MacBook Pro 16" heeft sensor die registreert hoever het scherm openstaat

De MacBook Pro 16" beschikt over een sensor die nauwkeurig registreert hoeveel graden het scherm is opengeklapt. De lid angle sensor is vermoedelijk bedoeld voor onderhoudsdoeleinden, maar zou ook gebruikt kunnen worden in combinatie met software.

De sensor verscheen voor het eerst in een intern document dat gericht was aan Apple Authorized Service Providers. Geïntrigeerd door de beschreven sensor vroeg MacRumors het team van iFixit om het nieuwe onderdeel nader te onderzoeken.

Tijdens een grondigere teardown trof iFixit ter hoogte van het linkerbeeldschermscharnier een flexibel kabeltje aan, waaraan een kleine sensor is bevestigd. In het scharnier zit een magneetje, waarop een pijl staat die de uitlijning en de polariteit aangeeft. De sensor meet via de magneet nauwkeurig de stand van het scharnier.

Vorige MacBook-modellen beschikten al over een hall effect-sensor om vast te stellen wanneer de notebook is dichtgeklapt. De nieuwe lid angle sensor van de MacBook Pro 16" lijkt echter een stuk geavanceerder. Volgens iFixit is het onderdeel hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor onderhoudsdoeleinden; bij een eventuele reparatie van het scherm of de flexkabel naar de display zou Apple exact kunnen achterhalen hoe vaak de MacBook Pro geopend en gesloten werd, en in welke posities het scherm allemaal heeft gestaan.

IFixit sluit evenmin uit dat de lid angle sensor een voorbode is van een nieuwe, nog onaangekondigde functie van een volgende macOS-versie, al gaat het daarbij louter om speculatie. MacRumors ontdekte in het document aan de Authorized Service Providers wel nog dat reparateurs de opdracht krijgen om de lid angle sensor na een reparatie opnieuw te kalibreren.

Foto's: iFixit

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

20-11-2019 • 11:24

138 Linkedin

Submitter: Dancing_Animal

Reacties (138)

138
116
62
3
0
36
Wijzig sortering
Creative ideeën voor de scherm-hoek sensor:
- piepen en kraken bij het openen en sluiten, alsof de scharnier gesmeerd moet worden, of 'au' roepen als er nog 'gesafed' moet worden.
- afhankelijk van de snelheid van openen bepaalde apps openen of juist op de achtergrond zetten.
- afhankelijk van de snelheid van sluiten de screen lock en zo activeren of juist vertragen
- scherm verlichting afhankelijk van de hoek (in elke cretive variant)
- Met speakers vanuit de toetsen omhoog of vanuit het scherm naar beneden kan er creatief met geluid worden omgegaan door de ruimte tussen scherm en toetsenboord als klankkast te gebruiken.

Zomaar wat ideeën. Nu nog een laptop met een motor die het scherm open of dicht doet, dan kan ook dat worden geautomatiseerd.
Ik was benieuwd naar ideeën, ik waardeer je inzet hiervoor (!) maar denk dat dit echt slechte gebruikerservaringen zou opleveren. Bij piepen of kraken denken mensen aan een defect, hoe duidelijk je het ook in beeld zou zetten. Bij afhankelijkheid van snelheid heb je dat mensen dat moeilijk kunnen gebruiken, omdat je te wisselvallig erin bent of omdat je niet zo sterk bent in je handen o.i.d. De klankkast is wel cool, maar denk te onbetrouwbaar om echt kwaliteit te leveren.
Beetje olijfolie bij de scharnieren doen en je laptop opent weer soepeltjes haha
In de comments op The Verge werd het volgende aangedragen:
There are wild audio differences at different distances and angles. Given HomePod’s advertised spatial audio auto-tuning ability, I’m guessing the angle of the screen tells the software at what angle your head probably is, and that data is use that as an input for tuning audio spatially.
Dus het scherm kan gebruikt worden om audio richting de gebruiker te sturen en de hoek is dan heel belangrijk als je een goede belevenis wil creëren voor de gebruiker.
Ik vind dat erg logisch klinken in ieder geval.
Volgens mij heeft die allemaal te maken met de bluetooth-wifi matrix antenne die in het scherm verwerkt is zodat de software weet wat de positie is van de antenne. Het is al geweten dat de antenne minder goed werkt in 'clamshell mode' dus met dichtgeklapt scherm.

Ook bij routers heeft de stand van de antenne een effect op de range in een bepaalde richting. Het is mogelijk dat Apple dankzij de sensor zijn antenne-beam softwarematig zo kan positioneren dat de wifi-range op de lange afstand toeneemt. Met wifi 6 kan het zijn dat er nog meer kansen komen om meerderen banden tegelijk in te schakelen (MIMO) (Wifi 6 of 801.11ax kan 2.4ghz en 5ghz combineren tot 12 channels.) en te optimaliseren.

Maat er zijn nog veel nieuwe technologieën: (Sommige wifi6) Wi-Fi Direct, Wi-Fi Miracast, Wi-Fi Agile Multiband, Wi-Fi Optimized Connectivity, Wi-Fi Location, Passpoint, Wi-Fi Aware, and Wi-Fi TimeSync

Een artikel over digital beamforming in wifi.

Apple heeft altijd wel sterk ingezet op wifi speeds. De 15" macbook pro verdubbeld bijna de wifi snelheden in vergelijking met pakweg een Dell xps. (bron) 949 MBit/s download vs 525 MBit/s voor de xps. Ook de Dell xps 13" met de wifi 6 chip is nog niet sneller. (Al er zouden er driver optimalisaties aankomen voor routers/laptops.)

Wie weet ;-) maar mijn gok is - wifi -

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 20 november 2019 14:16]

In eerdere iteraties macbook zat de speaker ook meer aan de bovenkant. Ik weet niet of ze nu ook de ruimte tussen het scherm en de behuizing benutten, maar ik kan me zo voorstellen dat ze met de scherm hoek de reflecties van dat geluid beter kunnen uitrekenen en daarmee het indirect geluid beter kunnen maken. Opzich wel gaaf omdat je dialogen dan virtueel uit het scherm kan laten komen.
De aanwezigheid van een sensor betekent nog niet automatisch dat dit opgeslagen wordt. Is er een autonome opslag voor dit soort sensorwaardes of hinten ze er meer op dat Mac OS dit zal uitlezen en opslaan? En wat dan als je Mac OS opnieuw installeert?

Ik overweeg sterk om de nieuwe 16'' Macbook aan te schaffen, maar zal er dan Linux op installeren (I know, heiligschennis, IDC). Zou ik hier dan ook mee te maken krijgen? En ook interessant natuurlijk of ik dan op Linux ook toegang tot de sensorwaardes zou kunnen krijgen. Er zal vast wel iemand een driver in elkaar gaan zetten.
Waarom zou je een Macbook kopen als je toch Linux gaat gebruiken? Lijkt mij dat je beter af bent met een ThinkPad of iets dergelijks? Meer IO, mogelijkheden voor upgrades, normaal toetsenbord e.d. Ik vind het geen heiligschennis of iets, gewoon benieuwd waarom je linux op een macbook zou draaien.
Ik vind het mooie apparaten, degelijk, goede schermresolutie en batterij.

ThinkPads vind ik oerlelijk. Ik twijfel tussen een Dell XPS 15'' of een MacBook 16''. MacBook overwoog ik bij de vorige generatie niet vanwege in ieder geval het toetsenbord met de butterfly-switches en het gebrek aan een escape-toets maar dat hebben ze bij deze release helemaal goedgemaakt. Daarnaast is de upgrade naar 16'' zeer welkom.

Ik heb in 2009 ook een MBP aangeschaft en van Linux voorzien. Die doet het nog steeds. Natuurlijk de nodige gebruikssporen maar na alles wat ermee gebeurd is (waaronder een chocolademelk-bad) vind ik het getuigen van kwaliteit dat het nog steeds werkt. Die ervaring heb in absoluut niet met andere merken. Ik werk nu met een Lenvo IdeaPad en het is best een prima ding maar het voelt allemaal gewoon wat minder degelijk aan. Naast meerdere rare problemen waar ik daadwerkelijk de laptop open moest schroeven, de accu en backup-batterij los moest koppelen en weer aansluiten voordat hij weer op wilde starten.
Ik vind die ThinkPads juist weer mooi. Smaak is natuurlijk persoonlijk. Ik raad mensen wel altijd af om goedkopere lijnen als IdeaPad te kopen. Dan liever voor het budget een jonge 2de hands zakelijk model met eventueel een verse accu.
Zover ik weet is de bootloader locked dus ik vraag me af hoe je linux wil Installeren met een t2 chip macbook.
Voor zover ik weet kan je secure boot gewoon uitschakelen: https://www.omgubuntu.co....e-t2-chip-cant-boot-linux

Vanzelfsprekend ga ik dat eerst verifiëren voordat ik tot aanschaf overga.
Ah oke dan zijn ze al weer wat verder dan eerst! Wat ik me ook nog kan herinneren is dat de internal ssd op hidden gaat. maar mogelijk is het te doen met een portable ssd. handig is anders laat ik het zo zeggen :)

Gelukkig kom ik uit de voeten met macos en bootcamp. Alleen zou het fijn zijn als bij bootcamp er ook geswitcht zou kunnen worden tussen discrete gpu en intel. Ik weet niet of dit ook voor de 16 inch het geval zal zijn maar dat zou beteken dat je vast zit aan de amd gpu wanneer je in linux zit. Niet erg als je een oplader er aan hebt hangen maar je accu vind het wat minder leuk. (heb zelf een 2018 15 inch).
Ik ben geen expert op het gebied van Macbooks, maar ik zou ook even controlleren of de hardware gelijkwaardig presteerd onder Linux en macOS. Ik ga er vanuit dat jij (gezien je Linux gebruikt) het niet erg vindt om zelf aan de slag te gaan, maar ik meen dat bij de vorige generatie er enkele thermal patches waren uitgebracht die de performance enorm hielpen welke enkel op MacOS beschikbaar waren. Dit was in ieder geval een "dingetje" met de MBP2018 line-up.
In dat geval zou de XPS een betere keus zijn toch? Een beter toetsenbord, betere aansluitingen, betere GPU, grotere accu, etc. En dat voor een veel lagere prijs.

Van de buitenkant lijken ze ook nog eens redelijk op elkaar en persoonlijk vind ik dat 'plastic'-achtige spul aan de binnenkant van de XPS prettiger aanvoelen dan het metaal van de MBP.

De MacBooks hebben al lang niet meer de kwaliteit die ze 10 jaar geleden hadden. Ik heb me daar twee jaar geleden ook flink in vergist. Ik heb destijds zowel een XPS 15 als een MBP 15 aangeschaft en vandaag de dag zijn de verschillen enorm. Ondanks de dubbele (!) aanschafprijs is de kwaliteit van de MBP aanzienlijk lager en kan zelfs de hardware niet meekomen met de XPS.

Ik heb van 2011 tot 2017 ook zowel een MBP (13 inch) als een XPS (17 inch) gebruikt en daar waren de ervaringen totaal anders. Hoewel de XPS sneller was (hij was dan ook extreem dik en zwaar), was de kwaliteit en gebruikservaring bij de MBP beter.

Edit: nieuwe MBP heeft een lekker grote accu

[Reactie gewijzigd door roelst1 op 20 november 2019 14:58]

Beter toetsenbord? Waarom dat dan? De trigger is juist de terugkeer naar het scissor-mechanisme bij de nieuwe Macbooks. Aansluitingen: beide ontberen de voor mij essentiele displayport- en UTP-connectors, dus ik moet sowieso voor beide met adapters in de weer. GPU is van de XPS beter inderdaad. Dat komt de accuduur weer niet ten goede natuurlijk.

Plastic hou ik in ieder geval helemaal niet van, maar dat is persoonlijk.

Wat prijs betreft: de XPS die ik overweeg vs de MBP is niet de helft van het geld. De XPS zit dan rond de 2900, de MBP 16 komt dan met vergelijkbare specs op 3900 uit. Als zakelijke laptop scheelt me dat dus €400 in aanschaf, dat is zeker niet onoverkomelijk.
Een IdeaPad is ook niet te vergelijken met een MBP. IdeaPad is voor non-zakelijk gebruik.

Wat je nodig hebt is een X1 Extreme. Bestaat ook in 15.6 inch flavour.

Zit ook nog eens een nvidia GTX 1650 videokaart in.
Tja, alleen zijn dat naar mijn mening zo'n beetje de meest afzichtelijke laptops die je kunt hebben. Dus nee, bedankt. De XPS heeft ook een GTX 1650 en ziet er wel mooi uit.
Het is een beetje een sleeper car ja. Ik heb 8 jaar op klassieke thinkpads getypt, dus kan de look nu wel appreciëren.
Batterij duur is natuurlijk ook een gevolg van macos die zo goed aansluit op hun eigen hardware om op die manier zo zuinig mogelijk te kunnen zijn op die accu.
Als je toch een macbook koopt maak dan ook lekker gebruik van die mooie macos (je betaald nl voor beide). Is op unix gebaseerd en alles oogt veel mooier, van her renderen van fonts tot allerlei applicaties. Ik heb een jaar of 3 tot 5 ubuntu gebruikt. Maar wat een verademing om macbook+OSX te mogen gebruiken. Ben trouwens nog steeds een liefhebber van linux maar gebruik het alleen nog voor server doeleinden.
Ieder zijn ding ;) Ik kom nooit in de Starbucks. Ik wil een betrouwbare laptop die er ook nog mooi uitziet. De vorige generatie MBP voldeed qua specs niet aan mijn eisen, gecombineerd met het slechte toetsenbord. De nieuwe is een stuk beter, en met oog op betere koeling mogelijk qua performance ook een beter alternatief dan de XPS.

En het prijsverschil met de XPS is klein, zeker als zakelijke laptop. Dus waarom niet?
Ik wil een betrouwbare laptop die er ook nog mooi uitziet.
En dan kom je bij een MacBook uit met het trackrecord van Apple de afgelopen jaren? :P
Dat deze 16" beter is dan de XPS kan ik ook nog in mee gaan, maar die betrouwbaarheid dat beoordelen we wel even over 6 maanden of zo. ;)
Een vergelijking met je 2009 model gaat hier niet echt op denk ik. Ze zijn de afgelopen 10 jaar eerder achteruit, dan vooruit gegaan. Al lijken de eerste reviews wel aan te geven dat het tij nu gaat keren met het 16" model. Dat lijkt weer echt een goede laptop te worden. We gaan het zien. :)
True. Ik ben er ook nog niet uit. Maar de specs en geluiden zijn aangenaam verrassend en ik vind de 16'' MacBook in vergelijking met vorige modellen weer een stuk gunstiger geprijsd. Dus mogelijk neem ik de gok - met het "nieuwe" "oude" toetsenbord durf ik het wel aan. Zeker omdat hopelijk de 16'' de iets meer ruimte / speling geeft om wat minder concessies te doen om ruimte te besparen - daar is Apple wat mij betreft een beetje te ver in doorgeschoten de laatste jaren.
Los van het keyboard waren de 2016-2019 MacBook Pro’s bijzonder betrouwbaar. Bovendien hadden de 2011’s ondanks dat het geen Nvidia’s waren toch GPU problemen en coating problemen met het scherm. Dus zo simpel ligt het niet.
Ik zou kunnen denken dat je gewend kan zijn aan de indeling van een mac toetsenbord? Zo ben ik bijvoorbeeld behoorlijk gewend geraakt aan de trackpoint van ThinkPads e.d.
Hoe werkt de touchbar in linux?
Nog geen ervaring mee. Op basis wat ik zag met MacBooks die Windows draaien via bootcamp geeft die gewoon F1-F12 weer. Prima voor mij, ik heb geen belang bij de touchbar, wel bij de F-toetsen.
Op Windows werkt het omdat de drivers beschikbaar zijn. Voor Linux is er, zover ik iets kan vinden, nog niets gemaakt dat het laat werken.
De touch bar zou moeten werken met deze driver: https://github.com/roadrunner2/macbook12-spi-driver
In ieder geval voor de 2016 en 2017 modellen.

Wat verontrustender is is dat de wifi-driver veel hacking nodig lijkt te hebben om te werken omdat Broadcom geen nieuwe firmware wil laten certificeren.
Als ik jou was zou ik je heel goed inlezen. Linux installeren op een MacBook van na 2016 is al bijna niet te doen, voor modellen na 2018 is het praktische onmogelijk. Ga er dus vanuit dat het niet zal werken.

Hier staat veel info: https://github.com/Dunedan/mbp-2016-linux
Ja, die had ik gevonden. Ik heb mij duidelijk verkeken op hoeveel moeite Apple erin gestopt heeft om alternatieve OS'en te weren. Lijkt me geen goed idee om dat te gaan proberen - fatsoenlijk werktijd op de accu en werkende wifi zijn toch wel fijn om te hebben.
Ik heb een MacBook Pro met OSX, én een XPS 15 met Linux. Wat degelijkheid doen ze wat mij betreft niet voor elkaar onder. Linux op een XPS is niet leuk voor de accu en het fan geluid. Hoewel ik nu ik de Nvidia gpu niet meer gebruik, maar heb overgeschakeld naar de Intel gpu een veel fijnere ervaring heb.

Overigens is ook een mbp als je hem echt gaat belasten ook echt wel makkelijk warm te stoken. Dan gaat ie ook flink verbruiken, en echt goed ventileren.

Als je geen OSX gaat gebruiken zou ik de extra premie die je betaalt voor een Mac gewoon in mijn zak houden en voor de XPS 15 gaan.
Je zou ook Linux kunnen draaien in een virtual machine onder MacOS. Full-screen view en je kunt het nauwelijks van echt onderscheiden. Zo werk ik ook in Windows. Maar ik doe geen processor- of graka-intensief werk. Maar het is misschien een optie die je zou kunnen onderzoeken.
Deze laptop heeft werkelijk zoveel coole en nieuwe dingen dat ik niet begrijp dat hier niet een heel event voor is gehouden, of op zijn minst dat deze toegevoegd was aan een oktober event. Normaal gezien staat apple ook flink op te scheppen over 25% betere speakers, en 10% sneller, deze laptop heeft als je alle inkomende reviews moet geloven een bluetooth speaker kwaliteit ingebouwd, studio microfoon, betere koeling, veel meer power en nog tal van kleine dingetjes
Vooral de koeling is impressive, uit benchmarks blijkt dat het veel langer duurt voordat er gethrottled wordt t.o.v. vergelijkbare notebooks. Ook de 5300M GPU die er standaard inzit doet het erg goed (vaak sneller dan het vorige 'topmodel' Vega 20) en dat allemaal voor dezelfde prijs als de vorige 15". Velen dachten dat de 16" richting de 3000 dollar zou gaan, maar voor 2399 dollar is dit denk ik een van de best geprijsde Macs in jaren.

[Reactie gewijzigd door pBook op 20 november 2019 11:43]

Ik zie een 16" niet voor onder de €2699,- ($2,987.05)
Een niet echt te verwaarlozen verschil met de $2399,- (€2,167.65)
@pBook had het over de dollarprijs, dus de europrijs is niet relevant (hier).
+ de BTW/TAX er nog boven op ;)
Je vergeet (zoals altijd gebeurt) de BTW.
Edit: nvm.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 20 november 2019 12:21]

Euro is altijd incl 21% BTW (€2.230 excl btw)
Dollar is meestal excl 8-12% BTW ($2.640 incl 10% btw)
enkel al VAT zou de dollarprijs in de EU naar 2399 + 503.79 brengen., wat dan overeenkomt met pakweg 2600 euro. en da's zonder importheffingen en (over het algemeen) hogere arbeidskosten (je verkopers moeten ook betaald worden) in de EU.
Dit is inderdaad een verrassende MacBook Pro. De verwachting was dat het een premium laptop zou worden boven de 15" en met dito premium prijs. Maar dat het apparaat de huidige 15" vervangt voor dezelfde prijs maar wel met een groter scherm, grotere ssd, betere koeling en een veel betere gpu had niemand verwacht. En, niet te vergeten: een echte Esc-toets. Jammer dat het apparaat (nog?) geen wifi-6 ondersteunt. Ik overweeg mijn 2015 MBP wel in te wisselen voor deze.
Dit is geen "cool ding", je hebt er als gebruiker helemaal niets aan en het is gewoon een tool voor apple om informatie te vergaren over het gebruik van de laptop. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat als ze zien dat de laptop gemiddeld xxx keer wordt geopend binnen de garantietermijn dan weten ze dat ze in de volgende versie misschien een goedkopere en minder betrouwbare scharnier kunnen plaatsen.
Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat als ze zien dat de laptop gemiddeld xxx keer wordt geopend
Dat kan bij elke Macbook al. Daar heb je deze sensor niet voor nodig.
Mogelijk heeft het iets te maken met koeling? Ik weet niet precies hoe de luchtstromen lopen die de laptop verlaten, normaliter via de achterkant rond het scharnierende deel van het scherm, maar kan het zijn dat de koeling zich aanpast aan de stand van het scherm om die reden?
Ik lees ook reacties over het aanpassen van het geluid. Er zijn genoeg mogelijkheden.
Hmm ja dat klinkt ook wel aannemelijk inderdaad. Weerkaatsing van de speakers of zoals men suggereert de hoek van je scherm bepaalt de hoek van je hoofd..
Ik denk vooral het laatste, aangezien de speakers dacht ik aan weerskanten van het toetsenbord zitten.
Prachtige machine :) Het enige dat ik specifiek mis is een betere webcam. Als je als Apple zoveel investeert in nieuwe features waarom nog steeds zo'n brakke 720p webcam?
Maak je foto's of hele speelfilms met die camera? Dacht het niet! Die camera gebruik je voor videochatten. Skype, Facetime, dat is het doel. Goed ruisarm beeld bij weinig licht is vele malen belangrijker dan HD, FHD, QHD of UHD. 720p is helemaal niks tegenwoordig, het verbaast me eerlijk gezegd dat ze die modules nog maken, maar het gebeurt, en er zal dus wel een reden voor zijn (kosten, kwaliteit, ...). Eerlijk gezegd kan het mij niet boeien! Het is maar een webcam, niet de primaire camera van een smart phone.
Voor een Pro machine van boven de 2500 euro verwacht ik wel een webcam waarmee je bijvoorbeeld een fatsoenlijke blog kunt opnemen. Dat is nu echt niet het geval. Zie:

https://youtu.be/ZuYN6lL4XHI?t=409

Dit kan toch echt voor een Pro machine in 2019 niet meer. De camera is gewoon te lage resolutie, te weinig lichtsterkte, te veel noise en artefacts. Ook voor een skype is dit gewoon bedroevend. Voor een bedrijf die echt goede camera sensoren toepast in de iPhone is dit gewoon wel echt beschamend.

Het hoeft echt geen studio camera te zijn, maar Full HD, low noise en goede beeldverwerking zijn toch wel noodzakelijk.
Had Apple minimaal een 1080p60 camera in de MacBook Pro moeten stoppen? Jazeker, want volgens mij kost dat geen drol meer.
Boeit het mij iets wat voor webcam er in mijn laptop zit? Neen, he-le-maal niks!
Gelukkig weet jij het beter.....
Qua dikte past een iPhone camera niet in het beeldscherm, tenzij men een 'camera bump' in het scherm wil integreren.
hieronder wordt ook al vermeld: de iPad Pro heeft een 1080p 60hz camera. De iPhone 11Pro heeft een front camera die 4k kan opnemen op 60hz of zelfs slomo's met 120fps.

Als ik deze video bekijk is die camera echt niet exorbitant groter of dieper dan de webcam in een Macbook Pro.
https://www.youtube.com/watch?v=46uVhRFDaoc

Hardwarematig is er dus echt geen enkele beperking.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 20 november 2019 16:12]

Ik zit dicht bij het vuur. Maakt toch wel een verschil tussen MacBook en iPhone.

[Reactie gewijzigd door Idunno_WhyNoT op 21 november 2019 08:11]

Haha dat moet dan zeker goed komen. Ik snap dat je niet al te veel mag toelichten, maar bij de teardowns van zowel de iPhone/iPad camera als de MacBook Pro (15 inch dan wel) lijkt mij de dikte toch vergelijkbaar? Is dit echt zo krap? Zal geen 3mm schelen?
Discussies over 50 micrometer meer of minder afmeting zijn niet ongewoon. Is echt veel krapper (letterlijk) dan veel mensen beseffen.
Wow! En dat gaat dan over de hele camera behuizing of alleen de lenzen? Lenzen kan ik me voorstellen, maar ik wist niet dat het CNC frezen van aluminium, plastic en assemblage al zo nauwkeurig kan.

In ieder geval thanks voor de toelichting, I stand corrected!
Gaat eigenlijk over beiden. Vaak zijn er volumeconflicten tussen lenzen en metalen behuizing, bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is dat van ontwikkelfase tot ontwikkelfase functionaliteit van locatie of vorm moet veranderen, bijvoorbeeld om nieuwe functionaliteit toe te voegen, of bestendigheid tegen vallen/schokken te verbeteren. Dan gaan er een hele hoop volumes van functies op de schop.

Ik heb nog even zitten napluizen. Van een recente generatie MacBook camera's is de dikte van de lens minder dan 2mm, terwijl een iPhone lens van gelijk jaar meer dan 5mm dik is. Dus maakt stiekem toch wel wat verschil.
En als dat er in had gezeten dan was er weer iets anders geweest waardoor het volgens de experts geen PRO mag heten, zo is er altijd wat te miepen.
Nee hoor, dit is op 2 punten na voor mij de perfecte laptop. De maat is goed, meer dan goede prestaties, beste trackpad, goed toetsenbord, en voor mij belangrijk: Mac OS.

Er zijn echter nog 2 zaken ondermaats: de webcam en het gebrek van een SD slot. Dat is het.
Dit. En, als ik voor mijzelf spreek, tegenwoordig pak je toch sneller je telefoon voor (groeps)video gesprekken ipv een app op je laptop opstarten.
Er zijn hordes die vloggen of livestreams doen via hun notebook, en hoe beter de kwaliteit hoe beter natuurlijk. Scheelt weer een externe webcam meesjouwen. En op een iPad Pro zit gewoon een 1080p frontcamera die 60fps kan doen, dus waarom niet op een notebook die ze Pro noemen met een Pro prijskaartje.
Is dat zo? Gebruiken vloggers een laptop? Ik geloof er niks van! Kijk ook eens hier:
https://froot.nl/fotograf...eras-gebruiken-youtubers/

Maar goed, als jij wilt gaan vloggen met je laptop, dan ga ik beginnen met je sterkte te wensen, en dan weet je dat je geen MacBook hoeft te kopen.
Nu pak je een groep specifieke YTers. De groep vloggers is groter dan het clubje die specifieke high end camera's gebruikt. Volgens mij zie je vloggen te eendimensionaal, er zijn letterlijk en figuurlijk onwijs veel mensen die livestreams en vloggen van achter hun pc en notebook met een webcam. Voordeel geen gedoe met extra aansluitingen en plenty software die simpel werkt.

https://www.volkskrant.nl...or-elke-vlogger~b6a6388e/
Valt wel mee allemaal.... https://www.youtube.com/watch?v=9EIWKJ5HSO8

als je deze kijkt, een keyboard die zachter klikt, iets groter scherm, boxjes iets beter, en mic iets beter.
Gewoon een upgrade van de oude laptop, niet zo heel bijzonder allemaal in mijn optiek.
Ik heb er ook bewust bij gezegd dat ze vaker voor minder een macbook pro tijdens een event aangekondigd hebben. Als je echt alles bij elkaar optelt is het wel een hele serieuze upgrade zeker vergeleken met de laatste 3 jaar. Keyboard typt niet alleen zachter, maar iets meer travel en weer terug oude vertrouwde switches, toetsen zijn ook iets kleiner en er zit weer iets meer ruimte tussen. Mic ietsje beter wil ik niet zeggen, deze is echt heel veel beter, zelfde geld voor de speakers het verschil is erg overtuigend, niet een beetje.
En ikke je first post met +2 modereren omdat het sarcasme er vanaf spatte, maar je bent dus serieus? Misschien moet ik dan ook maar een Apple laptop overwegen
Ik zou mensen geen apple laptop aanraden om maar een apple laptop te kopen. Zelf ben ik erg hooked in het ecosysteem en kan/wil ik niet zonder macOS. Ook als dit een minder goede laptop was geweest had ik hem overwogen. Echter voor de mensen die net als ik niet zonder macOS kunnen/willen is dit serieus eindelijk goed nieuws. Dubbele base storage, 2x de graphic performance in base model, tel daarbij alle andere kleine verbeteringen bij op en je had verwacht dat apple er minstens 500 euro meer voor zou vragen, maar dat is in dit geval dus niet. Je hebt nu voor het eerst weer sinds 3 jaar weer waar voor je geld.
Wat is een bluetooth kwaliteit speaker?
Ik denk dat hij bedoeld dat het klinkt als een wat grotere speaker dan er werkelijk inzit.
Waarom hij dat met een bluetooth speaker vergelijkt snap ik ook niet helemaal, want bluetooth is niet anders dan de soort connectie van bron naar speaker en zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het geluid van een speaker.
eentje die regelmatig de verbinding verliest en alles met vertraging afspeelt.
Het lijkt mij dat de interne speakers gewoon met een draadje aangesloten zijn? Zou niet weten waarom je interne bluetooth speakers zou willen? Verbinden met je telefoon ofzo? Al zou je dat ook wel anders op kan lossen.
/r/wooosh

Ik maakte een grap over mijn slechte ervaringen met Bluetooth speakers
Wat is een bluetooth kwaliteit speaker?
Dat is een doorgaans goede kwaliteit speaker, wordt normaal gepaired met bv een telefoon.

Voorbeelden...
Is dat tegenwoordig een definitie voor kwaliteit? Voor het gros van de kopers is dit spul inderdaad 'zeer goed' omdat het naar hun smaak getuned is, maar het geluid is niet echt realistisch. Maar ik vraag me sterk af of je voor echt kwaliteit een Bluetooth speaker wilt kopen.
Dat is niet mijn definitie van kwaliteit, maar dat stel ik me zo voor bij de opmerking van magnat505, want daar ging het over.

Mijn definitie van kwaliteit is een goede receiver met een paar goede speakers voor muziek. Voor conference calls vind ik Jabra goed spul maken. En, vergeleken met het geluid dat uit de meeste laptop- of telefoonspeakers komt, produceert een goede bluetooth speaker (dus niet het goedkoopste Action spul) goed geluid.

Met andere woorden: in de context van een laptop produceert deze MacBook goed geluid, beter dan het geluid van de gemiddelde laptop, volgens magnat505 vergelijkbaar met het geluid van een bluetooth speaker.
Bedankt voor je uitleg, dan zijn we het met elkaar eens!
Bij bluetooth speaker heb ik doorgaans meer die 9 euro badkamer speakertjes in mijn hoofd die klinken alsof je een conservenblikje met een touwtje aan je telefoon hebt verbonden.

Zeg maar die dingen die je ziet als je jouw lijst sorteert op oplopende prijs.

Dus Bluetooth kwaliteit speaker is voor mij gelijk aan enorme bagger. Zeg dan JBL, Bose, of Harman Kardon, ofzo... Dat zegt meer over de kwaliteit dan 'Bluetooth'.
Klopt, daar heb je helemaal gelijk in. Ik visualiseerde slechts de vergelijking van magnat505, maar daarbij is het niet verboden om ook zelf na te blijven denken, dus als die 9 euro troep van de Action moet je natuurlijk uitfilteren als je het over kwaliteit hebt.
WTF zijn 25% betere speakers?
Dat zijn speakers die 25% beter zijn!

Wat "beter" is, ligt aan wat je wilt (en hoe je meet): meer volume, minder vervorming (liefst een combinatie van die twee natuurlijk), ...
De belangrijkste wijziging die Apple de laatste jaren heeft doorgevoerd zijn de embedded SSD en geheugen. Hierdoor is bij een relatief klein defect een volledig logic-board repair noodzakelijk. Daarbij heb je dus ook gegarandeerd dataverlies, want het is niet mogelijk de SSD nog uit te lezen. Ook is dat logic-board extra duur, omdat je ook een nieuwe SSD en geheugen koopt (dat helemaal niet kapot is).

Aangezien Apple het ook nog eens vrijwel onmogelijk maakt voor third-party repair centers om aan onderdelen te komen (link). Zelfs voor een kapot onderdeel dat rond de €5 mag kosten is niet verkrijgbaar (ook niet via Apple). Dit is een custom chip dat Apple heeft laten maken en waarvan de fabrikant het niet los mag verkopen. Deze chip heeft werkelijk niets te doen met veiligheid of privacy, maar is een voorbeeld waarbij Apple liever heeft dat je een nieuwe laptop koopt dan dat je hem kunt repareren.

Apple kan nog zulke mooie praatjes houden en het is best impressive hardware, maar dit soort praktijken vind ik niet passen bij een bedrijf dat duurzaamheid zo hoog in het vandaal heeft staan.
En vergeet zoiets slijtage gevoeligs als een iPhone baterij niet. Je kunt letterlijk een gloednieuwe iPhone kopen, daar de accu uithalen en overplaatsen en je zult nog steeds een melding krijgen over dat het niet origineel is. Waarom? Omdat er een chip op zit die cryptografisch versleuteld is en dus niet te resetten is behalve door Apple. En het wordt allemaal verkocht onder de noemer veiligheid en klantervaring, maar het is zo slecht voor de repairability en duurzaamheid.

Gisteren toevallig m'n Logitech trackball nieuwe micro switches erin gesoldeerd ipv een nieuwe te kopen. Als het mislukt was kon ie alsnog de prullenbak in dus weinig te verliezen. Ding klikt nu fijner dan ie ooit deed. Toegegeven, het is een kleine reparatie, ik ben geen expert zoals Louis Rossman natuurlijk maar het voelde wel goed. En weer een stukje electronic waste op de wereld. Zelf kunnen repareren is in mijn ogen echt een must.
Niemand doet zijn iPhone weg omdat de batterij versleten is. Batterijen zijn vervangbaar, en aan een redelijke prijs...

Het probleem bij smartphones is algemeen, en zit in de eerste plaats bij goedkope “wegwerpmodellen”, die kopers vaak al na 1-2 jaar “vervangen”, lees weggooien.

Let wel, je kritiek is gegrond, maar Apple is hier helemaal niet het grootste probleem.
Zeker waar. Die wegwerp electronica is walgelijk. En wat Apple betreft, qua producten heb je gelijk, qua bedrijf niet. Ik volg al een tijd Louis Rossman z'n YouTube kanaal, hij heeft een repair shop in New York en als je ziet wat voor juridische truken ze daar uit de kast trekken om zelf reparatie tegen te houden, het is gewoon verschrikkelijk. Saillant detail: in een van die lobby hearings werd de iPhone letterlijk als disposable beschreven om maar te kunnen claimen dat repairability geen issue was. Jawel: een apparaat van meer dan 1000 dollar disposable noemen om uiteindelijk winst te maximaliseren. Ik weet dat iPhones apparaten zijn die relatief lang mee kunnen gaan, maar zoals het elke goede (US) corporation betaamd gaat de dollar boven alles.
Wat je zegt klopt niet helemaal. Apple kan de SSD gewoon kopiëren via een speciale poort op het logic board, dus er hoeft helemaal geen sprake te zijn van dataverlies.
Die poort is volgens Louis Rossman op nieuwe MBP systemen niet meer beschikbaar begreep ik uit één van zijn meeste recente video's.
Misschien wordt dit in de toekomst wel gebruikt om de hoek te bepalen voor Face ID :)
Om je laptop te unlocken:
- open het scherm tot 120 graden
- sluit tot 45 graden
- open tot 98 graden
- sluit tot 34 graden
"This is the LockPickingLawyer, and what I have for you today..."
Ik denk dat ze gewoon graag een notificatie krijgen als hun modellen in de Apple store niet in de juiste hoek staan.
Was het de tweakers-redactie dus niet gelukt wat belangrijkere informatie te geven? Vlgns ifixit krijgd deze Macbook namelijk:

Repairability 1 out of 10 (10 is easiest to repair)
- Minor components are modular, but the processor, RAM, and flash memory are soldered to the logic board.
- Glue and/or rivets secure the keyboard, battery, speakers, and Touch Bar, making those components a tricky fix.
- The Touch ID sensor is the power switch and is locked to the logic board, greatly complicating repairs.
Dat heeft hier toch niets mee te maken?

En dat is bijvoorbeeld bij een ASUS Zenbook of een Microsoft Surface ook zo.
Dat is helaas de prijs van een dunnere laptop.
Bij de nieuwe Surface modellen heeft Microsoft er juist voor gekozen om het weer wat modulair/repareerbaar te maken zonder in te leveren op dikte. Dat zie je ook gelijk terug in het ifixit cijfer:

Surface Laptop 3: 5/10, 14.69 mm dik
Surface Pro X: 6/10, 7.3 mm dik
Apple Macbook Pro 16: 1/10, 16.2mm dik
Op de SSD na, kun je bij de Surfaces ook niets vervangen.
Ik zie dus niet helemaal in waarom die een zoveel betere score ontvangen.
Het gaat niet om upgradebaarheid, maar repareerbaarheid.

Je kan bijvoorbeeld relatief makkelijk het toetsenbord, trackpad, speakers, poorten, etc verangen moesten daar issues mee zijn op de surface laptop.

Dit is mogelijk omdat die laptop niet is dicht gelijmd, of erger, vast gezet is met rivets (klinknagels in het NL). Je kan met een paar schroeven er uit te draaien gewoon overal aan zonder dat je risico hebt op blijvende schade. Bij een moderne Macbook gaat dit dus bijna niet meer. Problemen met je keyboard? Dat kost je rap 500 euro als je pech hebt.

Verder zit je ook met die T2 chip. Die heeft wat security voordelen, maar ook een gigantisch nadeel. Als je moederbord kapot is, is je data gewoon permanent weg. Zelfs al transplanteer je de NAND chips naar een ander (identiek) moederbord, door de T2 chip kan je nooit meer die data uitlezen. Dan is die verwijderbare SSD plots toch wel een groot verschil in mijn ogen. Zelfs als je full-disk encryptie er op toepast via de TPM chip. Want daarbij kan je altijd nog een recovery key uitprinten, opslaan op je OneDrive of op een USB Stick zetten. Bij Apple heb je exact 0 opties, "je had maar een backup moeten maken".

Ik vind de scores dus echt wel gegrond. Als je met de nieuwe MS apparaten eens iets voorhebt is de kans veel groter dat de reparatie vrij makkelijk/goedkoop is. En als de reparatie dan toch niet mogelijk is, kan je gewoon de SSD in een 10 euro NVMe naar USB adaptertje steken en met de recovery key uit je documentenkast al je data alsnog recupereren.

[Reactie gewijzigd door Niosus op 20 november 2019 18:23]

Dit is toch geen nieuws? Dit was nieuws een paar jaar geleden toen Apple begon alles vast te solderen. Het was nieuws geweest als de repairability omhoog gegaan was - dit is gewoon wat te verwachten was. Niet dat ik het een positief gegeven vind, overigens. Maar dat maakt het nog niets nieuws.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 20 november 2019 12:45]

wat zou er gebeuren als je er een dikke niobium magneet naast zet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee