Volocopter ontwikkelt transportdrone die 200 kilogram kan tillen

De Duitse dronefabrikant Volocopter heeft de VoloDrone aangekondigd. Dit is een variant van zijn eerder ontwikkelde luchttaxi die speciaal aangepast is om zware lasten tot tweehonderd kilogram te kunnen vervoeren.

De VoloDrone heeft een bereik van veertig kilometer. De maker denkt niet alleen aan toepassingen voor logistiek, zoals het dragen van grote pakketten en andere lasten, maar ook voor de agrarische sector. Zo noemt het bedrijf het voorbeeld om gewassen te kunnen besproeien. Daarvoor kunnen speciale onderdelen onder de VoloDrone gemonteerd worden. Verder zou de grote drone voor noodsituaties ingezet kunnen worden, om snel hulpgoederen te bezorgen.

De VoloDrone is een onbemande variant van de Volocopter. Dat is een zogeheten evtol, of electrically powered vertical take-off and landing aircraft, die eind augustus een geslaagde bemande testvlucht uitvoerde en als luchttaxi ingezet moet kunnen worden. Net als dat model heeft de VoloDrone achttien rotoren die op een stellage van 9,2 meter breed zijn geplaatst. De drone is 2,3 meter hoog, wordt aangedreven door lithium-ionaccu's.

Volocopter is momenteel aan het testen met klanten en heeft de eerste testvluchten voor praktijkscenario's uitgevoerd. Het transportmiddel moet 'binnenkort' beschikbaar komen. Binnen zo'n vijf jaar hoopt de fabrikant het model op enige schaal te kunnen produceren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-11-2019 • 13:58

69 Linkedin

Reacties (69)

69
69
40
6
0
28
Wijzig sortering
maar ook voor de agrarische sector. Zo noemt het bedrijf het voorbeeld om gewassen te kunnen besproeien. Daarvoor kunnen speciale onderdelen onder de VoloDrone gemonteerd worden.
Dit begint een erg interessante sector te worden. Er is ruim een miljard hectare aan grond waar nu boeren uren rondjes heen en weer rijden met peperduur materieel om hun gewassen te besproeien. In dit process moet er ook nog ruimte gelaten worden voor de tractorsporen, wat grond onbenut laat.

Onder andere DJI is flink aan het innoveren op dit gebied. Begin 2016 introduceerde het bedrijf de Agras MG-1, een drone die in 25 minuten 10 liter sproeivloeistof kon verspreiden. Deze is in 2017 opgevolgd door de MG-1S, de een geavanceerde vluchtcontroller en radarsensoren introduceerde, en in 2018 door de MG-1P met verbeterde vluchtcontrole waarmee tot 5 drones tegelijk samen konden werken.

Afgelopen maand is de Agras T16 aangekondigd, met een grotere vloeistoftank van 16 liter en verbeterd plaatsbepalingssysteem. DJI claimt dat het nu tot 10 hectare per uur kan besproeien, per drone (!).

Ter ondersteuning is de Phantom 4 RTK gelanceerd, die met zijn 6 (!) multi-spectrale camera's in 25 minuten 247 hectare aan land in kaart brengt. In Nederland niet bijzonder interessant, maar in het heuvelachtige buitenland extreme handig voor het bepalen van efficiënte routes en de optimale dosering.

Het zou me niet verbazen als binnen 5 jaar de hele markt voor het besproeien van gewassen door drones is overgenomen. Gespecialiseerde bedrijven die een dag langskomen. Eerst een uurtje mappen, en dan met meerdere drones parallel besproeien. Accu's en sproeitanks is hot-swappable dus je kan continue door.

Super biased promotiefilmpje, maar laat wel het potentieel zien:

[Reactie gewijzigd door Balance op 1 november 2019 14:39]

Er is ruim een miljard hectare aan grond waar nu boeren uren rondjes heen en weer rijden met peperduur materieel om hun gewassen te besproeien. In dit process moet er ook nog ruimte gelaten worden voor de tractorsporen, wat grond onbenut laat.
Dit peperdure materieel is ook nodig om dezelfde grond te ploegen, zaaien en oogsten. Om het sproeien te doen met een drone scheelt misschien een sproei-installatie, maar de tractors zul je behouden.
Ploegen en zaaien doe je achter je tractor en oogsten voor je tractor. Je rijdt dus nooit over je gewassen heen als je niet hoeft te sproeien :).

Je hebt wel een goed punt over dat tractors vaak voor meerdere doeleinden ingezet worden. Hoewel je voor veel gewassen ook wel gespecialiseerde zaai- en oogstmachines gebruikt worden.
In de meeste gevallen wordt er gespoten met een zelfrijder, een los aangedreven spuitmachine. Daarbij komt de tractor dus helemaal niet in beeld.
Dat is echt niet in de meeste gevallen. Aandeel getrokken spuitmachine is toch echt wel substantieel groter.
Je hebt het eerder over 10 kuub dan 10 liter.
Niet helemaal nieuw natuurlijk; tijdens mijn jeugd al zag ik regelmatig 'sproeihelikopters' waar een piloot een uur rondjes (vierkantjes?) vloog boven een land.

De drone zal hooguit een goedkopere uitvoering van die dienst zijn.
Er zit wel degelijk veel verschil tussen een helikopter en een drone, een drone kan nog veel lokaler kan werken en je zelfs misschien per plant in de toekomst kan sproeien. dit kon je vanuit een helikopter natuurlijk nooit bekijken. En als je lager kan vliegen heb je een stuk minder ''spray''.
Tja maar dit ding is ook 9 meter doorsnee.. dat scheelt niet veel met een helikopter..En met een helikopter kan je ook net zo laag vliegen..in die schaal tenminste.. echter aan een helikopter kan je veel meer gewicht hangen en verdere reizen maken.. Dit lijkt me nog niet erg efficiënt.. Bedrijven doen hard hun best om een markt te vinden voor dergelijke ontwerpen.. ik hoop dat het ze gaat lukken. Vanuit de lucht besproeien is niet iets wat je in Nederland moet doen of op kleine schaal.. Als je 1 plant wil besproeien die klein is kan je ook gewoon een plantenspuit pakken..

En om nou een man te laten komen met een drone van 9+ meter doorsnee (hoe dan? achterin zijn polo zeker?) dan kan je net zo goed een helikopter laten komen dan kan de bestuurder tenminste mee in het voertuig. En als je er wel zoveel behoefte aan hebt en je hebt zoveel grond is het dan niet efficiënter om met een vliegtuigje te sproeien.. gebruikt minder energie dan een helikopter.. je kan meer meenemen en langere vluchten maken.

In australie gebruiken ze veel helikopters om te sproeien maar dat is ook omdat ze handig zijn om het vee op te drijven..vanwege de snelheid ook (je kan immers stilhangen en snel draaien of snel ergens heen gaan).. Maar vliegtuigjes worden ook veel ingezet.. In nederland kan je niet elke boer met 40 hectare een drone geven dat gaat geheid verkeerd. Zoals dat nu gaat werkt het prima.. gewoon een machine (met wielen) laten komen voor een dagje.. paar 100 euro betalen en klaar is je veld voor het jaar.. Komt nog bij dat sproeien vanuit de lucht een stuk slechter is voor het milieu dan laag bij de grond sproeien met een machine..

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 1 november 2019 22:18]

Deze kan waarschijnlijk veel lager boven het gewas hangen dan een helikopter doordat deze veel lichter is en dus veel minder luchtverplaatsing nodig heeft om op de plek te blijven hangen. Hierdoor kun je boven een aantal planten hangen en hoef je niet je hele perceel te behandelen zo heb je per perceel veel minder gif nodig, waar je met een vliegtuig juist veel meer gebruikt omdat je niet een kleine plek met bijvoorbeeld veel onkruid kan besproeien maar alleen hele banen kan trekken. Het is niet voor niks dat je in Nederland bijna geen sproeivliegtuigen meer ziet waar je ze vroeger regelmatig zag (het sproeien met een vliegtuig is ook gevaarlijk werk omdat je vaak dicht langs bomen en boerderijen moet manoeuvreren).

Ik denk inderdaad niet dat elke boer zon drone op zijn erf krijgt maar het meeste spuitwerk word nu ook gedaan door loonbedrijven en ga er ook vanuit dat dit op eenzelfde manier zal gaan werken.
De kosten lopen wel iets hoger dan een paar honderd euro per jaar en soms zelfs ver in de duizenden euro's. Het sproeien is ook niet een eenmalige gebeurtenis maar iets wat bij veel gewassen meerdere keren moet gebeuren en in bepaalde periodes wekelijks.
Deze kan waarschijnlijk veel lager boven het gewas hangen dan een helikopter
Valt wel mee https://youtu.be/67A9PZLCtHY?t=180
Ik zie ze hier helemaal niet toestaan om elke boer maar een vliegmachine van 9m doorsnee te geven.. Is helemaal geen ruimte voor in dit landje.. Er gaat 1 keer iets mis (bv met het signaal) en zoon ding komt in aanraking met onze bevolking. Plus je hebt waarschijnlijk nog nooit een helicopterpiloot gezien in bv australie.. die hangen hem rustig 10cm boven de grond stil.. en draaien op een paar m2 in luttele seconden.. dat kan omdat er iemand achter het stuur zit.. Plus alles is hier vierkant en recht dus waarom zou je niet in rechte banen sproeien.. zo zijn de gewassen ook geplant.. En je wil ook niet op 1 plek meer sproeien omdat gewassen uiteindelijk ook gegeten worden door vee of mensen.. en je dan niet kan garanderen of je onder legale hoeveelheden blijft.. Plus het is niet de moeite om op kleine plekjes meer te gaan spuiten zodat je uiteindelijk 1% meer gewassen hebt..

Maar de belangrijkste factoren waarom het niet kan is dat je overal toestemming voor nodig hebt.. gif sproeien mag je hier niet doen vanaf hoogte.. net als bemesten niet meer mag met een oude giertank.. om vervuiling te voorkomen.. En boeren hebben te kleine percelen.. waar ze in australie misschien eens 100.000 hectare moeten onderhouden heb je het hier over 40 hectare.. daar rijd je met een trekker in een middagje ook overheen. En 100.000 hectare kan je ook niet doen met een drone.. die moet dan 10.000 keer opladen voordat je er overheen bent..

Ik zie het als een leuk concept maar in theorie heb je al betere oplossingen.. Net als een pakketje bezorgen met een drone van 10m doorsnee, waar ga je die landen dan in nederland? Daar zijn afstanden hier te kort voor.. en ruimte te weinig. Waar in andere landen de afstanden juist te groot zijn..

Er zal vast ergens een goed plekje voor zijn maar ik zie het niet als dé oplossing voor al dergelijke problemen.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 2 november 2019 13:17]

om te bewateren zijn er al grote stellages die autonoom over een akker rijden en zo de sporen beperkt houden, daarvoor hoef je niet te vliegen als er een aansluiting is:
https://thumbs.dreamstime...gatiesysteem-15877988.jpg

voor gebieden met extreem uitgebreide akkers en/of extensieve besproeiing met bvb pesticiden kan je dit dan wel weer gebruiken
Voor beregening zijn drones sowieso niet geschikt, daarvoor is het debiet veel te hoog. Beetje vervelend als je drone elke paar seconden moet bijvullen ;)
Ja maar dan moet het wel efficienter zijn dan zoon klein vliegtuigje.. daar zit ook gang in.. kan meer liter meenemen en langer vliegen.. en je hebt maar 1 man personeel nodig voor zoon vliegtuigje+vervoer van personeel zit ingebouwd.. Zo innovatief is dit allemaal nog niet.
een drone zou je ook autonoom kunnen laten vliegen, landen en bijvullen
is dat gewenst denk je als je met gif gaat sproeien.. even een foutje en je sproeit een halve woonwijk onder.. Of het goedkoper is dan gewoon een sproeitank huren met een jongen van 18 achter het stuur? Lijkt me ook onwaarschijnlijk. In Nederland gaat het sowieso niet gebeuren..
vliegtuigen vliegen al zo laag mogelijk om zo weinig mogelijk verlies te hebben. Drones kunnen letterlijk op een halve meter hoog vliegen, waar dat voor piloten onmogelijk is omdat ze dan niet genoeg lift hebben om in de lucht te blijven. Dat is het wezenlijke verschil tussen een horizontale propeller met vleugels en een verticale rotor (los van het feit dat een vliegtuigpiloot meer veiligheidsmarge nodig heeft en minder controle).
Ik bedoel meer een foutje in de trend van zoon ding vliegt autonoom en heeft een programmeringsfoutje.. of kan even een satelliet niet vinden waardoor ie uit koers raakt.. en een halve woonwijk plat sproeit..

Plus ik bedoelde meer een vergelijking tussen een bemande helikopter en een onbemande autonome drone.. Met een helikopter kan je namelijk wel gewoon net zo laag vliegen als met een drone..

In een trekker met een bestuurder kan zoon fout natuurlijk niet gebeuren.. die kan ook niet neerstorten boven een snelweg.. om maar wat te noemen..

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 2 november 2019 20:36]

Nou dat peperdure materiaal valt ook wel mee hoor. En zo'n boer zal er snel flauw van worden om die drone telkens met slechts ongeveer 200 liter bij te moeten vullen.
Het inzetten als gewas-besproeier in de agrarische sector lijkt me onwaarschijnlijk, de turbulente luchtstroom zal je bespoeiingsmiddel overal heen blazen in plaats van exact daar waar je vliegt. Daarnaast is 200kg niet echt veel, een klein half uurtje sproeien.

De diameter van ruim 9 meter is ook een dingetje in veel commerciele toepassingen, iig in bewoond gebied.
Hij past bij mij niet in de tuin of de straat (straat is 1,5 baan breed) zullen we maar zeggen :P
https://en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_drone

Gaarne inlezen alvorens 'kritisch' commentaar te leveren.
Het inzetten als gewas-besproeier in de agrarische sector lijkt me onwaarschijnlijk, de turbulente luchtstroom zal je bespoeiingsmiddel overal heen blazen in plaats van exact daar waar je vliegt.
Zoeken bij google naar 'helicopter sprayer'

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 1 november 2019 14:48]

Dat lijkt me geen argument. Crop dusting doen ze net zo goed met helicopters, en die veroorzaken minstens zoveel turbulentie.
Handig!
Ik zou er gewoon zelf onder gaan hangen, dè oplossing voor het file probleem... ;)
De vraag is of je dan wel of geen vliegbrevet nodig hebt.
Vast wel.
Je hebt nu ook een rijbewijs nodig om auto te kunnen rijden.
Ja maar, wat als iemand anders de drone op afstand bestuurd?
Wat nou als jij de drone naast je bestuurd met iemand er in, en diegene de drone met jou er in.
Maar niet om op het dak te zitten. Of in de kofferbak. Of ff makkelijk, de passagiers stoel.
Ligt er erg aan of je de drone zelf bestuurd, of dat hij automatisch zijn weg vind gok ik.

Gyrocopters, wat denk ik de meest verwante voertuig soort is aan de volocopter, vereist wel een minimaal vliegbrevet + een paar extra helicopter lessen. Als je de Volodrone handmatig bestuurt vermoed ik dat je ook gewoon als piloot gerekend wordt.

Onder een auto pilot zou een interessant vraagstuk zijn. Dan ben jij geen piloot, maar mogelijk wel de eindverantwoordelijke en zou je dus alsnog een brevet nodig hebben gok ik. Vergelijkbaar met een auto op auto pilot, daar is alsnog een designated bestuurder bij die een rijbewijs moet hebben, tenminste tot en met level 4 autonomie. Level 5 autonomie bij auto's en persoons-vervoer drones zal denk ik nieuwe wetgeving voor nodig zijn :)
Helemaal zelfstandig opereren lijkt mij weer een aantal generaties verder dan alleen autonoom autorijden of vliegen omdat er naast rij/vlieg-vaardigheid ook boerenverstand in moet komen om te bepalen wanneer, waar, hoe, en wat hij gaat doen.

Maar inderdaad is autonoom 5 een leuke en interessante discussie daarover.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 1 november 2019 17:02]

Bij dit soort formaten heb je wel degelijk een veligbrevet nodig, en ook zeker een vergunning om em als drone te mogen gebruiken..
Zulke UAV moeten eerst goedgekeurd worden door overheid , en als bestuurd wordt door piloot valt het onder lichte Helicopter. Gezien hier gaat om cargo en voorganger personal carrier gaat het om autonoom. Wat uiteraard ook goedgekeurd te moet worden en zolang dat nog niet is zijn ze verboden. Daarbij komt veel kijken. Zoals de vele veiligheids technieken en lucht verkeer regels. Die nog doorontwikkeld moeten worden zo ook robuste autonoom klasse 5 . Denk dat NL te druk is maar in regios Friesland de wadden eilanden . Is er wel de ruimte voor en risiko stuk lager.
Andere landen down under Australie met grote open vlaktes is vliegen praktischer.
Als iedereen dit gaat doen is dit niet de oplossing maar de verplaatsing van het fileprobleem.

En stel je voor dat heel de lucht vol personen-drones hangt en er vind een ongeluk plaats waardoor er twee of meer drones van dit caliber naar beneden komen vallen waar jij je net bevind... 8)7
Vlieg trajecten/paden in de lucht?
Is nu ook al zo om te voorkomen dat vliegtuigen kris kras rondvliegen.
Klopt inderdaad maar er zijn tal van oorzaken te verzinnen waardoor een drone alsnog uit de lucht kan komen vallen. Dit zal afgedekt moeten worden met tal van regels en beveiligingen. Maar eerst de STINT...
Het risiko is grootst bij single en dual tri en quad rotor UAV omdat in die formatie elk rotor crusiaal is voor bestuurbaarheid. Bij Hexa en meer kunnen afhankelijk van carrier marge een motor uitvallen waarbij de counter torque motor ook uit gaat dus bij motor uitval gaat de tegenovergestelde anders om draaiende ook uit.

Bij 18 motoren als 1 motor begeeft of prop of ESC dan vallen er twee motoren uit. 16 het kan dan nog steeds stabiel vliegen. En met zoveel motoren is effect kleiner. Afhankelijk van Totaal gewicht en thrust reserves.

Met Hexa copter Racer kon redelijk mee doorvliegen door grote thrust marge.
Daar hebben ze toch al eerder de "Volocopter" voor gemaakt?
Dat wist ik niet, betere oplossing voor bemand vliegen.
Aangezien je met een drone niet boven aaneengesloten bebouwing mag vliegen en niet over wegen, wordt het toch vrij lastig om op je bestemming te komen ;)
Maar het is dan geen drone meer. :9
Drone slaat meer op UAV die Autonoom vliegt, Bemand slaat meer op Piloot aanwezig.
Er is dus voor bestuurd worden 3 opties. Autonoom , Piloot , remote.
Daar los van is er dan nog Cargo of personen transpoort.
Dat maakt 6 variaties mogelijk.

De nieuwe UAV regelgeving houd hier voor toekomstige ontwikkelingen ook rekening mee.

Uiteraard is Autonoom UAV persoon transpoort waar de hoogste veiligheids eisen en risiko beheer onder valt. Want de personen als pasagier zijn geen piloot en kunnen dus zeer beperkt ingrijpen. Autonome noodlanden.

In agrarische sector waar om cargo en persoon aantal beperkte omgevingen is Risiko lager. Dus verwacht daar wel in de near future toepassingen van wat zwaardere UAV.
Denk dat Persoon transport hier in nederland de bevolkings dichtheid het meeste regios beperkt.
Daar is de Volocopter voor.
Volodrone onbemand
Volocopter bemand
Totdat iedereen er één heeft...

Wel spectaculaire ongelukken dan...

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 2 november 2019 08:36]

Anoniem: 63672
@HoppyF2 november 2019 13:38
Ik moest meteen aan Inspector Gadget denken:

inspector gadget
Is er nou echt helemaal niemand die zich afvraagt of het wenselijk is om met 24 ronddraaiende messensets boven de hoofden van de burgers rond te suizen? Leuk allemaal die technische concepten, maar ik voorzie grote maatschappelijke onrust als dit op schaal ingezet wordt.
Wat dat betreft verbaas ik me veel meer over de verschillende drone taxi's die de rotorbladen onbeschermd op kniehoogte hebben zitten zodra het ding op de grond staat. Wie heeft ooit bedacht dat dat een veilig concept kon zijn?

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 1 november 2019 16:50]

Ik vraag me af wat de gevolgen zijn voor de efficiëntie als je er een ring om heen doet. Een beetje zoals je dat bij kinderspeelgoed propellers hebt. Dan wordt het direct een stuk moeilijker om per ongeluk door een blad geraakt te worden.
Lol.... dat zij men ook 100 jaar geleden over de auto:
"Ja maar je laat toch niet zomaar een baksteen van meer dan een ton en 4 wielen over de straten rijden? Ik voorzie grote maatschappelijke onrust"

Inmiddels rijden er miljoenen auto's door Nederland en gaat het nog best goed...
Verder zou de grote drone voor noodsituaties ingezet kunnen worden, om snel hulpgoederen te bezorgen.
Een Chinook kan meer dan 10 ton aan hulpgoederen afleveren ipv 200kg...
Natuurlijk zijn deze helicopters duurder en waarschijnlijk op minder plekken beschikbaar als zo'n drone straks, maar het is niet alsof er op dit moment nog geen alternatieven zijn op dat gebied.
Dat niet alleen, een chinook is ook nog eens efficienter.
chinook: mtow ca 22 ton, payload 10 ton, dus payload ca 50%
velodrone: mtow 1 ton, payload 0,2 ton, dus payload ca 20%

gaat toch iets niet helemaal goed nog met die drones... zou dat door de accu's komen?

ps het is overigens wel een tof ding ;-)

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 1 november 2019 14:29]

Ja, dat is voornamelijk vanwege de accu's.

De energiedichtheid van brandstof is vele malen hoger dan dat van een lithium cel. Ter vergelijking: 8 liter benzine (45MJ/l) bevat evenveel energie als een 100kWh accupakket in een Tesla. Die batterij van Tesla weegt 580kg tov ~8kg benzine.

Dat zet overigens mooi in perspectief hoeveel efficiënter een elektrische auto is tov een benzine auto, een Tesla behaalt met het equivalent van 8L benzine een actieradius van 500km.

Edit: kW/h -> kWh, thanks Robbaman!

[Reactie gewijzigd door LeonM op 1 november 2019 15:38]

Sterker, een Model 3 haalt dat bereik zelfs met een 75kWh accupakket, dat is zelfs maar 6L benzine!

Overigens is het kW maal h (dus kWh), niet kW per uur (kW/h) ;)
Volgens EV-database haalt die Tesla 340km op de snelweg in de winter. En dat zullen nog wel ‘test omstandigheden’ zijn.

500km haal je echt niet met dat ding (uitgaand van een realistisch gebruiksscenario, dus niet met alle electrische verbruikers uit, op de rechterbaan met 80 tussen de vrachtwagens).
ev-database.nl gaat dan ook wel uit van het allerslechtste scenario (130km/u bij -10). Nu zul je zelden 300km aaneen 130 (kunnen) rijden en zal het ook niet vaak-10 zijn.

Bovendien is het ook niet eerlijk om dan te denken dat een benzineauto onder dergelijke omstandigheden nog steeds maar 8L nodig heeft.
Reken het eens om naar euro per gewicht. Of euro per kilometer? Het zal vooral goedkoper moeten zijn dan de huidige technieken.
Alleen kost een Chinook bijna 30 miljoen en zijn er 2 piloten nodig om hem te besturen (alhoewel ik gok dat het met 1 zou kunnen) en is er in ieder geval 1 loadmaster aan boord.
Daarnaast is er nog een aardige crew nodig om het ding vliegbaar te houden, en al zijn er commerciële versies van deze prachtige machine is het überhaupt de vraag of die zomaar beschikbaar krijgt en kunt betalen.

M.a.w.: een Chinook is inderdaad beter; dit soort drones zou je in de toekomst toch wel eens vaker kunnen gaan zien.
Maar een chinook is bemand, en een drone niet, dus in gevaarlijke situaties zoals extreme mist (of zware wind), kun je een grote drone nog wel sturen met het risico dat er iets gebeurd, maar een bemande chinook stuur je dan niet.
Kijken of onderstaande nu ook gaat gelden:

Niet boven mensenmassa's
Niet boven bebouwing
Altijd in het zicht
Niet hoger dan 120 meter
Niet nachts
Niet in gebieden waar luchtvaart actief is binnen bepaalde hoogte
Elke dronevlucht aanmelden voor inzet (professioneel ten slotte)
Waarom zou dat niet gaan gelden?
Deels zullen er absoluut uitzonderingen komen voor grote (lees invloedrijke) bedrijven, denk vooral ook aan Amazon of hier Rakuten.

Omdat het de inzetbaarheid zwaar beperkt, vooral natuurlijk dat de drone altijd in het zicht moet blijven. Het gaat om een onbemande variant.
Handig voor reddingswerk.
Super cool dit, da's één ding wat zeker is, ben dan ook erg benieuwd waar deze allemaal voor ingezet gaan worden, 200kg aan draag vermogen is nogal wat namelijk, dus kan me genoeg toepassingen bedenken waar deze goed voor in te zetten valt.

En voor de mensen die er nog wat meer info over willen lezen, voor die mensen is er hier een .pdf van te downloaden:
https://www.volocopter.co...loDrone_Specs_website.pdf
:)
Shit, nu kan ik ontvoerd worden door een drone.
Ruim 9 meter breed, wat een apparaat zeg. De diameter die een gemiddelde helikopter met zijn rotors maakt is +- 10 meter.
Niet het apparaat wat de zwaardere Amazon pakketjes voor je deur zal leveren denk ik zo :+ .

In het filmpje zie ik veel steden en vol- en dichtgebouwde urban area's. Ben benieuwd welke toepassingen ze daar zullen bedenken. Voor landbouw wel ideaal denk ik, behalve het bestuiven. Voor bouwputten die soms uren achter elkaar doorgaan lijkt mij een hijskraan praktischer.

edit: lol, in het filmpje zie je die drone ook naar een gebouw toevliegen met een zakje goederen waar 6 hijskranen omheen staan. Hier ontgaat mij de toegevoegde waarde even.

Maar een mooi begin, dat sowieso

[Reactie gewijzigd door AOC op 1 november 2019 14:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee