Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal gemaakt dat 99,995 procent van het licht absorbeert, waardoor het extreem zwart is. Voor de productie wordt gebruikgemaakt van koolstofnanobuisjes geplaatst op een ondergrond van aluminium.
Het gaat om wetenschappers van het gezaghebbende technologie-instituut MIT, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het vakblad ACS-Applied Materials and Interfaces. Volgens de onderzoekers absorbeert hun materiaal aanzienlijk meer licht dan het materiaal dat voorheen als het 'meest zwart' bekendstond, het zogenaamde Vantablack. Waar Vantablack zo'n 99,965 procent van het licht absorbeert, doet het door MIT ontwikkelde materiaal dat met 99,995 procent van het licht.
Om zoveel licht te absorberen werken de onderzoekers met koolstofnanobuisjes die verticaal zijn geplaatst op een bodem die gemaakt is van aluminium gecoat met een zout. Overigens was het helemaal niet de bedoeling om op deze manier een extreem zwart materiaal te maken; de wetenschappers waren eigenlijk aan het experimenteren met materialen om de geleiding en warmte-eigenschappen van aluminium te verbeteren. Overigens lukte het onlangs ook om met behulp van koolstofnanobuisjes een 16bit-processor te bouwen.
Desondanks stellen de wetenschappers van MIT wel dat er praktische toepassingen zijn voor het extreem zwarte materiaal. Zo zouden telescopen baat hebben bij toepassing van het materiaal. Ook mogen kunstenaars het materiaal gebruiken voor het maken van kunst, zonder een licentie nodig te hebben op het patent dat is aangevraagd door MIT.
Alhoewel het hier gaat om het meest zwarte materiaal ooit geproduceerd, denken de wetenschappers niet dat de ontwikkelingen hier stoppen. Verder onderzoek moet nog zwarter materiaal opleveren, om uiteindelijk materiaal te produceren dat 100% van het licht absorbeert.