Amazon onthult Graviton2-soc voor servers met 64 Arm Neoverse N1-cores

Amazon heeft zijn tweede soc voor servers op basis van Arm-architectuur onthult. De Graviton2 heeft 64 cores, vier keer zoveel als de eerste chip. Bovendien gaat het om de nieuwe Neoverse N1-cores, die grotendeels vergelijkbaar zijn met de Cortex-A76-cores voor smartphones.

Volgens Amazon is de Graviton2 gemaakt op een 7nm-procedé en levert de soc tot 7x de prestaties van het eerste model. Amazon gaat de nieuwe chip inzetten bij zijn EC2 M6g-, C6g en R6g-instances en dat resulteert volgens het bedrijf tot een 40 procent betere prijsprestatieverhoudingen in vergelijking met de eerste Graviton-soc.

Amazon heeft de chip zelf ontworpen op basis van de door Arm geleverde architectuur. Per core is er 1MB aan L2-cache aanwezig, meldt AnandTech. De 64 cores zijn verbonden via een mesh fabric met een bandbreedte van 2TB/s en de chip heeft 32MB L3-cache. Er zijn acht ddr4-3200-geheugenkanalen en er is ondersteuning voor aes256-geheugenencryptie. De chip biedt 64 pci-e-lanes. Volgens Forbes gaat het om een grote chip met 30 miljard transistors.

In benchmarks zet Amazon zijn soc tegenover een Xeon Platinum 8175. Dat is een x86-processor van Intel met 24 cores die in de M5-instances wordt gebruikt. De Arm-chip scoort volgens Amazon 24 tot 54 procent beter. Amazons Graviton2 is de opvolger van de Graviton-soc die sinds eind vorig jaar beschikbaar is in EC2-instances. Die chip bevatte 16 Neoverse E1-cores, dat is een afgeleide van het oudere Cortex-A65AE-ontwerp.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-12-2019 • 19:29

21 Linkedin

Reacties (21)

Wijzig sortering
Dit zat er al een beetje aan te komen met het recente nieuws over de 80-core Ampere processor op basis van ARM Neoverse N1.

Ik zou ook wel een opvolger van de NXP Layerscape LX2160A willen zien met Neoverse N1 cores in plaats van Cortex A72 cores. Deze laatste worden gebruikt op het Solidrun LX2K moederbord en een upgrade zou heel erg welkom zijn, zodat de prestaties meer in de buurt komen van die van processoren in de Ryzen 3000 serie.

Alleen Huawei en Marvell hebben nog custom cores voor respectievelijk Kunpeng en ThunderX3 in het vooruitzicht gesteld.
ik vraag me altijd af waarvoor zo een processoren gebruikt worden ik weet dat het cisk processor is.
En dat wij in de laptops en computers een risk hebben.Ze proberen nu ook deze technologie op de desktop markt aan te boren.Of zie ik dat verkeerd?En ook waar ze in het verleden gediend werden.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 4 december 2019 14:01]

Dat is inderdaad het geval. Het onderscheid tussen RISC en CISC doet er tegenwoordig niet heel erg toe, maar was in de jaren 80 en het begin van de jaren 90 nog wel belangrijk. De x86 processor is intern meer gaan lijken op een RISC processor en de RISC processoren zijn steeds meer functionaliteit van traditionele CISC processoren gaan ondersteunen. MIPS en RISC-V zijn voorbeelden van instructiesets die zich vrij strikt aan de RISC principes houden.

Een RISC processor kan op zich alle software draaien die een CISC processor ook kan draaien, de een op sommige vlakken beter dan de andere. Zo was Windows NT 4.0 beschikbaar voor x86, PPC, Alpha en MIPS, Windows 2000 voor x86 en Itanium en nu Windows 10 voor x86 en ARM. Linux en de BSDs draaien op nog veel meer architecturen en zo zijn er ook andere besturingssystemen die op allerlei processorarchitecturen draaien.

ARM heeft de afgelopen 10 jaar een ontzettende ontwikkeling doorgemaakt, waardoor de prestaties van de cores van het bedrijf aardig in de buurt zijn gekomen van die van processoren van Intel en AMD. Vandaar dat er nu een begin is gemaakt met het beschikbaar maken van laptops met Qualcomm Snapdragon chips. De verkoop hiervan loopt nog niet heel goed, omdat de software eigenlijk nog niet af is.

De ARM was oorspronkelijk een chip die in de desktopcomputers van Acorn Computers zat, dus het is eerder een geval van terugkomen op de desktop. Maar eigenlijk is een telefoon of een tablet ook gewoon een computer in een handig formaat, dus eigenlijk is ARM helemaal nooit echt weggeweest.

Windows op Snapdragon is er wel, maar de meeste software is niet gecompileerd voor de ARM instructieset en daardoor draaien de meeste 32-bit x86 Windows applicaties onder emulatie. Deze emulatie is verre van perfect en ook niet alle programma's werken eronder. Bovendien is er nog geen ondersteuning voor emulatie van 64-bit x86 Windows programma's, maar deze ondersteuning komt in 2021.

In het geval van Linux werkt bijna alles op allerlei ARM chips en is het alleen wachten op nieuwe snelle hardware. Ik heb hier een paar machines draaien die ik voor alles kan gebruiken, maar de prestaties van de ARM cores daarop (Cortex A53 en A57) zijn nog niet vergelijkbaar met die van een moderne Intel Core of AMD Ryzen processor. Maar daar komt de komende jaren dus verandering in en ARM zet nu vol in op de desktop, laptop en de server.

Vandaar dat ze nu steeds meer in elkaars vaarwater terecht gaan komen, wat de concurrentie op de markt alleen maar ten goede kan komen. Het enige probleem zou kunnen zijn dat je je ervan bewust moet zijn dat je de juiste versie van een applicatie voor je hardware installeert, maar daar zou de gebruiker door gebruik te maken van een appstore van afgeschermd moeten zijn.

Mocht er iets nog onduidelijk zijn, dan leg ik het graag verder uit.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 5 december 2019 14:57]

bedankt voor de uitleg het is allemaal duidelijk.
"In benchmarks zet Amazon zijn soc tegenover een Xeon Platinum 8175. Dat is een x86-processor van Intel met 24 cores. De Arm-chip scoort volgens Amazon 24 tot 54 procent beter."

Telleurstellend.. waarom niet tegenover een Epyc chip die óók 64 cores heeft? Of gaat het hier om cherry picking zodat hun product beter uit de bus valt?
Die Xeon zit in de EC2 M5-instances. De nieuwe soc komt naar de M6-instances. Het is simpelweg een vergelijking van wat ze nu aanbieden en wat ze gaan aanbieden. Dat is voor klanten wel zo relevant.
Omdat de m6g instances worden vergeleken met de m5 instances welke een Intel 8175 processor gebruiken.
Het is juist appels en appels vergelijken ;) De huidige serie R5 instance types gebruikt de Xeon Platinum 8175, wat het vergelijken tussen R5 en R6g makkelijker maakt. Tevens gebruikt de C5 en M5 serie ook een vergelijkbare CPU.

Daarom staat het ook in het gelinkte artikel:
They power Amazon EC2 M6g, C6g, and R6g instances that provide up to 40% better price performance over comparable current generation instances
Naast wat de andere reacties aangeven: Ze bieden blijkbaar ook wel Epyc instances (een speciaal voor hen geproduceerde EPYC 7571), geen idee welke specs precies, maar die heeft zo te zien 'slechts' 32 cores.

En volgens deze Phoronix review doet die Epyc het niet beter dan die Intel-cpu die Amazon biedt. Dus in dat opzicht hebben ze die nieuwe Arm-cpu vergeleken met het krachtigste wat ze op hun EC2-platform bieden.
Het einde van x86 _/-\o_ ;)
Dat roept men al minstens 10 jaar! En bij veel grote cloud providers zoals oa. Amazon, Google en MS zal dat zeker bij een significant deel van hun cloud oplossingen ook het geval zijn. Zelfs het installeren van Windows Server 2019 op een ARM chip zou geen issue zijn, echter is het issue, alles wat er op draait. En ja, momenteel kan je onder W10 32bit x86 applicaties emuleren, met het idee dat we dit later ook kunnen doen met 64bit applicaties. Zelfs als dat kan op Windows servers, zit je met een veel groter probleem in de zakelijke wereld! Ondersteund de leverancier dit? Als ze dit al zouden ondersteunen, dan zouden ze ook een native ARM applicatie kunnen bouwen... Mijn ervaring is echter dat veel leveranciers dit niet (snel) doen en in bepaalde branches decennia achterlopen op de 'mainstream' IT.

Ik ben bang dat dit nog tientallen jaren kan gaan duren, if ever... Het zou zomaar weer kunnen dat iemand weer wat anders bedenkt of dat AMD/Intel opeens enorme stappen zetten op het x86 vlak.

@psychicist @latka Webservers en web applicaties zullen in veel gevallen geen issue zijn, maar er zijn nog zat, zat applicaties die Windows nodig hebben om te werken en we wachten ondertussen al decennia op pure webapplicaties... Denk aan een AFAS en Exact, het stukje web daarvan is beperkt ivm. de volledige installatie. AFAS Online is bv een RDP sessie naar een instance die gewoon draait op Windows.

Een hoop van die meuk wordt nu verplaatst naar Windows servers in de cloud.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 3 december 2019 22:36]

Het 'web' is niet erg x86: Java, .Net, JavaScript. Ik kom verdomd weinig C/C++ tegen. De tijd van CGI binaries hebben we ver achter ons gelaten. Dat het voor de desktop lastig is is bekend, maar online/web is de browser bijna het enige stuk native code wat actief is (en met single-page applications, is het ook voornamelijk de snelheid van de JavaScript interpreter in de browser die de performance bepaald).
Met afas heb je dan ook wel een noodoplossing 1e klas te pakken (heb het bij klanten zien draaien). Hebben ze vorig jaar overgezet van lokale installatie naar een RDP sessie in de cloud. Het werkt, maar daar is ook alles mee gezegd.

Oh, en Exact heeft Reeleezee gekocht die wel volledig online zijn. Ik vermoed dat ze een deel van die stack ook voor Exact klanten gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door latka op 3 december 2019 23:37]

AFAS wordt heel veel gebruikt in Nederland en als je dat een 'noodoplossing' vind, wat dan van AccountView? ;-) Als je tegenwoordig AFAS Online afneemt doet AFAS zelf het technisch applicatie beheer, das erg fijn, het was/is een applicatie met een handleiding! Gelukkig hebben de een jaar of wat terug hun release management behoorlijk op de schop gegooid want dat was elk jaar weer bagger.

Exact is wellicht nog een groter drama dan AFAS, want ze zijn enorm traag met cloud oplossingen! Jaren terug gingen klanten al over op Office 365, daar hoorde ondersteunde versies van Office bij, echter had Exact daar geen plugins voor klaar...

Maar vergis je niet, er zijn VEEL applicaties die dit hebben, kijk eens naar industrie specifieke applicaties, zoals in bv. de kinderopvang. Als je bedenkt dat bv. TOPdesk alweer bijna 15 jaar geleden overging naar een gehele webinterface en geen hybride ding, dan lopen software pakketten zoals AFAS, AccountView en Exact enorm achter. En er zijn nog pakketten waarbij ik verwacht dat het nog veel langer gaat duren!

Ik ben zeker geen fan van dat soort zaken, maar een migratie naar iets anders is enorm kostbaar en voor veel organisaties niet eens een optie omdat er niets anders is in hun niche.
Microsoft Azure is de enige cloudgigant die Windows aanbiedt
Op welke manier bedoel je? Bij AWS kun je zo een EC2 instantie lanceren met diverse varianten en generaties van Windows Server. Google Cloud lijkt met Compute Engine ook Windows te kunnen hosten.

En Windows 10 draait al op ARM en nu is 't wachten op de Server varianten die dat ook gaan doen.
Zijn er benchmarks met power vs performance met x86?
Al veel goede dingen gehoord over the ARM Chips.. maar me er niet echt in verdiept..

en 1 van jullie kan me vast wel vertellen of het in de toekomst ook mainstream relevant wordt voor gamers ( ARM Gaming Rig ) en Distributed Computing (DPC)
Zolang games niet specifiek voor ARM gecompileerd worden zul je er als games niets aan hebben.
Waar vind ik due benchmark ergens ? Want zo zonder bijkomende info zegt dit eigenlijk niet. De toekomst van de cloud is toch echt SAAS, dus wat boeit het welke cpu er gebruikt wordt, enkel wanneer het aantal verbruikte KWH wordt meegenomen is deze benchmark relevant want Core for Core is deze cpu dus trager dan de intel Xeon
ik ken azure redelijk goed, echter het maakt niet uit welke compute je pakt in azure alles daar krijg je gewoon epyc of xeon ik heb nog geen compute instance weten te krijgen die op arm draaid zelfs voor wat er bekend is zijn de xcloud servers die straks online moeten gaan gewoon een aantal xbox one x consoles die ook op custom x86 jaguar amd core lopen dus ook geen arm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee