwens maar die zijn vaak branded omdát ze simlocked zijn toch. (T-Mobile branded = simlocked voor T-mobile)
Komt vrijwel niet voor, hoogstens bij een prepaid-deal met toestel

Abonnementen zijn 99% simlockvrij, je moet er toch volledig aan betalen
T-Mobile branded is over het algemeen een schil van Tmobile in de software.
Ook Vodafone doet daar nog wel eens aan mee ( wederom low-end toestellen )
50 winkels op het terrein waarvan 40 in de telecom zitten? :+ Hoe overduidelijk frauduleus kun je het maken. Doet me denken aan bepaalde straten in Eindhoven waar meerdere shishalounges zitten (lees: veel te veel om rendabel te kunnen zijn). Is ook geen zuivere koffie en zitten meerdere diensten van de overheid dan ook bovenop. Dergelijke cases heb je vast en zeker ook op diverse andere plaatsen in 't land.
Dan mogen ze ook weleens webwinkels onder de loep gaan nemen. Vergeet dan ook niet de bedrijfjes die via tussenpersonen als Bol.com handelen. Bizar dat bedrijven bestaansrecht hebben met het doorverkopen van spullen via AliExpress e.d., terwijl deze niet eens de CE-markering bezitten.
Mogen ze ook wel controleren bij De Bazaar in Beverwijk, daar ook veel neppe artikelen te vinden. :D
En waarom kan de politie wel voor dit soort kleine zakelijke shit proactief zoeken .. net als bij mensen die muziek kopieren, films etc... waar grote bedrijven semi-slachtoffer zijn, terwijl als er mensen schade oplopen, fysiek of financieel - met veel grotere impact - gaan ze alleen reactief te werk en krijg je vaak ook nog te horen "niets aan te doen" of "onderop de stapel"

Het is natuurlijk wel een beetje vreemd als overheidsdiensten in dienst lijken van grote bedrijven...
En je maar afvragen waarom veel telefoon reparatiewinkels liever hebben dat je contant betaald en je er niet kunt pinnen... Gepinde bedragen komen meteen bij de belasting bekend, contant niet. Hoezo *kuch* witwassen.
Ik zie dit vooral veel met vage telefoonwinkels, maar ook diverse shoarma tenten en kapperszaken.
Heb hier in Tilburg meerdere kappers waar je alleen maar contant mag betalen, zelfs een straat waar alleen maar kapperszaken zitten, waar van de meeste (bijna) nooit klanten binnen zie zitten.
Ook best veel coffeeshops waar je alleen maar met contanten mag betalen, maar wel gedoogd worden door de gemeente... zucht.
Zelfde voor eettentjes waar nooit iemand komt en die via thuisbezorgd enorm slechte reviews hebben van 1 tot 2 sterren. Vaak in de reviews dat ze nooit komen opdagen met bezorgen van eten, of dat de kwaliteit enorm slecht is.
Schijnbaar heeft de politie niet genoeg middelen om deze tenten op te doeken en de gemeente vind het vooral prima zo lang de eigenaren de huur maar betalen.
Tevens komt van witwasgeld ook gedeeltelijk belastinggeld binnen. En lees voor de grap eens het nieuws van banken en witwasgeld....

Ik vraag me soms af waar de prioriteiten liggen van politie en justitie in samenwerking met de gemeente, in mijn ervaring vooral bij de kleine jongen oppakken of burgertje pesten... Maar zal wel een onderbuikgevoel zijn van me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.