Zweedse start-up gaat kleine behuizing Mjolnir produceren

De Zweedse start-up Thor Zone gaat de itx-computerbehuizing Mjolnir produceren. De Zweden hadden een Kickstartercampagne opgezet voor de kast en het doel van 55.439 euro werd in 11 minuten gehaald. Op het moment van schrijven staat de teller op 142.124 euro.

De Mjolnir-kast heeft een inhoud van 9,7 liter, waarmee het vergelijkbaar is met de Geeek A50 van eveneens 9,7 liter en de Sliger SM550 met zijn 9,68 liter inhoud. Een kast van een meer mainstream-merk dat bij deze inhoud in de buurt komt, is de Fractal Design Node 202, met 10,2 liter inhoud.

De kast heeft ruimte voor een mini-itx-moederbord, een cpu-koeler van 51mm hoog, een 2-slots-videokaart van maximaal 334mm lang, een sfx of sfx-l-psu en radiatoren met maximaal een 120mm-fan. Verder is er ruimte voor twee 2,5"-schijven en twee 120mm-fans. Wegens de dikke aluminium panelen weegt de kast maximaal 3,6kg. Dat moet de kast wel erg sterk maken.

De Mjolnir is een poging om een van de grootste struikelblokken van small form factor pc's te overwinnen: de moeite die het kost om componenten in zo'n kleine kast te installeren. De kast is opgebouwd uit panelen, een omhulsel en de kern. Alle componenten worden aan de kern bevestigd en omdat alle stukken behuizing daaromheen weggehaald kunnen worden, is inbouwen makkelijker.

Een ander struikelblok bij sff-pc's is warmte: in zo'n kleine kast is natuurlijk maar weinig ruimte voor luchtstromen, dus zij die krachtige of anderszins hete componenten willen gebruiken, kunnen nog wel eens te maken krijgen met thermal throttling in deze kleine kastjes. Daarvoor zijn de optionele performance-panelen, die simpelweg ventilatiegaten hebben zodat aan- en afvoer van lucht makkelijker is. De andere panelen hebben tempered glass.

Omdat het initiële doel van de campagne behaald is, gaat Thor Zone over op stretch goals. Daarvan zijn er ook al twee behaald: het meeleveren van wat gereedschappen en een paneel met gaas, voor het dak van de kast, voor ventilatiepotentie zonder dat stof erin kan neerdalen. Verdere stretch goals zijn voor meegeleverde koelpasta van Noctua en een Kickstarter-exclusive glazen zijpaneel.

Geïnteresseerden kunnen de Mjolnir krijgen voor minimaal 275 euro. Voor dat geld krijgen ze de S-uitvoering, waarbij men kan kiezen uit wit, zwart of grijs en glazen of performance-panelen. In mei 2020 moeten de eerste kasten geleverd worden. De campagne loopt nog bijna vier weken.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-11-2019 • 14:34

74 Linkedin

Submitter: Swelson

Reacties (74)

74
73
60
2
0
8
Wijzig sortering
Ik ben fan van ITX behuizingen, maar moet eerlijk zeggen dat ik deze best duur vind. Het zal ook wel een eerste batch zijn, maar dan nog zijn er genoeg alternatieven op de markt.

Overigens blijven M-ITX en DTX nog veel te duur. Ik zou kleinere formaten best meer toejuichen (zoals bij NUC/barebones), maar dan wel als het betaalbaar is.
Kleine oplage, gemaakt in Zweden, premium materialen (gefreesd aluminium). Kun je niet vergeljiken met een Coolermaster of Fractal Design die plastic en plaatstaal gebruiken en grote series produceren in Azië. En zoals gezegd, het transport, bij serieproductie wordt een container per keer verstuurd maar deze behuizingen gaan recht naar de klant.

De Geeek A50 die in dit artikel vermeld wordt, komt wel uit China en is veel goedkoper, dus het komt niet echt door het kleine formaat. Voor de moederborden is de meerprijs ook beperkt of onbestaande ten opzichte van ATX.

Niet dat ik het bedrag ook echt verantwoord vind voor deze behuizing. Ziet er wel mooi en kwalitatief uit, maar ik zie in de Kickstarter ook wat dingen die mijn wenkbrauwen doen fronsen, bv die tempered glass zijpanelen met ventilators er voor. En het aanraden om geen luchtkoeling te gebruiken voor CPU's met een TDP hoger dan 65W (terecht er past ook maar een beperkte heatsink), maar dan bij compatibiliteit met videokaarten niet vermelden dat je met een tempered glass zijpaneel hier toch beter een blower koeler hebt, ook al zijn die luider.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 30 november 2019 20:24]

Deze kast wordt niet in Zweden gemaakt, maar gewoon in china. De makers van de kast zijn de laatste tijd best actief in het promoten van de kast op het SFFPC subreddit. Daar is dan ook best veel info te vinden over het gekozen productieproces en hoe ze daartoe zijn gekomen. Ikzelf was eerst best geïnteresseerd in de kast, maar vond de bouwkwaliteit/afwerking toch wat ondermaats voor de prijs die je betaald.
Het nadeel van de nog kleinere formaten zoals de NUC is dat er niks meer te upgraden valt, behalve rm en storage. En ook dat het geen standaarden zijn. Er is zeker een markt voor (ik heb er zelf een) maar het is zeker niet dezelfde markt als M-ITX.
Dergelijke systemen zoals een NUC worden ook niet met die filosofie in de markt gezet... en worden doorgaans ook niet ingezet op plekken waar upgradability buiten wat storage en werkgeheugen een belangrijke factor is. Ze zijn ook vaak niet gemaakt voor workload dingen, meestal ingezet om continue lichte taken te doen... ik zie NUC's e.a. hele kleine formaten heel veel ingezet worden voor zaken zoals narrowcasting en streaming... en hier en daar ingezet op "flexplekken" in de brede zin van het begrip.
...Ze zijn ook vaak niet gemaakt voor workload dingen, meestal ingezet om continue lichte taken te doen...
Ben ik niet helemaal met je eens. Hoewel het klopt dat ze (heel) vaak worden toegepast voor de continue lichte taken zoals jij zegt, zijn er zeker toepassingen waar ze worden gebruikt voor een grote workload.

Zelf ben ik actief in de robotica. Wij gebruiken heel vaak NUC's in (kleine)autonome voetuigen, deze hebben over het algemeen een relatief hoge workload. De reden dat wij NUC's gebruiken is dat het de meest compacte vorm is om zoveel processorkracht beschikbaar te hebben off-the-shelf. Daarnaast zijn NUC's vaak zo ontworpen dat deze minder vermogen gebruiken en dat het koeloppervlakte maximaal is (binnen de kleine vorm).
Collega's van mij hebben hun eigen exchange server op een NUC draaien en dat werkt prima. Je kunt ook zonder problemen meerdere VM's erop draaien en per VM wel een toepassing bedenken zoals retropi, pihole, unifi controller, Plex server of zelfs nog een laag containers toevoegen en een docker swarm / kubernetes cluster draaien met daarop weer een toepassing.
Ik heb zelfs een NUC cluster gezien in een rack waar Splunk op draaide en als SIEM werd ingezet.

Ze zijn dus prima in te zetten voor high workload taken afhankelijk alsnog wel van de specs. Je moet ze dan wel efficiënt inzetten, net als hoe je anders een server inricht.
Je noemt niet echt high workload toepassingen... Dan denk ik toch echt meer aan rendering, encoding enz. Een vm die een lichte taak moet doen of een exchange server is niet bepaald intensief, vereisen geen hoge prestatie over een langere tijdsduur... Dat zijn systemen die vooral idle draaien met af en toe een piek.
Als je even snel googled dan zie je dat exchange 2016 al minstens 2 cores (liever 4) eist en 8 GB ram waar 16 wordt aangeraden. Het draaien van Splunk eist ook echt wel veel van de machine, deze staat namelijk constant machine data op te vragen aan alles wat eraan geconnecteerd is.
Vele VM's met lichte taken belasten tenslotte de machine net zo. Dit gebeurt ook gewoon op grote schaal op blades van Dell met daarop Esx

Enkel wat betreft de levensduur en redundantie versus server grade hardware doen de Nucjes echt onder. Echter, dat doet alle consumer gear die je in deze case stopt ook.

tl;dr NUC's kunnen wel high workload taken doen, maar een echte server zal het altijd beter doen. Ben het dus zeker wel met je eens dat je ze niet in echte bedrijf infrastructuren zal zien, behalve voor hele specifieke toepassingen of leuke projecten.

[Reactie gewijzigd door Dillex op 2 december 2019 04:23]

Bij ons op het werk hebben we vier NUC's met Core i3 processoren. Twee worden ingezet voor Powerpoint presentaties op TV. De andere twee worden als workstation gebruikt. Qua workstation moet je denken aan dingen als Word, Excel, RDP, beetje browsen en Youtube kijken. Gaat allemaal prima op die dingen.
Maar is dat dan een “workstation“ of is het eigenlijk niets meer dan een fat client? Want “workstations” zie ik meer als dell towers met quadro graphics voor CAD enzo.

Ik snap dat je er “work” mee doet, maar browsen, office ed vind ik niet onder de categorie “workstation” applications vallen.
Precies mijn punt. Totaal andere markt dan gamers of workstationgebruikers ("content creators") met weinig ruimte of een draagbaarheidswens.
Maar hoe groot is de doelgroep die graag wil kunnen upgraden? Voor veruit de meeste mensen zijn standaard systemen tegenwoordig prima genoeg en is de footprint belangrijker. Liever meer bureauruimte dan zo'n grote kast.
Kickstarter pakt 5% en de payment provider ook nog eens 3-5%. Reken ook nog even 15 euro voor internationale shipping en de eerste 40 euro zijn al weg.

Op zich wel een mooie kast! Hoop dat de kast na afronding van de campagne ook verkocht wordt. Ik heb meer spullen niet ontvangen via Kickstarter dan wel (campagnes failliet), dus probeer het een beetje te vermijden.
Dan heb je wel erg pech gehad of gewoon enorme long-shots gebackt. Kickstarter heeft het in 2015 laten onderzoeken en toen was de conclusie dat 91% van de projecten wel producten aflevert en 65% dat ook op tijd doen. Ik heb tot nu toe nog geen enkele gehad die niet heeft geleverd, hoewel eentje nu al meer dan een jaar overdue is. We zullen het zien.

Maar even on-topic: ik vind €300+ voor een behuizing wel echt overdreven. Dat is volgens mij op geen manier te rechtvaardigen. Het designen van zo'n case is misschien iets lastiger dan voor een ATX case maar uiteindelijk is het designen voor gemak in een Full ATX niet echt makkelijker en tussen de geringere materiaalkosten en de veel kleinere hoeveelheid elementen die je hoeft te ontwerpen moeten deze dingen gewoon goedkoper zijn dan high-end ATX cases. En deze case is verre van ingewikkeld of briljant.
Afhankelijk van wat je er mee gaat doen natuurlijk. Maar een dedicated gaming machine wordt hem niet in de m-itx. Aangezien de GPU Groot zijn.
Dat hoeft niet, destijds waren de Fury Nano kaarten heel schattig klein (als in: <20 cm) dus prima in een ITX-build te bouwen. Het nadeel is wel dat ze zo hoog zijn, maar dan moet je em plat leggen, a la de Dan A4.

Alsnog denk ik dat als een fabrikant echt wil er veel mogelijk is rond de 10 liter, maar dan moeten ze kiezen, een goed koelblok OP je CPU, of een aparte case voor waterkoelers. Meestal proberen ze alsnog alles in 1 te doen, en dat wordt em dan net niet.
Mini STX is misschien iets. Zit tussen NUC (5x5) en ITX in. Helaas niet erg gangbaar.
Dat duur zijn valt wel mee. Heeft puur te maken met hippe marketing.
Ik ken genoeg (OEM) leveranciers en bedrijven in bv Polen,Tsjechië en Italië waar je voor niet veel zelf een custom case kan bestellen.
Voor meerdere stuks daalt de prijs aanzienlijk uiteraard.
DTX is dood, en het nadeel van NUC's zijn de kosten van de bordjes vs de performance. Het ideaalste voor kleine systemen is tegenwoordig Thin-mITX, waar de bordjes extreem plat zijn, en waarbij ook de DC-voeding al op het bord zit zodat je alleen nog maar een willekeurige 19V laptopvoeding erin hoeft te prikken. Die dingen krijg je kwijt in 3-liter behuizingen (zeg maar formaatje iets-hogere-Mac Mini), ipv dit soort nog altijd flinke 10-liter kasten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 december 2019 00:30]

Ikzelf heb al jaren geen PC meer, simpelweg vanwege de hoge prijs. Maar daarvoor was het voor mij enkel nog ITX behuizingen. Mooi om te zien, makkelijk in je interieur weg te werken. Ideaal. Alleen inderdaad is deze prijs echt te hoog! Ongeacht of het dat geld waard is - het is gewoon een smak geld. En dan heb je alleen nog maar een kast!
Schitterend dit soort premium SSF behuizingen. Grote nadeel voor mijzelf is vooral de verkrijgbaarheid . Zo zijn bv de concurrenten als de Dan A4 sfx of de nCase m1 echt belachelijk slecht verkrijgbaar.
Snap dat dit komt door de beperkte oplages en batches maar ik 'jaag' al een paar maanden op zoiets maar het duur maanden voor er weer überhaupt een batch is :(
Beschikbaarheid is inderdaad een dingetje maar als het goed is komt er mid december weer een nCase M1 beschikbaar. Ik heb me in ieder geval op de mailinglist laten zetten want ik ben niet tevreden met mijn huidige SFF Osmi case.

Die Mjolinr lijkt me ook wel vet maar 275 wordt wel heel erg gortig.
Die Mjolinr lijkt me ook wel vet maar 275 wordt wel heel erg gortig.
Als het verder een hele degelijke en goede kast is, dan is de kans groot dat je deze 10-20 jaar blijft gebruiken (met elke keer een nieuwe build er in natuurlijk)...
20 jaar is technish vast haalbaar. Maar ben benieuwd wie er in een modern systeem nog een kast uit 1999 gebruikt.
Het issue is dat veel kasten uit 1999 behoorlijk bagger zijn!

Maar ik heb hier nog twee Coolermaster Stacker cases van het begin van deze eeuw... ;-) Deze gebruik ik voornamelijk voor server (test) builds waar ik redelijk wat elleboog ruimte nodig heb en niet zit te wachten op een hoop herrie uit een 'pizzadoos'. Heerlijke kasten nog!
Klopt. Maar zou dit niet weer bagger zijn, over 20 jaar? Vast niet zo erg. Maar toch.
Niet bagger, maar de technologie die je er in wilt stoppen is er dan waarschijnlijk helemaal niet meer. Moet je je kast weer gaan customizen om hardware uit 2039 er in te kunnen schroeven.
Ik ben aardig op weg, hier een Lian Li PC-65 uit 2004. Tijdloos design, alleen moderne videokaarten geven wat problemen.
Hmm ik denk dat je over 10-20 jaar wel weer wat anders wilt. Helemaal stofdicht, fanless, nog kleiner, ander design, etc. Of misschien verkleurd een dure behuizing ook gewoon... Eigenlijk hoeft een behuizing voor mij niet ultrasterk te zijn, m'n pc blijft gewoon staan.

Goed, hierbij moet ik zeggen dat ik niet in de markt ben voor een kleine behuizing, heb liever iets groots waar alles in pastm En anders zou ik een raspberry pi gebruiken.
Ik denk dat je over 20 jaar helemaal geen PC meer op je bureau hebt staan. Slechts een user interface, in wat voor vorm dan ook.
Tsja, maar wat moet er anno 2019 nog in een PC behuizing? Een SSD in M.2-vorm is minuscuul, je GPU is meegebakken naast je CPU, en je voeding is 19V extern. OK, als je nog games speelt dan moet je inderdaad zo'n 400W slurpend monster erin duwen met bijbehorende koeling, maar voor de rest kan je gewoon met een zeer compact systeem af.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 december 2019 00:35]

Dat heeft te maken met gebruikelijke maten. Full height insteekkaarten zijn makkelijker te vinden dan half height, voor opslag wil ik er nog een gewone hardeschijf bij en voor het gemak wil ik er toch nog een dvd-speler bij, moederborden met aansluiting voor een ATX-voeding zijn makkelijker te vinden dan met 19v aansluiting, ga zo maar door.

Hier moet ik nog aan toevoegen dat ik tijdelijk (nouja dat hoop ik dan) vrijwel blut ben. Het is wel makkelijk dat je wat zooi op de kop kunt tikken, kunt krijgen of kunt gebruiken uit je vorige pc. Ik heb onlangs tweedehands een hele i5 pc quadcore pc gekocht voor minder dan de helft van wat alleen een processor nieuw kost...
Dat is zeker waar als ik het bij itx ga houden maar ik weet niet of dat het geval gaat zijn. Het is wel een mooie case iig.
Gelukkig mijn ncase m1 v6 al lang binnen, gezien ik al 3 maanden het forum in de gaten hield tot de nieuwe release haha.
Kijk even naar de Kolink Rocket :)
Deze wou ik ook aanhalen. Is tot nu toe mijn droom case als ik voor een mini build ga. Leuk dat er meer alternatieven komen. Ik juig dit enorm toe.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 30 november 2019 15:21]

Of de Nouvolo Steck, als je tevens wat geld in der broekzak wilt houden (nog steeds niet gratis maar goed beter te betalen en erg mooi kastje)
Dat is wel een schaamteloze rip-off van de DAN A4 zeg, wow.
Net alsof dat nieuw is in deze wereld haha!!

Daarnaast vind ik de prijzen die ze vragen voor die kastjes echt belachelijk hoog!! Maar dat is weer een ander topic natuurlijk :)
Ik ken het, ik zat een hele tijd op streacom DB6 te azen maar die is nooit in productie gegaan.
Zal waarschijnlijk ook wel een godsvermogen hebben moeten kosten.
Heb sinds een jaar de Dan A4. Hield hem al een tijd in de gaten en toen ik bedacht dat het tijd werd voor een nieuwe kast, was ik toevallig net 3 weken voor de deadline van een nieuwe batch. Zeven weken later binnen. Ik meen dan hij 2 batches per jaar doet maar case-king.de zou ze daarnaast ook regelmatig uit voorraad verkopen.

Heerlijk zo'n kleine case waar alles in past. Deze ziet er wel wat beter uit dan mijn Dan case, maar de Dan is slechts 7,2 liter en kan dezelfde hardware aan.
Louque Ghost Mk II is ook geweldig.
Dat zijn ze zeker maar zo slecht verkrijgbaar! Zou er graag één te pakken willen krijgen :D
Snap niet waarom je een min 1 krijgt, maar dit was ook mijn eerste gedachten ja. Als ik hem zou willen bel ik rustig een maatje op in Zweden en wanneer die in NL is neemt die wel mee.
'Only those who are worthy can handle the Mjolnir' Als je waardig bent, kan je de behuizing tot je bezit krijgen :+
Waardig in de portemonnee gezien de adviesprijs :-)
Zeker.
Geïnteresseerden kunnen de Mjolnir krijgen voor minimaal 275 euro
Daar kan je drie Node 202's voor kopen en dan nog hou je wat over. De Node 202 krijg je een stuk eerder dan mei 2020, en betreft geen crowdfunding.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 november 2019 16:17]

Inc. verzenden, kan je er vier voor kopen. Maar er zit wel een heel groot verschil in bouw(kwaliteit) en formfactor. Don't get me wrong, ik ben een grote fan van de Fractal cases (specifiek de Defines), maar het is zeer zeker niet hetzelfde.
En voor de prijs van een Rolls-Royce kan je meerdere Dacia's kopen.

Blijkbaar zijn er genoeg mensen geïnteresseerd. En als genoeg mensen grote bedragen willen bedragen voor iets, dan heeft het recht van bestaan. Er zal altijd wel iets goedkoper zijn
Wel, deze jongen is niet worthy.
Geef mij maar een big black tower met een zee van ruimte :)

Sowieso zijn producten met dit soort patserige marketing 'af' bij mij.
Zo zal ik ook nooit een HP Envy kopen.

Merkkleding heb ik ook nooit een moer van begrepen.
Volledig mee eens. Ik heb ook nog nooit een keer een moer gegeven om merkkleding en zal dat ook nooit doen ook. Wat boeit het. Deze jongen is ook niet worthy idd. Het ziet er leuk uit voor mensen die een heel kleine behuizing willen maar minimaal €275 en pas in mei 2020...? Mijn Fractal R4 voldoet nog steeds prima.
Die GPU temperaturen in de gelinkte video zijn behoorlijk goed, vind ik. Zal wel door de waterkoeling komen, met alleen luchtkoeling krijg je dit waarschijnlijk niet voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door choogen op 30 november 2019 20:33]

De GPU wordt toch niet vloeistof gekoeld ? alleen de CPU voor zover ik kon zien.
Ja, dat klopt, maar ook de GPU profiteert natuurlijk van de warmte die door de AiO wordt afgevoerd. Minder kans op thermal throttling bijv.
In de vorm van een hamer? Mijn eerste gedachte bij de naam 🤔
In de vorm van een hamer? Mijn eerste gedachte bij de naam 🤔
De steel kan je er vast nog op schroeven.
Ik verwacht wel de traditionele Halo soundtrack dan te horen op het moment dat je je PC aanzet :P

https://www.youtube.com/watch?v=sCxv2daOwjQ
> "de traditionele"
> halo 2 mjolnir remix

Uhhh? :>
Misschien hadden ze kunnen samenwerken met Loki, err... ik bedoel Louqe? Ook Zweeds. Maken de kleine Ghost

http://louqe.com/

[EDIT] Ah, in het filmpje vergelijken ze de Mjolnir met de Ghost van Louqe.

[Reactie gewijzigd door TNJ op 30 november 2019 15:43]

stretch goal, koelpasta 8)7 Ik zou wel betere stretchgoals hebben kunnen verzinnen: denk eens aan een intergrated psu met minimaal 80+ gold cert. of een AiO koeler? of Nog nog beter een ingebouwd custom water setje waar alles al inzit behalve het cpu en het gpu blok zodat je die zelf kunt kiezen
Alles verpulveraar zou een mogelijke Nederlandse vertaling zijn...

Thors hamer is gekrompen in de laatste 900 jaar :Y)
Is idd een erg mooie behuizing, maar erg duur zonder én met rgb verlichting.
Mooie is dat de kern gedraaid kan worden, zodat of je mobo of videokaart aan bijv de linkerkant te zien zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee