Chinese fabrikant Zhaoxin maakt x86-64-processors met acht cores beschikbaar

De chipfabrikant Zhaoxin heeft in thuisland China zijn high-end processors in de KaiXian KX-6000-serie voor systeembouwers beschikbaar gemaakt. Het gaat om x86-64-processors met acht LuJiaZui-cores.

Zhaoxin heeft de KX-U6780A en de KX-U6880A voor systeembouwers uitgebracht, bericht AnandTech op basis van een Chinese video van de pc-fabrikant Xinyingjie. Uit het CPU-Z-screenshot in die video is te zien dat de KX-U6780A acht LuJiaZui-cores op 2,7GHz heeft. De processor heeft een tdp van 70W en is door TSMC op 16nm geproduceerd. De processor heeft 8MB L2-cache, geen L3-cache, een dualchannel ddr4-3200-controller en een geintegreerde gpu met ondersteuning voor DirectX 11.1.

Xinyingjie laat de processor in een bga-package plaatsnemen op een C1888-moederbord met onder andere een pci-e 3.0 x16-sleuf, twee so-dimm-sleuven en een m2-interface voor ssd's. Zhaoxin presenteerde de KX-6000-serie vorig jaar, met de claim dat processors net zo krachtig zijn als een Core i5-7400, een Intel-desktopquadcore van de zevende generatie oftewel Kaby Lake. De release is vooralsnog beperkt tot China. Wat de processors en de systemen van Xinyingjie kosten is niet bekend.

Zhaoxin’s KaiXian KX-6780A

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2020 • 20:39

73

Submitter: deregtx

Reacties (73)

73
70
38
10
2
16
Wijzig sortering
Het zijn misschien verouderde specs vergeleken met wat wij nu gewent zijn. Maar het is genoeg om grote massa in China te bedienen (mits de prijs enigzins concurrerend is) en met die ervaring en cash flow te investeren in het rap doorontwikkelen. Over 5-10 jaar kunnen ze Intel en AMD best aan de hielen gaan zitten in de low en mid-end markten. Gooi er nog wat protectionisme bij vanuit de Chinese staat en er staat opeens een stevige 3de X86-64 speler die je niet meer snel afschud.

@FooLsKi, dat zal idd een belangrijke reden zijn voor de Chinese overheid om dit project te steunen. Maar om het betaalbaar te houden moet het competitief zijn, dus ik vermoed dat voor nu de focus daar nog wat meer ligt dan op aanpassen van het ontwerp naar de wensen van de overheid (minder copy-paste, mogelijk back-doors in de toekomst? Niet bewezen dat ze dat doen, maar het zou eventueel een reden kunnen worden in de toekomst om een meer afwijkend ontwerp te maken), en de staatsteun helpt het om de competitie aan te gaan. Echter vergroot dat ook weer de kans dat het vanuit andere landen geblokkeerd gaat worden (doordat die staatsteun zorgt voor competitievervalsing, een legitiem argument, al zal er ook wel meer achter zitten vanuit de politiek, zoals angst voor backdoors). Niettemin wordt het vast een hoop leesvoer voor Tweakers als dit project een succes wordt.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 23 juli 2024 18:45]

Vergeet ook niet de angst van China om door de VS afgesneden te worden van technologie, omdat de VS nu bewezen heeft dat ze met een pennentrek aan bedrijven kunnen verbieden om dingen aan China te leveren.
De Chinezen hebben er dus alle baat bij om zo snel mogelijk eigen technologie alternatieven te ontwikkelen, om te vermijden dat de VS hun ganse economie saboteert.

De VS heeft door hun embargo volgens mij een paar stevige concurrenten voor VS produkten gecreëerd in China, waar ze op termijn de gevolgen zullen dragen.
De tijd dat China enkel de fabriek van de wereld was is voorbij, ze zetten enorm in op onderwijs en eigen ontwikkeling, en dat is wat de VS vooral wil tegenhouden, om te vermijden dat China op termijn een stevige concurrent wordt van het Amerikaanse Silicon Valley.
Dit is alleen voor de Chinese markt en niet voor de internationale markt
Reken er op dat elke processor uit China onder een HEEL groot vergrootglas komt te liggen om die mogelijke achterdeurtjes te ontdekken. Als ze er al zijn, daar heeft China alleen maar te verliezen en weinig te winnen. Net als bij de Huawei, een hoop gedoe, maar nog nooit ook maar een snipper bewijs gepresenteerd. Alles wat ik tot nu toe lees en zie zijn westerse bedrijven die willens en wetens alles outsourcen naar Huawei, tot en met klantklachten en netwerkonderhoud. Op die manier heb je ook geen achterdeuren nodig, de voordeur staat immers wagenwijd open.

Meer ontopic, als dit een eerste serieuze aanzet is, gelijk op het niveau van een i5-7400 dan geeft dat toch te denken voor de toekomst. Als ze daar serieus mee aan de slag gaan, is geld of handjes het minste probleem. Dat een mogelijke boycot dat ding niet buiten China zal brengen zal ze voorlopig ook een rotzorg zijn vermoed ik. Eerst de boel op orde hebben binnen de landsgrenzen en dan verder kijken. China heeft - als één van de weinige landen - een politiek die 10-tallen jaren vooruit kijkt, zo niet verder. Of ze nu de X86 licentie nu wel of niet mogen gebruiken, daar zullen ze zich weinig van aantrekken. Een handelsoorlog kent alleen maar verliezers, 90% van de PC's worden daar gemaakt, 70% van de telefoons en 80% van de airco's lees ik op Wikipedia. Niet gelijk de meest betrouwbare bron, maar dat verleg je niet 1-2-3 naar een ander land als we ongeveer dezelfde prijzen willen blijven betalen.

Kortom: De wereld is weer lekker in beweging, we zien het wel waar het heen gaat :)
Dat ding is helemaal niet voor de export. Dit is weer een verdere stap naar onafhankelijkheid van de westerse tech sector. Uiteindelijk zullen ze zichzelf helemaal kunnen bedruipen. Bovendien gaat de Chinese overheid (want die zitten er ongetwijfeld vuistdiep in) hiermee controle krijgen op alle niveaus.
Niet voor de export? Hoe weet je dat zo zeker? Niet alleen de Westerse markt speelt een rol. China investeert toch ook in Afrika?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 18:45]

Niet voor de export, want geen enkele grote system integrator (denk aan Dell, HP, etc...) zal een Chinese cpu in hun systemen willen zetten (simpelweg omdat hun klanten dat niet willen). Ze zijn al allergisch voor AMD, eigenlijk is het 90% Intel. Wat blijft er dan over? De kleinere? Medion, Packard Bell? Of de thuisbouwer die hem in zijn gaming rig wil hebben? Of wellicht de server markt? Of wellicht de console bouwers zoals Sony en Microsoft?

China investeert in Afrika om daar grondstoffen/bodemschatten vandaan te kunnen halen. Leegzuigen dus. (Wat het westen ook doet, daar niet van, maar dat is in deze discussie niet-relevante).

Er zal daar vast een markt in de IT sector zijn, maar lang niet zo significant als Europa, de rest van Azië of de Amerika’s.

Hebben we het nog helemaal niet over de prestaties van deze CPU, want dan moet je echt wat aan de prijs doen om een goede propositie tegen Intel of AMD te kunnen maken.

Dus nee, niet echt een export product. Maar wel een prima product om autonomie en controle mee te bereiken.
Er zal daar vast een markt in de IT sector zijn, maar lang niet zo significant als Europa, de rest van Azië of de Amerika’s.
Afrika is een compleet continent!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrika
Afrika is qua oppervlakte het op een na grootste continent op Aarde. Alleen Azië is groter. Wanneer men echter Noord- en Zuid-Amerika als één continent ziet, staat Afrika op de derde plaats. Het beslaat zo'n 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Er wonen meer dan 1 miljard mensen, wat ongeveer een zevende van de wereldbevolking is.
Dat noem jij geen significante afzetmarkt?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 18:45]

Niet voor Chinese cpu’s nee... noem eens 1 computer merk dat afkomstig is van het Afrikaanse continent?

(Een bedrijf wat dus massaal cpu’s zou inkopen om deze te verwerken in hun hardware).
https://www.google.com/search?q=computer+brands+afrika

Eerste hit in Google: Dell South Africa

Je hebt, voor zover ik even snel na kan gaan, gelijk.

Hebben de feiten in jouw visie eventueel nog gevolgen voor ons Westerlingen op de langere termijn of alleen voor de Chinese bevolking?
Als ze het voor een zacht prijsje kunnen exporteren en ook maar 5% van de Europese markt kunnen pakken, denk je echt dat ze dat niet zouden doen?

Staat goed voor andere Chinezen (kijk zelfs Europa wil ze hebben), ze kunnen mogelijk meer pakken, een goed en goedkoop product dat prestige opwekt voor Chinese producten, mogelijk meer verkoop als gevolg, als Europa koopt dan misschien Amerika ook wel of andersom, etc. Het is misschien niet het hoofddoel maar ze willen het zeker wel.
Je hebt gelijk! Ik zie hem wel in de Pricewatch verschijnen! :+
Het zou nog best tweeledig kunnen zijn; aan de ene kant inderdaad de commerciële kant waar jij op doelt en aan de andere kant geen afhankelijkheid van Amerikaanse bedrijven voor hun interne markt, mocht de handelsoorlog nog verder oplopen.
Moeten ze niet alsnog de x86-64 licentie afnemen van AMD?
Zolang ze de producten niet buiten China gaan verkopen heeft AMD nul kans om hun te verplichten een licentie af te nemen.
Daar trek je je op het moment van een handelsoorlog niet veel meer van aan.
zelfs voor die handelsoorlog nam China het al niet te nauw met licenties hoor :) op een heleboel fronten ook niet met copyrights for that matter.

[Reactie gewijzigd door Pim0377 op 23 juli 2024 18:45]

Intel heeft x86 ontwikkeld, IBM heeft het in de markt gezet, op voorwaarde dat intel toestand dat er meerdere leveranciers waren. Intel heeft heel hard gewerkt om compatibiliteit te waarborgen (protected memory, extended memory..) en is voort blijven boorduren op x86, terwijl de gang van zaken toen was om steeds een nieuwe ISA te ontwikkelen. (Ze hebben het wel geprobeerd met IA-64)
Op AMD na, zijn overige x86-fabrikanten zijn uitgezongen zoals VIA, Cyrix, IBM,
Samen met AMD blijven ze nu werken om x86-64 verder te ontwikkelen. Een nieuwkomer zou op zijn minst een licentie moeten betalen omdat er zoveel software compatibel is, waar ze niets voor hebben moeten doen.
Dat moet helemaal niet, ze moeten de wet volgen van het land waar ze opereren.
Dat "niet afhankelijk zijn van het buitenland" is al lang de officiele strategie van China. Het nieuwste handelsconflict is voor China alleen maar de zoveelste bevestiging dat die strategie correct is.

Dit is de reden dat je in China alleen maar serieus zaken kunt doen als je een lokale partner hebt en bereid bent technologie over te dragen.
Als je kijkt hoe snel ARM HPC is binnengedrongen, kun je optimistischer zijn dan 5 jaar.
Tomshardware heeft zowel bechmarks als prijzen online staan.
Bron: https://www.tomshardware....-u6780a-china-chinese-cpu

Prijzen zijn echter voor een gelimiteerde opgave dus wellicht veranderd er nog iets.

[Reactie gewijzigd door skdevil op 23 juli 2024 18:45]

De cpu-z score even vergeleken: de single core prestatie van de snelste versie zijn vergelijkbaar met een core 2duo van 2008! Ze hebben nog wel een weg af te leggen lijkt me :)

Voor die traagste versie moeten we al terug gaan naar het AMD athlon 64 tijdperk.

Mogelijk zit er nog wat wat foutmarge op de oude en nieuwe testsoftware maar er is duidelijk ruimte voor verbetering.

Uiteindelijk heeft een gemiddelde consument niet altijd nood aan een super snelle cpu. Met de extra cores, snelle ssd’s en sterke gpu’s ga je dit in de praktijk niet eens merken zonder benchmark tools.

Mits den vleugje protectionisme en een lage prijs kan je in China best wel wat marktaandeel wegsnoepen van AMD en Intel. En bij gen2 kunnen ze waarschijnlijk nog uitpakken met “nu 200% sneller”. Dit project is in China zeker niet ten dode opgeschreven. 8 cores klinkt zelfs heel erg spannend!

Lijkt me eerder een kwestie van beschikbaarheid. Zodra er wat merken deze combo gaan aanbieden in allerlei vormen, formaten en configuraties op vele verkooppunten maakt dit een kans.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 18:45]

Heeft de gemiddelde Chinees niet al een computer in zijn/haar zak zitten die beter presteert?

Interessant natuurlijk voor de overheid, leger, organisaties waarbij de overheid bang is voor spionage (of juist zelf wil spioneren).

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 18:45]

Maar met 70W TDP op 8 cores is dit ding voor multi core toepassingen niet eens zo heel slecht. Al moet de prijs dan natuurlijk ook laag zijn én daadwerkelijk ergens voor presteren. Vroeger had je ook van die SUN servers, in de benchmark matig maar voor hosten websites superieur.
Mijn professor zei tegen me dat SUN's SPARC processoren vooral problemen hadden vanwege de inferieure cachestructuren en niet zozeer vanwege zaken zoals een branch delay slot of register windows. Voor zover ik weet waren SPARC processoren altijd al goed in context switches, alleen is het voor mij al een tijd geleden dat ik nog echt SPARC systemen heb gedraaid.

Ik heb nog een SUN Enterprise T5220 staan met een UltraSPARC T2 processor, maar tegen de tijd dat ik die aan de praat heb, koop ik misschien wel een systeem met een SPARC T4 processor, omdat die nu ook al vrij goedkoop beginnen te worden.
Werkt wel vaker zo in Azië.
Het eerste product is goedkoop maar mwoh.
Daarna komen er steeds sneller steeds betere producten.
Kijk maar naar auto's, tv's, mobieltjes, laptops enz. enz. enz.
Dit is wel een mijlpaal imho.
Ik verwacht dat in een van de komende weken, Linus van LTT deze chip en moederbord weet te bemachtigen en hem dan mooi gaat reviewen.

ze hebben ook al de Kickproof TV uit china weten te krijgen.

Dus deze chip zou een peulenschil moeten zijn
Ik verwacht dat in een van de komende weken, Linus van LTT deze chip en moederbord weet te bemachtigen en hem dan mooi gaat reviewen gaat laten vallen.
FTFY ;)

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 juli 2024 18:45]

Daar hoop ik ook op inderdaad!
Ik zou liever zien dat Gamers Nexus het doet dan Linus lol, ik ben weg gejaagd door Linus met zijn slechte grappen.. :)
Hij doet leuke dingen maar dat Irritante stem geluid.
Is dit niet de chip die op basis van eerste gen ryzen is gemaakt (in samenwerking met AMD)?
Nee, dat is de Hygon Dhyana. De Chinezen hebben beslist dat ze onafhankelijk willen worden van westerse leveranciers en daartoe wedden ze niet op één paard, maar op een hele zwik paarden. Er zijn veel Chinese processoren in ontwikkeling en ook deels al op de markt en het is een kwestie van tijd voordat er eentje succes heeft.
Dit is een joint venture met VIA als ik me niet vergis, waar dus de x86 licentie vandaan komt.
Was dat niet nog een gen ouder ala k10?
heb je waarschijnlijk van deze techquickie (LTT) video:
https://www.youtube.com/watch?v=Sj1auKJeSlw
Ik veronderstel dat deze CPU's dan inderdaad eerste generatie zen cores zijn.
De Chip is ontwikkeld door Centaur

https://centtech.com/
Lastig, net zo krachtig als een zevende generatie i5 wil zeggen dat hij niet krachtiger is dan een 8ste of 9de generatie i3. Met andere woorden kunnen de high-end processors zich niet meten met Intel of AMD.

Maar voor we de prijzen weten met overige componenten is het misschien geen slechte deal. Plus voor thuisland zeker een mooi alternatief op de bedrijven uit de VS.
Nóg niet nee, ik herinner me de eerste generatie Chinese smartphones ook nog, low- tot mid-end, een enkeling die zo'n ding had. Inmiddels timmeren de merken wereldwijd lekker aan de weg. Net als smarthome, personal wear en andere producten. Sommigen komen niet verder dan mid-end maar er zijn ook wel degelijk een aantal producten serieuze concurrentie. Nóg niet....
Maar de chinese SoC's zijn toch nog wel een stuk minder dan een moderne snapdragon.
Huawei maakt anders hele snelle SoC's in de Kirin range.
Hmm inderdaad, ik was meer met mijn hoofd bij mediatek.
En Mediatek is van Taiwan :P
Taiwan is ook China... Volgens de Chinese regering althans
Wat ik me hier inderdaad afvraag is welk doel deze processoren precies dienen. Moderne Cortex A76+ of Neoverse N1 cores bieden veel meer prestaties/watt dan deze Zhaoxin cores.

Ik begrijp dat het nuttig kan zijn voor compatibiliteitsdoeleinden, maar ik zie mezelf niet zo'n moederbord met deze processor aanschaffen voor de prijs van $620 die in het artikel op Tom's Hardware genoemd wordt.

Dan koop ik liever eerder een Solidrun Honeycomb LX2K met een NXP SoC die zowel betere prestaties levert als zuiniger is.
Deze zijn niet bedoeld om competitief te zijn voor de export, maar zijn voor lokale PC's bij de overheid/staatsbedrijven zodat er geen westerse chips in zitten.
Dat begrijp ik, maar ik zou er wel een aanschaffen, als die enigszins competitief zou zijn. Het is even afwachten wat er met KX-7000 gaat gebeuren de komende jaren.
Als het om een 8-core chip gaat zou het betekenen dat die cores ongeveer vergelijkbaar qua IPC zijn met de Goldmont (Intel's 'kleine core') architectuur?
Zelfs prestaties op het niveau van Goldmont lijken me prima, alleen niet met dat stroomverbruik. Gisteren heb ik een oude Samsung X125 laptop aangeschaft waar oorspronkelijk Windows 7 32-bit Premium op stond.

Dat opnieuw installeren van de aanwezige recovery partition was een kansloze missie, dus ik heb alles verwijderd en Kubuntu geïnstalleerd. Dat draait er alleraardigst op, maar ik merk dat de oude graphics (toch niet onaardige Radeon HD 4220) niet meer meekunnen vanwege de nieuwere codecs die tegenwoordig gebruikt worden op YouTube.

Dus dat zal bij deze Zhaoxin SoC's niet anders zijn. Voor zover ik weet hebben deze geen graphics aan boord of kun je in een desktop er altijd een andere grafische kaart in stoppen. Maar als ze deze willen gaan toepassen in laptops, zullen de graphics dik in orde moeten zijn. Of ze moeten alsnog teruggrijpen op Nvidia en/of AMD GPU's.
Staat in artikel intergrated gpu
Dat zullen dan de welbekende S3/Unichrome graphics zijn. Ik hoop dat de ondersteuning daarvan inmiddels is verbeterd.
Anoniem: 11851 30 januari 2020 21:25
Ik wist niet dat Cyrix overgenomen was door de chinezen :+
Door Chinezen uit de Republiek China in tegenstelling tot die uit de Volksrepubliek China :)
Ik ben best geïnteresseerd in deze chips; ze moeten ongeveer even snel zijn als bulldozer chips, maar voor een bedrijf dat slechts 5 jaar CPU's maakt(ik weet dat VIA al langer processors had gemaakt), is het best goed
Waarom worden er nog x86 CPUs gemaakt? Is er nog steeds software dat niet op x64 architectuur draait?
Het is een processor die de x86-64 instructieset ondersteunt. Wat ik me eerder afvraag is welk nut deze processor nog dient gezien de eigen ARM processoren van bijvoorbeeld Huawei en Phytium, die de AArch64 instructieset ondersteunen en daarnaast de initiatieven van Qualcomm en Microsoft om Windows op Snapdragon te laten draaien.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 23 juli 2024 18:45]

China wil onafhankelijk worden van Amerikaanse bedrijven daarom deze chips. Al vinden ze het wel ok om Amerikaanse designs te gebruiken.
Centaur maakt ook een versie van deze Chip met een AI coprocessor en L3 cache. https://fuse.wikichip.org...cessor-packs-an-ai-punch/

In 2021 willen ze op het niveau van Ryzen zijn geloof ik. Hier is het forum met de laatste ontwikkelingen: https://www.forum-3dcente...read.php?t=572719&page=22

[Reactie gewijzigd door deregtx op 23 juli 2024 18:45]

Dat begrijp ik uiteraard en ik ben ook blij met je volwassen antwoord en de links met informatie. Dit in tegenstelling tot de puber die mijn reactie als ongewenst heeft gemodereerd.

In 2007 had ik al een van de Fulong desktops met een Loongson 2E processor, die nominaal MIPS ondersteunt maar daarnaast ook een geheel andere instructieset genaamd LoongISA ondersteunt. Volgens mij zijn ze daar in de Loongson 3 serie ook een nieuwe multicore versie van aan het ontwikkelen die 2 tot 3 GHz moet halen.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 23 juli 2024 18:45]

omdat er gewoon decennia aan x86 code bestaat die beter werkt als er geen emulatie moet plaatsvinden.
En VIA een x86 licentie heeft.
x64 is is eigenlijk niet veel meer dan een expansie van x86
het vergrote het aantal registers waardoor x86 meer werkgeheugen kon beginnen gebruiken.

x86 was begonnen als 16bit, het werd pas 32bit met de introductie van de 386

Later hebben ze daar dus nog maar eens een verdiep op gezet.
(en een heleboel andere dingen)
Wanneer er over x86 CPU's gepraat wordt, wordt daar ook de x64 architectuur mee bedoeld. x64 is een extentie op de x86 architectuur.
x86 is de term waarmee de CPU's van PC's en laptops die o.a. Windows kunnen draaien wordt aangeduid. Als tegenhanger van ARM CPU's die veelal in tablets en telefoons te vinden zijn.
Als je goed kijkt op het CPU-Z screenshot zie je x86-64 staan.
Meer concurrentie is alleen maar goed voor de computer gebruiker / hobbyist.

Laten ze maar lekker elkaar de tent uitvechten.

Graag het zelfde met video kaarten.

Ook graag daar wat meer concurrentie. De prijzen van het computergeheugen zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen daar kunnen de prijzen ook wel wat zakken.

Er is altijd wel een reden om de prijzen te verhogen.
Brand.
Overstroming.
Grondstoffen.
Groeiende economie.

Nu graag eens harde concurrentie en prijsverlagingen.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 23 juli 2024 18:45]

Ik zie op de Taobao site dat moederbord met cpu samen komt op 620 dollar ... dat vind ik toch best al veel geld! Dat is 550 euro. Voor dat geld heb je al een aardige Ryzen 7 met A merk moederbord, wat behoorlijk hogere prestaties neertekend. Dus inderdaad het zal vooral zijn om onafhankelijk te zijn van Europese leveranciers. Aan de andere kant is een extra speler zeker niet slecht om de concurentie te verhogen. Als het zo is dat ze de VIA licentie gebruiken hoop ik wel dat het geen Ciryx verhaal wordt want daar kreeg ik destijds behoorlijk veel problemen mee binnen.
Dit is een ontwikkelbord, waarschijnlijk met beperkte oplage.
Als je het op TaoBao kan kopen ... lijkt me dat mss nog geen full productie bord maar toch van die aard dat je ze als gewone leek kan kopen he :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.