LG maakt AirPlay 2 en HomeKit vanaf donderdag beschikbaar op zijn tv's uit 2019

LG maakt vanaf donderdag AirPlay 2 en HomeKit beschikbaar op zijn tv's die het dit jaar uitbrengt. Het gaat specifiek om de oledmodellen, de NanoCell-lcd-tv's en uhd-lcd-tv's uit de de UM7X-serie met het ThinQ AI-label.

LG meldt dat het de features voor Apple-gebruikers beschikbaar maakt via een een firmware-update voor de bewuste tv-modellen. Het was al duidelijk dat LG halverwege dit jaar met een update voor AirPlay 2 en HomeKit zou komen, maar voorheen was er nog geen officiële datum bekend. De fabrikant zegt dat AirPlay 2 en HomeKit deze week in 140 landen bij gebruikers van oled-tv's en NanoCell-lcd-tv's beschikbaar komen; de update loopt nog een aantal weken door, waardoor bezitters van uhd-lcd-tv's vermoedelijk iets langer moeten wachten.

De komst van ondersteuning voor AirPlay 2 en HomeKit maakte Apple wereldkundig tijdens de afgelopen CES-beurs. Met AirPlay 2 kunnen gebruikers bijvoorbeeld video's, foto's en muziek van hun Apple-apparaten of de Apple TV-app naar hun tv streamen. Een directe integratie van Apples nieuwe TV-app is vooralsnog alleen voorbehouden aan bezitters van Samsung-tv's. Met HomeKit kunnen gebruikers hun LG-tv besturen met de Home-app of via stemassistent Siri.

Gebruikers met iPhones, iPads of Macs en ondersteunde tv-modellen van LG hoeven, behalve het doorvoeren van de update, niets te doen, al maakte LG onlangs bekend dat gebruikers in ieder geval ook iOS-versie 12.4 nodig hebben om AirPlay 2 te kunnen gebruiken.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-07-2019 • 08:40

80 Linkedin

Reacties (80)

80
77
29
10
0
42
Wijzig sortering
Blijft een slechte zaak dat dergelijke updates door LG niet voor de high-end (oled) modellen van afgelopen jaren beschikbaar worden gemaakt.
Ik heb in 2017 een OLEG van LG gekocht en binnen een aantal maanden werkten de eerste apps al niet meer (onder andere Uitzending Gemist). Het hele smart gebeuren bij tv's blijft enorm teleurstellend.
Ik ben hierdoor ook een voorstander geworden van android boxes of andere smart boxjes/sticks zoals Chromecast of AppleTV. Je verliest wel wat functionaliteit soms omdat het natuurlijk native vanuit de TV veel makkelijker werkt, maar ik heb bijvoorbeeld een Nvidia Shield aan mijn TV hangen en ik kan het iedereen van harte aanraden, hij is super snel en je kan er van alles op aanpassen.
Ik heb de Shield TV 2017 nu twee jaar. Een van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan, fantastisch apparaat en goede ondersteuning van Nvidia. Al wacht ik nog wel op Dolby Vision en HDR YouTube ondersteuning. Al kan dat laatste hardwarematig volgens mij niet.
Helaas hebben externe apparaten ook een beperkende factor.
Zo heb ik de LG C8, en deze heeft een 120hz scherm. Echter 4K, HDR en 120hz over HDMI is dan voor HDMI 2.0b teveel gevraagd.

Netflix en Youtube hebben video's die dit ondersteunen, en dus alleen via de native apps werken.
(niet dat de kwaliteit van steaming zo denderend is, maar het beeld wordt er wel beter op ten opzichte van de streams die dit niet hebben)
Eens, gelukkig gebruik ik dat heel weinig op mijn C7. Soms de YouTube app als ik iets in HDR wil bekijken of Netflix, zodat ik in Dolby Vision kan kijken. Maar dat is heel sporadisch. YouTube wordt overigens wel steeds geüpdatet.

Neemt niet weg dat het gewoon kwalijk is. De tv's krijgen wel firmware updates met verbeteringen in beeldverwerking, maar echt nieuwe functies of nieuwe software is er helaas niet bij. Softwarematig is je dure high-end tv bij LG bij aanschaf al praktisch dood. Kwalijk en zonde, omdat het WebOS echt een heel fijne OS is om mee te werken. Er zit veel meer in.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 24 juli 2019 09:10]

De Netflix app van de LG tv is meesterlijk (volledige support voor alle formaten) Dat is ook de enige app die ik niet wil missen. De rest boeit me ook niet eigenlijk
Ik gebruik daar een shield voor. Die heeft gewoon dezelfde app als op de LG TV, alleen werkt dat op een Shield vlotter dan op een C7. Enige voordeel van LG is ondersteuning van Dolby Vision.

Maar met je eens dat de Netflix app op de LG tv dikke prima is!
Maar is op een AppleTV toch weer beter, LG heeft helaas nog geen 4K WebOS interface, niet een heel groot probleem maar wel jammer.
Grootste probleem is de matige processoren en geheugen wat ze in de TV's stoppen voor het SmartTV gedeelte.
Mijn LG Tv uit 2014 werkt zelfs uitzending gemist met Webos versie 1, beetje raar als bij jou 2017 model niet meer werkt.
Ik heb een 2017 LG OLED en ik heb gisteren nog gebruik gemaakt van Uitzending Gemist?
@Richh en @Carlos0_0 Geen idee waar het verschil in zit, ik weet zeker dat de laatste versie geïnstalleerd is. Wanneer ik Uitzending Gemist open, blijf ik alleen zwarte vlakken zien en wordt content niet geladen. Ik heb vorige jaar contact opgenomen met de ontwikkelaars en zij gaven aan dat mijn specifieke versie niet meer wordt ondersteund. Bij de vraag waarom het op de tv in de slaapkamer (LG uit 2015) wel werkt, gaven ze aan dat ze keuzes maken voor specifieke versies. Het ziet er dus naar uit dat de OLED LG uit 2017 niet meer wordt ondersteund om één of andere reden.
Heb je een PI-Hole draaien? Zet die maar eens uit...
Mijn ervaring is anders bij Samsung. Ik heb een 2016 model en alle apps worden bijgewerkt en up to date gehouden.
Die ervaring heb ik niet met mijn EG920v (2015 OLED). Grote kans dat wij andere apps gebruiken ;)

De apps die wij gebruiken (NPO, Kijk, RTLXL, Netflix, Videoland, Amazon, YouTube) werken allemaal nog zonder problemen.
Echt? Nog niets van gemerkt ik zal het ook eens proberen.
Gebruik nooit de tv apps gebruik altijd mij Apple TV vanwege 4K films en Dolby vision en Home kit. Via HDMI kan je de aan schakelen vanaf de Apple TV met Siri commando’s.
Ik heb ook een C7 Oled uit 2017 en de NIEUWE Uitzending gemist app werkt prima. Een tijd geleden is de app vernieuwd. Kijk even in de app store.
Interessant... heb jij de HDMI- CEC functie dan uitgezet op de LG?

Ik hem de wel de OLED 2019 LG versie maar krijg geen goede aansturing voor elkaar

[img]https://i.imgur.com/RxSnKUK.jpg?1[/img]
Je kunt hiervoor een petitie tekenen die inmiddels al bijna 15.000 keer getekend is;

https://www.change.org/p/...lg-webos-premium-oled-tvs
Anoniem: 315662
@Flexiilex24 juli 2019 09:41
Ah ja, de miljoenste petitie van vandaag waar niks mee gaat gebeuren. Petities zijn een beetje de nieuwe facebook comments, leuk om je hart te luchten maar het is extreem onzinnig (maar wel leuk vermaakt, net als de facebook comments)
Starter van de petitie hier. Ik snap het pessimisme, maar met zo'n attitude bereik je natuurlijk al gegarandeerd niks.

Als LG 15.000 (potentiële) klanten negeert die de moeite nemen om te tekenen, is dat voor velen een fijn gegeven om mee te nemen in de keuze voor hun volgende TV (zie reacties hier en op de petitie).

LG's OLED sales waren dit kwartaal al lager dan verwacht; ik zeg niet dat de petitie (of hun keuze om alleen TV's van dit jaar te updaten) daar de oorzaak voor is, maar zoals het artikel al suggereert kan het komen door LG's algemene lakse houding wat 'langdurige' support betreft (wat is nou 2 jaar voor TV's van duizenden euro's 8)7 ).

[Reactie gewijzigd door VorteXLP op 24 juli 2019 12:24]

Doney, je laatste update was 6 maanden geleden, dat helpt niet echt. De afgelopen maand zijn er bijna geen nieuwe petities getekend. Wat ga je doen als er 15.000 petities zijn? Ik heb vorig jaar een LG OLED55B8PLA gekocht, wel jammer als het daar niet op komt.
Ik denk niet dat het veel nut heeft om updates zonder nieuwswaarde te blijven sturen naar mensen die de petitie al getekend hebben. LG is zeker op de hoogte van de petitie, dus ik dacht even af te wachten tot LG's updates voor de 2019 modellen zijn uitgerold. Als er dan nog steeds geen plannen voor oudere modellen zijn en nog steeds geen reactie komt zal ik de 15.000 ondertekenaars laten weten dat LG zoveel klanten negeert.
B serie kan ook geen AirPlay 2 draaien (andere processor)
Ik zou het persoonlijk zo gaaf vinden als fabrikanten met betaalbare oled panelen zouden komen zonder al dat app geneuzel en "topgeluid" maar dat zal niet snel betaalbaarder worden omdat ze natuurlijk betaald krijgen om bepaalde apps mee te leveren.
Dom dom dom, bye bye LG. Als je zo opzichtig je klanten voor de gek houdt. Kom op zeg, ik heb een C7, nieuw gekocht, zo nieuw dat zo’n update echt geen probleem kan zijn.
Vind ik ook slecht! Volgende keer moet ik maar een Sony OLED kopen, al zijn die stukken duurder.
Koop gewoon een shield of Apple TV en gebruik je tv als dom oled scherm.

Doe ik ook werkt 10 keer beter dan die smart tv apps en 65” 4K oled steam link gaming is ook chill

[Reactie gewijzigd door xbeam op 24 juli 2019 12:48]

Is Sony dan zoveel beter? Misschien de slechtste van alle kwaden, maar mijn ervaring met Sony is dat ze ook bijzonder achteloos naar hun klanten zijn.
Beste is de televisie te kopen die de beste beeldkwaliteit levert, het smart gebeuren zoveel mogelijk uitschakelen en er een Apple TV 4K of vergelijkbare Android box aanhangen.
Dat had ik 7 jaar geleden al met hun TV’s. Nu een Sony met Android TV. Hopen dat het beter gaat.
Zal ook fabrikant afhankelijk zijn. Als LG android TV had, dan zouden ze nog geen updates doorvoeren voor oude modellen :P Voor het media gebeuren gebruik ik een Nvidia Shield (android tv) en die wordt erg goed ondersteund door Nvidia
Op mijn EG920v (2015 OLED) had ik anders dit jaar nog een update, volgens mij afgelopen maand zelfs. Dat gezegd hebbende heb ik geen idee wat de update deed :+

Zelf ben ik blij dat LG geen Android TV hanteert. AndroidTV is ook niet zonder problemen.

Feature updates zullen denk ik nog lang een pijn punt zijn voor TVs. Je ziet dat fabrikanten huiverig zijn om oudere TVs te voorzien van nieuwe features. Soms krijgen topmodellen van één generatie terug nog een feature update maar dat is ook vaak een uitzondering. De fabrikanten zien liever dat je een nieuwe TV koopt die de fancy nieuwe features heeft in plaats van je een reden te geven om niet te upgraden.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2019 09:31]

Een beetje jammer dat de populaire 2018 modellen waaronder de OLED's door LG niet worden voorzien van een update. Heb je nog een Raspberry Pi liggen kan je via homebridge met een beetje knutselen redelijk makkelijk homekit zelf toevoegen: https://github.com/merdok/homebridge-webos-tv
Het is jammer dat apple niet universele standaarden gebruikt, waardoor deze overbodige oplossingen door tv fabrikanten gepushed moeten worden en ten koste gaat aan andere wellicht betere functionaliteit.
dnla werkt bv prima. Streamen van films, fotos werkt standaard met windows.
Even een kleine correctie op wat AirPlay is en kan, want een vergelijking met DLNA gaat beetje mank:

“Apple AirPlay 2 offers wireless streaming of content from your Apple device (like your iPhone, iPad or Mac). Originally this was dominated by music, but it also covers photos and video, so will let you stream a wide range of content from your phone to your Apple TV - and in 2019 your television. AirPlay 2 also includes device mirroring to share the content of your phone's display on another device.

AirPlay 2 opens up a whole world of multi-room streaming capabilities that were previously not available on the iPhone or iPad and also ushers in multi-room compatibility for the HomePod.”

:)
ok de universele standaarden dlna en miracast, waar Apple blijkbaar dus een eigen standaardje voor gemaakt heeft die LG nu weer moet implementeren. Net als die debiele lightning connector, moet Apple gewoon niet zo moeilijk doen en een keer met de rest van de wereld mee gaan doen. En wat is het apple aandeel, volgens mij veel te klein, al denken de meeste Apple gebruikers vaak onterecht anders. Die kunnen beter een apple tv ofzo kopen.
AirPlay was er voordat Miracast er was, dus Apple was op dat vlak innovatief bezig. Vergeet niet dat Google ook zijn eigen Chromecast heeft.

En wat betreft Lightning connector, wat een verademing tov de toendertijd standaard micro-usb (wat een enorme gevoeligeruk connector is). Nu is er idd USB-C (wat voornamelijk weer uit de stal van Apple komt, grootste aandeel engineers die aan de standaard werken), maar heeft men dat nu alleen op de laatste generatie iPad Pro. Ze willen niet dat men kort op de introductie van lightning overgaan op een 'weer een nieuwe standaard'. De verwachting zal wel zijn dat de volgende generatie iPhones ook USB-C zullen krijgen.
Het gaat er niet om wie er eerder met iets komt. Apple wijkt af van de standaard en maakt zijn eigen variant niet open. Daar hebben apple gebruikers en niet Apple gebruikers behoorlijk last van. Zo zit ik opgescheept met die airplay meuk op mn tv. Apple gebruikers maar zeuren dat hun airplay meuk niet werkt met niet apple spul. En vergeet niet apples aandeel is kleiner dan 10%
Je lijkt wel redelijk veel haat richting Apple te hebben. Op het moment dat die 'meuk' erop zit, en je gebruikt het niet... what's the problem? Er zitten wel meer features op je tv die je vast niet gebruikt.
Qua marktaandeel zit Apple met hun iOS platform wereldwijd tussen de 20 & 25% (vorige maand in Nederland volgens gstatcounter 37%, US meer dan 50% en Japan zelfs bijna 70%).
En er is ook gewoon niet altijd iets als '1' standaard. Voor de Apple gebruikers is AirPlay nou de standaard. Ik geef wel toe dat de adoptie van AirPlay nog hoger zal zijn als Apple de standaard open maakt (en in mijn ogen is dat positief), maar daar heeft Apple zijn eigen ideeën over.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een gemiddelde Apple gebruiker meer geld verdient en te besteden heeft, en daar willen andere fabrikanten graag gebruik van maken door hun (vooral premium) apparaten compatible te maken met Apple produkten. Er zijn genoeg mensen (waaronder ik) die een bepaalde auto juist NIET kopen als er geen CarPlay (of de tegenhanger Android Car), en dus een fabrikant kiezen die daar wel ondersteuning in zal bieden.
Ik heb idd iets tegen apple en dat is de bescherming van hun ecosysteem. Gelukkig trapt niemand daar meer in. Ik zie steeds meer apple gebruikers afhalen, omdat in de echte wereld helemaal niet zoveel apple spul gebruikt wordt. Het is een overgehypte nice ook wel apple bubble genoemd. Ik heb heel veel te besteden, maar geef geen geld uit voor die beperkte middelmatige apple apparatuur, vaak van zeer slechte kwaliteit en beperkte mogelijkheden voor integratie met niet apple apparatuur. Jammer dat lg hier in trapt. Ik zou apple gewoon links laten liggen en zn tijd investeren in de rest van de wereld. Dat is meer dan 90 % Het is gewoon zonde van je geld om dit te investeren in een paar apple gebruikers. Die kopen maar mooi zon beperkte apple tv. De oleds van lg zijn idd premium, maar nee oh nee, Apple spul is middelmatig tot zeer slecht. Zowel in bouwkwaliteit, garantie en ondersteuning. En praat me niet over apple carplay, wat een drama is dat.
Doet AirPlay 2 het hier ook mee?
LG heeft dan nog IMHO het beste OS maar dat dit soort simpele dingen al niet meer op een dure TV uit 2018 kunnen is natuurlijk bizar. Het doet me denken aan de auto-industrie, die eigenlijk op het gebied can software nog steeds niks in te brengen heeft tegen Tesla. Dus het is eigenlijk wachten op de partij die de status quo op het gebied van de TV’s eens flink omver blaast.
Voor mij echt een reden om een lg te kopen. Dan heb ik geen Apple TV meer nodig, weer een kastje minder bij de tv.

Gaaf dat ze ook HomeKit ondersteunen. Dan kan ik leuke sequences maken in IOS13
Homekit en Airplay 2 ondersteuning komen ook op Samsung, Sony's en Vizio. Hier kun je ook de verschillende modellen zien:
https://www.theverge.com/...msung-sony-vizio-ces-2019

Lijkt me meer een strategie van Apple om hun diensten aan zoveel mogelijk mensen zonder te veel gedoe te brengen.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 24 juli 2019 08:50]

Ze gaan hun eigen series uitbrengen met Apple TV+ dus logisch dat ze zoveel mogelijk huiskamers willen bereiken :-)
Als je de Apple TV alleen gebruikt om media van je telefoon naar je TV te sturen: klopt. Als je daarentegen één van de andere apps gebruikt: dan niet. Het is geen 100% vervanger.

En bedenk wel: het irritante aan Apple is, dat je je telefoon niet kunt gebruiken als je media streamt, in tegenstelling tot hoe Google het aanpakt. Dat is voor mij de belangrijkste reden om een Apple TV te hebben: dan kan ik lekker YouTube kijken én m'n telefoon gebruiken.
Vreemd dat ik dus nu gewoon media stream (muziek) en gewoon op tweakers kan reageren.
Dan is het blijkbaar alleen bij video (Youtube en dergelijke), dank je voor de correctie!
Voor mij een reden om wel twee keer na te denken om weer een LG te kopen gezien je na een jaar kennelijk al kan fluiten naar feature updates op je peperdure OLED. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2019 11:33]

Ik kan me niet inbeelden dat de modellen van een paar jaar oud het technisch niet zouden aankunnen om AirPlay 2 en/of HomeKit te ondersteunen. Dit lijkt me puur een zet om mensen weer maar eens aan te zetten een nieuw toestel te kopen. Heel flauw!
Kans is groot dat AirPlay 2 ook in de 2017 en 2018 kan worden toegevoegd.
Ik heb nog geen verklaring gelezen dat dit technisch niet mogelijk zou zijn.
Het is wat anders dan bv HDMI 2.1, dit zit alleen in de 2019 modellen en kan ivm de benodigde hardware, niet aan de 2017/2018 modellen worden toegevoegd.
Ik denk dat LG de druk heel goed voelt van de gebruikers die op een update zitten te wachten.
Het zou ook heel dom van LG zijn om hier niets mee te gaan doen want ontevreden klanten raak je kwijt en die komen nooit meer terug en vertellen hun negatieve ervaringen snel door.
Imago schade is iets want geen enkel merk wil.
Sommige features zoals eArc etc kunnen wel al toegevoegd worden (zie Sony met hun premium Soundbars uit 2017 en 2018). Andere features zijn inderdaad niet mogelijk. Maar ik heb weinig hoop. Webos krijgt wel regelmatig een update maar volgens mij zijn het meer bugfixes. Ik zie althans geen nieuwe features.
Alleen eARC als onderdeel van HDMI 2.1 kan wel toegevoegd worden aan oudere modellen.
Het zou LG sieren om dit te doen want het kost relatief weinig moeite en veel mensen hebben er voordeel aan. Bugfixes is iets wat continu zou moeten gebeuren.
Extra features is en blijft een moeilijke zaak.
De reden is ook onbekend maar het is echt niet zo dat mensen na een paar jaar al een nieuw model kopen alleen maar om deze features.
Een fabrikant hoeft dus niet bang te zijn dat het gedeeltelijk toevoegen van nieuwe features ten koste gaat van de verkoop van de nieuwste modellen.
Wat is her verschil met de Airplay 2 dat nu al op mijn LG aanwezig is?
Op LG televisies is nu nog geen AirPlay 2 aanwezig.
Zit je dan met thuis alles op HomeKit en een W8 die geen firmware update krijgt voor HomeKit :(
Ik heb het wel.... maar kan er eigenlijk niets mee?!
Of Heb jij tips hoe ik de Homekit App kan gebruiken voor het aansturen van de TV??
https://imgur.com/RxSnKUK
Heb je een 2019 versie van lg dan marty?
Ik heb zelf een HomePod en hoopte eigenlijk de simpele tv commando’s aan de HomePod te kunnen geven.
Jammer dat deze niet voor het 2017 model uitkomt. Ik had zelfs graag n paar euro betaald voor deze update!
Zeker jammer, wat ook jammer is dat de 2017 modellen niet de beloofde webOs update hebben gekregen die ze wel beloofde, als ik dat wist had ik gewacht met mijn aankoop eind 2017 en een 2018 model gekocht. Update beleid van LG is mijn inziens waardeloos.
Jep, ook jammer dat mijn model geen eArc support krijgt (zoals de Sony tv’s) Mijn sony Soundbar uit 2018 heeft wel een update hiervoor gekregen. Dat zou namelijk wel eens een gamechanger kunnen zijn, want het huidige ARC protocol is ruk en raakt snel van de wap.
Klopt, ik heb er een optische kabel tussen tv en versterker gezet, arc heb ik nooit goed aan de praat gekregen.
Dikke kans dat je een apparaat er tussen hebt die het signaal verstoord. Heb ik ook gehad (in mijn geval een low budget Android prul media player en een HDMI 4K switch). Op Amazon toen een HDMI-CEC killer gekocht (of je kan gewoon een HDMI kabel modden). Toen nooit meer problemen gehad.

[Reactie gewijzigd door kangeroe op 24 juli 2019 09:22]

Jammer zeg, val ik net buiten de boot met mijn modelletje uit 2018.. compatibility issue of financieel issue?
Anoniem: 562971
24 juli 2019 21:42
Ben benieuwd of de app nog uitkomt op Xbox en PS consoles :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee