YouTube introduceert Learning PlayLists en nieuwe inkomstenbronnen voor kanalen

YouTube introduceert nieuwe manieren voor kanaalbeheerders om geld te verdienen. De bestaande, betaalde lidmaatschappen van kanalen krijgen bijvoorbeeld verschillende niveaus met verschillende prijzen. Learning Playlists zijn lijsten waarbij afleidingen weggelaten worden.

Learning Playlists zijn afspeellijsten die onderverdeeld zijn in hoofdstukken, die meerdere video's kunnen bevatten. De afspeellijsten hebben hun eigen pagina's waarop naast de video's de leerdoelen te vinden zijn. Ook zijn aanbevolen video's op de pagina uitgeschakeld om niet af te leiden van de inhoud van de playlist. YouTube linkt naar twee voorbeelden: een over scheikunde en een over Javascript.

Het is nu al mogelijk om lid te worden van bepaalde kanalen, wat voordelen oplevert als exclusieve badges, emoji's, posts, video's en livestreams. Kanaalbeheerders krijgen met de introductie van verschillende niveaus van lidmaatschap de mogelijkheid om te bepalen hoeveel niveaus er zijn, wat ze kosten en wat voor extra's ze bevatten. Er zijn maximaal vijf niveaus. De functie wordt nu al getest bij het kanaal React. Prijzen varieren daar van 4,99 euro per maand tot 24,99 euro per maand. YouTube meldt in de bekendmaking niet hoeveel geld het zelf in de zak steekt.

Verder zijn er Super Stickers, een voortborduring op Super Chat. Deze chatberichten kosten geld, maar zijn in ruil daarvoor extra opvallend en blijven een tijd lang stickied in de chatlog van een livestream of première. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het bij Super Stickers om stickers in plaats van tekstberichten.

YouTube Giving verlaat ook zijn bètafase. Met deze feature kunnen gebruikers een non-profit aanwijzen waarvoor ze geld willen inzamelen. Deze wordt dan inclusief teller getoond naast hun video's en streams en gebruikers kunnen zonder YouTube te verlaten een geldbedrag schenken.

Tot slot worden meerdere merchandise-producenten toegevoegd aan de zogenaamde merch shelf, die een selectie promotionele goederen tonen. Kanalen die werken met een van deze producenten, kunnen hun merchandise uitstallen onder hun video.

YouTube Learning Playlist

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-07-2019 • 13:54

59

Reacties (59)

59
59
39
7
0
8
Wijzig sortering
Weet je wat mij een hele fijne feature lijkt? Dat je kanalen kunt blokkeren (zelf in- en uitschakelen van YouTube kanalen) om te laten verschijnen op je tijdlijn. Mocht je dan een keer een video uit dezelfde categorie kijken, dat niet vervolgens je hele tijdlijn volstaat met zogenaamde gerelateerde bagger van de o zo geweldige AI van Google Youtube. Dat zou pas rust geven. Ik zou voor deze feature maar wat graag betalen. Weg met bagger zoals EnzoKnol, StukTV en happy family vlogs zoals de Bellinga's.

Voorbeeld 1: Je kijkt een speelgoed review omdat je meer informatie wilt over een stuk speelgoed voor je kind. Heb je een fijne review gevonden en gekeken staat vervolgens je tijdlijn vol met o.a. video's van zaagsel in het hoofd figuren zoals MeisjeDjamila.

Voorbeeld 2: De trendlijn heeft soms video's er tussen zitten die de moeite waard zijn om te kijken. Maar je bent verplicht om alle kanalen te zien. Wanneer je kanalen hebt geblokkeerd zou je een gefilterde trendlijn te zien krijgen, wat ik veel fijner zou vinden.

[Reactie gewijzigd door pimpampetje op 22 juli 2024 15:03]

Je kunt het wel reactief doen, met de nieuwe feature "kanaal niet aanbevelen" in je tijdlijn: https://imgur.com/a/fmmKnMy
Maar werkt dat niet global?
Zelf gebruik ik het meer omslachtige "niet geïnteresseerd" -> laat ons weten waarom -> "ik heb geen interesse in dit kanaal".
https://support.google.co...atform%3DAndroid&hl=en-GB

Alleen voor de aanbevelingen op je homepage en 'watch next' dus. De opties voor het filteren van aanbevolen content die Google op de pagina laat zien, heb ik overigens nog niet beschikbaar in de YouTube app, zal mogelijk per land uitgerold worden.

Ik heb de optie voor kanalen overigens niet meer onder de 'geen interesse' knop. Volgens mij is dat dus onlangs verhuisd.

[Reactie gewijzigd door Padvinder op 22 juli 2024 15:03]

Dankjewel voor deze supertip! :)
Voor google chrome is er een plugin die dit voor je kan doen
https://chrome.google.com...dbaampbjlhkcghmgfhk?hl=nl

Daarmee kun je gewoon een kanaal permanent blokkeren en dan krijg je daar nooit meer videos van te zien.
Je kan ook een prive venster in je browser openen als je content buiten je normale interesse veld gaat kijken.
En , als je niet inlogd als een lemming, gewoon af en toe je cookies resetten en je ziet weer allemaal nieuwe zaken. Vooral leuk om te zien hoe snel je na een paar clicks in een bubble komt.
Hiervoor zijn verschillende plugins beschikbaar binnen je webbrowser. Ik maak zelf gebruik van blocktube.
Een aanvulling op je verzoek zou zijn een blockmogelijkheid voor type video's zoals bijvoorbeeld drama, vlogs etc.
Wat mij bij YouTube een beetje in het verkeerde keelgat schiet is dat je voor geen van de memberships een refund kan aanvragen. Je sluit een membership af op een kanaal voor x bedrag per maand. Het kanaal plaatst bij de bestel pagina een aantal perks die je daarvoor krijgt. Enkel is er vervolgens geen manier om je geld terug te krijgen mits het kanaal zich hier niet aan houdt. Verder strijkt YouTube ook 30% van de fees op..

De Learning playlist is wel een handige vondst om tutorials die meerdere videos bevatten op een nette manier te bundelen. Nu is het soms nog een gezoek waar een volgende part is van een tutorial
Waarom zou je je geld terug moeten krijgen? Je sluit toch een abbo af.. en die krijg je waarvoor je dan betaald?
Klopt, maar het is al eens voorgekomen dat de kanaal eigenaar opeens de benefits veranderen. En je dus niet waar voor je geld krijgt. Of zelfs dat kanalen sommige video's opeens verwijderd. Dan lijkt het mij wel fair om je geld terug te kunnen eisen. (je krijgt immers niet waarvoor je betaalt hebt).
Je accepteert toch voorwaarden waarin dat staat?
Nederlandse wet staat boven eigen voorwaarden.
Voor het aanbieden van abonnementen en andere internetdiensten moet van tevoren duidelijk zijn wat er geboden wordt. Specifiek abonnementen moeten verandering op tijd aankondigen (mag niet direct ingaan) en als voorwaarden wijzigen moeten ze dat duidelijk aan je melden en moet je kosteloos een optie tot opzeggen hebben.
De vraag is alleen of 'benefits' onder het abonnement vallen.

Maar, als ik het goed begrijp ga je bij Netflix elke keer de juridische molen in als ze weer eens een serie weghalen? Of is dat anders?
Als de kanaalbeheerder het zo voordoet mag die ook bést gestraft worden voor misrepresentatie van de inhoud van het abbonement; die schuld ligt m.i. dan niet bij de afnemer.
Zou ik wel toejuichen, want ik wordt echt moe van dat licentie gemeuk.

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 22 juli 2024 15:03]

Netflix kondigt het ruim op tijd aan en je kan kosteloos opzeggen, dus zij voldoen gewoon an de regelgeving.
Je kunt uitzoeken hoelang Netflix rechten heeft op een serie en dus ook wanneer de serie van het platform verwijderd zal worden. Dat kan je bij Youtube niet aangezien de kanaaleigenaar van de ene op de andere dag onaangekondigd de benefits kan veranderen.
Dit is dus precies het geval van geen kennis hebben van wat het Internet momenteel is wat het wordt. Je hebt het over wet en regelgeving in de analoge wereld voorzien van grenzen. Het Internet is momenteel een compleet nieuwe digitale wereld. Het internet kent geen grenzen. Er bestaat "Nederlands" internet waarop Youtube als bedrijf zijnde actief is in Nederland. Youtube is actief als bedrijf zijnde op het Internet oftewel een compleet nieuwe digitale wereld en Nederland en de bevolking maakt verbinding met deze nieuwe digitale wereld. Het is dus absurd om onze wet en regelgeving op te dringen in een compleet nieuwe digitale wereld. Het is aan Youtube als bedrijf zijnde om goede voorwaarden te implementeren voor zowel de content creator en de consumer.
Ik ben het volledig met je eens dat de digitale (landsgrens overschrijdende) wereld heel slecht past bij hoe lokale wetgeving werkt zoals bijvoorbeeld die van Nederland.

Maar dat maakt nog niet dat YouTube of wie dan ook maar wat mag doen.
Landen/staten zijn soeverein, dus die mogen iets afdwingen van hun burgers en ook van bedrijven die opereren binnen de landsgrenzen. Een Nederlandse burger die in Nederland internet consumeert zal daar onder vallen.

Maar de discussie wie bepaald wat goed/fout is, is politiek. Dit is omdat keuze tot regulatie heel erg afhangt van politieke kleur (liberaal/socialist/whatever).

Don't shoot the messenger. Dit is hoe de wereld (van vandaag) werkt. Landen beginnen te beseffen dat internet gewoon harde consequenties heeft voor hun burgers, dus gaat wetgeving daar zo langzamerhand ook over.

Maareuh, als je t mij vraagt wil ik (als Nederlands burger) wel enige vorm van bescherming tegen een internet bedrijf. Ze zijn vaak zo veel groter dan mij, dat als ze van mij een HumanCentipad willen maken ze dat prima kunnen doen.
Waar staat dat je daar geen recht op zou hebben?
IDD Je accepteert voorwaarden,
Afgezien van dat, Verder strijkt YouTube ook 30% van de fees op..
ik hoor de laatste tijd meer ja maar ik had, of heb toch? Ja dat klopt zegt dan een helpdesk medewerker,of...
Maar al te vaak wordt het vinkje snel gezet bij ik accepteer de algemene voorwaarden en ga hier mee akkoord, Maar de tijd nemen om dat te lezen wordt vaak niet gedaan, want menig denk dat algemene voorwaarden wel goed zit,of 600 pagina's moet doorbladeren. Maar mochten er problemen zijn,komen, dan word je gewezen op dat je akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden, en anders had U die eerst moeten lezen.
En algemene voorwaarden Tjsaaa ?
Simpel Voorbeeld,
Wie stelt ze op?
Veel brancheorganisaties stellen algemene voorwaarden op. Zo hanteren garagehouders bijvoorbeeld vaak de BOVAG-voorwaarden. Bent u lid van zo’n organisatie dan kunt u verplicht worden deze voorwaarden te gebruiken. U kunt voorwaarden ook zelf opstellen of een ervaren advocaat of juridisch adviseur vragen dit te doen.1 Algemene voorwaarden Enz....

Algemene voorwaarden hebben betrekking op al onze producten en diensten. Hieronder vind je een overzicht van onze algemene en aanvullende voorwaarden.

Wij doen ons best om alles naar wens te laten verlopen. Heb je toch een klacht? Bekijk hieronder de klachtenprocedure. (en dan kom je in de molen van Zie algemene voorwaarden )
Heb je een klacht? Vervelend. We doen er alles aan om je klacht te verhelpen. Uiteraard hebben we daar een procedure voor.
Is het abbo niet gewoon zo dat je toegang hebt tot de extra perks van het kanaal?
Dus niet specifieke perks, maar gewoon de toegang tot wat de kanaaleigenaar te bieden heeft op dat moment.

Misschien niet wenselijk maar dit is ook altijd de opzet geweest van YouTube.
Niks staat vast, video's, functies en privileges kunnen '' ineens '' verwijderd worden en men hoeft niet bijv. elke week een video te uploaden, terwijl ze misschien wel als slogan hebben dat er elke week een nieuwe video is.

En stel je neemt een abbo op de Donald Duck die je elke maand ontvangt.
In heel 2019 bestaat elke editie uit 60 bladzijdes, maar vanaf 2020 besluiten ze om een editie van Donald Duck slechts 30 bladzijdes te maken, dan ontvang je in 2020 toch alsnog de Donald Duck ook al heeft deze slechts de helft aan bladzijdes?
Ik denk dat je het zo moet zien.
Verder strijkt YouTube ook 30% van de fees op..
Is dat erg? Het is toch echt youtube/google die voor de infrastructuur etc moet zorgen
Die infrastructuur is enkel nodig omdat er content is, niet omgekeerd... 8)7
Dat maakt toch niet uit? Er zal moeten worden betaald voor die infrastructuur.. Youtubers maken gebruik van die infrastructuur dus moet je er ook wat voor over hebben..
Ik denk dat ze het met 10% ook wel redden.
Dat lijkt me straf. De wetgever is er redelijk duidelijk over, elk product of abonnement heeft een herroepingsrecht, meestal 14d.
Ben benieuwd of G opnieuw tegen de wet wil ingaan door dit niet aan te biden...
elk product of abonnement heeft een herroepingsrecht, meestal 14d.
Euh...Nee, dat is zeker niet zo voor elk product.
Eh, jawel, althans in België. Zie Herroepingsrecht bij aankoop op afstand

De regels zijn heel erg strikt. Het verkopende bedrijf moet het herroepingsrecht voldoende duidelijk communiceren, doen ze dat niet, dan is de volledige overeenkomst herroepbaar, zelfs nadat 14d verlopen zijn.

Logischerwijs moet ook Youtube en consoorten hier aan voldoen. Dat ze dit liever niet doen, en dit liever onder mat schuiven, dat kan. Maar je hebt wel je rechten als consument.
Nogmaals, nee... hier zijn de uitzonderingen, uit het document in het artikel waar je naar linkt"

Welke zijn de situaties waarin de consument zijn herroepingsrecht niet kan uitoefenen?
De consument kan zijn herroepingsrecht niet uitoefenen als:
 na volledige uitvoering van de dienstenovereenkomst en als de uitvoering is begonnen
met zijn uitdrukkelijke voorafgaande instemming (bv. als u onmiddellijk toegang wenst
tot een database om de gevraagde informatie te consulteren, zonder het einde van de
herroepingstermijn af te wachten) en hij erkend heeft dat hij zijn herroepingsrecht
verliest zodra de overeenkomst volledig is uitgevoerd door de onderneming of de
onderneming;
 de prijs van de goederen of diensten is gebonden aan schommelingen op de financiële
markt waarop de onderneming geen invloed heeft en die zich binnen de
herroepingstermijn kunnen voordoen;
 de geleverde goederen zijn vervaardigd volgens de specificaties van de consument of
zijn duidelijk voor een specifieke persoon bestemd;
 de geleverde goederen snel kunnen bederven of zijn beperkt houdbaar;
 de verzegelde goederen na de levering geopend zijn en niet teruggezonden kunnen
worden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne;
 de geleverde goederen na de levering onherroepelijk zijn vermengd met andere
producten;
 de consument specifiek aan de beoefenaar van een vrij beroep verzocht heeft hem te
bezoeken om dringende herstellingen of onderhoud te verrichten.
Wanneer de onderneming bij een dergelijk bezoek aanvullende diensten verleent waar
de consument niet expliciet om heeft gevraagd, of andere goederen dan
vervangstukken die noodzakelijk gebruikt worden om het onderhoud of de herstellingen
uit te voeren, dan is het herroepingsrecht op die aanvullende diensten of goederen van
toepassing;
 het online downloaden van digitale inhoud begonnen werd met zijn uitdrukkelijke
instemming en hij erkend heeft aldus zijn herroepingsrecht te verliezen;
 de geleverde goederen zijn alcoholische dranken waarvan de prijs is overeengekomen
bij de sluiting van de verkoopovereenkomst; maar waarvan de levering slechts kan
plaatsvinden na 30 dagen, en waarvan de werkelijke waarde afhankelijk is van
schommelingen van de markt, waarop de onderneming geen invloed heeft;
 de geleverde goederen zijn kranten, tijdschriften of magazines;
Opgelet! De consument beschikt over een herroepingsrecht voor overeenkomsten voor
een abonnement op dergelijke publicaties;
 de beveiliging van de materiële drager van geleverde audio-en video-opnamen of
computerapparatuur (bijvoorbeeld: DVD, CD, usb-stick, CD-ROM, videocassette,…) is
verbroken na de levering. Als het goed niet verzegeld is, kan de consument de
overeenkomst herroepen en het goed ongeschonden terugbezorgen;
 de overeenkomst gesloten is tijdens een openbare veiling;
 de gesloten overeenkomst die betrekking heeft op de terbeschikkingstelling van
accommodatie anders dan voor woondoeleinden, vervoer, autoverhuurdiensten,
catering en diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, voorziet in een bepaalde
datum of periode van uitvoering (bijvoorbeeld: de reservatie voor een bepaalde datum
van een vliegtuigbiljet voor een bepaalde datum, van een hotel, van een huurauto of
tickets voor een show).
Hmm dat is wel bijzonder. Gaat het dan om perks buiten YouTube om? Want ik kan me toch voorstellen dat de perks die je ziet die op YouTube gelden gewoon alleen worden weergegeven als deze ook daadwerkelijk geactiveerd zijn.
Ik heb zelf nog nooit een abonnement genomen op een kanaal omdat ik het vaak erg duur vindt voor de kleine hoeveelheid content, dus weet niet precies hoe het werkt.
Wellicht zijn het mogelijkheden om bijvoorbeeld vragen te stellen bij een livestream en dergelijke.
playlists staan altijd in volgorde, dus dat is niet echt de meerwaarde, maar wel het feit dat je geen andere recommendations krijgt
Je merkt al op dat je best een refund kan krijgen, als het kanaal niet doet wat is overeengekomen. In welke gevallen zou je dan een refund willen?
De Learning playlist is wel een handige vondst om tutorials die meerdere videos bevatten op een nette manier te bundelen. Nu is het soms nog een gezoek waar een volgende part is van een tutorial
Als de Youtuber gewoon in de titel meld dat het deel 1 van 10 en deel 2 van 10 is dan komt youtube over het algemeen vanzelf met de volgende aanzetten.

Ik zie daar ook geen voordeel in, gezien het al gebeurd. Anders dan dat de YT-er nu mogelijk de bewuste video's echt hard zou kunnen linken aan elkaar zodat je het 1/10 deel bijvoorbeeld niet zou hoeven toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 22 juli 2024 15:03]

Enkel is er vervolgens geen manier om je geld terug te krijgen mits het kanaal zich hier niet aan houdt.
offtopic:
Gewoon nieuwsgierig, wat denk jij dat 'mits' betekent? Ik weet dat veel mensen het als synoniem voor 'tenzij' gebruiken, maar deze ken ik nog niet.
Laat ze de Android App maar eens fixen. Loopt al jaren vast. (Op verschillende telefoons) en gebruik inmiddels maar Chrome.
Ligt dat niet aan je telefoon dan? Ik heb nog nooit last gehad van de YouTube app op Android. Niet op de Samsung S4/S5/S6/S7 Edge/S8 en de A5 2016. Ook niet op de Huawei P Smart+ en de Mate 20. Maar ook niet op de oudere Galaxy Nexus en de LG Nexus 4. Dat zijn dan de verschillende telefoons dat we binnen het huishuiden gezamenlijk hebben gebruikt. Heb alleen last van de YouTube app gehad, tot ongeveer 1 jaar geleden op de iPad. Inmiddels draait YouTube er al beter op. Vroeger stotterde het van schakelen tussen verticaal en horizontaal beeld. Ook haperde het scrollen in horizontaal beeld op de iPad. Maar op de iPhones in huis nooit problemen mee ondervonden. Niet op de 5S, 7 en de X.

Denk dat jij één van de weinigen bent met problemen dan en dat is echt jammer.

Een suggestie van mij aan u is om Firefox te gebruiken icm de Add-on 'External Video Player.' Daarmee kunt u de ingebouwde videospeler van uw telefoon gebruiken, maar ook anderen zoals bijv. VLC-player. Dan kunt u net als met de YouTube App gemakkelijk +-10 seconden door de video skippen met een dubbelklik. Ook kunt u met gemak door de video heen door te swypen.

Vroeger kon dat standaard met Samsung Internet, alleen heeft Samsung net die functie verwijdert, hé, jammer! Dus dan maar Firefox ;)
Anoniem: 315662 @Cobb13 juli 2019 18:19
Wat loopt er precies vast dan?
Ik heb nog nooit problemen gehad met de YouTube app, werkt echt perfect.
Reclames laden prima, maar als er daarna een filmpje start is het binnen 10sec niet meer laden en dan kan ik wachten tot ik ons weeg. Probleem hebben meerdere gebruikers, al maanden misschien wel jaren.
Met de huidige veranderingen die YouTube momenteel doorgaat, wacht ik nog wel even voordat ik er geld aan uitgeef.
En als ik iemand wil steunen, dan kom ik even langs bij Patreon.
En de veranderingen bij Patreon? Volgens mij moet je daar ook niet blij van worden.
Ik denk dat deze ontwikkelingen van YouTube inderdaad erop gericht zijn om de wind uit de zeilen van Patreon te halen.
Slechte ontwikkeling dit. Kwaliteit is niet te meer goed te meten zo, of even een brushup van een les volgen. Langzaam gaat het internet kapot.
De aanbieder is niet verplicht deze procedure te volgen en kan gewoon z'n video's in een normale playlist aanbieden.
Er zijn meerdere dingen aan te merken op YouTube. Maar dat ik kosteloos uren aan colleges heb gekeken van filosofie tot geschiedenis tot fysica is waanzinnig. Ik kan iedereen aanraden om de crash course video's te kijken. Persoonlijke favorieten zijn:
*World history
*Astronomy

Dat ze deze content benadrukken en meer geschikt maken om echt te kunnen leren huig ik alleen maar toe. Dat ze dat ten koste doen van hun eigen verdienmodel (recommendation engine) spreekt voor ze.

[Reactie gewijzigd door LtMarx op 22 juli 2024 15:03]

Een beetje te popie-jopie voor mij, die 'crash-courses'.
Learning Playlists is letterlijk afgekeken van het betaalde succes van LinkedIn Learning.
Knap irritant als je een filmpje wilt kijken en er zit reclame in.
Ik sla dit soort filmpjes gelijk over.
Anoniem: 315662 @Kimbo7213 juli 2019 18:20
Het is inderdaad verschrikkelijk dat mensen niet gewoon gratis en voor niets die filmpjes online zetten. Wie denken ze wel dat ze zijn, geld proberen te verdienen om van te leven, pff
Dat ze reclame erin zetten vind ik niet erg. Maar dat ze bij livestreams doelen instellen over donaties om bijvoorbeeld een spel te kopen of vakantie dat vind ik wel erg. Zeker als je weet dat je doelgroep minderjarig is.
Had je maar een vak geleerd ipv domme filmpjes maken en daar geld voor vragen.
Een Ad vindt ik niet echt een probleem, dat de YouTube app blijft vragen of ik niet een abonnement wil dat is pas ergerlijk (imho natuurlijk)
Ja, maar als er kanalen zijn dat je met genot kijkt is het wel zo fijn om de addblocker uit te zetten. Ik heb op YouTube dan ook de adblocker uit staan. Ik gun het de mensen wel ;)
Youtube zou ook dit uitrollen maar ik heb het niet nog niet kunnen ontdekken: https://support.google.com/youtube/answer/9336507
Lijkt erop dat ze achter websites zoals Udemy gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.