Microsoft legt laatste hand aan Windows 10 November 2019 Update

Microsoft maakt de Windows 10 November 2019 Update gereed voor release. De actuele testbuild is de uiteindelijke versie zoals die naar eindgebruikers komt, meldt het bedrijf. Het moment van release zou niet lang meer op zich laten wachten.

Buildversie 18363.418 van Windows 10 is de final build van de Windows 10 November 2019 Update, meldt Brandon LeBlanc van het Windows Insider Program, die daarmee meteen de naam onthult waaronder het besturingssysteem zal verschijnen. Testgebruikers die in de Release Preview-ring zitten, draaien deze 19H2-versie al. Microsoft zet gebruikers in de Slow-ring ergens in de komende tijd over naar Windows 10 20H1, de versie die gebruikers in de Fast-ring al maanden hebben.

De Windows 10 November 2019 Update, oftewel versie 1909 die bij het Insider Program als 19H2 bekendstaat, volgt na de May 2019 Update, oftewel version 1903. Het is een van de twee omvangrijke Windows-updates die Microsoft jaarlijks uitbrengt, maar het gaat dit keer om een bescheiden update met vooral bugfixes en optimalisaties.

Nieuwe functies zijn dat gebruikers direct vanuit de kalender op de taakbalk afspraken kunnen invoeren door een datum en tijd te selecteren. Ook draait de zoekfunctie van de verkenner voortaan op Windows Search, waardoor ook OneDrive-items bij zoekacties worden meegenomen. Microsoft heeft een lijst van de wijzigingen opgesteld.

Kalender Windows 10 November 2019

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-10-2019 • 10:47

120

Reacties (120)

120
114
67
1
0
35
Wijzig sortering
Ik hoop dat ze eens met weeknummers komen in de taakbalk calendar. Maar helaas, het lijkt hier niet in te zitten.
Ik snap ook niet waarom dit niet (desnoods optioneel) mogelijk is. Zó veel bedrijven draaien op Windows en die werken toch echt vaak met weeknummers. "Welke week is het?" is een vraag die minimaal elke week op kantoor voorbij komt.

Voor de collega's die dit écht nodig hebben, heb ik dus T-Clock er maar op gezet. Werkt goed, maar qua vormgeving is het niet prachtig. Ingebakken in Windows zou beter zijn.
Maar dan krijg je ook de hele discussie: wat is week 1 en gebruikers met verschillende instellingen die langs elkaar heen praten. En gewone thuisgebruikers die nooit met weeknummers werken en in de maand november ineens een 47 zien staan en zeker weten dat er geen 47 november bestaat. Het is lastig dit zo te doen zonder dat er een stortvloed aan vragen uitkomt. Google doet het standaard ook niet in zijn kalender. En in Outlook moet je er volgens mij ook voor kiezen om ze te zien.
In Office bieden ze de mogelijkheid wel in de agenda, dus dat argument gaat niet op.

Maak het gewoon optioneel mogelijk, kleine moeite.
Ja en nee. Iedere optie die je toevoegd verhoogd de complexiteit van je software. En moet je testen en onderhouden. Als je dan ook weet dat weeknummers in de USA niet veel gebruikt worden dan is het dus niet zo logisch meer om het er wel in te zetten omdat "we" dat handig vinden.
Als je ziet dat MS er ongeveer 30 jaar over heeft gedaan om de console resizable te maken kun je hier ook nog wel even op wachten.
Tja, moet je toch eerst Outlook tevoorschijn toveren en dan naar je kalender gaan, ipv één klik in je taakbalk of Win+Alt+D om het direct te zien.

Privé zouden weeknummers me in de weg staan en houd ik mijn interface het liefst zo minimalistisch mogelijk met enkel de functies die ik ook daadwerkelijk gebruik, maar op kantoor mis ik toch echt de mogelijkheid om weeknummers optioneel aan te kunnen zetten.
zowat op alle afdelingen heeft iedereen z'n outlook altijd open staan bij ons, van inkoop tot boekhouding en publiciteit. Velen weten zelfs niet dat je een popup kalender kan zien als je op de klok klikt :P
Ik heb mezelf enige jaren geleden aangeleerd om slechts 3x per dag mail te controleren: Aan begin van de dag, rond de lunch en een half uurtje voor vertrek. (Zeker omdat ik de neiging heb/had om direct op mails te (willen) reageren.)
Die paar keer dat er wel iets met spoed is wat ze je willen melden, bellen ze toch wel, of staan ze aan je bureau. :)
hangt er natuurlijk van af hoe mail in je afdeling/bedrijf/bedrijfstak wordt gebruikt, bij mij staan eerder m'n agenda's open en komen er maar sporadisch mails binnen omdat we een andere tool hebben om met gebruikers te communiceren.
Dat werkt prima als je niet veel mail krijgt of er bijna niks boeiends in staat, maar voor veel mensen is de inbox een van de belangrijkste to-do lijsten. Ik vermoed dat je leidinggevende gaat steigeren als je dan maar 3x per dag in je mailbox kijkt :P
Het werkt prima als je niet direct op inkomende mails hoeft te reageren ;) , het heeft weinig met mailvolume te maken. Ik heb ook een rule die alle CC mails in een apart mapje gooit, en daar kijk ik zo eens of twee keer per week naar, want die zijn per definitie minder relevant voor mij.
To-do lijst werk ik graag vanaf een uitgeprint document, waar je met markeerstift kan aangeven wat af is.
En communicatie over lopende projecten loopt grotendeels via Microsoft Teams.
Week 1 wordt bepaald op basis van de kalender van het betreffende land danwel regio.
In Nederland is dat de eerste week waarin minimaal 4 dagen van het nieuwe jaar voorkomen..
Als je software buiten de EU gebruikt word gaat die vlieger al niet meer op. USA en midden oosten werkt dit iets anders (de gebruikelijke definitie is dat week 1 de eerste week met een donderdag is (ISO8601)), daar is het vrijdag of zaterdag.
Nee, ook dan wordt week 1 bepaald aan de hand van de kalender van de regio. Houd je aan Amerikaanse regio aan voor je kalender, dan zal week 1 beginnen in de week waarin 1 januari valt, zoals dit jaar op zondag 30 december..

En dat betekend dat als je in je software datum/tijden in UTC bijhoud, 31 december voor sommige delen van de wereld in week 53 kunnen vallen, terwijl voor een andere regio deze in week 1 valt.

Juist daarom is het belangrijk dat je regio instellingen baseert op de locatie/regio instellingen van de gebruiker en op de server UTC aanhoud. Voor het .NET eco systeem is bijvoorbeeld NodaTime een zeer goede library. Overigens is de NodaTime website ook erg informatief als je meer wilt weten over kalenders en hun eigenaardigheden, ook als je niets doet met .NET..
Ik ken NodaTime als JodaTime. Iets zegt me dat dat er vrij veel overlap is tussen beide projecten. En correct: op de server lekker alles in UTC en dit soort ellende (datum, codepages etc.) lekker bij de client laten.
En maandag is de eerste dag van de week. Heel belangrijk.
Dit is niet alleen in Nederland zo maar in heel Europa.
Anoniem: 1092407 @lfah200012 oktober 2019 19:33
Oh ja dat is wel een ding. Ik kwam erg gek genoeg pas laat achter dat er mensen zijn die zondag als de start van de nieuwe week beschouwen. Dat heb ik nooit begrepen. In mijn beleving hoort zondag toch echt gewoon bij het weekend en volgens mij is het voor gelovigen de zevende dag. Een reden om zondag als de eerste dag van de week te beschouwen heb ik nog niet gehoord. Behalve gewoonte dan. :p
Dit is waar. Bij ons op het kantoor hadden we vroeger hele discussies "We bedoelden week 10 in Lotus Notes, NIET de week 10 van de Sasco planner!!!" :F

Sinds Outlook waar dit veel moeilijker te vinden is, is dat hele gezeur weg en gebruikt niemand meer weeknummers. Onze interne communicatie is er zeker op vooruitgegaan.
Je bedoelt: daar ben ik het niet mee eens :). Welke dag de eerste dag van de week is en welke week het weeknummer 1 krijgt, is gestandaardiseerd met ISO 8601. Het is dus niet zo dat er vrije keus is, het is voor Europa gewoon op een eenduidige manier geregeld. Waar de verwarring vandaan komt is dat de Verenigde Staten, Canada, Australië en nog een paar landen zich niet aan deze ISO-norm houden. Om het nog lastiger te maken hanteren deze landen in verschillende situaties ook nog eens verschillende weeknummers.

Dat sommige programma’s tot verwarring leiden met hun weeknummering is er bijna altijd op terug te voeren dat het Amerikaanse programma’s zijn, die Amerikaanse weeknummering aanhouden ongeacht het land waar ze worden gebruikt. De programmeurs hebben er dus gewoon nooit rekening mee gehouden dat vrijwel de hele wereld een ander systeem hanteert dan wat hun Amerikaanse klanten gewend zijn.
Er zijn ook een paar definities in omloop over waar de telling begint.
Dit is niet eenduidig vastgelegd, verschilt soms per land of mogelijk per branche stel ik mij voor.
Dus ja, wat is handig?
De eerste dag van elk nieuw jaar is de dag waarop week 1 begint. Simpel ;-)
Maar ja als ze windows hebben dan zullen de meeste ook wel outlook hebben, en daar kan je het dan wel weer zien.
Of je werpt een blik op de plek aan de muur waar een van de vele kalenders hangt die elk jaar over en weer gestuurd worden. ;)
Wellicht heb je hier iets aan? Ik heb zelf geen Windows machine bij de hand dus ik kan het niet voor je uitproberen maar het ziet er volgens mij veelbelovend uit.
De taakbalk Inderdaad niet, maar als je de agenda app opent kun je ze wel zien en instellen. Ik heb ze binnen de agenda app wel staan. Draai zelf op 1903.
Anoniem: 120539 @Gerwin8911 oktober 2019 12:37
Gelukkig kun je dat wel aanzetten in Outlook, waar je toch ook vaak je agenda hebt staan.

(Overigens volledig eens dat het best een functie in Windows zelf had kunnen zijn.)
Discussies over wanneer een week start (zondag of maandag) zijn natuurlijk te ondervangen door deze kiesbaar te maken in de regional settings.
De agenda app, heeft weeknummers. Via agenda instellingen
Daar zijn al perfecte oplossingen voor, zo ziet mijn taakbalk er uit bijv.: https://i.imgur.com/dVlELdP.png
Het is wel aan te zetten in de Calender app indien gewenst.
Ik kan er overheen lezen op de site van Microsoft, maar waar blijven de tabbladen in verkenner? Dit is iets waar een tijdje terug zelfs screenshot van binnen kwamen. Maar ondertussen zie ik het nog steeds niet terug in de release notes. Iemand hier toevallig meer info over?
"Sets" zoals Microsoft het noemt, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Bron: https://www.zdnet.com/art...d-not-expected-to-return/
XYplorer is misschien ook iets voor jou. Je kan een probeerversie gratis downloaden.
https://www.xyplorer.com/
Dan denk ik eerder Total commandor ofzo.
Ik heb Groupy een poging gegeven, maar wat een rare instabiele zut is dat zeg.
Al m'n applicaties werden er glitchy van, vooral Outlook kon er niet erg goed tegen en ik had continue het gevoel een soort gevecht te hebben tegen m'n desktop.

Een grouped applicatie rond draggen of resizen, van monitor wisselen, enz. is er doffe ellende mee.
Ja want finder op mac is fijn....
Je kunt ook dit installeren als je alleen tabs wilt:
http://cn.ejie.me/
*grinnikt even*
Ze hebben vast de Urban dictionary niet gechecked toen ze dat voorbeeld maakten
lol, en dat een uur lang!
Gelukkig heb je de link erbij gezet, ik kende de uitdrukking niet :+
Hahaha! Geweldig! Zou me zo maar kunnen voorstellen dat een programmeur dat met opzet heeft gedaan. Zou me niet verbazen als er ook een 'Easter -egg' achter schuil ging...:-)
en met welke up-date was het dat je bijvoorbeeld de verkenner of media speler apps etc etc in de browser tabbladen kon zetten ? zodat de webbrowser tabbladen daarnaast een tabblad met een mediaspeler kan neer zetten...
Lijkt me gezien je uitleg eerder een (onwenselijk qua veiligheid btw) een functionaliteit van de browser. Mogelijk heb je het over Windows sets? Is uitgesteld voor onbepaalde tijd
Fijn dat ze dat intern gaan uitrollen, geeft mensen de mogelijkheid om het alvast te testen in RTM status niet de prerelease spul.

[Reactie gewijzigd door Shirenzo op 24 juli 2024 02:39]

Dat doen ze al enkele jaren, eerst bij Microsoft zelf, daarna via insider fast ring, slow ring en dan naar het grote publiek! Waarschuwing dat in de stap naar het publiek vaak pas de ‘tropische’ configuraties worden geraakt en er dus nog een hoop mis kan gaan. Verstandig dus altijd een paar weken te wachten met installeren.
Is de brakke auto-hide feature van de taakbalk eens aangepakt? Bij mij komt ie 9 van de 10 keer niet tevoorschijn als ik een of meerdere full screen windows open heb staan. Ik heb al tig trucjes geprobeerd om dit the fixen maar helaas. En ik ben niet de enige met dit issue...
Bij mij werkt de functie 'taakbalk vergrendelen' al jaren niet. Normaal als je dit afvinkt moet de taakbalk toch verborgen worden? Of zie ik dit verkeerd?
Vergrendelen is vastzetten zoals de taakbalk op dat moment staat ingesteld. Dan kan hij niet meer geresized of verplaatst worden.

Dat heeft dus niets met het verbergen te maken.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 24 juli 2024 02:39]

Klopt idd wat je zegt. Ik ben er ff mee gaan spelen en wist zelfs niet dat je de taakbalk kon resizen en kon verplaatsen door linkermuisknop ingedrukt te houden. Als je 'taakbalk vergrendelen' aanvinkt gaat dit idd niet meer. Is wel cool!
Geen problemen mee...je kunt altijd de Windows toets indrukken dan komen ze ook weer tevoorschijn.
Anoniem: 1263620 12 oktober 2019 03:42
Windows zou met de nieuwe rebuild veel meer kunnen doen voor de echte muziekliefhebbers door een meer mogelijkheid in te bouwen om geluid en microfoon af te stellen en de herkenning van de Top 20 van meest verkochte mengpanelen op te nemen en externe schijven en harddisks groter dan 3TB gewoon al direct toe te staan dat zouden moederbord fabrikanten ook moeten doen want schijven delen kan nadelige gevolgen hebben
Zelf zit ik met Windows 10 Home nog steeds op 1809... kan Windows Update laten zoeken wat ik wil, maar 1903 is nog nooit tevoorschijn gekomen.
Bijzonder. Ik heb een een aantal 1803 en 1809 systemen. Bij de updates geen enkele poging te updaten. Zijn gangbare i5 8 gb systemen uit 2015.
Ik weet niet wat je verwacht? Release 1903? Je hebt kans dat die inmiddels gepushed wordt, maar vaak moet je een lange periode specifiek zoeken naar updates om de grote updates te installeren. Release 1909 zal dus nog even geduld kosten, die zit nog niet in release!
Allemaal positieve reacties voor deze nieuwe build maar kom op zeg. Dit is toch niet bij te benen zo? Dan maar een lts versie in plaats van halfjaarlijkse updates.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.