Signify voorziet delen stadion PSV Eindhoven van draadloos internet via lifi

Signify is in het stadion van PSV Eindhoven begonnen met de installatie van zijn Trulifi-systeem. Na de Frits Philips vip-zaal wordt binnenkort ook de persruimte uitgerust met de technologie. Lifi-systemen als Trulifi bieden data-overdracht via lichtgolven.

Met de Trulifi-producten die Signify in het Philips Stadion installeert zijn volgens de fabrikant, het vroegere Philips Lighting, data-overdrachtssnelheden haalbaar tot 150Mbit/s up en down. Het gaat in dit geval om de Trulifi 6002-series, een zogeheten lifi-systeem voor met name zakelijke omgevingen dat onzichtbaar infraroodlicht gebruikt.

De zenders van het systeem worden aan het plafond bevestigd, meestal in de buurt van bestaande verlichtingsarmaturen of ingebouwd in nieuwe lampen. Om de lichtgolven te ontvangen en te verzenden hebben gebruikers voorlopig een Trulifi-usb-dongle nodig, die in dit geval beschikbaar wordt gesteld door de voetbalclub en Signify. Op termijn is het de bedoeling dat de technologie standaard in bepaalde laptops en smartphones wordt geïntegreerd.

Met lifi willen fabrikanten als Signify een aanvulling aandragen voor data-overdracht via radiosignalen als wifi. Door congestie op met name de 2,4GHz-frequentieband treden bij die signalen steeds vaker interferentie en vertragingen op. Lifi daarentegen biedt volgens Signify gegarandeerde en stabiele overdrachtssnelheden, omdat de bandbreedte van het lichtspectrum ruim duizend keer groter is dan die van het radiospectrum.

Lifi-signalen zouden ook uitsluitend kunnen worden opgevangen in de ruimte waarin ze worden uitgezonden. Dit maakt Trulifi volgens Signify zeer geschikt voor plekken waar gevoelige informatie wordt uitgewisseld, zoals overheidsgebouwen, financiële instanties en ziekenhuizen. Als bijkomende beveiliging gebruikt lifi aes256-encryptie.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

06-11-2019 • 10:06

36 Linkedin

Reacties (36)

36
31
6
3
0
23
Wijzig sortering
ik had nog niet gehoord van lifi. interessante ontwikkeling. Betekend dit ook dat we wellicht in de toekomst thuis lifi hebben ipv wifi? gezien tegenwoordig alles via wifi wordt aangestuurd zit de lucht inderdaad al redelijk vol.
Het heeft voor en nadelen.

Met wifi heb je een stuk minder access points nodig en zal dus voor de meeste huizen voordelen bieden. Met lifi moet je een line of sight hebben met het Access Point, het komt dus moeilijk om de hoek of door een deur, met je telefoon in de broekzak ontvang je al geen lifi.

Daar en tegen, in hele drukke ruimtes, zoals aan stadion of een vliegtuig/trein, heb je veel interferentie van andere devices die bandbreedte op het zelfde frequentiespectrum willen. Daar heeft het voordeel om aanvullende frequenties te betrekken zoals lifi dus doet. Dan ontlast je de druk bezette spectra (zoals wifi dus).

Leuk achtergrond artikeltje: https://www.aircraftinter...nflight-connectivity.html
Wat zouden sommige huisdieren hiervan vinden? Honden en katten kunnen geen infrarood zien, maar sommige slangen, vissen en kikkers wel.

Muggen ook, dus misschien is het daar wel een oplossing voor. Maar denk eerder dat ze aangetrokken gaan worden door meer infrarood omdat ze dit gebruiken om hun slachtoffers te vinden.
Ik vermoed dat de boel zo snel knippert dat het voor dieren lijkt alsof het een lamp is die continue aan staat, en dus niet te onderscheiden van andere infrarood bronnen.

Juist oude gloeilampen of TL balken hadden een flikker van 100Hz die beter waarneembaar is. Sommige led lampen flikkeren op 50Hz maar dat zie je steeds minder en minder voorkomen (gezien er betere AC-DC conversion is).

Voor goed lifi werk lijkt het mij juist dat ze de flikker op die relatief lage frequenties (die invloed op mensen en dieren heeft) niet willen, omdat dat veel verloren tijd geeft waar je geen data kan sturen, en dus alleen op hele hoge, voor dierlijke ogen onwaarneembare, frequentie flikkeren om zo bits te seinen.

Mensen zien ongeveer 24Hz, maar zijn wel gevoelig voor frequenties daarboven (daarom wil je geen 24hz LCD monitor maar minstens 60 en liever 120hz). Van wat ik zo snel kan vinden zit lifi modulatie typisch op de 1+Mhz, oftewel 1000000+Hz. Factor 40000 hoger dan wat wij kunnen zien dus! Geen dier zit daar op hoor!
Nee, dat is dan geen handige ontwikkeling voor binnenshuis :p dank voor de prettige uitleg!
Ik vermoed dat je reageert op je onderbuikgevoel en straling 'eng' en 'slecht voor de gezondheid' vind. Wist je al dat licht gewoonwegelectromagnetische straling is, die zichtbaar gemaakt word door je ogen? Het is niets minder, of meer, dan dat.
Betekend dit ook dat we wellicht in de toekomst thuis lifi hebben ipv wifi?
Nee, lifi kan wifi nooit vervangen. Lifi moet namelijk de lichtbron kunnen zien, en werkt dus niet wanneer je een telefoon in je zak stopt. Je moet het meer zien als een aanvulling er op. Mogelijk zou een apparaat zelf transparant om kunnen schakelen tussen lifi en wifi wanneer beide beschikbaar zijn.
Netjes dat ze voor gebruik aldaar zelf de dongles aanleveren, al zie ik ook voor me dat dat een extra hindernis is en dat iemand wellicht voor internetconnectiviteit gebruik zal maken van een mobiel hotspotje. Tot de benodigde hardware geintegreerd is in apparaten, zie ik het gebruik nog niet zo'n vlucht nemen.. of zit ik daar naast?
Ik vindt het wel frappant dat ze aan de ene kant zeggen dat Lifi goed is voor de beveiliging, en dat ze vervolgens dongels uitdelen die mensen in hun PC moeten steken. Dat is natuurlijk een beetje olie op het vuur gooien wat betreft beveiliging.

Ben meteen even gaan zoeken naar die dongels, maar hier op Tweakers staan ze nergens in de pricewatch. Kan iemand zo'n dongel op de foto zetten en vertellen wat voor software er eigenlijk op draait?
Dus ze verwachten dat iedereen drivers gaat installeren voor die dongles. Lekker handig. Lijkt me niet dat die al out of the box ondersteund worden in gangbare OS'en?
Waarom niet?
Windows heeft al vanaf Windows 8 een standaard set aan drivers en er zijn duidelijke richtlijnen waaraan randapparatuur moet voldoen om automatisch door Windows herkend en geinstalleerd te worden.
Als Signify zich aan deze richtlijnen en voorwaarden houdt, zal de USB dongle (want dat is het gewoon) prima kunnen werken zonder dat er extra software of drivers geinstalleerd hoeven te worden.
Dat is dus maar een héél klein gedeelte van het stadion...
Zou lifi ook werken met de stadionverlichting?
En zo zou het ook moeten zijn in een voetbalstadion. Dat de business-seats Wifi/Lifi hebben tot daar aan toe, maar je komt voor het voetbal, niet om met internet op je telefoon te gaan zitten. Toch?
En waarom dan de business seats wel? blijf dan maar in je kantoortje. Zonder wifi/life zie je al veel mensen op een telefoon in het stadion zitten:(
Omdat er achter de business seats ook nog eens een complete business club zit, waar op meerdere momenten van de week meetings, informatie avonden, en presentaties (ook door derden) gegeven kunnen worden.
Dus daarvoor moeten ook de stoelen in een straal van lifi zitten? Plaats het dan gewoon in de ruimtes voor de business club maar niet op de business seats zelf in het stadion.
Business-club-balletje wil natuurlijk dan ook op zijn stoel gebruik kunnen maken van de verbinding.
Daarnaast zijn de business seats bij PSV overkapt (zie de foto's hierzo), dus is het vrij eenvoudig om de armaturen daar aan te sluiten.
Het hoeft ook niet persé voor het publiek bedoelt te zijn. Je kan ook signalering richting de scheidsrechter/stewards/whatever/camera's/andere apparatuur op die manier regelen.
omdat het lichtspectrum ruim duizend keer groter is dan het radiospectrum
Oh ja?

Tijd voor gepiel met wifi met gammastraling!

Wie kan er even een transceiver in elkaar solderen?
Ík vraag me de praktische relevantie af. Er zijn denk ik niet tot nauwelijks gebruikers/bezoekers van deze locatie die apparatuur hebben die ermee verbindt omdat lifi nog nauwelijks in apparatuur zit.
Daarom geven ze ook een dongle mee, dit is zeker interessant als test en zodra dit in meer devices standaard aanwezig zal zijn zal het zeker zijn vruchten gaan afwerpen.
"Om de lichtgolven te ontvangen en te verzenden hebben gebruikers voorlopig een Trulifi-usb-dongle nodig, die in dit geval beschikbaar wordt gesteld door de voetbalclub en Signify."
Heeft lifi geen last van objecten die tussen het apparaat en het signaal staan? Waar die wifi-radiogolven dan toch binnenkomen lijkt me dat met licht een stuk lastiger.
het is ook bedoeld als aanvulling op WiFi en niet als vervanger.
"Op termijn is het de bedoeling dat de technologie standaard in bepaalde laptops en smartphones wordt geïntegreerd."
Smartphones lijkt mij dit nou totaal niet handig mee, zodra je je telefoon in je broekzak duwt ben je opeens offline.
Nee, dan heb je alleen verbinding via 4G/Wifi. Haal je hem uit je zak heb je opeens een verbinding die 10x zo snel is.
Tja.... ik voorzie dat dit hard gaat falen:
- Minder bandbreedte dan diverse oudere wifi standaarden
- Geen hardware beschikbaar
- Line of sight, alleen handig voor laptops die op tafel staan (pak dan wired?)
- Secure, maar gebruik vooral onze shared dongles ... no tnx
Ik denk voor kantoortoepassingen dat dit een goed oplossing is. Daar zijn altijd vele lichtbronnen waarop gemoduleerd kan worden.

Voor normale kantoor toepassingen is een 'normale' bandbreedte afdoende. Meer is niet altijd beter, je gaat niet sneller typen van een 1Gbit verbinding.

Omdat dit een oplossing is die zich nu zal moeten bewijzen, is er sprake van 'kip-ei'. Alleen maar goed dat er dongles worden uitgegeven waarna, indien de test succesvol en bewezen is, fabrikanten hun eigen oplossing kunnen bedenken. Dan is 'onze shared dongles' niet meer nodig. Dit is heel normaal bij innovaties.

Tot slot weten we nog steeds niet wat al die straling met ons doet. Dat zullen we over enkele tientallen jaren kunnen bepalen.
Ik voorzie dat deze ontwikkeling als selling point gebruikt gaat worden voor een (radio)stralingsvrije ruimtes. ('last van slapeloosheid? Probeer LiFi!'). Reken maar dat mensen opeens allerlei 'allergieën' hebben waardoor ze echt niet met radiostraling in een afgesloten ruimte kunnen funtioneren.
Anoniem: 428562
6 november 2019 10:50
"Als bijkomende beveiliging gebruikt lifi aes256-encryptie."

Volgens website van signify gebruikt trulifi AES128

Trulifi uses AES 128-bit encryption. Information is accessed using a USB access key. What’s more an extra layer of security is built-in, as light waves cannot penetrate walls. This all helps to make Trulifi as secure as wired communication. Perfect for applications where security is paramount:

https://www.signify.com/global/innovation/trulifi
Haha ,

Meneer wilt u niet zo met uw handen naar de spelers zwaaien u verstoort daardoor het signaal van mijn lifi. (En nee ik bedoel daarmee niet mijn vrouw).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee