Wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat dusdanig zwart is, dat het met het blote oog wordt gezien als een soort leegte. Dat komt doordat het materiaal bijna al het licht dat erop valt absorbeert.
De makers, die zijn gefinancierd door het Britse bedrijf Surrey NanoSystems, stellen in een gesprek met The Independent dat het materiaal slechts 0,035 procent van het licht dat erop valt weerkaatst, een record. De resultaten zijn tevens gepubliceerd in het vaktijdschrift Optics Express. Doordat het materiaal zoveel licht absorbeert is het extreem zwart. Het is zelfs zo zwart dat het menselijk waarnemingssysteem geen vormen meer kan onderscheiden: het materiaal ziet eruit als een soort zwart gat.
Surrey NanoSystems heeft het materiaal VantaBlack genoemd en zal nog deze week worden gedemonstreerd tijdens de Farnborough International Airshow. VantaBlack is gemaakt met koolstof nanovezels die zo klein zijn dat er geen licht in kan binnendringen, maar het wel kan worden vastgehouden tussen vezels. Daar wordt het uiteindelijk geabsorbeerd. Daarna wordt het licht omgezet in warmte: volgens de wetenschappers geleidt het materiaal warmte 7,5 keer beter dan koper. Daarnaast is het tien keer sterker dan staal.
Het extreem zwarte materiaal kent verscheidene mogelijke toepassingen, volgens de makers. Zo kan het ingezet worden voor telescopen en ruimtecamera's. Ook zijn er militaire toepassingen, maar daar mogen de makers niets over loslaten.