Dat bedrag dat je noemt van 2016 betreft omzet en niet winst zoals jij impliceert. Bovendien staat in het artikel nergens beschreven hoe die omzet tot stand is gekomen m.a.w. je kunt niet zomaar stellen dat het puur en alleen via het 'betalen' met je privacy en advertenties is verkregen. Het lijkt mij aannemelijker dat die omzet behaald is door de 30% die ze inhouden op iedere transactie die in de Play Store heeft plaatsgevonden. Maar omdat er niets over gezegd is weten we het simpelweg niet en kunnen we alleen maar gissen. Overigens lijkt het mij veel logischer dat ze de omzet uit advertenties onderbrengen in de cijfers van de ads-divisie en niet in die van Android.
De
genoemde 22 miljard dollar is winst:
[quoteGoogle Inc.’s Android operating system has generated revenue of $31 billion and $22 billion in profit[/quote]
Nog sterker: de omzet bedroeg 31 miljard, dus er was 70% winst, wat exorbitant is.
We kunnen niet stellen dat het puur en alleen advertenties en privacy is, maar het probleem is ook dát we dat niet weten. Ik wil namelijk niet betalen in de vorm van advertenties en al helemaal geen winst genereren met mijn privacy.
Dat deze getallen naar buiten zijn gebracht, is dankzij Oracle, die een rechtzaak tegen Google heeft aangespannen en heeft afgedwongen deze cijfers te noemen. Uiteindelijk is het (de advocaat van) Oracle die deze cijfers heeft geopenbaard, iets waar Google niet blij mee was.
Als Google zijn zaakjes goed op orde had, dan vond ik het prima dat ze zoveel winst maken. Maar dat is het niet. Al jaren niet, nu niet en het ziet er niet naar uit dat daar veel verandering in zit.
Terwijl Sailfish het (al jaren) wel doet. En ze zijn klein, hebben financieel veel problemen gehad, maar: ze bestaan nog steeds en ze leveren wel waar Android (en iOS) ernstig tekortschiet.
De aantallen slechte apps zijn misschien niet groot, maar de Play Store komt keer op keer in het nieuws omdat er verdachte apps worden aangeboden, terwijl dit afgevangen kan worden. Ter vergelijk: de App Store van Apple komt niet zo vaak in het nieuws, alsook de Windows Store. Er lijkt ook niet heel erg een leercurve te zijn ...
Een OS waarin je geen roottoegang krijgt, betekent dat je niet in staat bent slechte dingen aan te passen. Het is niet per se een must, maar het is wel heel erg goed om het wel te hebben.
... Lekker ongenuanceerd weer. Er is de laatste jaren heel veel progressie geboekt met betrekking tot het updatebeleid van Android. Project Treble en Project Mainline zijn daar goede voorbeelden van. Het probleem zit hem niet zozeer in het updatebeleid maar vooral in de lakse houding van sommige fabrikanten om dat beleid uit te voeren. Als consument heb je gelukkig de keus om dergelijke merken met een laks updatebeleid links te laten liggen.
Een aantal jaar terug zijn er zaken aan het updatebeleid aangepast. Maar helaas nog steeds wordt er veel geklaagd over relatief recente modellen welke nog steeds na <2 jaar geen updates meer krijgen.
Moet je je eens voorstellen als dat zou gebeuren bij Windows. Er is bij Windows 7 al commentaar, terwijl dat OS al 10 jaar oud is. En het moet niet aan de fabrikanten liggen. Dat is niet het geval bij Windows (hooguit drivers) en ook niet het geval bij Sailfish, van Jolla: daar is zover ik weet geen enkel toestel dat geen updates meer krijgt. En het eerste toestel van Jolla is >6 jaar oud.