wat heeft de VS in dit geval vervolgens gedaan (bedenkende dat, hoewel ze 70% van de NAVO betalen, natuurlijk wel een probleem hebben als ze de EU als bondgenoot langzaam zouden verliezen).
Nú raak je de kern. De VS heeft met name economisch wat te verliezen. De economie in de VS en in Europa kunnen niet meer zonder elkaar. De Russen hebben steeds minder te verliezen, en zo weinig speelruimte dat iedere stap behalve een héél erg nederige ze gezeik oplevert.
Als we er als Europa onafhankelijker in zouden gaan zitten, zou het nog weleens kunnen dat Rusland kansen ziet om ook iets te verliezen te hebben.
China is - dankzij onze verslaving aan al maar goedkopere producten - een veel groter gevaar. Xi is veel meer gefocust op economische overwinning dan Poetin en Trump. Ze zijn onafhankelijk genoeg om hun eigen boontjes te kunnen doppen, mocht het echt mis gaan. Natuurlijk, er is dan een tijd een economisch verval, maar in principe kan China op zichzelf bouwen en alles zelf maken. Wij niet, de VS niet, Rusland niet.
Maar ik denk niet dat de NL overheid (of het JIT) zomaar bewijs tevoorschijn zou toveren, van wat ik heb gezien klinkt het geloofwaardig (en op meer kan ik ook niet af gaan).
Op mij komt het ook geloofwaardig over. Maar ik denk niet dat we welke van de betrokken partijen dan ook volledig kunnen vertrouwen. En onszelf erbij. Kijk alleen eens naar de moderaties; volgens mij hebben we een nette, inhoudelijke discussie zonder moddergooien, en ik ben evenmin aan het trollen of flamebaiten. Toch heb ik meerdere van mijn posts al naar -1 zien gaan, en dat gebeurt altijd als je probeert de publieke opinie over de Russische Federatie te nuanceren. Precies hetzelfde gedrag zie ik op Russische fora en sociale media wanneer ik probeer iets positiefs te roepen over Westerse overheden. Om dan "maar dáár hebben ze propaganda en zijn alle media in handen van de staat" te roepen is nogal naïef. We're all biased.
En dat 'tot voor kort' hè, wie heeft dat rapporteren in de VS ook alweer afgeschaft? Iemand met banden met Rusland?
Hiermee onderstreep je de laatste zin van de vorige alinea. Gevaarlijk als je het mij vraagt: Je geeft tussen de regels door het Kremlin de schuld van het feit dat het Amerikaans democratisch systeem zo defect is, dat een idioot als Trump aan de macht kan komen! Natuurlijk - Cambridge Analytica, Facebook, Russische inmenging, uiteraard. Maar kom op, die mensen stemmen echt zélf. Het zijn volwassen mensen, waarvan verwacht wordt dat ze een gezond verstand hebben.
Ik denk dat de verharding van de cultuur en de opkomst van het populisme meer te danken is aan het feit dat we mensen proberen zo ver te krijgen zélf verantwoording te dragen voor hun ontwikkeling. Als we een kenniseconomie willen blijven zullen we ook de talenten uit kansarme groepen moeten pikken, en daarvoor moet je als overheid veel moeite doen; doe je dat niet, dan wordt Facebook inderdaad je nieuwsmedium en heeft het grootste geld dus ook de meeste macht.
Tuurlijk, 'in het geval van' zouden de VS ook absoluut niet geassocieerd willen worden met de moord op bijna 300 onschuldige mensen. Het zou Nederland in een hele lastige positie brengen, want je wil je belangrijkste bondgenoot ook niet diplomatiek aanvallen.
Klopt. En vooral de lastige positie waar Nederland dat in brengt, springt er voor mij uit: Het onderstreept dat je maar één mafketel aan de macht hoeft te hebben om je in een lastige positie te brengen als je dit soort innige en toch wel enigszins ongelijke samenwerkingen hebt.
Ik denk in ieder geval wel dat de kans dat de VS (of Nederland, die wel redelijk hetzelfde acteert) dit zou overkomen aanzienlijk kleiner is. Kan je je voorstellen dat een Nederlandse Patriot (bemand door Nederlanders) in Turkije een passagiersvliegtuig had neergeschoten?
Ik kan het me wel voorstellen, ja. Het is niet direct gerelateerd, maar de naam die direct in me opkomt is
Fred Spijkers. En inderdaad, ik verwacht het eerder van de Russen. Denk dat het vooral aan een stukje mentaliteit te wijten is; ik vind veel Russen vrij "makkelijk", hoewel ze over enorm veel kennis en kunde beschikken. "Komt wel goed" en "het werkt nu, zolang m'n baas er niet achter komt dat het fragiel is is het goed" zitten er behoorlijk dik in.
en dat ze veel beter zouden checken of hun doelwit wel een legitiem doelwit is (wat de Russen/Oost-Oekraïners duidelijk niet hebben gedaan).
Even twee delen van je zin omgewisseld, maar dit ^^^ ben ik dus zeker met je eens...
Ik denk (hoop) dat de Nederlanders de controle over die systemen nooit aan Turkije zouden overdragen (wat de Russen wel deels deden aan de oost-Oekraïners),
Maar dit ligt toch wel heel anders dan dat je hier schetst. Wij zouden de controle over die systemen nooit overdragen aan de Turken, maar misschien wel aan de Belgen?
Oost-Oekraïners staan voor een belangrijk deel dichter bij de Russen dan wij bij de Belgen staan. Ze spreken niet alleen deels dezelfde taal (en deels een andere Oost-Slavische taal met heel veel Russische leenwoorden). In Oost-Oekraïne wonen en leven nú nog steeds heel veel mensen die geboren en getogen zijn in de Sovjet-Unie. Zeker in het grensgebied wonen veel zelfbenoemde Russen. Het land is nog geen dertig jaar onafhankelijk, en juist in de MH17-regio was de stemming spannend (de Krim wilde volgens mij zelfs communistisch blijven).
Met bovenstaande feiten kan je overigens zowel de annexatie van de Krim nuanceren, als de gevaarlijkste kant van Poetin onderstrepen: Het is gewoon nog steeds een communist. En Medvedev is een liberaal, maar dan wel net zo'n liberaal als Trump;
eigen zakken eerst ;-)
Nou ja, GPS heeft het tot nu toe altijd gedaan. Maar inderdaad, de EU ontwikkeld daar haar eigen alternatief voor. Weren was in dit geval lastig, omdat GPS al zo geïntegreerd was in de EU-samenleving.
Wist ik niet, maar dat vind ik op twee vlakken wel een goede ontwikkeling;
- met GPS en GLONASS (wat toch nog in meer Chinese toestellen voorbij kwam dan ik eigenlijk verwacht had) zijn we afhankelijk van de techniek van andere continenten;
- een alternatief ontwikkeld met de techniek van nú kon nog weleens voordeel hebben van de wet van de remmende voorsprong.
Ik denk dat de VS eerder zouden luisteren als wij zouden zeggen 'Jo, doe eens normaal met je geïnfecteerde McAfee', dan de Russen. Daarom zou ook ik liever vertrouwen op Amerikaanse IT-producten dan Russische.
Ik ben eigenlijk eerder bang dat de VS de behoefte zou voelen om het beter te verstoppen dan de Russen. Maar daarin ben ik dan weer bevooroordeeld door hoe ik Amerikanen altijd ervaren heb; "smile in your face, stab you in the back". Russen zijn afstandelijk, nors en gesloten, maar ik bouw er voor m'n gevoel een betere band mee op, al is écht vertrouwen moeilijk te winnen.
Een Nederlandse versie ontwikkelen... Poeh, ik heb absoluut niet de verwachting dat die effectief zou zijn tegen alle (staats)hackers

Hier ben ik het dan weer helemaal met je eens, al zou ik dan graag een Europese variant zien. Betekent echter niet dat we "dan maar" voor het Amerikaanse alternatief moeten kiezen. Dat zie ik ook met ons democratisch systeem gebeuren: Het werkt mijns inziens steeds slechter zoals het nu is, want de politiek past nu gewoon in een carrierepad dat naar topfuncties in commerciële bedrijven leidt. Mijns inziens een reden om eens heel kritisch te kijken naar hoe we dat politieke systeem gaan veranderen.
En zo geldt dat ook voor die software; we moeten op zoek naar de juiste oplossing. Ik denk daarbij richting een soort Europees gecontroleerd open source, dat wél weer door de EU vermarkt wordt.
[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 22:37]